Articole scrise de Lucian Popescu


1 - 30 din 33 rezultate
1.Istorie. Gripa româneasc�� ��i catastrofa aerian�� de la Vnukovo (Moscova, 4 noiembrie 1957) La 4 noiembrie 1957, o delega��ie condus�� de Chivu Stoica a plecat în URSS cu un avion de pasageri Il-14 P (amenajat în variant�� VIP ��i înmatriculat YR-PCC), în scopul particip��rii la Kremlin la s��rb��torirea a 40 de ani de la declan��area Marii Revolu��ii Socialiste din Octombrie, precum ��i pentru a lua parte la Consf��tuirea reprezentan��ilor partidelor comuniste ��i muncitore��ti (Moscova, 14-19 noiembrie 1957). Dup�� o escal�� de alimentare cu combustibil efectuat�� la Kiev, avionul a continuat zborul spre capitala URSS ��i s-a pr��bu��it cu câteva momente înainte de aterizare, într-o p��dure din imediata vecin��tate a aeroportului Vnukovo
2.Interviu cu Andrei Cornea. Despre post-utopie ��i interpret��ri malefice ale textelor Utopia contemporan��, sigur, pleac�� din elementul romantic al ideii c�� istoria este la îndemân��, c�� po��i s�� controlezi istoria ��i dac�� controlezi istoria controlezi destinul omului, ca po��i fabrica omul nou, a��a cum fabrici un tip nou de automobil. E o idee comun�� deopotriv�� fascismului, comunismului. Spiritul demiurgic, prometeic, zic unii, în care distopia î��i închipuie c�� poate s�� st��pâneasc�� lucrurile astea, spune Andrei Cornea într-un interviu Contributors.ro despre utimul sau roman Amintiri din epoca lui Bibi – o post utopieCump��r�� cartea cu autograful autorului de pe GiftBooks.ro
3.Interviu cu politologul Alexandru Gussi despre criza radical�� în care se afl�� PSD ��i de ce e nevoie de un nou pact social Într-un interviu pentru Contributors.ro, politologul Alexandru Gussi analizez�� cu luciditate criza în care a intrat PSD ��i felul în care func��ioneaz�� democra��ia în România. Crede c�� lucrurile au atins un prag critic ��i e nevoie de un nou pact social. "Electro��ocul electoral din 26 mai a ar��tat c�� acest neo-peremism al PSD a produs o mobilizare prin panicare a unei popula��ii care a venit s�� voteze orice, numai anti-PSD s�� fie."
4.INTERVIU Maia Sandu. ”Aceste alegeri sunt cele mai nedemocratice din toat�� istoria Republicii Moldova. Abuzurile guvern��rii sunt sufocante. Noi, liderii opozi��iei, suntem urm��ri��i de poli��ie, ne sunt interceptate telefoanele, ne-a fost deschis un dosar penal pentru tr��dare de patrie” Maia Sandu: Abuzurile guvern��rii au început cu mult înainte de începerea campaniei electorale ��i au devenit sufocante în aceste zile. Statul este capturat ��i institu��iile sale sunt folosite împotriva opozi��iei. Regimul actual a schimbat sistemul electoral în pofida obiec��iilor partenerilor externi, ��i-a subordonat administra��ia public�� central�� ��i local��, ��i-a numit oameni loiali în pozi��iile-cheie, inclusiv la Curtea Constitu��ional��, la Comisia Electoral�� Central��, în procuratur��, în instan��ele de judecat�� ��i folose��te toate aceste resurse administrative pentru a frauda alegerile. Campania electoral�� este dominat�� de dezinformare ��i ��tiri false.
5.Zi istoric�� pentru Ucraina. Înfiin��area bisericii autocefale. Consecin��e pentru Kiev, Moscova ��i Bucure��ti. Interviu cu Armand Gosu, expert în spa��iul ex-sovietic Sinodul ��inut ast��zi, 15 decembrie, la Catedrala Sfânta Sofia din Kiev a ales conduc��torul nou înfiin��atei Bisericii Ortodoxe Ucrainene. Mitropolitul Epifanie are 39 de ani ��i a copil��rit în regiunea Cern��u��iului. Apari��ia Bisericii Ortodoxe Autocefale Ucrainean�� este un eveniment istoric, cu majore implica��ii. Cititi un interviu cu Armand Go��u care scruteaz�� culisele ��i consecin��ele acestui eveniment: ”Pentru con��tiin��a na��ional�� a ucrainenilor, pentru na��iunea ucrainean��, pentru statalitatea Ucrainei este o zi mare. Nu întâmpl��tor, mii de oameni s-au adunat pe ger, vânt, ninsoare, în fa��a Sfintei Sofia, o catedral�� ale c��rei temelii au fost puse în 1011. S-au cântat cântece patriotice, s-au ��inut discursuri politice, au fost prezen��i în mul��ime, de la primele ore ale dimine��ii, mini��tri, deputa��i.”
