Articole scrise de Florin Barbuta


1 - 30 din 366 rezultate
1.ANALIZĂ Cum lovesc prognozele fanteziste deficitul bugetar Cu toții am citit în școală „Mistrețul cu colți de argint”, un poem scris de Ștefan Augustin Doinaș. Pe scurt, un prinț din Levant pasionat de vânătoare visează să prindă un mistreț legendar, dar acesta nu se află pe “terenul său de joacă”. Supușii chiar încearcă să-i sugereze în diferite moduri că nu este în apropiere. În final, un mistreț atacă prințul, îl rănește și moare. Când supușii încercau pe parcursul vânătorii să-i explice că ceea ce vedea nu era mistrețul legendar, acesta mereu le spunea: „Taci...”. Extrapolând povestea, aceasta seamănă puțin cu situația economică din țară. În cazul de față Guvernul este prințul, care nu ascultă părerile specialiștilor și a partenerilor internaționali, iar „Mistrețul cu colți de argint” este creșterea economică dorită, cea foarte mare.
2.Salariatul român primește mai puțin din rezultatul muncii decât în alte state din regiune, din cauza taxelor mai ridicate Salariul minim brut din România depășește media regiunii Europei Centrale și de Est și are cea mai ridicată rată efectivă de taxare dintre statele din regiune, de 41,5%, potrivit unei analize Deloitte România. Rata efectivă de taxare se menține cea mai înaltă, 41,5%, și în cazul unui salariu brut de 1.000 de euro, pentru care media regiunii este de 27%.
3.ANAF a identificat trei imigranți ilegali la Huși. Aceștia încercau să ajungă în Germania Inspectorii antifraudă ai Direcției Generale Antifraudă Fiscală, din cadrul ANAF, au identificat trei imigranți ilegali de naționalitate afgană și siriană într-un autotren înmatriculat în Iași și condus de un cetățean moldovean, se arată într-un comunicat de presă al Fiscului.
4.Bogdan Hossu: Bugetul pe 2019 ar putea fi prezentat în luna decembrie/ Motivul întârzierii: Noua Lege a pensiilor Guvernul nu poate prezenta Parlamentului bugetul pe anul 2019 pentru că aleșii sunt blocați cu Legea pensiilor, a declarat preşedintele Confederaţiei Sindicale "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, pentru HotNews.ro.
5.​DOCUMENT Nou proiect MFP: Prevede explicit înființarea de fonduri suverane. Ca să ocolească legislația pe guvernanța corporativă, vor fi numiri provizorii sau temporare Ministerul Finanțelor Publice a publicat un nou proiect de Ordonanță de Urgență privind cadrul general pentru înființarea fondurilor suverane. Spre deosebire de proiectul din septembrie care prevedea explicit că prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 109/2011 (privind guvernanța corporativă n.r.) nu se aplică fondurilor și nici companiilor din portofoliu, acum se încearcă ocolirea acestei legislații, dar numai în ceea ce privește entitățile care ar urma să fie create.
6.Comisia de Prognoză vede puțin mai rău economia, dar e încă optimistă ​​Comisia Națională de Strategie și Prognoză a estimat în jos creșterea economică pentru acest an de la 5,5%, la 4,5%, deci este o diferență de un punct procentual. În continuare se află peste estimările analiștilor și instituțiilor internaționale care se poziționeaza mai aproape de 4%, decât de 4,5%. De asemenea, în ceea ce privește prognoza privind Produsul Intern Brut Nominal, aceasta a fost mărită de la 945 miliarde lei, la 949,6 miliarde lei.
7.CDR: Salariul minim diferențiat defavorizează învățământul profesional și duce la inechități între angajații cu vechime și cei recent intrați în piața muncii România are nevoie de un mecanism transparent bazat pe indicatori macroeconomici stabili și predictibili care să determine evoluția salariului minim, se arată într-un comunicat de presă al Coaliției pentru Dezvoltarea României (CDR). Potrivit organizației, o evoluție sustenabilă pe termen lung trebuie implementată pe baza unei analize profunde a tuturor implicațiilor pentru economie și societate. Creșterile arbitrare, necorelate cu productivitatea, care în România este sub media economiilor competitive, alimentează în final curba inflaționistă.
