Articole scrise de Florin Barbuta


1 - 30 din 533 rezultate
1.O idee neconstituțională și un profesor ASE: Adrian Mitroi și emisiunea PSD de educație financiară Pornește clipul. În imagine apare un om îmbrăcat cu o jachetă albă, cu părul foarte scurt, iar în spatele lui se află o imagine cu afișul de campanie la europarlamentare, cu albastru, galben și roșu pe care scrie: „Patrioți în Europa. România merită mai mult”. În dreapta jos, e sigla PSD. Omul începe să vorbească: Atențiune, atențiune (gesticulând agitat), atențiune din partea mea, Guță Nicolae Magnificul, dedic această melodie pentru cel mai tare partid posibil. Câteva secunde mai târziu, începe să cânte: De vrei gustul fericirii/ Ștampilează trandafirii. A, mă scuzați, am încurcat clipul. E vorba de un alt video, unul plătit de PSD:
2.5 lucruri interesante din noul Program de Convergență. Câți bani estimează Finanțele că fac, de fapt, în urma „Ordonanței lăcomiei” Guvernul a adoptat miercuri, printr-un Memorandum, Programul de convergență 2019-2022. Printre multe alte lucruri deja afirmate sau menționate prin alte acte guvernamentale, se mai afla unele idei ce sunt de reținut.
3.Sancțiuni date de Fisc pentru lipsa noilor case de marcat. Ar trebui amendat și Ministerul Finanțelor ANAF anunță, printr-un comunicat de presă, că a sancționat cu circa 4 milioane lei firmele pentru lipsa noilor case de marcat cu jurnal electronic. Practic, este nevoie de aceste dispozitive în vederea legării Fiscului la ele. ANAF nu poate face asta întrucât nu a fost informatizat. Ar fi fost ideal, măcar anul trecut, să se investit ceva pe partea asta, dacă tot a cerut mediului de afaceri să se suspună legislației. Zero lei au fost investiți în infrastructura IT, o arată datele bugetare.
4.10 zile libere sunt "prea multe". Cum s-au întors japonezii la muncă Odată cu schimbarea erei, în Japonia a fost “Săptămâna de aur”, de data aceasta fiind de zece zile libere. S-au încheiat marți. Încă de la început, mulți au considerat că sunt prea multe zile, dar nu au avut încotro, s-au conformat, mare parte dintre ei. Așadar în prima zi de muncă Reiwa (noua eră), Naoto Tokunaga, în vârstă de 24 de ani, a apărut la biroul din Tokyo cu 30 de minute mai devreme decât de obicei pentru că era nerăbdător să ajungă acolo, potrivit The Japan Times.
5.Datoriile familiei Castană și îndatorarea României. Cât de mare e „bulgărele de zăpadă” Nu e grav că te împrumuți, nu e grav că trebuie să o faci, dar e grav că iei banii pentru a-i consuma pe ceva ce nu îți aduce nimic în viitor. Un exemplu pe înțelesul tuturor. Să spunem că munca familiei Castană este de întreținere a locuințelor, adică a face curățenie în case. Chiar și cei doi copii de 18 și 19 ani lucrează pentru binele familiei. Toată munca este manuală, nu folosesc nici măcar un aspirator. Și, totuși, ei nu înțeleg de ce nu mai sunt chemați și a doua oară să facă treabă în aceeași locuință, după ce au mers o dată.
6.Joaca forțată a fondurilor de investiții din cauza taxelor cuplului Vâlcov - Teodorovici În ultima sâmbătă din 2018 a fost publicată, în Monitorul Oficial, Ordonanța 114 prin care se instituie noi taxe și se cresc altele deja existente. Toată lumea era cu ochii pe ea să vadă cum arată față de varianta finală. Printre curioși s-au aflat și angajații administratorilor de fonduri de investiții, cei care au în grijă banii a câteva zeci de mii de investitori.
