Articole scrise de Eugen Istodor


1 - 30 din 497 rezultate
1.Andrei Pleșu. Retragerea din spațiul public. O victorie semnată de “Școala ajutătoare” din România virtuală: cercetători, jurnaliști, cetățeni, inși, zevzeci etc. Acum câteva zile un articol din Dilema veche m-a panicat. Nu, nu era incendiu, nu era cutremur, nu era atac terorist. Nu. Deși pentru mine articolul a avut efectul unui breaking news autentic. Cataclismul vine de la Andrei Pleșu și este un articol prin care-și anunță retragerea din spațiul public (articole, interviuri, conferințe, colocvii etc.). Rămâne la Dilema, dar spune adio tuturor aparițiilor care-l aruncau în lupta cu anxietatea zilelor mele.
2.Elevi căzuți și morți în războiul cu haznaua românească. Cronologie de la Andronescu, Funeriu la Hărdău Dănuț de la Târgu Frumos a murit ieri-alaltăieri în buda din fundul curții. A trecut în lumea basmelor. CLICK pentru întreaga poveste. Tu ai supraviețuit înc-o dată. Dă căutare pe google “elev/copil hazna” și ce găsești? Anul, copilul și prăbușirea în rahat. Crezi că-i fixație media, dar de fiecare dată, câte un ministru al învățământului a ieșit să-și asume atacul budelor asupra învățământului românesc. Retoric, a spus că “se rezolvă”. Semn că nu-i doar fandaxie media, e maladie socială. Haznaua e chestie de buget? Nu e. Parte din șpăgile din dosarul Microsoft ar fi fost deajuns pentru dotarea țării cu toalete de ultimă generație. Haznaua îți arată când minte politica? Da, Ecaterina Andronescu a fost de patru ori ministru. Putea rezolva situația. Și puteau s-o facă Pop, Popa, Curaj, Câmpeanu, Anton, Funeriu, chiar Hărdău putea face acest lucru. Au preferat cu toții să intre în reforma structurală, nu în buda comunală.
3.Notre Dame de Pârjol. Și privește, bă, cum ți-a căzut săgeata Săgeata de la Notre Dame s-a prăbușit în flăcări. Cucuiul ei mândru, cucul faimei ei. Nebunia de a străpunge cerul, nevoia de a-l atinge un pic pe Dumnezeu. Cenușa s-a ales de săgeată. De aspirație, de iluzia puterii. Nu căuta din ce a fost făcută. Te prostește atâta căutare. Nu da vina pe Dumnezeu că a osândit pentru vreun păcat. Conspirația te lovește sec în moalele capului. Și nu înțelegi nimic din adevăratul sens al căderii Săgeții. Privește.
4.Gândirea revoltată? Nu. This Is the New Shit: gândirea des-creierată. Aplicație pe: Codruța Kovesi, Augustin Lazăr, Oana Bogdan etc. N-am ce face. Politica asta oribilă oferă exemplele cele mai vizibile. Politica aduce în dezbatere noul trend din exercițiul rațiunii 2019. Noul trend, da. ETAPA I a fost. Au fost vreo doi ani de revoltă: totul era gândit în alb-negru, vehemența era stăpânâ, dușmanul era unic: PSD-ALDE, Dragnea &tribul lui. Dovada reușitei: Puterea cedează ordonanța Iordache, Dragnea își schimbă miniștrii ca pe ciorapi. ETAPA A II-A a fost. A fost 10 august și după - un prag al panicii pe care mulți nu l-au trecut. Unii s-au mirat: câtă Putere au ăștia, nu-i dă nimeni jos. Și au rămas înfricoșați. Alții au spus: nu se poate așa ceva! Nu se poate. Și au militat de pe Facebook.