6.Interviu Thierry Wolton despre inevitabilul na��ionalism al comunismului, despre puterea Rusiei ��i pericolul Chinei Pe scurt: - Toate regimurile comuniste au ajuns la na��ionalism pentru a-si prezerva puterea. - Nic��ieri comunismul nu s-a instaurat prin vreo revolu��ie – în��eleas�� ca revolt�� spontan��. Revolu��ia comunist�� este un mit creat de comuni��ti. - Complicitatea la scar�� mare este combustibilul care a alimentat imensul mecanism al terorii comuniste. - KGB-ul a format serviciile secrete din ����rile satelit ale URSS ��i a p��strat legaturi strânse cu acestea chiar si dupa caderea regimurilor comuniste.Puteti cumpara cartea cu autograful autorului de pe Giftbooks.ro
7.”S�� vezi un om, s��-i auzi vocea ��i s�� încerci s��-i în��elegi sufletul.” Interviu cu scriitorul C��t��lin Dorian Florescu (VIDEO) Barbatul care aduce fericirea, scris de C��t��lin Dorian Florescu, este un roman atat de bun, încât nu cred sa existe alt�� re��et�� de a-l fi scris decat aceea a unui sacrificiu de sine, o renun��are la eul ��i la gandirea de autor ��i r��mânerea în postura unui observator. Nu un observator pasiv, ci unul viu, care tr��ie��te in interiorul pove��tilor sale ��i care descrie fapte, locuri, timpuri ��i personaje perfect autentice. Iar daca personajele nu sunt înregistrate oficial în realitatea noastr�� simpl��, cea în care traim de obicei, asta nu le scade cu nimic autenticitatea.Cumpara romanul cu autograful autorului de pe Giftbooks.ro
8.Referendumul: alegerea grâului de neghin�� S-ar spune c��, ori societatea româneasc�� a întinerit de la alegeri pân�� acum, ori comunicarea direct�� între oameni pe Facebook e din nou mai puternic�� decât manipularea Antenelor. Câ��tig��torul clar al acestui referendum este #stauacasa. Adic�� noi, oamenii obi��nui��i. Cei mai mul��i cu familii tradi��ionale, dar care nu am dorit s�� fim complici la jocul periculos ��i imoral al guvernan��ilor. Fenomenul este u��or de explicat.
9.INTERVIU Maia Sandu: Moscova nu a alocat niciodat�� bani Moldovei. Occidentul d�� bani. Deci, e foarte comod s��-��i zici pro-european, dar s�� joci dup�� regulile Kremlinului VIDEO În februarie, în Republica Moldova vor avea loc alegeri parlamentare. Sunt alegeri cruciale pentru viitorul ����rii. Ele vin dup�� dep����irea unei foarte groase linii ro��ii, anularea alegerilor pentru Primaria Chi��in��ului. Institu��iile europene au reactionat destul de aspru, t��ind finan����ri pe diferite segmente.  Maia Sandu, liderul Partidului Ac��iune ��i Solidaritate, comenteaza viitoarele alegeri ��i crede c�� opozi��ia are ��anse bune sa le câstige. În aceast�� înfruntare, partidele aflate la putere, Partidul Democrat, condus de Plahotniuc, la fel ca Partidul Socialist, condus de actualul pre��edinte, Igor Dodon, se prezint�� ca fiind pro-europene, dar par a face exact jocul ru��ilor.
10.Exist��, totu��i, ��i beneficii ale schimb��rilor climatice? Dac�� ar fi s�� d��m crezare Secretarului General al ONU, mai avem doar un an ��i câteva luni s�� modific��m cursul actualelor schimb��ri climatice pentru a evita sc��parea lor de sub controlul nostru. Declara��ia lui se adaug�� numeroaselor articole ��i rapoarte din mass-media despre schimb��rile climatice produse de oameni. Practic, litaniile climatice zilnice au devenit o caracteristic�� modern�� a discursurilor politicienilor ��i eco-activi��tilor.
