Articole scrise de Ioana Morovan


1 - 30 din 1362 rezultate
1.Cum poate recastiga Republica Moldova increderea donatorilor externi In 2014, Republica Moldova a primit peste 450 de milioane de euro in cadrul programelor de asistenta pentru dezvoltare, de patru ori mai mult decat in urma cu zece ani. Prioritate de politica externa pentru Romania si principalul destinatar al asistentei pentru dezvoltare  Republica Moldova este in fata unor provocari majore care ar putea influenta semnificativ, in viitorul apropiat, consistenta eforturilor internationale, inclusiv cele venite din partea unor donatori importanti la nivel mondial in lipsa stabilitatii politice, a reluarii si accelerarii procesului de reforma.
2.Romania - pe ultimul loc in UE la accesul la servicii financiare Serviciile financiare, prea scumpe pentru 50% dintre potentialii clienti ai Caselor de Ajutor Reciproc (studiu al Institutului de Economie Sociala). UE le vine in ajutor, printr-o Directiva care prevede accesul tuturor la conturi bancare la vedere.
3.VIDEO: Valentin Lazea si Ciprian Ciucu dezbat optiunile aderarii la Zona Euro „Orizontul EURO - 2019: Am invitat pe toata lumea la nunta, dar nu face nimeni pregatirile”- titreaza Centrul Roman de Politici Europene intr-un policy brief in care care evalueaza optiunile Romaniei de aderare la moneda unica. Proiectul european este incomplet fara adoptarea de catre statele membre a monedei unice. Romania si-a asumat anul 2019 ca data la care sa adere la euro, dar pasii catre acest obiectiv nu sunt vizibili, iar dezbaterea este inexistenta.
4.Care sunt motivele reale pentru care Romania nu este in Schengen? Ciprian Ciucu, Director CRPE, a discutat online Presiunea creata de valul de refugiati pare sa faca inutile standardele cerute Romaniei si Ungariei. Ciprian Ciucu (Centrul Roman de Politici Europene-CRPE), autor al unui raport pe aceasta tema, a raspuns cititorilor HotNews.ro si EurActiv.ro.
5.Sefcovic la Bucuresti: 10% dintre cetatenii UE au probleme in a-si plati factura la energie/ Romania, rol de hub regional in domeniul energetic Vicepresedintele Comisiei Europene, Maroš Šefčovič, a vorbit joi la Bucuresti despre implicatiile propusei Uniuni Energetice, intre care asigurarea accesului la energie pentru toti, in perspectiva tintelor de dezvoltare globala 2030.
6.Cum luam 1,6 mld euro pentru proiecte in mediul rural? Ii puteti adresa intrebari sefului Programului National de Dezvoltare Rurala, Mihai Herciu  O serie de linii de finantare pentru proiecte rurale, deschise pana la finalul acestei luni, au un buget inca disponibil de aproape 1 miliard de euro. Alte componente, pentru utilitati publice tot in zona rurala, sunt valabile pana in luna decembrie. Mihai Herciu, directorul PNDR va acorda un interviu EurActiv.ro in care va raspunde si la intrebarile cititorilor, pe care le puteti adresa pana vineri, 2 octombrie, ora 12.00.
7.UE a cheltuit peste 600 milioane euro pe proiecte referitoare la migratie in Balcanii de Vest si Turcia In ultimii 8 ani, tarile candidate si potential candidate la aderare (Balcanii de Vest plus Turcia) au primit peste 600 milioane euro de la UE pentru migratie. Tarile din vecinatatea sudica, inclusiv Siria si Libia, au primit alte 200 milioane euro.
8.INTERVIU Radu Podgorean, MAE: Aceasta criza a migratiei este un indicator al decalajelor mari de dezvoltare "Este posibil ca unele dezbateri la summitul ONU [din aceasta luna - n.r] sa fie influentate de ceea ce se intampla in momentul de fata", a declarat Radu Podgorean, secretat de stat Ministerul Afacerilor Externe, intr-un interviu pentru EurActiv.ro.
