Articole scrise de Ionut Baias


1 - 30 din 6448 rezultate
1.INTERVIU Cine sunt aromânii, meglenoromânii și istroromânii / Cine și de ce vrea să se declare minoritate / Radu Baltasiu: Constituirea unei minorități ar fi cea mai mare absurditate a istoriei contemporane a românilor Pe 9/10 mai 1905 sultanul Abdul Hamid a fost nevoit să semneze Iradeaua care recunoștea drepturile naționale pentru întreaga românitate sud-dunăreană. Ce a însemnat acest act politic pentru viața aromânilor, istroromânilor și meglenoromânilor? De ce vor anumiți aromâni să se declare minoritate în România? Care sunt interesele străine în această problemă? Despre toate acestea am discutat cu profesorul Radu Baltasiu, directorul Centrului European de Studii în Probleme Etnice al Academiei Române (CESPE).Patru semnificații majore pentru 10 Mai: De la Ziua Regatului și a Independenței, la Ziua întregii românități balcaniceBustul martirului Haralambie Balamaci, dezvelit la Korcea, Albania, de 10 Mai / Preot, întemeietor de școli, asasinat în ”masacrul de la Korcea”
2.SUA: Fed salută redresarea economică, dar rămâne în gardă / Ratele dobânzii, neschimbate Economia SUA își revine datorită progresului vaccinărilor, iar prețurile sunt în creștere, ceea ce este doar temporar, a declarat miercuri Banca Centrală (Fed) americană, care își menține tot sprijinul pentru economie cu rate ale dobânzii apropiate de zero, potrivit AFP.
3.Bursa de la Bucureşti a pierdut 85 milioane de lei din capitalizare în această săptămână Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a pierdut, în această săptămână, 85,69 milioane de lei din capitalizare, respectiv 0,04%, iar valoarea tranzacţiilor cu acţiuni a înregistrat o scădere cu 28% în comparaţie cu săptămâna anterioară, potrivit Agerpres.
4.INTERVIU Pentru noi, roboții sunt soluții la probleme. Am învățat cum să primim un refuz și cum să câștigăm încrederea celor care investesc în noi / Doi elevi, despre pasiunea lor Pentru Mihai Melnic și Răzvan Ciopraga, doi elevi din Iași, robotica este o mare pasiune, dar și un mod de a integra și a îmbina ceea ce învață la școală. Au învățat cum să primească un refuz atunci când au căutat sposorizari, cum să întoarcă o ofertă și cum să câștige încrederea. Viitorul îi încântă și speră ca odiseea lui Elon Musk să reducă mult costurile transportului în spațiu pentru ca roboții să devină și mai importanți ca mijloace prin care putem exploata spațiul nu doar să-l explorăm.
5.Subiectele zilei: DNA: cum funcționau șpăgile spre șefii caselor județene de sănătate. Miza schimbării la CJAS; Aproape toți miniștrii unei sănătăți moarte clinic; Bonusul de performanță la bugetari: riscuri și beneficii „Specialiștii” de la Electrica. Dragoș Andrei, un pensionar MApN fără carieră militară la vedere. Cine sunt „specialiștii” din Consiliul de Administrație care primesc indemnizații de peste 5.000 de euro pe lună?La ce cascadorii sunt supuși pacienții COVID, ca să fie urcați cu targa în TIR-urile ATI. În curtea Spitalului Marius Nasta un pacient aflat pe targă „levitează” la peste doi metri și jumătate deasupra solului...
6.Andrei Baciu (MS): Primul lot de 60.000 doze de vaccin Johnson&Johnson va ajunge în ţară în 15 aprilie Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu a declarat, vineri, că primul lot de vaccin anti-COVID-19 de la Johnson&Johnson, însumând 60.000 de doze, va ajunge în România săptămâna viitoare, în data de 15 aprilie, cu câteva zile mai devreme faţă de cum fusese programarea, potrivit Agerpres.
7.Românii care contribuie la devierea unui asteroid / Rolul lor în prima misiune de apărare planetară a ESA Deviere de asteroizi, echipamente românești în spațiu, alimentare de sateliți pe orbită? Sună ca în filmul Armageddon, dar totul e cât se poate de real și palpitant. România va juca un rol esențial în misiunea HERA, prima misiune de apărare planetară a Agenției Spațiale Europene (ESA) care urmărește devierea traseului unui asteroid dintr-un sistem binar de asteroizi din apropierea Pământului. Din România vor participa la misiune patru companii și un institut de cercetare. HotNews.ro a stat de vorbă cu doi dintre românii care au rol cheie în dezvoltarea echipamentelor sofisticate ce vor ajunge în spațiu.
