Articole scrise de Manola Romalo, Frankfurt


1 - 30 din 32 rezultate
1.Infirmierele bulgare, moneda de schimb pentru contracte de armament Dupa cateva zile de balbaieli, oficialii francezi nu mai neaga contractele de vanzari de armament incheiate cu Libia pe 25 iulie, o zi dupa eliberarea infirmierelor bulgare si a medicului palestinian. Dezvaluirile facute la 1 august de Saif Gadhafi, fiul dictatorului libian, pun guvernul francez intr-o situatie delicata. Eliberarea spectaculoasa a ostaticilor a avut loc datorita semnarii unui contract de armament in valoare de circa 300 milioane de euro. HotNews.ro a realizat un interviu pe aceasta tema cu Francois Cantier, presedintele „Avocats sans Frontières - France”, seful echipei franceze care a aparat infirmierele bulgare in Libia.
2.Vin traditional sau world-wine? In Europa, vinul produs cu metode traditionale, este unul dintre ultimele bastioane ale agriculturii durabile. La presiunea Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC), Comisia Europeana are intentia sa liberalizeze practicile enologice si comercializarea vinului. Doi experti din Franta ne-au impartasit punctul lor de vedere privind miza reformei viti-vinicole pentru producatorii europeni.
3.Proteste impotriva directivei UE care 'americanizeaza' cresterea pasarilor de carne (VIDEO) Si mai multe animale pe un spatiu tot mai restrans. La 7 mai, Consiliul Uniunii Europene a adoptat noi „reguli minimale de protectie a gainilor destinate productiei industriale de carne”. Directiva provoaca indignarea asociatiilor, iar un film realizat intr-o crescatorie intensiva arata ce inseamna 'americanizarea' productiei de carne. Experti din Germania si Romania ne-au dat explicatii revelatoare.
4.Germania: ies la lumina excesele politiei impotriva manifestantilor de la G8 Avocati batuti, jurnalisti molestati, demonstranti detinuti in custi. La Heiligendamm, unde a avut loc Summit-ul G8, politia a ingradit masiv drepturile cetatenesti fundamentale, a operat cu cifre false, a lezat separatia puterii de stat, declara Asociatia Avocatilor Republicani. Opozitia si societatea civila din Germania cer o dezbatere in Bundestag.• Vezi aici un film despre actiunile autoritatilor impotriva manifestantilor
5.'O economie care pretinde tuturor statelor nationale sa respire in acelasi ritm, devine fragila' Economist, cunoscut autor a numeroase eseuri de specialitate si publicist, dr. Stephan Hessler este membru in Consiliul Stiintific al gruparii ATTAC, una dintre organizatiile care lupta impotriva politicilor globale neoliberale, denuntand transformarea globalizarii intr-o simpla goana dupa profit. Chiar in perioada in care in Germania are loc intalnirea G8 - una dintre ocaziile cu care ATTAC se mobilizeaza impotriva acestor politici - Stephan Hessler a acordat un interviu HotNews.ro.
6.G8: Sefii de stat - in menghina concernelor Unul dintre „marile succese” ale sumitului G8 il reprezinta, potrivit mediilor oficiale germane, fraza cheie a sefilor de stat: „Vom lua serios in considerare deciziile Uniunii Europene, ale Canadei si Japoniei, ca emisiile globale de CO2 sa fie reduse la 50 % pana in 2050.” Masuri concrete nu au fost stabilite, iar organizatii ecologice au criticat compromisul de la Heiligendamm. „Presedintele Bush nu s-a miscat cu un milimentru”, a apreciat Philip Clapp, de la organizatia SUA National Environmtal Trust. „Este ca si cand, daca arde, piromanii spun ca iau serios in consideratie ca trebuie sa stinga focul”, a declarat Tobia Muenchmeyer, climatolog la Greenpeace.
7.Autonomia taranilor, miza alimentara globala La presiunea industriei agro-alimentare, Uniunea Europeana a ingradit treptat dreptul milenar al taranilor de a semana, conserva si comercializa propriile seminte traditionale si regionale. Actualmente, numai asociatiile de agricultori au dreptul sa-si conserve semintele traditionale, timp de zece ani. Le pot semana si comercializa numai in regiunea de origine. Accesul populatiei occidentale la o alimentatie variata si sanatoase s-a redus dramatic in ultimii 30 de ani. Iluzia „noutatii” alimentelor fast-food este intretinuta de strategiile de marketing. Inovatoare sunt cel mult etichetele.
8.Siemens isi cauta un nou sef - Klaus Kleinfeld pleaca in septembrie Dupa plecarea lui Heinrich von Pierer, directorul consiliul de control, Klaus Kleinfeld, seful Siemens, a fost obligat sa-si dea demisia. Pe 25 aprilie, la numai o saptamana dupa ce Pierer a parasit definitiv concernul, Kleinfeld a declarat ca nu doreste sa-si prelungeasca contractul, valabil pana la 30 septembrie. Cu o zi inainte, noul sef - Gerhard Cromme, urmasul lui Pierer, anunta intr-un comunicat de presa neobisnuit de acid ca membrii directiei au decis ca nu vor prelungi contractul dlui Kleinfeld.
