Articole scrise de Emil Stoica


1 - 30 din 304 rezultate
1.Cat de mult s-a dezvoltat Romania in ultimii 10 ani si unde ne indreptam in urmatorii 5 ani Sunt la un moment de bilant. Nu numai pentru ca se termina anul 2014, cand implinim 25 de ani de la revolutie, dar si pentru ca s-a incheiat (sau a inceput) un nou ciclu electoral, iar in noiembrie 2014 mesajul publicului a fost unul fara echivoc. O sa incerc sa aplic in acest articol modelul de dezvoltare ce a caracterizat democratiile liberale in ultimii 50 – 100 de ani si anume pe cei trei piloni: democratie, stat puternic si domnia legii.
2.PIB / locuitor Romania vs. Ucraina 1987 - 2013. Ce vad manifestantii din Kiev cu ochii lor Normal ca ucrainienii vad ca in 25 de ani au batut pasul pe loc si ca tari precum Romania, cu aport similar ar resurselor naturale in PIB, a decolat economic vorbind mai ales dupa ce si-a deschis economia in perspectiva intrarii in Uniunea Europeana. Sistemul economic si de buna guvernare al Romaniei este net superior fata de cel al Ucrainei, scrie Emil Stoica pe blogul sau.
3.Reactia in lant(uri) Ne asteapta un an plin de evenimente politice, fie ca e  vorba de alegerile europarlamantare, referendumuri sau alegeri prezidentiale. Cu riscul de a fi tratat de defetist, mi se pare insa ca impactul acestora asupra vietii noastre de zi cu zi e asemanator cu impactul pe care l-ar avea un concurs de Miss Universe. Putem cel mult tine cu o concurenta sau alta dar viata noastra nu se va schimba dupa ce se anunta castigatoarea, scrie Emil Stoica, pe blogul lui.
4.Alegerile din Germania - impact asupra Romaniei In conditii normale, castigatorul alegerilor din Germania, indiferent cine este el, are un impact important asupra Uniunii Europene. In conditiile crizei economice actuale cand stabilitatea Uniunii este pusa la indoiala, rezultatul din Germania va fi istoric, scrie Emil Stoica, pe blogul lui.
5.Strategia de crestere economica a Romaniei pe urmatorii 10-20 de ani Vad ca problema zilei pentru guvernanti este sa caute o strategie pentru Romania. Anumiti economisti dau sfaturi guvernului sa investeasca in sectorul industrial A sau in sectorul industrial B, sau care este strategia in agricultura, care in energie, care in turism, care in frunza verde a dnei. Udrea. Unii impart economia in 80 de sectoare si analizeaza fiecare firma mare sau mica din fiecare sector, scrie Emil Stoica, pe blogul lui.
6.Analiza de piata: Un calcul simplu cu bani europeni. Si riscul carnii de cal pentru Romania Desi Romania nu contribuie decat cu 1% din PIB-ul UE, va primi 2,5% din bugetul pe 2014 - 2020 plus mii de locuri de munca pentru romani in institutiile europene, scrie Emil Stoica, pe blogul sau, Jeopardy.
7.Ce este statul? Eu cred ca statul suntem noi, noi toti. Statul nu este o entitate impusa de nimeni. Statul este un contract prin care toti membrii comunitatii - egali - gestioneaza bunurile comunitatii (resursele naturale si munca fiecaruia dintre noi in folosul comunitatii), stabileste reguli general acceptate si ofera servicii tuturor membrilor, scrie Emil Stoica, pe blogul lui.
8.Cresc banii in copaci? La un articol precedent, Lucius ridica o intrebare extrem de interesanta si anume: daca oamenii au reusit sa imbunatateasca procesele productive cu inovatii, IT, etc, inseamna ca ar trebui sa muncim mai putin de acum incolo, scrie Emil Stoica, pe blogul lui.
