Articole scrise de Lucian Croitoru


1 - 30 din 102 rezultate
1.Poate rezista economia unui al doilea lockdown? ​Lucian Croitoru: Pandemia și metoda capitalistă / Probabilitatea unui lockdown crește foarte mult dacă sunt ignorate regulile personale de igienă și protecție Probabilitatea ca un lockdown să devină necesar crește foarte mult dacă sunt ignorate regulile personale de igienă și protecție. Problema principală este, așadar, referitoare la capacitatea individuală de a respecta astfel de reguli. La rândul ei, capacitatea individuală de a respecta aceste reguli depinde de gradul de responsabilitate al fiecăruia. Acest grad de responsabilitate individuală s-a redus în timp, odată cu extinderea concepțiilor etatiste referitoare la societate. Statul s-a extins și a devenit o prezență masivă în viața socială. A acordat noi drepturi și a alocat cheltuielile asociate acestora, pe care le-a finanțat cu impozite și datorii publice crescătoare. A preluat de la comunități funcții pe care acestea le îndeplinesc mai bine.
2.Lucian Croitoru: PNL, irelevant politic în 2024? Care ar putea fi implicațiile pe termen lung ale crizei politice începute în septembrie pentru viitorul Partidului Național Liberal? Se va angaja PNL pe o cale ce-l va face irelevant politic în 2024? Și ce implicații ar putea fi pentru liberalism, democrație, politica fiscală și politica monetară?, se întreabă Lucian Croitoru pe blogul personal. Când dai la o parte tot zgomotul din jurul acestei crize politice nu rămâne decât un factor esențial, cred eu, care să informeze judecata, și anume faptul că PSD guvernează, direct sau prin interpuși, numai în perioadele de expansiune economică (cu excepția celor nouă luni din 2009 în coaliție cu PDL) și promovează de fiecare dată politici fiscale prociclice care amplifică expansiunea și duc la acumularea de dezechilibre.
3.Cum va arăta mixul de politici macroeconomice în zona euro? ​Sub impactul unei reveniri spectaculoase a cererii, inflația ar putea crește în țările dezvoltate peste nivelurile dorite (chiar dacă referitor la aceste niveluri consensul pare să diminueze comparative cu cel existent înainte de 2008), iar această perspectivă, ce a lipsit ceva mai mult de un deceniu, animă discuțiile despre cum ar trebui să fie mix-ul de politici macroeconomice, scrie Lucian Croitoru pe blogul personal.
4.Lucian Croitoru: Inflația: se întâmplă din nou? În ultimul timp s-au intensificat discuțiile despre posibilitatea ca inflația din SUA să înceapă să crească relativ rapid și să redevină o problemă dacă stimulii acordați în timpul pandemiei se vor extinde cu 1,9 trilioane de dolari cât reprezintă pachetul fiscal propus, scrie Lucian Croitoru pe blogul personal. În teorie, influențele care derivă de aici pentru politica monetară a Fed nu ar trebui să ne îngrijoreze cu referire la politica noastră monetară, deoarece rata de schimb flexibilă ar trebui să elibereze rata internă a dobânzii de presiunile externe, permițându-i să ducă la atingerea scopurilor referitoare la stabilitatea prețurilor în România. Așa ar sta lucrurile dacă politica monetară ar influența condițiile monetare și financiare ale unei țări exclusiv prin rata dobânzii (canalul ratei dobânzii).
5.Lucian Croitoru: Prosperi sau egali: spre ce ne îndreptăm? Printre ideile care animă unele evoluții social-politice care au loc în diverse zone ale lumii se află și aceea referitoare la slăbiciunile capitalismului. În unele cazuri această idee conține, implicit sau explicit, o simpatie pentru socialism. Sunt însă convins că foarte mulți dintre cei care simpatizează socialismul nu pornesc nici de la o înțelegere riguroasă a ceea ce este capitalismul și a modului în care acesta funcționează, nici de la o definiție riguroasă a ceea ce ar putea fi socialismul sau de la cum ar putea el funcționa fără elementele capitaliste pe care ar dori să le elimine.
