Articole scrise de Gabriel Liiceanu


1 - 30 din 83 rezultate
1.Sub înaltul patronaj. O ștafetă a răului. Studiu de caz Începe al patrulea episod al unei novele cu demnitari de stat, miniștri plagiatori, turnători, fenomenologi, tot soiul de doctoranzi, postulanți și alte specii care aparțin faunei universitare românești. Vine vorba chiar și de o străveche specie academică din Olanda sau Regatul Unit. În decor apar fursecuri, sticluțe de apă minerală, Coca Cola, flori.Când s-a mai bucurat filozofia de atenția și interesul înalților demnitari ai României, ca în zilele noastre?
2.Draci peste tot (fine). Dansul rectorului În adolescența mea, toată partea stângă a Bulevardului Elisabeta între Cișmigiu și Casa Armatei – pe atunci, întru veșnica pomenire a instalării la putere a primului regim comunist din România, bulevardul se numea "6 Martie" –, era plină de cinematografe. Primul pe mâna stângă era botezat pompos "Timpuri Noi" (mai pe la mijloc era "Lumina", vizavi "Viitorul") iar ultimul, onomastica revoluționară epuizându-se, era cinematograful "București". Aici se "băgau" de obicei filmele noi occidentale, desigur cele care nu contraveneau ideologiei oficiale.
3.Draci peste tot (II). Sau despre misterioasa aspirație a aghiotantului lui Dragnea la filozofie După tandemul „Vasile“ – „Ionuț“(1), mă voi opri acum la tandemul „Romulus“ – „Adrian“. Cum siglele acestea sunt folosite, ca și cele din textul precedent, doar pentru fluidizarea textului (dar și cu o intenție de generalizare și simbol), voi preciza de astă dată de la început, cu gândul de a nu da naștere la confuzii inutile, cine sunt componenții tandemului.
4.Draci peste tot (I) Un intelectual căruia i s-au furat cuvintele este ca un luptător hoplit rămas în pielea goală. Total dezarmat. Potrivit lui Denis de Rougemont, omul poate face răul de unul singur, dar, odată răul făcut, nu-l poate drapa tot el în cuvintele binelui. Pentru asta are nevoie de diavol. Ca să faci răul și, în timp ce îl faci, să-l botezi cu numele binelui, trebuie, cum s-ar spune, să te îndrăcești: adică să-l lași pe diavol să te locuiască și să-ți sufle direct în ureche, precum Neghiniță mânând caii, ce ai de făcut.
5.Petre Roman și Teodor Brateș îi învață pe studenți Etica la Universitatea din București Ce țară coerentă e România! Prin 1988, la o chermeză a unui medic împătimit de tablouri, l-am cunoscut pe Adrian Năstase. Era „un tânăr de viitor”, cercetător la ADIRI („Asociația de drept internațional și relații internaționale”), un soi de filială a DIE. Făcându-se prezentările, din scurta discuție pe care am avut-o atunci, am înțeles că tocmai își susținea doctoratul cu o teză despre Drepturile omului în România. Subiectul mi s-a părut, în context, de o extremă originalitate. „Bine, dar cum o să faceți?, l-am întrebat. La noi, în fiecare secundă, se încalcă câte un drept al omului!” – „Dar ce, mi-a răspuns specialistul în drepturile omului, credeți că în America e altfel?” Așa încât, la nici doi ani după aceea, când istoria l-a propulsat pe Năstase în funcția de ministru de externe, nu m-am mirat: veniseră tot ei la putere.
6.Plecarea unui prieten Cândva, pe la jumătatea anilor ᾽60, într-o dimineață tristă de toamnă, am sărit din fugă, pe Magheru, într-un autobuz cu oameni ciorchine pe scară. Un domn tânăr și drăguț, care reușise să pună un picior înăuntru, m-a apucat de braț și m-a ținut așa până la stația următoare. În tot timpul ăsta îmi zâmbea și mă întreba dacă mă țin bine de bară. Emana delicatețe, cumsecădenie, omenie. Nu i-am uitat chipul și nici ușoara legănare a vorbei. Peste câteva săptamâni l-am reîntâlnit în apartamentul lui Noica din Berceni. Îl chema Sorin Vieru, cel care va deveni, în curând, „Sorel”, un diminutiv care avea în el nuanțe de miere.
