Articole scrise de Gabriel Bejan


1 - 24 din 24 rezultate
1.INTERVIU. Cine sunt tinerii care protesteaz�� în Iran împotriva regimului? Antropologul Alexandru B��l����escu (care a studiat la Teheran): „Cauzele protestelor nu stau în forma de organizare pe baze religioase a ����rii, ci sunt similare cu cele din Hong Kong ��i de la noi” Cine sunt protestatarii din Iran care au ie��it în strad�� împotriva regimului? Ce ��tim despre ace��ti tineri pe care i-am v��zut zilele trecute refuzând s�� calce peste steagurile SUA ��i Israelului, într-un gest parc�� de sfidare a politicii oficiale a Iranului? Am încercat s�� aflu mai multe despre aceast�� parte semnificativ�� a societ����ii iraniene de la antropologul român Alexandru B��l����escu, care a f��cut cercetare timp de un an în Teheran pentru teza sa de doctorat. Am vorbit cu Alexandru B��l����escu despre tinerii iranieni, homosexualitate, ce înseamn�� via��a privat�� în Iran, drepturile femeilor ��i multe altele.
2.INTERVIU. De ce ard p��durile din Australia? Profesor român din Sydney: „Nici aborigenii nu l��sau natura s��-��i fac�� de cap, pentru c�� nu mai aveau unde tr��i” Am vrut s�� v��d care este atmosfera în acest moment din Australia, afectat�� de cele mai grave incendii din 1939, ��i am stat de vorb�� cu un român stabilit de 30 de ani în aceast�� ��ar��. Este vorba despre Daniel Ioni����, în vârst�� de 60 de ani, lector la Universitatea Tehnologic�� din Sydney.
3.7 trenduri în turismul interna��ional pentru 2020 Turism în 2020: Anul acesta, c��l��toriile cu trenul vor cre��te în preferin��ele turi��tilor. De asemenea, vor cre��te ��i num��rul vacan��elor în extra-sezon ��i al vacan��elor cu familia.
4.INTERVIU. Vlad Mixich despre cazul pacientei arse la Spitalul Floreasca: „Într-un fel, suntem într-o situa��ie similar�� celei dinainte de Colectiv, când num��rul spitalelor române��ti care raportau corect infec��iile intraspitalice��ti era destul de mic” Expertul în politici de s��n��tate Vlad Mixich a explicat într-un interviu pentru Hotnews.ro care au fost marile gre��eli f��cute de institu��ii ��i de medici în cazul de la Spitalul Floreasca, unde o pacient�� a murit dup�� ce a suferit arsuri pe 40% din suprafa��a corpului în timpul unei opera��ii.
5.Nicu��or Dan sau Vlad Voiculescu? Cum se va tran��a disputa USR-PLUS pentru candidatul la Prim��ria Capitalei��� USR-PLUS se afl�� probabil la cel mai greu moment de la constituirea alian��ei. ��i asta pentru c�� cele dou�� partide au propriii candida��i pentru Prim��ria Capitalei. USR vrea s��-l sus��in�� pe Nicu��or Dan, fondatorul partidului, în prezent candidat independent, iar PLUS are foarte multe motive s�� mearg�� pe mâna lui Vlad Voiculescu.
6.FOTO. Cum arat�� Târgul de Cr��ciun din Strasbourg, la un an dup�� atentatul din 2018 La un an dup�� atentatul terorist din 2018, soldat cu cinci mor��i ��i zece r��ni��i, Târgul de Cr��ciun din Strasbourg s-a umplut din nou cu turi��ti, decora��iuni luminoase, magazine ��i restaurante, miros de scor��i��oar�� ��i vin fiert. M��surile de securitate sunt îns�� mai drastice acum ca niciodat��.
7.REPORTAJ VIDEO. Ceau��escu ��i turismul: 3 ini��iative care arat�� comunismul a��a cum nu-l g��se��ti în manualele de istorie Hotnews a vizitat trei mici afaceri din Bucure��ti ��i Bra��ov care le arat�� str��inilor, dar ��i românilor, cum tr��iau românii pe timpul lui Ceau��escu.
8.Galerie FOTO. Fotografii care te ajut�� s�� în��elegi cum este Africa dincolo de mituri ��i prejudec����i Mai mul��i fotografi români vor expune poze care arat�� via��a obi��nuit�� a oamenilor din Africa, iar banii ob��inu��i din vânzarea acestora vor ajuta la construc��ia campusului unei ��coli din Tanzania.