6.Lucian Croitoru: Se pregătesc mineriade de runda a doua? Văd că președintele PSD Alba l-a atacat pe guvernatorul Isărescu. El a spus că Isărescu ar fi depreciat intenționat leul doar pentru ca firmele străine să câștige mai mulți bani. Las la o parte că nu Isărescu depreciază leul, ci politicile incoerente din ultimii câțiva ani, cu cireașa de pe tortul petrecerii numită ordonanța 114/2018, scrie Lucian Croitoru pe blogul personal. Deși nedorită în magnitudinea pe care am văzut-o, deprecierea leului îi ajută pe toți exportatorii, că sunt firme românești sau străine, nu contează. Faptul că omul nu înțelege nimic din economie nu e treaba mea, ci a celor care îl susțin și, din păcate, a oamenilor din județul Alba. Noroc însă că locuitorii județului Alba sunt oameni întreprinzători și deștepți și nu se prea iau după oricine.
7.Lucian Croitoru: ​Revenirea la putere a minții omnisciente După criza din 2008, aproape peste tot în lumea occidentală, vremurile au devenit favorabile ascensiunii la putere a minților care se cred omnisciente. Nu a fost nici pe departe o revenire de la zero. Prin instituțiile pe care le-a creat treptat, mintea omniscientă a fost permanent prezentă în deciziile socio-economice și politice după ce a venit la putere în aproape întreaga lume după Marea Depresiune din perioada 1929-1933, care a favorizat-o. Influența ei a scăzut abia începând cu anii 80, după ce filozofia ordinii spontane a căpătat credibilitate sub influența lui Hayek și ideile neo-liberale au ghidat politicile economice promovate în SUA și Regatul Unit de administrațiile Reagan și respectiv Thatcher.
8.Un post otrăvit Democrațiile cu o separație de facto slabă a puterilor în stat pot crea „copii teribili”, așa cum a făcut și face și comunismul. Am arătat de-a lungul timpului, în câteva articole, că slăbiciunea de fond a democrației noastre a venit de la neclaritatea drepturilor de proprietate, de la integritatea scăzută a guvernelor și de la eficiența scăzută a sistemului juridic. Cu alte cuvinte, a venit de la gradul redus de aplicare a legii. Toate acestea au făcut ca instituțiile să rămână slabe. O consecință a acestei caracteristici o constituie slaba separație de facto a puterilor în stat.
9.Lucian Croitoru: ​​O perspectivă asupra inflației în România La întrebarea dacă preferă ca inflația să fie relativ mică, atât românii cât și, de exemplu, germanii ar răspunde „da”. Și totuși, aceasta nu înseamnă că atunci când decid, fiecare la locul lui, în sectorul privat sau în cel public, pentru consum, pentru investiții, pentru solidaritate sau pentru sustenabilitate românii și germanii se comportă la fel. Atitudinile lor față de inflație sunt diferite. Noi, românii, tolerăm o inflație relativ înaltă, iar germenii nu. Noi avem o atitudine laxă față de inflație, iar germanii una fermă. De aceea, în România inflația a fost, în ultimii 28 de ani mai mare ca cea din Germania.
10.Cine conduce politica monetara in Romania „Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu, când mă gândesc la locul naşterii mele, la casa părintească… parcă-mi saltă şi acum inima de bucurie!” E un citat din „Amintiri din copilărie”, de Ion Creangă. Încep și eu acest articol cu o idee asemănătoare: nu știu cum sunt conduse alte politici pe la noi, dar când mă gândesc cum este condusă politica monetară, îmi saltă inima de bucurie. Este bucuria că politica monetară nu a ajuns să fie condusă de un singur indicator. În mod cert nu este condusă de indicatorul PIB potențial, cum cred unii economiști.
11.E pur si muove Continui aici dezbaterea mea cu domnul profesor Socol referitoare la cooperarea dintre politicile macroeconomice. O fac din credința că dezbaterile ajută la obținerea de rezultate mai bune, chiar dacă acestea nu sunt întotdeauna un optim Pareto.
12.Ingrijorarile domnului profesor Socol referitoare la vinovatul de serviciu Domnul profesor Socol si-a pus intrebarea daca "mai exista coordonare de politici fiscal-bugetar-monetare in Romania". Raspunsul la aceasta intrebare l-a dat intr-un articol al carui titlu este chiar intrebarea mentionata. In esenta, se afirma ca exista frictiuni evidente intre cele doua politici si ca acestea vor impacta negativ atat cetatenii, cat si companiile autohtone (nu si pe cele straine?-nn) in 2018. Prezint cele 11 "argumente" ale domnul profesor Socol si arat, de fiecare data, de ce nu pot fi de acord cu niciunul dintre ele.
