Articole scrise de Florin Barbuta


1 - 30 din 683 rezultate
1.Lui Cîțu "i-a mâncat câinele tema". O conferință ciudată Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, nu s-a prezentat bine în conferința de marți. A ales câteva subiecte: executia bugetară, Gabriela Firea și împrumutul de pe piețele externe. Am aflat că unele cifre pe care ni le-a dat instituția la începutul evenimentului sunt greșite. Referitor la Gabriela Firea (adică Primăria Capitalei) am auzit cam aceleași declarații făcute cu o seară înainte la un post de televiziune, împrumutul de pe pietele externe, cam nimic nou. Noroc că presa a mai întrebat și alte lucruri, asta deși Cîțu a spus că ne dă doar 10-15 minute. Am avut puțin mai mult: 23-24 minute.
2.Fiscul profită de o neclaritate legislativă pentru a face controale și a obține bani. Se știe de problemă de ani buni, dar nu s-a clarificat În ultima jumătate a anului 2019, Direcția Antifraudă din ANAF a desfășurat o campanie tematică care a vizat tratamentul fiscal din punct de vedere al impozitului pe venit și contribuțiilor sociale pentru tichetele cadou achiziționate de companii, potrivit Corinei Mîndoiu, partener EY România. Problema ține de ambiguitatea din legislație privind tratamentul fiscal pentru companiile care acordă angajaților parteneri tichete cadou pentru a stimula vânzările. Adică nu se știe cine trebuie să plătească contribuțiile: compania care a dat sau compania ai cărei angajați au primit tichetele? În aceste condiții, controalele vor continua și în 2020.
3.​Şapte anomalii fiscale ce trebuie corectate/ Biriş: Derapajele din ultimii ani nu au cum să aducă nimic bun În România avem parte de unele măsuri care avantajează anumite categorii de cetăţeni. De exemplu, unii plătesc impozite, în timp ce alții nu. De asemenea, anumite persoane iau pensii mari speciale sau se pensionează la 40 de ani, altele nu. Există câteva anomalii în economie care poate ar trebui corectate. Din cauza acestora, bugetul de stat este mai sărac. Contactat de HotNews.ro, specialistul în fiscalitate Gabriel Biriş a spus că derapajele astea din ultimii ani nu au cum să aducă nimic bun, iar în momentul în care unii plătesc pentru alţii, apar frustrări.
4.ANAF preferă să rămână mioapă/ Pregătirea personalului: trei probleme Faptul că Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) vrea să facă angajări doar la nivel de debutanți, nu și la nivel de cercetători, înseamnă că instituția preferă să rămână mioapă, reiese dintr-un studiu realizat de Cornel Ban, lector în economie politică la Copenhagen Business School (Danemarca) și Alexandra Rusu, economistă specializată în probleme fiscale și achiziții publice la Erasmus University Rotterdam (Olanda). De precizat că, în acest moment, există un proiect care circulă prin Ministerul Finanțelor Publice (MFP) prin care se dorește tăierea a 2000 de posturi, care oricum nu sunt ocupate de câțiva ani. După tăierea acestora, tot mai rămân 1.500 libere. HotNews.ro a scris despre acest subiect. Un studiu recent al Georgianei Camelia Georgescu, membru al Consiliului Fiscal, arată că angajații Fiscului bulgar au un nivel al studiilor mai înalt, comparativ cu cei din România în ceea ce privește diplomele.
5.Finanţele revin cu un proiect de pe vremea lui Teodorovici. Amenzi de până la 10.000 de lei pentru nedotarea cu noile case de marcat Ministerul Finanţelor a revenit cu proiectul prin care operatorii economici ce nu s-au dotat cu noile aparate de marcat electronice fiscale primesc amendă între 8.000-10.000 lei. Acelaşi proiect prevede şi confiscarea sumelor nejustificate sau suspendarea activității operatorului economic la unitatea de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor. Despre acest proiect, când a fost pus în dezbatere de Finanţe, în vara anului trecut, HotNews.ro a scris aici.
6.Fondul Român de Contragarantare: Pleacă apropiații PSD, vin cei ai PNL. Glăvan preia postul lui Socol Fondul Român de Contragrantare (FRC) are un nou Consiliu de Supraveghere, după ce unele posturi au devenit vacante la finalul anului trecut. S-a păstrat un singur membru, un apropiat al lui Dacian Cioloș: Bogdan Pușcaș, care este și președintele Agenției Naționale pentru Achiziții Publice.
7.Cum a făcut Guvernul PNL rost de bani la finalul anului trecut: din rezervele BNR ​Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR) a avut o declarație interesantă în conferința de presă de săptămâna trecută. El a spus, referindu-se la bugetul de stat pe anul 2019, că a conlucrat cu Guvernul pentru a nu exploda nici cursul și nici dobânzile. Pe lângă împrumuturile, în plus, pe care le-a făcut ministerul Finanțelor, s-a mai întâmplat un fenomen.
