Articole scrise de Ionut Dumitru


1 - 4 din 4 rezultate
1.Cand logica politica bate logica economica - capcana prociclicitatii Noul cod fiscal a fost aprobat in data de 24 iunie 2015 cu un vot aproape unanim in Parlament. Nu cred ca am mai avut un asemenea consens politic de foarte mult timp. Nu comentez insa asupra ratiunilor politice din spatele acestui consens, rezumandu-ma doar la aspectele economice. Cred ca sunt doua aspecte importante care merita comentate in privinta implicatiilor economice ale noului cod fiscal. Un prim aspect este legat de implicatiile bugetare si al doilea priveste substanta economica a acestuia. In privinta impactului bugetar, propunerea trimisa initial de catre Guvern in Parlament presupunea un pachet de stimulare fiscala pe perioada 2016-2019 foarte agresiv si fara precedent probabil in istoria recenta a Europei. Acesta cuprindea reducerea tuturor taxelor principale. In cazul cotei de TVA standard, reducerea prevazuta era una de la o extrema la cealalta.
2.Compactul fiscal european. Implicatii asupra Romaniei Compactul fiscal european este parte a Tratatului privind stabilitatea, coordonarea și guvernanța în cadrul Uniunii economice și monetare, tratat definitivat la sfarsitul lunii ianuarie 2012. Acest  nou tratat pe care vor sa il semneze toate statele UE, cu exceptia Regatului Unit și a Republicii Cehe, vizează consolidarea disciplinei fiscale la nivel european prin introducerea unor sancțiuni aplicate într-un mod mai automat și a unei supravegheri mai stricte a statelor membre.
3.Ionut Dumitru, Consiliul Fiscal: Pentru sau contra euro? Adoptarea euro are o serie de avantaje care pot fi grupate în avantaje directe si avantaje indirecte. Reducerea costurilor de tranzactionare pentru tranzactiile în euro vor fi evidente la nivelul populatiei si companiilor. De asemenea, la nivelul companiilor se vor reduce costurile administrative de gestionare a tranzactiilor valutare. Eliminarea riscului de curs de schimb fată de euro si reducerea substantială a riscului valutar fată de alte valute este poate avantajul cel mai important, cu efecte benefice asupra comertului exterior.
4.Ionut Dumitru, pres. Consiliului Fiscal: Alimentarea asteptarilor ca iesirea din recesiune ne va permite sa crestem salariile, pensiile si sa reducem taxele poate fi extrem de periculoasa In  primul rand, nu există o definiție foarte clara si unanim acceptata a intrarii/iesirii  in/din recesiune. Cel mai popular criteriu, desi si cel mai  arbitrar, fara un fundament economic solid (a fost sugerat intr-un articol  din  New York Times in 1975 de catre un statistician), este cel legat de scaderea/cresterea pentru doua trimestre consecutiv a PIB (fata de trimestrul anterior). Evaluarea intrarii si iesirii din recesiune este insa un proces mai  complex, care ia in considerare mai multe aspecte si variabile economice. Spre exemplu, o definiție mai complexă a recesiunii, cu fundamente  economice solide, este cea pe care o utilizeaza Biroul Național de Cercetare  Economică (NBER) din SUA.


ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by