Articole scrise de Florin Barbuta


1 - 30 din 732 rezultate
1.Linii de creditare pentru IMM-uri în contextul crizei coronavirusului. Schema, în Monitorul Oficial. VEZI ce conține Guvernul a adoptat în ultima ședință de Guvern din această săptămână o schemă de creditare pentru IMM-uri, în contextul crizei coronavirusului. Este vorba de acele credite cu dobândă subvenționată pentru investiții și capital de lucru. Aceasta a fost publicată în Monitorul Oficial de sâmbătă, dar mai e nevoie de normele de aplicare.
2.VIDEO Prevederea care poate ajuta susținerea sistemului medical în această perioadă/ La ce să fie atente firmele în privința amânării ratelor la credite. Dan Manolescu explică anumite prevederi din măsurile adoptate de Guvern de la debutul crizei Încă sunt lucruri neînțelese de multe firme din România, mai ales în ceea ce privește prevederea sponsorizării, lucru care ar putea ajuta sistemul medical. Dacă societatea nu are profit în cursul anului curent și face o cheltuială cu sponsorizarea, pe care nu poate să o deducă integral din acea cotă de 20% din impozit, ea poate fi reportată timp de 7 ani, spune Dan Manolescu, președintele Camerei Consultanților Fiscali, în cadrul unui interviu #deladistanță, pentru HotNews.ro. Acest lucru e în lege de 5 ani, dar e neînțeles de mulți. El a vorbit despre amânarea ratelor la credite, problemele în accesarea certificatului de situații de urgență de către anumite firme pentru a beneficia de unele facilități, cum trebuie să fie bonificațiile și multe altele.
3.VIDEO La ce trebuie să fii atent dacă ești antreprenor și apelezi la șomajul tehnic suportat de stat. Clarificări cu privire la prevederile ordonanței de la consultantul fiscal Cornel Grama ​​Șomajul tehnic suportat de stat încă ridică anumite întrebări, astfel că HotNews.ro a adunat mai multe neclarități sesizate în rubricile de comentarii, de către unii dintre dvs., și le-a adresat consultantului fiscal Cornel Grama, în cadrul interviurilor #deladistanță. Astfel, cei care au avut neclarități în anumite aspecte, poate vor găsit răspunsul mai jos. Potrivit consultantului fiscal, sunt încă anumite clarificări pe care trebuie să le facă cei care au scris ordonanțele, precum interpretarea în ce privește contractele part-time sau administratorii fără contract de muncă. Autoritățile par că încă nu știu cum să interpreteze legea. Agențiile județene, depinde la care suni, interpretează legea diferit, în funcție de ce au înțeles, altele nu știu și așteaptă clarificări de la centru.
4.Nesiguranță, îngrădire, shoppingul e cinic, nu știu ce vom face - asta este starea de spirit a populației (studiu). Încredere scăzută în autorități Vedeți, viețile noastre sunt altfel. Cetățenii nu sunt prea mulțumiți de cum gestionează autoritățile criza asta cauzată coronavirus. Un studiu realizat de MKOR arată că din 7 stele/puncte posibile, românii au dat 3,84 la capacitatea de gestionare a crizei.
5.Început de lună nouă, dar site-ul de unde antreprenorii pot obține certificatele de situații de urgență afișează un mesaj cu “în curând” Celebrele certificate de situații de urgență de care au nevoie firmele pentru a accesa anumite facilități, la această oră nu pot fi eliberate. Site-ul dedicat http://prevenire.gov.ro/ afișează același mesaj de marți, prin care informează că „în curând aici veți putea solicita eliberarea Certificatelor de Situație de Urgență!”.
6.Consumul, probabil, nu-și va reveni instantaneu. Problema de azi din China ar putea fi și la noi Nu știu câți vă veți teme să mergeți în Mall-uri, să consumați o pizza la restaurant sau să mergeți, spre exemplu, la sala de fitness, după ce criza coronavirusului se va încheia. Pentru mulți, numai gândul de a transpira și respira intensiv în sala de sport „face pielea de găină”. Dacă cineva va strănuta sau tuși într-un local, va fi privit cu suspiciune de ceilalți. Dacă cineva are alergie care se manifestă prin strănut, se va simți prost când îi va vedea pe ceilalți cum îl privesc.