8.​Fiscalitate 2020 Modificările fiscale după adoptarea recentei OUG, plus cele intrate în vigoare de la 1 ianuarie Așa cum am promis pe data de 3 ianuarie, având în vedere că s-a adoptat recent Ordonanța de urgență care modifică, printre altele, prevederile din „Ordonanța lăcomiei”, am revenit cu acel text actualizat. Poate că una dintre cele mai importante prevederi se referă la punctul de amendă de circulație. Inițial, la începutul anului acesta crescuse la 223 lei, pentru că Legea pe care Guvernul și-a asumat răspunderea a fost atacată la CCR de PSD. Între timp, Guvernul a adoptat acea OUG cu o parte mare dintre măsurile pe care și-a asumat răspunderea (documentul a fost publicat în Monitorul oficial săptămâna trecută). Printre acestea se numără și punctul de amendă la 145 lei. Deci, amenzile au revenit la nivelul de anul trecut.
9.Cristian Păun (ASE): 6 motive pentru care Pilonul 1 este nesustenabil și 10 măsuri pentru a nu risca falimentul național Blocul Național Sindical greșește când arată că nu este de acord cu majorarea contribuțiilor la Pilonul 2 de pensii, reiese din declarațiile lui Cristian Păun, profesor la Academia de Studii Economice (ASE) și consilier onorific al premierului Ludovic Orban. Potrivit acestuia, Pilonul 1 este tot mai nesustenabil. De asemenea, el a dat și 10 măsuri care ar trebui aplicate de urgență pentru a "nu risca falimentul național".
10.Dacă se taie 2.000 de posturi la ANAF, vor mai rămâne de ocupat încă 1.500. Probabil se vor mai face angajări Numărul maxim de posturi în cadrul ANAF este de 27.582 persoane, conform unei Hotărâri de Guvern publicate joi în Monitorul Oficial. Aceasta face parte din documentul privind organizarea Ministerului Finanţelor Publice. Practic, e acelaşi număr ca într-o altă hotărâre publicată în martie 2018 sau în organigrama ANAF din februarie 2019. Documentul din februarie mai spune că erau vacante la acea dată peste 3.500 de posturi. Probabil acelaşi număr este şi acum, având în vedere declaraţiile ministrului de resort.
11.Adrian Codirlașu (CFA România): ​Ar fi ideal să poți muta contribuțiile la Pilonul de pensii pe care ți-l dorești. Pilonul I înseamnă povară pentru generațiile viitoare, nu și Pilonul II Pilonul I de pensii reprezintă doar promisiuni, este datorie, pe când Pilonul II reprezintă bani investiți, susține Adrian Codirlașu, președinte CFA România. Potrivit acestuia, avantajul acestui tip de sistem Pilon II este că sunt finanțate pensiile, nu ar fi o povară pe generațiile următoare și dezvoltă economia pentru că acele fonduri private au bani pe care îi investesc în economie.
12.Ziua în care CES pare că s-a făcut preș în fața PNL. A aplicat un dublu standard Pe scurt, pe înțelesul tuturor, Consiliul Economic și Social (CES) nu dă avize pe proiectele deja adoptate de Guvern, dar marți a făcut pe dos. Membrii Consiliului au recunoscut în Plen că nu procedează așa, de obicei. Anul trecut a fost o situație similară și nu a dat aviz.
13.Ce conține Ordonanța de Urgență adoptată luni de Guvern, pe lângă modificările la OUG 114 (DOCUMENT) Practic, Guvernul a adoptat prin Ordonanță de Urgență măsurile din Legea pe care și-a asumat răspunderea în Parlament. Asta pentru că PSD a atacat proiectul la Curtea Constituțională, iar astfel s-ar aplica mai târziu.
14.Bugetul României și “ministrul Marinei” din Elveția. O ciudățenie a Finanțelor și băltoaca de lângă balansoar Când te uiți, așa, la Elveția, observi că țara este înconjurată de munți. Prin urmare, ar fi ciudat dacă postul de „ministru al Marinei” ar exista pentru țara respectivă. Totuși acest termen a fost utilizat în glumă, în trecut, de către unii oficiali guvernamentali. Un episod a fost relatat de către Tomomitsu Oba, fost vice-ministru pentru afaceri internaționale la Ministerul Finanțelor din Japonia, într-o carte.
