Articole scrise de Gabriel Bejan


1 - 30 din 33 rezultate
1.Soldați sau doctori. Avem dreptul să-i judecăm pe medicii care-și dau demisia în timpul pandemiei de coronavirus? Un doctor în antropologie socială și un cercetător la Centrul de Cercetare în Etică Aplicată au răspuns la șase întrebări despre subiectul medicilor din România care și-au dat demisia în timpul pandemiei de coronavirus.
2.Contrabanda de țigări în vremea epidemiei de coronavirus Deși au scăzut în 2019 pâna la sub 14% din totalul pieței, afacerile cu țigări de contrabandă în România rămân peste media din UE. Și continuă cu succes și în vremea pandemiei de coronavirus. Vineri 20 Martie. La patru zile după decretarea stării de urgență pe teritoriul României, piața Obor din București este plină de oameni.
3.Pandemia de coronavirus poate scoate ce-i mai rău din oameni În urmă cu câteva zile, o colaboratoare mi-a spus că ar vrea să scrie o opinie despre cum această criză are și o parte bună, în sensul că poate fi o șansă ca oamenii să-și descopere umanitatea. I-am spus că nu am nimic împotrivă, dar să mai aștepte câteva zile pentru că eu cred că, dimpotrivă, această criză va scoate tot ce-i mai urât din oameni. Colega mea nu a mai scris nimic.
4.Ce se întâmplă cu transporturile de mărfuri și persoane într-o Europă cu granițele închise? Interviu cu Adina Vălean, comisarul pentru Transporturi al UE Pandemia de coronavirus a închis granițele în interiorul și în afara Uniunii Europene și, pe bună dreptate, foarte mulți oameni se întreabă acum: cum mai pot fi aprovizionate țările membre cu alimente sau produse medicale? În același timp, există cetățeni surprinși în alte state și care nu se mai pot întoarce acasă. Am stat de vorbă despre toate aceste subiecte cu Adina Vălean, comisarul european pentru Transporturi, care face parte și din echipa de răspuns a Comisiei Europene la extinderea epidemiei de coronavirus.
5.FOTO. Cum arată Centrul Vechi din București în prima zi de la declararea stării de urgență Altădată una dintre cele mai vii zone din Capitală, Centrul Vechi arăta astăzi după-amiază ca un loc bântuit. Epidemia de coronavirus a alungat aproape toți clienții barurilor, restaurantelor și magazinelor din zonă.
6.În lumea în care trăim nu mai există „prea departe”. Ce trebuie să învețe românii de la epidemia de coronavirus Este perfect plauzibil ca după această criză, lumea pe care o știm acum să nu mai fie la fel. Măsurile luate de aproape toate statele lumii pentru a împiedica răspândirea coronavirusului sunt fără precedent și chiar pun serios la încercare sistemul global de protecție împotriva catastrofelor. Plus că vor fi efecte economice, sociale pe care nici măcar nu le bănuim acum.
7.Cum afectează epidemia de coronavirus zborurile în Europa. Interviu cu Adina Vălean, comisarul european pentru Transporturi Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, a explicat într-un interviu pentru Hotnews cum sunt afectate în acest moment zborurile de pasageri și industria de aviație europeană de epidemia de coronavirus.
8.Ce spune instituția specializată a UE despre măsurile care trebuie luate împotriva coronavirusului Instituția UE cea mai avizată în acest moment în combaterea răspândirii coronavirusului în Europa este Centrul European de Prevenire și Control a Bolilor (ECDC). Am adresat acestei agenții europene mai multe întrebări punctuale referitoare la măsurile care trebuie luate în România.
9.Firea și populismul „consultării” pe Facebook cu bucureștenii: „cetățeni, vreți taxe și impozite sau să fie totul gratis? Gabriela Firea a întrebat cetățenii Bucureștiului dacă sunt de acord să plătească o nouă taxă, iar cetățenii i-au răspuns „nu”. Nu-i așa că sunteți surprinși? Eu zic să continuăm experimentul și să-i întrebăm pe bucureșteni și alte lucruri esențiale: „vreți să plătiți mai mult pentru parcările de reședință”, „vreți să crească amenzile”, „în general, vreți impozite și taxe sau vreți să fie totul gratis” etc?
10.​OPINIE. Cazul Ditrău și nevoia de alfabetizare despre lumea în care trăim Oamenii se tem groaznic de ceea ce nu cunosc. Localnicii din Ditrău au luat la fugă doi brutari din Sri Lanka cu mâinile negre nu pentru că ar fi fundamental rasiști (probabil că nici nu știu ce înseamnă). I-au luat la fugă pentru că atât înțeleg ei din lumea în care trăiesc. Și nimeni nu și-a bătut capul să-i învețe.