13.Abordarea echilibrata a ministrului Teodorovici Recent, domnul Eugen Teodorovici, noul ministru de finante, a facut urmatoarea declaratie: "Nu exclud revenirea la impozitarea progresiva, daca are o logica. Nu se aplica daca nu este mai buna pentru romani". In opinia mea, declaratia domnului ministru este echilibrata. Din ea rezulta ca impozitarea progresiva se va introduce numi dupa o atenta cantarire a avantajelor si dezavantajelor. Aceasta abordare mi se pare corecta. Vom vedea la ce concluzie va ajunge, in cele din urma, domnul ministru.
14.Politica monetara a fost condusa corect Am vazut foarte recent diverse opinii conform carora BNR a intarziat sa creasca rata dobanzii si a fost prociclica in ultimii ani. Cu alte cuvinte, cresterea ratei dobanzii cu 25 de puncte de baza in inuarie 2018 a venit prea tarziu. Am vazut, de asemenea, opinii mai vechi conform carora BNR a mentinut rata dobanzii prea sus in perioada 2014-2017 T3, in care inflatia headline a bunurilor de consum a fost sub limita de 1,5 la suta a benzii tintite de BNR. Acea critica a fost mai acuta atunci cand inflatia a devenit negativa, in perioada 2015 T3-2016 T4, influentata in special de reducerea TVA.
15.Lucian Croitoru: Un motiv pentru care inflatia a intarziat sa apara Acest articol explica de ce in perioada 2015 T3-2017 T2, cand economia a primit in fiecare dintre cei trei ani un stimul fiscal foarte puternic prin reducerea TVA si cresterea salariilor, inflatia la taxe constante a ramas joasa si relativ stabila, in timp ce PIB a crescut cu rate inalte. In mod specific, arat de ce largirea deficitului bugetar structural de la 0,3 la suta din PIB potential in 2015 la 2,2 la suta din PIB potential in 2016 si la 3,3 la suta din PIB potentialin 2017 nu a dus la aparitia unor anticipatii inflationiste mai mari, care sa fi contribuit mai mult la inflatie. Ipoteza pe care o prezint este aceea ca prin marimea si structura sa, stimulul fiscal a alterat temporar rationalitatea pe care firmele o practica de obicei atunci cand isi ajusteaza anticipatiile privind nivelul general al preturilor din economie si volumul ofertei lor de produse.
16.​​Chicago Boys sau Bucharest Boys? (sau de ce au fost trecute contributiile sociale de la angajator la angajat) Una dintre schimbarile cheie din codul fiscal o reprezinta mutarea aproape in totalitate a contributiilor sociale de la angajator la angajat. In urma acestei reforme, cota de contributii sociale ce revine angajatului este de 35 la suta, iar cea care revine angajatorului este de 2,25 la suta, iar costul total al angajatorului a scazut cu 0,13 la suta, la 122,6 la suta din salariul brut. In acest articol, arat ca scopul economic profund pentru care contributiile sociale au fost trecute de la angajator la angajat poate fi selectat din doua astfel de scopuri potentiale, dar numai timpul ne va ajuta sa-l identificam pe cel adevarat.
17.Cu o politica fiscala permanent prociclica, am putea pierde democratia si politica monetara Daca, intr-o democratie tanara cu institutii slabe, unul si acelasi partid guverneaza in virtual toate fazele ascendente ale ciclului de afaceri si de fiecare data promoveaza politici fiscale prociclice, atunci apar trei efecte negative grave. Primul efect este pierderea politicii fiscale. Al doilea efect este pierderea democratiei. Al treilea efect este pierderea politicii monetare conventionale.