15.​Fiscalitate 2020 Schimbările care ne afectează în acest an: de la amenzi și combustibil, la creșterea alocațiilor pentru copii Începutul de an este oarecum ciudat. Avem adoptată, prin asumarea răspunderii de către Guvern, o Lege care ar fi trebuit să se aplice de la începutul anului dar, momentan, nu este publicată în Monitorul oficial. Așadar, lucruri precum înghețarea punctului de amendă sau a „sporului pentru condiții vătămătoare” la nivelul lunii decembrie 2019 de 15% din veniturile fiecăruia nu se aplică încă.
16.Cât vrea să împrumute Ministerul Finanțelor în ianuarie, dar și întreg anul. Datoria publică va depăși 400 miliarde lei în 2020 Ministerul Finanțelor Publice intenționează să împrumute puțin peste 5 miliarde lei, în ianuarie, potrivit informațiilor publicate în Monitorul Oficial. De fapt, statul va trebui să împrumute în 2020 aproape la fel de mulți bani ca în 2019, dacă ne uităm la deficitul bugetar aprobat de Guvern și la rostogolirea datoriei care ajunge la scadență.
17.Cu un PIB nominal crescut, momentan pe hârtie, deficitul la 11 luni e de 3,56% Nu mai e nicio noutate că deficitul bugetar depășește 4% în acest an. Datele publicate luni de Ministerul Finanțelor cu privire la situația la 11 luni arată un deficit de 3,56% din PIB. Conform recentei rectificări bugetare știm că ar urma să se ducă la 4,4%, luând în considerare că în Guvern s-a luat decizia de mărire cu 0,1 puncte procentuale (comparativ cu proiectul inițial). Bineînțeles, e posibil să fie chiar mai jos de 4,4%. Vom vedea peste câteva luni.
18.Romulus Badea: În 2020 și fabricile din România vor importa forță de muncă din Vietnam, Sri Lanka sau Nepal Economia are nevoie de mulți oameni, cifrele vehiculate arată un necesar de 500.000 de oameni, susține Romulus Badea, partener Soter&Partners, companie care se ocupă, printre altele, cu recrutarea de persoane din Asia de Sud-Est. În momentul de față vorbim de un contingent de 30.000, pentru 2020. Dacă va fi depășit cel de 30.000, atunci va fi suplimentat, crede el.
19.Ce s-a schimbat la proiectul care conține, printre altele, modificări la OUG 114: de la înghețarea sporurilor bugetarilor, la personalul clerical și excepțiile pensionarilor angajați (DOCUMENT) Guvernul a modificat proiectul de „Lege privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative”, document pe care și-a asumat răspunderea. Multe lucruri au rămas la fel, mai ales în ceea ce privește OUG 114, dar au apărut și câteva noutăți.
20.„Marea Bombă” anunțată de Daniel Suciu de la PSD e, de fapt, un mare Fake News Multe informații îndoielnice au fost aruncate de PSD în conferința de luni, în care a vorbit Daniel Suciu, deputat al formațiunii politice. El a anunțat că „marea bombă” nu o reprezintă Bugetul pe 2020, ci modificările la OUG 114, iar una dintre ele ar viza revenirea la calculul ratelor românilor în funcție de ROBOR. Ori, asta este un fals.
21.Un proiect bun al ANAF pentru contribuabili, întârziat pentru că Teodorovici nu a alocat bani în buget/ Va fi operațional din 2021 ​Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a demarat un proiect cu fonduri europene în decembrie 2018. După ce se va finaliza proiectul (prin care se implementează SAF-T – fișierul standard de audit), contribuabilii ar urma să fie ceva mai relaxați. Inspectorii fiscali nu se vor mai duce pe capul acestora pentru orice suspiciune, ci prin sistemul informatic inspectorii vor obține informațiile dorite de la contribuabili. Vor merge la firme doar după analiza datelor respective și doar dacă este nevoie.
22.Ce măsuri mai conține proiectul de lege al Guvernului, pe lângă modificările la OUG 114: de la înghețarea punctului de amendă, la PNDL sau înființarea unui Fond pentru prevenirea criminalității (DOCUMENT) ​Proiectul de lege care aduce modificări la vestita Ordonanță a lăcomiei mai are și alte noutăți, pe lângă cele anunțate de autorități la finalul ședinței de Guvern de miercuri. Proiectul prevede modificări în zona PNDL, case de marcat electronice fiscale, bani din accize pentru un minister și altele pe care le amintim mai jos. De precizat că Executivul vrea să-și asume răspunderea pe acest document.
23.„Sporul pentru condiții vătămătoare”, primit de bugetari, s-ar putea reduce/ Varianta luată în calcul ​Autoritățile lucrează la reducerea „sporului pentru condiții vătămătoare” pe care îl primesc angajații bugetari, potrivit unor surse guvernamentale. O variantă luată în calcul este de 30% din salariul minim. Cu alte cuvinte, pentru mulți reducerea va fi mare, având în vedere că acum iau 15% la nivelul salariului primit. Dacă cineva are un salariu de 5.000 de lei, de exemplu, acum primește 750 lei.
