Articole scrise de Florin Barbuta


1 - 30 din 620 rezultate
1.De ce totul ne va costa mai mult de anul viitor/ O poveste de la frizerie Discursul ministrului Muncii, Marius Budăi, s-a încheiat cu o frază care dă de gândit. A spus că punctul de pensie trebuie să crească de la 1 septembrie la 1775 lei, acum fiind 1.265 lei. Așadar, de anul viitor urmează, potrivit Legii pensiilor, o creștere de 40%. Procentul e foarte mare. Cum pare că în an electoral nimeni nu va lua o măsură în sensul etapizării acestei majorări, de exemplu, vom simți cu toții efectele. Prețurile produselor vor urca.
2.FINANȚE - Ce rămâne după Guvernarea PSD: Viitorul Executiv trebuie să găsească 25 miliarde lei/ 60 din 100 de lei se duc pe salariile bugetarilor și asistență socială Pentru cei care nu au răbdare să citească tot textul, vedeți că am pus un intertitlu ceva mai jos despre cele 25 de miliarde lei pe care viitorul Guvern trebuie să le găsească, dacă nu va lua alte măsuri, bineînțeles. Sunt câteva probleme și câțiva indicatori cu probleme ce vor trebui corectați în perioada următoare, lucru care va fi greu, dat fiind că spațiul fiscal nu mai există. Nici nu știu dacă mai trebuie să-l numim spațiu fiscal. Am luat câțiva indicatori fiscali importanți și 2 probleme care trebuie rezolvate pe partea ce ține de Finanțe, asta pe lângă marea problemă, pe care o tratăm în partea a doua a articolului.
3.6,5 milioane euro, de la Sectorul 1, pentru Federația de Rugby condusă de Alin Petrache, fiul unui controversat afacerist din tripleta Bittner – Cocoș – Petrache Marți a avut loc o ședință a Consiliului Local Sector 1 din București, pe ordinea de zi aflându-se un proiect cu multe semne de întrebare, respectiv un protocol pentru acordarea unui sprijin financiar Federației Române de Rugby, condusă de Alin Petrache. Proiectul a trecut cu 16 voturi pentru, 6 abțineri și 2 împotrivă. Au votat pentru cei de la PSD, împreună cu unii consilieri USR. Vezi cum explică un consilier USR votul „pentru”.
4.Proiectul cu închisoarea pentru datornici inițiat de Teodorovici, modificat la Senat. Dispare articolul care a făcut vâlvă, dar pare că se dă dezlegare la evaziune Comisia de buget-finanțe din Senat a dat marți aviz favorabil proiectului inițiat de Eugen Teodorovici, în calitate de senator, referitor la închisoarea pentru datornci. S-au votat și câteva amendamente propuse de Consiliul Economic și Social (CES). Practic, se elimină articolul 6, respectiv cel referitor la închisoarea pentru datornici, în schimb, articolul 9 cel care ajuta evaziunea, în varianta inițială, se modifică mult.
5.Necesarul de finanțare pentru 2019 a urcat cu 4 miliarde lei, din care 1,1 miliarde la deficit (date MFP)/ Ionuț Dumitru: Guvernul se gândește la o rectificare rapidă pentru că altfel probabil deficitul derapează foarte mult Când Guvernul a adoptat bugetul pe 2019 a calculat un necesar brut de finanțare, adică refinanțarea datoriei plus deficitul bugetar, de puțin peste 70 miliarde lei.Ulterior, în Parlament, s-au mărit alocațiile copiilor, așa că acesta a urcat la 72 miliarde lei. Prin luna mai autoritățile au făcut public Programul de convergență 2019-2022 în care au reconfirmat cifra de 72 miliarde lei. Astăzi, un nou document al Ministerului Finanțelor arată că cifra a crescut cu 4 miliarde lei, la 76 miliarde lei.
6.Minus 400.000 de angajați bugetari. Ok, dar de unde și cum tai? Dragoș Anastasiu a făcut recent o declarație care a atras atenția tuturor. Printre altele el a spus că un Guvern cu prim-ministru tehnocrat va ajunge la putere în 2020 în România, care iniţial va lua măsura disponibilizării a 400.000 de bugetari. De la teorie la practică e un drum lung.
7.Paradox bugetar: Ne vom încadra în deficit datorită incompetenței administrației. Nu o spunem noi, ci reiese din vorbele lui Teodorovici... Un miliard, se legăna, pe o pânză bugetară/ Și pentru că, pânza ținea, a mai venit un miliard/ Două miliarde, se legănau... 22 de miliarde se legănau... La aproape 22 de miliarde lei a ajuns deficitul bugetar. Atenție, cifra este la 8 luni. Ca procent din PIB – 2,13%. Anul ăsta probabil nu se va rupe plasa, adică să depășim un deficit de 3%. Ce înseamnă asta?
