Articole scrise de Luminita Marcu


1 - 18 din 18 rezultate
1.Sănătoși să fim, de restul ne ocupăm mai târziu Unul dintre câștigătorii celei mai populare loterii spaniole e un român de 16 ani, Cosmin, care trăiește în Barcelona de când avea 5. După aflarea veștii, Cosmin își face fotografiile de rigoare – una mai ales, ”ca să mă creadă iubita mea” – e fericit, zice ”sigur le voi cumpăra câte ceva și părinților mei”. Tatăl, român, inginer, declară: ”Cel mai important e că suntem toți sănătoși, că suntem fericiți, că trăim într-un loc frumos și că avem vecini buni”. Dacă ar fi zis doar partea cu sănătatea, tatăl lui Cosmin ar fi fost un bun român, nici nu mi-ar fi atras atenția.
2.Paul Cornea. Așa cum l-am cunoscut Caut febril în mesajele de mail să văd cum a început corespondența mea electronică cu profesorul Paul Cornea și constat cu surprindere că primul mesaj e din 13 martie 2010 și că îi aparține. Mesaje astea au devenit, de ieri încoace, din păcate, un fel de manuscrise electronice de o valoare incalculabilă. Probabil va părea că mă împăunez cu ele, dar știu că el n-ar vedea așa lucrurile.
3.Aceste femei magistrat Scenariul conform căruia eșafodajul democratic al unei țări întregi, zgîlțîit puternic, la limita prăbușirii, de politicieni corupți, mediocri și lași, populiști și iresponsabili, e salvat in extremis de o femeie magistrat se repetă deja prea insistent ca să nu fie semnificativ... Vocea bunului simț este acum, în Spania, vocea justiției și ea are timbru feminin. Vă sună cunoscut? Mie da. Uitîndu-mă la femeile magistrat spaniole, judecătoare sau procurori, pe umerii cărora se află în acest moment toată imensa presiune generată de aventura catalană, mă gîndesc la cîteva femei magistrat din România.
4.Noul mal du siecle 21 si consecintele lui la urne Peisajul de dupa referendumuri, de dupa alegeri pare un cimp de bataie insingerat, bucati de corpuri, capete rostogolindu-se, confuzie, mizerie. Intestine amestecate cu noroi. Si inca n-au venit alegerile din Franta... Referendumul din Columbia, cel din Italia, primaria Romei pe mina lui Beppe Grillo, Brexit, Trump, Republica Moldova cu Dodon, Bulgaria cu presedintele rusofil, Austria si Olanda, la limita... PSD, in Romania, scor istoric.
5.19 noiembrie 1947 - 11 decembrie 2016. Dupa 70 de ani e posibil sa asistam la desfacerea lucraturii incepute atunci Scriu acest text cu citeva ore inainte de anuntarea primelor exit-poll-uri si as vrea sa fie limpede ca nu anticipez nici un fel de infringere a blocului anti-Justitie, nici nu vreau sa-mi fac iluzii cu privire la scorul USR, nici nu voi exagera prezenta la vot. Ceea ce vreau sa spun tine doar de aniversarea rotunda, surprinzator de rotunda si de nebagata in seama in presa din Romania, a celor 70 de ani de la alegerile care au ratificat comunizarea Romaniei pentru urmatorii 53 de ani si de strania coincidenta cu aceste alegeri din 2016, organizate, pentru prima data dupa 1989, de un guvern ne-politic, cu o ferma vointa de curatire a procedurilor.
6.FLORIN MANOLESCU Florin Manolescu s-a stins din viata. Avea 72 de ani si era unul dintre cei mai rafinati critici literari, istorici ai literaturii si scriitori. S-a stins discret, asa cum a trait. A fost ani de zile profesor la Seminarul de Romanistica de la Universitatea Ruhr din Bochum, Germania. S-a intors in tara in urma cu vreo 15 ani si a publicat cea mai buna carte despre exilul romanesc, mult prea modest ambalata ca dictionar de scriitori si reviste.
7.Despre recenta vizita a cuplului prezidential roman in Spania Recentele comentarii referitoare la tinutele lui Carmen Iohannis si in general importanta care s-a dat acestor aspecte de suprafata ale vizitei in presa din Romania au fost alimentate de articolul din El Mundo in care se vorbeste mai ales despre amorul care domneste in cuplul prezidential. Articolul contine numeroase inexactitati sau exagerari (de pilda ca cei doi ar fi catolici sau ca prima doamna ar avea o adevarata obsesie legata de revenirea pe tron a regelui Mihai). Publicat de altfel doar on-line, textul a fost in realitate unul marginal, semnat de o jurnalista care se ocupa de mondenitati, Consuelo Font, o obisnuita a platourilor televiziunii TeleCinco.