8.The Hill: Casa Albă acţionează în sensul reconfigurării rolului capitalismului în SUA Planul de modernizare a infrastructurii prezentat de preşedintele Joseph Biden ar putea reconfigura discuţia privind rolul capitalismului, în contextul în care Administraţia federală pare să devină factorul primar care stabileşte creşterea şi funcţionarea economiei, comentează publicaţia The Hill.
9.Rezistența la antibiotice, uriașa problemă cu care se va confrunta umanitatea: „Până în 2050 am putea ajunge la 10 milioane de morți anual” / Interviu cu cercetătorul român care a fost de trei ori în Antarctica Rezistența la antibiotice tinde să devină principala cauză de mortalitate, iar până în anul 2050 am putea să ajungem la peste 10 milioane de decese anual. Impactul economic este extraordinar, estimat la 100.000 de miliarde de dolari, la nivel global. În ultimii 30 de ani nu s-au mai descoperit noi clase de antibiotic. Rapoartele, care vin din partea OMS, ale cercetătorilor, de la diferite grupuri, spun foarte clar că această problema este una extraordinară la nivel global, însă totuși lumea încearcă să o evite, până o să ajungem în punctul în care să fie prea târziu. Companiile, din păcate, nu mai doresc să investească în descoperire de noi antibiotice, pentru că aceste costuri sunt foarte mari, și riscurile pentru ele sunt și mai mari, spune cercetătorul român Cristian Coman.
10.Wall Street, în roșu: Dow Jones scade după ce atinsese luni un nou record Bursa din New York a închis marți în roșu fiind afectată de creșterea ratei obligațiunilor americane pe 10 ani și de forța dolarului față de alte valute majore, potrivit AFP.
11.De ce a ales o tânără cercetătoare britanică România, pentru 3 ani / Dr. Charlotte Briddon, despre cum se vede cercetarea românească din Marea Britanie / Cu ce s-a obișnuit cel mai greu la noi Dr. Charlotte Briddon, în vârstă de 28 de ani, are doctoratul la Universitatea Nottingham UK și este specializată în paleolimnologie (stiința care se ocupă cu studiul vieții din lacuri, bazat pe dovezi fosile, de exemplu pe sedimentele de pe fundul lacurilor) și în computer modeling (modelare computațională), adica folosirea diverselor tipuri de date știintifice pentru a descrie sau a prezice diferite procese naturale. Tânăra cercetătoare britanică a ales să aplice pentru un post în cercetarea românească și explică, într-un interviu pentru HotNews.ro cum a ajuns să lucreze la Cluj, cum se face cercetare în Marea Britanie, cum sunt atrași acolo copiii spre știință și de ce sunt importante astfel de proiecte.
12.Presa turcă: Falimentara Grecie s-a acoperit cu arme pentru o demonstraţie de forţă în faţa Turciei Bineînţeles că nu trebuie să considerăm nicio ţară ca fiind mică. Dar este de râs faptul că unele ţări se comportă ca fiind o forţă în ciuda puterii lor reale. De exemplu, Grecia, datoare până în gât şi cu o economie falimentară, a lansat un program de înarmare pentru a face o demonstraţie de forţă în faţa Turciei, ceea ce reprezintă o atitudine tragicomică, scrie cotidianul turc Sabah, citat de Rador.
13.VIDEO INTERVIU Apocalipsa insectelor. Adrian Ruicănescu, cercetător entomolog: ”În anumite țări, elevii sunt puși să polenizeze pomii pentru că nu mai sunt factori naturali” Dacă ar fi să comparăm cum funcționează lumea vie a Terrei cu un ceasornic elvețian extrem de precis și extrem de complicat, fiecare a doua și a treia rotiță dințată din mecanismul lui este o insectă. Dispărând aceste insecte ar dispărea legătura dintre toate celelalte ființe vii și s-ar întrerupe circuitul materiei în natură, spune Adrian Ruicanescu, cercetător cu peste 30 de ani în studiul insectelor.