7.​Pentru antreprenori. Măsuri/facilități de la începutul stării de urgență. Doar cele publicate oficial De la instituirea stării de urgență, mulți antreprenori au fost nevoiți să-și înghețe afacerile. Guvernul a adoptat și publicat în Monitorul oficial o parte dintre măsuri, apoi prin alte ordonanțe a modificat actele normative. HotNews.ro și-a propus ca acest text să fie actualizat constant doar cu măsurile publicate în Monitorul oficial, adică cele care intră în vigoare. Prin urmare, dacă sunteți interesați, puteți să salvați acest link.
8.Cum se acorda somajul tehnic suportat de stat. Procedura a fost modificată și e în Monitorul Oficial. Vezi ce pași trebuie să faci Ordonanța privind șomajul tehnic suportat de stat (OUG 30) a fost modificată printr-o nouă ordonanța. Astfel, s-a renunțat la nevoia de a scoate acel certificat pentru situații de urgență de la Ministerul Economiei pentru a beneficia de această facilitate. În plus, s-a extins aria de aplicare a acestuia și modul de acordare a sumelor respective. Știm că mulți experți contabili și specialisti în fiscalitate au fost sunați în permanență de către antreprenori pentru a beneficia mai repede. Problema este că ordonanța a fost modificată de Guvern și a venit cu o nouă procedură. De joi, de la adoptarea de către Guvern, ochii au fost pe Monitorul Oficial. Abia astăzi s-a publicat. Nervii tuturor celor afectați au fost întinși la maxim, ceea ce e normal.
9.Acum avem o economie mobilizată, ca de război. Soluții economice recomandate de Daniel Dăianu: folosirea unei părți din cota la FMI, swap valutar între BCE și BNR, un nou acord Viena, o taxă de solidaritate Economia este acum ca cea de război, o economie mobilizată pentru principalele sarcini: prioritatea de sănătate și a doua (economic și social) să avem grijă de oameni, capitalul uman, susține profesorul Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal. Într-o discuție cu HotNews.ro, el a vorbit despre ce trebuie să facă guvernanții, cum trebuie să ajute populația și așteptările pe care le are cu privire la economie. De asemenea, a făcut câteva propuneri pentru a ajuta economia.
10.Cum se eliberează certificatele de situații de urgență. Vor fi 2 tipuri: Albastre și Galbene. Ordinul, în Monitorul oficial Decretul președintelui Klaus Iohannis și Ordonanțele de urgență 29 și 30, publicate recent în Monitorul oficial, vorbesc despre certificatele de situații de urgență, emise de Ministerul Economiei, de care vor avea nevoie companiile pentru a beneficia de măsurile economice luate de Guvern în contextul crizei coronavirusului.
11.Cum trebuie comunicate antreprenorilor măsurile economice acum. Exemplul australian Unele autorități explică pe înțelesul antreprenorului pachetele de măsuri pe care le-au luat în urma crizei coronavirusului. Aveți mai jos un exemplu din Australia, dintr-un document oficial al lor. Pe de altă parte, măsurile anunțate de autoritățile române într-un limbaj de lemn sunt greu de înțeles pentru foarte mulți antreprenori. Pe lângă asta, multe prevederi pot fi interpretate diferit de cum au fost, poate, intenționate, deși autoritățile consideră că din lege se înțelege bine.
12.În atenția autorităților/ Explicați antreprenorilor pachetul de măsuri economice. Riscăm să nu fie folosite ajutoarele. Cornel Grama: Cine a făcut hotărârile astea cred că nu e economist, dacă nu știe că încasările se fac de pe o lună pe cealaltă Prevederile pachetului de măsuri ca răspuns la criza coronavirusului nu sunt clar explicate și nasc foarte multe întrebări și nelămuriri, atât din parte antreprenorilor cât și din partea profesioniștilor care trebuie să le aplice, a declarat consultantul fiscal Cornel Grama, pentru HotNews.ro. Care sunt problemele și ce trebuie să explice statul, vezi în text. Sunt multe semne de întrebare asupra aplicării măsurilor.
13.Zile libere pentru părinți, în situația în care lucrează la angajatori diferiți Guvernul a luat măsura zilelor libere pentru părinți în vederea supravegherii copiilor, document care a fost publicat în Monitorul Oficial. În urma acestui lucru, au existat multe întrebări în mediul privat cu privire la cum se procedează în cazul în care părinții lucrează la angajatori diferiti. În acest sens, HotNews.ro a transmis o solicitare către Ministerul Muncii, care a răspuns.