8.UPDATE Surse: Lucian Anghel ar putea să plece de la Bursa de Valori București/ Acționarii se gândesc la o altă persoană/ Anghel: Eu personal mă simt împlinit și sunt bucuros și onorat că am făcut parte din acest proiect de încercare de upgradare Mandatul actualului președinte al Bursei de Valori București, Lucian Anghel, se va finaliza în curând, iar surse din piață au declarat, pentru HotNews.ro, că acționarii ar dori schimbarea acestuia cu cineva care a fost în conducerea casei de compensație Sibiu.
9.UPDATE Dăianu către Teodorovici: Așa cum știți să jigniți, vă rog să vă abțineți! Domnule, vă rog să tăceți din gură acum! Ați jignit oameni/ Teodorovici: Uite cine vorbea de educație mai devreme. (...) Colegii de la BNR cred că știu frustrările care motivează această poziție Un schimb dur de replici a avut loc miercuri între Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal și ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici. Încă dinainte de începerea discursului președintelui Consiliului Fiscal, Teodorivici a simțit nevoia să-l atace.
10.Teodorovici: Dacă trece moțiunea, nimeni nu va încheia bugetul anul viitor Bugetul, înainte de moțiune, arată foarte bine, a declarat ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, într-o conferință organizată de DC News.
11.Teodorovici anunță bonificații pentru firmele care sunt cu taxele la zi Firmele care se conformează voluntar și în ultimii 3 ani și-au plătit obligațiile trebuie să aibă un stimul, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice, în cadrul unei discuții avute în Consiliul Economic și Social.
12.Teodorovici se arată dispus să renunțe la articolul privind închisoarea pentru datornici, dar continuă cu restul proiectului Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, se arată dispus să accepte un amendament menționat în Consiliul Economic și Social (CES) la proiectul său privind închisoarea pentru cei care nu își plătesc taxele la timp. Practic, să se elimine articolul 6, care vorbește despre acest lucru.
13.​Document: Pe ce s-au cheltuit banii din programul întrerupt cu Banca Mondială/ Sistemul legislativ și fiscal din România este supus interpretărilor diferite de la un minister la altul La jumătatea acestui an a fost publicată în Monitorul Oficial o scrisoare de întrerupere a acordului pentru modernizarea Fiscului, motiv pentru care trebuie să dăm banii înapoi – peste 17 milioane euro, despre care HotNews.ro a mai scris. În concluzie, o pierdere de vreme, ani pierduți. Dintr-un raport al unui auditor independent, document ce se află la ANAF și consultat de HotNews.ro, am aflat pe ce s-au cheltuit banii.
14.Teodorovici, care era să pună bursa pe butuci, împreună cu Darius Vâlcov, pare că-și asumă meritele pentru promovarea la statutul de Piață Emergentă Nu o să uit multă vreme, pare că am impregnată pe retină imaginea cu Eugen Teodorovici și Darius Vâlcov la Guvern când anunță, mândri, că au adoptat “Ordonanța lăcomiei”, care a luat prin surprindere pe toată lumea și a produs efecte negative. Au venit anul acesta ordonanțe de corecție, așa că mare parte efectele preconizate au cam dispărut. Avem, de ieri, o decizie istorică: Promovarea pieței de capital românești de la statutul de Piață de frontieră la cel de Piață Emergentă Secundară, de către FTSE Russel, și un ministru de Finanțe carepare că-și asumă o parte dintre „merite”, deși nu a făcut nimic, poate chiar opusul. Dacă mai vine Guvernul cu un proiect pentru desființarea Pilonului II, coborâm treapta.
15.Bursa românească, în vizorul mai multor investitori. A fost promovată de la Piață de frontieră, la Piață Emergentă Secundară/ Daniela Șerban (președinte ARIR): Este știrea anului FTSE Russel a promovat Bursa de Valori București (BVB) de la statutul de piață de frontieră, la cel de piață emergentă secundară. Daniela Șerban, președintele Asociației pentru Relații cu Investitorii la Bursă din România (ARIR) a explicat, pentru HotNews.ro, ce înseamnă promovarea la statutul de Piață Emergentă.Eugen Teodorovici: Trecerea pieţei de capital la statutul de piaţa emergentă este o decizie istorică pentru RomâniaCe înseamnă promovarea la statutul de Piață Emergentă a Bursei de Valori BucureștiASF spune cum se va aplica decizia FTSE Russel și așteaptă o decizie asemănătoare de la MSCI în 2020
16.Salariile de la stat și dorința românilor de a deveni funcționari publici/ Ce salarii sunt în companiile străine prezente în țară Un sondaj realizat recent de INSCOP arăta că 2 din 3 români cred că e mai bine să lucrezi la stat. Acesta nu arată și motivele pentru care există acest răspuns. Le putem intui. Probabil se gândesc că sunt salarii mai mari, fără stres pe principiul „timpul trece, leafa merge” și prezintă siguranță. Ceea ce mulți probabil nu conștientizează este că persoanele relaxate sunt în general cele care intră „pe pile” prin concursuri aranjate, cu salarii mai mari și opțiuni de promovare. Ceilalți, muncesc, chiar mai mult decât ar face-o la privat, pentru că trebuie să suplinească lipsa muncii celorlalți. Acesta este și motivul pentru care pot aduna frustrări, mai ales dacă „pila” ajunge să fie promovată, chiar dacă nu a făcut mare lucru. Ca salarii, da, sunt mai mari, pe medie. Dacă merită sau nu merită, depinde de fiecare.