9.Context de piata: De ce cred in crestere economica sustinuta. Si de ce la unii este “criza”. In ciuda a doua razboaie mondiale si a unor monstri precum Hitler, Stalin, Mao sau Pol Pot, populatia globului a crescut in ultimii 100 de ani de la 1 miliard la 7 miliarde. Aceasta crestere, precum si cresterea de la 1 milion la un miliard, au fost posibile datorita inovatiilor din agricultura, din medicina, din transport, s.a.m.d. Un automobil parcurge acum cu 1 litru de benzina o distanta de doua ori mai mare decat acum 50 de ani. In urma cu 20 de ani aveam videouri, casete video sau audio; inca mai citim carti si ziare care umplu biblioteci; toate acestea incap azi intr-un aparat pe care il poti pune in buzunar.
10.Cimitirele din spatele RASDAQ si Bursei de Valori Bucuresti In aceste zile se discuta despre soarta Oltchim, daca sa ramana sau nu in viata. Este adevarat, statul a fost si este actionarul majoritar si rezultatele se vad. Insa sa nu uitam ca Oltchim este o firma cotata la Bursa de Valori Bucuresti. Soarta Oltchim nu este singulara si nu este doar pe BVB, de ex. ARO si-a dat duhul listata fiind pe RASDAQ. Orice firma cotata la bursa nu are doar actioanri majoritari, ci si actionari minoritari, scrie Emil Stoica pe blogul Jeopardy.
11.Exista alternative la capitalul extern? Si nevoia economica de mai multa democratie. Sa facem abstractie o clipa de cine se afla la guvernare sau de cine se va afla dupa 9 Decembrie. Intr-o democratie perfecta, exista un contract social prin care avem un nivel optim al taxelor: un nivel care raspunde nevoilor sociale dar care este acceptat de catre platitorii de taxe, fara a avea un impact negativ asupra cresterii economice.
12.De ce Rus trebuia sa-si dea demisia si de ce nu ar trebui sa mai aiba viitor politic Vad o serie de opinii care lauda curajul dlui. Rus, fost ministru de interne, cum ca nu a vrut sa faca parte dintr-un guvern de infractori, scrie Emil Stoica, pe blogul lui.
13.Bunurile sociale. Exemple despre cum poate creste sau descreste productivitatea si bogatia unei tari Oligarhi rusi cumpara case exagerat de scumpe in centrul Londrei, isi listeaza firmele la bursa din Londra si accepta legea Angliei ca lege ce guverneaza contractele intre ei. Anglia – si nu Rusia – a reusit sa produca aceste bunuri sociale: statul isi protejeaza rezidentii, rezidentii pot castiga in respectabilitate iar judecatorii independenti sunt o garantie pentru respectarea conditiilor contractuale.
14.Apel la Reconciliere! Romania nu poate avansa impartita in doua. Primul pas catre normalitate si, implicit, catre refacerea sociala si economica este reconcilierea. Riscul unor rupturi si mai mari exista si creste pe zi ce trece.
15.Curtea de Conturi ce a pazit? Dar departamentele financiar - contabile si de control? Spatiul public a fost invadat de conferinte de presa sustinute de noii ministri in care reclama tot soiul de nereguli ale fostilor ministri. Sa nu uitam ca din octombrie 2008 presedintele Curtii de Conturi este Nicolae Vacaroiu, cu un mandat de 9 ani. Stim cine este dl. Vacaroiu: un fost presedinte interimar al Romaniei (discret insa), fost prim-ministru PSD, fost parlamentar PSD. Daca este adevarat (si sunt convins ca exista multe nereguli), ma intreb ce a facut Curtea de Conturi? Ce au facut departamentele financiar-contabile si de control din cadrul acelor institutii? Contabilii sefi?, scrie Emil Stoica pe blogul sau.
16.Cat de productivi suntem. Si pana unde putem impinge productivitatea personala Productivitatea este strans legata de competitivitate. Intr-o piata cu multi participanti, concurentii vor cauta sa fie cat mai productivi pentru a tine costurile de productie cat de jos, in acest fel isi vor permite sa scada preturile si sa castige cota de piata. Cota de piata mai ridicata va permite procese de productie interna pentru un volum si mai mare, deci costuri mai mici, deci cota de piata mai ridicata si tot asa. Pana cand o firma devine dominanta. Evident, concurentii se pot alia si pot avea procese similare. Din tot acest joc au de castigat atat consumatorii (preturi mai mici) cat si firmele in sine: daca devin din ce in ce mai productive, profitul pe capital investit creste, scrie Emil Stoica pe blogul Jeopardy.