8.Isărescu, despre programul "Investește în tine": Am fost premier și știu cum e cu programele astea: intenții bune, rezultate slabe De la jumătatea lunii octombrie, tinerii între 16 şi 26 de ani pot contracta credite de cel mult 40.000 de lei cu dobândă suportată de la bugetul de stat, iar cei cu vârsta de 26 - 55 de ani pot obține un împrumut de până la 35.000 de lei, ca urmare a demarării programului guvernamental ”Investește în tine”. Riscul cel mai mare este ca persoanele care accesează „Investește în tine” să investească în altceva, a declarat guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu.
9.Mugur Isărescu: Nu vrem să combatem inflația agravând deficitul de cont curent și afectând competitivitatea Condițiile de pe piața muncii rămân tensionate, iar calificările nu se corelează cu necesitățile angajatorilor, efectivele de salariați fiind insuficiente, a declarat, joi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, cu ocazia prezentării Raportului trimestrial asupra inflației.UPDATE 1: Isărescu: Analiștii au dreptate când spun că un deficit bugetar prea mare nu avantajează RomâniaUPDATE 2: Băncilor le trebuie mai mult curaj și mai mulți specialiști
10.Din amintirile lui Isărescu, dintr-o întâlnire avută în 1991: „Entry and exit, entry and exit”, parcă îl aud și acum. Infrastructurile sunt rolul statului, nu să fie proprietar al economiei Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, a povestit miercuri despre o întâmplare de la începutul anilor ‘90. Este vorba despre discursul unui fost ministru al Finanțelor din Olanda care a spus la vremea aceea, printre altele, că dacă statele foste comuniste nu se dezangajează repede din funcția de administrator al economiei, de proprietar, nu o să mai aibă timp de infrastructură, sănătate, educație. Adică trebuie să privatizeze companiile de stat. Potrivit lui Isărescu, este important ca firmele să poată intra și ieși repede din piață.
11.Cine a scumpit creditele, Guvernul sau BNR? Isărescu: Am încercat să facem mai mult decât ar fi trebuit, în acest an Mulți s-au plâns anul acesta că le-au crescut ratele la creditele în moneda națională. Unora chiar le-au urcat cu câteva sute de lei, iar vina a fost dată când pe Guvern, când pe Banca Națională a României. O parte din această creștere a venit în urma creșterii dobânzii cheie de către BNR, dar ca urmare a măsurilor guvernamentale sau, de fapt, a lipsei reformelor. Dacă Guvernul și-ar fi făcut treaba, atunci poate că ratele nu ar fi crescut atât de mult și de repede.
12.Isărescu, despre ce va face după ce își va încheia mandatul: Deocamdată sunt pensionar, dacă închei mandatul. În 2000 am zis că o să produc vin dacă nu câștig alegerile Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, a spus marți că nu știe ce va face după ce își va încheia mandatul, dar va vorbi mai relaxat cu presa.
13.Isărescu (BNR): Inflația va continua tendința descendentă, până spre 3,5%. Vedem mișcări ale ROBOR între 3,1-3,4%, în perioada următoare Prognoza BNR este că în următoarele luni inflatia (rata inflației) își va continua tendința descendentă și va urma o scădere sensibilă până spre limita de sus a intervalului, spre 3,5%, ca sa fiu mai clar, a spus Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, într-o conferință de presă.
14.UPDATE BNR a decis menținerea dobânzii cheie la 2,5% pe an, în ultima ședință a Consiliului de administrație din 2018 Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât în ședința de marți menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,5% pe an și a ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,5% pe an, se arată într-un comunicat de presă al instituției.
15.AmCham: Investițiile Guvernului nu se ridică nici la jumătate din intențiile propuse Realizarea planului de investiții nu este o prioritate nici anul acesta pentru Guvern, politica bugetară este pro-ciclică și prezintă un risc pentru managementul prudențial al politicilor macroeconomice, în contextul maturității ciclului economic curent și al tranziției către faza de decelerare a creșterii economice, se arată într-un comunicat de presă al Camerei de Comerț Americană în România (AmCham).
