Articole scrise de Luminita Pirvu


1 - 30 din 1083 rezultate
1.Senatul a dat undă verde termenului maxim de 120 de zile în care instanța trebuie să pronunțe decizia și să o motiveze Senatul a adoptat marți, cu 89 de voturi pentru, 1 împotrivă și 42 de abtineri, proiectul de lege prin care termenul maxim în care instanța trebuie să pronunțe deciziile în procesele penale, odată cu motivarea, este de 120 de zile. Proiectul de lege urmează să intre și în dezbaterea Camerei Deputaților. Inițiativa a fost propusă după ce Curtea Constituțională a stabilit ca decizia instanței să fie pronunțată odată cu motivarea, ceea ce a stârnit o furtună în sistemul judiciar.
2.Integritate cu carnet de partid. Cum se spală pe mâini de dosarele penale conducerile partidelor: „Nu urmăresc presa zilele astea” Autosuspendarea din funcțiile deținute în partid a devenit o practică uzuală pentru politicienii care au probleme în justiție, dar care nu vor să renunțe definitiv la avantajele funcțiilor publice pe care le dețin. Ultimele doua cazuri, cele ale liderilor PNL de Iași Mihai Chirică și Costel Alexe sunt cele mai recente exemple. Tactica nu este însă nouă și social-democrații au folosit-o la nevoie. Fie că sunt liberali sau social-democrați, liderii cu probleme în justiție au găsit înțelegere din partea șefilor de partide Ludovic Orban și, respectiv, Marcel Ciolacu.
3.UPDATE Criza din Coaliție, la final / S-a ajuns la un consens între liderii PNL-USR-PLUS și UDMR / Ce cuprinde noul acord politic Liderii Coaliției au reluat discuțiile marți după-amiază și au ajuns după cinci ore de negocieri la un consens. Premierul se va consulta cu partenerii de Coaliție în ceea ce privește deciziile privind miniștrii și va acorda un timp rezonabil pentru analiza în interiorul formațiunii din care provine. Performanța miniștrilor va fi evaluată periodic. La capitolul reforme se vor demara discuțiile pe codul electoral, descentralizare, eliminarea pensiilor speciale, adoptarea legilor justiției până la sfârșitul anului.
4.PNL, zid în fața lui Cîțu și nicio concesie USR-PLUS / Liberalii dispuși să aștepte o săptămână ca USR-PLUS să propună ministru la Sănătate - surse PNL a făcut zid în fața lui Florin Cîțu și adoptă tactica așteptării. De altfel, decizia premierului de a-l demite pe ministrul Sănătății a fost salutată în interiorul PNL unde, de mai mult timp existau mari nemulțumiri pe tema activității lui Vlad Voiculescu. Decizia conducerii PNL este, în acest moment, de a aștepta până la începutul săptămânii viitoare, urmând să dezbată criza la ședința uzuală a Coaliției de luni.
5.Ședința PNL: Cresc nemulțumirile la adresa miniștrilor USR / Liberalii se plâng de lipsa colaborării cu USR-PLUS pe legile Justiției și legea salarizării Liberalii au criticat din nou miniștrii USR-PLUS în ședința Biroului Executiv. De această dată, ministrul Justiției, Stelian Ion și pachetul de legi inițiat de acesta au fost ținta nemulțumirilor liderilor PNL. După ce Ludovic Orban și-a declarat public nemulțumirea că PNL nu a fost consultat pe acest subiect, în spatele ușilor închise miniștrii precum Raluca Turcan și Lucian Bode au criticat activitatea partenerilor de Coaliție.
6.Imaginea momentului în lupta pentru putere în PNL. Care sunt organizațiile care îl susțin acum pe Orban și pe cine poate conta Cîțu Chiar dacă congresul PNL este stabilit la începutul toamnei, lupta pentru putere în PNL a început. Organizațiile fidele lui Ludovic Orban fac declarații publice pentru a anunța susținerea acestuia pentru un nou mandat de președinte ale PNL. De partea cealaltă, deși nu a anunțat clar că dorește șefia PNL, din postura de premier Florin Cîțu a pornit în campanie în țară unde semnează contracte și se întâlnește cu primarii partidului. În viața internă a partidului există în prezent trei facțiuni: oamenii fideli lui Orban, nemulțumiții de actuala conducere, care s-ar regrupa în spatele lui Cîțu, dar și o a treia tabără care este nehotărâtă. Următoarele luni vor decide câștigătorul.