17.Omul nou nord coreean este mai scund cu 10 centimetri decat cel sud coreean. Cum se explica inflatia alimentelor Rasa umana are o mare putere de adaptare. Dimensiunile oamenilor variaza in functie de erele istorice. In principiu, cu cat accesul la hrana este mai bun, cu atat oamenii sunt mai dezvoltati, mai inalti, scrie Emil Stoica, pe blogul lui.
18.Sa se amane si Soci 2014! Sunt din ce in ce mai multe voci care cer amanarea sau chiar anularea turneului Euro 2012 de fotbal pe motiv ca in Ucraina inca se mai aplica tortura. Foarte bine, sa-l anuleze, Ucraina nu merita sa gazduiasca un eveniment sportiv care ar trebui sa promoveze fair-play-ul! Ar fi trebuit sa boicoteze si Olimpiada din 2008 din China, din pacate asta este in trecut, scrie Emil Stoica pe blogul sau.
19.ANALIZA: 16 miliarde de euro vs. 4 trilioane de euro. Cat ne-a costat comunismul? La inceputul anilor '90 au fost retrocedate terenurile de la CAP-uri. Alte cladiri, terenuri si apoi, prin Fondul Proprietatea, miliarde si miliarde de euro au fost transferate catre fostii proprietari ale caror bunuri au fost confiscate de regimul comunist. Se pare ca statul tot mai trebuie sa ramburseze 16 miliarde de euro, scrie Emil Stoica, pe blogul lui.
20.Contul curent: un exemplu unde s-ar impune interventia BNR Cred ca in lupta cu evaziunea fiscala este important ca din ce in ce mai multe tranzactii sa aiba loc transparent, prin sistemul bancar. Bancile, cu ale lor sedii impunatoare si aere de superioritate in a sti sa foloseasca banii cu profit, ar trebui ca in schimbul licentei de operare sa asigure si o functie de utilitate publica. Si, daca ar sti sa-si faca treaba, ar trebui sa inteleaga ca daca numarul de tranzactii bancare creste, va creste si volumul lor de afaceri, scrie Emil Stoica pe blogul Jeopardy.
21.Despre independenta institutionala: de la Papa Grigore al VII-lea la Legea ANI Atacurile la adresa ANI vin din toate partile, unii o vor desfiintata, altii o vor fara putere, altii o contesta la Curtea Constitutionala. De ce? Pentru ca toti vor sa-si angajeze rudele si prietenii la stat, toti vor sa-si ascunda averile si interesele, scrie Emil Stoica, pe blogul lui.
22.O alternativa mai eleganta la legea lustratiei Legea lustratiei a venit cu o intarziere de 22 de ani, scrie Emil Stoica pe Jeopardy. Multi – si naiv poate – au considerat-o nedemocratica in 1990 – pe motiv ca restrangea drepturile fundamentale ale unor oameni fara ca acesti oameni sa fie condamnati de ceva in justitie, ca ar fi fost mai bine ca din 1990 cu totii (inclusiv activistii si securistii & familiile lor) sa fi lucrat in interesul unei Romanii prospere si democratice. Multi au considerat in 20 mai 1990 ca dupa procesul contra celor apropiati de familia Ceausescu ar trebui sa tragem linie, sa incepem cu totii de la zero si sa ne reconciliem cu trecutul.
23.Cum va evolua PIB-ul Romaniei in urmatorii 5 ani? Incerc sa estimez impreuna cu voi cum va evolua PIB-ul Romaniei in urmatorii 5 ani. Si sa consideram ca: nu vor fi crize majore globale si ca vecinii nostri isi vor continua dezvoltarea politica urmand evolutiile actuale (Serbia, Ungaria, R Moldova, Ucraina, etc); zona euro s-a stabilizat iar Romania va intra in zona euro in 2015; UE va ramane la 28 de membri (cu Croatia de la anul); sistemul politic din Romania nu va suferi mari modificari.
