Articole scrise de Gabriel Sincu


1 - 23 din 23 rezultate
1.Despre PFA-uri si neutralitate fiscala Mi-a atras atentia saptamana trecuta un articol din Ziarul Financiar care facea referire la cresterea numarului de persoane fizice autorizate ("PFA") care opereaza in Romania, fapt vazut ca un semn bun pentru antreprenoriatul romanesc. In plus, articolul atragea atentia asupra faptului ca masurile ce urmeaza a intra in vigoare anul viitor o data cu noul cod fiscal, ar urma sa ingreuneze viata PFA-urilor printr-o impozitare mai apasatoare.
2.Lumini si umbre in viitoarea legislatie fiscala Voi încerca să trec în revistă câteva zone care rămân în ceață, ca niște pete albe pe harta fiscalității, pete care vor provoca în mod sigur naufragiul multor contribuabili aventurieri ce se vor avânta într-acolo. Care ar fi acestea? Plafonarea bazei de calcul a contribuțiilor sociale Propunerea mediului de afaceri pentru descurajarea muncii "la negru" și "la gri" a fost introducerea obligației de plată a contribuțiilor sociale pe toate veniturile din muncă, indiferent de forma contractuală în care acestea sunt obținute. Iar plafonarea să se facă la un nivel decent, 3 salarii medii pe economie.
3.Cod Fiscal 2.0 – Update available? In vara anului 2003, cand noul regim din Romania ajungea la varsta legala pentru emiterea buletinului de identitate, un grup de consultanti fiscali (sau mai bine spus pasionati de fiscalitate intrucat profesia de consultant fiscal urma sa fie reglementata 4 ani mai tarziu :-)), era invitat in premiera absoluta sa ia parte la un proces pe care indraznesc sa-l numesc istoric: analiza, articol cu articol, unui proiect de lege care urma sa revolutioneze domeniul impozitelor si taxelor din Romania: Codul Fiscal.
4.Gabriel Sincu: Despre grija zilei de maine: acum dintr-o alta perspectiva Intr-un articol anterior, scriam despre pensiile private si modul  in care fiecare dintre noi trebuie sa se ingrijeasca de viitor, in contextul in care sistemul de pensii publice urmeaza mai devreme sau mai tarziu sa colapseze. Ultimele evolutii pe scena politica ne aduc in atentie un alt subiect fierbinte, respectiv reducerea contributiei la asigurarile sociale (pe scurt CAS) datorata de angajatori cu 5 puncte procentuale, scrie Gabriel Sincu pe blogul lui.
5.Gabriel Sincu: Antreprenoriat, fiscalitate si gauri negre La momentul in care scriu acest articol s-au implinit 15 zile de cand un avion cu 239 de oameni la bord ce efectua un zbor pe o linie comerciala a disparut fara urma de pe ecranele radarelor. Intreg mapamondul discuta despre eveniment,  resurse impresionante sunt angrenate in operatiunile de cautare, experti renumiti sau de ocazie lanseaza scenarii mai mult sau mai putin realiste cu privire la ce s-ar fi putut intampla. Cel mai fantezist dintre toate este cel care sustine nici mai mult nici mai putin ca aeronava ar fi fost inghitita de un asa numit "Triunghi al Bermudelor" sau de o gaura neagra. Ceea ce ma readuce cu gandul chiar la domeniul in care imi desfasor zi de zi activitatea: fiscalitatea romaneasca!
6.Despre fiscalitate si utopie. Astazi, "Forfetarul" Intr-un articol publicat la inceputul acestui an imi exprimam reticenta cu privire la ideea unui impozit forfetar aplicabil doar anumitor categorii de firme, si indrazneam sa afirm ca eficienta unei astfel de masuri ar fi mult mai mica decat cea a impozitului pe barba introdus de Petru cel Mare al Rusiei cu cateva sute de ani in urma... Acum, cand proiectul de act normativ a fost supus dezbaterii publice constat ca din nefericire, toate temerile mele s-au dovedit a fi reale.
7.Ghid practic taxe si impozite: Cum "supravietuim" unei inspectii fiscale? - Partea a 4-a Întrucât vara e pe sfârşite, mi-am zis că e momentul să finalizez seria de articole pe tema controalelor fiscale, pentru a vă putea intra bine pregătiţi din acest punct de vedere, în noul sezon ce stă să înceapă. Dacă din cauza vacanţei sau din alte motive n-aţi apucat să citiţi primele episoade sau daca doriţi să vă reîmprospătaţi memoria, le puteţi accesa aici: partea 1, partea a 2-a, partea a 3-a.
8.Ghid practic taxe si impozite: Cum "supravietuim" unei inspectii fiscale? Partea a 2-a Continuam astazi serialul despre inspectia fiscala atacand, cum ar spune avocatii, fondul problemei. Asadar, daca in articolul anterior (pe care il puteti citi aici) am vorbit despre elemente mai putin palpabile, care tin de natura relatiei cu inspectorul fiscal, acum voi prezenta aspecte de natura tehnica si detalii pe care trebuie sa le cunoasteti pentru a transforma intalnirea cu autoritatile intr-o reusita.