5.Mizil, oraș al miștourilor lui Caragiale și Geo Bogza. Mizil, oraș cu faimă mai mare decât o-ntreagă Românie – povestea orașului în viziunea lui Cosmin Manolache. VIDEOinterviu #cabinetuldeperspektiva
Jurnalismul anilor 1990 are Pașcaniul care a dat "găina care naște pui vii". În secolul trecut Mizilul era ciuca bătăilor de joc. În 1990, gogorița promovată de jurnaliștii marca Cristoiu a anunțat fake-news-urile de astăzi. Miștourile cu Mizil, de la Cilibi Moise la Caragiale, au dat un reportaj de Geo Bogza un secol mai tărziu, un reportaj despre destinul de nimic al omului. Cosmin Manolache este din Mizil și cercetător la Muzeul Țăranului Român. El a făcut o incursiune în mitologia Mizilului. Cartea sa, scrisă împreună cu Gheorghe Iova, "Etalon Mizil" adună știri-glume-arhive despre Mizil. Mizilul? Poți să-l vezi nu doar ca un loc straniu, ci și ca unul din puținele orașe despre care știm câte ceva, de bine de rău. Altfel, în afară de câteva orașe mari pe care le numărăm pe degete, România rămâne o necunoscută. Mizilul e mai cunoscut decât România. Nu-i așa?
6.O porcărie! Cum să ne trădăm între noi? / Asta trebuie reintrodus în capul tinerilor, lui Dragnea și oamenilor lui. Aici este lipsa de caracter. Te sacrifici pentru un bine obștesc - Surorile lui Corneliu Coposu VIDEOinterviu partea a doua Ce cred surorile lui Corneliu Coposu despre lumea de astăzi? A derbedeilor lui Dragnea, dar și a lumii ăsteia materialiste ați citit ieri. AI UITAT/ai pierdut? CLICK AICI. Astăzi, despre cum 17 ani surorile nu și-au trădat fratele. În 17 ani aproape zilnic ticăloșii le deschideau ușa și-ntrebau: n-ați murit? Cum de mai trăiți? Și le-am întrebat ca nebunul: cum de n-ați trădat? Cum? V-a nenorocit viața Corneliu. Puteați trăda. Și Flavia și Rodica au răspuns: Dumneata nu-nțelegi? Poți să mori de foame, dar demnitatea e mai importantă. Noi așa am crescut.
7.Surorile lui Corneliu Coposu: “România n-o să piară așa ridicol, îngropată de netoții ăștia. Nu vă uitați la Dragnea ăsta? Cum de a ajuns să țină în mână o țară? Înseamnă că toți sunt murdăriți” VIDEOINTERVIU partea întâi Tu, care nu știi cine-i Coposu ai aici motive de curiozitate: 17 ani pușcărie politică, o dictatură prin care a trecut fără compromis. Tu, care știi cine-i Coposu, recunoști emoțiile anilor 1990 și știi că el este singurul model politic și moral al României până astăzi. Pentru toți, VIDEOinterviul cu surorile lui Coposu, Flavia Bălescu și Rodica Coposu, vă spune că nu totul e să ai bani. Un pic de verticalitate nu strică, merită să reziști răului, urii, dictatului oricărei Puteri, tentațiilor de a avea o funcție/un telefon mobil cu orice preț. În rest, voi toți nu mai repetați că n-aveți modele. E Corneliu. Sunt surorile lui. Aceste modele există. Ia bagă la cap. Azi prima parte: despre modelul Coposu și lumea de astăzi. Obsedată de “vânzări” și avantaje, care laudă ticăloșiile lui Dragnea, care promovează ura împotriva Codruței Kovesi.
8.Ne vom obișnui cu cușca și vom rămâne în ea, dacă nu știm să spunem "Nu" la timp opresiunii, șmecheriei Puterii - prelegere Emil Ionescu, decanul facultății de Litere-București Muzica alternativă a anilor 1960-1980 a fost subiectul prelegerii lui Emil Ionescu, decanul de la Litere-București. Dar așa cum chiar el spunea “nu mă pricep nici la muzică, nici la științe culturale”. Atunci, despre ce a fost vorba? Despre diferențiere și contestație. Cele două arme ale revoltei în lumea comunistă. Dar, culmea, discursul lui Emil Ionescu are o actualitate astăzi, într-o lume a “bulelor” obsedate de Putere, opace, antidemocrate.