8.Simona Halep si specificul national: abuzul prin sfaturi Simona Halep este o tinara de 23 de ani, care, in timp ce mergea la scoala, se pregatea totodata sa devina marea sportiva care este astazi. Simona Halep a facut in ultimii ani pentru Romania mai mult, infinit mai mult, decit orice minister sau orice campanie de imbunatatire a imaginii Romaniei in lume. Simona Halep ne-a ajutat psihologic sa nu ne pierdem mintile de rusinea politica a ultimilor ani. Simona Halep a iesit, ca o implinire paradoxala, din ruinele unei tari bombardate la nivel moral. Si totusi ea este azi sfatuita, criticata, abuzata psihologic de o mare parte a presei din Romania. E o greseala, o nedreptate si o dovada in plus ca ceva esential e putred in patrie.
9.Tablou de epoca, un mic omagiu lumii vechi Bunicul meu a fost un preot de provincie care a avut nenorocul să termine Facultatea de Teologie din București exact la începutul regimului comunist, cînd, cum povestea el cu bonomie și fără urmă de ranchiună, nu mai contau notele, nici Magna cum laude, ci numărul de hectare de pămînt pe care le deținuseră părinții. Nu știu prin ce alchimie fericită a reușit el să transforme amărăciunea unei cariere frînte de vremuri într-un fel de fericire constantă, fără fisuri aparente. Își dorise de mic să fie preot, dar cred că ar fi putut să fie, în ordine lumească, academică, mult mai mult decît atît, dovadă biblioteca pe care a lăsat-o în urmă, dovadă felul în care, împreună cu bunica, dată afară din învățămînt timp de zece ani între 1952 și 1962, își umpleau zilele studiind împreună latină și germană, fără nici un scop concret.
10.Mostenirea stilistica a lui Traian Basescu: claritatea. Zicerile directe pe care s-ar putea sa nu le mai auzim Stiu, unii vor face bascalia obisnuita: ce bine ca nu le vom mai auzi! Ce bine ca de acum inainte nu vor mai fi "scandaluri", nu va mai fi un mitocan la Cotroceni, ci un domn care "decit sa fie mirlan, mai bine pierde", ce bine ca am scapat de "chiombarliu", de "kiorete", de "dictator" etc. Ce bine ca nu vom mai avea pe cap o serie intreaga de Aline Bica, prietene de coafor cu Elena Udrea, ci doamne adevarate, care se vor exprima frumos si ingrijit, si nu cu expresii de neuitat de tip "imi rup astia capul" si "cum ma duc eu la Elena" etc.
11.Bravo, Alexandru Alexe, ne-ai făcut ziua bună, anul bun, aniversarea celor 25 de ani de la Revoluție, și mai bună! Nu-l cunosc pe Alexandru Alexe, dar inteleg, din materialul publicat in Adevarul, ca lucreaza ca graphic designer. Inca o data mi se confirma o veche convingere, aceea ca oamenii care au de-a face intr-un fel sau altul cu artele plastice sint purtatorii unei doze mai mari de libertate, e ceva, acolo, in ADN-ul lor. Lui Alexandru Alexe, graphic designer, i-a revenit onoarea de a-i striga in fata lui Ion Iliescu ceea ce aveam la inima multi, foarte multi romani, la exact 25 de ani de la Revolutie.
12.Scrisoare catre prietenii cunoscuti si necunoscuti Dragii mei prieteni, E foarte greu, stiu. E un moment atit de nasol, incit stam, multi dintre noi, blocati in fata mailului sau al Skype-ului si nu stim ce sa spunem. O prietena din Madrid imi trimite stiri pe care, din pacate, le-am citit deja, o veche prietena din Canada ma suna pe Viber si nu am timp si nici energie sa-i raspund pentru ca stiu ca ma va intreba ce dracu se intimpla in Romania si eu nu am nici un raspuns.
