Articole scrise de Gabriel Andreescu


1 - 11 din 11 rezultate
1.Mircea Dinescu, „boem şi calculat”, și mult mai mult Scena invocată de Ana Blandiana în volumul Soră Lume, de la micul dejun diplomatic cu ministrul de externe francez Roland Dumas, unde Mircea Dinescu i-ar fi comparat pe tinerii revoluției cu hitlerjugend nu a fost adusă la lumina zilei pe atunci. Însă ce povestește Ana Blandiana acum este compatibil cu profilul lui Mircea Dinescu.
2.De ce este acuzată periodic Polonia de antisemitism? Recent, media internațională a acuzat din nou guvernul polonez că încurajează atitudini antisemite. Punctul de plecare a fost lansarea unui proces de calomnie la adresa a doi cercetători (profesori) care ar fi sugerat, în volumul Night Without an End (2018), implicarea unui fost primar în uciderea a 22 de evrei (în timpul războiului).
3.Tentativa CNCD de a acoperi cu o mantie de sacralitate viața mundană a BOR Recent, două articole (aici și aici) au criticat în termeni acizi amendarea deputatului USR, Iulian Bulai, de către CNCD pentru o postare al cărei personaj principal ar fi (să zicem), Fecioara Maria. Textele abundă în calificative: gafă majoră, mutare stângace şi periculoasă, precedente obscurantiste (Sorin Iulian); spectaculos de absurdă, neconstituţională, antieuropeană, ineptă (Ovidiu Raețchi).
4.Revoluția română a început pe 15 decembrie 1989, nu pe 16 decembrie. Miza maghiară Totuși, ziua de început a revoluției române este 15 decembrie 1989. La un moment dat a fost propusă drept primă zi a Revoluției, ziua de 14 decembrie 1989, când un grup de ieșeni (între ei Valentin Odobescu, Ștefan Prutianu, Ionel Săcăleanu, Cassian Maria Spiridon, Aurel Ștefanachi, Vasile Vicol) planificaseră o manifestație anticomunistă. Securitatea a aflat, iar în dimineața zilei fixate inițiatorii au fost arestați. Ulterior, pe fondul evenimentelor de la Timișoara, au avut loc alte razii și au fost reținute și alte persoane.
5.Mugur Isărescu, patriarhul Daniel, Marius Oprea, Mădălin Hodor și alții În două articole, unul publicat pe Mediafax pe 13 iulie 2020 (aici) și un altul din 16 septembrie 2020 de pe Aleph News (aici), istoricul Marius Oprea discută Acțiunea în constatare a colaborării cu Securitatea (ca poliție politică) prin care Colegiul CNSAS l-a trimis pe Mugur Isărescu în fața Curții de Apel București. Colegiul își bazase acțiunea în principal pe două note informative. În prima, fostul angajat al Institutului de Economie Mondială scrisese despre nemulțumirea exprimată de o colegă față de circulația autobuzelor dinspre Drumul Taberei, dar o caracterizase drept „muncitoare, silitoare și disciplinată, în îndeplinirea obligațiilor de serviciu”.
6.Ion Coja – Cornel Dinu. O poveste cu Securitatea Dintr-o Notă-Raport de la sfârșitul anului 1973, aflăm că Securitatea găsise în bagajele studentei americane Jacobson Nora două exemplare dintr-o piesă de teatru avându-l ca erou pe studentul ceh Jan Pallach – studentul care își dăduse foc în anul 1968 ca protest față de înăbușirea revoluției de la Praga de către trupele sovietice. Piesa, având titlul „Requiem pentru Jan”, era însoțită de scrisoarea autorului, Ion Coja (lingvist, lector la Facultatea de Litere a Universității București), adresată lui Ioan Petru Culianu, pe atunci la Milano.
7.Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării ar putea deveni poliția BOR Emoția strârnită de bătălia pentru educația de gen pune în umbră o altă confruntare a valorilor: numirile în Colegiul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării. Partidul Social Democrat a avut cinica idee de al propune președinte al CNCD pe Bogdan Diaconu. Propunere cinică, dar și ridicolă, de vreme ce în anul 2016, Diaconu a înaintat un proiect de lege pentru desființarea Consiliului, caracterizat de el drept „instituție anti-românească și anti-națională”.
8.Observații privind „contenciosul Trianonului” La nivel de atitudine, relațiile româno-maghiare se află astăzi la cel mai de jos nivel de după isteria antimaghiară de la începutul anilor 1990. Aproape întreaga elită politică are manifestări antimaghiare, o instituție cu valoare simbolică precum Academia tratează problematica maghiară analfabet și insolent. Te-ai putea aștepta la mai mult de la majoritatea populației?
9.De ce arhiepiscopul Teodosie este în stare de libertate ? În ziua de dumnincă, 16 mai a.c., arhiepiscopul Teodosie a împărtășit mai mulți enoriași conform ritualului cunoscut: luat vinul cu lingurița, aceasta pusă în gură, șters cu prosopul, apoi din același vin cu aceeași linguriță, sters cu același prosop, la rând, adulții și copiii, unii foarte mici, purtați în brațe. La sfârșit, preoții au băut, pe rând, din vinul de împărtășanie și s-au șters cu prosopul pus la comun. Acțiunea arhiepiscopului Teodosie a constituit evident o sfidare.
10.Omar Hayssam, Ristea Priboi si relatiile lui Ceausescu cu Orientul Mijlociu Ar fi de asteptat ca investigarea lui Ristea Priboi de catre Parchetul General sa aiba implicatii politice importante. Legatura acestuia cu Omar Hayssam depaseste cu mult o legatura personala a doi oameni care au amestecat afacerile cu politica.
11.Intruziunea lacasurilor de cult in viata comunitatilor Asociatia Solidaritatea pentru Libertatea de Constiinta (SLC) si-a lansat raportul vanat de presa imediat dupa ce a fost anuntat prin Mediafax: "Constructia de lacasuri de cult in Romania dupa 1989 si impactul sau asupra libertatii de constiinta si secularitatii statului". Amintesc ca SCL este autoarea campaniei "Salvati Parcul Carol, salvati statul de drept!", factor important in stoparea aberantului proiect de amplasare a Catedralei Mantuirii Neamului in parc.


ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by