9.INTERVIU Feli, artistă: #PauzaDePoezie o petrec într-o țară pe care o numesc "în brațele iubitului meu" Da, Feli era emo. Poetiza ca Bacovia. Astăzi e mai mult Esenin, un "foc vânăt" în jurul dragostei ei și a Norei Luna. "Mă împlinește o îmbrățișare. Mă dezamăgește minciuna". Modele în viață i-au fost "atât oameni care au intrat și au rămas", însă și aceia care au hotărât să plece. Și tot ei au învățat-o lecții frumoase, filme, cărți și chiar muzică.
10.Aproape am plâns /terifiant / film șocant, văzându-l îți dorești să nu fie real, însă este, și eu am fost “orfan alb” - impresii după Festivalul One World Romania scrise de studenți de 17-18 ani Studenții anului întâi de la științele Comunicării, Litere, Universitatea București au mers la Festivalul One World România. Studenții îți povestesc ce-a însemnat experiența One World România. Ai sub ochi câteva din filmele văzute. Au văzut și sexualitate (Touch me Not) și trafic juvenil de droguri (Camorra), au văzut și transexuali (Corbii), dar și “cantitatea” din comunism (Răspunderea pentru calitate). Dar ce-i mai important, tu ai sub ochi felul în care la 17-18 ani ei au văzut crâmpeie din viața-viață. FILMELE ONE WORLD CLICK AICI. Cronicile, impresiile, șocurile și neplăcerile AICI:
11.Gândirea critică în Țara mincinoșilor. Dedicație ție, reptilianule - VIDEOinterviu Sorin Costreie #cabinetuldeperspektive Fake-news în jurnalism, bazaconiile Olivia Steer, diploma falsă de doctor în mediul academic, minciunile Dăncilă și Dragnea - toate acestea au un leac: gândirea critică. Habarnuai ce este aia? Vezi VIDEO, citește cuvintele lui Sorin Costreie, profesor universitar la filosofie. Omul zice că dacă vrei să nu ajungi reptilian, gândești cu capul tău: 1. fii sceptic în ce ți se spune, 2. adu argumente pro și contra, 3. fii prost în cunoștință de cauză. La banii tăi, la confortul tău, hai că poți! Reptilianule! #cabinetuldeperspektive
12.​INTERVIU Alina Eremia, artistă: "Unei eleve de liceu îi spun: nu petrece prea mult timp pe net, pentru că s-ar putea să te pierzi, să te rătăcești undeva în spațiul virtual" Era un dialog despre #PauzadePoezie. Și a devenit un dialog în care Alina Eremia a deschis fronturi largi. #PauzadePoezie a devenit nevoia de a fi împreună cu prietenii, cu părinții, a devenit nevoia de lectură, de introspecție și dragoste ca formă fundamentală de a evolua. Alina Eremia a vorbit deschis despre felul în care social-media duce, dacă nu ai un minim control asupra ei, la conflicte fără sens și rost. A pledat pentru nevoia de a te vedea pe sine. De a nu te risipi în "războaie", în stări sufletești parazitare.
13.Torționarul este astăzi cu pensie babană și erou de filme. El poate spune: “Vino, copile, să-ți povestesc cum am ucis.” VIDEOinterviu cu Alina Pavelescu, autoarea romanului “Sindromul Stavroghin” #cabinetuldeperspektive Alina Pavelescu este istoric și arhivist. Și este la al doilea roman de ficțiune: “Sindromul Stavroghin”, Editura Humanitas. Sindromul Stavroghin, inspirată numire după Demonii lui Dostoievski, este boala nesimțirii torționarului, celui a practicat răul. El spune astăzi: am ucis, mă iert. “Dacă ai practicat răul până la un punct, întoarcerea la bine nu poate fi altceva decât parcurgerea în sens invers a aceluiași drum demonic. Nu te poți mântui pe căi lăturalnice. A căuta drumuri lăturalnice pentru mântuire e o lașitate la fel de mare ca aceea de a refuza să te pocăiești. Dacă aș fi torționar pocăit în căutarea mântuirii, aș fugi mai ales din calea celor dispuși să mă ierte prea ușor și m-aș ascunde mai ales de aceia care mă aplaudă pentru curajul meu.” (extras din prezentarea Humanitas. CLICK AICI pentru carte)
14.Ian Buruma: Turma stăpânește astăzi ura. Iar românii o țin una și bună cu nostalgia după Antonescu și Ceaușescu / VIDEOInterviu #cabinetuldeperspektive Ești cu turma? Bine-ți șade. Stăpânești sentimentul ăla al urii mai bine decât orice. Îți place să urăști. Ești chiar fericit. Mi-a spus-o mie Ian Buruma, scriitor, autorul cărților “Occidentalismul” și “Anul zero”, cărți apărute la Editura Humanitas. Pe Ian l-am întâlnit la One World România și l-am intervievat pentru #cabinetuldeperspektive.
