Articole scrise de Gabriel Bejan


1 - 30 din 102 rezultate
1.Pot fi angajații obligați să se vaccineze ca să fie primiți la locul de muncă? Un subiect tabu, care se discută pe la colțuri, dar nimeni nu-l pune în dezbatere Unul dintre subiectele fierbinți care în alte țări se discută public, dar în România doar pe la colțuri, este acela al posibilității de a obliga angajații să se vaccineze pentru a se putea întoarce la lucru. Cum ar putea, de pildă, restaurantele „să-și vaccineze tot personalul”, cum spune premierul Cîțu, în condițiile în care vaccinarea este facultativă? Articolul de față prezintă subiectul din mai multe unghiuri, pentru a vedea ce este permis și ce nu în relația angajator-angajat, via vaccin.
2.Ce metode au folosit Franța și Germania pentru a vaccina cât mai multe persoane vulnerabile și cum s-ar aplica și în România​ În Franța, doar una din zece persoane trecute de 75 de ani care au fost sunate să vină la vaccin a și făcut-o, în timp ce în Germania salvarea campaniei este așteptată de la medicii de familie. La fel și în România, deși, deocamdată, medicii de familie spun pas.
3.​VIDEO. Rezervația Ngorongoro/Serengeti din Tanzania sau locul de unde au început oamenii În credința străveche a masailor se spune că toate vitele de pe pământ sunt ale lor, pentru că așa a hotărât Dumnezeu. De aceea probabil, în 1899, în perioada în care Tanzania era colonie germană iar doi frați aventurieri nemți s-au stabilit în Craterul Ngorongoro și au întemeiat o fermă de vite, noii-veniți au intrat foarte repede în conflict cu localnicii.
4.Cum au persoanele vaccinate acces în restaurante și la evenimente culturale și sportive, în Israel și în alte state Premierul Florin Cîțu respinge deocamdată ideea că certificatul de vaccinare să poată fi folosit pentru a călători în România sau pentru a merge la restaurant și evenimente culturale și sportive. Cum se întâmplă însă concret la alții, care au trecut deja la folosirea aplicațiilor ce pot demonstra oricui dacă ești vaccinat sau nu?
5.Prin ce se deosebesc protestele din România de cele anti-lockdown din alte țări UE? „Polarizarea politică din ultimii ani nu a ajutat” Protestele anti-restricții, care au avut loc în România în ultimele zile, nu pot fi scoase din contextul european, unde în majoritatea țărilor există în această perioadă frământări sociale similare. Care este elementul comun și, mai ales, care sunt deosebirile între ce se întâmplă în România și mișcările similare din Germania, Olanda, Austria sau alte țări europene?
6.Vor putea merge europenii la biserică și la cumpărături de Paște? Ce restricții noi impun statele din UE pentru zilele de sărbătoare Țările europene adoptă măsuri mult mai stricte pentru perioada Paștelui, în contextul celui de-al treilea val al pandemiei. În Spania, cetățenii sunt nemulțumiți că nu pot circula între comunități în timp ce străinii au voie să vină în țară, în Italia slujbele religioase vor fi permise în anumite condiții, iar în Germania, cancelarul Angela Merkel renunță la lockdown-ul strict anunțat în urmă cu câteva zile.
7.Alegeri și vaccin în Israel. Cât l-a ajutat pe premierul Netanyahu campania de vaccinare de succes de la el din țară Campania de vaccinare de succes din Israel a fost folosită de premierul în funcție Benjamin Netanyahu ca principal argument pentru a obține un nou mandat în fruntea Guvernului, după alegerile din 23 martie. Despre cum arată acum lucrurile după alegeri am vorbit cu fostul jurnalist și actual consultant media Grig Davidovitz.
8.Cât de „covid free” este Zanzibar? Un scurt ghid pentru românii care merg în vacanță în această insulă În ciuda poziției ciudate a oficialilor țării, tanzanienii nu sunt naivi. Oamenii pe care i-am întâlnit, atât în Tanzania continentală, cât și în Zanzibar, vorbesc cu teamă despre pandemie și spun că au cunoscut localnici care s-au îmbolnăvit de Covid. Pe baza experienței personale înclin însă să cred că, deși ar fi o naivitate să spui că Zanzibarul a fost ocolit de pandemie, riscul de a te îmbolnăvi este scăzut.
