Articole scrise de Luminita Pirvu


1 - 30 din 1011 rezultate
1.Parlamentul a decis: Alegerile locale vor avea loc pe 27 septembrie Camera Deputaților a dezbătut și adoptat, miercuri, în regim de urgenţă, proiectul de lege care stabilește datei alegerilor locale. Deputații au adoptat inițiativa legislativă cu 253 voturi pentru, 2 contra şi 36 abţineri.
2.Ce jocuri face Victor Ponta pentru alegerile locale. Cum și de ce a trădat-o pe Gabriela Firea Partidele negociază intens, fac calcule și stabilesc strategii pentru maximizarea șanselor pentru "perla coroanei" a alegerilor locale, cea mai bănoasă administrație din țară - primăria Capitalei. În timp ce PNL și USR se străduiesc să mențină alianța pentru candidatura lui Nicușor Dan, Gabriela Firea cu "ajutorul" lui Victor Ponta riscă să piardă Bucureștiul la alegerile din toamnă.
3.Parlamentul a decis: Bădălău, baronul PSD de Giurgiu și socrul lui Ponta merg șefi la Curtea de Conturi / BOR nu a reușit să-și impună un om în CNCD / Asztalos Csaba ar putea rămâne șeful CNCD Parlamentul a numit, marți, membrii pentru două instituții cheie: Curtea de Conturi și Consiliul Național pentru Combatere a Discriminării. Astfel, la Curtea de Conturi merg Niculae Bădălău și Ilie Sârbu pe posturi de vicepreședinți. La CNCD, BOR nu a reușit să-și impună un om, iar PSD a renunțat să revendice șefia instituției. Conform ultimelor negocieri, PSD renunță la șefia instituției și îl susține în continuare pe actualul președinte Asztalos Csaba, propus de UDMR, potrivit surselor HotNews.ro.
4.Epopeea pensiilor speciale: Cine le-a introdus/ Cum încearcă PSD și PNL să transforme subiectul pensiilor speciale din cartoful fierbinte în bâta electorală După adoptarea de către Parlament a impozitării pensiilor speciale, într-un exces de populism, PSD și PNL se întrec în declarații de presă prin care revendică soluționarea problemei. PSD și PNL uită însă că tot ei sunt cei care le-au introdus în 2015, pe vremea alianței USL. Ludovic Orban anunță ca se gândește să-l demită pe Avocatul Poporului pentru că a contestat legea la CCR. De partea cealaltă, PSD arată cu degetul către Guvern și indică suma care va proveni din impozitarea pensiilor speciale drept sursă de finanțare pentru majorări de pensii și alocații.
5.Ce oameni vor fi numiți la conducerea ASF, ANRE și Consiliul Legislativ / Iulian Iancu pierde lupta pentru postul de vicepreședinte ANRE / Bădălău, în cărți pentru Autoritatea de Audit Conducerea Parlamentului a luat act joi de încheierea termenului de depunere a candidaturilor pentru cele 5 instituții la care Legislativul trebuie să numească oameni în funcții. Negocierile parlamentare pentru numiri importante la 5 instituții cheie sunt aproape de final. Surse politice au declarat pentru HotNews.ro că la majoritatea instituțiilor s-au decis oamenii care vor fi validați.
6.Mutare electorală: Camera Deputaților a votat impozitarea pensiilor speciale cu 85%/ Dacă nu e contestată la CCR, legea merge la promulgare Deputații au adoptat miercuri, impozitarea pensiilor speciale. În plină campanie electorală (neoficială), PSD și PNL au căzut de acord să introducă în regim de urgență, în dezbaterea plenului un proiect de lege care impozitează pensiile speciale. Astfel, deputații au decis impozitarea diferenței între pensia specială și cea realizată pe baza contributivității. Proiectul a fost votat de toate partidele politice.