24.Cu ce se vor ocupa noii secretari de stat de la Finante. Despre Panțuroiu circulă o întrebare pe holurile instituției Premierul Ludovic Orban a numit recent doi secretari de stat la Ministerul Finanțelor, respectiv pe Mironel Panțuroiu și pe Sebastian Ioan Burduja. Aceștia și-au primit recent atribuțiile, respectiv domeniile de care se vor ocupa.
25.Fostă colaboratoare a Securității de la Finanțe, apropiată de Teodorovici, pleacă la Curtea de Conturi/ Mai rămân câțiva apropiați ai fostului ministru Claudia Florina Prisecaru, fostă colaboratoare a Securității în perioada comunistă (conform unei decizii a Curții de apel București, care nu e definitivă), se va duce pe un post de director la Curtea de Conturi. Informația a fost confirmată, pentru HotNews.ro, și de ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, care a spus că, din ce știe el, a mers acolo prin detașare.
26.​30 de ani după. Datele care scot la iveală o realitate dramatică: de ce suntem tot mai puțini / Profesorul Vasile Ghețău: Contemplarea și inacțiunea nu oferă nici o șansă de schimbare în bine Numărul nou-născuților a tot scăzut din 1990 până astăzi. Deși au mai existat ani în care s-au înregistrat mici creșteri, se observă, totuși, o tendință tot mai accentuată de scădere. Mai jos aveți și un grafic care arată ce s-a întâmplat în ultimii 30 de ani. Pentru a înțelege fenomenele care au stat la baza acestui declin, HotNews.ro a discutat cu Vasile Ghețău directorul Centrului de Cercetări Demografice ”Vladimir Trebici” al Academiei Române și profesor asociat la Facultatea de Sociologie a Universității București. De asemenea, el a sugerat și calea găsirii unor soluții pentru ce trebuie făcut în continuare. Plin de incertitudine și necunoscut.
27.Cristian Păun: Dacă aș ieși în Piața Romană, lumea nu ar înțelege dacă aș spune: Salariul minim e o mizerie! În economie, analfabetismul funcțional este mult mai mare decât înclinați dumneavoastră să credeți, susține Cristian Păun, profesor la Academia de Studii Economice (ASE). Potrivit acestuia, în indicii privind libertatea România se află în apropierea țărilor bananiere.
28.Trei recomandări pentru actualul ministru al Finanțelor, privind evoluția deficitului bugetar pe ultimii 30 de ani România va înregistra în acest an cel mai mare deficit bugetar din ultimii 9 ani, de 4,4% din PIB, pe metodologia cash. Deficitul bugetar înseamnă ceea ce împrumută statul peste ceea ce încasează ca să susțină cheltuielile. Motivul îl știm, l-am mai spus: în ultimii ani au crescut cheltuielile cu salariile bugetarilor și cu asistența socială, dacă ne uităm pe execuțiile bugetare. Ceea ce cântărește, de fapt, este volumul ridicat al administrației- cu număr de personal mare și salarii crescute, mai ales în ultimii 3 ani. Avem 1,22 milioane de bugetari. Au fost zone unde exista nevoia de creștere mare, precum Sănătate și Educație, dar în rest... au urcat prea mult, prea rapid. Iar sporul „pentru condiții vătămătoare” de 15% la salariu pentru funcționarii publici nu-și prea găsește logica.
29.Antreprenorii români încep să descopere finanțarea prin bursă pentru a-și crește companiile Antreprenorii români sunt din ce în ce mai interesați de finanțare prin piața de capital. O arată chiar anul 2019. A fost un an foarte bun. Vorbim de 14 listări de obligațiuni pe piața principală și AeRO și una de acțiuni. Anul nu s-a încheiat. Se discută de câteva în decembrie sau la începutul lui 2020, în ianuarie. Pare că listările făcute de unii antreprenori i-au îndreptat și pe alții să ia în considerare ideea asta. Aceștia chiar au un sfat pentru cei care decid să facă pasul: să-și pună, mai întâi, finanțele în ordine.
30.Parlamentarii PSD-ALDE vor să dea scutiri pentru jurnaliști. Nu e corect față de ceilalți angajați din economie O știre de pe ziua de azi se referă la scutirea de impozit pe venit pentru jurnaliști. E un proiect care a trecut de comisiile din Camera Deputaților, iar acum are drum liber spre Plen. Astfel, jurnaliștii ar putea intra în aceeași categorie cu angajații din IT și construcții (aceștia din urmă mai au și alte scutiri).

1 2 3 4 5 6 7 8  ... 23 

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by