9.Ghid practic taxe si impozite: Cum "supravietuim" unei inspectii fiscale? - Partea 1 Inspirat fiind de o serie de conferinte sustinute in primavara impreuna cu expertii Raiffeisen Bank, mi-am propus sa va impartasesc intr-o serie de cateva articole o parte din experienta personala cu privire la inspectia fiscala. Experienta pe care am adunat-o pe parcursul a aproape 16 ani petrecuti in domeniul fiscal, din care primii doi "de partea cealalta a baricadei". Pentru ca da, mi-am inceput cariera ca si inspector fiscal, unde am avut sansa de a cunoaste cativa oameni extraordinari de la care am invatat foarte multe intr-un timp foarte scurt, dar unde am cunoscut si "partea intunecata a Fortei"!
10.De la Karate Kid la Captain America: de ce fiscalitatea nu mai are răbdare? Am citit sau ascultat de curând o analiză interesantă (nu mai îmi amintesc unde și când, îmi cer scuze autorului), în care erau comparați eroii din filmele anilor ’70-’80 (perioadă în care a copilărit și subsemnatul) cu cei ai copiilor din zilele noastre. Să luăm așadar personajul din Karate Kid pe care cu siguranță că l-ați văzut, cel mai probabil în traducerea liberă a Irinei Margareta Nistor! Vorbim de Daniel Larussso, un puști pirpiriu și firav care îi supără pe ”răii cartierului” și primește o corecție fizică memorabilă.
11.Moralitatea in sistemul fiscal romanesc: obiectiv realist sau Fata Morgana? Am citit de curand pe furis din revista nevestei un articol scris de jurnalistul newyorkez James Surowiecki despre sistemul de impozitare din Grecia si problemele acestuia. Materialul (care in paranteza fie spus face referire si la noi ca parte a tripletei celor mai corupte state din Europa) este o analiza cinica, dar foarte bine documentata si argumentata, a comportamentului contribuabililor si autoritatilor din aceasta tara, analiza din care se desprind cel putin doua idei interesante...
12.Despre holdinguri, buldozere si alte ”vehicule” Martie 2013. Mass-media cu sau fara profil economic fierbe: Cipru e in pragul colapsului iar parlamentul acestei tari cauta solutii de redresare. In acest timp banii scapati de impozitare de antreprenori abili din multe tari ale lumii stau blocati in bancile cipriote asteptandu-si urmatoarea destinatie. Citesc prin ziare ca un deponent disperat a intrat cu buldozerul in sediul unei banci pentru a-si putea recupera banii direct din camera de tezaur. Fara chitanta si pentru ca nu le mergea cardul.  Exact modelul brevetat de restaurantele si crasmele de fite din Bucuresti, nu-i asa?
13.Tax Haven for Everyone Într-un articol publicat de curând, amica și concitadina mea Anca Doicin face o analiză bine documentată și argumentată în care atrage atenția asupra pericolului care îi pândește pe capitaliștii români odată cu intrarea în vigoare a noilor reguli privind impozitarea tranzacțiilor efectuate cu entitățile înregistrate în paradisurile fiscale.
14.Drumul de la impozitul pe barbă la forfetar: unde suntem? Pe data de 5 septembrie 1698 țarul Petru cel Mare al Rusiei a introdus un impozit care poate fi considerat cel puțin bizar: impozitul pe barbă. Fiecare rus ce dorea să-și etaleze în public pilozitatea facială trebuia să plătească anual o sută de ruble la vistieria statului. În plus, pentru a demonstra plata taxei, bărboșii erau obligați să poarte tot timpul cu ei un medalion din argint sau aramă, pe care era inscripționată confirmarea plății impozitului.
15.Auzim doar de masuri fiscale apetisante, nimeni nu vorbeste de o reforma a administratiei fiscale Urmăresc cu coada ochiului elucubrațiile de productie noiembrie 2012 care ne sunt servite de politicienii de toate culorile spectrului politic drept programe economice. Citesc dezgustat și mă minunez de atâta lipsă de imaginație: aceleași vorbe poleite dar goale de conținut, aceeași înversunare, aceleași sute (chiar mii!) de kilometri de autostradă care vor răsări aici ca prin minune, același salariu minim care crește ca voinicul din poveste și câte altele…
16.Parabola viticultorului lenes aplicata in fiscalitate Suntem cu totii bombardati din toate directiile cu vesti despre economia romaneasca. De cele mai multe ori sumbre cateodata chiar apocaliptice, foarte rar cate ceva de bine: industria merge asa si asa, serviciile scartaie, agricultura e mai mult sau mai putin la pamant. Si cu totii ne intrebam de ce? Printre multitudinea de motive invocate, unii spun (pe buna dreptate) ca o cauza o reprezinta si politica fiscala. Ciudat, pentru ca se spune ca tot romanul, prin definitie, se pricepe la agricultura si la politica (fiscala, as adauga eu, ca sa intram in subiect).
