Articole scrise de Florin Barbuta


1 - 30 din 791 rezultate
1.Mulți dintre cei care au fost în șomaj tehnic au aceeași problemă la pensii, ca la sănătate. Se pare că nu figurează în sistem că au cotizat Deși contribuțiile s-au plătit pentru cei care au fost în șomaj tehnic, se pare că la Casa de Pensii multe persoane apar că nu au cotizat în acea perioadă, conform unor surse din zona administrației. Practic, situația este similară cu cea de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).
2.Revenirea la cota progresivă, o idee susținută de Valentin Lazea/ Eugen Rădulescu nu e de acord: Nu poți să dai cu ciomagul tot în cei care muncesc. Cum văd alți specialiști problema Într-un material publicat de Valentin Lazea pe site-ul BNR de opinii personale, acesta dă „Trei motive pentru revenirea la impozitarea progresivă”: economic, socio-politic, cultural. Le vom detalia spre final din opinia sa. Contactat de HotNews.ro, Eugen Rădulescu, directorul Direcției de Stabilitate Financiară din BNR nu e de acord cu ce spune Valentin Lazea, precizând că impozitul progresiv e pentru țările bogate, nu pentru cele care vor să se dezvolte.
3.Situație incredibilă. Un formular a scos mulți oameni din sistemul de sănătate. Problema pare a fi între ANAF și Casa de Sănătate. Cornel Grama: E trist că omul suferă Pe perioada șomajului tehnic, casele de sănătate au scos persoanele afectate de la asigurați din cauza unui formular ANAF. Deși acest document a fost corectat din mai de către Fisc, iar oamenii ar trebui să figureze în sistem, aceștia tot nu apar. Odată scos, se pare că sistemul nu-i mai introduce. Acum problema e că dacă o persoană are probleme medicale și dorește să apeleze, de exemplu, la medicul de familie, nu poate, pentru că nu este asigurată. Situația este gravă și se poate rezolva foarte ușor problema. Consultantul fiscal Cornel Grama are o soluție simplă: să trimită ANOFM lista cu cei în șomaj tehnic la Casele de Sănătate și să-i valideze.
4.Cazul incredibil al unei familii cu un confirmat COVID. Când au început să se simtă rău, fiica și bunica au fost plimbate între spitale si apoi trimise acasă „că nu se mai fac teste” E îngrozitor să te simți rău în weekend, mai ales să fii suspect de coronavirus. O familie nu știe ce să facă în situația de mai jos. O persoană este internată cu coronavirus. Alte două se simt rău, de ieri, și au fost plimbate aseară cu ambulanța degeaba. Li s-a spus că testul se va face, dar în final că nu se poate “că nu se mai fac teste”. UPDATE 16:22 - După ce HotNews.ro a publicat povestea, cei trei membri au familiei, adică soțul, fiica sa și mama Angelei, au fost introduși pe lista de recoltare de astăzi. În urmă cu câteva minute au ajuns din nou la Victor Babeș și li s-au recoltat probe. De asemenea, vor fi cu toții în același salon.
5.România, promovată în categoria țărilor cu venituri mari de Banca Mondială. Ce înseamnă România a fost promovată, de la 1 iulie, în categoria țărilor cu venituri mari de către Banca Mondială, după ce au fost încorporate evoluțiile de anul trecut. Practic este vorba de noul venit pe cap locuitor de 12.630 dolari din 2019. Din informațiile pe care le avem în acest moment, România poate fi declasificată anul viitor, dacă avem o contracție economică mare.