17.Companiile americane, dezamăgite că Teodorovici a mutat de la Finanțe în Parlament un proiect bun La începutul lunii septembrie, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, și-a asumat ca propuneri legislative personale munca specialiștilor din minister. Practic, un an întreg a lucrat Ministerul Finanțelor la un proiect de ordonanță împreună cu mediul de afaceri, iar HotNews.ro a scris chiar recent despre document. Deși era mai simplu și mai rapid să fie adoptat dacă se mergea pe varitanta adoptării în Guvern, Teodorovici a preferat să devină inițiator ca senator PSD.
18.Un picuț de liniște, că urmează să auzim: „2020 va fi anul investițiilor” Dați o căutare pe Google cu: „2018 va fi anul investițiilor”. Mai dați una: „2019 va fi anul investițiilor”. Ați văzut ce și cine apare la căutare pe primele poziții? N-au mai fost anii investițiilor, o arată datele oficiale. Câteva miliarde de lei în plus nu poți numi anul investițiilor. Abia ajung pentru repararea unor drumuri. Spitalele alea multe s-au amânat și ele.
19.Cele mai mari 1.000 de companii din România, ca furnicile: Se pregătesc de vremuri grele Este important, pentru mediul de afaceri, în general, să aibă în vedere și cum se mișcă companiile de top pentru că ele dau semnalul, este de părere Iancu Guda, services director, Coface România. Asta pentru că, spune el, au jumătate din business, mulți oameni, mulți clienți, înțeleg multe, au multe informații. De multe ori, strategia lor dă un semnal în piață pe mai departe.
20.Cealaltă față a proiectului cu închisoarea inițiat de Teodorovici: Pedepse mult mai mici pentru evazioniști Un singur articol din proiectul lui Teodorovici, cu privire la închisoarea pentru antreprenorii care întârzie cu taxele la stat, a scandalizat opinia publică. Ce se afla la câteva paragrafe distanță? Modificarea unui articol (articolul 9 din legea 241/2005) care prevede pedepse mai mici pentru cei care fac evaziune. Adica unii care au dificultăți a plăti la timp taxele pot face până la 6 ani de închisoare, iar ceilalti care fac intenționat evaziune, au pedepsele mult reduse.
21.Dubiosul proiect al lui Teodorovici: o istorioară/ Gabriel Biriș l-a primit când a fost secretar de stat, dar a cerut lămuriri Proiectul dubios al lui Teodorovici, cu pușcăria pentru cei care întârzie mai mult de 30 de zile cu taxele la stat, e de fapt de vreo 4-5 ani prin Ministerul Finanțelor, deși el spune că “a fost lucrat din 2018”. Oricum, anul nu contează. La fel ca multe ale proiecte din instituție, pentru că are probleme, s-a renunțat la el. Mai sunt și alte documente ciudățele prin minister, iar acum întrebarea este dacă le va scoate și pe acelea.
22.5 probleme identificate de Adrian Bența la proiectul lui Teodorovici cu închisoarea. Guvernul va putea băga oameni nevinovați la pușcărie, când întârzie plățile către firme Actul normativ propus de Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor, ca senator, este unul bun, că încearcă să mai aducă o disciplină în acele companii de stat care uită cu anii să plătească, însă este unul perfectibil, susține Adrian Bența, consultant fiscal. Acesta a declarat, pentru HotNews.ro, că trebuie introduse niște elemente de concret: noțiunea când ești vinovat/nevinovat.
23.Noi emisiuni de titluri de stat pentru populație, de luni. Dobânzile, aproape ca la bănci Ministerul Finanțelor Publice (MFP) lansează, de luni, noi emisiuni de titluri de stat pentru populație în cadrul programului Tezaur. Față de emisiunile de acum câteva luni, a dispărut cea pe 5 ani cu dobândă de 5%. Au rămas doar trei, cu scadențe la 1, 2 și 3 ani și dobânzi anuale de 3,5%, 4%, respectiv 4,5%. Nivelul este asemănător cu cel de la bănci, diferența fiind dată în principal de impozitul pe venit, având în vedere că la titlurile statului nu se plătește (dobânda e neimpozabilă). Bineînțeles, și comisioanele bancare mai diminuează din sumă.