9.Ministerul Fondurilor Europene explica: Acreditarea institutiilor din sistem, realizata in 2009, le da capacitatea de a semna orice document „Capacitatea organismului intermediar de a semna orice document (ex. contracte de finantare), potrivit acordului de delegare de functii, este recunoscuta prin acreditarea sistemului de management si control, acreditare obtinuta de catre AM POSDRU in anul 2009 si valabila pentru intreaga perioada de implementare a POSDRU”, transmite Ministerul Fondurilor Europene drept raspuns la acuzatiile unor avocati potrivit carora organismele intermediare POSDRU nu ar avea baza legala pentru a semna documente.
10.Document trimis de Romania la ONU: Sectorul energetic, gestionarea deseurilor - prioritati Documentul transmis de Romania la ONU drept contributie pentru agenda globala de dezvoltare pana in 2030 evidentiaza domeniile prioritare pentru tara noastra. La intocmirea listei au participat doar ministere, nicio organizatie din societatea civila.
11.Sifonare anuntata: Cum explica Guvernul 'secretizarea' firmelor cu sub 5% dintr-un contract de achizitii publice Posibila portita pentru sifonarea banilor publici si aparitia conflictelor de interese: subcontractantii cu contracte mai mici de 5% din valoarea totala nu trebuie declarati. Oficialii statului justifica aceasta alegere cu caracterul 'neimportant' al acestor contracte fata de obiectul principal al achizitiei.
12.Parteneriatul public-privat va fi reglementat prin viitoarea Lege a concesiunilor Eduard Badea, Director in cadrul Autoritatii Nationale pentru Reglementarea Achizitiilor Publice a declarat ca parteneriatele public-private vor avea prevederi dedicate in noua lege a contractelor de concesiune ce va fi publicata in curand, aceasta fiind formula agreata si de Comisia Europeana.
13.Ambasadorul Marii Britanii: E nevoie de mecanisme mai puternice de prevenire a coruptiei in achizitiile publice Paul Brummel a precizat, in cadrul unei conferinte pe aceasta tema, ca este nevoie de simplificarea procedurilor de achizitii publice in favoarea IMM-urilor. Experienta britanica arata ca pot fi reduse costurile pentru administratie cu pana la 90% dupa implementarea Directivei privind achizitiile publice. De asemenea, diplomatul britanic a subliniat ca, in Romania, nu este functional sistemul de prevenire a conflictelor de interese din acest domeniu.
14.Smecheriile pe proiecte cu fonduri UE, vanate de un nou sistem electronic anti-frauda Cei care incearca sa dubleze functii in proiecte sau sa participe in paralel la cursuri pe fonduri UE vor fi depistati odata cu finalizarea unui nou sistem electronic care coreleaza automat informatiile stranse de autoritatile din sistem, a explicat pentru EurActiv.ro Marius Nica, ministrul Fondurilor Europene.
15.Noua runda de finantari pentru proiecte de asistenta pentru dezvoltare Institutiile publice, ONG-urile pot solicita finantari de la Ministerul Afacerilor Externe 2016 pentru proiecte destinate dezvoltarii in state asistate pentru dezvoltare (cum ar fi R.Moldova, Georgia, Armenia Ucraina).
16.Vieti salvate cu pretul vietii: peste 300 de lucratori umanitari, agresati anual in zeci de tari Uciderea, rapirea si atacurile sunt pericole care ii pandesc in fiecare zi pe lucratorii umanitari. Pe 19 august, Ziua mondiala pentru asistenta umanitara, institutiile internationale au adus un tribut lucratorilor care isi risca viata pentru a ajuta victimele dezastrelor naturale sau razboaielor.
17.32 milioane euro deja virati Romaniei de UE asteapta sa fie cheltuiti. Cheia: baza de date ANOFM cu tinerii someri, inexistenta Fondurile puse la dispozitie de Comisia Europeana pentru formarea si angajarea tinerilor care nu sunt nici angajati, nici in educatie sau training vor putea fi accesate numai pe baza listelor nominale ale acestora, inregistrati oficial la ANOFM. Baza de date este „in curs de realizare”. Aproape 32 miliarde de euro au fost deja virate ca prefinantare.