13.Jurnalul unei femei corespondent de presa in Rusia anului 1917. Sofia Casanova, "Revolutia bolsevica. Jurnalul unui martor" Sînt o cititoare de jurnale, o admiratoare a disciplinei de a scrie constant despre lumea din jur și lumea dinăuntru. De asemenea, cred că, dacă autorul se nimerește să fie o ființă specială, dotată cu inteligență, ușurință a scriiturii, onestitate și o anumită maturitate psihologică care-l ferește de pericolul distorsionării vreuneia dintre cele două lumi și dacă, în afară de toate astea, autorul trăiește într-un timp și un loc extrem de importante istoric, sînt întrunite toate condițiile pentru a fi  în fața unui document extraordinar, deopotrivă literar și istoric. Acesta este cazul unei cărți pe care am găsit-o întîmplător săptămîna trecută într-una din bibliotecile publice din Salamanca.
14.8 august 2014. Un epilog personal despre carnavalul ultimilor doi ani și despre ICR Sper sa fie un moment de reflectie pentru toata lumea ziua in care persoana care a orchestrat toata nebunia politica si de presa din Romania ultimilor doi ani intra la inchisoare. As vrea sa fie limpede ca, omeneste, nu ma bucur ca domnul care ne anunta ca a mincat ieri seara varza cu cirnati, a baut trei pahare de vin alb si a dormit bine, isi va petrece seara de azi si urmatoarele intr-un loc mai putin placut. O prietena imi spunea ca ar trebui sa desfacem o sticla de sampanie, nu simt asta. Cred ca mai potrivit ar fi sa stam un pic linistiti si sa ne gindim, sa reflectam, sa privim lumina mieroasa care intra pe geam in aceasta dupa-amiaza de vara, sa respiram adinc si sa nu facem nimic special.
15.Spania intr-un moment de cumpana. Atmosfera tensionata dupa abdicarea regelui Juan Carlos "Regii mor, nu abdică" obișnuia să spună regele Juan Carlos al Spaniei, cel care, iată, pe 2 iunie, și-a anunțat abdicarea în favoarea fiului său, Felipe, care va fi încoronat pe 18 iunie și va fi numit Felipe al VI-lea. Știrea a fost foarte bine păstrată, deși se pare că primul ministru, Mariano Rajoy (președintele Partidului Popular) și șeful partidului de opoziție, Alfredo Pérez Rubalcaba (președintele Partidului Socialist) erau la curent cu intenția regelui încă din ianuarie. Nu cred că spaniolii se așteptau la aceată decizie, din mai multe motive: în primul rînd pentru că Juan Carlos nu s-a arătat niciodată în favoarea unui asemenea gest și a contribuit esențial, nu doar prin acțiunile politice, dar și prin carismă și prin felul foarte apropiat, chiar colocvial cu care s-a relaționat mereu cu liderii de toate culorile politice, la menținerea consesului în ceea ce privește monarhia.
16.Venezuela, Carlos Rangel si Manuel Caballero, Elena Poniatowska, o doamna nascuta in Caracas si de ce nu se gaseste mincare in paradisul post-Chavez Exact cu cîteva ore înainte să fie publicat pe Contributors textul lui Vladimir Tismăneanu despre vizita lui Mario Vargas Llosa la Caracas, făceam ultimele corecturi la ceea ce veti citi mai jos. Recent am citit cartea lui Carlos Rangel despre relația sudamericanilor cu nordamericanii. Apoi, pentru că în general vreau să văd și partea adversă, am citit niște articole ale lui Manuel Caballero care îl acuză pe Carlos Rangel de propagandă pro-americană într-o revistă spaniolă de stînga din 1988 (din această sursă, m-am ales însă cu o altă lectură extraordinară, Theodor Geiger, cartea despre ideologie și adevăr apărută în Germania în 1953, în varianta ei spaniolă din 1968).
17.Zaharia Stancu, duplicitarul perfect Pluteste in aer, de citiva ani buni, un spirit de marinimie fata de citiva mari oportunisti literari ai regimului comunist. Spiritul respectiv are diverse motivatii, una dintre ele fiind intentia de manipulare a opiniei publice prin legitimarea cu argumente indoilenice a unei stingi interbelice si de inceput de secol XX, legitimare care ar avea ca efect innobilarea stingismului contemporan romanesc, pueril si schematizant.
18.Gabriel Garcia Marquez isi povesteste viata Aparitia memoriilor lui Gabriel Garcia Marquez a fost deja numita evenimentul editorial al deceniului. Iata ca in 2004 cartea de amintiri a celebrului scriitor sud-american apare si in romaneste, cu titlul “A trai pentru a-ti povesti viata”.


ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by