11.INTERVIU. Cine sunt tinerii care protestează în Iran împotriva regimului? Antropologul Alexandru Bălășescu (care a studiat la Teheran): „Cauzele protestelor nu stau în forma de organizare pe baze religioase a țării, ci sunt similare cu cele din Hong Kong și de la noi” Cine sunt protestatarii din Iran care au ieșit în stradă împotriva regimului? Ce știm despre acești tineri pe care i-am văzut zilele trecute refuzând să calce peste steagurile SUA și Israelului, într-un gest parcă de sfidare a politicii oficiale a Iranului? Am încercat să aflu mai multe despre această parte semnificativă a societății iraniene de la antropologul român Alexandru Bălășescu, care a făcut cercetare timp de un an în Teheran pentru teza sa de doctorat. Am vorbit cu Alexandru Bălășescu despre tinerii iranieni, homosexualitate, ce înseamnă viața privată în Iran, drepturile femeilor și multe altele.
12.INTERVIU. De ce ard pădurile din Australia? Profesor român din Sydney: „Nici aborigenii nu lăsau natura să-și facă de cap, pentru că nu mai aveau unde trăi” Am vrut să văd care este atmosfera în acest moment din Australia, afectată de cele mai grave incendii din 1939, și am stat de vorbă cu un român stabilit de 30 de ani în această țară. Este vorba despre Daniel Ioniță, în vârstă de 60 de ani, lector la Universitatea Tehnologică din Sydney.
13.7 trenduri în turismul internațional pentru 2020 Turism în 2020: Anul acesta, călătoriile cu trenul vor crește în preferințele turiștilor. De asemenea, vor crește și numărul vacanțelor în extra-sezon și al vacanțelor cu familia.
14.INTERVIU. Vlad Mixich despre cazul pacientei arse la Spitalul Floreasca: „Într-un fel, suntem într-o situație similară celei dinainte de Colectiv, când numărul spitalelor românești care raportau corect infecțiile intraspitalicești era destul de mic” Expertul în politici de sănătate Vlad Mixich a explicat într-un interviu pentru Hotnews.ro care au fost marile greșeli făcute de instituții și de medici în cazul de la Spitalul Floreasca, unde o pacientă a murit după ce a suferit arsuri pe 40% din suprafața corpului în timpul unei operații.
15.Nicușor Dan sau Vlad Voiculescu? Cum se va tranșa disputa USR-PLUS pentru candidatul la Primăria Capitalei​ USR-PLUS se află probabil la cel mai greu moment de la constituirea alianței. Și asta pentru că cele două partide au propriii candidați pentru Primăria Capitalei. USR vrea să-l susțină pe Nicușor Dan, fondatorul partidului, în prezent candidat independent, iar PLUS are foarte multe motive să meargă pe mâna lui Vlad Voiculescu.
16.FOTO. Cum arată Târgul de Crăciun din Strasbourg, la un an după atentatul din 2018 La un an după atentatul terorist din 2018, soldat cu cinci morți și zece răniți, Târgul de Crăciun din Strasbourg s-a umplut din nou cu turiști, decorațiuni luminoase, magazine și restaurante, miros de scorțișoară și vin fiert. Măsurile de securitate sunt însă mai drastice acum ca niciodată.
17.REPORTAJ VIDEO. Ceaușescu și turismul: 3 inițiative care arată comunismul așa cum nu-l găsești în manualele de istorie Hotnews a vizitat trei mici afaceri din București și Brașov care le arată străinilor, dar și românilor, cum trăiau românii pe timpul lui Ceaușescu.
18.Galerie FOTO. Fotografii care te ajută să înțelegi cum este Africa dincolo de mituri și prejudecăți Mai mulți fotografi români vor expune poze care arată viața obișnuită a oamenilor din Africa, iar banii obținuți din vânzarea acestora vor ajuta la construcția campusului unei școli din Tanzania.
19.Interviu. Adina Vălean, noul comisar european al Transporturilor: „România rămâne singura țară din UE unde se menține finanțarea infrastructurii de drumuri” După ce noua Comisie Europeană, care va conduce UE pentru următorii cinci ani, a trecut miercuri de votul Parlamentului European de la Strasbourg, am întrebat-o pe Adina Vălean, comisarul pe Transporturi, care sunt prioritățile mandatului său și la ce ar trebui să se aștepte România, țara cu cea mai proastă infrastructură din UE, de la noul executiv. Iată ce mi-a răspuns.
20.Cum au ieșit Iohannis și Dăncilă din dezbaterile separate pe care și le-au organizat. Reacție la cald În ciuda a ceea ce au spus și s-a spus în această campanie electorală, Viorica Dăncilă și Klaus Iohannis au avut până la urmă „dezbaterile” pe care și le-au dorit. Eu cred că cele două lumi, complet diferite, așa cum au arătat în această seară, nu s-ar fi putut întâlni într-un act de campanie electorală pentru prezidențiale din care votanții să aibă efectiv ceva de câștigat.
21.Cum se vede din interiorul USR înfrângerea dezastruoasă a lui Barna în alegeri Scorul dezastruos obținut de Dan Barna în alegerile prezidențiale nu a fost anticipat nici măcar de cei mai sceptici dintre liderii și membrii USR. Una dintre marile întrebări care se pun acum în USR este în ce măsură rezultatele candidatului Barna ar putea influența negativ scorul partidului la următoarele alegeri, în special cele locale.