7.Negocieri la sânge în Coaliție pentru trei instituții cheie - TVR, SRR și Avocatul Poporului. De ce nu se înteleg PNL, USR-PLUS și UDMR Revocările din funcții ale șefilor de la TVR, Radio și Avocatul Poporului anunțate drept prioritare pentru Coaliție sunt tărăgănate în Parlament. Motivul întârzierii îl constituie neînțelegerile din Coaliție privind împărțirea funcțiilor. Potrivit surselor HotNews.ro, negocierile s-au blocat în urma neînțelegerilor dintre PNL și UDMR. La mijlocul lunii februarie președintele PNL, Ludovic Orban anunța că schimbarea șefilor celor trei instituții este prioritate pentru Coaliție, iar situația trebuie tranșată rapid.
8.PSD vrea să-și pună programul de guvernare în bugetul lui Cîțu. Lista amendamentelor social-democraților la bugetul de stat Bugetul de stat pe 2021 a ajuns marți în Parlament. Parlamentarii Coaliției se vor abține de la amendamente pentru o dezbaterea rapidă a proiectului în timp ce PSD a anunțat că are deja făcute amendamentele. Printre propunerile dorite de social-democrați se regăsesc ideile promovate în programul de guvernare al partidului, lansat în campania electorală. De exemplu, creșterea pensiilor și a alocațiilor, construirea de centre medicale comunitare, voucherele pentru creșterea natalității, banii pentru programele Rabla sau programul STARTUP pentru studenți.
9.Culisele proiectului de buget pe 2021 / Taberele și conflictele din Coaliție / Cum au gestionat liderii PNL-USR-PLUS și UDMR scandalul pe bani din Guvern și ce rol a avut Klaus Iohannis Elaborarea bugetului de stat pe 2021 a creat discuții aprinse în interiorul Coaliției și între miniștrii Cabinetului Cîțu. Resursele limitate și gaura din buget de 100 de miliarde de lei din 2020 forțează Guvernul să se încadreze în ținta de deficit de 7, cel mult 7,2% din PIB. Inevitabil necesitatea impunerii unor măsuri de austeritate a creat tensiuni și discuții aprinse în interiorul Coaliției între cele trei partide din arcul guvernamental.
10.Culisele proiectului de buget pe 2021 / Taberele și conflictele din Coaliție / Cum au gestionat liderii PNL-USR-PLUS și UDMR scandalul pe bani din Guvern și ce rol a avut Klaus Iohannis Elaborarea bugetului de stat pe 2021 a creat discuții aprinse în interiorul Coaliției și între miniștrii Cabinetului Cîțu. Resursele limitate și gaura din buget de 100 de miliarde de lei din 2020 forțează Guvernul să se încadreze în ținta de deficit de 7, cel mult 7,2% din PIB. Inevitabil necesitatea impunerii unor măsuri de austeritate a creat tensiuni și discuții aprinse în interiorul Coaliției între cele trei partide din arcul guvernamental.
11.De ce nu se taie, de fapt, din sporurile bugetarilor. Discuțiile din spatele ușilor închise Liderii Coaliției de guvernare au decis, luni, să nu elimine sporurile bugetarilor prin Ordonanță de Urgență, ci să paseze problema Parlamentului. Motivul invocat oficial este că ordonanța ar putea fi contestată la Curtea Constituțională, neoficial însă, PNL, USR-PLUS și UDMR nu vor să-și asume deocamdată o eventuală tăiere a sporurilor bugetarilor. Motivul real este faptul că o astfel de decizie ar afecta direct clientela politică numită în funcții de stat de toate cele trei partide. Singurul adept al tăierii sporurilor este premierul Cîțu care a și anunțat public că este dispus să își asume o astfel de decizie „cu toate riscurile politice”.
12.Draftul ordonanței de reducere a cheltuielilor: plafonarea punctului de pensie, reducerea la jumătate a subvenției de transport pentru elevi și studenți Cu bugetul aproape gata, Guvernul are pe masă proiectul de ordonanță prin care reduce din cheltuieli astfel încât să se încadreze într-un deficit de 7-7,1.
