Articole scrise de Lucian Popescu


1 - 30 din 43 rezultate
1.Domnului Nicolae Manolescu. În legătură cu alungarea scriitoarei Ruxandra Cesereanu de la revista Steaua Domnule Manolescu, sunt membru al Uniunii Scriitorilor din 1995, secția de Critică, Eseistică şi Istorie Literară. Un membru nereprezentativ. Este motivul pentru care, exceptând anii 1990, când am participat la câteva ședințe ale Consiliului USR, am evitat să îmi manifest prezența în viața USR.
2.Laserul de la Măgurele: ”În 2023 putem să ne îndeplinim scopul de a fi membru-gazdă în ELI-ERIC.” Interviu cu Nicolae Mărginean, director al Institutului de Fizică Nucleară După rezolvarea litigiului cu EuroGammaS vom putea fi primiți în ELI ERIC, chiar ca membru-gazdă. Eșecul din 5 mai, când România nu a fost primită nici măcar ca observator în consorțiul european, era unul absolut previzibil. Europenii ne anunțaseră din 2019 ca asta se va întâmpla. Dar, s-au făcut progrese, se încercă recâștigarea încrederii și există colaborare la nivel științific cu celelate două facilități laser din Cehia și Ungaria. Nicolae Mărginean, actualul director al Institutului National pentru Fizica si Inginerie Nucleara – Horia Hulubei, explică situația actuală și modalitățile de rezolvare.
3.TREI ÎNTREBĂRI. Nevoia de asanare a funcționării institutiilor publice Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? Anunțul lui Annegret Kramp-Karrenbauer (10 februarie 2020) că va abandona președinția CDU și deci nu va conduce partidul la alegerile parlamentare din septembrie 2021; generează incertitudini în ceea ce privește persoana viitorului cancelar și politicile Germaniei în 2021-2025.
4.TREI ÎNTREBĂRI. Mi-e frică de o guvernare care mărșaluiește elefanții aroganței Cea mai interesantă evoluție în toate domeniile o au cercetările în domeniul Inteligenței Artificiale. Fără îndoială acest domeniu va redefini umanitatea continuând să ia amploare și asta în ciuda tuturor avertizărilor care vin din zona SF, care a prezis și a explorat scenarii de viitor marcate de inteligența artificială. Privind lucrurile în perspectivă, pe termen lung, Isaac Asimov, a descris viitorul spre care ne îndreptăm în această privință.
5.John Cage – o viată si o operă închinate instaurării colectivismului de tip maoist In a doua jumătate a secolului 20, compozitorul american John Cage (1912 – 1992) a fost unul dintre cei mai cunoscuti artisti din lumea intreagă. Avea reputaţia unui provocator simpatic şi era considerat ca fiind unul din reprezentantii cei mai de seamă ai asa numitei „muzici experimentale”. Cu toate că compozitile sale nu aveau nici un succes la publicul larg, piesa sa pentru pian 4’33”, – piesă în care, timp de patru minute şi treizeci şi trei de secunde nu este voie să fie cintat nici un singur sunet -, a devenit atit de vestită incit s-a transformat in semnul său distinctiv.
6.Mircea Cărtărescu, Nu striga niciodată ajutor „O sută de poeme, o sută de fețe ale singurătății“, din 15 septembrie în librării #toamna cărților Humanitas Mircea Cărtărescu, Nu striga niciodată ajutor „O sută de poeme, o sută de fețe ale singurătății“, din 15 septembrie în librării Nu striga niciodată ajutor este al optulea volum de versuri al lui Mircea Cărtărescu și se poate spune că e diferit de toată poezia lui precedentă. Scris la treizeci de ani după penultimul volum, timp în care autorul n-a mai scris niciun vers, el reprezintă o întoarcere la simplitatea și generalitatea poeziei genuine, imediate și emoționale, dezbrăcate de sofisticarea intelectuală și culturală din vechea sa poezie.
7.Interviu cu Armand Goșu, specialist în fostul spațiu sovietic: „Dodon este prea slab ca să poată supraviețui fără cârja rusească” Ce s-a mai întâmplat în Republica Moldova în ultimele luni? Multe evenimente, unele foarte interesante. Dar vor putea ele schimba ceva esențial în mersul lucrurilor? Armand Gosu analizează ultimele evoluții politice de la Chișinău într-un interviu Contributors.ro.Idei principale: Criza sanitară Covid 19 poate arunca în aer scena politică de la Chișinău, cu câteva luni înainte de începerea campaniei prezidențiale. Un an fără Vladmir Plahotniuc, ce mai face rețeaua de lobby a oligarhului din România?