11.Lansare ��i sesiune de autografe: 'A muri pentru o idee' de Costic�� Br��d����an. ”O fascinant�� punere în scen�� a luptei filozofilor cu moartea” - Times Higher Education Editura Humanitas v�� invit�� la Libr��ria Humanitas de la Ci��migiu miercuri, 28 martie, ora 19, la lansarea c��r��ii A muri pentru o idee. Despre via��a plin�� de primejdii a filozofilor de Costic�� Br��d����an, profesor de studii umaniste la Texas Tech University, SUA, ��i profesor onorific de filozofie la University of Queensland, Australia. „O carte minunat scris��, accesibil��, p��trunz��toare ��i erudit��, care ne arat�� c�� filozofia nu este mestecarea academic�� a unor texte aride, ci medita��ia asupra destinului omului, de fiin���� muritoare care-��i înfrunt�� condi��ia pentru a afla o art�� de a tr��i.“ (Morning Star Online)
12.GDPR – cum numim un DPO sau Responsabilul cu Protec��ia Datelor GDPR este prescurtarea regulamentului UE nr.679/2016 aplicabil din 25 mai 2018 la nivelul întregii uniuni europene precum ��i în orice alt stat din lume unde se folosesc date personale ale cet����eniilor UE. Interesul acestui subiect a devenit de actualitate deoarece amenzile de care sunt pasibile cei care nu îl vor respecta sunt de pân�� la 20 milioane EURO sau 4% din cifra de afaceri înregistrat�� în anul precedent.
13.CARTE Un teribil avertisment Marele, insa tare mi-e teama ca si singurul merit al lui Feliks Ivanovici Ciuev, despre care dintr-o scurta notita insotitoare aflu ca ar fi fost publicist, poet si prozator- ma grabesc sa adaug eu, fiindca precizarea mi se pare absolut obligatorie, ���sovietic���, a se citi, obligatoriu, bolsevic retroactiv pana in maduva oaselor.- este acela de a fi avut rabdarea si consecventa de a se fi intalnit si de a fi conversat de 139 de ori cu Viaceslav Mihailovici Molotov.
14.Randamentul Pilonului II de pensii - clarificari suplimentare si propuneri de imbunatatire a raportarii In analiza publicata saptamana trecuta am adus argumente pentru o raportare mai cuprinzatoare a randamentelor Pilonului II de pensii, subliniind doua idei principale: Randamentul cu care au fost investite sumele transferate catre Pilonul II din perspectiva contributorilor este diferit fata de cresterea valorii unitatii de fond raportata detaliat de catre institutiile de profil. Avand in vedere momentele diferite de intrare in sistem, ar fi deosebit de utila prezentarea randamentelor obtinute de participanti si de la momente ulterioare de timp. Avand in vedere ca analiza a generat numeroase reactii, revin cu unele clarificari suplimentare si propuneri de imbunatatire a raportarii.
15.Bataia e rupta din rai, dar ne arunca afara din Europa Incepand cu data de 3.10.2017, violenta domestica este interzisa in mod absolut in Romania. In traditia familiei romanesti, bataia e ingredientul nelipsit: sotul isi bate sotia, parintele isi bate copilul, fratele mai mare isi bate fratele mai mic. Spun "traditie" pentru ca bataia dateaza din cele mai vechi timpuri si o intalnim in mod regulat in jurul nostru. De aceea s-a si incetatenit in zicale precum "Bataia e rupta din rai", "Eu te-am facut, eu te omor", "Unde da tata creste". CEDO a stabilit saptamana trecuta ca nici traditia, nici disciplina nu pot fi justificari pentru pedepsirea corporala a copiilor.
16.Doua forme de cunoastere Stim cu totii ca expunerea unei stiinte nu e acelasi lucru istoria ei. Istoria e mai curand aleatorie: descoperirile se fac atunci cand savantii sunt inspirati, unele vin prea devreme (si sarcina de-a le desfasura cade in sarcina altor vremuri), geografia joaca si ea un rol (uneori pentru a apropia, alteori pentru a indeparta mintile inrudite) si, mereu, e in toate un grad de intamplare si de improbabil care - intr-o redactare de talent - poate face din istoria unei stiinte o poveste pasionanta. Expunerea stiintei e, intoteaduna, riguroasa, dat fiind ca ea respecta o desfasurare a intelegerii care e alta decat cea a istoriei.
17.De ce conteaza opiniile individuale ale judecatorilor Curtii Constitutionale? Conferirea catre Presedintele Curtii Constitutionale a dreptului de a cenzura opiniile concurente sau separate ale judecatorilor Curtii, precum si cenzurarea opiniei concurente a Judecatoarei Stanciu din Decizia 392 din 6 iunie 2017, reprezinta un atac asupra statului de drept si un semnal de alarma pentru sistemul constitutional din Romania.