7.Paștele sărăciei Nu știu câți v-ați uitat ieri la televizor la știri. O dată pe oră, câte un reporter se afla în supermarket și ne explica nouă, telespectatorilor, cum dăm buluc să consumăm toți banii pe care îi avem pentru sărbătoare. Vine Paștele! Printre rafturile unui supermarket mergea ușor jurnalista, afișând un zâmbet de "împlinire". Nu era multă lume în magazin, după cum se vedea în imaginea colorată de produsele aranjate pe rafturi și ambalate în pungi de plastic roșii, galbene, albastre, dar poate nu filmau unde trebuie. Transmisiunea se încheie și imaginea se mută în studio, unde întâlnim același zâmbet. Urmează o nouă știre care ar trebui să binedispună telespectatorii.
8.Cum înțelege o fetiță valoarea banului Purtam o discuție, recent, cu specialiști în finanțe despre economisire și investiții. Așa am auzit, de la unul dintre aceștia, cum și-a educat fetița, care învață într-una dintre școlile din București. Povestea este reală. Acum este în clasele primare și la școală vin tot felul de oferte, precum un spectacol pentru copii în weekend etc. Fetița mereu întreabă pe cei care vin cu oferta: Cât costă? Răspunsul e, de exemplu: 20 de lei. Fetița: Păi, nu merită!
9.Gheorghe Hagi și Nadia Comăneci, în Comisia pentru construcția grădinițelor cu profil sportiv, proiect de care este interesat Țiriac ​Cinci persoane fac parte din Comisia programului care l-ar avantaja pe Ion Țiriac să facă grădinițe cu profil sportiv. Este vorba despre Gheorghe Hagi, Nadia Comăneci, Gabriela Szabo, Camelia Potec și Florin Pelin, rector al Universității Naționale de Educație Fizică și Sport din București. Deși în ordinul președintelui Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, Ion Ghizdeanu, scrie că e vorba de 7 membri în Comisia pentru grădinițe cu profil sportiv, în anexă sunt doar 5 nume.
10.Vine „Săptămâna de aur” în Japonia: de la karaoke și dulciuri, la conserve cu aer din actuala eră În Japonia, pregătirile sunt în toi pentru a întâmpina cum se cuvine noua eră - Reiwa. Deși pentru aproape jumătate dintre japonezi cele 10 zile libere din „Săptămâna de aur” (27 aprilie – 6 mai) nu reprezintă o bucurie, conform unui sondaj realizat de o publicație niponă, firmele au început să producă bani folosindu-se de schimbare. Populația consumă resurse financiare pe diverse prăjituri, obiecte simbolice și karaoke special pentru acest eveniment. E o nouă eră și un motiv de sărbătoare.
11.Lista problemelor din construcții provocate de OUG 114 Un croitor, care e și designer vestimentar, decide să facă nou costum. Pentru a calcula măsura optimă, cheamă un model și nu se gândește că oamenii sunt diferiți fizic. În cazul de față, a luat un supraponderal. Face costumul și îl pune pe piață. Realizează că impactul nu este cel dorit. Singurele persoane cărora li se potrivește acel costum sunt cele cu măsura asemănătoare cu a modelului său. Așa s-a întâmplat și în relația autorități - sectorul construcțiilor cu Ordonanța lăcomiei (114/2018), care ar fi trebuit să ajute domeniul. Pur și simplu, statul a fost un croitor prost. Modificările s-au potrivit „mănușă” doar celor cu care au discutat înainte.
12.​Reportaj O oră și zece minute la coadă pentru: Arată-mi aurul! La final: Ia uite, un Pokemon umflat! Ce istorie a leului? Ce Sală de marmură? Vrem să vedem aurul! De la ora 11:00 era deja o coadă de câteva zeci de metri la Banca Națională a României, la intrarea de pe Lipscani. 80-90% dintre persoane au peste 60 de ani. Aproape toți au venit cu un singur gând: să vadă aurul Băncii Naționale. (Cu ocazia împlinirii a 139 de ani de la înființare, Banca Națională a României a organizat evenimentul „Ziua porţilor deschise”)
13.Cum se face școală în India: de la Guru, la înalta tehnologie. Interviu cu un jurnalist indian L-am cunoscut pe Manish Shukla anul trecut în Seul, Coreea de sud, în cadrul unei deplasări din care au făcut parte doar jurnaliști străini. Era la câteva zile după întâlnirea istorică dintre liderul nord-coreean cu cel sud-coreean, Kim Jong Un – Moon Jae In. Pentru că nu aveam prea mult timp de cutreierat orașul pe lumină, cu excepția câtorva zile, seara ne plimbam pe străzile capitalei sud-coreene. Discutam despre cum este viața în țările noastre, el se mira de obiceiurile noastre, eu de ale lor etc.
