Articole scrise de Gelu Trandafir


1 - 30 din 77 rezultate
1.Prof. dr. Dacian Dragos, Universitatea Babes Bolyai: Sunt functionari pusi in situatia de a se lupta cu decidentii politici pentru corectitudinea procesului de achizitie publica Profesor de drept administrativ si european la Universitatea Babes Bolyai (UBB), Dacian Dragos este unul dintre putinii universitari romani care publica la nivel international in domeniul achizitiilor publice. In 2015, Dacian Dagos a moderat seminarele proiectului "Expertiza si legislatie pentru protectia sporita a intereselor financiare ale UE" derulat de Freedom House Romania si OLAF. Materialul face parte din proiectul "Better legal protection for EU financial interests in Romanian public procurement", sprijinit de Programul Hercule III (2014-2020) al Uniunii Europene.
2.Vulnerabilul nationalism de parada (de Gelu Trandafir) UDMR are multe pacate, dar in chestiunea Kosovo trebuie sa admitem ca si-a exprimat, in cadrul democratiei parlamentare, o pozitie care nu e nicidecum de diabolizat. Nu e usor sa te raportezi la o declaratie de independenta care vine ca o consecinta a crimelor savarsite intre 1989 si 1999 de dictatorul Milosevici, dar care da in 2008 o lovitura grea administratiei democratice a lui Boris Tadici, ales presedinte al Serbiei cu o platforma proeuropeana.
3.Detectoare Nokia "made in Germany" Daca o tin tot asa, germanii pot ajunge sa instaleze la intrarea in institutii publice detectoare de Nokia, asamblate doar de maini nemtesti, "flexibile, harnice si cinstite", si produse cu piese fabricate numai pe teritoriul Germaniei de Vest. Vor fi depistati functionarii ce se strecoara cu vreun Nokia ascuns in buzunar; ministrul federal al Agriculturii a promis doar ca va interzice aparatele Nokia in institutie. 
4.Nenea Gusti, rugator pentru o "moarte buna" Pe parintele greco-catolic Augustin Ciungan mi-l amintesc, asemenea multor altor credinciosi uniti din Capitala, rugandu-se mereu pentru o moarte buna. In anii ’90, dupa savarsirea fiecarei Sfinte Liturghii, vicarul emerit al Bucurestilor, nascut in 1911, ingenunchea in fata iconostasului spre a incepe o lunga rugaciune pentru un "sfarsit crestinesc" al vietii noastre.
5.Politica de kamikaze a noului PNTCD  Noul PNTCD a raspuns voiniceste, printr-un comunicat cu efect de cap in gura, unei opinii argumentate rational de catre Horia-Roman Patapievici. Punctul de vedere al lui Patapievici, cum ca partidele istorice au reaparut in urma unei "fraude pioase", ca PNTCD "a dezamagit mai mult decat oricare alt partid", putea fi pus sub semnul intrebarii in cheia de rationalitate si de buna-credinta oferita de autor. Replica semnata "biroul de presa al PNTCD" aminteste insa de Romania Mare, Azi sau Dimineata. 
6.PDL creste miza Un cor de vaicareli – unele sincere, multe ipocrite – intampina formarea PDL. Comentatori renumiti pentru sarjele anti-Basescu varsa acum lacrimi de crocodil pentru soarta lui Stolojan sau pentru ingroparea brandului PD. Pe de alta parte, prieteni cuprinsi de neliniste si teama te intreaba, cu vocea stinsa, daca "stiai ceva?" ori "de ce nu a fost dezbatuta fuziunea?"... de parca un pericol iminent se apropie sau o catastrofa tocmai s-a petrecut.
7.Cavernele parlamentare ale votului secret (de Gelu Trandafir) Chiar si daca nu ar trece, motiunea de cenzura a PSD ar putea avea meritul de a separa apele in partidele care sustin ca sunt de opozitie sau, ca sa folosim expresia plastica a lui Ioan Rus, de "a separa barbatii de curve". Cu o singura conditie insa - votul la vedere.
8.Deschiderea catre lume intareste BOR (de Gelu Trandafir) Vazand scorul zdrobitor cu care Daniel Ciobotea a devenit Patriarh, privesti inapoi si te intrebi de ce atata zarva si de ce aceasta campanie murdara. Mitropolitul Moldovei a obtinut 27 de voturi in Sfantul Sinod, in timp ce Bartolomeu Anania si Teofan Savu - cate 9 voturi fiecare.
9.Intre ecumenismul trait si cel impus (de Gelu Trandafir) Dincolo de frazele bombastice, garnisite cu citate din Evanghelii, miscarea ecumenica este in criza. Cercuri monahice ortodoxe o considera cea mai mare erezie, iar Papa Benedict VI o trateaza cu prudenta.