7.Răul României de azi: o mafie camuflată în partid Am semnat și eu, ca mulți alții, după cea de a doua condamnare penală a lui Dragnea, scrisoarea societății civile prin care se cerea demisia acestuia din funcția de președinte al Camerei Deputaților. Am semnat-o, fără să fiu convins că eliminarea lui din funcțiile publice ar rezolva în mod radical problemele României de azi. Știu, îndepărtarea unui personaj atât de nociv ne-ar smulge un oftat de ușurare. Ne-am trage oleacă sufletul, ne-am ostoi după o vreme umilințele înghițite în acest an și jumătate...
8.Ce înseamnă „până la capăt”, Liviu Dragnea? Să nu ne mai ascundem după deget: în ecuația numită România de azi, sunt doi termeni: noi și Dragnea-și-ai-lui. Ireductibili. Și noi și ei suntem dispuși să mergem „până la capăt”. Așa au declarat ei prin vocea purtătorului lor de cuvânt. Așa am declarat noi de câte ori ne-am adunat în Piețele țării. Cu toții vom merge „până la capăt”. Dar cine suntem noi? Și cine sunt Dragnea-și-ai-lui? - Totul începe de la cuvinte. În primul rând, Dragnea-și-ai-lui sunt cei care ne-au furat cuvintele. Și noi și ei folosim cuvintele justiție, democrație, adevăr, bine comun, prosperitate, cinste.
9.Singurătatea unei doamne Ne-am fi așteptat ca după 1989 să i se ridice Doinei Cornea o statuie a recunoștinței noastre, una care să apere puținele legende ale rezistenței şi bruma de demnitate dobândită prin numele celor câțiva care, în singurătatea curajului lor, au îndulcit batjocura şi umilinţa la care ne condamnase regimul lui Ceaușescu. Și totuși, nu Doinei Cornea i-am pus flori zilnic în poarta casei ei, unde fuse­se bătută de oamenii Secu­rităţii.
10.Izabela Vreau sa va spun povestea Izabelei. Izabela e fata din poza de mai jos, care sta cu spatele la noi si se uita la o fotografie. Fotografia o recunoasteti cu totii: e o imagine din Piata Victoriei din februarie trecut, cand toti manifestantii au aprins mobilurile desenand un urias tricolor. Fotografia a facut inconjurul lumii, a aparut in sute de ziare, a circulat pe facebook, pe instagram, pe WhatsApp.
11.Ultimul boier al romanilor Cand, in 1990, a revenit in tara, nimeni nu-l mai stia. Cazul lui este unic si reprezinta cea mai surprinzatoare forma de intoarcere din cultura romana. Toti marii exilati ai Romaniei au plecat fara sa se mai intoarca. Si toti au devenit mari in exil. Toti si-au implinit destinul in afara tarii. Nici unul nu si-a inchis, intorcandu-se, bucla vietii. Pe Djuvara insa destinul il astepta acasa. Este singurul dintre cei plecati care a cunoscut implinirea nu in exil, ci dupa revenirea din el, si asta intr-o perioada a vietii care s-a intins intre 75 si 100 de ani.
12."Scuipați aici!" TVR în era infractorilor Mi-am trait copilaria si tineretea intr-un cartier bucurestean locuit de familii "mic-burgheze". Asta nu m-a impiedicat sa am gasca mea, care, asa cum ii sta bine oricarei gasti adevarate, se tinea de tot felul de nazbatii. Adevarul e ca mai toti baietii ajunsi la varsta puberala incep sa-si manifeste, ajutati de gasca de cartier, potentialul de derbedei. Ca mici derbedei ce eram, jucam din cand in cand un joc pe care-l numiseram "la cutit".
13."No, hai!" Nu mai e timp de vorbe multe. Nu mai e timp de piruete literare. Cand exista constiinta comuna a primejdiei, cand fiinta unui popor este amenintata asa cum e amenintata astazi Romania, cuvintele trebuie sa fie putine. In 1848, cand s-a asezat in fruntea motilor sai in Muntii Apuseni si a pornit spre Blaj, Avram Iancu a tinut cel mai scurt discurs din cate au existat vreodata. A iesit in tinda casei (din Campeni?), si-a scutura suba de pe umeri si a spus: "No, hai!" Stiau toti ce vor, stiau toti care e primejdia de care aveau sa se apere...