14.​VIDEO INTERVIU Da. România caută astronauți! Care sunt cerințele de studii și vârstă / Flaviu Răducanu despre proiectele ROSA: Am lansat un nanosatelit, iar steagul românesc este pe Ariane 6 ”România (ROSA) este țară membră a Agenției Spațiale Europene (ESA) și, prin urmare, putem spera că vom avea astronauți care vor avea pașaport românesc”, spune Flaviu Răducanu, director Știință și Tehnologie la Agenția Spațială Română (ROSA) și Vice Președinte al ESA Board of Human Spaceflight and Robotic Space Exploration. Sunt doar patru poziții de astronaut, dar asta nu înseamnă că daca ai trecut niște probe și nu ai ajuns între cei patru ești trimis acasă. Candidații pot fi reținuți pentru alte poziții de inginer, cercetător, medic, pilot de încercare sau astronaut de rezervă. Vezi în articol care sunt cerințele și când ar ajunge aceștia să zboare într-o misiune.V​IDEO INTERVIU Flaviu Răducanu, Agenția Spațială Română (ROSA): S-ar putea să avem surpriza să ajungem pe Marte mai repede decât ne așteptăm / De ce s-a amânat misiunea ESA pe Marte
15.V​IDEO INTERVIU Flaviu Răducanu, Agenția Spațială Română (ROSA): S-ar putea să avem surpriza să ajungem pe Marte mai repede decât ne așteptăm / De ce s-a amânat misiunea ESA pe Marte Când vom ajunge pe Marte? ”Putem spera ca prin 2035 să avem primele misiuni cu echipaj uman pe Marte. Dar e un orizont de timp lung și viața ne produce mereu surprize. Acum 50 de ani nu cred că-și imagina cineva că pe Lună n-o să mai calce nimeni. Însă, industria spațială își mută rapid centrul de greutate dinspre programele guvernamentale către business, și aici avem exemplul lui Elon Musk, sau Jeff Bezos, cu Blue Origin. S-ar putea să avem surpriza să ajungem pe Marte mai repede decât ne așteptăm”, spune Flaviu Răducanu, director Știință și Tehnologie la Agenția Spațială Română (ROSA) și Vice Președinte al ESA Board of Human Spaceflight and Robotic Space Exploration.
16.Florin Cîţu: Sper ca România în intre în Schengen anul acesta Premierul Florin Cîţu şi-a exprimat speranţa, joi, ca România să intre anul acesta în zona Schengen, menţionând că totul depinde de un raport MCV favorabil, de respectarea recomandărilor Comisiei Europene, ale Comisiei de la Veneţia şi de corectarea a "ceea ce au stricat pesediştii în justiţie", potrivit Agerpres.
17.CNN: Austin le-a spus aliaților din NATO că SUA își reafirmă angajamentul, dar avertizează asupra amenințării rusești În prima sa apariție pe scena mondială, întâlnindu-se cu aliații din NATO, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a profitat de ocazie pentru a le spune că era Trump a relațiilor tensionate s-a încheiat. Austin a trecut dincolo de problemele tradiționale, subliniind faptul că NATO trebuie să își protejeze lanțurile de aprovizionare și tehnologiile de „concurenții strategici”.
18.VIDEO INTERVIU Cum se vor adapta algele marine schimbărilor climatice, dispar sau vor migra? Cercetător: ”Studiem 200 de generații de alge și vom simula condițiile următoarelor decenii” Bogdan Drugă este cercetător la Institutul de Cercetări Biologice din Cluj și conduce un proiect major finanțat de guvernul Norvegiei, în special. Proiectul va arăta care ar putea să fie impactul schimbărilor climaticeasupra a două dintre cele mai abundente specii de alge marine. Cercetătorii vor să afle dacă cele două specii de alge studiate se vor putea adapta la condițiile prevăzute pentru următoarele 2-3 decenii și până la finalul secolului 21 și ce se va întâmpla dacă nu se vor adapta, spune Bogdan Drugă.
19.SUA se consultă cu Administraţia Chinei pe tema gestionării dosarului nuclear iranian Administraţia Joseph Biden a iniţiat consultări cu Beijingul pe tema crizei asociate programului nuclear anian, afirmă surse politice de la Washington citate de site-ul Axios.com.
20.The Guardian: Victoria britanică post-Brexit asupra UE în privința vaccinării nu e ceea ce pare a fi Campania de vaccinare anti-Covid-19 este o reclamă pro-Brexit mai bună decât și-ar fi putut-o imagina chiar și partizanii Brexit-ului. Păi nu a demonstrat acum proaspăt eliberata Britanie, descătușată din lanțurile apartenenței la UE, de ce e capabilă? Și probele nici n-ar fi putut fi mai clare: 19% din britanici au primit deja prima doză, comparativ cu numai 1,5% din europeni.