7.Guvernul ocolește Parlamentul/PSD nu mai poate modifica hotărârea de prelungire a stării de alertă Parlamentul nu mai poate modifica prelungirea stării de alertă. Conducerea Birourilor Permanente reunite a luat act miercuri de informarea trimisă de către Guvern privind prelungirea stării de alertă pe o perioadă de 30 de zile. Guvernul Orban a informat doar Parlamentul și nu a solicitat prelungirea stării de alertă folosindu-se de faptul că în lege nu este prevăzut faptul că legislativul trebuie să aprobe prelungirea stării de alertă. Cu alte cuvinte, Parlamentul nu mai poate interveni pe hotărârea Guvernului și nu poate aduce modificări.
8.PSD va vota starea de alertă, dar în variantă proprie/ Ce vor să propună pesediștii - surse Social democrații au decis luni, în ședința Comitetului Executiv, că vor vota prelungirea stării de alertă, dar în variantă proprie. Surse din interiorul PSD au declarat pentru HotNews.ro că s-a decis ca starea de alertă să fie prelungită pe 15 zile, iar varianta venită de la Guvern să fie amendată în Parlament.
9.Din culisele PSD - strategii, negocieri și alianțe pentru alegerile locale și parlamentare/Cum se pregătesc pesediștii, pe ce mizează și la ce scor se așteaptă - analiză În interiorul PSD se poartă negocieri pe toate planurile, în aceste zile. Social-democrații își împart functiile în interiorul partidului, negociază alianțe electorale pentru locale, dar și locuri eligibile în Parlament. Mișcările au loc în contextul în care PSD îți pregătește strategia pentru campania electorală, dar și alegerea unei noi conduceri.
10.Cum vrea PSD să aibă ultimul cuvânt în organizarea alegerilor locale. Proiectul de lege pe care social-democrații îl au în lucru PSD vrea să finalizeze în Parlament până la sfârșitul săptămânii legea privind prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei locale și să stabilească data alegerilor. Social-democrații au în lucru un proiect care propune înjumătăţirea numărului necesar de semnături pentru depunerea candidaturilor și prelungirea mandatele aleșilor locali până la 1 noiembrie. Miza pentru PSD este însă introducerea în lege a prevederii conform căreia Parlamentul este cel care decide data alegerilor, și nu Guvernul cum este în prezent.
11.Împarțeală transpartinică a funcțiilor: PNL revendică șefia ASF / PSD nu s-a decis: Socrul lui Ponta și Bădălău se bat pe un post la Curtea de Conturi / BOR ar putea avea un loc în CNCD Parlamentul trebuie să propună până la sfârșitul lunii iunie șefi pentru cinci instituții importante. PSD, PNL, PRO România și ALDE negociază intens zilele acestea oamenii pe care vor să-i impună la Autoritatatea de Supraveghere Financiară, Autoritatea Națională de Reglementare a Energiei, Curtea de Conturi, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării și Consiliul Legislativ.
12.Cadoul PSD pentru "sateliți": PRO România și ALDE ar putea avea reprezențanți în secțiile de votare și Birourile Electorale PSD le-a dat dreptul la membri în Birourile, dar și în secțiile de votare partidelor PRO România și ALDE deși legea actuală nu le permite. Camera Deputaților a adoptat miercuri, un proiect de lege care modifică patru legi dintr-o lovitură: legea pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, statutul aleșilor locali, legea privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, dar și legea privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente.
13.CCR: Prelungirea mandatelor primarilor prin OUG e neconstituțională / Legea prin care data localelor era stabilită de Parlament, neconstituțională și ea - oficial Curtea Constituțională a decis că prelungirea mandatelor aleșilor locali prin ordonanță de urgență este neconstituțională, Parlamentul fiind cel care trebuie să decidă prin lege acest lucru. Și legea prin care Parlamentul a adoptat OUG-ul și în care PSD a impus ca Parlamentul să fie cel care va stabili data alegerilor locale a fost declarată neconstituțională. Totuși judecătorii fac precizarea că Parlamentul este cel care va decide dacă stabilirea datei alegerilor se realizează prin lege organică sau prin hotărâre de Guvern.