10.Poluarea spirituala, credinta si telecomanda (de Gelu Trandafir) "Devenim un popor de salbatici si de nesimtiti", a constatat Mitropolitul Bartolomeu Anania. La Nicula, in predica despre teme sociale cu care ne-a obisnuit de Sfanta Marie, IPS Bartolomeu a identificat "unul dintre agentii cei mai puternici ai acestei poluari spirituale", televiziunea.
11.Bilant de patriarhi (de Gelu Trandafir) Moartea Patriarhului a adus in discursul public problema mostenirii sale. Ce lasa in urma, ce merite a avut si ce neimpliniri... In astfel de momente, reusim sa cantarim mai just omul si vremurile care i-au stat impotriva.
12.Contrareforma, risc asumat (de Gelu Trandafir) Imediat dupa 1 ianuarie 2007, limbajul dublu practicat de Bucuresti (inainte si dupa aderare) a devenit evident. La fel de evidente au fost si semnalele negative trimise celorlalte state membre, precum si dezamagirea produsa tocmai celor care garantasera ca reformele sunt ireversibile.
13.Admisi cu derogare (de Gelu Trandafir) Daca exista vreun "exceptionalism" romanesc care risca sa contamineze UE, atunci acesta va fi cultul romanesc pentru derogare, pentru legiferarea in favoarea intereselor particulare sau de grup in dauna intereselor comunitatii.
14.Tariceanu sare de pe "axa"(de Gelu Trandafir ) PNL si Tariceanu si-au expus parte a viziunii de politica externa si securitate atunci cand si-au asumat o gafa impardonabila si au anuntat retragerea trupelor din Irak fara o consultare prealabila cu presedintele sau ministrul de Externe al Romaniei sau cu partenerii strategici alaturi de care lupta Romania in Irak - Statele Unite si Marea Britanie.
15.Evantaiul lui Tariceanu si oastea lui Basescu (de Gelu Trandafir) Situatia lui Traian Basescu a devenit mult mai dificila din momentul in care PNL a dat semnalul ca schimba fatis si complet macazul, intregind “Patrulaterul negru”. Problema nu e neaparat ca adversarii presedintelui au devenit majoritari in Parlament, ci ca, de acum incolo, Tariceanu va evolua liber de orice constrangeri morale, in confruntarea cu un presedinte care are optiunile limitate.
16.Iliescu, piedica suspendarii (de Gelu Trandafir) Iliescu a tasnit din transee direct in linia intai. De-acum, nici Geoana, nici grupul de la Cluj nu-i mai pot lua microfonul. Flancat de Vadim si Voiculescu, Iliescu s-a pus in fruntea ostirii ce vrea suspendarea “tiranului”. Experimentatii spahii ai locotenentului Cozma lipsesc acum de la apel, dar generalissimul nu s-ar sfii sa inroleze cativa ieniceri din PNL.
17.Prietenie cu drujba (de Gelu Trandafir) Dupa incidentul cu Ucraina, vest-europenii uitasera prea repede de santajul rusesc cu energie. Desigur, Lukasenko nu e pedepsit acum precum Iuscenko pentru vreo orientare prooccidentala. Consecintele sunt insa asemanatoare. Cateva state UE sunt decuplate discretionar de Maica Rusie de la pieptu-i plin de petrol si gaze.
18."Romania e cel mai bun prieten pe care il avem" Intr-un interviu acordat "Romaniei libere", ambasadorul SUA la Bucuresti, Nicholas Taubman, pune parteneriatul strategic cu Statele Unite la baza importantelor realizari ulterioare ale Romaniei, aderarea la NATO si la UE. Nicholas Taubman a abordat teme precum rolul Romaniei in razboiul antiterorist, securitatea energetica si sensibilitatile Turciei si Rusiei legate de Marea Neagra.
19.Comunismul reuneste generatiile in PSD (de Gelu Trandafir) PSD nu a invatat nimic din episodul Gabriel Bivolaru, repetandu-l acum la o scara mai mare. Asa cum liderii PDSR l-au insotit pe cel acuzat (si condamnat ulterior) de coruptie pana la portile Parchetului, PSD il intovaraseste azi pe Ion Iliescu pe drumul fara de intoarcere catre "groapa de gunoi a istoriei".
20.PSD revendica mostenirea PCR (de Gelu Trandafir) Rezolutia prin care PSD afuriseste apriori Comisia Tismaneanu arata insa ca Ion Iliescu este de fapt marele castigator al ultimului congres. Iliescu, care ii denunta in tinerete pe "canibalii americani" si apoi, cu intelepciunea maturitatii, propunea, in 1990, "instituirea unei garzi nationale" formate din mineri, este politicianul care sesizeaza astazi cel mai bine miza condamnarii comunismului.