17.Contributii sociale la toate categoriile de venituri, dar si plafonarea lor la un nivel decent Este stiut faptul că actualul sistemul fiscal din România descurajează munca prestată în forma ei clasică, pe baza unui contract de muncă și remunerată prin salariu. Sunt favorizate sistemele alternative de prestări de servicii sub forma contractelor de cedare a drepturilor de autor, a persoanelor fizice autorizate (PFA) sau microîntreprinderilor. Și asta nu datorită impozitului pe venit ci din cauza sistemului complicat și foarte costisitor de contribuții sociale obligatorii (este de fapt cauza pentru care introducerea cotei unice nu a condus la o creștere exponențială a contractelor de muncă declarate oficial: a scazut într-adevăr nivelul impozitului, dar contribuțiile aferente au rămas mari).
18.Mică incursiune în sistemul de impozitare al câștigurilor de capital. Legislația fiscală între dorință și realitate – Episodul 4 ”Este o tragi-comedie: plângi după bani și râzi de cei care stau la rând să ia bilete” – cam așa era definiția dată filmelor proaste pe vremea copilăriei mele. O astfel de tragi-comedie ne-a fost servită de mass-media locala săptămâna trecută, partea hazlie fiind reprezentată de discuția internabilă purtată în jurul unor milioane pierdute de investitorii care au ales – cu bună știință – să-și pună banii într-o pușculiță înregistrată în British Virgin Islands.
19.Mediul de afaceri Legislatia fiscala intre dorinta si realitate - Episodul 3. Astazi, despre holdinguri. Voi continua astăzi serialul promis cu un nou episod analizând un subiect foarte discutat de investitorii și antreprenorii români: lipsa legislației de holding. Lipsă care îi face pe mulți dintre cei care fac sau vor să facă afaceri în România (fie că sunt străini sau români) să își mute mai întâi capitalurile, asemenea înaripatelor din poezia lui Coșbuc, în ”țările calde” și prin intermediul unui cuib (a se citi ”holding”) făcut acolo, să investească aici.
20.Ce ne asteapta in materie de TVA exigibila la incasarea facturii? In primul rand o noua procedura de inregistrare intr-un Registru al persoanelor care aplica TVA la incasare. Cum va functiona acest sistem inca nu stim dar speram ca Normele de Aplicare ce se afla acum in lucru ne vor da raspunsul. Deocamdata e sigur ca trebuie depusa o Notificare pana pe 25 Octombrie. Daca nu o depunem, pe noi cei obligati de lege sa folosim sistemul, fiscul ne va inregistra totusi cu forta in acest Registru si ne va intrerupe dreptul de a deduce orice TVA aferent facturilor primite pana la momentul in care devenim platitori de TVA la incasare cu acte in regula.
21.Simplificarea impozitului pe profit - patru propuneri Voi continua astăzi foiletonul promis cu câteva sugestii referitoare la îmbunătățirea legislației în domeniul impozitului pe profit. Deși, conform informațiilor oficiale, acest impozit a adus la bugetul de stat în anul 2011 doar 10,3 mld lei, adică aproximativ 6,45% din veniturile totale (comparativ, TVA-ul a adus 47,9 mld lei reprezentând circa 30% din total), bătaia de cap și stresul pe care îl generează contribuabililor este cu siguranță mult, mult mai mare.
22.Americanii, noua criza si fiscalitatea din Romania Am revazut in week-end pe youtube cateva fragmente din filmul-capodopera "Balanta" facut de Lucian Pintilie in 1992. Si m-a frapat o secventa cu un dialog intre primar (Victor Rebengiuc) si preot (Dorel Visan)... Bine, veti spune, si ce legatura are asta cu fiscalitatea din Romania? Pai are, pentru ca daca noul val de criza care vine tot din America va potopi din nou plaiurile mioritice, scaparea va trebui sa vina din "strangerea surubului fiscal". Si de aici intrebarea: cum vor reactiona (daca vor reactiona) guvernantii nostri daca lucrurile o vor lua razna?, scrie Gabriel Sincu pe blogul sau.
23.Mult trambițata certificare a declarațiilor fiscale anuale este scapata de sub controlul Finanțelor S-a scris și s-a vorbit foarte mult in acest inceput de an despre obligația, introdusa pentru prima oara in 2010, de certificare de catre un consultant fiscal a declarațiilor fiscale anuale ale firmelor care nu au obligația sa iși auditeze situațiile financiare conform legislației romanești. Deși au fost discuții de suspendare / amanare a introducerii acestei obligații, pana la urma ea a ramas in vigoare iar firmele in cauza au avut ca termen limita de depunere a acestor declarații data de 26 aprilie, scrie Gabriel Sincu pe blogul sau.


ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by