18.35 milioane de tineri in „gaura neagra” a somajului, in tarile OECD. Posibile solutii Secretarul general al Forumului Tineretului European a acordat un interviu pentru blogul Organizatiei pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OECD) in care a vorbit despre modificarile necesare in sistemul de educatie pentru a combate de la radacini problema acuta a somajului in randul tinerilor.
19.Ministerul Fondurilor Europene: Finantarile pe noile programe pot fi lansate, legislatia este gata Legislatia elaborata pana acum ne garanteaza ca, incepand cu luna septembrie, apelurile de proiecte care vor fi lansate vor atrage initiative si proiecte mature care sa garanteze absorbtia corespunzatoare a fondurilor europene, afirma reprezentantii Ministerului Fondurilor Europene de la Bucuresti, ca raspuns la criticile aduse de Institutul pentru Politici Publice. Organizatia a afirmat printr-un comunicat de presa recent ca ”Guvernul Romaniei pune in pericol obiectivele de investitie prin absorbtia fondurilor europene pentru perioda 2014 - 2020 prin neadoptarea legislatiei care sa faca functionale Programele Operationale”.
20.Noua legislatie in achizitii: proceduri mai simple, dar si portite pentru fraude si dezincriminari de fapte penale Noua legislatie in proiect a achizitiilor publice aduce o serie de imbunatatiri dar contine si unele modificari care, in opinia expertilor in achizitii, pot crea portite pentru sifonarea banilor publici. Sorin Fusea, presedinte al Asociatiei Nationale a Specialistilor in Achizitii, a explicat pentru EurActiv.ro semnificatia si posibilele efecte ale noutatilor aduse de actul normativ. Una calda, una rece: masuri precum posibilitatea ca autoritatile sa faca plati direct in contul subcontractantilor, pentru a evita anumite blocaje (considerata o modificare pozitiva), sunt contrabalansate de propuneri precum permisiunea ca subcontractantii cu mai putin de 5% din valoarea contractului sa fie tinuti la secret.
21.Pretul bunastarii: IMM-urile din Bucuresti-Ilfov, pe punctul de a fi excluse de la finantarile nerambursabile regionale  13 milioane euro sunt disponibili pentru IMM-urile din Bucuresti-Ilfov prin Programul Operational Regional. In primul Ghid al finantarilor UE pentru microintreprinderi, publicat in consultare publica, accesul acestor firme la fonduri in forma clasica este sub semnul intrebarii. Planul B - scheme de garantare si fonduri cu capital de risc - explicatii oficiale obtinute de EurActiv.ro.
22.Noua Agentie pentru achizitii publice: 415 posturi plus presedinte, propus de Ministerul de Finante Infiintarea si organizarea noii Agentii Nationale privind Achizitiile Publice a fost aprobata prin Hotarare de Guvern. Este primul pas din reforma legislativa si institutionala din domeniu, alte patru proiecte legislative detaliate fiind in pregatire: doua, deja publicate pe site-ul Ministerului de Finante si alte doua urmeaza a fi publicate in zilele urmatoare.
23.Agenda ONU pentru dezvoltare pe urmatorii 15 ani, criticata de ONG-uri Agenda ambitioasa de dezvoltare a Natiunilor Unite post-2015 este controversata inainte de a se ajunge la dezbaterile oficiale, care vor avea loc in septembrie. O coalitie globala de organizatii ale societatii civile, sub denumirea United Nations Major Groups avertizeaza ca agendei, care este axata pe 17 Obiective de Dezvoltare Durabila, ii lipsesc efectul rapid, o strategie de implementare clara si posibilitatea de cuantificare, potrivit unui articol publicat de International Press Agency. 
24.VIDEO Scheme de garantare, fonduri cu capital de risc, credite cu dobanda redusa - noutati din acest an in Programul Operational Regional  Noutati in mecanismele de finantare prin Programul Operational Regional 2014-2020, in completarea clasicelor granturi. Gabriel Friptu, directorul programelor europene din Ministerul Dezvoltarii Regionale a detaliat pentru EurActiv.ro. Initiativa pentru IMM, prima si cea mai relevanta, va insemna un nou program, desprins din POR, cu un buget initial de 100 milioane de euro care vor ajunge la IMM-uri prin banci comerciale, cu efect de multiplicare estimat de 4 ori. Pe langa acesta, si alte tipuri de instrumente financiare in cadrul Axei 2 a POR 2014-2020 - destinata mediului de afaceri.
