Articole scrise de Gratian Mihailescu


1 - 21 din 21 rezultate
1.Analiza: Fondurile europene - o himera pentru Romania Decizia CCR de la inceputul anului privind neconstitutionalitatea legii descentralizarii a venit la pachet cu observatiile expertilor Comisiei Europene privind Acordul de Parteneriat pentru utilizarea fondurilor europene pe viitoarea perioada financiara 2014 - 2020. Ambele arata slaba capacitate administrativa a aparatului guvernamental, de a elabora documente strategice pentru dezvoltarea Romaniei pe termen lung. Daca legea descentralizarii urmarea controlul politic absolut la nivel regional si mai putin realizarea unei regionalizari eficiente, documentul pe baza caruia se vor da banii europeni in urmatorii 6 ani a fost catalogat de expertii europeni ca fiind 'fara viziune" si "dezamagitor".
2.Regionalizare/Descentralizare: Imposibilul drum al României de la guvernarea centralizată la guvernanța pe mai multe nivele CCR a decis saptamana trecuta in unanimitate de voturi ca legea descentralizarii este neconstitutionala, pentru ca incalca principiul autonomiei locale si regimul constitutional al proprietatii. Legea descentralizarii se va intoarce in Parlament pentru a fi pusa in acord cu motivatia CCR. Regionalizarea pare un obiectiv indepartat pentru guvern. In urmatorul articol incerc sa definesc conceptual cei doi termeni guvernare vs guvernanta si sa argumentez de ce regionalizarea prin guvernanta pe mai multe nivele nu va fi functionala in cazul Romaniei.
3.Mitul polonez e adevarat: o spune Comisia Europeana Raportul financiar al UE de săptămâna aceasta arată că Polonia este principalul beneficiar al fondurilor europene in 2012. În următorul articol încerc să descifrez această reușită prin experiența mea și prin legăturile care le-am avut de-a lungul timpului cu Polonia și nu printr-o analiză tehnică.
4.Impotenta Ministerului PIINIS si de ce taxa pe benzina nu va rezolva problema infrastructurii Acciza pe carburanti a fost subiectul care a pus gaz pe foc in relatiile Cotroceni -Guvern. In timp ce premierul Ponta a declarat vineri intr-o conferinta de presa - haioasa, de altfel - ca nu va renunta la acciza, presedintele Basescu a amenintat duminica seara ca retrimite bugetul in Parlament, daca guvernul nu abandoneaza ideea de a scumpi benzina.
5.Unde am greșit cu fondurile europene? 1. Care sunt principalele neajunsuri institutionale ale sistemului de gestionare a fondurilor de coeziune?Lipsa unor indicatori reali de dezvoltare si stabilirea unor obiective incoerente in documentele strategice, coroborata cu lipsa strategiilor de dezvoltare locala si regionala a fost una din problemele perioadei 2007-2013. Programarea eficienta a viitoarelor documente strategice (2014-2020) care sa atraga investitiile viitoare cu fonduri UE reprezinta unul dintre factorii care pot duce la o mai buna absorbtie pe viitor. Daca indicatorii nu sunt fezabili si sustenabili urmarea va fi un esec de cheltuire a fondurilor UE.
6.Scurt indreptar de afaceri europene pentru domnul Sova Saptamana trecuta Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura de Interes National si Investitii Straine (caci aceasta e denumirea completa a unui minister pompos care nu a realizat nimic pana in prezent), Dan Sova, a declarat, ca ceea ce finanteaza Uniunea Europeana nu coincide cu interesele tarii noastre. O declaratie anti-Europa, atat de normala in discurul liderilor actuali. Dansul facea trimitere la tronsoane din autostrada Transilvania care spune el nu sunt importante pentru UE dar extrem de importante pentru Romania.
7.Dosarul regionalizarii - o mimare a democratiei? Am urmarit de aproape de-a lungul timpului tot ce s-a intamplat cu acest subiect: discutii, articole, conferinte, rapoarte, dezbateri televizate, ba chiar am contribuit la un raport de politici publice pe acest subiect sau am dialogat cu d-l Dragnea, promotorul ideii de regionalizare. In acest articol, o sa parcurg etapele dezbaterii acestui process din septembrie 2012 pana in prezent, prin prisma experientei mele, pentru ca la finalul articolului sa aveti surpriza unui raspuns oficial al Comisiei Europene cu privire la procesul de regionalizare din Romania.