9.Scandal in Germania: carne spurcata in farfuriile consumatorilor Dupa catastrofa provocata de „boala vacii nebune” la nivel comunitar (1986-2000), Uniunea Europeana a emis in 2001 regulamente mai stricte pentru controlul alimentar. Cu toate acestea, traficul de carne stricata continua in UE. In ultimii doi ani, autoritatile penale din Germania au arestat si condamnat procesatori si comercianti criminali.
10.Scandalul Siemens se extinde dupa arestarea directorului diviziei Europa Procuratura din Nurnberg a arestat marti, 27 martie, primul „membru activ“ din comitetul de conducere Siemens. Johannes Feldmayer, seful Siemens-Europa, este invinuit de deturnare de fonduri in detrimentul concernului. Managerul ar fi platit milioane de euro unor societati de consultanta, camuflate in sindicate. In ultima sa editie, saptamanalul financiar „WirtschafsWoche” dezvaluie ca, potrivit unor surse de la Siemens, afacerea exista de peste 20 de ani.
11.Ancheta MTS Leasing se muta in Romania In decembrie 2006, Politia criminala din Wiesbaden a incheiat in ancheta penala impotriva MTS Leasing. Procuratura din Frankfurt a transmis autoritatilor romane - in decembrie 2006 si martie 2007 - doua cereri de ajutor judiciar. Se cere audierea in Romania a zece fosti clienti pagubiti de societatea germana. HotNews.ro va prezinta un document (vezi foto) care ar fi trebuit sa garanteze Ministerului Economiei bonitatea firmei MTS, dar care garanta doar bonitatea personala a administratorului firmei, Theo Metzen.
12.Textilele de interior din Romania au sanse in Europa La"Heimtextil" (Frankfurt), cel mai mare targ international de textile de interior din lume (10-13 ianuarie, 2.907 de expozanti din 68 de tari), Romania s-a prezentat cu 11 societati. Cativa reprezentanti ne-au relatat sansele industriei textile autohtone in contextul concurentei globale.
13.Ex-directorul general Siemens stia de afacerile necurate La o luna de la izbucnirea scandalului de coruptie in sanul concernului Siemens, audierile acuzatilor au scos la iveala ramificatii chiar in varful companiei. Saptamana trecuta, ex-directorul general Thomas Ganswindt, a recunoscut pentru prima oara ca era informat de sistemul Siemens. Concernul a corectat profitul pentru anul financiar 2005/2006, de la 3.106 la 3.033 miliarde de euro.
14.Sefi ai companiei Siemens - anchetati pentru frauda Organele penale din Germania, Austria, Elvetia, Italia si Liechtenstein ancheteaza manageri ai concernului Siemens pentru deturnare de fonduri. Banii erau folositi drept mita pentru obtinerea de comenzi. In Germania, sase directori au fost arestati pana in prezent .
15.Plan de atentat terorist anihilat in Germania Procuratura Federala Germana din Karlsruhe ancheteaza „un grup de persoane cunoscute si altele neidentificate pana in prezent, suspectate de apartenenta la o grupare terorista”, constituit din sase persoane care au planuit, din iulie si pana acum, introducerea de substante explozive la bordul unui avion israelian. Presa relateaza ca tinta atentatulului era aeroportul din Frankfurt.
16.Globalizarea si limitele fanatismului de piata In noua sa carte „Making Globalization Work” (W.W. Norton, 2006), Joseph Stiglitz, profesor la Columbia University din New York, descrie limitele pietei in era capitalismului global. Stiglitz a fost seful Consiliului Economic al presedintelui Bill Clinton. In anul 2001, Joseph Stiglitz a primit Premiul Nobel pentru Economie. In perioada cand detinea functia de economist si vice-presedinte la Banca Mondiala, Stiglitz a preconizat mentinerea unui echilibru intre sectoarele publice si cele private. Prioritare trebuiau sa fie politicile de promovare a egalitatii si crearea locurilor de munca.
17.Mafiile globale de control electronic In tarile din Uniunea Europeana, controlul si achizitia comunicatiilor telefonice si de Internet ale cetatenilor sunt limitate prin lege. O directiva UE prevede accesul organelor de stat la toate datele personale. „Un proiect neconstitutional” - a declarat recent Comisia de experti din Bundestag.
18.Scandal de coruptie in Germania si Franta Pentru a obtine comenzi avantajoase, Faurecia, leader mondial in echipamente de interior-auto, a mituit managerii concernelor VW, Audi si BMW. Acuzat de coruptie, Pierre Levi, presedintele grupului francez, a recunoscut acum cateva zile faptele. Informatie de ultima ora: miercuri seara Pierre Levi a demisionat.