8.Pandemia COVID-19 și Green New Deal – O repetiție cu orchestra? Când am scris despre Zgomot și furie: Socialiștii democrați americani și Green New Deal (februarie 2019) nu m-am gândit nicio clipă că utopia democrat-socialistă propusă de deputata Alexandria Ocasio-Cortez (D-New York) și senatorul Edward Markey (D-Massachusetts) ar putea fi considerată cu seriozitate de guvernul american. Lăsând la o parte absurditatea apocaliptică a premisei noului proiect ecologist – Lumea se va sfârși în 12 ani dacă nu vom aborda problema schimbărilor climatice, ceea ce a ridicat cele mai multe semne de întrebare era bugetul necesar pentru de-carbonizarea totală a producției de electricitate și a transporturilor americane, asigurare medicală universală, joburi și venituri garantate, locuințe „verzi” garantate: peste $94.000 miliarde sau $600.000 per familie!
9.Interviu. Mircea Cărtărescu, despre prietenii și dispute scriitoricești. Si cum de a ajuns literatura ceva foarte marginal în societatea de azi ”Prieteniile literare sunt un anumit gen de prietenie. Ele nu seamănă cu prietenia din copilărie, sau cu prietenia din facultate, din studenție, rămânem prieteni așa, o vreme, e minunat. Sunt prietenii concurențiale. Sunt prietenii cu năbădăi aș spune eu. Cel mai bun prieten al meu din totdeauna a fost Traian T. Coșovei, pe care l-am iubit la nesfârșit. Dar noi fiind cei mai apropiați prieteni, eram în același timp și adversari. Eram adversari literari. Nu în felul rău al cuvântului, ci în felul unui fel de emulație geloasă. Eram geloși unul pe poezia celuilalt,” spune Mircea Cărtărescu într-un interviu pe Contributors.ro, despre ultima sa carte ”Creionul de tâmplărie”.
10.Istorie. Gripa românească şi catastrofa aeriană de la Vnukovo (Moscova, 4 noiembrie 1957) La 4 noiembrie 1957, o delegaţie condusă de Chivu Stoica a plecat în URSS cu un avion de pasageri Il-14 P (amenajat în variantă VIP şi înmatriculat YR-PCC), în scopul participării la Kremlin la sărbătorirea a 40 de ani de la declanşarea Marii Revoluţii Socialiste din Octombrie, precum şi pentru a lua parte la Consfătuirea reprezentanţilor partidelor comuniste şi muncitoreşti (Moscova, 14-19 noiembrie 1957). După o escală de alimentare cu combustibil efectuată la Kiev, avionul a continuat zborul spre capitala URSS şi s-a prăbuşit cu câteva momente înainte de aterizare, într-o pădure din imediata vecinătate a aeroportului Vnukovo
11.Interviu cu Andrei Cornea. Despre post-utopie și interpretări malefice ale textelor Utopia contemporană, sigur, pleacă din elementul romantic al ideii că istoria este la îndemână, că poți să controlezi istoria și dacă controlezi istoria controlezi destinul omului, ca poți fabrica omul nou, așa cum fabrici un tip nou de automobil. E o idee comună deopotrivă fascismului, comunismului. Spiritul demiurgic, prometeic, zic unii, în care distopia își închipuie că poate să stăpânească lucrurile astea, spune Andrei Cornea într-un interviu Contributors.ro despre utimul sau roman Amintiri din epoca lui Bibi – o post utopieCumpără cartea cu autograful autorului de pe GiftBooks.ro
12.Interviu cu politologul Alexandru Gussi despre criza radicală în care se află PSD și de ce e nevoie de un nou pact social Într-un interviu pentru Contributors.ro, politologul Alexandru Gussi analizeză cu luciditate criza în care a intrat PSD și felul în care funcționează democrația în România. Crede că lucrurile au atins un prag critic și e nevoie de un nou pact social. "Electroșocul electoral din 26 mai a arătat că acest neo-peremism al PSD a produs o mobilizare prin panicare a unei populații care a venit să voteze orice, numai anti-PSD să fie."