15.​INTERVIU Radu Vancu, scriitor: "Poate suntem ultima generație care să aibă șansa aceasta a vieții reale in offline integral. Noi suntem încă o generație hibridă, ne-am născut în Galaxia Gutenberg, a cărții și stăm cu un picior în Galaxia Zuckerberg, a imaginii" Poet, traducător de poezie, profesor universitar de literatură la Universitatea Sibiu, protestatar #văvedem. În ultima sa carte, "Elegie pentru uman" face o pledoarie pentru bucuria de a fi în epoca aceasta post - umană, robotizată, în care noi suntem ultima generație jumătate dinozauri - jumătate păsări. Dinozauri? Adaptați perfect la Galaxia Gutenberg a lecturii. Dinozauri cum suntem, spune Radu Vancu, să ne bucurăm de offline cât de mult, de așteptare, de timp liber, de tristețe, de Celălalt, de viața care palpită lângă noi. Păsări? Zburători în online, captivi ai lumii vizuale, plini de anxietățile senzaționalului, uitând de empatie și "ucigând" vise cu violența cibernetică, cu violența algoritmilor niciodată mulțumită.
16.​INTERVIU Claudiu Komartin, scriitor: Ideea este să găsești calea să funcționezi firesc, fără ca online-ul să te faulteze la tot pasul intelectual sau sensibil. Fără să te facă sclav "Autor de literatură demotivațională / expert acreditat în Ministerul Nopții / depanator liric." Așa se prezintă Claudiu Komartin. În fapt este unul dintre cei mai importanți poeți ai momentului, traducător, lider al cenaclului Blecher și stăpân al Casei de Editură Max Blecher. "Momentul în care am avut chiar senzația aceea că sunt în fața poeziei a fost cu Bacovia. Am simțit golul ăla în stomac, senzația că am primit o lovitură în plex că m-a lăsat fără replică" - Claudiu Komartin
17.One World Romania start. Azi, 15 martie, începe Festivalul de film documentar și de drepturile omului. Vanina Vignal și Andrei Rus VIDEOinterviu la #cabinetuldeperspektive Între 15 și 24 martie are loc cea de-a 12-a ediție a Festivalului One World Romania, în șase locații din centrul Bucureștiului. Tema principală a ediției o reprezintă cei 30 de ani trecuți de la Revoluția din 1989. La #cabinetuldeperspektive i-am întrebat pe selecționerii filmelor, Vanina Vignal și Andrei Rus, despre filmul documentar ca modalitate de a schimba prejudecățile sociale atât de temeinic împlântate în generațiile social media.
18.Email către prostul care ești! - ÎNC-O Perspektivă de la Tom Nichols, autorul cărții "Sfârșitul competenței"
Dragă prostule, este o carte pe piață, Tom Nichols - Sfârșitul competenței, Polirom. Știu că fiind prost, dar prost, nene! este inutil să-ți spun despre ea. Dar tot ți-o recomand. Mie, cartea asta, mi-a făcut creierul franjuri și mi-a întors mațele pe dos.
19.Fabuloasa Nina Cassian, cea mai urâtă femeie din lume. De vineri în filmul “Distanța dintre mine și mine”. Idee: Ada Solomon, film de Mona Nicoară și Dana Bunescu Nu-i de nasul tău Nina! Dar totuși du-te la film. Vezi, ai mușchi să-nțelegi comunismul trăit de ea? Dar creier să pricepi cum poți fi atât de creativ ca ea în vreme de cenzură? Du-te la film s-o vezi pe Nina Cassian, cum te străpunge cu inteligența. Să fii uimit cum se acuză, se joacă, cum explică, să numeri câte țigări fumează. Du-te să vezi cu adevărat ce înseamnă să fii fabulos, să fii Uroborus, chiar de ești cea mai urătă femeie din lume. CLICK pentru vizionarea filmului.