16.O misiune a FMI condusă de Jaewoo Lee începe marți la București. Va discuta, printre altele, despre măsurile de reducere a deficitul bugetar din acest an Fondul Monetar Internațional (FMI) începe o misiune în care va discuta cu autoritățile române despre deficitul bugetar din acest an, perspectivele macroeconomice, planurile bugetului pe 2019 și progresul privind reformele structurale. Aceasta va fi în țară până lunea viitoare. De asemenea, vizita servește ca o pregătire în privința misiunii de consultare pe tema Articolului IV, care va avea loc la începtul anului viitor.
17.Modificări la Codul fiscal:  firmele care au același acționar majoritar ar putea fi impozitate la nivel grup (surse) Ministerul Finanțelor Publice (MFP) se află într-un stadiu avansat cu modificările privind Codul Fiscal și de procedură fiscală. Una dintre modificările importante se referă la impozitarea grupurilor de firme.
18.Florin Jianu, despre digitalizare: Ați observat că în România 7 oameni din 10 cară o hârtie? Dacă ne uităm pe stradă e cineva cu o hârtie În România sunt legi care vizează mediul de afaceri care se aplică din anii '60-'70 și niciun parlamentar nu se uită la un proces de simplificare a birocrației, susține Florin Jianu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR).
19.Toader, prima reacție după ce Lazăr a atacat în instanță procedura de revocare: „În România, accesul la Justiție este garantat pentru orice persoană. Problema e să nu abuzăm” Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, luni, referindu-se la acțiunea în instanță a lui Augustin Lazăr care contestă procedura sa de revocare din funcția de procuror general, că „accesul la Justiție este garantat pentru orice persoană”.
20.Robert Cazanciuc susține că nu există un cod deontologic în presa din România care să nu permită ziarștilor să scrie lucruri neadecvate Din păcate nu mai avem astăzi reperul care s-a încercat în anii ‘90 în România, anume organizarea profesiei care să stabilească măcar câteva repere de deontologie, a declarat senatorul PSD Robert Cazanciuc.
21.Un român care a trecut prin creșterea și decăderea unei țări (Partea a II-a): A venit o grupare fanatică a Guvernului pe motociclete să amenințe protestatarii. La un moment dat au tras cu pistoalele. Pe unul mai înalt l-au nimerit în cap. A supraviețuit, dar a rămas cu handicap ​​HotNews.ro prezintă partea a doua a materialului privind viața din Venezuela, povestită de un tânăr român, Dario Vărzaru, care a trăit acolo. Deja produsele necesare vieții începeau să lipsească din magazine, tâlhăriile erau din ce în ce mai dese, iar protestele, mai violente. În prima parte a materialului a vorbit despre corupție, valuta de pe piața neagră, creșterea prețurilor și sistemul educațional. Aceasta poate fi citită aici.
22.Un român care a trecut prin creșterea și decăderea unei țări (Partea I): Mergeam cu mașina pe o insulă din Venezuela și timp de 10 ore Hugo Chavez era pe toate posturile de radio. Nu puteam să ascult altceva Despre Venezuela am auzit doar lucruri negative cu privire la inflația record cu multe zerouri, sărăcia și sacii de bani pentru câteva alimente. Ne amintește de Zimbabwe, cel puțin în ultimii ani. Discutăm despre o țară care și-a axat economia doar pe un sector: petrolier. Când prețul a luat-o la vale, la fel și economia. Un tânăr student din București, în vârstă de 24 de ani, Dario Vărzaru, a trăit în Venezuela atât în perioada de avânt economic, cât și de criză. Într-o discuție cu HotNews.ro, el ne-a povestit despre viața sa de acolo, respectiv de când a început școala și până a plecat. Acolo a învățat, a muncit, și-a făcut prieteni și chiar a participat la unele proteste.
