Articole scrise de Florin Barbuta


1 - 30 din 949 rezultate
1.Ce eforturi fac țările din jur sa atragă investitori străini și cum stă România și se uită de pe margine Ungurii ne iau fața când vine vorba despre atragerea investitorilor străini, deși avem ceva ce ei nu au: populația – forța de muncă. Ei și-au resetat anul trecut întreaga industrie auto, în timp ce Renault, la noi, a decis să facă noua Dacia electrică în China. Guvernul român ar trebui să se inspire de la ei folosind măcar parțial metodele lor. Dacă vrem salarii mai mari și un trai mai bun, atunci este important ca Guvernul să-și restructureze modul de gândire.
2.13 țări din care poți lucra ca nomad digital. Condițiile ce trebuie îndeplinite, prețurile din restaurante și magazine. De la Grecia, la Mauritius, Costa Rica sau Mexic Îți faci bagajele și pleci. Vrei să muncești o perioadă de 6 luni - 1 an dintr-o zonă care-ți place pentru o experiență diferită. Devii nomad digital. Asta în condițiile în care ai un job care îți permite munca la distanță. De la Spania și Grecia, la Mauritius, Costa Rica sau Mexic, ne-am uitat să vedem ce condiții sunt, ce vize speciale (de nomad) există și care sunt costurile vieții acolo.
3.Dacă de un an alergi prin casă, să știi că nu ești singurul. Sporturi, echipamente și costuri Mulți și-au transformat casa în sală de sport din martie 2020. Sunt cazuri în care și-au luat biciclete fitness și benzi de alergat, dar și gantere, benzi elastice și saltele de yoga. Un an de sport pentru trei persoane. Unele canale Youtube, deși par profesioniste, sunt slabe prin faptul că încearcă să imite trendul: „Se urmăresc bine exercițiile pentru eliminarea grăsimii abdominale? Păi, facem unul. Se urmărește Baby Shark? Arătăm cum Baby Shark face abdomenul patrățele”. Deci sunt multe prostii, iar mulți se plagiază unii pe alții. Dacă cineva are o idee și face multe vizualizări, atunci ideea este replicată de altul și tot așa. E mult plagiat. Alte canale sunt serioase, dar mai puțin urmărite.
4.ANAF a decis să pună în dezbatere Declarația de regularizare ce ar trebui depusă luni de contabili HotNews.ro a arătat marți că e un haos pe fiscalitate din cauza facilității privind cei 1.500 lei pentru creșă, având în vedere că unele firme au aplicat în perioada noiembrie 2020-martie 2021. Ei bine, ANAF a decis totuși să nu pună contabilii să studieze în acest weekend, așa că a publicat în dezbatere forma Declarației de regularizare. Asta deși în cadrul ședinței de marți de la Ministerul Finanțelor, secretarul de stat Attila Gyorgy a spus că nu se poate, deoarece nu este în vigoare acea OUG.
5.Haosul unei facilități: Ministerul Finanțelor și ANAF ar putea face ca unii contabili să studieze în acest weekend E un mic haos pe partea de legislație fiscală, de data asta generat de faptul că, din noiembrie 2020, Ministerul Finanțelor nu a reușit să facă o procedură cu privire la facilitatea celor 1.500 lei pentru creșă sau grădiniță. Ea a fost suspendată recent, dar unele firme au aplicat 5 luni (noiembrie 2020 – martie 2021). Problema este că în proiectul ce urmează să fie adoptat miercuri apare o Declarație de regularizare ce va avea ca termen 25 aprilie (picând în weekend, se va lua în considerare ziua de luni ca zi de depunere).
6.Trei scenarii pe termen scurt ale mediului de afaceri. De ce nu vor scădea prețurile la imobiliare și la cât ar putea ajunge euro În anumite cercuri ale mediului de afaceri se lucrează cu diverse ipoteze și se fac diferite calcule. Astfel, economiștii analizează date din România și din străinătate, se uită și la cele legate de Covid pentru a vedea ce este de făcut în continuare. Cu alte cuvinte, creionează niște așteptări. Asta nu înseamnă că au dreptate, sunt doar niște ipoteze (amintim în acest sens cartea Radical Uncertainty: Decision-making for an unknowable future – de John Kay și Mervyn King).