18.Nostalgia inflatiei si cum face politica fiscala un rau politicii monetare  Va supun atentiei doua probleme. Prima, cea a indemnului privind cresterea salariilor, venit, pe diverse voci, chiar de la unele banci centrale. Aici exista o capcana imensa, in care deja au cazut unii jurnalisti, economisti si analisti romani. Problema, in esenta, nu se refera la salarii, ci la diferentele de competitivitate din zona euro. Am scris inca din 12 ianuarie 2012, fiind printre primii din Romania, despre faptul ca problema din fundatiile zonei euro nu este cea a deficitelor bugetare, ci cea a competitivitatii: unele tari, ca Germania, Austria, Olanda, Belgia etc sunt foarte competitive relativ la ceilalti membri ai zonei euro.
19.Cum sa convertim cresterea economica in prosperitate Economia Romaniei a avut una dintre cele mai mari cresteri economice din UE. In perioada 1995-2016, indicele cresterii cumulate a PIB/ora lucrata calculat la paritatea puterilor de cumparare in Romania comparativ cu acelasi indicator calculat ca medie pentru cele 15 tari componente ale Uniunii Europene inainte de extinderea acesteia incepand cu 1 mai 2004, a fost de 258 la suta. Nicio alta tara din Uniunea Europeana nu a atins acesta crestere inalta.
20.Cum inteleg eu mesajul lui Jean-Claude Juncker catre cei ce aspira la adoptarea euro Cu privire la euro, m-am uitat în discursul lui Jean-Claude Juncker de ieri de la Parlamentul European după trei expresii: „political union”, „fiscal union” și „all conditions”. Nu am găsit nimic despre primele două, ci doar despre ce-a de-a treia: „All but two of our Member States are required and entitled to join the euro once they fulfil ALL CONDITIONS.” Sublinierea imi aparține.
21.Ulciorul nu merge de doua ori la apa Politicienii din întreaga lume, versați în a înțelege degrabă opinia publică, au învinuit imediat băncile comerciale, iar uneori și băncile centrale, pentru criza financiară ce a izbucnit în 2008. Au fost instantaneu crezuți, deoarece într-un asemenea caz, publicul apelează la ceea ce Tversky și Kahneman au numit euristica „reprezentativitate”. Conform reprezentativității, cu cât un eveniment, de exemplu criza financiară din 2008, este mai reprezentativ pentru un altul, de exemplu datorii bancare relativ mari, cu atât este mai mare probabilitatea ca primul să derive din cel de-al doilea.
22.A fi domn e o intamplare, a fi om e lucru mare! Stiu cazul unui pilot roman care a aterizat, din eroarea turnului de control dintr-o tara africana, la cateva sute de metri distanta in lungul pistei, in ocean. Avionul nu s-a scufundat deoarece fundul oceanului era relativ aproape de suprafata apei. Unul dintre motoare nu a putut fi oprit, astfel ca desi zona era frecventata de rechini, acestia nu s-au apropiat de aeronava. Pilotul si-a pastrat calmul si a organizat evacuarea pe aripi si pe fuselaj a tuturor pasagerilor, care in final au fost salvati. Ce s-a intamplat cu pilotul? In loc sa fie felicitat pentru modul in care a actionat, a fost oprit de la zbor si a suferit si alte consecinte.
23.Slabiciunile din fundatia zonei euro si ce ar trebui sa faca Romania Nu stiu sa existe un proiect economic mai mare, mai vizionar si potential mai benefic pentru Romania decat intrarea in Uniunea Monetara Europeana, careia pe scurt i se spune zona euro. Realizat la timp si cu respectarea legitatilor economice, acest proiect va aduce Romaniei beneficii economice enorme. Realizat in graba, fara a ne asigura ca atat zona euro, cat si tara noastra indeplinesc conditiile cheie necesare pentru ca uniunea monetara sa functioneze optim, acest proiect poate produce mai mult rau decat bine.
24.Cand experienta dauneaza Tot aud argumentul conform căruia cutare sau cutare ar fi bun să ocupe un post de ministru sau de prim-ministru pentru că are experiență în administrație sau politică. Când, uneori, apar propuneri să intre în guvern câte unul nou, din afara administrației sau politicii, i se reproșează că nu are experiență. Am văzut oameni, inclusiv la noi, care nu aveau experiență în administrația locală sau centrală ori în politică și au condus ministerele lor sau chiar întregul guvern foarte bine.
