Articole scrise de Dumitru Lacatusu


1 - 9 din 9 rezultate
1.Senatorul Serban Nicolae a invatat istoria din manualele interne ale Securitatii si brosurile propagandistice ale partidului comunist Recentele declaratii ale domnului senator Serban Nicolae reprezinta un real motiv de ingrijorare pentru modul in care alesii nostri interpreteaza, inteleg si transmit mai departe istoria noastra recenta, o istorie traumatica si sangeroasa, caracterizata de asasinarea in timpul regimului comunist a mai multor mii de detinuti politici, luptatori si opozanti anticomunisti de catre fosta Securitate si "aliatii ei institutionali". Ceea ce este frapant in declaratiile domnului Serban Nicolae este similitudinea intre viziunea sa si cea a Securitatii...
2.Contextul mortii generalului de Securitate Iulian Vlad Iulian Vlad, ultimul sef al Securitatii, a murit. Moartea lui survine intr-un context crucial nu doar pentru biografia sa, ci si pentru ceea ce numim generic Procesul comunismului. In martie 2017, Andrei Ursu, fiul dizidentului Gheorghe Ursu ucis de Securitate si Militie in noiembrie 1985, a depus o plangere penala impotriva lui Iulian Vlad la Sectia Parchetelor Militare de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Il acuza pe generalul de securitate de ���instigare la persecutii pe motive politice, cercetare abuziva, represiune nedreapta, supunerea la rele tratamente si torturare a tatalui meu���
3.Brasov 1989. Armata, revolutia si revolutionarii In discursul istoriografic despre rezistenta in timpul comunismului, Brasovul este recunoscut mai ales pentru revolta muncitorilor din 15 noiembrie 1987. Insa, in acest oras, in decembrie 1989, au fost ucise 68 de persoane, 150 au fost ranite, iar 55 au fost retinute ca suspecte de terorism. Ulterior, acestea din urma au fost eliberate. Cele mai multe dintre victime au fost ucise dupa 22 decembrie si dupa preluarea conducerii judetului de catre armata si crearea Frontului Salvarii Nationale.
4.General-colonel Iulian Vlad. O biografie General-colonelul de Securitate Iulian Vlad beneficiaz�� de o imagine idealizat�� în studiile unor istorici apropia��i de serviciile secrete sau în memoriile fo��tilor subalterni. Spre exemplu, Cristian Troncot��, actualmente redactor-��ef al revistei „Vitralii” (publica��ia oficial�� a fo��tilor veterani din Securitate) ��i profesor asociat la Academia Na��ional�� de Informa��ii, îl consider�� pe Iulian Vlad drept „singurul român profesionist în fruntea Securit����ii”. Aceast�� identificare transmite mesajul c�� fostul ��ef al Securit����ii dintre 1987 ��i 1989 nu a avut nimic de a face cu partea represiv�� a institu��iei, în contrapondere cu "alogenii" din prima genera��ie a ofi��erilor...
5.Note si consemnari de la Procesul lui Alexandru Visinescu. Sedinta din 22 aprilie 2015 Sedinta de azi, 22 aprilie 2015, a Procesului lui Alexandru Visinescu se anunta a fi cea mai scurta dintre cele de pana acum. A si fost! Dar, infatisarea a avut dinamismul ei, ceea ce ii ofera o caracteristica aparte fata de celelalte. Atunci cand se va vorbi despre fiecare sedinta in parte, se va evidenta forta marturiilor de la cea din 25 martie 2015 si de lista celor 31 de fosti angajati de la penitenciarul Ramnicu Sarat, adusi astazi in discutie. O alta faimoasa lista, dupa cea a celor 35 de "tortionari" lansata de IICCMER in 2013.
6.Drama lui Andrei Ursu: nepasarea contemporanilor sai si alegerile prezidentiale Am citit recent doua articole despre "indignare". Primul este cel al teologului Radu Preda, presedintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc.Conferentiarul clujean se revolta si indigneaza impotriva intentiei unei asociatii de producatori in domeniul panificatiei de a scoate pe piata "a unor sortimente de paine facute dupa retete din timpul comunismului", dar si fata de revitalizarea catorvaproduse populare din anii comunismului: batonul cu ciocolata Rom, apa minerala Aurora, bautura racoritoare Cico.
7.Ultimul sef al Securitatii Bucuresti: colonelul Gheorghe Goran De aproape o luna, Alexandru Visinescu se afla in centrul dezbaterilor despre tortionari. El nu este insa ultimul tortionar in viata. Numerosi ofiteri de Securitate si de Penitenciare, in special cei din anii '70-'80 traiesc, fara a fi deranjati de presa sau de Parchetul Militar. Cateva exemple: Ion Ficioru, fostul comandant de la Periprava, despre care s-a publicat un articol interesant si valoros in Romania libera, scris de Sidonia Bogdan si istoricul Mihai Burcea; ultimul sef al Securitatii, Iulian Vlad, care traieste si se bucura linistit de pensie, asemenea lui Visinescu pana de curand. Seful Securitatii Capitalei din decembrie 1989, colonelul Gheorghe Goran, locuia acum 2 ani in orasul Breaza. Acesta din urma este subiectul articolului de fata.
8.Tortionarii mor in somn: colonelul Iosif Bistran Colonelul de Securitate Iosif Bistran si Ecaterina Balacioiu-Lovinescu s-au intalnit in anii comunismului. Primul in postura de anchetator al Securitatii, a doua ca victima si mama ce refuza sa colaboreze cu politia politica impotriva fiicei sale, Monica Lovinescu. El era un tanar de aproximativ 30 de ani irascibil, practicant de arte martiale si cu "dragoste fata de munca de cercetari penale", dupa cum se consemneaza in una dintre caracterizarile sale. Ea era o pensionara, fosta profesoara de franceza, impovarata de griji, anchetata de Securitate si care a fost inchisa la Jilava si Vacaresti.
9.Cine a fost Alexandru Visinescu? Informatiile despre biografia lui Alexandru Visinescu sunt in cele mai multe cazuri de sorginte memorialistica, nedescoperindu-se pana in prezent un dosar de cadre, profesional sau de partid al carui titular sa fie. In mod sigur, acestea exista, dar ele nu sunt inca accesibile cercetatorilor si celor interesati de studierea lor. Din sursele existente, aflam ca Alexandru Visinescu s-a nascut la 27 septembrie 1925 in satul Leiculesti, com. Tisau, judetul Buzau, fiind consatean cu fostul ministru al Afacerilor Interne si sef al Securitatii, Alexandru Draghici.


ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică