Articole scrise de Ioana Avadani


1 - 29 din 29 rezultate
1.Presa si Strategia Nationala de Aparare De mult nu am mai vazut unanimitate de pareri intr-un grup mai mare de trei persoane - dar ieri mi-a fost dat sa vad politicieni, oameni de media si ONG-isti sustinand, timp de trei ore, aceeasi idee: nu amestecati presa si siguranta nationala. Am participat (si moderat - cu greu!) o dezbatere pe marginea Strategiei Nationale de Aparare - mai precis, a paragrafului care mentioneaza campaniile de presa printre vulnerabilitati, scrie Ioana Avadani pe blogul sau.
2.Cum mai stam cu inviolabilitatea domiciliului Se afla, de azi, pe site-ul Ministerului Sanatatii, un proiect de ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate. Adica, vor veni domnul politist si reprezentantul angajatorului sa vada daca zac la pat? Cu ce drept constitutional vor intra ei in casa mea? Cu mandat de la cine?, scrie Ioana Avadani pe blog.
3.Ce nu stim despre Iana Matei, Europeanul Anului 2010 Iana Matei a fost aleasa Europeanul anului 2010. Iana conduce o organizatie, Reach Out, care se ocupa de copiii care au cazut victime traficantilor de persoane. Cei cu limbaj mai “tehnic”, le numesc pe beneficiarele muncii ei pline de suflet “prostituate minore”, facind abstractie de faptul ca fetele nu au practicat voluntar prostitutia, scrie Ioana Avadani pe blogul sau.
4.Cate ziare se inchid? Am primit ieri vestea ca Ziua si Gardianul isi inceteaza (momentan?) aparitia pe hartie, ramanand sa functioneze doar editiile online. Simt nevoia sa pun lucrurile intr-o anume perspectiva, care poate clarifica oarecum lucrurile si calma spiritele care vad in aceasta o rafuiala politica, scrie Ioana Avadani pe blogul ei.
5.They paved paradise… Times Square e luminata si agitata ca intotdeauna – dar ciunga de o lumina. Bearca. Stirba. Acolo unde statea Virgin Megastore, portul unde trageam la miezul noptii, “taverna” de unde imi faceam plinul cu muzica, e acum o pata neagra. Virgin – gone, scrie Ioana Avadani pe blogul sau.
6.Legiferare de neam prost: Guvernul a eliminat studiile de impact de la legile pe care isi asuma raspunderea Cei ce au urmarit dezbaterea pe marginea Codurilor (civil, penal, de procedura civila si de procedura penala) stiu ca - dincolo de continutul lor cu bube - acestea mai sufera si de niste bube procedurale. Una dintre bubele majore - a se citi violari ale legii - este absenta studiilor de impact, scrie Ioana Avadani, care anunta ultima lovitura data de Guvern dezbaterii pe coduri: studiile de impact nu mai sint obligatorii.
7.Codul Civil si Libertatea de exprimare Senatorul Urban Iulian a pus aici prima parte din Codul Civil, cea care contine articolele care reglementeaza libertatea de exprimare. Interesante pentru activitatea presei - si nu numai sunt articolele 77 pina la 89 , 262 pina la 270 si 272. veti vedea ca au disparut toate articolele care (supra)reglementau dreptul la replica (el este reglementat in Legea Audiovizualului, pentru radio si TV) si apar niste exceptii pentru presa la masurile reparatorii. In forma initiala, articolul ar fi permis interzicerea aparitiei unui material de presa - ceea ce ar echivala cu cenzura, scrie Ioana Avadani pe Blog de dat cu capul.
8.Liber din nou la publicitate din bani publici pe ochi frumosi  Chiar asa: s-a dat din nou liber la contractele de publicitate din bani publici pe ochi frumosi, prin lege. Autoritatea contractanta are dreptul de a achizitiona direct produse, servicii sau lucrari, in masura in care valoarea estimata nu depaseste echivalentul in lei a 15.000 euro pentru fiecare achizitie de produse, servicii sau lucrari. Imaginati-va cite contracte de publicitate de 14.999 Euro vor exista - cu alocare directa, scrie Ioana Avadani pe blogul sau.
9.Transparenta surselor de finantare in audiovizual si “excesul de democratie” Chiar asa: excesul de democratie! Am invatat-o miercuri. Profesor mi-a fost Dl. Victor Socaciu, membru in comisia de Arte, Cultura si Mass-Media a Camerei Deputatilor, cind mi-a spus ca dorinta mea (a mea!) de a solicita radiodifuzorilor (prin Legea Audiovizualului) sa-si faca publice bugetul de venituri si cheltuieli si contul de pierderi si profit este excesiva, ca publicul nu este interesat de astfel de lucruri, drept pentru care practic un exces de democratie, scrie Ioana Avadani pe blogul sau.