25.Ideologia din discursul economic al elitei noastre In ultima vreme, au aparut in societatea noastra cateva initiative care au drept scop sa puna in administrarea intreprinderilor publice furnizarea unor bunuri si servicii private. Intre aceste initiative se numara infiintarea unei banci de dezvoltare in proprietatea statului, a unui fond de investitii publice si a mai multor intreprinderi in proprietatea Consiliului General al Municipiului Bucuresti, adica tot a statului. Nu este scopul acestui articol sa reafirme faptul demonstrat ca, pe termen lung, bunurile publice nu pot fi furnizate de intreprinderi private in conditii de eficienta, tot asa cum, pe termen lung, nici bunurile private nu pot fi furnizate de intreprinderi publice in conditii de eficienta. Scopul acestui articol este sa arate ca initiativele respective, dintre care unele s-au materializat deja, sunt rodul unei ideologii a elitei romanesti, si anume aceea ca dintre cei doi administratori principali ai economiei - piata si politicienii (statul) - ultimul trebuie sa detina rolul central.
26.KITSCH In zilele noastre vedem mult kitsch, in Romania. Dar nu cred ca este cu mult mai mult decat in trecut. Este mai degraba schimbat. Noul kitsch insa nu arata ceva mai bun despre societatea noastra in prezent comparativ cu cea de acum patru decenii. Un ziar strain scria ca la nunta unui mare jucator de tenis roman cu o frantuzoaica, pe la sfarsitul anilor 70, invitatii romani au venit imbracati in haine facute din "high quality plastic". Acela era unul dintre kitsch-urile acelei societati in acea perioada. El reflecta platitudini si clisee din societate, dar si rolul important al chimiei in dezvoltarea economiei.
27.Lucian Croitoru: Cand va putea Romania sa creasca veniturile bugetare ca procent din PIB Unii economisti au sustinut ca marimea veniturilor bugetare masurate ca procent din PIB este prea mica in Romania, daca ne comparam cu media Uniunii Europene. In perioada 1990-2016, in tara noastra, valoarea medie a acestui indicator a fost de 31,7% din PIB. Din acest motiv, in viziunea acestor economisti, o serie de servicii si bunuri publice nu pot fi oferite la nivelul mediu din Uniune. In viziunea lor, modalitatea in care ar trebui sa crestem veniturile din impozite ca procent din PIB este o mai buna colectare, o extindere a bazei de impozitare si o crestere a ratelor statutare de impozitare. Primele doua masuri sunt intotdeauna de dorit, dar cresterea ratelor de impozitare are multe efecte perverse.
28.Mirabila intermediere financiara De curând au apărut în presă articole subliniind două idei referitoare la intermedierea financiară (definită ca raportul dintre creditul privat și PIB) din România: (i) suntem țara cu cea mai scăzută intermediere financiară din Uniunea Europeană; și (ii) aceasta a tins să scadă după criza economică din 2008, ajungând de la 39 la sută în perioada 2009-2011 la aproape 29 la sută în 2016. Ambele afirmații sunt factual corecte.
29.Salarii și recesiune Câțiva ani înainte de 2008, salariile în sectorul public au crescut atât de mult încât în 2010, în urma recesiunii, a fost nevoie de o tăiere a lor cu 25 la sută. În proiectul de lege a salarizării unitare se prevăd creșteri foarte mari ale salariilor, care vor mări deficitul bugetar la peste 5 la sută din PIB în 2018, dacă ținem cont că acestea vor crește cu 25 de miliarde de lei în respectivul an, așa cum a estimat preliminar presedintele Consiliului Fiscal. Apoi vor urma creșteri semnificative (posibil de  câte 8-10 miliarde de lei) în fiecare an până în 2022. Este probabil să apară din nou nevoia unei tăieri de salarii?
30.Nu asa ar trebui sa fie Incepand cu 2016, politica fiscala din Romania a suferit o schimbare majora: a trecut la reducerea impozitelor concomitent cu  cresterea cheltuielilor. Cu alte cuvinte, politica fiscala a fost masiv relaxata, deficitul bugetar in definitia ESA crescand de la 0,8 la suta din PIB in 2015 la o valoare preliminata de 2,8 la suta din PIB in 2016. Au existat multe analize ale relaxarii acestei politici, in special cu privire la sustenabilitatea ei. Au fost insa putine analize referitoare la eficienta politicii respective in atingerea scopului principal, si anume cresterea economica.

1 2 3 4 

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by