7.Vaccinarea nu este suficientă. Economist român care locuiește la Londra, despre “lecția britanică” Obsesia cu vaccinarea este greșită. Asta o spun cei care au cel mai mare succes cu vaccinarea în acest moment în Europa: anume britanicii, potrivit lui Dan Bucșa, economist-șef pentru Europa Centrală și de Est în cadrul UniCredit Bank Londra. “Vă spun chestia asta pentru că sunt aici și mă uit la ce comunică și cum comunică”, spune el.
8.Merele cu origine din „vezi pe ambalaj” și cum ”cântăresc” importurile în creșterea prețurilor, cursului de schimb și dobânzilor Mere roșii – țara de origine: vezi pe ambalaj. Mulți au văzut în lanțurile de supermarketuri acest gen de afiș. Ideea este că importăm. E o legătură directă între un indicator publicat ieri de BNR (deficitul de cont curent) și creșterile de prețuri, curs de schimb, dobânzi la credite. HotNews.ro a cerut explicatii de la mai multi experți: Cristian Popa, membru CA la BNR, Adrian Codirlașu, de la CFA România, și cu specialiști care lucrează pentru instituții internaționale și n-au dorit să le fie publicat numele.
9.Scurt ghid de făcut Bugetul franjuri: 10 excepții fiscale care au sărăcit Educația și Sănătatea, tolerate de toți- de la PSD la PNL și USR-PLUS Partidelor le plac specialii și nu e vorba doar de PSD (care transformat mult Codul fiscal), ci și de PNL, USR-Plus (probabil și celelalte, dar acum ne referim la principalele). S-a vorbit, mai mereu, doar de pensiile speciale și cum sunt partidele împotriva lor. În aceeași găleată se află și alți speciali: creați în fiscalitate – oameni care nu plătesc taxe. Nu se vorbește despre ei pentru că multora, când aud cuvântul fiscalitate, li se pare ceva plictisitor, tehnic. Cuvântul creează un soi de repulsie. De ce nu sunt bani pentru sănătate și educație? Ăsta e unul din principalele motive. Așa a ajuns bugetul franjuri.
10.​INTERVIU Daniel Dăianu: Sistemul fiscal român este profund inechitabil. Cei care ne dau lecții cum să fie un regim optim ar fi bine să ne ajute să combatem profit-shifting-ul masiv Eu consider că sistemul fiscal din România este inechitabil și nu pe ici pe colo… Este profund inechitabil, a declarat profesorul Daniel Dăianu, într-un interviu acordat HotNews.ro, precizând că trebuie să creștem veniturile bugetului. „Nu merge numai prin restrângere de cheltuieli. Lărgirea bazei de impozitare și o colectare mai bună pot aduce probabil câteva procente din PIB în plus în câțiva ani”, a spus el. Am discutat în cadrul interviului pornind de la unele teorii economice, precum cea ricardiană, din care reiese că o creștere a datoriei astăzi se va vedea în taxare în viitor. Ce ar fi dacă piețele ar pierde încrederea în politica bugetară văzând deficite mari persistente?
11.Cum pleacă curierii din țară, încrederea noastră ca popor și o poveste despre unul dintre ei spusă de șeful unei companii din industrie: Mi-as fi dorit să pot să-l țin în țară, dar n-aveam cum Înainte de pandemie aveam o problemă cu plecatul șoferilor, curierilor, din țară: noi îi aduceam, îi pregăteam, a declarat Adrian Mihai, CEO Fan Courier, în cadrul unui eveniment organizat de PwC România. „La un moment dat am înființat o școală în care luam tineri care nu aveau posibilitatea să facă școala de șoferi și îi pregăteam, îi făceam profesioniști. Stăteau, căpătau experiență 6 luni - 1 an. Când deveneau mai productivi și mai buni plecau în UK, Germania și așa mai departe”, a spus el
12.Școala trebuie să-i învețe pe tineri să rezolve probleme, să ia decizii, să fie creativi. Ela Moraru (Google): Automatizarea și digitalizarea nu sunt Bau Bau/ Suntem într-o criză a educației Școala ar trebui să dezvolte tinerii, dar nu cu o grămadă de cunoștințe de tip calculator, ci să le dea un set de abilități, precum rezolvarea problemelor, să ia decizii, să fie creativi, să aibă o expertiză tehnică. Cu alte cuvinte, este vorba despre procese cognitive complexe. Asta spun: Ela Moraru, country manager Google, Sergiu Manea, CEO BCR și Adrian Mihai, CEO Fan Courier. Ei au făcut declarațiile în cadrul unui eveniment organizat de PwC România.