13.Surse: Guvernul nu mai dă vouchere de vacanță în 2021, taie sporurile și reduce subvenția pentru transportul studenților Cu bugetul aproape gata, premierul Florin Cîțu i-a informat pe liberali că Guvernul taie voucherele de vacanță în 2021 și sporurile bugetarilor și reduce subvenția pentru transportul studenților, au declarat surse din partid pentru HotNews.ro.
14.Liberalii continuă cearta pe funcții, Orban acuzat că-și promovează „prietenii” / Cîțu i-a informat că nu majorează pensiile și că intenționează să taie sporurile bugetarilor (surse) Tensiunile continuă în PNL. În ședința Biroului Executiv, prima din acest an, liberalii au continuat epopeea nemulțumirilor legate de modul în care se împart funcțiile în Guvern. Printre reproșuri și nemulțumiri la adresa conducerii PNL, premierul Florin Cîțu și-a informat colegii că intenționează să taie o parte din sporurile bugetarilor și că majorarea pensiilor nu este posibilă anul acesta, conform unor surse din partid.
15.Imaginea de moment a luptei pentru putere în PNL: Liberalii caută un succesor pentru Orban, dar nu vor un blitzkrieg / Un nume, totuși, este vehiculat Atacurile publice lansate de Rares Bogdan și Robert Sigartău la adresa lui Ludovic Orban au deschis oficial lupta pentru putere în PNL. Întreținerea unei mase critice în interiorul PNL este esențială de acum înainte până la congres când liberalii vor decide soarta politică a lui Orban. În următoarea perioadă, liberalii vor încerca să strângă rândurile și să găsească un succesor pentru actualul șef al partidului. E nevoie însă de timp pentru că în acest moment nu l-au identificat pe cel căruia i-ar da pe mână de mâine partidul. Voci din PNL susțin că Florin Cîțu, din postura de premier, ar putea fi "o variantă salvatoare" care se conturează la orizont.
16.Cine sunt favoriții PNL, USR-PLUS și UDMR pentru portofoliile de miniștri din viitorul Guvern PNL, USR-PLUS și UDMR au împărțit, vineri, după 10 ore de negocieri, portofoliile din viitorul Guvern și urmează să nominalizeze și oamenii. În următoarele zile fiecare formațiune politică va discuta separat pentru a face propunerile cu care vor merge la președintele Klaus Iohannis. Până în prezent se știe oficial numele premierului propus - Florin Cîțu iar neoficial, Dan Barna și Kelemen Hunor ar putea fi cei doi vicepremieri.
17.Structura Guvernului PNL-USR PLUS-UDMR / Cum se împart ministerele Liderii PNL, USR-PLUS și UDMR au finalizat vineri, după 10 ore de discuții, o nouă rundă de negocieri. Liderii celor trei formațiuni politice au anunțat în linii mari cum se vor împărți portofoliile în viitorul guvern de centru dreapta. Astfel,viitorul Executiv va avea 18 ministere dintre care 9 vor aparține liberalilor, 6 useriștilor și 3 UDMR-ului. De asemenea s-a tranșat situația ministerelor avizatoare: Justiția merge la USR iar Finanțele la PNL.
18.PNL, USR-PLUS și UDMR fac schița noului Guvern. Ministerele pe care se bate toată lumea și cele pe care nu le vrea nimeni PNL, USR-PLUS și UDMR au început sâmbătă dimineața discuțiile oficiale pentru formarea noului Guvern. Discuțiile se anunță a fi dure, toate cele trei formațiuni politice disputându-și scaunele importante din conducerea țării.
19.Noua structură a guvernului și împărțirea ministerelor cu care PNL merge la negocierile cu USR și UDMR Liberalii au pus pe hârtie noua structură a Guvernului și au făcut o împărțire preliminară a posturilor înainte de a începe negocierile cu USR și UDMR. Președintele Klaus Iohannis le-a cerut să facă propunerea de premier cât mai repede, Nicolae Ciucă fiind favorit, și să demareze discuțiile cu USR și UDMR astfel ca până la Crăciun noul executiv să treacă de votul Parlamentului. Liderii PNL se întâlnesc astăzi pentru a stabili oficial propunerea de premier.