10.Speranta moare ultima. Prostia vine la priveghi Intr-o noua legislatura, sub un nou guvern, dintr-o alta pozitie (minoritara politic), dl. Ghise continua lupta cu stirile negative, intru beneficiul confortului nostru psihic, scrie Ioana Avadani pe blogul sau. “O sa reiau aceasta initiativa legislativa in care o sa introduc si criteriile care stabilesc teme pozitive si cele negative, pentru ca miza este mult mai mare decat ne imaginam", a declarat senatorul Ioan Ghise.
11.Poveste cu drepturi de autor Pentru ca am vorbit cand am avut ceva de zis impotriva ideii dl. Bogdan Hossu de a suspenda drepturile de autor ca forma de plata (aici, aici si aici), simt ca e drept si onest sa vorbesc si cand se intampla (sau ies la iveala) abuzuri generate de acest tip de contract, scrie Ioana Avadani pe blogul sau.
12.Nimeni nu stie… L-am ascultat aseara pe premierul Emil Boc anuntand rezultatul negocierilor cu partenerii sociali pe marginea proiectului pe buget pe 2009. Prezentind ideea negocierilor ulterioare cu patronatele si sindicatele, premierul a spus: "Nimeni nu stie cum va arata Romania in 6 luni sau un an", scrie Ioana Avadani pe blogul sau.
13.Politia drepturilor de autor - varianta ISP-sti cu sapca Daca v-ati enervat la povestea cu stocarea datelor de trafic de catre operatorii de comunicatii electronice si v-a trecut si va lipseste adrenalina, iata, va dau o mina de ajutor, scrie Ioana Avadani pe blogul ei. Ce ati zice daca Internet Service Provider-ii ar fi obligati sa va monitorizeze download-urile si sa va taie “teava” - sau sa va “toarne” - daca va prind ca incalcati prin aceasta protectia drepturilor de autor?
14.Strategia de tranzitie la televiziunea digitala - gata pina la sfirsitul lunii Strategia de trecere la televiziunea digitala va fi gata pina la sfirsitul lunii ianuarie, cind va fi pusa in dezbatere publica - mi-a comunicat Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informatiei, ca raspuns la cererea mea de informatii, scrie Ioana Avadani pe blogul sau.
15.Proprietatea intelectuala e un moft Face valuri, de vineri incoace, o declaratie a lui Bogdan Hossu, care dadea ca aproape sigura adoptarea unei ordonante de urgenta care sa interzica “remuneratia sub forma drepturilor de autor”. Emil Boc nuanteaza un pic, afirmind ca astfel de discutie “a avut loc” , in prezenta patronatelor si sindicatelor si ca Guvernul “va analiza” (adica ceva mai putin decit “o OUG in februarie”, cum ne spusese Bogdan Hossu), scrie Ioana Avadani pe blogul sau.
16.Prima zi de lucru a presedintelui Obama: “Mai multa transparenta” In prima sa zi de lucru, presedintele Obama a elaborat doua memorandumuri privind transparenta guvernarii: unul privind liberul acces la informatii si un altul privind transparenta administratiei. Potrivit primului memorandum, presedintele Obama ii cere procurorului general sa elaboreze noi norme de aplicare a Freedom of Information Act, care sa garanteze un acces mai larg la informatii. Obama sustine ca administratia lui “nu este de partea celor care vor sa tina o informatie secreta, ci de cea a celor care vor sa o faca publica”, scrie Ioana Avadani pe blogul sau. 
17.Crima de lez-poezie Consiliul National al Audiovizualului a amendat Radio ZU, pentru a fi difuzat parodierea unor poezii ale poetului Mihai Eminescu ce nu tineau cont de protectia copiilor, si Radio 21, care a a transmis “o parodie cu text vulgar dupa poezia “Luceafarul” de Mihai Eminescu, scrie Ioana Avadani pe blogul sau.
18."Ne asculta!"...sau nu... Intra azi in vigoare Legea nr. 298/2008 privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului sau de retele publice de comunicatii, precum si pentru modificarea Legii nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul comunicatiilor electronice, scrie Ioana Avadani pe blogul sau.
19.Hai digitalizare, pas alergator! Dupa ce aparatul politic s-a (sa ma scuze doamnele) coit doi ani sa adopte o reglementare in domeniul trecerii la televiziunea digitala, guvernantii nostri descopera brusc ca a devenit urgenta treaba si sunt gata sa treaca o Ordonanta de urgenta privind introducerea serviciilor digitale de radiodifuziune si televiziune, scrie Ioana Avadani pe blogul sau.
20.Legea Ghise - Funar face inconjurul lumii Reprezentantul pentru Libertatea Presei al OSCE, Miklos Haraszti, a cerut presedintelui Basescu sa nu promulge legea Ghise-Funar, catalogand-o drept “o imixtiune politica drastica in libertatea editoriala”, scrie Ioana Avadani, pe blogul sau.