18.Dupa alegerile din America - atmosfera de plumb si militantism Not My President - "Trump nu e presedintele meu" e sloganul care a scos in strada mii de americani nemultumiti de rezultatele alegerilor. Unul dintre principiile fundamentale ale jocului democratic - care a dat multa apa la moara criticilor lui Donald Trump dupa ultima dezbatere din campanie - este ca una dintre parti trebuie sa fie dispusa sa piarda. Emotiile par insa a fi mai puternice decat acceptarea rationala a principiului fara de care democratiile ar deveni neguvernabile. Si spatiul media e ocupat de emotia dezbaterilor despre ce va face Presedintele Trump si cum va arata lumea dupa ianuarie 2017.
19.Ce mai cred romanii despre moarte "Va place muzica?" ma intreaba privindu-ma viclean peste capacul unei lazi mari pline cu obiecte mici - pixuri, post-it-uri, bonuri fiscale, ecusoane, surubelnite. Omul avea o naturalete joviala si 57 de ani. Parea de 47. Era taran veritabil, mirosea a fan si a vaci, avea palme batucite si blugi Levi's second hand. La brau purta o teaca de piele. In teaca, telefonul mobil. Venisem sa-l intreb ce crede ca are sa i se intample cand moare.
20.Statuia acoperita care ne-a lasat descoperiti. Cateva reflectii pe marginea a ceea ce (mai) inseamna sa fii occidental Blestemul si binecuvantarea omului de azi este imposibilitatea de a se sustrage alegerii. Nu alegem pentru ca suntem, cu totii, niste caractere selective, alegem fiindca nu avem incotro. Sau, mai degraba, insfacam. Exact ca in cazul atitudinii fata de hrana, unde eleganta unui pranz rafinat se precipita, astazi, intr-o vulgara, aproape scabroasa "haleala" la-ntamplare si de-a-mpicioarelea, astazi alegem repede si mult.
21.De ce cotele privind imigrantii sunt obligatorii  o interpretare a dreptului european Criza migrantilor din ultimele doua luni, pe langa imensele costuri financiare, logistice si de integrare pe care le ridica, a reusit sa scoata abrupt la iveala o fractura a proiectului european pe care multi o intuiam, dar despre care nimeni nu indraznea sa vorbeasca cu voce tare : esecul integrarii est europenilor in proiectul european. Cum s-a intamplat acest lucru ? Simplu : euroscepticii ostili unei integrari accelerate se pare ca aveau dreptate asupra unui lucru, si anume ca esticii nu inteleg la fel ca vesticii valorile europene, solidaritatea umar la umar.
22.Perplexitate: Despre diletantism ��i profesionalism în analiza trecutului comunist (actualizat) Nu vreau sa intru in detalii legate de noul anunt al IICCMER privind trimiterea in judecata a trei fosti tortionari. Lista de 35, anuntata cu surle si trambite de presedintele executiv d-antart, Andrei Muraru, azi consilier prezidential pentru relatiile cu societatea civila, deci si cu AFDPR, GDS, Fundatia "Ioan Barbus", ramane in continuare unul din impenetrabilele mistere post-decembriste. Se ofera, in doze farmaceutice, cate un mic pachet, la distante de luni de zile, ori chiar ani.
23.Pentru ca liberalizarea pietei de gaze e in beneficiul IMM-urilor! Ministrul energiei - il stiti, cel care se jura ca liberalizarea pentru non-casnici se va face la sfarsitul anului, dupa lege! - nu a ratat ocazia de a impinge ideea amanarii liberalizarii pietei de gaz pentru cei 170.000 de cosnumatori non-casnici. De ce doar pentru CET-uri si nu pentru IMM-uri? Simplu: pentru ca pana acum CET-urile cumparau gazul folosit pentru productia de energie termica la preturile de gaz pentru consumatorii casnici (51-53 RON/MWh), in timp ce IMM-urile ajunsesera deja, conform calendarului pentru non-casnici, la 89-90. Pentru CET-uri ar fi o crestere de cost pentru termie cu vreo 40%, pentru IMM-uri nu.
24.RAFO, o "tristete de etapa" si un pariu cu Robert Turcescu. Bonus: Marin Anton il rapune pe Adrian Papahagi Adun elemente in acest articol care nu par a avea un numitor comun - bani, politica, discutia cu un fost presedinte, petrol si evaziune fiscala plus un pariu un realizator de televiziune, Robert Turcescu pe numele sau. Nicaieri in lume nu ai putea conexa elementele astea disparate, exceptie face Romania, cea "mereu surprinzatoare", cea mereu incalcita, tara in care atunci cand tragi de un fir, poti sa te cutremuri cand ajungi la ghem.