13.INTERVIU Maia Sandu. ”Aceste alegeri sunt cele mai nedemocratice din toată istoria Republicii Moldova. Abuzurile guvernării sunt sufocante. Noi, liderii opoziției, suntem urmăriți de poliție, ne sunt interceptate telefoanele, ne-a fost deschis un dosar penal pentru trădare de patrie” Maia Sandu: Abuzurile guvernării au început cu mult înainte de începerea campaniei electorale și au devenit sufocante în aceste zile. Statul este capturat și instituțiile sale sunt folosite împotriva opoziției. Regimul actual a schimbat sistemul electoral în pofida obiecțiilor partenerilor externi, și-a subordonat administrația publică centrală și locală, și-a numit oameni loiali în pozițiile-cheie, inclusiv la Curtea Constituțională, la Comisia Electorală Centrală, în procuratură, în instanțele de judecată și folosește toate aceste resurse administrative pentru a frauda alegerile. Campania electorală este dominată de dezinformare și știri false.
14.Zi istorică pentru Ucraina. Înființarea bisericii autocefale. Consecințe pentru Kiev, Moscova și București. Interviu cu Armand Gosu, expert în spațiul ex-sovietic Sinodul ținut astăzi, 15 decembrie, la Catedrala Sfânta Sofia din Kiev a ales conducătorul nou înființatei Bisericii Ortodoxe Ucrainene. Mitropolitul Epifanie are 39 de ani și a copilărit în regiunea Cernăuțiului. Apariția Bisericii Ortodoxe Autocefale Ucraineană este un eveniment istoric, cu majore implicații. Cititi un interviu cu Armand Goșu care scrutează culisele și consecințele acestui eveniment: ”Pentru conștiința națională a ucrainenilor, pentru națiunea ucraineană, pentru statalitatea Ucrainei este o zi mare. Nu întâmplător, mii de oameni s-au adunat pe ger, vânt, ninsoare, în fața Sfintei Sofia, o catedrală ale cărei temelii au fost puse în 1011. S-au cântat cântece patriotice, s-au ținut discursuri politice, au fost prezenți în mulțime, de la primele ore ale dimineții, miniștri, deputați.”
15.Interviu Thierry Wolton despre inevitabilul naționalism al comunismului, despre puterea Rusiei și pericolul Chinei Pe scurt: - Toate regimurile comuniste au ajuns la naționalism pentru a-si prezerva puterea. - Nicăieri comunismul nu s-a instaurat prin vreo revoluție – înțeleasă ca revoltă spontană. Revoluția comunistă este un mit creat de comuniști. - Complicitatea la scară mare este combustibilul care a alimentat imensul mecanism al terorii comuniste. - KGB-ul a format serviciile secrete din țările satelit ale URSS și a păstrat legaturi strânse cu acestea chiar si dupa caderea regimurilor comuniste.Puteti cumpara cartea cu autograful autorului de pe Giftbooks.ro
16.”Să vezi un om, să-i auzi vocea și să încerci să-i înțelegi sufletul.” Interviu cu scriitorul Cătălin Dorian Florescu (VIDEO) Barbatul care aduce fericirea, scris de Cătălin Dorian Florescu, este un roman atat de bun, încât nu cred sa existe altă rețetă de a-l fi scris decat aceea a unui sacrificiu de sine, o renunțare la eul și la gandirea de autor și rămânerea în postura unui observator. Nu un observator pasiv, ci unul viu, care trăiește in interiorul poveștilor sale și care descrie fapte, locuri, timpuri și personaje perfect autentice. Iar daca personajele nu sunt înregistrate oficial în realitatea noastră simplă, cea în care traim de obicei, asta nu le scade cu nimic autenticitatea.Cumpara romanul cu autograful autorului de pe Giftbooks.ro
17.Referendumul: alegerea grâului de neghină S-ar spune că, ori societatea românească a întinerit de la alegeri până acum, ori comunicarea directă între oameni pe Facebook e din nou mai puternică decât manipularea Antenelor. Câștigătorul clar al acestui referendum este #stauacasa. Adică noi, oamenii obișnuiți. Cei mai mulți cu familii tradiționale, dar care nu am dorit să fim complici la jocul periculos și imoral al guvernanților. Fenomenul este ușor de explicat.