21.Papa are stil (de Gelu Trandafir) Lumea incepe sa descopere stilul lui Benedict al XVI-lea. Franc si "controversat". Mai sobru, mai putin optimist, dar mai realist. A provocat o surpriza de proportii lasand sa se inteleaga ca sustine aderarea Turciei la UE, desi, pe cand era cardinal, se opusese acestui proces. Dar, in mare, putem spune ca gesturile revolutionare si vizitele spectaculoase care au marcat pontificatul Papei Ioan Paul al II-lea sunt deja istorie. Si Occidentul este intr-un alt moment istoric.
22.Incapatanarea Poloniei a crutat UE de o noua umilinta (de Gelu Trandafir ) O Europa intoleranta fata de cei care apara in continuare valorile care au format-o era gata sa se predea tarului Putin. Saptamanile care au precedat summitul UE-Rusia au fost stupefiante. Diplomatia si birocratia europeana s-au napustit asupra Poloniei, pe care au acuzat-o ca blocheaza inceperea negocierii unui nou Acord de Parteneriat si Cooperare cu Rusia.
23.Rusia lui Putin s-a dezlantuit contra criticilor (de Gelu Trandafir) Litvinenko se zbate intre viata si moarte, otravit la inceputul lunii noiembrie. Politkovskaia a fost ucisa in octombrie, de ziua lui Putin. Ei se alatura altor critici ai regimului eliminati in conditii dubioase, precum Paul Hlebnikov, seful editiei ruse a Forbes Magazine, Iskandar Khatloni, jurnalist la Europa libera, sau politicieni care au investigat atentatele din 1999, folosite drept pretext pentru declansarea celui de-al doilea razboi in Cecenia.
24.Coalitia pentru un Parlament Curat se extinde in Sud-Estul Europei Intr-un interviu acordat Hotnews.ro, Alina Mungiu Pippidi vorbeste despre necesitatea unei “revolutii anticoruptie” in Sud-Estul Europei. Primele “victime” vor fi Bulgaria si Croatia. Peste 20 de ONG-uri din fosta Iugoslavie si regiunea Marii Negre au constituit “Reteaua de integritate din Europa de Est”.
25.Biserica romana unita si martira este uitata (de Gelu Trandafir) Traim o vreme in care repere morale si institutii se prabusesc ori sunt contestate. Si este ascuns sau doar uitat tocmai exemplul contrar, al rezistentei institutionale a Bisericii Greco-Catolice. Nu este vorba doar de o marturie de credinta data de greco-catolici, ci de una care a slujit idealurile nationale, aratand ca in fata tavalugului comunist nu si-au plecat capul chiar toate institutiile romanesti.
26.Parlamentul se preda guvernului in chestiunea CNA (de Gelu Trandafir) Putine evenimente expun mai bine starea de inapoiere a clasei politice si degringolada din Parlament decat situatia de la CNA. O institutie care trebuie sa apere interesul public este pe cale de a fi reconfigurata prin ordonanta de urgenta pentru a acomoda si satisface poftele politice.
27.Justetea proamericanismului (de Gelu Trandafir) De pe ambele maluri ale Atlanticului elita de stanga se uita cu superioritate la noua Europa sau cu sentimentul vizitarii unui muzeu de antichitati. Proamericanismul Estului e desconsiderat de occidentali bine crescuti in Vestul continentului, in tari a caror securitate a fost garantata de bazele militare SUA.
28.Problemele si obiectivele Romaniei si Bulgariei (de Gelu Trandafir) Potrivit proiectului Raportului de monitorizare vazut de HotNews.ro, Comisia Europeana si Romania au stabilit patru obiective importante de indeplinit dupa aderare sub sanctiunea aplicarii clauzei de salvgardare pe justitie. Decizia privind activarea clauzei pe justitie se poate lua dupa aderare si ar duce la blocarea cooperarii judiciare directe (nemediate de Ministerul Justitiei ca in prezent) dintre instantele si parchetele romanesti si cele din statele membre ale UE, precum si la nerecunoasterea in UE a sentintelor pronuntate in Romania.
29.Feriti-va de casca albastra! (de Gelu Trandafir) Spania si Italia au abandonat coalitia antiterorista condusa de SUA si Marea Britanie, pentru a-i da salutul lui Kofi Annan. Dupa ce au venit la putere la Madrid si Roma, fortele stangii radicale si de ONU iubitoare au decis sa plece din Irak pentru a-si pune soldatii sub comanda frantuzeasca, la dispozitia falimentarei Organizatii a Natiunilor Unite.
30.Atanasiu, un ministru depasit de misiune (de Gelu Trandafir) "Am si eu un baiat ca tine", l-a congratulat ironic-prietenos Rumsfeld pe ministrul rus al Apararii Serghei, Ivanov, la reuniunea NATO din Poiana Brasov. Tare as vrea sa aflu cu ce cuvinte l-ar intampina acum Rumsfeld pe Atanasiu. Dar mai mult ca sigur, Atanasiu are toate sansele sa evite ironiile omologului american.

1 2 3 

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by