14.Unele firme NU pot beneficia, momentan, de șomajul tehnic suportat de stat. Picu (ANFOM): Normal că nu o să mulțumească pe toată lumea. Ne așteptăm ca imediat în perioada următoare să fie și alte reglementări HotNews.ro a atras duminică atenția asupra faptului că anumite firme nu vor putea beneficia de somajul tehnic suportat de stat. Este vorba de cele afectate indirect, pentru care condiția este o scădere a încasărilor de 25%. Astfel, firmele care au avut în martie încasări din facturile anterioare, neînregistrând o scădere așa de mare, deși în martie poate nu au mai facturat nimic și se va vedea efectul negativ în următoarele luni, nu vor beneficia. Cel puțin momentan. Poate vor veni modificări ale ordonanței în viitor.
15.Somaj tehnic suportat de stat: Număr unic de apel pentru informarea cetățenilor ​Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) a organizat un call-center intern și a stabilit un număr unic de apel la care cetățenii pot suna pentru a obține informații suplimentare cu privire la modalitățile de acordare a șomajului tehnic, se arată într-un comunicat de presă al instituției.
16.Câteva ambiguități pe șomajul tehnic suportat de stat. Posibil ca unele firme, deși lovite rău, să nu poată beneficia Măsura privind șomajul tehnic suportat de stat a fost așteptată de mediul de afaceri. Există totuși câteva probleme identificate de consultanții fiscali, după ce au citit ordonanța publicată în Monitorul Oficial, și speră că vor fi făcute precizări în perioada următoare. E posibil ca unii să nu beneficieze de șomaj tehnic, dar nu par a fi soluții în acest sens, fiind o situație complicată din punct de vedere legislativ.
17.Principalele prevederi din Ordonanța privind măsurile fiscale ca răspuns la criza coronavirusului În Monitorul Oficial de sâmbătă dimineață au fost publicate câteva ordonanțe adoptate miercuri de Guvern. Două dintre ele au fost așteptate de multă lume, respectiv cea privind modificările fiscale și cealaltă cu șomajul tehnic suportat de stat, ca răspuns la criza coronavirusului.
18.Muncitorii asiatici din România sunt puțin speriați de coronavirus. Dacă situația va deveni grea, aceștia vor fi repatriați organizat (Romulus Badea) Angajații din România care au venit din Sri Lanka și Vietnam în ultimii ani sunt puțin speriați, unii chiar au plecat, dar cei care au rămas ar trebui să aștepte pentru că, dacă e nevoie, se va face o repatriere organizată, susține Romulus Badea, partener Soter&Partners, firmă care aduce în România muncitori din Asia.
19.Măsuri economice bune, dar una anunțată, privind prorogarea unui termen al declarațiilor, transmisă de Ministerul Finanțelor, se pare nu va mai fi Avem un prim set de măsuri economice. Par bune, dar să le vedem în practica. Ajută atât mediul de afaceri, cât și angajații. Experții în fiscalitate așteptau, pentru că le-a fost creată această așteptare chiar de Ministerul Finanțelor, că se va proroga termenul de 25 martie pentru depunerea declarațiilor fiscale. Se pare că această măsură nu va mai fi.
20.Primul caz de coronavirus confirmat în ANAF, la Brașov Un caz pozitiv de infectare cu coronavirus a fost confirmat în cadrul Direcției Regionale a Finanțelor Publice Brașov - Trezoreria Brașov, care a fost comunicat și Direcției de Sãnãtate Publicã, informează ANAF într-un comunicat de presă. Instituția precizează cã funcționarul în cauzã nu desfãșura activitate cu publicul.
21.Măsurile economice adoptate de Guvern, responsabile, în linie cu ce putem. La rambursarea TVA cred că sunt restanțe mai mari (Gabriel Biriș) Guvernul a adoptat un set de măsuri care să ajute economia, în această perioadă încercată de coronavirus. Trebuie să luăm în considerare că resursele financiare sunt limitate, iar bugetul a fost secătuit în anii precedenți, lucru confirmat de foarte mulți economiști. Virusul ne-a prins într-o situație proastă. Luând asta în considerare, după anunțul lui Ludovic Orban, privind proiectele adoptate, HotNews.ro a avut o discuție cu specialistul în fiscalitate Gabriel Biriș, fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor.
22.Măsurile pe care lucrează Guvernul acum pe domeniul muncii (DRAFT)/ Șomaj tehnic suportat de stat Autoritățile lucrează la un pachet de măsuri fiscale pe domeniul muncii, ca urmare a coronavirusului, ce urmează să fie adoptat în ședința de Guvern. HotNews.ro a obținut un draft, dar menționăm că la această oră încă se fac modificări pe document.