21.Stoltenberg vrea majorarea contribuţiilor, inclusiv pentru susţinerea prezenţei NATO în estul Europei Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, propune majorări ale contribuţiilor bugetare, pentru intensificarea activităţilor de apărare şi descurajare, inclusiv pentru susţinerea suplimentării prezenţei militare în estul Europei, în contextul provocărilor globale şi acţiunilor Rusiei şi Chinei, potrivit Mediafax.
22.Noua aplicație Inspectorul Pădurii este disponibilă de miercuri seara Noua versiune a aplicației Inspectorul Pădurii poate fi accesată de miercuri, de la ora 18.00, anunță, într-un comunicat de presă, Ministerul Mediului.
23.Vești noi despre Laserul de la Măgurele: România acceptă că a pierdut calitatea de membru-gazdă și cere acum calitatea de Observator Fondator în ELI-ERIC / Cum s-a ajuns aici Având în vedere că ținta noastră din Memorandumul din anul 2020 (de membru gazdă) nu mai poate fi atinsă acum, România trebuie să se repoziționeze și să opteze pentru statutul de Observator Fondator, urmând ca în cadrul negocierilor din ELI-ERIC și IMPULSE să re-atingă această țintă în 2023, sunt concluziile unui Memorandum, pe care ministrul Teleman îl va prezenta în ședința de guvern de miercuri.Referință: Laserul de la Măgurele. Ce s-a întâmplat de România nu a ajuns să fie inclusă în ERIC
24.Politico: Argumentele în favoarea vaccinării tinerilor mai întâi Argumentele în favoarea vaccinării bătrânilor sunt destul de evidente. În cazul tinerilor, partea pozitivă ar fi că școlarii vaccinați s-ar întoarce la ore fără a se infecta reciproc ori a-și infecta profesorii și părinții - protejându-i astfel indirect și pe cei bătrâni și vulnerabili. Iar tinerii adulți s-ar putea întoarce la muncă.
25.Navalnîi și-a chemat joi susținătorii la proteste și ”să depășească frica” / Vizita șefului diplomației UE Alexei Navalnîi și-a chemat joi susținătorii să „depășească frica” și să elibereze Rusia „de hoți”. „Nu vă lăsați păcăliți de această iluzie de forță”, a scris el, într-o postare pe Instagram, potrivit AFP.
26.Avocaţii lui Donald Trump argumentează că procesul din Senat este neconstituţional Avocaţii fostului preşedinte american Donald Trump argumentează că procesul programat în Senatul SUA, în urma inculpării pentru "instigare la insurecţie", este neconstituţional, întrucât mandatul prezidenţial s-a încheiat, potrivit Mediafax care citează The Hill.
27.Antreprenorul care produce anticorpi monoclonali Eli Lilly: „În Italia, dacă scot o singură fiolă, mă arestează” Aldo Braca este proprietarul Bsp Pharmaceuticals, unde este produs anticorpul Eli Lilly care ajunge în toată lumea, cu excepția Italiei, unde nu este autorizat. AIFA, Agenţia Italiană a Medicamentelor, nu a autorizat oficial cercetările, care ar putea dura luni de zile. Bassetti, directorul general al spitalului de boli infecțioase San Martino, spune: „Nu are sens și în plus, există şi o problemă de ordin etic: de ce să dau un placebo bolnavilor atunci când există terapia care-i poate vindeca? "
28.Misiunea în China: OMS se declară exasperată de critici Unul dintre cei mai înalți oficiali ai OMS și-a arătat luni exasperarea față de cei care critică constant misiunea de experți a agenției trimisă în China pentru a încerca să descopere originea pandemiei Covid-19, potrivit AFP.
29.Doctorul Andrei Manta dezminte că la Rădăuți s-au vaccinat oameni peste rând Doctorul Andrei Manta, coordonatorul centrului de vaccinare din Rădăuți, dezminte, după amenda de 5.000 de lei, că la centru s-au vaccinat oameni peste rând. Medicul confirmă că, după amendă, a aruncat dozele de vaccin rămase, potrivit Mediafax.
30.UE amână acreditarea ambasadorului britanic / Londra vrea rezolvarea disputei privind diplomaţii Uniunea Europeană a amânat procedura de acreditare a noului ambasador britanic la Bruxelles, ca reacţie la refuzul Marii Britanii de a acorda statut diplomatic deplin ambasadorului european la Londra, iar, pe fondul amplificării tensiunilor, Guvernul Boris Johnson vrea acum soluţionarea disputei, potrivit Mediafax.

1 2 3 4 5 6 7 8  ... 215 

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by