13.Arta NFT: noul fenomen care pare să susțină criptomonedele/ Cum controlează unele galerii de artă prețul operelor fizice Anul ăsta e despre NFT-uri, unde până acum era vorba despre criptomonede. De fapt, se susțin una pe alta. Ai nevoie de criptomonede ca să cumperi NFT. Invers, ca să vinzi. Galeriile de artă, cunoscute pentru modul în care țin prețurile operelor sus, pot profita și ele de pe urma fenomenului. Dacă merită să cumperi așa ceva sau nu, depinde de fiecare în parte.
14.Un experiment mai vechi cu rezultat pozitiv. Andrei și economisirea printr-un fond de investiții: comisioanele nu i-au mâncat randamentul Am povestit de câteva ori despre Andrei care investește pe bursa de câțiva ani. Vom lăsa link-urile la final. Vorbim acum despre o investiție devenită experiment: investiția prin fonduri. Până la urmă, acest gen de economisire pe termen lung pare că funcționează în practică. Numim experiment pentru că suma este mică, dar a produs alți bani.
15.​Cum scapi de dobânzi și penalități dacă ai avut după 29 martie inspecție fiscală și ți-a fost emisă decizie de impunere – explică într-o discuție VIDEO Cornel Grama O nouă amnistie la dobânzi și penalități pentru inspecții fiscale a fost publicată în Monitorul oficial luni prin OUG 19/2020. Consultantul fiscal Cornel Grama a explicat cum se aplică în practică această nouă prevedere care ajută firmele sau persoanele fizice care au avut sau au parte de inspecții fiscale de la ANAF. El a oferit și exemple în practică pentru a fi mai ușor de înțeles.
16.Excepțiile fiscale din România: de la taxarea muncii, la firme – interviu VIDEO cu Dan Manolescu Codul fiscal are multe excepții, respectiv categorii de persoane fizice care nu plătesc anumite taxe sau firme care în funcție de plafonul micro sau domeniu au altă taxare. Mulți economiști aduc în discuție ideea de excepții, dar nu intră deloc în detalii pentru a putea ști care sunt acestea. HotNews.ro a discutat cu Dan Manolescu, președintele Camerei Consultanților Fiscali (CCF) pentru a face o inventariere a lor. Nu este vorba despre a elimina unele sau altele, ci doar le prezentăm, mai ales că este posibil ca după pandemie să vedem o reașezare a taxelor, respectiv eliminarea unor excepții.
17.​Surpriză în Monitorul oficial. A fost suspendată facilitatea celor 1.500 lei pentru creșă sau grădiniță. Nazare și Cîțu au omis să spună că au adoptat și asta Guvernul a adoptat suspendarea facilității prin care firmele plătitoare de impozit pe profit aveau posibilitatea să acorde angajaților (părinți) 1500 lei pentru creșă sau grădiniță. Aceasta a apărut, luni (astăzi), în Monitorul oficial. Deși a fost adoptată joi seara (25 martie), premierul Florin Cîțu a menționat în conferința de la finalul ședinței de Guvern celelalte măsuri din OUG, dar nu și asta. La fel a făcut și Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor, dar el a postat pe Facebook. Ambii au omis suspendarea facilității până la finalul anului.