14.Orlando și Lupul Mulți dintre noi am citit fabula „Ciobănașul mincinos”. Este vorba despre Ion, un cioban căruia îi plăcea foarte mult munca sa. În fiecare dimineață scotea oile pe câmp, se scălda în pâraie, mânca brânză proaspătă etc. Într-o zi, s-a gândit să păcălească țăranii de pe câmpul din apropiere. A început să strige că vine lupul. Când aceștia au ajuns, le-a zis că i-a păcălit. A doua oară, la fel, i-a păcălit și au venit. În schimb, a treia oară chiar a venit lupul, țăranii nu l-au mai crezut când a strigat, așa că a rămas fără oi.
15.Plagiat într-un raport transmis Guvernului de Comisia de Prognoză. Responsabil pentru dezastrul din construcții: Consiliul de Programare Economică Pe ordinea de zi a Guvernului de miercuri se află un Memorandum. De fapt, e un raport privind activitatea Consiliului de Programare Economică în semestrul II al anului 2018. Cu această ocazie am aflat și cine este responsabil de marele dezastru de pe piața construcțiilor care a apărut odată cu OUG 114. Neoficial, urmează a se face modificări noi care să îndrepte o parte din problemele apărute pe piața construcțiilor din cauza prevederilor scrise prost.
16.​Amnistia fiscală Ce beneficii vor avea firmele cu plata la zi Amnistia fiscală va fi, de fapt, o eșalonare a datoriei principale și se vor șterge dobânzile și penalitățile. Firmele care au fost cu plata taxelor la zi vor fi, de asemenea, vizate de noul proiect care ar urma să fie adoptat în Guvern în această lună (aprilie).​
17.Ce reprezintă numele noii ere imperiale a Japoniei – Reiwa. De la origini, la semnificație și selecție Japonia a anunțat luni, 1 aprilie, că Reiwa va fi numele noii ere imperiale care va începe pe 1 mai, când prințul Naruhito se va urca pe Tronul Crizantemei, scrie Reuters, citat de The Straits Times. El îl va înlocui pe tatăl său, care va abdica pe 30 aprilie, finalizând cei 31 de ani ai erei Heisei.
18.​"Ordonanța lăcomiei 2": Teodorovici a "șantajat" CES în vederea unui aviz favorabil. Reprezentant al patronatelor: Vă dau vot pozitiv pentru șarmul dvs. / Discuții împotriva băncilor Varianta a doua a Ordonanței lăcomiei s-a aflat joi în Plenul Consiliului Economic și Social. O parte mare dintre aceste discuții au fost împotriva sistemului bancar cu idei precum: dobânzile la depozite sunt zero, monopol, nu creditează investiții. Încă de la începutul dezbaterilor pe această nouă ordonanță, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a spus dorește un aviz favorabil, astfel că a amenințat membrii ședinței cu faptul că dacă nu introduce în ședința de Guvern de vineri această OUG, începând de luni, săptămâna viitoare, vor intra în vigoare noile taxe. Avizul era oricum consultativ.
19.​DOCUMENT „Ordonanța lăcomiei 2”, la avanpremieră în „Cinematograful MFP”: Pilonul II primește răgaz, schimbarea la energie - posibil anticoncurențială. Nouă referință la creditele noi Ministerul Finanțelor Publice (MFP) relansează filmul „Ordonanței lăcomiei” cu partea a doua, care în distribuție are ca actori principali, printre alții: Guvernul, Băncile, Pilonul II de pensii și Energia. După ce, în prima parte, s-a demonstrat că, de fapt, este un act normativ gândit prost, cu efecte negative pentru toată lumea, inclusiv pentru stat, marți, 26 martie, a fost publicat pe site-ul instituției un nou act normativ care ar trebui, în teorie, să refacă greșelile din OUG 114/2018. Vezi în text ce aduce nou.