14.Mutarea pe care PSD o plănuiește înaintea alegerilor ca să spulbere procentele PNL. Care e miza reală a moțiunii de cenzură PSD a anunțat, joi, că va depune moțiune de cenzură împotriva Guvernului Orban dacă Guvernul va decide să nu respecte legea pensiilor care prevede o creștere de 40% de la 1 septembrie. Demersul pune presiune pe Executiv în prag de campanie electorală pentru alegerilor locale și oferă pesediștilor o puternică temă de atac. Însă miza PSD este mult mai mare.
15.Negrescu: Sumele alocate României în planul de relansare a UE sunt condiționate de implementarea recomandărilor specifice de țară. În ultimul raport nu stăm prea bine Comisia Europeană a prezentat programul de relansare economică care prevede alocarea a 750 de miliarde de euro si la aceasta sumă se adaugă viitorul buget european în valoare de 1,3 trilioane de euro. Din suma prevăzută pentru relansarea economică România primește 33 de milarde. Eurodeputatul PSD Victor Negrescu, membru în Comisia pentru Bugete din Parlamentul European, atrage atenția că aproximativ jumătate din suma destinată României va veni sub formă de împrumuturi. Negrescu spune că abia acum urmează cea mai importantă etapă iar ca resursele europene să devină accesibile Guvernul trebuie să elaboreze o serie de proiecte.
16.Aglomerație mare de proiecte de lege depuse în Parlament pe tema pensiilor speciale. Liberalii propun eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor Liderul de grup al PNL Florin Roman (PNL) a anunțat, luni că a depus un proiect privind pensiile speciale ale parlamentarilor în acord cu observaţiile Curții Constituționale. Mai exact, liberalii propun abrogarea unui articol din statutul deputaţilor şi al senatorilor ale cărui prevederi se referă la pensiile speciale. Tema pensiilor speciale este una exploatată la maxim de toate partidele politice. În prezent toate partidele politice au anunțat că au depus proiecte de lege în acest sens. De asemenea, nu mai devreme de începutul anului 2020 într-un concurs de imagine, Parlamentul a adoptat un proiect de lege controversat care elimină pensiile speciale pentru mai multe categorii profesionale însă legea a fost declarată neconstituțională de către CCR.PSD, PNL, USR, UDMR și PMP - împreună în caruselul populismului. Cum și ce plusează partidele politice pe tema impozitării pensiilor specialeReacția PSD: Singura soluție este impozitarea lor drastică prin OUGDan Barna: Se reia un traseu deja parcurs. Pe scurt, PNL vrea o amânare
17.Vot final pe proiectul UDMR privind „15 martie - sărbătoare a maghiarilor”, la Camera Deputaților Proiectul de lege care stabilește ca data de „15 martie - sărbătoare a maghiarilor” intră la vot final, miercuri, în Camera Deputaților. Inițiativa legislativă a fost depusă de UDMR în 2017 și a fost una din temele de negociere în Parlament între PSD-ul condus de Liviu Dragnea și Uniune. De precizat este că pe 15 martie este sărbătoare naţională a Ungariei, în amintirea revoluţiei de la 1848 și se sărbătorește Ziua maghiarilor de pretutindeni.
18.Ce calcule își fac PNL și PSD pentru alegerile locale / ​Cum arată ultimele sondaje interne Partidele politice au început deja pregătirile și își conturează strategiile pentru campania privind alegerile locale. PNL își dorește să organizeze alegerile pentru primării și Consilii Județene în luna septembrie sau cel mai târziu la începutul lunii octombrie, pentru a nu deconta criza economică care urmează. De partea cealaltă, PSD se bucură de statutul de partid de opoziție și mizează pe o dată cât mai târzie a alegerilor. Astfel, cu un Guvern condus de PNL și un Parlament controlat de PSD, care întrețin agenda mediatică, celelalte partide parlamentare - USR, PRO România, ALDE, PMP și UDMR - încearcă să-și contureze timid strategiile și să-și consolideze electoratul.