18.​​Reportaj VIDEO Apărare, arme, rostogoliri, de la capăt. Pandemia a lovit și Aikido: vin mai puțini copii Poc, ecou, fâsst. Poc, ecou, fâsst: antrenamentul Aikido la un dojo din București (Seishin Dojo, ce a împlinit recent 19 ani de activitate). Pandemia a lovit și Aikido. Diferența este dată de numărul de participanți, în special grupa de copii. Vin mai puțini.
19.Cum se justifică Finanțele că suspendă măsura celor 1.500 lei pentru creșă sau grădiniță, deși legea e în Monitorul Oficial din noiembrie 2020. Se pare că au uitat de facilitate când au făcut Bugetul pe 2021 Subiectul fierbinte: un proiect de OUG al Ministerului Finanțelor care prevede, printre altele, suspendarea facilității de 1.500 pentru creșă sau grădiniță, anul acesta. Instituția a venit acum cu niște precizări, le puteți vedea mai jos, dar sunt câteva aspecte ce trebuie avute în vedere înainte de a o citi. O scurtă concluzie: au uitat de legea care introduce această facilitate când au făcut bugetul pe 2021.
20.Biriș, care a lucrat la facilitatea de 1.500 pentru creșă sau grădiniță: Nu pot să pricep cum gândesc oamenii ăștia. O mare greșeală. E dorința de a nu munci ca să facă normele de aplicare Ministrul Finanțelor propune ca facilitatea de 1.500 pentru creșă sau grădiniță să fie suspendată anula cesta. HotNews.ro a scris deja despre asta. Unul dintre cei care a fost implicat în elaborarea acestei măsuri a fost Gabriel Biriș, specialist în fiscalitate și fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor.
21.Noi măsuri fiscale: Adio 1.500 lei pentru creșă sau grădiniță, Finanțele propun suspendarea/ Se continuă cu scutirea impozitului la Horeca. Nou termen pentru eșalonarea simplificată: 30 septembrie 2021 Ministerul Finanțelor (MF) propune suspendarea aplicării unei măsuri așteptate de părinți, respectiv acei 1.500 pentru creșă sau grădiniță, deși toată lumea aștepta normele de aplicare. Practic, conform unui proiect publicat pe site-ul instituției, se renunță la această facilitate, anul ăsta, deși la începutul anului ANAF informa companiile că pot aplica pentru ea.
22.VIDEO INTERVIU cu Romulus Badea despre taxare și munca la distanță dacă devii nomad digital. Dacă ai munci din Grecia? Cum ar fi să iei decizia de a deveni nomad digital? Să spunem că un an vrei să lucrezi din Grecia, mai ales că munca la distanță a evoluat de la debutul pandemiei. Bineînțeles, începi să te întrebi, printre altele, unde plătești taxele. Pe acest subiect și unele asemănătoare, HotNews.ro a discutat cu Romulus Badea, expert în fiscalitate la Soter&Partners.
23.O neclaritate, doi miniștri de finanțe, nicio rezolvare. Problema tichetelor cadou e acum la Nazare/ ANAF-ul se uita strâmb spre voucherele eMag Mai știți problema cu tichetele cadou în care ANAF a profitat de o neclaritate din lege și a început controale în a doua parte a anului 2019, apoi au continuat în 2020? Adică au început de pe vremea lui Teodorovici, au continuat în perioada Cîțu, iar acum mingea e la Nazare. La începutul anului trecut, un reprezentant al Ministerului Finanțelor le-a spus celor de la ANAF că nu este în regulă ce-au făcut. Ei bine, ANAF-ului nu-i pasă. I-ar fi cășunat acum voucherele eMag, conform specialiștilor în fiscalitate. La TaxEU Forum, câțiva experți au susținut prezentări pe această problemă. Se vorbește mereu de conformare voluntară, de parteneriat între mediul de afaceri și ANAF. În practică, lucrurile par să nu se îndrepte în această direcție.