24.Situație interesantă la Fondul Proprietatea: Doi candidați au obținut majoritatea voturilor de membri în board, dar nu a fost ales niciunul. Votul se va relua Pentru că la finalul lunii septembrie expiră mandatele a doi membri din board-ul Fondului Proprietatea, acționarii au trebuit să aleagă. Astfel, pentru două locuri se „băteau” 3 persoane. Reamintim că Sorin-Mihai Mândruțescu, președinte al board-ului, a decis să nu mai candideze, asta înainte de acțiunea Direcției Naționale Anticorupție. Ulterior, Mîndruțescu s-a retras din funcția de membru în Comitetul Reprezentanților Fondului și de președinte al Comitetului.
25.Orlando, de neînțeles. Munca Ministerului Finanțelor din ultimul an, transferată în „buzunarul” de parlamentar al lui Teodorovici De anul trecut, din vară, specialiștii din Ministerul Finanțelor au colaborat cu mediul privat pentru a îmbunătăți Codul fiscal. În final, în august 2019, colaborarea s-a concretizat în câteva proiecte, puse în dezbatere de instituție. Acestea au mulțumit mediul de afaceri, chiar dacă mai sunt mici necorelări pe ici pe colo dar, în principiu, arată bine. Acum, ministrul Finanțelor și-a asumat ca propuneri legislative personale munca specialiștilor din minister.
26.Agențiile de rating nu știu cum se va descurca România cu noua lege a pensiilor, de anul viitor. Teodorovici vrea, totuși, creșteri mai mari În urmă cu câteva zile agenția de rating Standard & Poor's atrăgea atenția asupra problemelor pe care noua lege a pensiilor le va creea de anul viitor. Acum a venit rândul Fitch, care este sceptică în privința creșterii pensiilor cu 40% din 2020. Totuși, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, vrea creșteri mai mari, probabil pentru că bănuiește că nu va mai fi la guvernare când s-ar aplica, astfel că povara s-ar muta pe umerii celor care vor veni.
27.Inactivii României și cheltuielile cu asistența socială Peste jumătate din populația României era anul trecut inactivă, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. Bineînțeles, aici intră copiii mici, elevii și studenții, iar dacă îi scoatem, vorbim de peste 6 milioane persoane inactive. Forța de muncă adițională ar fi în jur de 230.000 de persoane, fiind în scădere accelerată. Conform sursei citate, unei persoane care muncește îi revin 1,25 persoane neocupate. Cheltuielile statului cu asistența socială au depășit 100 miliarde lei.
28.De ce bulgarii au reușit, iar noi am făcut... nimic Foarte pe scurt, dacă nu aveți răbdare să citiți tot textul, este vorba despre capacitatea de a crește veniturile bugetare și, important, de a scădea povara fiscală. Atât noi, cât și bulgarii, am lucrat cu Banca Mondială. Diferența este că ei au fost în stare să ducă programul la final, cu rezultate concrete, iar noi l-am întrerupt, deși s-au cheltuit bani împrumutați. Practic, s-au cheltuit bani pe nimic, în România. Unde s-a ajuns? În România încasările bugetare sunt de 32% din PIB (cel mai mic nivel al veniturilor bugetare din UE după Irlanda), iar în Bulgaria de 36,8% din PIB.
29.Cresc pensiile cu 15% de la 1 septembrie. Impact bugetar de 800 milioane lei/lună, anul acesta, potrivit Consiliului Fiscal Începând cu data de 1 septembrie, pensiile din România vor crește cu 15%, având în vedere noua Lege a pensiilor, aflată în vigoare. Practic, punctul de pensie crește de la 1.100 lei, la 1.265 lei. Se vor bucura de creștere circa 5 milioane de pensionari. Conform unui raport al Ministerului Muncii, numărul total al pensionarilor la sfârşitul lunii martie 2019 era de 4,98 milioane persoane.
30.​Amnistia fiscală/ Ordinul lui Teodorovici pentru marii datornici, în Monitorul Oficial. Ceilalți... mai așteaptă. Vezi câți beneficiază La circa o săptămână de la publicarea pe site a normelor de aplicare a amnistiei fiscale, joi a apărut în Monitorul Oficial documentul respectiv. Este vorba de un ordin al ministrului Finanțelor. Acesta se referă doar la procedura pentru marii datornici, adică a celor cu datorii mai mari de 1 milion de lei.

1 2 3 4 5 6 7 8  ... 21 

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by
mobile version