Articole scrise de Eugen Radulescu


1 - 9 din 9 rezultate
1.Pensiile și echilibrul macroeconomic Se apropie inexorabil momentul în care autoritățile române trebuie să decidă cum rezolvă problema majorării de la 1 septembrie a pensiilor. Aceasta este într-adevăr o problemă dintre cele mai serioase în acest moment. Există, pe de-o parte, opinia că avem o lege, ea este în vigoare, deci nu este nimic mai natural decât ca guvernul să o aplice și basta. Acesta este punctul de vedere formulat de o parte a clasei politice, dar și de mulți dintre cei care ar urma să beneficieze de pe urma aplicării acestei prevederi legale.
2.Despre dobânzi și despre joaca cu focul Săptămâna trecută, Banca Națională a decis reducerea dobânzii de referință cu 25 de puncte de bază (adică 0,25 la sută). A fost o decizie dificilă, într-un context macroeconomic și internațional dintre cele mai complicate. În situația de acum, de altfel, nu există soluții magice prin care băncile centrale să poată rezolva problemele, atât de complexe, cu care se confruntă economia mondială, iar deciziile sunt cu atât mai dificile într-o țară în care s-au acumulat dezechilibre macroeconomice de-a lungul anilor și a căror rezolvare nu poate în niciun caz să se realizeze doar prin pârghii monetare.
3.Dansul lui Zorba Vă mai amintiți sfârșitul apoteotic al filmului “Zorba grecul”? Toată afacerea pe care o pusese la cale, pentru care muncise din greu, se năruie. Ce face eroul filmului? Dansează sirtaki! Mi-am adus aminte de această scena privind, tot mai siderat, ce se întâmplă în țara noastră. Guvernul actualei majorități a început aplicarea părții economice a programului său punând în centru teoria #wageledgrowth – deși ea nu mai fusese vreodată încercată de nimeni și toți oamenii cu cât de puțină înțelegere a fenomenului economic avertizau că ea nu are cum să funcționeze pe termen mai lung.
4.”Taxa pe lăcomie”: pare zis deștept, dar e prost gândit Se apropia Crăciunul anul trecut când a explodat public o bombă de calibru: un proiect de ordonanță de urgență a cărui aplicare ar da peste cap economia românească, în general, și câteva sectoare cheie, în special: banking, pilonul II de pensii, industria energetică și altele. Un proiect care nu a fost discutat cu nimeni, pentru care nu a existat nici o urmă de studiu de impact și care urma să intre în vigoare imediat. Am crezut că este o glumă.
5.Ravagiile populismului Totul a pornit de la un comentariu pe care l-am făcut pe un site de socializare. În puține fraze, fără a explica detaliat, pentru că nu era locul, mi-am exprimat dezacordul față de o inițiativă parlamentară care vizează limitarea drastică a ratelor dobânzilor la creditele acordate populației. De aici, o publicație îmi face onoarea de a îmi dedica două articole ample într-o singură săptămână, sărind peste detaliul de a-mi solicita un punct de vedere, dar criticând delictul de opinie, de care mă fac vinovat.
6.Post hoc, ergo propter hoc? Latinii aveau obiceiul sa sintetizeze preceptele in putine cuvinte. Asa a aparut si sintagma post hoc, ergo propter hoc  care se traduce prin "dupa aceea, deci din cauza aceea". Practic, ei se indoiau de faptul ca simpla secventialitate intre doua evenimente ar trebui sa postuleze si o legatura de cauzalitate intre ele. Mi-am amintit de aceasta expresie citind valuri-valuri de ineptii despre un moment din tumultuoasa istorie a tinerei economii de piata romanesti : atacul speculativ impotriva leului din octombrie 2008 si urmarile sale. Lucrurile s-au intamplat cu destul timp in urma, efectele (minore) au fost de mult uitate, dar mai este un domn, implicat direct atunci, care tot reincalzeste aceasta ciorba...
7.Când vorbești mult și înțelegi puțin Lumea trece printr-o perioada foarte dificila, iar politicile urmate de autoritatile principalelor economii ale lumii incearca sa gaseasca o cale catre lumina, desi marja de manevra este tot mai restransa, in conditiile datoriilor publice record si ale dobanzilor coborate in teritoriul negativ. Este drept, Romania se afla intr-o situatie ceva mai buna, pentru ca are o crestere economica relativ robusta, pe fondul unei datorii publice mai reduse, desi in crestere, si a unor rate ale dobanzii ramase in teritoriul pozitiv.
8.BNR – vinovatul de serviciu sau simplificarea macroeconomiei Sunt destul de multe dovezi ca societatea romaneasca mai are ceva drum de parcurs pana sa ajunga la "maturitate". Iar modul in care sunt abordate in spatiul public temele importante este una dintre cele mai dezamagitoare dovezi in acest sens. N-am sa ma refer aici la frapantul caz al sedintei de luni 9 februarie a Parlamentului - in care Presedintele Romaniei a tinut un discurs important, iar un parlamentar si-a pierdut imunitatea : toate mass media s-au referit pe larg la subiectul frivol, lasandu-l in cvasi-anonimat pe cel cu adevarat important.
9.Codul Nemuncii Economia functionala de piata isi bazeaza performanta pe functionarea pietelor. Silogism? In conditii normale, poate.In tara noastra insa, aceasta asertiune trebuie repetata mereu si mereu, pana cand decidentii politici vor invata ca misiunea lor de capatai este sa contribuie la ameliorarea functionarii pietelor, nu sa imagineze noi piedici si bariere, cu gandul, nemarturisit, poate, ca pietele sunt un fel de animal salbatic ce trebuie intai domesticit, dresat, abia apoi pus la treaba, dar si atunci intr-un tarc bine imprejmuit.


ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by