Articole scrise de Laura Stefan


1 - 17 din 17 rezultate
1.Din nou despre achizitii publice Modificarile nu sunt de nuanta, sunt de fond. De exemplu, legislatia actuala interzice impartirea unui contract pe loturi deoarece se considera ca, in acest mod, vaᅡloarea contractului scade si se vor putea folosi proceduri de achizitie publica mai putin transparente si competitive. Legea viitoare - care se conformeaza directivelor europene - impune impartirea in loturi intotdeauna, iar neimpartirea in loturi trebuie sustinuta cu explicatii detaliate. Se considera ca, in acest mod, piata nu mai este confiscata de companiile mari, care exclud agentii economici medii si mici care au, de fapt, capacitatea de a presta respectivele servicii sau de a pune la dispozitie bunuri la preturi mult mai mici.
2.Divergentele in interpretarea legii penale mai favorabile, o sansa pentru infractori Chiar inainte de intrarea in vigoare a Coᅡdului Penal si a Codului de Procedura Peᅡnala, Expert Forum atentiona asupra deficientelor existente si cerea guvernului adoptarea unei OUG care sa modifice textele in discutie pentru a evita generarea unor blocaje in pracᅡtica. Din nefericire, guvernul a ignorat aceste atenᅡtionari, minimalizand problemele. Premierul a sustinut ca pentru judecatori si procurori aplicarea codurilor nu va ridica niciun fel de dificultati si ca nu exista interpretari neunitare in cadrul sistemului cu privire la felul in care se aplica legea penala mai favorabila.
3.Cine este (de)legat? Primarii isi pot delega de acum atributiile acarilor Paun. O idee nastrusnica ii da tarcoale de ceva vreme vicepremierului Dragnea, iar acum pare ca si contextul il ajuta sa o promoveze. Pe scurt, domnul Dragnea ar dori ca oamenii politici - primari, presedinti de consilii judetene sau ministri - sa nu mai raspunda pentru actele pe care le semneaza. In locul lor ar trebui sa raspunda functionarii din respectivele institutii.
4.Apune steaua baronilor Cine sunt de fapt baronii României? Niște oameni de care depinde absolut totul la ni­vel local – de la angajări în administrația pu­blică (și uneori și în firmele private) până la alocarea contractelor către firmele prietenilor. Fraudarea licitațiilor publice e o sursă esențială de venit atât pentru par­tid, cât și pentru bugetul personal al ba­ro­nilor.​
5.Mai e o saptamana pana la dezastru După 1 februarie noile Coduri (Penal şi de Procedură Penală) vor da justiţia peste cap. Deşi avertismentul a fost transmis pe toate canalele, inclusiv de profesioniştii din branşă, fiind preluat şi în raportul MCV, guvernul refuză să aplice remediile simple necesare; situaţia e mai gravă decât vă imaginaţi.
6.Curatenie in justitie Poate va mai amintiti de celebrul dosar al senatorului Voicu - acela care avea in buzunarul de la piept judecatori de la ICCJ. Una dintre vorbele spuse cu naduf de domnul Voicu a fost aceea ca nu doar el face asa ceva, cu alte cuvinte, ca exista si alte retele in justitia romana care isi vad de treaba nestingherite, aranjand dosare pe bani si alte favoruri. S-a vorbit atunci mult, dar cam degeaba, despre vulnerabilitatile sistemului de alocare aleatorie a dosarelor la judecatori (Societatea pentru Justitie a explicat pentru HotNews inca din 2008 ca se pot dirija dosarele spre judecatori convenabili).
7.Va ajunge statutul parlamentarilor la CCR? Așa cum ne-au obișnuit, parlamentarii au aprobat în mare viteză și fără nicio con­sultare publică o lege care le mărește pro­tecția împotriva anchetelor penale și ve­rificărilor ANI. În condițiile în care comportamentul par­lamentului ca un sistem de justiție paralelă ne-a atras an de an critici din partea Comisiei Europene, în condițiile în care de pro­gresul în cadrul MCV de­pind aderarea la Schengen și banii europeni, în con­dițiile în care săptămâna aceas­ta se publică raportul special al Co­misiei Europene ...
8.Statutul parlamentarilor: mai usor sa ingropi un dosar Modificările aduse legii privind statutul parlamentarilor sunt extrem de periculoase. Aprobate peste noapte fără nici un fel de consultare publică acestea creează premizele îngropării anchetelor privind miniștri și foști miniștri, precum și a cererilor de arestare, reținere și percheziție privindu-i pe parlamentari la Comisie. Intra in articol pentru a citi o analiza pe puncte a diferitelor modificari aduse statutului.
9.Politica ciocul mic nu mai functioneaza Asistam in ultima vreme la un asalt fara precedent al guvernantilor impotriva statului de drept. Ministrul Justitiei cere CSM sa nu mai reactioneze atunci cand justitia e calcata in picioare, dar nu vede nimic gresit in atitudinea colegilor sai de partid care sar la gatul magistratilor pentru a-l apara pe Adrian Nastase. Premierul nesocoteste deciziile Curtii Constitutionale cand nu-i convin, ba, mai mult, se fac intalniri de partid pentru a desena strategii care sa-i elimine din joc pe judecatorii constitutionali incomozi.
