Articole scrise de Florin Andrei


1 - 5 din 5 rezultate
1.2022 – economia României între valul cinci și o creștere economică mai mică Creșterea economică va fi cel mai probabil în jurul valorii de 4,5%, influențată de valul cinci al pandemiei și de impulsul mai slab din trimestrul al patrulea al anului 2021. Optimismul mai larg de anul trecut s-a mai temperat prin prisma unui rezultat modest din trimestrul al treilea (7,2% an/an față de așteptările de 9,8% an/an) dar și prin introducerea certificatului verde care a afectat o parte din vânzările cu amănuntul – spre exemplu achiziția de haine din mall.
2.Pandemia și lecțiile învățate Probabil că atunci când ne gândim la pandemia de CoViD-19, unul dintre primele cuvinte care ne vin în minte este schimbare. Schimbare a modului în care trăim, a modului în care lucrăm și a modului în care interacționăm cu ceilalți. Vorbind despre schimbare vreau să citez cuvintele lui Socrate care spunea că secretul schimbării este să iți concentrezi toată energia nu pe lupta cu vechiul sau trecutul ci pe construirea viitorului.
3.Cum a ajuns statul român să se împrumute mai scump decât un muncitor necalificat Ieri, 22 noiembrie 2021, randamentul titlurilor de stat pe 10 ani a atins 5,27% în timp ce dobândă plătită de către o persoană fizică, spre exemplu de către un muncitor necalificat, la un credit ipotecar pe 10, 20 sau chiar 30 de ani este sub 5%, atât cea fixă pe primii cinci sau șapte ani cât și cea variabilă aplicabilă pe toată durata creditului și calculată în prezent.
4.Criza politică și consecințele economice Criza politică este o piatră de moară pentru Ministerul Finanțelor în ceea ce privește datoria publică, mai precis ne împrumutăm mai greu și mai scump pentru a ne finanța deficitul bugetar. Fenomenul inflaționist global a contribuit la creșterea dobânzilor la care Statul se împrumută însă criza politică adaugă și aceasta la costuri. Dobânzile titlurilor cu scadența reziduală de 10 ani au depășit 4,4% în condițiile în care la începutul acestui an eram undeva în jurul a 3,1% – pentru o comparație simplă Ungaria plătește acum în jurul a 3,4% iar Polonia în jurul a 2,2%.
5.Despre inflație și alți demoni (economici) Intrăm în ultimul trimestru al acestui an, al doilea an pandemic, iar una dintre problemele cu care ne confruntăm la nivel macro-economic este inflația, mai pe înțeles creșterea prețurilor. Articolul de față își propune să explice fundamentele economice pentru a înțelege modul cum ne afectează inflația dar, în același timp, prezintă o foarte scurtă viziune asupra evoluției economice în viitorul apropiat.


ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by