9.Interviu. Adina V��lean, noul comisar european al Transporturilor: „România r��mâne singura ��ar�� din UE unde se men��ine finan��area infrastructurii de drumuri” Dup�� ce noua Comisie European��, care va conduce UE pentru urm��torii cinci ani, a trecut miercuri de votul Parlamentului European de la Strasbourg, am întrebat-o pe Adina V��lean, comisarul pe Transporturi, care sunt priorit����ile mandatului s��u ��i la ce ar trebui s�� se a��tepte România, ��ara cu cea mai proast�� infrastructur�� din UE, de la noul executiv. Iat�� ce mi-a r��spuns.
10.Cum au ie��it Iohannis ��i D��ncil�� din dezbaterile separate pe care ��i le-au organizat. Reac��ie la cald În ciuda a ceea ce au spus ��i s-a spus în aceast�� campanie electoral��, Viorica D��ncil�� ��i Klaus Iohannis au avut pân�� la urm�� „dezbaterile” pe care ��i le-au dorit. Eu cred c�� cele dou�� lumi, complet diferite, a��a cum au ar��tat în aceast�� sear��, nu s-ar fi putut întâlni într-un act de campanie electoral�� pentru preziden��iale din care votan��ii s�� aib�� efectiv ceva de câ��tigat.
11.Cum se vede din interiorul USR înfrângerea dezastruoas�� a lui Barna în alegeri Scorul dezastruos ob��inut de Dan Barna în alegerile preziden��iale nu a fost anticipat nici m��car de cei mai sceptici dintre liderii ��i membrii USR. Una dintre marile întreb��ri care se pun acum în USR este în ce m��sur�� rezultatele candidatului Barna ar putea influen��a negativ scorul partidului la urm��toarele alegeri, în special cele locale.
12.Ce drepturi ale pasagerilor au fost sau ar fi putut fi înc��lcate în scandalul TAROM-ministrul Cuc S�� zicem c�� te-ai fi aflat într-unul din avioanele TAROM care, pe 10 octombrie, f��ceau curse interne cu destina��ia Bucure��ti. Iar acum ai auzit c�� numele pasagerilor din aceste avioane au fost cerute de ministrul Transporturilor pentru a vedea dac�� sunt parlamentari care trebuie s�� ajung�� la mo��iunea de cenzur��. Mai mult, directoarea companiei sus��ine c�� demnitarul PSD i-ar fi cerut ��i s�� ��in�� avioanele la sol pentru ca parlamentarii s�� nu ajung�� la mo��iune.
13.Mai are cum s�� fie USR partidul hipsterilor din România? Chiar dac�� unii votan��i ai USR au tricouri cu Che Guevara, asta nu înseamn�� c�� le place gherila diminea����, la prânz ��i seara. Mai au ��i alte treburi. Cât mai poate lupta de pe margine partidul lui Barna cu „sistemul” pân�� s�� ri��te s�� devin�� ridicol?
14.Am fost într-un observator de animale s��lbatice din România, ca s�� v��d dac�� mai e cale de împ��care între om ��i urs Observatoarele de ur��i, adic�� acele locuri amenajate în p��dure unde po��i s�� stai ascuns ��i s�� prive��ti animalele s��lbatice f��r�� s�� intri în contact cu acestea, s-au înmul��it în România în ultimii ani. Am fost într-un astfel de observator la Balvanyos, în jude��ul Covasna, pentru a experimenta altfel de interac��iune cu ur��ii decât cel pe care-l vezi la televizor.
15.Mai are România ��i alte feluri de mâncare cu care poate ie��i în lume, în afar�� de sarmale, ciorb�� de burt�� ��i mici? În timp ce vecinii no��tri î��i construiesc branduri de ��ar�� eficiente, România nu-��i g��se��te înc�� identitatea turistic��. Iar din punct de vedere al identit����ii gastronomice, lucrurile sunt ��i mai proaste. Poate s�� dep����easc�� România cli��eele celor ��ase feluri de ciorb��, s��rm��lu��e ��i mici? Unii spun c�� da.
16.Ce efecte va avea în��elegerea Trump-Iohannis privind firmele chineze de tehnologie Unul din subiectele importante tran��ate de Klaus Iohannis ��i Donald Trump la Casa Alb�� a fost cel legat de implicarea companiilor chineze în re��ele 5G. Discu��iile vin în contextul în care compania chinez�� Huawei este unul dintre cei mai mari parteneri ai operatorilor de telecomunica��ii din România.���
17.INTERVIU. Povestea unei jurnaliste din România re��inut�� în Malaezia în timp ce documenta protestul unui trib local fa���� de t��ierile de p��duri În urm�� cu dou�� zile, presa din Malaezia scria pe larg despre cazul jurnalistei românce Alexandra Radu, care a fost re��inut�� de poli��i��tii locali în timp ce documenta protestul unui trib fa���� de compania care t��ia p��durea. Alexandra este jurnalist�� frelancer, stabilit�� în Kuala Lumpur, iar materialul pe care-l documenta era pentru o companie media cu sediul în Tokyo. Românca a fost eliberat�� dup�� interven��ia presei locale ��i a unor organiza��ii ��i mi-a explicat ce s-a întâmplat mai exact la protestul la care a fost arestat��. În România, Alexandra Radu a lucrat ca fotojurnalist pentru România Liber��.