21.Lege impotriva stirilor morbide (leapsa de la Comanescu) Dupa ce am discutat in privat si in contradictoriu vreo cateva zile pe marginea initiativei Ghise-Funar, am decis cu Iulian sa iesim sa discutam in public. De unde si “leapsa”. Dilema lui Comanescu este cum protejam publicul de stirile morbide, iar eu cred ca formularea suporta imbunatatiri, scrie Ioana Avadani, pe blogul ei.
22.Digitalizarea in dezbatere publica Ministerul Culturii a pus in dezbatere publica proiectul de lege privind modificarea Legii Audiovizualului, curpinzand amendamentele care pun bazele trecerii al televiziunea digitala, anunta Ioana Avadani pe blogul sau. Forma actuala a fost agreata de catre Ministerul Culturii (doar) cu reprezentantii industriei, pornind de la documentul propus de CNA (acela, la randul sau, dezbatut cu reprezentantii industriei si ai societatii civile, in sedinta publica).
23.Kazahstan sau cum am petrecut Pastele Cailor Am participat, saptamina trecuta, la Eurasian Media Forum, in Almaty, Kazahstan. Un eveniment ajuns deja la a saptea editie, patronat de Dariga Nazarbayeva (da, fiica presedintelui). O foarte mare adunare de oameni care au in comun cite ceva - dar nu toti acelasi lucru. Pentru unii firul rosu era mass media, pentru altii - politica, pentru altii - dragostea de Rusia (chiar daca nu erau cu totii rusi), scrie Ioana Avadani pe blogul sau.
24.Reutilizarea informatiilor din institutiile publice - libera si gratuita Reutilizarea informatiilor din institutiile publice va fi libera si gratuita, dupa ce (si daca) modificarile aduse de Guvern Legii 109/2007 vor fi aprobate de Parlament. Guvernul a adoptat pe 26 martie un proiect de lege care modifica conditiile de “reutilizare a informatiilor publice”. Legea 109/2007 transpune Directiva europeana 2003/98/CE, care intra in conflict cu legea 544/2001 - deja in vigoare in Romania, scrie Ioana Avadani pe blogul sau.
25.Ruxandra Cesereanu & Andrei Codrescu - cel mai bun poet pe 2007 Ruxandra Ceseranu si Andrei Codrescu au primit, ieri, premiul pentru poezie acordat de radio Romania Cultural, pentru “Submarinul iertat”, volum scos in colaborare, anunta Ioana Avadani pe Blog de dat cu capul.
26.Legislatia de tip rusesc pentru inregistrarea ONG-urilor - retrimisa la Parlament Presedintele Traian Basescu a trimis ieri Parlamentului, spre re-examinare legea care ar fi inasprit conditiile de inregistrare pentru asociatii si fundatii. In esenta, noua lege intrezice asociatiilor si fundatiilor sa utilizeze in titulatura “sintagme sau cuvinte susceptibile sa creeze confuzie cu denumirea unor autoritati sau institutii publice de interes national sau local”. Mai mult, daca ar fi fost promulgata in forma sa actuala, legea ar fi obligat acele organizatii si fundatii care au deja in denumire astfel de sintagme sa se reinscrie sub alt nume, in termen de 6 luni, scrie Ioana Avadani pe blogul sau.
27.O lege inaplicabila care transpune o Directiva nerealista Viviene Reding, Comisar European pentru Societatea Informatiei si media, urmeaza a se intilni cu autoritatile romane, in speta cu ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor. Unul dintre posibilele subiecte este Directiva privind stocarea datelor de trafic si aspectele ei controversate (in speta, Directiva obliga statele sa incalce dreptul la viata privata al cetatenilor lor). In esenta, Directiva - care s-a transformat la noi in Ordonanta de urgenta (si va deveni lege) - cere furnizorilor de servicii Internet sa stocheze datele de trafic ale tuturor abonatilor (adica cine cind si de unde s-a logat), scrie Ioana Avadani pe blogul sau.
28.TWFD a murit! Traiasca AVMSD! Parlamentul European a adoptat noua Directiva a Serviciilor Media Audiovizuale, care inlocuieste Directiva Televiziunea Fara Frontiere. Noua directiva raspunde realitatilor create de avansul tehnologiilor in audiovizual si aduce citeva modificari de substanta.
29.Farmecul (din ce in ce mai) discret al accesului la informatii Stiu ca am mai folosit titlul asta - dar accentul cade, in postul de fata pe paranteza cu pricina. Pentru ca Guvernul ne pregateste disparitia (prin absorbtie) a doua legi fundamentale pentru exercitarea controlului public asupra administatiei la fel de publice (macar in nume): cea a accesului la informatii (544/2001) si cea a transparentei decizionale (52/2003).


ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by