24.Minusuri, plusuri, oportunități și amenințări la adresa fiscalității/ Angela Roșca: Ne putem aștepta la majorări de taxe, dar nu anul ăsta. Pentru anii viitori ne putem gândi la asta România are anumite avantaje în privința fiscalității, dar și dezavantaje în ceea ce privește fiscalitatea. Despre ele a vorbit recent Angela Roșca, managing partner Taxhouse, lider al grupului de lucru pe fiscalitate în cadrul Coaliției pentru Dezvoltarea României, la TaxEU Forum.
25.Biriș, despre cei 1.500 lei pentru creșă sau grădiniță: Solicit Ministerului de Finanțe să urgenteze aplicarea normelor Firmele nu pot aplica o lege prin care ar putea acorda angajaților 1.500 lei pentru plata creșei sau grădiniței (dacă doresc) pentru că nu sunt norme. HotNews.ro a scris recent. Este vorba despre o facilitate introdusă anul trecut în Codul fiscal. Pe această temă, Gabriel Biriș, specialist în fiscalitate și fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor, a avut o intervenție la TaxEU Forum.
26.Șefa ANAF: În cursul acestei luni ar putea fi permanentizate procedura de eșalonare simplificată și rambursarea TVA cu control ulterior În 2020 am reușit să implementăm o serie de măsuri care vizează creșterea gradului de conformare voluntară. Mă refer aici la eșalonarea simplificată, extinderea rambursării cu control ulterior, măsuri pe care le analizăm în prezent din perspectiva impactului pe care l-au determinat, a declarat președintele ANAF, Mirela Călugăreanu, în cadrul TaxEU Forum.
27.Angela Roșca, despre informatizarea Fiscului: Când știi că ești la Big Brother, te comporți un pic altfel în casa Big Brother. Companiile bune plătitoare și-o doresc Mediul de afaceri înțelege nevoia de digitalizare a ANAF ca să colecteze datele, cu speranța că ne vor folosi pentru a-i prinde pe cei care nu plătesc deloc sau ce trebuie, a declarat Angela Roșca, managing partner Taxhouse, lider al grupului de lucru pe fiscalitate în cadrul Coaliției pentru Dezvoltarea României.
28.Dan Manolescu: Nu de lipsa informațiilor din noile case de marcat ducem lipsă. Se știe și acum cam cine nu dă bon fiscal. Poate acea metodă de conectare va face aceste lucruri mult mai evidente Avem acele măsuri de conectare case de marcat, e-factura și așa mai departe. Acolo nu conectarea în sine rezolvă problema (de colectare a veniturilor n.r.), nu colectarea datelor la ANAF este dezideratul, ci utilizarea acelor date, a declarat Dan Manolescu, președintele Camerei Consultanților Fiscali, în cadrul TaxEU Forum 2021.
29.UBERizarea învățământului - o idee ce pare utopică: educație dobândită inteligent. Mircea Miclea: În cazul cunoașterii nu contează sursa din care o dobândești, ci câte probleme poți rezolva cu ea Ce-a adus bun pandemia? Concluzia e un grad mai ridicat de digitalizare. Învățământul clasic poate face un pas spre UBERizare. Ar transforma și impulsiona cunoașterea. Ideea pe care o prezentăm mai jos pare utopică, dar nu imposibilă. Bineînțeles, universitățile mari nu vor accepta, așa cum ne explică profesorul și psihologul Mircea Miclea, fost ministru al Educației, dar cele de mâna a doua e posibil.
30.Implementarea SAF-T și controlul ANAF: Firmele vor trebui să completeze 800 de câmpuri într-un fișier xml, dar ar fi beneficii pe termen lung. Curând se începe testarea, iar din 2022 va fi aplicat Așa cum am spus de multe ori când am vorbit despre implementarea SAF-T, la care lucrează ANAF, inspectorii fiscali nu se vor mai duce pe capul antreprenorilor pentru orice suspiciune, ci prin sistemul informatic inspectorii vor obține informațiile dorite de la contribuabili. Vor merge la firme doar după analiza datelor respective și doar dacă este nevoie. Cu alte cuvinte, nu se mai vine direct în inspecție pentru a se cere datele la fața locului.

1 2 3 4 5 6 7 8  ... 32 

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by