8.Analiza: O comparatie a utilizarii fondurilor de coeziune in Polonia si Romania In Romania cazul absorbtiei fondurilor europene a fost o problema strategica a tuturor guvernelor din 2007 pana in prezent. Din pacate, instabilitatea politica a avut o influenta negativa asupra fondurilor. Cele trei defecte despre care am scris in articolele de pana acum sunt: - Lipsa intelegerii fenomenului afaceri europene. Romania nu este inca conectata la mecanismul UE si politicienii nu au inteles importanta afacerilor europene.
9.5 intrebari de bun simt pentru ministrul fondurilor europene Situatia fondurilor europene pentru urmatoarea perioada devine din ce in ce mai ingrijoratoare, dupa ce negocierile cu Comisia privind aprobarea documentelor strategice au esuat de doua ori in acest an. Mai mult decat atat, riscam sa pierdem bani, deoarece “mai sunt doar 4 luni pana la intrarea oficiala în perioada noului exercitiu financiar si Romania inca nu a finalizat un draft coerent de Acord de parteneriat cu Comisia Europeana, care sa stabileasca in mod clar prioritatile investitionale pentru care se vor acorda cele aproape 40 de miliarde de euro în urmatorii 7 ani.” Si asta in timp ce Croatiei, noua membra a UE, i-a fost aprobat saptamana trecuta planul de investitii alocat fondurilor de coeziune.
10.La o luna dupa JAZZ-ul de la Garana… Pentru ca in ultimul articol mi s-a reprosat ca nu am scris despre ce s-a intamplat la festivalul de la Garana, am pregatit povestea mea de anul acesta. Am urcat de joi la munte, ca in fiecare an, insa din motive cunoscute doar de cei apropiati am ajuns abia duminica seara in Poiana Lupului. Anul trecut fusesem, Vineri si Sambata pana la 12 in Poiana, iar Joia si Duminica am stat de la inceput pana la sfarsit.
11.Should the EU be given powers to tackle corruption? Este o întrebare lansată de Debate Europe o platforma unde puteți dezbate problemele cu care se confruntă Europa, cu politicieni și experți europeni. Această dezbatere on-line a fost lansată după vizita vice-președintelui Comisiei Europene la Sofia, Viviane Reading, de la începutul săptămânii, vizită ce a avut loc din cauza protestelor bulgarilor din ultimele zile, împotriva corupției.
12.Interviul de dupa festivalul de Jazz de la Garana Ca in fiecare an, am fost unul dintre participantii festivalului din Garana - Semenic, un festival devenit international de ceva timp, cu artisti consacrati si care strange lume faina din Romania si nu numai. Luni, spre seara, cand coboram cu masina de la munte, doi tineri faceau autostopul in Valiug spre Resita. Am oprit si i-am luat. Dupa ce asteptasera ceva timp, erau bucurosi ca am oprit si am inceput sa conversam¬erau din Germania: ambii jurnalisti.
13.2014-2020 spre un nou dezastru al absorbției fondurilor europene? (Prima parte) Saptamana trecuta o stire importanta pentru urmatoarea perioada financiara a trecut aproape neobservata: Comisia Europeana deruleaza proceduri de infringement pentru incalcarea legislatiei europene privind achizitiile publice. Acest lucru s-a intamplat in momentul in care CE anunta deblocarea platilor pentru Programul Operational de Transport (POST). De asemenea, potrivit unor surse ale executivului comunitar, citate de TVR, „Comisia Europeană se pregăteşte să suspende fondurile pentru Programul Operaţional Creşterea Competitivităţii Economice (POSCCE) din cauza că autorităţile române nu au aplicat măsurile cerute de oficialii europeni”.
14.Mesaj de Valentines pentru Romania Dragă domnişoară, (mai ai mult până la statutul de doamnă), m-am gândit să-ţi scriu aceste rânduri, acum de ziua în care bărbaţii îşi exprimă sentimentele pentru femeile din viaţa lor. De-a lungul timpului am trecut prin toate stările posibile alături de tine : fericire, frustrare, încăpăţânare, uitare, lamentare, dor, trădare. Am dorit sa fug cât mai departe de tine, însă de fiecare dată m-am întors, habar n-am din ce motive, deşi m-am simţit trădat, minţit şi folosit.