6.Programul guvernamental de relansare în viziunea analiștilor: Program electoral / Ce probleme au identificat Programul de relansare economică al Guvernului este văzut de mulți analiști drept un program electoral, cu multe proiecte despre care se vorbește de 30 de ani și care ar trebui începute, la un moment dat. Nu e rău, dar măcar să înceapă lucrurile. HotNews.ro a discutat cu trei analiști economici: Petrișor Peiu, Laurian Lungu și Dragoș Cabat. Pe lângă aceștia, a mai vorbit cu câțiva care au dorit să-și păstreze anonimatul, spunând că acele proiecte nu au legătură cu criza, cu relansarea, că se alocă bani europeni pe care oricum îi primeam, doar că UE mai dă în plus și ne costă doar cofinanțarea. Toate lucrurile alea, spun ei, oricum erau în buget în următorii ani. Nimic nou în afară de câteva măsuri în contextul pandemiei.
7.Cum completezi Declarația unică - GHID VIDEO Consultantul fiscal Cornel Grama ne-a ajutat în crearea unui ghid video de completare a Declarației Unice pentru diverse situații, deoarece ANAF nu a realizat ceva de genul acesta. Acest formular a fost gândit pentru specialiști, precum consultanți fiscali, contabili etc., nu pentru pentru cineva, de exemplu, care și-a închiriat casa. Ar fi trebuit, spune Grama, ca ANAF să facă un formular interactiv de genul: „Ai avut venituri din chirii? Atunci bifează aici”. Formularul apoi te ducea unde trebuie. Acum te pune să bifezi articolul 120, alt articol, alt. alineat etc.
8.Joaca cu sentimentele oamenilor. Un ușor studiu de caz pe care îl cunoaște toată lumea Unele lucruri nu se schimbă. Alegerile (parlamentare și locale) blochează reforme și decizii cruciale. Ca de obicei, politicienii se joacă cu sentimentele oamenilor prin decizii și declarații. Noi ne planificăm ziua de mâine pe baza acelor informații și, în final, cel mai mare câștigător va fi tot politicianul. Criza coronavirusului nu schimbă asta.
9.Ar trebui ca Florin Cîțu să prezinte întreg documentul cu pretinsul plan al PSD, nu două bucăți, din care una nu zice nimic Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, a publicat joi pe contul său de Facebook o captură foto dintr-un document privind un pretins plan al PSD, într-o zi în care întreg mediul de afaceri a așteptat să afle dacă apare sau nu în Monitorul oficial ordonanța promisă (și adoptată săptămâna trecută) privind amânarea taxelor (a apărut pe la ora 21:00 după ce o săptămână mulți au așteptat zilnic până pe la 12 noaptea). În loc să anunțe că se publică etc., pe pagina sa de Facebook apare o poză cu atac la PSD. De fapt, pare a fi prima parte a unui document pe care el l-a mai prezentat prin decembrie. Atunci citise doar concluzia. Deci avem începutul și sfârșitul documentului. Dacă e cum spune Cîțu, atunci trebuie să facă public întregul document. E de interes public.
10.O idee la care se lucrează în anumite instituții: Schemă de finanțare IMM prin bursă, în special pentru IT, exporturi și inovație - surse Anumite instituții gândesc un instrument pentru facilitarea accesului la capital al IMM-urilor inovative prin instrumente de finanțare listate pe piața de capital, conform unor surse guvernamentale. Momentan este doar o idee, se lucrează pe ea și ar urma să beneficieze firmele din IT, export și cele inovative.
11.Calcule la Finanțe pentru o măsură ce ar duce la ieftinirea apartamentelor mari – surse La Ministerul Finanțelor se fac calcule de impact pe câteva scenarii privind pragul de TVA de 5% pentru apartamente, urmând apoi ca Guvernul să adopte un act normativ. Mai exact, conform unor surse oficiale, plafonul pentru care să se calculeze acest TVA să fie aplicat, într-unul dintre scenarii, pentru apartamentele de până la 150.000 euro.