20.Joi, ora 12, la Facultatea de Litere București, protest împotriva abuzurilor, solidaritate cu magistrații independenți. LIVE Facebook/Perspektiva și Facebook/Hotnews.ro Îndemnul vine de la decanul Emil Ionescu și sună fără niciun artificiu. Vino în stradă. Protestează împotriva abuzurilor la adresa justiției independente, susține magistrații independenți. Vei vedea mâine, ora 12, interviuri, declarații LIVE de la protest pe Facebook/Perspektiva și Facebook/Hotnews.
21.Vanina Vignal și Andrei Rus One World Romania LIVE joi ora 11 pe Facebook/Perspektiva, Facebook/Hotnews.ro. #cabinetuldeperspektive Vanina Vignal și Andrei Rus sunt realizatorii selecției de film a Festivalului One World Romania 12. One World Romania are loc între 15 și 24 martie 2019 la București.
22.Prodigy: Keith nebunu’/trage cu tunu’ și se nimerește, se sinucide / Watch the MC kill the dancer Lui Keith Flint i se vedeau doar coarnele. Era Dracu. Cum dracului să se sinucidă? Da, se. De singurătate, înconjurat, sufocat de lume, de Dumnezei. Se sinucide pentru că i-am văzut mereu doar cornele. Nimic din suflet, din emoții. Sinucidere în lumea plină de prieteni, de adulatori. Ne vom vindeca de SIDA, de cancer, dar de sinucidere, nu. Niciodată. Keith Flint, solistul trupei Prodigy, în vârstă de 49 de ani, a fost găsit mort. Despre el îți vorbesc, omule.
23.Urzica, self-help. Intră în rețeaua “Urtica dioica” pentru sexualitate-virilitate Primăvara a adus urzicile, plante cu frunze verzi, mici, ușor înțepătoare la degete. Un lucru însă nu cred că TU ai înțeles. Urzicile sunt un exercițiu de Self Help. Urzicile sunt un excelent self-guided improvement - economic, intelectual, emotional - cu un puternic impact emoțional asupra ta, ca sine. Dar, ca efectul să fie scontat, trebuie să intri în rețeaua Urtica dioica. Iată cum.
24.Mișto e Istodor ăsta! Claudiu Istodor VS Eugen Istodor la #CabinetuldePerspektive Un om poartă același nume cu tine. Un actor poartă același nume cu tine. Ce-i de făcut? Păi, nu ești curios? Ce-i în capul lui, este el alteregoul tău? Dacă faci ca el, ajungi mai bine decât ai ajuns de capul tău? Da actorul Claudiu poartă același nume Istodor ca și mine, Eugen. Și de aici a început Perspektiva jurnalistului asupra actorului. Uite aici ce zic:
25.Pleșu, Liiceanu, Racheta lui Musk, Virușii, Manipularea, Final de Resurse pe Terra. Ia un pumn de spirit în bula ta: Conferințele Humanitas Aqua Forte “Despre lumea în care trăim“ MULT VIDEO Iar Pleșu, iar Liiceanu? Apoi, puțintică medicină, o țâră de online, rachete, creație, despre om? Nu așa zici tu? Hai, mă lași, păi, le-am fumat. Plus, ce să-mi spună? Eu le știu pe toate. Dau un gugăl și m-am umflat în vene-pene. Și cu toate că aceste bullshituri mă hrănesc, uite m-am dus la Ateneul Român și n-a fost să fie așa. De sâmbătă până ieri, a fost pericol de zdruncinat niște prostioare din capul meu la Conferințele Humanitas Aqua Forte de la Ateneul Român “Despre lumea în care trăim“. Vezi cu ce m-am ales.