14.Ex-Regele Mihai sau cateva precizari despre logica lui "ex-" Am simtit nevoia sa republic, fara nici un comentariu, aceste randuri scrise in urma cu 25 de ani. Cred ca ele masoara, astazi, venind din trecut, continuitatea istoriei noastre din ultimele sapte decenii. ___ Selectat dupa criterii riguros profesionale, noul contingent de crainice al "Televiziunii romane liᅡbere" ne-a vorbit zilele acestea in repetate randuri despre "ex-regele Mihai". Asadar, regele Mihai a fost si nu mai este rege. Crainicele televiziunii nu faceau decat sa exprime, in felul lor de crainice, un adevar - nu-i asa? - istoric.
15.Strigoii Un articol intitulat Adio, batrane asasin, deopotriva eseu si document, aparut in Revista 22 din 2 octombrie 2017, a trecut complet ignorat de televiziuni si de comentatorii de presa. A fost urmat de altele doua: Din nou despre Iulian Vlad. Faza pe DOCUMENTE. Agenda generalului de Securitate Stefan Alexie (6 octombrie 2017) si 9 zile lipsa: ce a facut Securitatea intre 22 si 30 decembrie 1989? (10 octombrie 2017). Toate aceste texte au fost scrise de cercetatorul la CNSAS Madalin Hodor, in saptamanile care au urmat mortii lui Iulian Vlad (30 septembrie 2017), ultimul sef al Securitatii din vremea lui Ceausescu.
16.Romania actuala in o mie de cuvinte Aceasta e forma completa a discursului pe care l-am pregatit pentru alocutiunea mea de miercuri, 22 martie din Parlamentul European, calibrata pentru cele 10 minute care ne fusesera anuntate cu cateva zile inainte.Domnule presedinte, doamnelor si domnilor, Stiti basmul rusesc cu manusa vanatorului pierduta iarna in padure? In ea intra mai intai sa se-ncalzeasca un iepure, apoi o vulpe, apoi un lup, apoi un urs¬ Ei bine, manusa vanatorului sunt minutele pe care le-a acordat LIBE (Comisia Juridica si de Libertati Civile a Parlamentului European) discursului meu...
17.Pupatura Senatului Domnule Emil Constantinescu, Va adresez aceste randuri sub impresia celor intamplate astazi la Comisia de Invatamant a Senatului, unde a fost discutat si votat proiectul "Institutului de Studii Avansate pentru Cultura si Civilizatia Levantului", a carui initiativa inteleg ca ati avut-o in urma cu cateva luni. Si va adresez aceste randuri in mod public, de vreme ce povestea asta ne priveste pe toti, fiind vorba 1. de bani publici, 2. de felul in care se raporteaza un asemenea proiect la prioritatile tarii noastre si 3. de felul in care este el conceput, ramanand sa judecam daca parfumata poveste a Levantului dumneavoastra, care urmeaza sa redreseze imaginea Romaniei in lume, este si altceva decat un nume pompos, o cocarda, o cochilie vida, o decoratie, un cadou, inca "o forma fara fond"  sau - de ce nu? - un cadou facut din banii nostri, o sinecura.
18.Romania gurilor stirbe Dupa ce am rasfoit prima oara un album Bosch, mi-au ramas in memorie, din cosmaresca lui fauna umana, chipurile edentate ale celor care-l insoteau pe Isus in tabloul Purtarea crucii. Inspaimantatori, dracesti, gata oricand sa se alature multimii care urla, care inalta pumnul cu ochii iesiti din orbite si cu gura stirba ranjita. Gata sa asiste, frematand de placere, la o executie publica. Gata sa atate focul rugului. Gata sa inceapa linsajul. Gata sa te scuipe cand esti pe cruce. Gata sa te sfasie, sa muste din tine cu cei cativa dinti ramasi teferi in gura. Gata sa te intinda pe o masa si sa inceapa, beti de voluptate, sedinta de tortura.