12.Lazea (BNR): Unele ministere habar nu au că vor fi actori cheie în atragerea de fonduri și au termen 30 aprilie/ Ungurii au lansat „green bonds”: Suntem noi în stare să gândim așa ceva? Departe de autoritățile române Până la 30 aprilie, fiecare stat ar trebui să meargă la Comisia Europeană cu un program de reformă axat pe trei direcții, dar ministerele habar nu au că sunt actori cheie în atragerea de fonduri și că trebuie să propună programe, reiese din declarațiile lui Valentin Lazea, economist șef la Banca Națională a României (BNR). De asemenea, spune el, ungurii au procedat foarte deștept în privința lansării „green bons”, dar autoritățile române nu sunt în stare să gândească de așa ceva.
13.Declarația Unică și recuperarea banilor: Trei răspunsuri la unele întrebări sosite pe adresa redacției. Răspunde Romulus Badea (Soter&Partners) Pe adresa redacției au primit unele întrebări referitoare la Declarația Unică cu privire la recuperarea banilor după aplicarea bonificației. De asemenea, le-am văzut și în spațiul public în diferite forme pe unele grupuri. Pe marginea acestora, HotNews.ro a discutat cu Romulus Badea, Tax Partner la Soter&Partners.
14.Urmează controale ANAF la magazinele online. S-au trimis deja primele notificări (surse) Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a demarat controale pe zona comerțului electronic, conform unor surse din piață. Acestea spun că momentan s-au trimis notificările.
15.Ce urmează să facă ANAF pentru a umple golul lăsat de scutirile pentru Horeca și "păcănele": controale pe zona comerțului electronic (document MFP) Guvernul are pe ordinea de zi un proiect de OUG prin care sectorul Horeca va fi scutit pentru 90 de zile de impozitul specific, iar pentru “păcănele” nu se vor datora taxele aferente autorizațiilor de exploatare. HotNews.ro a scris deja despre ele. Un paragraf interesant, din nota de fundamentare a Finanțelor, atrage atenția.
16.Fondul de rezervă al Guvernului nu a mai fost de urgență în ultimii 2 ani. Consiliul Fiscal: Urmărirea sumelor cheltuite e dificilă, iar Parlamentul ar fi trebuit să controleze Fondul de rezervă și de intervenție la dispoziția Guvernului a devenit, în ultimii doi ani, un vehicul prin care cheltuielile sunt mai greu de urmărit. Banii ar fi trebuit acordați pentru situații neprevăzute, de urgență. Din 2018 se comportă ca un buget normal pentru cheltuieli previzibile, iar sume mari sunt acordate, mai nou, la final de an făcând mereu derogare de la legislația în vigoare. Acestea sunt doar câteva dintre ideile care reies dintr-un raport al Consiliului Fiscal.
17.Joaca de-a plafonul IMM Invest: Întâi a fost 15 miliarde lei, apoi Parlamentul a dublat, iar acum e iarăși la valoarea inițială prin OUG Pe data de 11 iunie anunțam că plafonul de garantare la IMM Invest a fost dublat la 30 miliarde lei, decretul președintelui Iohannis, cu privire la Legea adoptată de Parlament, fiind publicat în Monitorul oficial. Una dintre probleme identificate era că prin acea lege au uitat să modifice și bugetul pentru subvenționarea dobânzilor și a unor comisioane, că doar asta făcea produsul atractiv. Cei de la Guvern și de la FNGCIMM spuneau și faptul că un nou plafon trebuia acceptat de Comisia Europeană.
18.Patru instituții și prognozele de creștere economică într-o poză. De ce CNSP exagerează în sus Prognozele CE, FMI și BERD din anul 2018 aveau în vedere o scădere sensibilă a ritmului de creștere economică în România pe parcursul anului 2019, conform Consiliului Fiscal. Ulterior, prognozele au fost revizuite în sens ascendent, pe măsură ce rezultatele primelor trimestre ale anului 2019 au arătat evoluții superioare așteptărilor.