15.Regionalizarea - clarificarea unui concept Conform dicţionarului regionalizarea înseamnă “împărțirea în regiuni sau districte administrative: a aranja regional”. Regionalizarea este adesea confundată cu regionalismul şi este considerată de unii ca fiind o ameninţare la adresa statutului naţional. Regionalizarea nu este o ameninţare la unitatea teritorială a României. Adepţii procesului de descentralizare nu doresc să dezintegreze ţara ca stat ci urmăresc să-i îmbunătăţească performanţele economice printr-o guvernare de tipul multi-nivel.
16.Scrisori care Romania Sunt tineri, sunt studenti si au hotarat sa plece din Romania pentru a se perfectiona in diferite domenii. Doresc sa se intoarca pentru a contribui la dezvoltarea tarii in care s-au nascut. Dar oare Romania este pregatita sa-i primeasca ? Ma identific cu ei si am simtit si eu frustrarile lor. Sunt frustrarile unor tineri cu idei inovatoare, care vor putea schimba ceva in Romania. Insa sistemul romanesc s-ar putea sa ii "distruga", sa le taie din aripi. Vor sa fie apreciati pentru ceea ce au facut si vor sa fie lasati sa se implice. Dar au o dilema: ce vor face in cazul in care se decid sa se intoarca ?
17.Ce trebuie facut pentru o mai buna absorbtie a fondurilor structurale pentru perioada 2014-2020? Intr-un articol anterior relatam despre situatia dezastruoasa a fondurilor europene si analizam factorii care au dus la aceasta conjunctura: coruptia in achizitiile publice, conflictul de interese si incompetenta autoritatilor de management, precum si lipsa lobby-ului romanesc la Bruxelles. Articolul de fata dezvolta unele dintre masurile care ar trebui luate la nivel macro de catre cei care alcatuiesc politicile, pentru a beneficia de un grad de absorbtie mai mare decat in perioada 2007-2013.
18.Analiza de piata: Cum s-a produs dezastrul Fondurilor Europene? Intr-un comunicat transmis de Comisia Europeana guvernul de la Bucuresti era notificat de  intrarea in procedura de "presuspendare" a majoritatii axelor prioritare ale programelor operationale sectoriale. Pentru reluarea platilor, autoritatile de management trebuie sa repare problemele din sistemul romanesc de audit, in termen de aproximativ doua luni. Situatia este dramatica si unica probabil in UE: Romaniei i se vor cere inapoi chiar si din putinii bani pe care i-a atras de la UE, cei doar 1.8 miliarde euro din totalul de 19.6 miliarde euro care i-au fost pusi la dispozitie in exercitiul financiar 2007 - 2013. Cum s-a ajuns aici?
19.Succesul Polonei in absorbtia de fonduri europene - modelul care nu a putut fi urmat de Romania (II) Articolul de faţă expune principalii factori care au stat în spatele succesului Poloniei şi care au făcut din Polonia liderul regional în materie de absorbţie şi cheltuire a fondurilor europene, şi un potenţial model pentru România.(...)În Polonia, dezvoltarea societăţii civile şi a comportamentului democratic, precum şi creşterea activităţilor economice nu ar fi fost posibile fără reforma administrativă şi procesul de descentralizare, realizate în două etape, în termen de zece ani: 1989-1999.
20.Succesul Polonei in absorbtia de fonduri europene - modelul care nu a putut fi urmat de Romania (I) Cazul polonez este un model de succes: Polonia este vedeta regiunii în materie de absorbţie a fondurilor europene. O divizare administrativă care oferă regiunilor autonomie, oameni bine pregătiţi şi structuri administrative imune la schimbările de guvern – acestea sunt elementele esenţiale care contribuie la acest succes. Ministrul polonez al dezvoltării regionale, Elzbieta Bienkowska spunea că pentru fiecare euro există nu mai puţin de 10 proiecte.
21.De ce are Romania nevoie de reprezentante regionale la Bruxelles? In aprilie 2008, clubul RO-UE a lansat un studiu intitulat "Prezente romanesti in Bruxelles-ul european : ghid pentru prezent si viitor", document in care erau mentionate entitatile romanesti din capitala Europei la nivelul institutiilor europene, precum si la nivelul diverselor asociatii, autoritati si institutii nationale, guvernamentale si neguvernamentale. Studiul isi dorea sa identifice care sunt actorii institutionali si prin ce mecanisme pot sa promoveze interesele Romaniei la Bruxelles. Din pacate, dupa patru ani numarul reprezentantelor romanesti in capitala Europei a ramas aproape acelasi, fapt care arata interesul scazut al politicienilor romani pentru fenomenul afacerilor europene si pentru ideea de lobby.


ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by