19.Sa-i tinem sub lupa. Dialogul meu cu Ramona Ursu Cred ca sunt doua lucruri de facut. Primul: sa-i tinem sub lupa, sa-i aratam asa cum sunt, in pielea goala, si nu asa cum se arata ei in chip pervers, ca dedicati binelui tarii. Cand Dragnea si-a prezentat guvernul, asemeni unui diriginte lotul de olimpici, ne-a asigurat ca toti "sunt oameni de mare incredere si competenta", cu care a lucrat el si pe care-i cunoaste bine. Nu ma indoiesc ca pentru el erau "oameni de incredere". Dar pentru noi? Ca si cum garantiile date de cineva care organizeaza furtul de voturi si isi angajeaza oameni din partid pe posturi fictive la institutii bugetare poate oferi garantii!
20.Mai avem 13 ani de rezistat Mai intai o poveste. Stiti povestea Exodului, nu? Dupa vreo patru secole de sclavie petrecute de "fiii lui Israel" in pamant egiptean, Dumnezeu isi aduce aminte de legamantul facut cu Avraam si hotaraste sa-i scoata pe iudei din Egipt. Suntem, se pare, in vremea faraonului Ramses, prin anul 1290 inainte de Christos, iar numarul iudeilor aflati in Egipt in robie era, ne spune Biblia, de 600.000. Moise e cel pe care Iahve, Dumnezeul indragostit, il alege sa-i duca la implinire hotararea. El va conduce operatiunea "fugii din Egipt" si sub indrumarea lui are loc traversarea desertului in spre "Tara Fagaduintei" in care "curge laptele si mierea".
21.PAMFLET Scoateți-l pe Grindeanu din ghearele lui Dragnea! Sorin Grindeanu are exact varsta fiului meu: 43 de ani. Asa incat, cand l-am vazut ieri la ora 20.30 (se pare ca timp de zece minute, de emotie, nu putuse deschide usa dinspre scena) aparand in fata presei ca sa dea comunicatul cu abrogarea, mi-a fost imposibil sa nu-mi imginez o clipa ce-as fi simtit daca l-as fi vazut pe fiul meu in locul lui. I-am privit fata premierului, muschii maxilarelor care se inclestau si se destindeau ritmic. Apoi "i-am ascultat, i-am vazut si i-am auzit" cuvintele. El nu le auzea. Vorbea ca prin vis. Dupa primele propozitii mi s-a facut frica. "Daca l-au drogat?", mi-am zis. Gura parea decuplata de creier.
22.Cine ii manipuleaza pe manifestanti? Liviu Dragnea a declarat la ultima conferinta de presa ca respecta dreptul romanilor de a manifesta, dar le sugereaza totodata sa nu devina victimele "masinariei de manipulare si dezinformare", despre care a afirmat ca "nici nu stie daca isi are originea in tara". Si eu cred ca sutele de mii de oameni, care au iesit in fiecare seara sa protesteze impotriva "ordonantei Dragnea", sunt manipulati.
23.Marea Sfidare. E prea mult! Domnul condamnat penal Liviu Dragnea* se lauda ca a primit amenintari cu moartea. Asadar victima e el, si nu poporul roman pe care il omoara lent si sistematic, de 27 de ani, partidul ctitorit de Iliescu, trecut prin haltele Nastase si Ponta, si la carma caruia se afla astazi Liviu  Dragnea, victima si erou deopotriva. Amenintat cu moartea, domnul condamnat penal ne anunta ca nu cunoaste frica si ca e gata "sa moara in picioare".
24.Vin alegerile! Ceva despre "caramida umana"din care e facuta Romania Noica nu obosea sa ne spuna ca trainicia unei case tine de calitatea materialului din care e facuta. Care e calitatea caramizilor din care inalti o casa? Dar a celor din care inalti un edificiu social? Cum sunt caramizile umane fabricate pentru ca rezultatul final sa fie unul bun? Cat de bine sunt "preparati" romanii in fabricile noastre de preparat oameni, ca sa poata face ceva in viata, pentru ei si pentru cei in mijlocul carora traiesc? Daca s-ar putea evalua calitatea caramizii umane, ce loc am ocupa noi pe treptele actuale ale civilizatiei? Si cu asta ajungem la problema capitala: cea a educatiei la romani.