20.PNL împarte posturile în viitoarea Coaliție: Ciucă premier cu mandat plin / Ce portofolii vor liberalii Liberalii și-au împărțit funcțiile și portofoliile din Guvern marți, într-o ședință restrânsă, la sediul din Modrogan. Surse liberale au declarat pentru HotNews.ro că în interiorul partidului sunt patru propuneri pentru funcția de premier dar Nicolae Ciucă va fi susținut de liberali pentru un mandat plin. Liberalii au strâns rândurile în jurul lui Ludovic Orban și vor șefia Camerei Deputaților pentru liderul PNL iar Senatul să meargă la USR. În ceea ce privește portofoliile din Guvern, liberalii își adjudecă opt ministere, cinci vor da USR-ului și trei pentru UDMR .
21.VIDEO Cum arată programul AUR, surpriza alegerilor parlamentare 2020, și cine sunt candidații partidului care intră în Parlament Surpriza alegerilor parlamentare din 6 decembrie - Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) - va aduce oameni politici noi în Parlament după ce a trecut pragul electoral de 5%. Înființat în urmă cu doar un an, partidul este definit de fondatorul său, George Simion, drept un partid "de dreapta, conservator, patriot şi unionist". Pe lista partidului la alegerile parlamentare se regăsesc militanți ai referendumului pentru familia tradițională, avocați anti-COVID și activiști împotriva maghiarilor din Transilvania.
22.Ședință de mobilizare la PSD cu o zi înaintea alegerilor. Mesajul pe care Ciolacu îl va transmite șefilor din teritoriu Social-democrații se reunesc, sâmbătă, în ședința Consiliul Național pentru a stabili ultimele detalii organizatorice. Conducerea partidului urmează să ia pulsul din organizații și să dea mesajul final de mobilizare înainte de scrutinul de duminică. Miza acestor alegeri parlamentare pentru PSD este dublă: să obțină mai multe mandate de parlamentari decât PNL și să recupereze electoratul de stânga divizat. Social-democrații știu că din postura de câștigător al alegerilor pot revendica funcția de premier, iar din poziția de lider al opoziției ar consolida partidul, cu o condiție: partidul lui Victor Ponta să rateze intrarea în Parlament.
23.Parlamentare 2020. A treia săptămână de campanie. Show electoral cu pensiile speciale, plângeri la CNA și planuri mărețe pentru fonduri bonus de la UE Cea de-a treia săptămână electorală debutat cu scandalul pensiilor speciale pentru parlamentari. De ani de zile tema pensiilor speciale este scoasă în campaniile electorale, iar partidele politice o exploatează la maxim prin declarații și proiecte legislative.
24.Comisia de industrii din Camera Deputaților introduce noi privilegii pentru conducerea Consiliului Concurenței: dublarea indemnizațiilor de ședință și noi sporuri Comisia de industrii din Camera Deputaților vrea să crească indemnizațiile lunare pentru conducerea Consiliului Concurenței și propune noi sporuri pentru angajații instituției. Deputații PSD, PNL, PRO România și UDMR au modificat o ordonanță emisă în 2019 de Guvernul Dăncilă și au introdus amendamente care vizează creșterea indemnizațiilor de ședință și introducerea unor indemnizații de performanță care depășesc legea salarizării cadru. Proiectul se află pe ordinea de zi a ședinței Camerei Deputaților, la vot final. În prezent, indemnizaţiile de şedinţă ale membrilor Consiliului variază între 10.846 lei net lunar şi 18.166 lei net pe lună.