10.Caderea unui om puternic Imi amintesc de discutiile pe care le aveam in 2005 cu prietenii mei despre lupta impotriva coruptiei la nivel inalt in Romania. Mi se spunea atunci ca nicio persoana importanta nu va fi niciodata deranjata cu intrebari de catre procurorii anticoruptie. Cand au inceput sa apara primele dosare, mi s-a spus ca e putin probabil ca ele sa ajunga in instanta, ca parlamentul se va opune, ca procurorii se vor teme. Amanarile nesfarsite din instanta au generat un nou suvoi de critici si de indoiala. Oricum, era limpede ca nimeni nu va fi condamnat. Iar daca va fi condamnat, pedeapsa va fi una cu suspendare.
11.Justitia lui Ponta si Corlatean. Cad mastile Singura zona unde Romania s-a schimbat cu adevarat in ultimii 7 ani e justitia. Au aparut dosare importante, apar condamnari definitive. Merita luptat pentru a nu pierde ce s-a castigat cu greutate. Evenimentul saptamanii trecute a fost reᅡtragerea Inspectoratului de Stat in Consᅡtructii (ISC) din procesul Trofeul Calitatii. Firul evenimentelor a fost discutat de presa pe larg - in prima seᅡdinta de guvern, Ponta decide sa duca ISC in coordonarea directa a primului ministru, apoi demite conducerea institutiei si pe 18 mai il numeste pe domnul Balaban-Grajdan sef.
12.Sa fie oare electoratul roman indragostit de oamenii cu probleme de integritate? Astazi, detinem un record in Europa in privinta numarului de parlamentari trimisi in judecata si condamnati pentru fapte de coruptie. In 2012, instantele au pronuntat hotarari de condamnare definitive cu executare pentru deputatul Virgil Pop (5 ani) si pentru fostul deputat Emilian Cutean (5 ani), doua hotarari nedefinitive de condamnare in cazurile fostului premier Adrian Nastase (2 ani cu executare, respectiv 3 ani cu suspendare), precum si hotarari nedefinitive de condamnare la 3 ani cu executare pentru fostii ministri ai Agriculturii Decebal Traian Remes si Avram Muresan.
13.Strategia Nationala Anticoruptie si vointa politica Săptămâna trecută, în mijlocul misiunii de evaluare a Comisiei Europene în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, a fost aprobată de către guvern Strategia Naţională Anticorupţie. Coincidenţa este deranjantă şi jenantă pentru România, căci ar fi trebuit ca până acum să înţelegem că voinţa politică se demonstrează lucrând constant şi din vreme, nu aprobând politici publice atunci când vin experţii europeni să verifice eficienţa implementării lor. Trecând, însă, peste această supărătoare coincidenţă, vă propun să analizăm în ce măsură această nouă strategie convinge în privinţa determinării autorităţilor române de a lupta cu corupţia.
14.UDMR si ambitia de a legifera coruptia Abia ce-au aparut primele decizii de condamnare in marile dosare, ca un nou nor negru se abate asupra anticoruptiei romanesti - doi parlamentari UDMR vor ca demnitarii sa nu mai raspunda pentru fapte de coruptie si sa scoata din legea penala conflictul de interese. Prima modificare apartine deputatului Marton Arpad-Francisc, un dusman mai vechi al politicilor anticoruptie din Romania, celebru pentru opozitia sa constanta la Legea ANI.
15.Rezultate de etapa in justitie Deși nu a generat mari dezbateri în spațiul public, raportul pe justiţie al Comisiei Europene a fost în mod cert citit de politicienii români, care au făcut referiri repetate la acesta în cadrul discursurilor din parlament. Premierul Ungureanu a anunțat că reforma justiției și lupta împotriva corupției rămân prioritare pentru noul cabinet, iar ministrul Diaconescu speră ca raportul preponderent pozitiv pe MCV să ajute la îmblânzirea Olandei referitor la Schengen. Liderul PSD Victor Ponta,
16.Limitele imunitatii şi integritatii CEDO - o recapitulare a scandalului judecatorilor Barsan Vedem cum o instanta internationala cu pretentii - CEDO - sare in apararea unuia de-al lor - a domnului judecator Barsan (si a sotiei sale). Totul a plecat de la perchezitia la casa familiei Barsan din Romania - perchezitie efectuata in baza unui mandat de la ICCJ si cu avizul prealabil al CSM. Procurorii au gasit, daca e sa credem declaratiile avocatului apararii, pantofi, bijuterii si fotografii. Imediat dupa acest moment, Gabriela Barsan face reclamatie la CEDO, acuzand incalcarea imunitatii sotului sau.
17.Judecătorii constituţionali şi magistraţii CSM joacă politic Curtea Constituţională (CC) a invalidat câteva dintre cele mai interesante propuneri ale preşedintelui, după ce, cu două zile înainte, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) ridicase mingea la fileu prin transmiterea unei scrisori către CC prin care îşi exprima opinia că anumite prevederi din proiect sunt neconstituţionale. Nu se ştie dacă această opinie a fost discutată în plenul CSM şi nici cine şi cum a votat. ​


ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by