22.Ce drepturi ale pasagerilor au fost sau ar fi putut fi încălcate în scandalul TAROM-ministrul Cuc Să zicem că te-ai fi aflat într-unul din avioanele TAROM care, pe 10 octombrie, făceau curse interne cu destinația București. Iar acum ai auzit că numele pasagerilor din aceste avioane au fost cerute de ministrul Transporturilor pentru a vedea dacă sunt parlamentari care trebuie să ajungă la moțiunea de cenzură. Mai mult, directoarea companiei susține că demnitarul PSD i-ar fi cerut și să țină avioanele la sol pentru ca parlamentarii să nu ajungă la moțiune.
23.Mai are cum să fie USR partidul hipsterilor din România? Chiar dacă unii votanți ai USR au tricouri cu Che Guevara, asta nu înseamnă că le place gherila dimineață, la prânz și seara. Mai au și alte treburi. Cât mai poate lupta de pe margine partidul lui Barna cu „sistemul” până să riște să devină ridicol?
24.Am fost într-un observator de animale sălbatice din România, ca să văd dacă mai e cale de împăcare între om și urs Observatoarele de urși, adică acele locuri amenajate în pădure unde poți să stai ascuns și să privești animalele sălbatice fără să intri în contact cu acestea, s-au înmulțit în România în ultimii ani. Am fost într-un astfel de observator la Balvanyos, în județul Covasna, pentru a experimenta altfel de interacțiune cu urșii decât cel pe care-l vezi la televizor.
25.Mai are România și alte feluri de mâncare cu care poate ieși în lume, în afară de sarmale, ciorbă de burtă și mici? În timp ce vecinii noștri își construiesc branduri de țară eficiente, România nu-și găsește încă identitatea turistică. Iar din punct de vedere al identității gastronomice, lucrurile sunt și mai proaste. Poate să depășească România clișeele celor șase feluri de ciorbă, sărmăluțe și mici? Unii spun că da.
26.Ce efecte va avea înțelegerea Trump-Iohannis privind firmele chineze de tehnologie Unul din subiectele importante tranșate de Klaus Iohannis și Donald Trump la Casa Albă a fost cel legat de implicarea companiilor chineze în rețele 5G. Discuțiile vin în contextul în care compania chineză Huawei este unul dintre cei mai mari parteneri ai operatorilor de telecomunicații din România.​
27.INTERVIU. Povestea unei jurnaliste din România reținută în Malaezia în timp ce documenta protestul unui trib local față de tăierile de păduri În urmă cu două zile, presa din Malaezia scria pe larg despre cazul jurnalistei românce Alexandra Radu, care a fost reținută de polițiștii locali în timp ce documenta protestul unui trib față de compania care tăia pădurea. Alexandra este jurnalistă frelancer, stabilită în Kuala Lumpur, iar materialul pe care-l documenta era pentru o companie media cu sediul în Tokyo. Românca a fost eliberată după intervenția presei locale și a unor organizații și mi-a explicat ce s-a întâmplat mai exact la protestul la care a fost arestată. În România, Alexandra Radu a lucrat ca fotojurnalist pentru România Liberă.
28.De ce are Budapesta de peste 5 ori mai mulți turiști străini decât Bucureștiul Budapesta a primit anul trecut 6,6 milioane de turiști străini, în timp ce Bucureștiul doar 1,2 milioane. De ce există un decalaj atât de mare? Dincolo de diferențele culturale, istorice și naturale, există și diferențe semnificative privind modul în care ungurii și românii au înțeles ce au de făcut pentru a crește turismul local. Promovarea, infrastructura de transport, organizarea de evenimente și festivaluri sunt doar câteva dintre lucrurile care fac diferența.
29.Baconschi despre cazul prodecanului Facultății de Teologie din București: „Conceptul de viol plăcut este o prostie pe deplin scandaloasă, fără legătură cu învățătura Bisericii” Declarațiile preotului Vasile Răducă, prodecan al Facultății de Teologie​ București, care a spus la postul de radio Trinitas că violul unei femei poate fi și „plăcut”, au stârnit reacții dure din toată societatea. Ministrul Educației a spus că preotul nu mai are ce căuta în funcția universitară, iar rectorul Universității București a cerut demiterea acestuia. Vasile Răducă se apără și spune că declarațiile sale sunt „în perfect acord cu dogma creștină ortodoxă”. În acest context, l-am întrebat pe teologul Teodor Baconschi, una dintre vocile conservatoare din România și apărător al BOR, dacă declarațiile preotului au sau nu vreo legătură cu învățăturile bisericii.
30.M-am întors în Galați ca să văd cum și-au bătut joc autoritățile de plajele copilăriei mele. GALERIE FOTO M-am născut și am copilărit într-un oraș normal. Sărac, dar normal. În Galați, din ce-mi amintesc eu, oamenii aveau locuri de muncă, seara ieșeau în oraș, iar vara mergeau la plajă și se scăldau în piscină. Ar fi fost și culmea ca un oraș înconjurat de ape să nu aibă plaje publice. Acum, ce era de neînchipuit pe vremea aia, a ajuns normalitate.

1 2 

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by