19.Copiii din Romania, marfa de prostitutie in Germania " De la deschiderea frontierelor cu Estul Europei, au existat mereu conexiuni intre anumiti politicieni germani, justititie si capii criminalitatii organizate. Adica tocmai persoanele care aduc aici femeile pentru a le obliga sa vanda servicii sexuale", afirma cunoscutul autor de investigatie Jurgen Roth intr-un recent interviu cu Manola Romalo. Interviu integral publicat de HotNews.ro.
20."Am f...t agricultura in Vest, acum o f...m in Romania"
de Manola Romalo
"Romania are produse gustoase, cum noi de mult nu mai cunoastem. Dar concernele se duc acolo si distrug agricultura, la fel ca in Occident ...", spune unul dintre protagonistii noului film "We feed the world" (Noi hranim lumea). "We fucked up the West and now we're coming to Romania, we will fuck up all the agriculture here" - spune Karl. O, fost director Pioneer in Romania, companie care produce organisme modificate genetic. In Austria si Germania, acest film este documentarul cu cel mai mare succes din ultimii zece ani.
21.In Germania, EADS a castigat o selectie cu iz balcanic. Firmele concurente ameninta cu procese Statul german a ales concernul EADS ca unic executant al noului sistem de securizare. Circumstantele concursului de selectionare sunt criticate de specialisti. Firmele eliminate ameninta cu procese.
22.Turneul Teatrului C. Nottara in Germania Patru mari orase germane au gazduit intre 28 aprilie si 1 mai spectacolul „Uzina de placeri S.A." de Valentin Nicolau cu actorii Teatrului „Constantin Nottara" din Bucuresti. Primul turneu de amploare in Germania la Frankfurt, Stuttgart, München si Augsburg a fost realizat cu sprijinul Institutului Cultural Roman din Bucuresti in colaborare cu Asociatia romano-germana A.I. Cuza de la Heidelberg.
23.Turneul Teatrului C. Nottara in Germania Patru mari orase germane au gazduit intre 28 aprilie si 1 mai spectacolul „Uzina de placeri S.A." de Valentin Nicolau cu actorii Teatrului "Constantin Nottara" din Bucuresti.
24.Criza in Franta Actuala criza politica isi are radacinile intr-o criza sociala structurala, legata in primul rand de procesul de precarizare cu care o mare parte populatiei salariale, in special tinerii, se confrunta astazi, declara pentru HotNews sociologul Frédéric Lebaron, profesor la Universitatea Jules-Verne.
25.Criza in Franta Actuala criza politica isi are radacinile intr-o criza sociala structurala, legata in primul rand de procesul de precarizare cu care o mare parte populatiei salariale, in special tinerii, se confrunta astazi, declara pentru HotNews sociologul Frédéric Lebaron, profesor la Universitatea Jules-Verne.Continuarea articolului
26.Arestat la Bucuresti, vedeta la televiziunea germana Luni, 13 februarie, telespectatorii germani au putut viziona pe canalul tv Pro 7 secvente inedite: un hot, in arest preventiv la Bucuresti, relateaza, surazator si relaxat, ispravile sale. Acuzat ca a furat pe 10 decembrie, 2.1 milioane euro la firma de transporturi unde era angajat ca director regional, Matthias Schmidt a plecat in aceeasi seara catre Romania. Unde a fost arestat pe 28 ianuarie in cartierul Drumul Taberei.
27.Presiune diplomatica si dezinformare Emisiunea tv „Report Mainz" a prezentat luni elemente inedite referitoare la conflictul comunitatii internationale cu Iranul. David Albright, cunoscut expert american de arme nucleare a relatat ca informatiile potrivit carora Iranul poseda ogive nucleare sunt „false si induc in eroare."
28.Infractorul Matthias Schmidt se impotmoleste in contradictii Dupa un jaf de 2,1 milioane de euro la o firma de transporturi din Karlsfeld, langa München, pe 10 decembrie, Matthias Schmidt a fost capturat sambata trecuta de o echipa de ofiteri din Serviciul de Urmarire al Inspectoratului General de Politie (UGPR) in Drumul Taberei. Ancheta Politiei Criminale din Fürstenfeldbruck si investigatiile cotidianului local „Frankenpost" (80.000 expl.) scot in evidenta primele contradictii in declaratiile infractorului.
29.Germania: scandalul serviciilor de informatii Incepand cu luna noiembrie, scandalurile provocate de activitatile serviciilor de informatii germane se tin lant. La sfarsitul saptamanii trecute, un colegiu parlamentar de control s-a intrunit pentru a stabili legalitatea actiunilor incriminate. Rezultatul discutiilor nu a convins. Prin vot majoritar, partidele de opozitie au decis infiintarea unei Comisii Parlamentare de Control. In prealabil, s-a stabilit pentru vineri, o dezbatere in Bundestag despre actiunile serviciilor secrete germane in Irak, Siria, Guantanamo si zborurile avioanelor CIA.
30.Agricultura in mana concernelor In preajma aderarii Romaniei la Uniunea European, transformarile politico-economice cu impact european intereseaza tot mai mult mediile internationale. Un jurnalist german si un regizor austriac au investigat – fiecare in parte - dependenta agriculturii fata de marile concerne agro-industriale.

1 2 

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by