18.INTERVIU Maia Sandu: Moscova nu a alocat niciodată bani Moldovei. Occidentul dă bani. Deci, e foarte comod să-ți zici pro-european, dar să joci după regulile Kremlinului VIDEO În februarie, în Republica Moldova vor avea loc alegeri parlamentare. Sunt alegeri cruciale pentru viitorul țării. Ele vin după depășirea unei foarte groase linii roșii, anularea alegerilor pentru Primaria Chișinăului. Instituțiile europene au reactionat destul de aspru, tăind finanțări pe diferite segmente.  Maia Sandu, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, comenteaza viitoarele alegeri și crede că opoziția are șanse bune sa le câstige. În această înfruntare, partidele aflate la putere, Partidul Democrat, condus de Plahotniuc, la fel ca Partidul Socialist, condus de actualul președinte, Igor Dodon, se prezintă ca fiind pro-europene, dar par a face exact jocul rușilor.
19.Există, totuși, și beneficii ale schimbărilor climatice? Dacă ar fi să dăm crezare Secretarului General al ONU, mai avem doar un an și câteva luni să modificăm cursul actualelor schimbări climatice pentru a evita scăparea lor de sub controlul nostru. Declarația lui se adaugă numeroaselor articole și rapoarte din mass-media despre schimbările climatice produse de oameni. Practic, litaniile climatice zilnice au devenit o caracteristică modernă a discursurilor politicienilor și eco-activiștilor.
20.Lansare și sesiune de autografe: 'A muri pentru o idee' de Costică Brădățan. ”O fascinantă punere în scenă a luptei filozofilor cu moartea” - Times Higher Education Editura Humanitas vă invită la Librăria Humanitas de la Cișmigiu miercuri, 28 martie, ora 19, la lansarea cărții A muri pentru o idee. Despre viața plină de primejdii a filozofilor de Costică Brădățan, profesor de studii umaniste la Texas Tech University, SUA, și profesor onorific de filozofie la University of Queensland, Australia. „O carte minunat scrisă, accesibilă, pătrunzătoare şi erudită, care ne arată că filozofia nu este mestecarea academică a unor texte aride, ci meditaţia asupra destinului omului, de fiinţă muritoare care-şi înfruntă condiţia pentru a afla o artă de a trăi.“ (Morning Star Online)
21.GDPR – cum numim un DPO sau Responsabilul cu Protecția Datelor GDPR este prescurtarea regulamentului UE nr.679/2016 aplicabil din 25 mai 2018 la nivelul întregii uniuni europene precum și în orice alt stat din lume unde se folosesc date personale ale cetățeniilor UE. Interesul acestui subiect a devenit de actualitate deoarece amenzile de care sunt pasibile cei care nu îl vor respecta sunt de până la 20 milioane EURO sau 4% din cifra de afaceri înregistrată în anul precedent.
22.CARTE Un teribil avertisment Marele, insa tare mi-e teama ca si singurul merit al lui Feliks Ivanovici Ciuev, despre care dintr-o scurta notita insotitoare aflu ca ar fi fost publicist, poet si prozator- ma grabesc sa adaug eu, fiindca precizarea mi se pare absolut obligatorie, ¬sovietic¬, a se citi, obligatoriu, bolsevic retroactiv pana in maduva oaselor.- este acela de a fi avut rabdarea si consecventa de a se fi intalnit si de a fi conversat de 139 de ori cu Viaceslav Mihailovici Molotov.
23.Randamentul Pilonului II de pensii - clarificari suplimentare si propuneri de imbunatatire a raportarii In analiza publicata saptamana trecuta am adus argumente pentru o raportare mai cuprinzatoare a randamentelor Pilonului II de pensii, subliniind doua idei principale: Randamentul cu care au fost investite sumele transferate catre Pilonul II din perspectiva contributorilor este diferit fata de cresterea valorii unitatii de fond raportata detaliat de catre institutiile de profil. Avand in vedere momentele diferite de intrare in sistem, ar fi deosebit de utila prezentarea randamentelor obtinute de participanti si de la momente ulterioare de timp. Avand in vedere ca analiza a generat numeroase reactii, revin cu unele clarificari suplimentare si propuneri de imbunatatire a raportarii.