25.Ce-ar fi sa vorbim cu-adevarat corect politic despre Fidel Castro? A murit Fidel Castro. "Ultima mare figura politica a secolului 20", a clamat stanga planetara prin guri de presedinti de stat, de prim-ministri, de scriitori, de fotbalisti, de idealisti nevindecati si nevindecabili dupa suta de milioane de morti sacrificati pe altarul comunismului in al 20-lea secol de la Cristos incoace. "A murit ultimul mare tiran al secolului 20", ar fi trebuit sa scrie pe toate zidurile din lumea libera. In loc de asta, omagiile lui Kim Jong-un (Fidel Castro a fost "un prieten adevarat si loaial"), ale lui Putin (Fidel Castro "era un prieten sincer si de incredere al Rusiei") si ale lui Xi Jinping ("Tovarasul Castro va trai etern") s-au impletit cu cele ale lui Obama ("Istoria va judeca enormul sau impact"), ale lui Jean-Claude Junker ("lumea a pierdut un om care pentru multi era un erou") sau ale lui Justin Trudeau ("Canadienii se asociaza poporului Cubei in doliul sau dupa moartea unui lider remarcabil").
26.Lucian Boia si glontul dulce al patriei Duminica, in ultima zi a Targului de Carte "Gaudeamus", terminasem lansarea la volumul recent aparut al lui Lucian Boia, Un joc fara reguli. Despre imprevizibilitatea istoriei si ma retrasesem la o masa la care se dadeau autografe, nu departe de scena unde lansarile Humanitas ale zilei isi urmau cursul. In timp ce scriam dedicatii, mai trageam din cand in cand cu urechea la vorbitori. Si, la un moment dat, imi retin atentia - era prezentat volumul Hertei Muller Patria mea era un sambure de mar - cateva propozitii rostite raspicat de unul dintre vorbitori, agentul literar al Hertei Muller in Romania, Simona Kessler:
27.Centenarul unui ganditor solitar Maine incepe Targul de carte "Gaudeamus" (16-20 noiembrie sub cupola de la Romexpo). Eu cred - dar sunt desigur subiectiv - ca e un eveniment mai important decat batalia care se da sub ochii nostri intre condamnatii penali ai natiei pentru ocuparea unui loc in Parlamentul Romaniei. Si ca o ora petrecuta la acest salon al cartii este mai profitabila decat cascatul gurii la circul care ni se serveste seara de seara la televizor.
28.Scara fermecata a lui Traian Basescu L-am auzit candva pe domnul Basescu - era in vremea primului sau mandat ca presedinte al Romaniei - spunand: "M-am schimbat cu fiecare treapta pe care am urcat-o pe scara puterii. Gradul meu de raspundere este acum altul decat cel pe care-l aveam inainte de a deveni presedinte al tarii". Si l-am crezut. Dar nu "pe cuvant", ci in virtutea unor gesturi pe care le-a facut ca om de stat.
29.In pivnita imposturii Cand un orb vrea sa se bata cu tine, te trage in pivnita. In pivnita orbului am fost trasi cu totii in acesti 26 de ani ai "tranzitiei". Primul gest pe care l-a facut echipa de activisti si securisi care a descins pe noul mal al istoriei dupa 1990 pentru a-i invata pe romani sa construiasca democratia si liberalismul economic a fost sa distruga reperele morale. "Toti am iesit patati din comunism" a fost cuvantul de ordine al inceputului pe care vechii pungasi l-au aruncat peste lume. Aceasta a fost marea strategie a impunitatii, orizontul in care s-a asezat mizeria care-a urmat.
30.Doua-trei ganduri in marginea alegerilor Cu zece zile inainte de alegerile locale din 5 iunie, la sediul Grupului pentru Dialog Social a avut loc o intalnire cu candidatii la primaria capitalei din partea PNL-ului si USB-ului, domnul Catalin Predoiu si domnul Nicusor Dan. Cu ocazia acestei intalniri, Catalin Predoiu a reafirmat ca, in cazul unui sondaj care l-ar plasa in urma lui Nicusor Dan, ar urma sa se retraga pentru a lasa sansa victoriei primului plasat. Ca are acordul partidului in acest sens. Si a afirmat ca va face acest lucru chiar daca Nicusor Dan nu se angajeaza ca, la randul lui, sa-i urmeze gestul.

1 2 3 

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by
mobile version