24.Premierul si reflexele sale autoritare dauneaza climatului investitional. Iarasi dam peste dl. Vevera Premierul i-a cerut ministrului Economiei sa-l demita pe CEO-ul de la Transelectrica. Transelectrica este o societate cotata la Bursa, statul detine 72%, iar restul de 28% sunt detinue de diferite fonduri de investitii precum si de catre public. CEO-ul firmei precum si Consiliul de Administratie au o obligatie catre toti actionarii, nu numai catre cel majoritar.
25.Emil Stoica: Aderam sau nu la tratatul fiscal european? Sunt cateva probleme care trebuiesc analizate separat, insa cand analizam nu trebuie sa ne pierdem perspectiva si anume ca pe de o parte Uniunea Europeana este un proiect vechi de 60 de ani si care nu a ajuns decat la jumatatea drumului, iar pe de alta parte ca avem opiniile presei si a pietelor financiare care au un orizont de timp extrem de limitat. Sa nu uitam ca doar cu 2 ani in urma irlandezii se felicitau ca sunt in zona euro in timp ce islandeziii se grabeau sa scrie cererea de aderare la UE. Acum, la doar doi ani distanta, opiniile sunt fix pe dos. Noul tratat european nu va fi ultimul, chiar daca scriem in constitutie una sau alta. Constitutiile se pot modifica peste 10 ani daca realitatile de atunci o vor cere.
26.Cum l-a selectat premierul Boc pe noul sef de la Transelectrica? Imi raspunde cineva? Cum sa nu te revolti? Cum? Azi (!!!), primul ministru al Romaniei l-a numit pe Adrian-Victor Vevera in functia de sef la Transelectrica. Pentru cine nu stie, Transelectrica are venituri de 600 de milioane de euro si cheltuieli tot cam atatea. Am cautat pe Google, am cautat in arhiva ziarelor financiare, le Linkedin, nu am gasit nimic, dar absolut nimic care sa-mi indice cat de cat ce il recomanda pe dl. Vevera, scrie Emil Stoica pe Jeopardy.
27.Cleptocratie alternativa Observ ca multi comentatori sunt extrem de suparati ca anumiti protestatari afiseaza mesaje cum ca Romania ar fi o dictatura. Acesti comentatori continua argumentatia cu o fractura logica dubla: cum Romania nu e dictatura si cum este periculos sa te joci cu termenul de dictatura, ca atare protestatarii sunt dusmani ai democratiei cu clasa politica actuala (cea de la putere, nu opozitia) incercand sa faca sa functioneze institutiile si ca se lupta cu sistemul, ca avem conducatori anti-sistem si reformisti, scrie Emil Stoica pe blogul sau.
28.Pentru Vladimir Tismaneanu si alti intelectuali pro-Cotroceni Daca actuala putere mai are ceva legitimitate este pentru ca oameni ca dvs. inca o sustineti. Nu ar trebui si ma mir ca nu va dati seama inca de acest lucru, scrie Emil Stoica, pe blogul lui.Citeste si: Vladimir Tismaneanu: Furie, petarde si violenta: Marea alianta uslaso-ultrasa
29.Forme organizatorice alternative pentru afaceri: cooperativele si parteneriatele Cooperativele au un nume rau in Romania datorita ideii de CAP introdusa de comunisti in agricultura si care s-a facut fortat, cu lacrimi si cu sange si a avut ca rezultat infometarea, scrie Emil Stoica, pe blogul lui. Parteneriatele au un nume mult mai bun si se gasesc deja in anumite sectoare, in special in cea a serviciilor profesionale (avocati, contabili).
30.Sanatate: dezbaterea publica s-a terminat, procesul reformei trebuie reluat de la zero Sistemul de sanatate are nevoie sa fie reformat. La cata spaga se ia in spitale, probabil ca 90% dintre doctori si asistente ar trebui sa fie dupa gratii. Cetateanul, dupa ce contribuie financiar, mai este si batjocorit de sistemul actual dominat de diferiti directori de spitale. Acesti directori au transformat spitalele de la portar la specialisti in adevarate sisteme clientelare cu ei in frunte.

1 2 3 4 5 6 7 8  ... 11 

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by