25.VIDEO Show electoral în plenul Camerei Deputaților privind demisiile parlamentarilor USR / Roman: Să votăm vacantarea. Nu este decât un gest teatral / Barna: Demisiile sunt din 18 decembrie După demisiile parlamentarilor USR, în ședința Camerei Deputaților au început declarațiile și atacurile electorale. Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a solicitat, în plen, să se ia act de demisiile acestora şi să se voteze vacantarea mandatelor. În replică preşedintele USR, Dan Barna a atras atenţia că solicitările sunt cu data de 18 decembrie, acuzându-i pe liberali că doresc scoaterea acestui partid din Legislativ. Reamintim că tema pensiilor speciale a fost folosită și înaintea alegerilor locale de toate partidele politice iar acum a fost relansată prin demisiile parlamentarilor USR. În toată bătălia electorală este de precizat că deputații și senatorii beneficiază de pensia specială doar dacă fac o cerere scrisă să o primească. Cu alte cuvinte, aceasta nu se acordă automat iar cei care doresc să nu o primească, pot să nu o ceară.Epopeea pensiilor speciale: Cine le-a introdus/ Cum încearcă PSD și PNL să transforme subiectul pensiilor speciale din cartoful fierbinte în bâta electorală
26.Momentul care a ridicat tensiunea politică în a doua săptămână de campanie. Principala linie de atac în bătălia PNL-PSD: Sănătatea În a doua săptămână de campanie electorală pentru parlamentarele din 6 decembrie, PNL a fost vedetă, în timp ce PSD și USR l-au secondat de pe margine. Săptămâna a debutat cu scandalul avizelor privind secția ATI de la Spitalul Județean din Piatra Neamt. Președintele Klaus Iohannis a punctat electoral în numele PNL prin trei conferințe în care a atacat PSD și a vorbit despre reformarea sistemului medical și programul de guvernare al PNL privind accesarea fondurilor europene. În opoziție, PSD s-a promovat prin atacuri și ironii la adresa președintelui și a liberalilor. USR a lansat acuzații de fraudă electorală și un atac la adresa ministrului Justiției, în timp ce PRO România s-a remarcat prin auto-ironie.​
27.O criză, trei premieri și o Românie interzisă. Ce am văzut și ce a lipsit în prima săptămână de campanie electorală În prima săptămână oficială de campanie, bătălia electorală s-a dus în Parlament și de la Cotroceni. PSD, PNL, USR și Pro România au încercat să-și ia fața unul altuia fie prin oferta de premieri „vânduți” unul mai bun decât celălalt, fie prin promisiuni gata de pus în practică după 6 decembrie încolo. Momente culminante în discursul public al partidelor au fost închiderea piețelor, „Fără penali în funcții publice” și interzicerea locală a sloganului USR-PLUS „O Românie fără hoție”.
28.Ping-pong electoral cu inițiativa „Fără penali în funcțiile publice” / Cum au jucat PSD, PNL și USR în episodul „boicotul din Senat” PSD și PNL fac ping-pong electoral cu inițiativa USR care interzice condamnaților penal să candideze în funcții publice. Oficial, PSD spune că dorește și revizuirea Constituției și introducerea prevederii fără penali în funcții publice, neoficial însă boicotează proiectul. De partea celalaltă, liberalii explică boicotul pe care l-au făcut în Senat fiind îngrijorați de majoritatea toxică a PSD "care de-abia așteaptă să voteze împotriva proiectului". Neoficial, cele două partide politice sunt interesate doar de procentul pe care îl vor obține la alegerile din 6 decembrie.
29.VIDEO Inițiativa "Fără penali" rămâne blocată în Senat / Ședința de vot a fost suspendată din lipsă de cvorum / USR acuză PNL și PSD de combinații parlamentare Ședința Senatului a fost suspendată, miercuri, din lipsă de cvorum. Pe ordinea de zi se aflau iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei "Fără penali în funcţii publice" şi cererea de reexaminare, la solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis, a legii care stabileşte că Parlamentul şi nu Guvernul fixează data scrutinului pentru alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor. USR acuză PSD și PNL de combinații parlamentare. Conducerea Senatului (controlată de PSD) a decis ca votul să fie dat prin prezența fizică a parlamentarilor și nu prin telefon așa cum s-a procedat în ultimele luni. Liberalii au anunțat prin vocea Alinei Gorghiu că vor vota inițiativa USR doar dacă va fi cvorum fără ei.
30.​DOCUMENTE Avalanșă de promisiuni populiste în programul de guvernare al PSD: pensii și alocații mărite, impozite mai mici pentru familiile cu copii, credite cu dobândă subvenționată de stat Social-democrații și-au lansat marți, la Romexpo, programul de guvernare, dar și echipa care a lucrat la document. Neoficial, echipa prezentată este de fapt Guvernul din umbră al PSD, iar premierul acestuia este Sorin Grindeanu. Programul propus de PSD abundă în promisiuni electoral-populiste printre care se numără neimpozitarea salariului minim, pensii și alocații mărite, impozite diferențiate în funcție de numărul de copii sau credite cu dobândă subvenționată.

1 2 3 4 5 6 7 8  ... 37 

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by