19.Încă o aberație juridică a PSD: Parlamentul modifică hotărârea de Guvern privind starea de alertă ca să-și lase oamenii din teritoriu la butoanele spitalelor / Zegrean: E în afara logicii juridice toată povestea asta Decizie fără precedent în ultimii 30 de ani. O hotărâre de Guvern, cea prin care se declară starea de alertă, este modificată printr-o hotărâre a Parlamentului. Totul a fost aranjat de PSD care a introdus mai întâi în legea stării de alertă un articol prin care și-a creat această posibilitate, iar apoi a modificat anexele hotărârii de Guvern în comisiile juridice. Motivul: menținerea la masa deciziei privind numirile în spitale a propriilor oameni.
20.Mandate de 5 ani pentru primarii și președinții de Consilii Județene - proiect de lege susținut de PSD, UDMR și ALDE, cu șanse mari de adoptare în Parlament Mandatele aleșilor locali s-ar putea prelungi cu un an astfel încât, după alegerile locale, viitorii primarii și șefii de CJ să fie aleși în funcții pe o perioadă de cinci ani. Un proiect de lege depus de UDMR și susținut de PSD are șanse mari să treacă de Parlament în aceasă săptămână. Dacă devine lege, proiectul depus de UDMR și susținut de PSD (care, de altfel deține majoritatea în Senat) poate intra în vigoare de la alegerile locale din acest an.
21.PSD a modificat ordonanța Guvernului privind prelungirea mandatelor aleșilor locali. Miza este cine stabilește data alegerilor locale. Disputa va fi tranșată la CCR Camera Deputaților a adoptat, miercuri, ordonanţa de urgenţă privind prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale în varianta impusă de PSD. Mai exact, Parlamenul decide data la care se organizează alegerile locale și nu Guvernul (cum prevede actuala lege) iar mandatele aleșilor locali se prelungesc cu maxim șase luni de la data încetării stării de urgenţă sau stării de alertă. Miza acestui proiect de lege este cine decide data alegerilor. PSD vrea să impună data alegerilor locale în Parlament acolo unde are majoriatea de decizie. Situația va fi clarificată de Curtea Constituțională pe 25 mai.
22.Cum explică liberalii amendamentul la proiectul stării de urgență care ignoră Constituția/Un parlamentar PNL: Se încalcă Constituția dar se acoperă vidul legislativ pentru cele 3 zile PNL și PRO România și deputații Minorităților au introdus miercuri, în proiectul stării de alertă o prevedere neconstituțională: Starea de alertă intră în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial și nu după trei zile de la publicare așa cum prevede Constituția. PSD,, USR, UDMR s-au abținut de la vot.
23.VIDEO Legea privind starea de alertă în România, adoptată de deputați. Amendamentul neconstituțional propus de liberali a fost respins de plen Parlamentul a adoptat, miercuri, legea cadru care reglementează starea de alertă în România. Printre măsurile introduse se numără: Parlamentul este cel care încuviințează starea de alertă pe o perioadă de maximum 30 de zile, amenziile nu pot fi mai mari de 15.000 de lei pentru firme și 500 lei pentru persoane fizice, centrele comerciale cu suprafață de 15.000 metri pătrați și terasele pot funcționa. De menționat este că legea intră în vigoare abia pe 18 mai, iar dacă Guvernul nu găsește o soluție vor exista trei zile fără restricții. Legea a fost adoptată de Camera Deputaților și merge la promulgare la presedintele Klaus Iohannis.
24.Trei zile fără restricții în România după ridicarea stării de urgență / Cum a omis Guvernul să acopere vidul legislativ și ce soluții are Pe 15 mai expiră starea de urgență însă nu există în prezent un act legislativ care să mențină restricțiile pentru români specifice epidemiei de coronavirus până la intrarea în vigoare a legii privind starea de alertă. Trecerea de la starea de urgență la starea de alertă se face printr-un nou proiect de lege care de această dată trebuie aprobat în Parlament la propunerea Guvernului. Însă acest proiect de lege nu poate fi adoptat în timp util pentru că Guvernul a trimis târziu propunerea Parlamentului.