25.VIDEO INTERVIU Gabriel Friptu, Director Programul Operational Regional: Primele apeluri de proiecte, pentru mediul de afaceri, in septembrie. Grilele de evaluare, foarte detaliate Documentele solicitate la depunerea dosarelor - mai putine; toate proiectele vor fi vizitate in etapa de evaluare; grilele de evaluare vor fi extrem de detaliate - explicatii, intr-un interviu acordat EurActiv/HotNews.ro. Explicatiile lui Gabriel Friptu, seful Directiei Generale Programe Europene din Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice intr-un interviu acordat cu ocazia intalnirii online de miercuri, 22 iulie.
26.Intalnire online UPDATE Noi raspunsuri la intrebarile cititorilor despre POR 2014-2020/ Gabriel Friptu, directorul programelor europene din Ministerul Dezvoltarii  POR 2014-2020 are o alocare totala aproape dubla fata Regio 2007-2013. In total, peste 8 miliarde euro vor sunt disponibile pentru mediul de afaceri si autoritati publice din cele 8 regiuni ale tarii. Ghidul general al solicitantului a fost publicat spre consultare. Raspunsuri la intrebarile celor interesati de finantare a oferit Gabriel Friptu, seful Directiei Generale Programe Europene din Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice intr-o intalnire online. UPDATE Noi raspunsuri, la intrebarile care su sosit in urma interviului online.
27.IMM-urile din UE si viata de dupa finantarile clasice (I). Recomandarile mediului privat pentru politicile europene Accesul la finantare, problema perpetua a firmelor mici si mijlocii din tara si la nivel european. Cateva exemple de mecanisme pentru IMM-uri atunci cand finantarile clasice (credite, granturi) au nevoie de 'upgrade'.
28.VIDEO Comisia Europeana adopta masuri suplimentare de finantare pentru Grecia, prin fondurile structurale/ Pachetul total: 35 miliarde euro, pana in 2020 Pachetul total oferit Greciei prin fondurile structurale 2014-2020 se ridica la 35 miliarde euro, au anuntat miercuri, 15 iulie, Vicepresedintele Comisiai Europene Valdis Dombroivskis si Comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu. Cateva masuri exceptionale, adoptate pentru programele deja in derulare: plata anticipata a restului de 5% din finantarile europene, procent in mod normal retinut pana la inchiderea programelor; si aplicarea unei rate de cofinantare de 100% pentru perioada 2007 - 2013; acestea vor genera lichiditati de 500 de milioane de euro si economii la bugetul Greciei de aproximativ 2 miliarde de euro.
29.Eurodeputatul Siegfried Muresan: Un acord „deraiat” poate implica imposibilitatea de a solicita finantare daca este necesar Un raport final negativ la finalul acordului dintre Romania si Comisia Europeana poate avea consecinte asupra perceptiei investitorilor fata de Romania. In plus, in situatia actuala , acordul fiind „deraiat” inseamna, cel mai probabil, ca daca Romania ar avea nevoie sa solicite efectiv finantare in cadrul acestui Program, Comisia nu va accepta neconditionat. (Corespondență din Bruxelles)
30.VIDEO Programul de asistenta financiara al Comisiei Europene pentru Romania este „deraiat”, dar nu suspendat - Valdis Dombrovskis (Corespondenta din Bruxelles) Valdis Dombrovskis, vicepresedintele Comisiei Europene a declarat marti, 14 iulie ca din pacate ultima revizuire a acordului dintre Comisia Europeana cu Romania nu s-a finalizat cu succes, programul fiind "deraiat" dar totusi recomanda Romaniei sa realizeze in continuare reformele structurale. Declaratiile despre Romania, la minutul 07:26.

1 2 3 4 5 6 7 8  ... 46 

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by