Articole scrise de Echipa suplimentului SOS Bugetul familiei


1 - 8 din 8 rezultate
1.Ce faci cand totul merge prost: ai probleme la job, credite de plata si cheltuieli neprevazute 


Cand ai ajuns la fundul sacului, rudele nu iti mai pot imprumuta bani, banca nu vrea sa iti acorde un nou credit, iar restantele cresc de la luna la luna, este important sa reactionezi imediat. Iata un plan de redresare cu cateva masuri de urgenta care pe timpuri bune ti-ar fi putut parea de prisos.  

2.Istoricul de plata sau cat de riscant esti pentru banci? 


In Romania, notiunea de istoric de plata – indispensabila in multe tari vestice – este inexistenta. Acest lucru se traduce printr-un grad mai mare de risc de partea bancilor si printr-o libertate mai mare de a impune costuri mai mari pentru creditele acordate clientilor cu istoric de plata indoielnic. 
3.Diferenta dintre net si brut sau cu cat platim statul


 Ne negociem salariile astfel incat sa stim cat primim in mana. Cash-ul este rege. Dar stim ce ascunde diferenta dintre salariul brut si salariul net? La un salariu net oferit de 1,000 de lei, statul primeste 775 de lei, cumulat de la angajat si angajator. Unde se vad acesti bani?
4.Munca la negru - castig pe termen scurt, dezavantaje pentru toata viata 

In caz ca nu stiati, cei care muncesc la negru reprezinta intre 20 si 50% din totalul romanilor angajati.Maximul de ore pe care o persoana le poate lucra este de 48 de ore saptamanal, inclusiv orele suplimentare. Angajatii au dreptul la doua zile consecutive de repaos saptamanal, in general sambata si duminica. Legislatia prevede 11 zile de sarbatori legale, in care angajatorii sunt obligati sa dea liber salariatilor.Munca la negru nu garanteaza nici unul dintre aceste drepturi, concediu de odihna, asigurare de sanatate sau indemnizatie pentru copil.
5.Cer bani de la copii la batranete? Platesc chiria copiilor pana implinesc 30 de ani? O caracteristica majora a familiei traditionale din Romania, spre deosebire de familiile din clasa de mijloc din tarile occidentale, rezida in lipsa de independenta financiara a parintilor fata de copii si a copiilor fata de parinti dupa finalizarea educatiei. Din punct de vedere financiar, independenta presupune, pe de o parte, asigurarea unor venituri constante si suficiente dupa retragerea din activitatea profesionala. De cealalta parte, in tarile occidentale, tinerii sunt de cele mai multe ori invatati sa fie responsabili financiar din adolescenta si nu sunt incurajati sa ceara ajutorul parintilor dupa terminarea studiilor – sau chiar inainte. Care sunt pasii catre independenta financiara in relatia parinti-copii?
6.Ce ma fac cand nu mai pot plati ratele? In ultimele luni, fiecare dintre noi cunoaste cel putin o persoana cu un credit pentru casa, masina sau nunta la care nu mai poate plati ratele. Uneori acea persoana suntem chiar noi. Ce este de facut cand primesti in fiecare saptamana telefoane de la creditor si scrisori recomandate prin care ti se cere sa platesti ceea ce nu ai?
7.Mariajul financiar: contractarea unui credit Decizia de a lua un credit, mai ales unul important, pe 10-20 de ani, trebuie cantarita aproape la fel de mult ca si decizia unei casatorii: exista credite care dureaza mai mult decat un mariaj, iar implicatiile sunt majore in ambele cazuri. Priveste-ti partenerii financiari – banci, societati de leasing, institutiile financiare non-bancare - ca pe un partener de viata si ia relatia in serios pentru ca veti fi impreuna cativa ani de aici incolo.     
8.Buget sau bun simt? De ce n-am privi alegerile financiare pe care le facem in fiecare zi ca pe un test al bunului-simt si-al cunoasterii limitelor, mai degraba decat ca pe o problema matematica? Pusa in lumina echilibrului, lupta cu irosirea devine una de recunoastere fata de noi insine a unor lucruri simple pe care le trecem cu vederea ca si cum am cheltui banii vecinului.


ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by