9.Greg Hands, ministrul britanic pentru politici comerciale: „Românii din Marea Britanie, atât cei care rămân după Brexit, cât și cei care pleacă, reprezintă un asset ce poate ajuta comerțul și fluxul de investiții dintre cele două state” Aflat în vizită în România, pentru a discuta despre viitoarele relații comerciale după Brexit, ministrul de stat britanic pentru Politici Comerciale, Greg Hands, a acordat un interviu HotNews.ro în care a vorbit despre mediul de afaceri din România, care sunt obstacolele întâmpinate de investitorii britanici, dar și care sunt avantajele oferite de țara noastră.
10.VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux Într-un număr de săptămâna trecută, publicația economică Financial Times a publicat povestea Oanei Aristide, o româncă ce lucra în City-ul londonez și care a cumpărat o clădire părăsită de patrimoniu din insula grecească Syros, pe care a transformat-o într-un hotel de lux. Am căutat-o pe Oana Aristide pentru a afla mai multe detalii despre această poveste.
11.Pe ce se bazează Bill Gates când le cere țărilor bogate să consume carne artificială. Incursiune în lumea biotehnologiei: „E o senzație de autodumnezeire care poate deveni periculoasă” Bill Gates a făcut recent apel la țările bogate de a trece la consumul de carne sintetică în perioada următoare, pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră. Știrea a făcut ceva senzație pe internet, inclusiv în România, dar a ridicat și foarte multe semne de întrebare: ce este carnea artificială (sintetică), cine o produce, ce gust are, cât de pregătiți sunt oamenii să mănânce ceva crescut în laborator și multe altele. La câteva dintre aceste întrebări există răspunsuri.
12.INTERVIU. Istoricul Mădălin Hodor despre Mihai Pacepa: Cred că cel mai important lucru pe care l-a făcut după ce a ajuns în SUA este că, împreună cu CIA, a scris „Orizonturi roșii” Într-un interviu pentru HotNews.ro, istoricul Mădălin Hodor explică ce anume făcea Mihai Pacepa în perioada în care era consilierul lui Nicolae Ceaușescu, care a fost cea mai importantă lovitură pe care a dat-o regimului comunist după ce a ajuns în vest și cât adevăr se află în diversele teorii care circulă în jurul fostului spion, care ar fi murit pe 14 februarie la vârsta de 92 de ani.
13.Este UE atât de disperată să primească vaccinuri din China și Rusia? Depinde pe cine întrebi. „Până la urmă, statele membre decid ce vaccinuri sunt folosite la nivel național” Pusă în față criticilor referitoare la ritmul redus de vaccinare împotriva COVID19, UE se vede nevoită să ia în calcul și alte soluții, din afara blocului comunitar. Vaccinurile din Rusia și China sunt deja la porțile Europei (ba chiar au intrat în UE, prin intermediul Ungariei). Se vor răspândi acestea în UE pentru a suplini dozele lipsă de la Pfizer sau AstraZeneca?
14.Cum ar fi viața în București dacă nu ar exista atâtea subvenții (mari) pentru serviciile publice? Un bucureștean obișnuit poate plăti 1,3 lei pentru o călătorie cu autobuzul, în jur de 250 de lei pe lună pentru încălzirea unui apartament cu două camere și 37 de lei pe an pentru a dispune de propria parcare în fața blocului. Ar putea costa dublu, de exemplu, aceste servicii? Și care e logica din spatele actualelor prețuri?
15.Cazul românilor din Cancun, abuzul mexicanilor și complexul nostru de inferioritate După orice normă internațională, mai mult de o sută de români au fost victimele abuzurilor autorităților mexicane, care i-au tratat ca pe niște infractori în baza „criteriului cetățeniei”. Dar în loc să ne revolte mexicanii, ne-au ieșit la suprafață complexul de inferioritate și resemnarea mioritică: stai dom'le că, de fapt, noi suntem de vină pentru ce s-a întâmplat în Cancun, n-ai citit că românii noștri fură carduri în Mexic și trec granița ilegal în SUA? Ce-ai fi vrut să facă mexicanii?