25.Senatul a adoptat proiectul stării de alertă / PSD a modificat substanțial varianta Guvernului / Ce propun senatorii în starea de alertă Senatul a adoptat, marți, proiectul de lege al Guvernului privind starea de alertă după ce l-a modificat substanțial. Potrivit raportului elaborat de senatorii juriști Parlamentul este cel care încuvințează starea de alertă prin ședință comună a celor două Camere și nu Guvernul prin ordonanță de urgență așa cum prevede actuala lege. Printre modificări se numără deschiderea teraselor, angajatorul trebuie să consulte angajatul în privința muncii la domiciliu iar magazinele au obligația de a asigura măști pentru angajați și cumpărători.
26.Camera Deputaților a respins proiectul UDMR care obliga autoritățile locale să asigure folosirea limbii maghiare în administrație Camera Deputaților a respins miercuri proiectul UDMR care obliga autoritățile locale să asigure folosirea limbii maghiare în administrație. Cu excepția UDMR toate partidele parlamentare au respins inițiativa legislativă care modifica Codul administrativ și introducea obligativitatea oficializării limbilor minorităţilor naţionale în administraţia publică locală. Proiectul merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.
27.Parlamentul nu va mai înregistra proiecte care afectează caracterul naţional al statului/ Ciolacu: După 30 de ani se termină acest cretinism de folosire a unui conflict interetnic politic Parlamentarii își modifică regulamentul și introduc o nouă regulă: nu vor mai fi acceptate proiecte de lege care aduc atingere caracterului unitar al țării. Președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu a anunțat miercuri, în plen că PSD depune două proiecte de hotărâre de modificare a regulamentelor celor două Camere potrivit cărora nu vor fi luate în considerare pentru dezbaterea inițiativelor care afectează caracterul naţional, independent, unitar şi indivizibil al statului român.
28.VIDEO Senatul a respins proiectul de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc Senatorii au respins cu 126 de voturi împotrivă si 9 voturi pentru proiectul de lege care a creat scandal la nivel politic între președintele Klaus Iohannis și PSD. Cu excepția UDMR, toate partidele parlamentare au votat împotriva inițiativei legislative. Reamintim că un proiect de lege prevedea acordarea autonomiei Ținutului Secuiesc a fost adoptat tacit de către Camera Deputaților.
29.Parlamentul a modificat ordonanțele Guvernului: Restanțierii și agricultorii beneficiază de amânarea ratelor / Dobânda datorată de debitori precum şi comisioanele aferente nu se capitalizează la soldul creditului existent / PNL atacă la CCR PSD a amendat, joi în Parlament ordonanțele Guvernului care amână ratele la bănci și prin care se acordă anumite facilități fiscale pentru micii întreprinzători. Astfel, social democrații susținuți de UDMR, USR și Pro România au modificat ordonanțele 33 și 37 date de către Guvernul Orban astfel încât acestea preiau integral conținutul proiectelor PSD contestate recent de liberali la Curtea Constituțională.
30.VIDEO Parlamentul a aprobat prelungirea stării de urgență/ Guvernul obligat să dea raportul săptămânal în Parlament Parlamentul a aprobat, joi, decretul preşedintelui Klaus Iohannis care prelungește starea de urgenţă pe teritoriul României, pentru alte 30 de zile. PNL a solicitat în debutul ședinței eliminarea din proiectul de aprobare a decretului articolele care condiționeză Guvernul însă propunerea a fost respinsă la vot. Astfel, Guvernul va fi nevoit să prezinte Parlamentului un raport săptămânal cu activităţile luate pentru combaterea pandemiei de coronavirus. De asemenea, după 60 de zile de la încetarea stării de urgenţă Curtea de Conturi va verifica modul în care au fost făcute achiziţiile publice.

1 2 3 4 5 6 7 8  ... 34 

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by