18.De ce are Budapesta de peste 5 ori mai mul��i turi��ti str��ini decât Bucure��tiul Budapesta a primit anul trecut 6,6 milioane de turi��ti str��ini, în timp ce Bucure��tiul doar 1,2 milioane. De ce exist�� un decalaj atât de mare? Dincolo de diferen��ele culturale, istorice ��i naturale, exist�� ��i diferen��e semnificative privind modul în care ungurii ��i românii au în��eles ce au de f��cut pentru a cre��te turismul local. Promovarea, infrastructura de transport, organizarea de evenimente ��i festivaluri sunt doar câteva dintre lucrurile care fac diferen��a.
19.Baconschi despre cazul prodecanului Facult����ii de Teologie din Bucure��ti: „Conceptul de viol pl��cut este o prostie pe deplin scandaloas��, f��r�� leg��tur�� cu înv������tura Bisericii” Declara��iile preotului Vasile R��duc��, prodecan al Facult����ii de Teologie��� Bucure��ti, care a spus la postul de radio Trinitas c�� violul unei femei poate fi ��i „pl��cut”, au stârnit reac��ii dure din toat�� societatea. Ministrul Educa��iei a spus c�� preotul nu mai are ce c��uta în func��ia universitar��, iar rectorul Universit����ii Bucure��ti a cerut demiterea acestuia. Vasile R��duc�� se ap��r�� ��i spune c�� declara��iile sale sunt „în perfect acord cu dogma cre��tin�� ortodox��”. În acest context, l-am întrebat pe teologul Teodor Baconschi, una dintre vocile conservatoare din România ��i ap��r��tor al BOR, dac�� declara��iile preotului au sau nu vreo leg��tur�� cu înv������turile bisericii.
20.M-am întors în Gala��i ca s�� v��d cum ��i-au b��tut joc autorit����ile de plajele copil��riei mele. GALERIE FOTO M-am n��scut ��i am copil��rit într-un ora�� normal. S��rac, dar normal. În Gala��i, din ce-mi amintesc eu, oamenii aveau locuri de munc��, seara ie��eau în ora��, iar vara mergeau la plaj�� ��i se sc��ldau în piscin��. Ar fi fost ��i culmea ca un ora�� înconjurat de ape s�� nu aib�� plaje publice. Acum, ce era de neînchipuit pe vremea aia, a ajuns normalitate.
21.Romania Libera: Turism pentru pensionari: 3 mese cu 7 lei Un hotel din Olanesti ofera trei mese pe zi in contul sumei de 7,14 lei. Reprezentantii unor organisme din domeniul hotelier recunosc ca nu s-ar putea descurca cu acesti bani pentru a asigura mese decente clientilor. Reporterii "Romaniei libere" au testat meniul respectiv si au ramas impresionati de "minunile" incluse in acesta, printre care la loc de cinste s-ar putea numara felia de parizer de... 5 grame.
22.Romania libera: Cele noua porunci lasate de Videanu pentru Oprescu Predarea de stafeta de la Primaria Capitalei are pentru bucuresteni o miza mult mai importanta decat cea politica. Noul primar, Sorin Oprescu, a declarat ca va continua doar "proiectele bune care servesc interesului public" si "va propune caile de indreptare pentru lucrurile gresite". Dupa ce criterii vor fi selectate "proiectele bune" vom afla probabil destul de curand.
23.Romania libera: Romania dispare de pe harta statiunilor de schi Agentii de turism avertizeaza ca in aceasta iarna numarul turistilor straini veniti sa schieze in Romania va scadea dramatic de la doua sute de mii la numai cateva mii. Declinul turismului de iarna este cu atat mai suparator cu cat Romania are una din cele mai intinse zone muntoase din Europa.
24.Henry Sapira, seniorul Bursei - Povestea celui mai vechi broker din Romania Acum 70 de ani, Henry Sapira vindea si cumpara actiuni la bursa. Era cel mai tanar broker din Romania interbelica. Isi aminteste cu placere de mediul de afaceri romanesc dinainte de razboi si spune ca atunci se castigau bani buni din meseria de broker. Cand vorbeste despre economia de astazi, pe batran il apuca dracii: "Cum e posibil ca infiintarea unei firme sa dureze trei luni?".


ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by