16.Lovitura de stat din Myanmar, prin ochii unui român stabilit acolo: „Fără să generalizez, suporterii armatei sunt foști pușcăriași și oameni plătiți” Un antreprenor român stabilit în Yangon, cel mai mare oraș din Myanmar, povestește cum a trăit lovitura de stat dată de armată pe 1 februarie și ce efecte a avut aceasta asupra vieții de zi cu zi a oamenilor din această țară.
17.Ar trebui să-mi fie rușine că vreau să călătoresc în pandemie? Despre „travel shaming” și „călătoriile ne-esențiale” În timp ce tot mai multe țări doresc să interzică așa-numitele „călătorii ne-esențiale”, din cauza pericolului răspândirii noilor tulpini de coronavirus, oamenii din toată lumea continuă să plece în vacanță. În aceste condiții, nu a mai fost decât un pas să apară „travel shamingul”.
18.VIDEO. Cum s-a văzut „insurecția” fanilor lui Trump prin ochii unei românce care trăiește în Capitol Hill, Washington: „Mi-a amintit de Mineriadă” Raluca Bucur este o antreprenoare de origine română care trăiește în Capitol Hill din Washington DC, cartierul unde se află și sediul Congresului Statelor Unite. Într-un interviu pentru HotNews.ro, ea povestește cum a trăit evenimentele de miercuri și ce s-a schimbat în cartier după protestele violente ale fanilor lui Trump.
19.Care sunt cele mai vaccinate țări din UE (în cifre absolute) și cum stă România în clasamentul pe Uniunea Europeană Pe fondul unor critici la nivel european că procesul de imunizare a populației împotriva COVID-19 nu a fost bine organizat, Germania, Italia, Spania și Polonia sunt țările din UE care au cele mai multe persoane vaccinate în acest moment. Pe de altă parte, Olanda nici măcar nu a început procesul, iar Belgia avea până pe 6 ianuarie doar 700 de persoane vaccinate. România este în partea superioară a clasamentului (în cifre absolute).
20.În România, primii vaccinați sunt medicii, în Suedia, bătrânii, în Indonezia, populația activă. Ar fi putut fi altfel și, mai ales, cu ce ne-ar fi ajutat diferența de abordare? Țările din lume au abordări diferite în ceea ce privește începutul campaniei de vaccinare anti-COVID19, motiv pentru care au și apărut discuțiile, totul pe fondul nemulțumirii populației că întregul proces decurge prea lent: de ce sunt vaccinați unii înaintea altora? Ca de fiecare dată însă, problema cea mai grea nu este cum începi o campanie, ci cum o continui și, mai ales, cum o termini. Iar aici deocamdată nimeni nu a descoperit soluția perfectă.​
21.6 specialiști răspund la întrebarea: Ce am învățat despre viitor în anul pandemiei? Suntem acum mai pregătiți pentru viitor? Vom trece mai ușor peste provocările viitoare? Sunt întrebări complicate, la care nu avem încă răspunsuri. Cu siguranță însă că fiecare dintre noi a învățat ceva în 2020. Iată însă ce răspund câțiva specialiști în economie, politică externă, societate, educație atunci când sunt întrebați: Ce ați învățat despre viitor în anul pandemiei?
22.Despre AUR și „revoluția conservatoare”. Teodor Baconschi: „Nu trebuie să demonizăm această forță politică, pentru că ea exprimă opinia unei categorii de cetățeni români liberi” Invitat să facă parte din Alianța pentru Unirea Românilor, intelectualul conservator și fostul ministru de Externe Teodor Baconschi explică într-un interviu pentru HotNews.ro că nu va intra în acest partid pentru că nu poate confunda „retorica aceasta neo-legionară cu valorile sale creștin-democrate, bazate pe realism geopolitic, cult critic al tradiției, moderație și libertate”.
23.​VIDEO. 25 de întrebări despre vaccinul anti-COVID-19 (3): Am 20 de ani și nu am fost niciodată bolnav, de ce ar trebui să mă vaccinez? În contextul în care românii sunt printre cei mai reticenți europeni în ceea ce privește vaccinarea anti-COVID-19, HotNews.ro a stat de vorbă cu experți în domeniu și încercăm să răspundem la toate întrebările esențiale referitoare la acest subiect. În cadrul seriei video „25 de întrebări despre vaccinul anti-COVID-19”, publicăm un răspuns pe zi, atât referitor la modul de funcționare a vaccinurilor, cât și la procesul prin care vaccinurile vor ajunge la populație.