25."Si totusi, ce s-a castigat in urma acestor proteste?" Bonus: Garcea reinvie in Jandarmerie Cu saptamani in urma, cand inca nu iesisem cu petul in mana in strada, implicandu-mi direct familia in proteste, am primit un telefon de la o ruda ingrijorata. Frazele cheie ale respectivei convorbiri au fost: "Lasa, nu te baga tu, care e problema ta? Ce credeti voi, tinerii, ca tot ce zboara se mananca? Ce o sa castigati voi ca va bagati acolo sa strigati si sa faceti ca toti dracii? Nu o sa va bage nimeni in seama, tine minte la mine - va pierdeti timpul si o sa va luati si niste amenzi, ba chiar e posibil sa va bata astia!"
26.Diavolul nostru cel de toate zilele. Gabriel Liiceanu, Dragul meu turn��tor Dragul meu turnator nu este o carte despre turnator. Poate mai degraba despre turnatorie, dar numai partial & en passant. O sa vedem mai jos de ce spun asta - in nici un caz de dragul de a face paradoxuri. Deocamdata, sa precizez totusi ca, dupa cum deja stie probabil toata lumea, cele patru sute de pagini ale cartii lui Gabriel Liiceanu sunt un fel de roman epistolar (aproape) non-fiction cu turnatorul lui cel mai zelos & eficient - un anume O.C., fost redactor-sef la Editura Politica, apoi, dupa Revolutie, actionar principal la Humanitas (asta nu mai e, din partea istoriei, ironie - ci de-a dreptul sarcasm!).
27.Cat de stalinist a fost Ceausescu? N. Ceau��escu nu are înc�� un biograf de talia lui Simon Sebag Montefiore (Stalin: The Court of the Red Tsar, Vintage Books, 2005), cel care a împletit atât de ingenios sursele istorice. Cred c�� putem s�� ne pronun����m îns��, pe baza izvoarelor disponibile, asupra evolu��iilor radicale în direc��ia ideologiz��rii brutale a regimului politic din România de dup�� 1971/1974.
28.Temele Contributors.ro: Legitimitatea referendumului si descrierea peisajului public actual ���Vlad Zografi: Eu cred c�� trebuie mers la referendum. "Dac�� nu mergem, nu suntem siguri c�� referendumul nu va fi validat. Dac�� e validat, e un dezastru. Dac�� nu e validat, exist�� un câ��tig imediat, dar discutabil – nu cred în soarta lui B��sescu la Cotroceni, dup�� un vot masiv împotriva lui. În plus, aflat prizonier la Cotroceni, aparatul de propagand�� USL va concentra cu toat�� for��a ura popular�� împotriva lui..." De cu totul alta parere este Florin Liga care scrie un text intitulat: Dreptul de a vota “pasiv” la referendumul din 29 iulie Vladimir Tismaneanu:  "In spatele puciului parlamentar din 3-6 iulie s-a aflat, neindoios, proprietarul trustului “Intact”, omul care, incepand din vara anului 2006, vara dosariadei, a jurat sa-l pedepseasca, prin orice mijloace, pe presedintele ales al Romaniei"
29.Contributors.ro. Temele zilei: Referendumul si plagiatul ���Vladimir Tismaneanu crede ca in urma deciziei Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti Victor Ponta ar trebui sa-si dea demisia: „Un plagiator dovedit nu are ce cauta in fruntea Guvernului Romaniei. A promis acest lucru in interviul cu ziarul “El Pais”, este cazul sa se tina de cuvant, sa-si onoreze angajamentul.”Alexandru Toma Patrascu adreseaza o scrisoare deschisa presedintelui Basescu in care explica de ce va boicota referendumul: „Inteleg tentatia unui atac la baioneta de dragul apararii unui principiu, inteleg mirajul si eroismul unei sarje a brigazii de cavalerie usoara, dar nu asa se cistiga razboaiele."
30.Socialismul guvern��rii actuale de dreapta Clasa politic��  româneasc��, de orice culoare ��i orientare politic��, a fost puternic bulversat�� de criza economic�� care a trecut în plan subsidiar discu��iile cu privire la principiile economice sau la ideologiile care s�� guverneze ac��iunile viitoare. Partidele ”de dreapta” au l��sat deoparte libertatea economic�� ��i au trecut la m��suri de stânga în timp ce cele ”de stânga” au devenit con��tiente c�� nu pot s�� supravie��uiasc�� bugetar dac�� nu includ în programul lor m��suri liberale (s-a mers chiar mai mult spre o coali��ie contra firii între un partid liberal ��i unul socialist).

1 2 

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by