19.Un altfel de bilanț al ministrului Muncii, făcut de sindicate, trimis premierului: Mult Facebook, declarații politice și "zero remedieri" la probleme identificate chiar de Violeta Alexandru Nemulțumiți de modul de comunicare al Violetei Alexandru și de activitatea sa ca ministru al Muncii, sindicaliștii din instituție l-au informat pe Ludovic Orban, în urmă cu câteva zile, despre ce se întâmplă. Astfel, aceștia au realizat un raport la 6 luni care arată diferit. Din document înțelegem că deși Violeta Alexandru se lăuda cu problemele descoperite, nu a luat niciun fel de măsură pentru a le remedia. Cuvintele „zero remediere” apar pe tot parcursul documentului.
20.Plafonul la IMM Invest acum e dublu. Pare că s-a uitat de bugetul pentru subvenționarea dobânzii IMM Invest are acum un plafon de garantare de 30 miliarde lei, după ce a fost adoptat de Parlament și acceptat de Klaus Iohannis prin decret. Adică e dublu față de cum a fost adoptat de Guvern. Ceea ce nu s-a luat în calcul pare a fi bugetul pentru subvenționarea dobânzii și a unor comisioane, că asta face produsul atractiv. Bugetul aprobat pentru asta e de 781 milioane lei (conform OUG 42/2020). Aici nu e nicio modificare, momentan, dacă ne uităm legea publicată aseară în Monitorul Oficial.
21.Procedura pentru cei 2.500 lei acordați firmelor care angajează tineri și vârstnici, în Monitorul Oficial Ordonanța de Urgență 92/2020, publicată în Monitorul Oficial la finalul lunii mai, prevedea, printre altele, acordarea unei sume de 2.500 lei pentru firmele care angajează vârstnici și tineri. Între timp, a fost publicată și procedura împreună cu documentele ce trebuie completate de angajatori. Mai întâi reamintim despre ce este vorba, apoi descriem prevederile procedurii.
22.Ideea importantă a comunicatului S&P și trei informații de reținut: de la cel mai slab pachet de stimulare din regiune, până la pensii Aseară am văzut cu toții că a fost menținut ratingul României de către S&P. Atenție: Perspectiva rămâne negativă. Asta înseamnă că dacă nu se iau măsuri ne vom duce în junk. Comunicarea Ministerului Finanțelor a fost ca de obicei. Au fost scoase câteva idei din comunicatul S&P, alea care par mai bune, s-a aruncat și o declarație a ministrului și gata.
23.Cum se schimbă consumul. Povestea Adrianei care a amânat anumite cheltuieli, dar plănuiește să meargă în vacanță Multe persoane au avut parte de reduceri de salarii în această perioadă. Consumul a fost afectat și se vor vedea efecte și în perioada următoare. Comportamentul populației vizavi de cheltuieli este diferit. Anumite tipuri de produse, ce ar fi trebuit să fie achiziționate anul acesta, sunt momentan în așteptare, pentru a vedea cum evoluează situația economică. Cu alte cuvinte, se ține mai mult de bani. Am discutat cu câteva persoane, dar prezentăm doar situația Adrianei pentru că răspunsuri similare am primit și de la celelalte (am inserat și câteva dintre ideile lor). Atenție, am schimbat numele acestora.
24.A fi sau a nu fi "junk". Ne va retrograda vineri S&P ratingul de țară? Cum am ajuns până aici De câteva zile mulți economiști se gândesc la un lucru. Vineri urmează să aflăm dacă România va fi retrogradată la categoria „junk”, nerecomandată investitorilor, de către agenția de rating S&P. Ultima dată a durat aproape 6 ani ca să ieșim din această categorie. Mulți economiști cred că autoritățile au dat unele mesaje clare către agenție în privința unui factor menționat în mai toate rapoartele: creșterea de pensii cu 40% din septembrie. Posibil să-i fi anunțat că nu va fi operată o astfel de majorare, ci una mai mică, dacă ne uităm și la mesajele premierului și ministrului Finanțelor în ultima perioadă. Acum rămâne de văzut decizia pe care o va lua S&P.