24.VIDEO. 25 de întrebări despre vaccinul anti-COVID-19 (2): Ce procent din populație ar trebui să se vaccineze pentru ca pandemia să se încheie? În contextul în care românii sunt printre cei mai reticenți europeni în ceea ce privește vaccinarea anti-COVID-19, HotNews.ro a stat de vorbă cu experți în domeniu și încercăm să răspundem la toate întrebările esențiale referitoare la acest subiect. În cadrul seriei video „25 de întrebări despre vaccinul anti-COVID-19”, publicăm un răspuns pe zi, atât referitor la modul de funcționare a vaccinurilor, cât și la procesul prin care vaccinurile vor ajunge la populație.
25.​VIDEO. 25 de întrebări despre vaccinul anti-COVID19: Ce înseamnă că vaccinul este eficient în proporție de 95%? În contextul în care românii sunt printre cei mai reticenți europeni în ceea ce privește vaccinarea anti-COVID-19, HotNews.ro a stat de vorbă cu experți în domeniu și încercăm să răspundem la toate întrebările esențiale referitoare la acest subiect. În cadrul seriei video „25 de întrebări despre vaccinul anti-COVID-19”, vom publica un răspuns pe zi, atât referitor la modul de funcționare a vaccinurilor, cât și la procesul prin care vaccinurile vor ajunge la populație.
26.Dacă statul nu-i va mai putea trata pe toți bolnavii de COVID-19, cum decid medicii cine primește ajutor și cine este lăsat să moară? În condițiile creșterii numărului de cazuri de COVID-19, fapt care pune o presiune din ce în ce mai mare pe sistemul medical se ridică, inevitabil, o întrebare esențială: după ce criterii vor prioritiza medicii pacienții care urmează să primească asistență?
27.Alegeri SUA 2020. De ce se schimbă dramatic procentele dintre candidați, iar Joe Biden are prima șansă să iasă președinte? Câteva explicații pentru HotNews din tabăra democrată Charles Vernon și Radu Florescu de la „Democrats Abroad România” explică într-un interviu pentru HotNews de ce în acest moment Joe Biden câștigă, rând pe rând, în statele cheie în care Trump era pe primul loc în noaptea alegerilor.
28.​Alegeri SUA 2020. O analiză „la cald” cu profesorul Alin Fumurescu, Universitatea din Houston: „E limpede că exista o uriașă discrepanță între lumea virtuală și cea reală. Iar lumea reală câștigă întotdeauna” În acest moment, rezultatul alegerilor din SUA este încă disputat și probabil va mai trece ceva timp până când vom afla câștigătorul. Asta chiar dacă Joe Biden a ieșit public și și-a manifestat deja încrederea că este „pe cale să câștige”. În acest context, am stat de vorbă cu politologul Alin Fumurescu, profesor de științe politice la University of Houston despre cele mai importante elemente ale acestor alegeri.
29.FOTO. Alegeri SUA 2020. Cum arată Philadelphia, un oraș cheie în alegerile americane, în ziua votului: magazine baricadate și Garda Națională pe străzi Un sondaj realizat de Yahoo News/ YouGov spune că 77% dintre votanții americani se tem că, după terminarea alegerilor, în SUA vor izbucni violențe. Un caz interesant este orașul Philadelphia, capitala statului Pennsylvania, unde multe magazine din centrul orașului sunt deja baricadate, iar Garda Națională patrulează pe străzi.
30.Cum se vor întoarce acasă, de sărbători, românii din Europa, în condițiile pandemiei? Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean: „Cerem statelor membre să mențină un minimum de rute funcționale” Într-un interviu pentru Hotnews, comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, a explicat care sunt noile recomandări referitoare la testarea de COVID-19 înainte de urcarea în avion, ce date vor trebui să dea pasagerii pentru a putea fi ulterior depistate contactele unei persoane care a fost confirmată pozitiv și cum se va asigura un minim de conectivitate în UE în perioada sărbătorilor de iarnă.

1 2 3 4 

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by