24.Bataia e rupta din rai, dar ne arunca afara din Europa Incepand cu data de 3.10.2017, violenta domestica este interzisa in mod absolut in Romania. In traditia familiei romanesti, bataia e ingredientul nelipsit: sotul isi bate sotia, parintele isi bate copilul, fratele mai mare isi bate fratele mai mic. Spun "traditie" pentru ca bataia dateaza din cele mai vechi timpuri si o intalnim in mod regulat in jurul nostru. De aceea s-a si incetatenit in zicale precum "Bataia e rupta din rai", "Eu te-am facut, eu te omor", "Unde da tata creste". CEDO a stabilit saptamana trecuta ca nici traditia, nici disciplina nu pot fi justificari pentru pedepsirea corporala a copiilor.
25.Doua forme de cunoastere Stim cu totii ca expunerea unei stiinte nu e acelasi lucru istoria ei. Istoria e mai curand aleatorie: descoperirile se fac atunci cand savantii sunt inspirati, unele vin prea devreme (si sarcina de-a le desfasura cade in sarcina altor vremuri), geografia joaca si ea un rol (uneori pentru a apropia, alteori pentru a indeparta mintile inrudite) si, mereu, e in toate un grad de intamplare si de improbabil care - intr-o redactare de talent - poate face din istoria unei stiinte o poveste pasionanta. Expunerea stiintei e, intoteaduna, riguroasa, dat fiind ca ea respecta o desfasurare a intelegerii care e alta decat cea a istoriei.
26.De ce conteaza opiniile individuale ale judecatorilor Curtii Constitutionale? Conferirea catre Presedintele Curtii Constitutionale a dreptului de a cenzura opiniile concurente sau separate ale judecatorilor Curtii, precum si cenzurarea opiniei concurente a Judecatoarei Stanciu din Decizia 392 din 6 iunie 2017, reprezinta un atac asupra statului de drept si un semnal de alarma pentru sistemul constitutional din Romania.
27.Dupa alegerile din America - atmosfera de plumb si militantism Not My President - "Trump nu e presedintele meu" e sloganul care a scos in strada mii de americani nemultumiti de rezultatele alegerilor. Unul dintre principiile fundamentale ale jocului democratic - care a dat multa apa la moara criticilor lui Donald Trump dupa ultima dezbatere din campanie - este ca una dintre parti trebuie sa fie dispusa sa piarda. Emotiile par insa a fi mai puternice decat acceptarea rationala a principiului fara de care democratiile ar deveni neguvernabile. Si spatiul media e ocupat de emotia dezbaterilor despre ce va face Presedintele Trump si cum va arata lumea dupa ianuarie 2017.
28.Ce mai cred romanii despre moarte "Va place muzica?" ma intreaba privindu-ma viclean peste capacul unei lazi mari pline cu obiecte mici - pixuri, post-it-uri, bonuri fiscale, ecusoane, surubelnite. Omul avea o naturalete joviala si 57 de ani. Parea de 47. Era taran veritabil, mirosea a fan si a vaci, avea palme batucite si blugi Levi's second hand. La brau purta o teaca de piele. In teaca, telefonul mobil. Venisem sa-l intreb ce crede ca are sa i se intample cand moare.
29.Statuia acoperita care ne-a lasat descoperiti. Cateva reflectii pe marginea a ceea ce (mai) inseamna sa fii occidental Blestemul si binecuvantarea omului de azi este imposibilitatea de a se sustrage alegerii. Nu alegem pentru ca suntem, cu totii, niste caractere selective, alegem fiindca nu avem incotro. Sau, mai degraba, insfacam. Exact ca in cazul atitudinii fata de hrana, unde eleganta unui pranz rafinat se precipita, astazi, intr-o vulgara, aproape scabroasa "haleala" la-ntamplare si de-a-mpicioarelea, astazi alegem repede si mult.
30.De ce cotele privind imigrantii sunt obligatorii  o interpretare a dreptului european Criza migrantilor din ultimele doua luni, pe langa imensele costuri financiare, logistice si de integrare pe care le ridica, a reusit sa scoata abrupt la iveala o fractura a proiectului european pe care multi o intuiam, dar despre care nimeni nu indraznea sa vorbeasca cu voce tare : esecul integrarii est europenilor in proiectul european. Cum s-a intamplat acest lucru ? Simplu : euroscepticii ostili unei integrari accelerate se pare ca aveau dreptate asupra unui lucru, si anume ca esticii nu inteleg la fel ca vesticii valorile europene, solidaritatea umar la umar.

1 2 

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by