20.ANALIZĂ Scumpirile au fost simțite mai puternic de consumatorii de carne decât de vegani, în ultimii doi ani. Pensionarii, printre cei mai afectați Ionuț este un exemplu tipic de român care adoră grătarul, în special micii cu un pahar de vin alături sau unul cu bere. Are avantajul de a locui la casă, undeva spre ieșirea din București, în nordul Capitalei. Sunt perioade, mai ales vara, în care weekend de weekend încinge cărbunii, iar pe grătar sfârâie micii și fleicile de porc. Nu prea mănâncă legume, cu excepția cartofilor, pe care îi vrea prăjiți, și a fasolei. Cu o bere în mână întoarce carnea de pe o parte pe alta. La polul opus se situează Adriana, îl cunoaște pe Ionuț, dar ea are o problemă de sănătate din copilărie și nu prea are voie să mănânce carne. Așa a devenit vegetariana. Mănâncă doar preparate din legume și fructe pe care și le prepară acasă. Ambele persoane sunt reale, numele sunt diferite.
21.Cum va da Ion Ghizdeanu bani pentru dezvoltare primarilor. Plafonul de granturi ar fi de circa 2,3 miliarde lei pe an Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP), care ar trebui să se ocupe doar de realizarea de prognoze macroeconomice, s-a transformat într-un organism care are tentacule atât în zona fiscală, cât și în cea cu specific dezvoltării. Pe zona de fiscalitate a devenit furnizor de ținte pentru ANAF. Adică Fiscul va face verificări la firmele indicate de CNSP, iar pe zona de dezvoltare va acorda granturi, precum cele pentru primării. În cel de-al doilea caz este vorba despre vestitul fond de 10 miliarde euro, sumă totală pentru 20 de ani.
22.Dezbatere pe OUG 114 cu doi experți din Finanțe fără mandat și în lipsa Ministerelor Muncii, Dezvoltării și CNSP. Și reprezentanții PSD recunosc că Ordonanța lăcomiei e proastă Ședința Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare cu privire la un eventual aviz pe Ordonanța lăcomiei a început cu un deznodământ deja știut. Neoficial, toți invitații știau că se va vota amânarea cu două săptămâni. Înainte de această ședință, a mai fost una la Comisia pentru tehnologia informației, care s-a încheiat la fel.
23.Cascadorii râsului E pauza de după ore într-una dintre școlile din București. Copiii de clasa a V-a vorbesc despre alocațiile care nu s-au mai mărit. Dintr-una în alta, au început să-l înjure pe liderul PSD, Liviu Dragnea. La un moment dat, unul dintre copii le spune colegilor să îl înjure mai încet, că îi aude doamna directoare. Nedumeriți, întreabă de ce. Răspunsul a fost: „Păi, doamna directoare a fost pusă de PSD aici”. Asta este o întâmplare reală, auzită de la unul dintre copiii care povestea părinților, în parc, despre ce vorbesc colegii lui mai mari. Anul trecut auzeam de un nou tip de înjurătură, tot printre copiii din școli: Dă-te-n Dragnea!
24.Ministrul pitit în minister în timpul protestului #șîeu. A ieșit după. O doamnă:„A plecat, Chiparosu’” Mititel cât un cercel/ Stă pitit un şoricel/ Tremurând bietul de el/ Fiindc-aflase dintr-o carte. Așa a părut vineri ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, prin lipsa de la protestul referitor la fenomenul #șîeu. A anunțat că va participa la acțiune, dar nu a făcut-o. Cuvintele lui Dragnea de cu o oră înainte l-au făcut pe ministru să stea în birou în cele 15 minute de protest.
25.Curiosul caz al lui Eugen Teodorovici Este ora prânzului și cei din presă primim invitație de la ministerul Finanțelor, ceva de genul: „Domnul ministru Eugen Teodorovici va susține declarații de presă”. E invitația pentru mâine. Au fost cazuri în care urma să fie în aceeași zi. Mulți ajungem cu 20-30 minute înainte pentru a ne ocupa un loc bun în sală. Uneori ne cheamă în holul instituției pentru a nu pune întrebări. Când e pe hol, mare lucru nu auzi din ce vorbește, pentru că distanța dintre noi și pupitru e mare.
