Articole scrise de Ioana Lucacel, Mircea Crisan


1 - 18 din 18 rezultate
1.Familii nobiliare de Maramures Castele imbracate in iedera, ceaiuri dansante acompaniate de pian, parcuri grandioase cu arbori rari si flori cu miros puternic, trasuri, servitori, comori ascunse, arendasi, grofi si baroni. O lume disparuta de aproape o jumatate de secol, ale carei singure dovezi de existenta sunt cateva castele darapanate si amintirile nostalgice ale catorva batrani.
2.Satul blestemat de popa Un turn de biserica rupt in doua, altul ars, un sat inghitit de ape, o caldare de bani blestemata si o poveste de dragoste din cauza careia preotul a fost alungat si asupra satului s-au citit „afurisenii” ce n-au fost dezlegate nici astazi. Oamenii simt si acum povara blestemului ce apasa peste asezarea lor de cateva generatii.
3.“Baietii destepti” ai reabilitarilor de scoli Lucrari intarziate sau deficitare, contracte controversate, subantreprize, imobile “pasate” intre primarii si Inspectoratul Scolar Judetean Maramures. Pe scurt, coordonatele unei mega-afaceri cu miros de trandafir: reabilitarea unitatilor de invatamant din Maramures, o vaca buna de muls, spun gurile rele, pentru potentatii zilei.
4.ITRSV Cluj contrazice inventarul cioatelor efectuat de silvici Inventar eronat al cioatelor, arbori taiati in plus sau subevaluati, deficiente de punere in posesie, inexistenta unui contract de administrare a padurilor ce apartin comunei Remeti, pagube necuantificate in controlul silvicilor. Pe scurt, concluziile unui control efectuat recent de ITRSV Cluj.
5.Casele primarilor de Maramures (I) Nu au salarii impresionante si nu au dreptul sa administreze societati comerciale. Totusi, o buna parte dintre ei au reusit sa-si construiasca vile, case de vacanta sau sa-si cumpere apartamente. Unde locuiesc primarii de Maramures, cum si cand si-au achizitionat casele si, mai ales, cum arata locuintele lor?
6.Ce pusca mea! Acuzatii de presupus braconaj, desfasurari de forte, focuri de arme, cercetari. Pe scurt, filmul unui incident care a avut loc la finele saptamanii trecute in comuna maramureseana Remeti. Cazul a intrat deja in vizorul Inspectoratului Judetean de Politie Maramures si ar putea ajunge si in instanta.
7.Morosenii dau curent Ungariei Minerii maramureseni spun „Noroc bun” in Ungaria! Circa 400 de maramureseni au „migrat” in zona localitatii maghiare M?r, unde se afla singura mina ungureasca subventionata inca de stat. Astfel ca, in M?r exista strazi intregi locuite aproape in totalitate de romani si chiar un cartier „poreclit” Baiut. Motivul?
8.Exploatarile miniere trec, iazurile de decantare raman 2000. Baia Mare a ajuns in atentia intregii lumii din cauza accidentului ecologic catalogat drept cea mai mare catastrofa ecologica din Europa dupa explozia de la Cernobal. Atunci iazul de decantare a sterilului din Bozanta, apartinand societatii Aurul SA, a cedat. O cantitate mare de cianuri s-a revarsat infestand hectare bune de teren.
9.Lista donatorilor politici de Maramures, varianta 2006 Peste 500.000 de RON. Nu, nu e vorba de salariile a peste 100 de muncitori pe un an de zile, si nici de pensiile a peste 300 de batrani pe un an. E suma la care se cifreaza donatiile si cotizatiile XXL ale politicienilor maramureseni pe anul trecut.
10.Ultima carte a concesiunilor din Cavnic Se joaca ultima carte „grea” a concesiunilor din zona de „aur” a Cavnicului. Investitorii care au castigat lozul cel mare la licitatia organiza de primarie in urma cu cativa ani trebuie sa-si demonstreze seriorizatea. Pana la sfarsitul lunii viitoare trebuie sa ceara avizele necesare inceperii constructiei.
11.Fenomenul X si amenda de 100.000 de euro pe zi Termene depasite, posibilitatea activarii procedurii de infrigement si implicit a amendarii cu 100.000 de euro pentru fiecare zi de intarziere, solutii care impun derogari de la directivele europene. Pe scurt, povestea iazului de decantare Bozanta, pe care, teoretic, nu ar mai fi trebuit sa se depoziteze deseuri de la finele anului trecut. Practic...
12.Mega-afacerea inchiderilor de mine (varianta 2007) Inchiderea si ecologizarea perimetrelor miniere ramane o controversa si in 2007! Desi se vehiculau sume de peste un miliard de euro, acum inchiderile de mine sunt in stand-by din cauza... lipsei de fonduri. Mai mult, autoritatile au cazut de acord ca procedura aplicata pana acum nu a dat rezultate.
13.Transgold, platit! “Epopeea” Transgold pare sa se apropie de final! Dupa un faliment cu cantec si plangeri penale, probleme sociale, datorii si mai multe runde de licitatii, intr-un final, activele societatii si-au gasit un pretendent: Oxus Gold. Numai ca, britanicii nu s-au grabit sa achite cele 16 milioane de lei noi. Suma a fost platita cu o zi inainte de exprir
14.Minerii, aurul si investitorii Se pregateste una din cele mai mari afaceri post-decembriste: preluarea unor exploatari miniere! Pana la finele anului se decide prohodul sau „renasterea” mineritului maramuresean. Pana acum, cateva societati au depus scrisori de intentie pentru preluarea unor exploatari.
15.Cacialmaua unei "sPSOnsorizari" de 905.000 euro Iazul Malaieni din Cavnic a fost ecologizat in urma cu cativa ani, printr-un program olandez. Potrivit Ambasadei Olandei, proiectul se cifreaza la peste 900.000 de euro, dar autoritatile maramuresene sustin ca suma e mult mai mica. Pe langa misterul legat de suma cheltuita, proiectul mai are o „buba”: nu pare sa-si fi atins scopul.
16.Epurarea fondurilor publice Licitatiile controversate ale fostului director CONVERSMIN, Dorin Adam, si-au intins tentaculele si in Maramures. O felie consistenta din tortul inchiderii minelor - prestarea serviciilor de administrare a statiilor de epurare - a fost adjudecata de firma unui controversat om de afaceri din Petrosani, fost prefect de Hunedoara.
17.Proiect-morgana executat, fara somatie, de fosta firma a lui Miki Spaga Proiectul de inchidere a minei Tibles-Tomnatic a fost aprobat in urma cu opt ani. Lucrarile trebuiau finalizate in 2005, dar nu au fost finalizate nici pana astazi! Specialistii sustin ca “opera” lui Cominco SA, firma administrata in trecut de notoriul ex-consilier guvernamental Miki Spaga
18.Au transformat betonul in aur! Din 1998, Guvernul si Banca Mondiala au „pompat” zeci de miliarde de lei in lucrari de inchidere a unor sectoare miniere din Maramures. Cele mai multe dintre contractele de executie a lucrarilor si proiectelor, un veritabil fiasco, au fost impartite, pe vremea aceea, intre firmele fostilor sefi ai companiei miniere Remin si societatile de casa al


ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by