26.Sexualitate, nuditate, iubire între corpuri infinit diferite, mângâierea ca infern sau Touch me Not. Adina Pintilie, laureata Ursului de Aur 2018, la #Cabinetuldeperspektive Touch Me Not îți dă o palmă peste ochi, intră cu bocancii în viața ta. Imposibil să mai vezi simpla mângâiere ca până acum, un freco-mengo programat în weekend. Corpul fără mângâierea Celuilalt se automutilează, intră în boală. Adina Pintilie și filmul său te aruncă direct în propria intimitate, în inconștientul tău bolnav. Te dă cu capul de propria sexualitate. După ce vezi filmul, nimic din dragoste nu mai poate fi ca înainte, animalule. Și lucrurile astea le-am simțit eu când am văzut filmul și le-am resimțit iar și iar acum două seri când am vorbit cu Adina Pintilie LIVE pe Facebook. Pipăie, dă și tu CLICK AICI PENTRU #CabinetuldePerspektive cu Adina Pintilie
27.LIVE, luni, ora 19 - ​Adina Pintilie laureata Ursului de Aur 2018 cu filmul Touch me Not. LIVE pe Facebook/Perspektiva și Facebook/Hotnews.ro Câștigător al Ursului de Aur și al premiului pentru Cel Mai Bun Film de Debut la Berlinale, TOUCH ME NOT va fi lansat oficial în cinematografe pe 15 martie 2019 în cadrul Festivalului Internațional de Drepturile Omului ONE WORLD Romania. Până la momentul lansării, ai luni, ora 19, pe Facebook/Perspektiva și Facebook/Hotnews.ro LIVE cu Adina Pintilie, regizoarea filmului. Adina Pintilie la #CabinetuldePerspektive. Tu ai întrebări?
28.Răzbunarea României ignorante. Forța fake-news-urilor, a bazaconilor cu dacii, cu extratereștrii, cu antivaccinul vine din propria ta prostie. Dana Jalobeanu la Cabinetul de Perspektive VIDEO Eu când mă duc peste un om mă duc curios. Știu ce știe omul și știu ce nu știu eu. Și de aia n-am cum să mă dau mare și tare. Mă duc să pricep ce-i cu mine pe lumea asta, nu să-i închid gura Celuilalt. Așa a fost și-n întâlnirea cu Dana Jalobeanu - CLICK pe CV-ul ei. Vroiam să știu de ce-s prizonierul dacopatiei, partizanilor antivaccin, fakenews-urilor.
29.Generațiile imposturii în România. Articolul cuprinde TESTul: Care-i vârsta imposturii tale? Un italian vine să facă figurație în România? E țara ideală. Iată de ce. Impostura este mama românului abandonat de societate, familie, prieteni. Ia vezi din ce generație de impostori faci parte. Articolul de față expune schematic trendurile majore de după 1989 până-n anii “găinilor fără cap” de astăzi. Articolul de față vorbește doar despre schema imposturii publice. Ai și un TEST.
30.Un drac moare din dragoste. Ca să scrii cu adevărat trebuie să te îndrăgostești de dracul mort - VIDEOinterviu Doina Ruști la Cabinetul de Perspektive
Doina Ruști refuză să fie scriitor social, adică de succes implicat și imediat. Imediatul e necopt, nedospit, tot o pătimă, o deziluzie. Și când stăteam de vorbă cu prozatoarea Doina Ruști și-mi spunea Doina despre acest refuz, cuvintele ei îmi imaginau o albină de vară care bâzâie în geamul dela bloc și tot nu nimerește calea spre aer, spre libertate. Prezentul este un frison, o gripă. Prozatorul Doina Ruști savurează întâmplările trecutului. E patimă personală și, cum vrei să auzi cuvântul magic, succces (CLICK aici pe blogul personal) Dar pe mine nu succesul m-a obsedat la Cabinetul de Perspektivă, ci altceva: cum bazaconiile (dacopatia, extratereștrii, antivaccinul) concurează Ficțiunea ei. Cum niște închipuiri stereotipe și tâmpe ale unei Românii, pot afecta lucrul și imaginația unui ficționar.

1 2 3 4 5 6 7 8  ... 17 

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version