23.Două măsuri pentru stimularea companiilor, propuse de o instituție de stat Credite pentru capital de lucru și investiții cu zero dobândă temporar, comisioane zero și garanții subvenționate au în vedere autoritățile zilele astea. O instituție, FNGCIMM, a transmis zilele trecute Ministerului Finanțelor două propuneri pentru a ajuta mediul economic încercat de noul coronavirus. Conform oficialului Fondului, băncile ar putea să-și ajusteze și ele costurile în jos.
24.Mutarea în online a interacțiunii cu Statul. Cât de pregătite sunt companiile și institutiile pentru operațiuni pe internet? ANAF recomanda zilele trecute să se interacționeze online, la fel și alte instituții, dar problema este că anumite declarații tot necesită deplasarea la ghișeu, iar uneori serverele instituției dau “rateuri”. Nu totul este online. E greu să nu atingi fizic, Statul. Partea bună e că se va amâna termenul de depunere a declarațiilor fiscale cu o lună, până la 25 aprilie 2020. Chiar și între firme sunt situații asemănătoare: unele emit facturile doar în format fizic. Acum contabilii caută soluții pentru ca acestea să fie scanate și trimise pe mail. Pare că este momentul ca societatea românească să evolueze spre online.
25.În atenția autorităților. Consultanții fiscali au realizat o listă de 31 propuneri de măsuri privind efectele coronavirusului în economie Camera Consultanților Fiscali (CCF) a realizat o listă de 31 propuneri-măsuri pentru autorități, din cauza coronavirusului, pornind de la premisa că statul este singura entitate care va avea acces la împrumuturi în această perioadă în care necesarul de finanțare va crește exponențial. O altă premisă este faptul că turismul, horeca, transportul de persoane, organizarea de evenimente raportează deja scăderi semnificative. CCF anticipează scăderi foarte mari în industria auto și în industriile conexe de asemenea.
26.Unii angajatori întreabă cum să reducă salariile sau numărul de angajați din cauza coronavirusului. Cine întreabă/ „Noi acum suntem cu chiloții în vine și a venit frigu’, frate!” (Gabriel Biriș) Multe companii își vor reduce activitatea din cauza coronavirusului, iar zilele astea firmele de avocatură sunt întrebate, de angajatori, cum să reducă salariile și numărul de angajati. Practic, criza forței de muncă a dispărut, zilele astea. Informația a fost dezvăluită de Gabriel Biriș, partener Biriș Goran, fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor Publice.
27.Deficitul balanței comerciale a continuat să crească, în ianuarie. E posibil să vedem o scădere în următoarele luni din cauza coronavirusului România a înregistrat o creștere a deficitului comercial cu bunuri, în ianuarie, cu aproape 4%, la 1,32 miliarde euro, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS). Efectele coronavirusului (COVID-19) ar putea să se vadă în datele pe februarie și martie, respectiv o scădere a deficitului.
28.Proiect MFP pe EximBank: Nu există secretar de stat pe zona de buget și datorie, așa că Ministrul va putea numi pe oricare dintre ceilalți în Comitetul Interministerial/ Cât câștigă un membru Ministerul Finanțelor Publice (MFP) intenționează să modifice o anexă a unei Hotărâri din 2007 cu privire la componența Comitetului Interministerial de Finanțări, Garanții și Asigurări (CIFGA) de la EximBank. Funcția de președinte al CIFGA va putea fi ocupată de orice secretar de stat, prin ordin de ministru. Dacă ne uităm în trecut, anexa a mai fost modificată de atunci și până acum de 9 ori. Acum ar fi a zecea oară. Un membru câștigă anual peste 200.000 lei.
29.Coronavirus în economie/ Cinci lucruri pe care să le facă companiile. Experiența epidemiei trecute Fără îndoială, economia va fi afectata de coronavirus. Epidemia SARS din 2003 ar putea învăța șefii de companii cum să reacționeze și ce să facă. Deși este prea devreme de știut cât de sever va fi costul uman și financiar al coronavirusului în China și în lume, Bain & Company spune că abordarea “să așteptăm și să vedem” este de multe ori cea care creează cele mai mari pagube în vremuri incerte. În schimb, companiile care vor beneficia cel mai mult sunt cele care acționează acum.
30.Dăianu, despre coronavirus: Puterea și opoziția trebuie să facă front comun, când ne confruntăm cu un asemenea dușman Un guvern interimar, așa cum este al nostru, poate face realocări în buget în cazul în care o cere epidemia de coronavirus și chiar ar fi o neglijență inexplicabilă să nu se facă asa ceva, a declarat Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, pentru HotNews.ro. Potrivit acestuia, situațiile excepționale reclamă măsuri excepționale.

1 2 3 4 5 6 7 8  ... 25 

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by