25.Cei care se întorc la muncă, din șomajul tehnic, vor avea o parte din salariu plătit de stat, de la 1 iunie. Ordonanța, publicată în Monitorul oficial Ordonanța de urgență care prevede plata unui procent din salariu de către stat pentru cei care se întorc la muncă din șomajul tehnic a fost publicată în Monitorul Oficial. Față de varianta de proiect, sunt unele modificări. Una dintre ele, cea mai importantă, este legată de procentul care se acordă. Dacă anterior era vorba de 45%, acum este vorba de 41,5% din salariul de bază brut corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 41,5% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea 6/2020. Astfel, 41,5% din suma prevăzută în acea lege reprezintă: 2.253 lei.
26.Șefa ANAF anunță o „veste proastă” și una bună. Cea proastă pare a fi că se opresc niște controale pentru că legea e interpretabilă. Cea "bună": cei sancționați trebuie să plătească principalul, dar pot scăpa de penalități dacă apelează la amnistie Pe scurt, ANAF a pornit niște controale, deși legislația era ambiguă/interpretabilă. Ambiguitatea a fost observată chiar de Ministerul Finanțelor. Acum, după discuții cu Finanțele, cei de la ANAF au decis că trebuie să oprească controalele, recunoscând, indirect, problema. Ei bine, conform declarațiilor de vineri ale șefei ANAF, Mirela Călugăreanu, cei care au fost sancționați, trebuie să plătească principalul. Ba chiar spune că “vestea bună” e că pot apela la amnistia fiscală, adică să plătească principalul, ca să li se taie accesoriile.
27.Noi măsuri economice care ar putea intra în vigoare în iunie, pe masa ședinței de Guvern. Ce conține proiectul de OUG Un nou set de măsuri economice este pe masa ședinței de guvern de joi spre a fi adoptate prin Ordonanță de Urgență. Una dintre ele vizează angajații care au fost afectați de șomajul tehnic. Celor care le sunt menținute raporturile de muncă ulterior reluării activității de către angajatori, beneficiază, pentru o perioadă de trei luni, prin intermediul angajatorului, de plata unei părți din salariu, reprezentând 45% din salariul de bază brut corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 45% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020.
28.Ambiguitate la IMM Invest: Un „certificat COVID” cerut de unele bănci. Ce este acest certificat, de fapt Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, a anunțat de multe ori că pentru IMM Invest nu este nevoie de certificat de situații de urgență pentru a accesa acest program. A făcut astfel de declarații încă din 23 martie. E adevărat, în toată legislația aferentă acestui program nu se menționează aceste certificate. Totuși, la începutul ședinței de Guvern de miercuri, Florin Cîțu a spus că există un element de ambiguitate, menționând un “certificat Covid”. Din discuțiile cu unul dintre reprezentanții FNGCIMM am aflat că acest certificat nu e chiar un certificat.
29.Lecție de criză. Ce a învățat Andrei despre economisire în criza din 2008 și situația actuală a unui prieten Românii poate vor deveni conștienți de importanța economisirii după această criză. Unii vor învăța că trebuie să aibă economii și în monedă străină, având în vedere că, dacă ne uităm pe evoluția anuală, leul se depreciază. Unii au învățat lecția crizei trecute, pentru că au fost afectați direct. Cei care au trecut ușor peste cealaltă criză și s-au blocat în aceasta, ar putea trage învățăminte. O criză te învață și te responsabilizează. Vă prezentăm o poveste adevărata. Doar numele diferă.
30.Persoanele fizice pot amâna plata chiriei. Care sunt pașii Locatarii, respectiv operatorii economici practicanți ai profesiilor liberale afectați de starea de urgență pot cere amânarea chiriei, potrivit unei legi publicate în Monitorul Oficial. Sunt anumite condiții și o procedură care trebuie îndeplinită. De precizat că amânarea nu înseamnă că nu se vor plăti acei bani. În caz contrar, intervine executarea silită.

1 2 3 4 5 6 7 8  ... 27 

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by