23.Statul a împrumutat 59,2 miliarde lei, în primele 10 luni. Mai vrea să atragă circa 13 miliarde lei, în acest an Ministerul Finanțelor Publice (MFP) dă asigurări că rezerva financiară în lei și în valută este de aproximativ 42,1 miliarde lei, acoperind mai mult de 7 luni din necesitățile brute de finanțare. De asemenea, mai spune că nu întâmpină probleme de lichiditate având in vedere nivelul rezervei în valută la dispoziția Trezoreriei Statului și a disponibilităților în lei aflate în contul curent general al Trezoreriei Statului pentru acoperirea necesităților de finanțare rezultate din finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice.
24.Administratorii de fonduri de investiții cer Ministerului de Finanțe un impozit diferențiat. Dacă o persoană investește în acțiuni sau unități de fond pe termen de 3-4 ani să plătească 1% către stat, nu 10% Au fost patru întâlniri și nu mai știu câte adrese către Ministerul de Finanțe în care să arătăm că un impozit diferențiat, nu neapărat pe un an, aduce beneficii tuturor, susține Horia Gusta, director general Certinvest. El își amintește că în urmă cu circa 8 ani a fost o perioadă în care un an și jumătate impozitul a fost diferențiat. Dacă stăteai un an de zile aveai impozit 1%, dacă aveai o investiție mai scurtă de un an aveai 16%.
25.Fiscul a dat amenzi de 4,47 milioane lei în Dragonul Roșu Inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF au controlat 332 de firme din incinta centrului comercial Dragonul Roșu din localitatea Voluntari (jud. Ilfov), în perioada 23–25 octombrie, se arată într-un comunicat de presă al Fiscului.
26.PwC: Indicele principal al pieței de capital românești, locul al doilea în UE, pe primele nouă luni În trimestrul trei din 2018 IPO-urile lansate în Europa au valorat 3,9 miliarde de euro, mai puțin cu 53% față de aceeași perioadă a lui 2017 când valoarea listărilor a fost de 8,3 miliarde de euro, conform celui mai recent raport IPO Watch Europe publicat de PwC.
27.DOCUMENT 10 exemple despre cum se va aplica cota redusă de TVA la restaurante și serviciile de catering de la 1 noiembrie Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a venit cu un proiect de ordin referitor la reducerea TVA la 5% în zona de servicii de restaurant şi de catering, cu excepţia băuturilor alcoolice, altele decât berea. Pentru livrarea de alimente, inclusiv băuturi, cu excepţia băuturilor alcoolice, destinate consumului uman şi animal, animale şi păsări vii din specii domestice, seminţe, plante şi ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele, se aplică cota de TVA de 9%.
28.Hajdenberg (FMI): Investițiile publice au ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 15 ani, în România. Ar fi trebuit să se îmbunătățească situația fiscală, dacă a existat o creștere economică puternică Un aspect al economiei României în ultimi ani l-a reprezentat marea relaxare fiscală, iar deficitul fiscal în 2017 a fost al doilea cel mai mare din UE, fiind cea mai mare deteriorare din ultimii trei ani, a susținut recent Alejandro Hajdenberg, reprezentant rezident al Fondului Monetar Internațional (FMI) pentru România și Bulgaria.
29.De câți bani are nevoie o familie din România pentru un trai decent (studiu) O familie cu doi copii din România, care locuiește la oraș, ar trebui să cheltuiască lunar șase salarii mimime nete, pentru a avea un trai decent. Syndex, Institutul de Cercetare a Calității Vieții împreună cu Fundația Friedrich Ebert Stifung au derulat o cercetare la nivel național pentru fundamentarea unui coș minim de consum pentru un trai decent în România.
30.Neacșu (RBL): Noi ne bumbăcim și ne gazăm Diaspora care ne trimite acasă pe primele 8 luni circa 2,3 miliarde euro, comparabil cu investițiile străine directe România pierde miliarde de euro gratuite de ani de zile și nu schimbăm prespectiva capacității noastre administrative, susține Dragoș Neacșu, membru al boardului Romanian Business Leaders (RBL), într-o conferință de presă.

1 2 3 4 5 6 7 8  ... 13 

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version