26.​INFOGRAFIC Ce înseamnă deficitul de forță de muncă pentru economie În 5 ani economia va avea nevoie de peste jumătate de milion de persoane pe piața forței de muncă, necesar care nu poate fi acoperit din resursele interne dacă nu se iau măsuri, se arată într-un studiu al Confederației Patronale Concordia, KPMG și Institutul Național de Cercetări Economice (INCE) al Academiei Române.
27.​ANALIZĂ Cum ar fi trebuit să arate România astăzi. De la operă de artă, la caricatură Ne aflăm la început de 2019, drumurile țării sunt circulate cu viteză. Traficul nu mai e blocat. Ieri am ieșit din țară, plecat de la București, prin Vest în doar câteva ore. Din Ungaria, încă nu știu în ce țară europeană să mă duc. În țară am observat că au scăzut și prețurile produselor în magazine. Faptul că traficul e fluid datorită autostrăzilor construite în cei doi ani de guvernare PSD, îmi permite să economisesc. De ce au scăzut prețurile? Transportatorii aduc mărfurile folosind mai puțin combustibil, pentru că nu mai stau degeaba în trafic. În plus, își fac treaba mai repede, iar comerțul merge foarte bine. Totul datorită investițiilor făcute în ultimii ani. S-au băgat așa de mulți bani în economie, că mă gândesc ca, data viitoare, să merg și cu trenul. Merge atât de repede acum. 320 de kilometri pe oră părea un vis acum câțiva ani.
28.​DOCUMENT Ministerul Finanțelor vede tot creștere economică de 4,5% pentru 2018, deși INS a anunțat oficial 4,1%. Autoritățile par să nu creadă în Fondul Suveran, anul acesta Ministerul Finanțelor a publicat noua strategie fiscal-bugetară pentru perioada 2019-2021. De remarcat că acesta este cel de-al treilea document de la publicarea bugetului în dezbatere, dar primul de după adoptarea în Parlament. Pare că Finanțele nu vor să recunoască noile date INS privind creșterea economică. Luna trecută a fost publicate cele semnal, care anunțau că aceasta este 4,1% din PIB, iar săptămâna aceasta a fost anunțată varinta provizorie, cu un PIB nominal mai mic cu peste 9 miliarde lei, păstrând aceeași creștere economică de 4,1%. Strategia autorităților pare că nu crede în realizarea Fondului Suveran în acest an, deși e un document publicat vineri în dezbatere, cu câteva ore înainte de afișarea acestei strategii.
29.​VIDEO Hohote de râs la Bursă când un șef al IFC a făcut o glumă cu referire la Viorica Dăncilă Bursa de Valori București a organizat un eveniment cu ocazia zilei de 8 Martie. Printre cei invitați să rostească un discurs s-a aflat și Cristian Nacu, Senior country officer pentru România la Internațional Finance Corporation, divizia de investiții a Băncii Mondiale. Înainte de de a citi un discurs în engleză, a spus că va citi de pe foaie, făcând referire la Viorica Dăncilă, precizând că „e mai bine să citești de pe o hârtie decât să spui prostii”. Toate femeile din sală au izbucnit în râs.
30.PIB-ul a fost anul trecut cu 9,1 miliarde lei mai mic decât estimau autoritățile. La cât a urcat deficitul bugetar Astăzi a fost publicat PIB-ul pe 2018. Știam de luna trecută care este creșterea economică, nici 5,5% cat credeau autoritățile la începutul anului trecut și nici 4,5% cât au estimat ulterior. A fost 4,1%. Informația importantă de astăzi nu se află în comunicatul INS, ci în combinația acestuia cu execuția Finanțelor. Astfel, noul deficit bugetar este de 2,9% din PIB, nu 2,88%, pe metodologia cash.

1 2 3 4 5 6 7 8  ... 18 

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version