Articole scrise de Dragos Popa


1 - 24 din 24 rezultate
1.Crimeea cu japca In articolul anterior ne intrebam care vor fi  potentialele mutari ale Rusiei dupa rasturnarea regimului de la Kiev. Iata ca nici nu a trebuit sa asteptam prea mult pentru a vedea “diplomatia” rusa in actiune. Principiile vedem ca au ramas aceleasi, posesia e 90% din proprietate, intai dai cu pumnul si apoi intrebi, daca mai ai pe cine…
2.Cu chibritul aprins pe langa butoiul cu pulbere Lucrurile se deterioreaza de la o zi la alta in confruntarile dintre Hamas si Israel iar IDF pare sa se pregateasca sa intre cu tancurile si soldatii prin Fasia Gaza, in ceea ce pare a fi un reload al operatiunii Cast Lead din 2008 (soldata cu 13 victime de partea Israeliana si vreo 1500-2000 victime estimate de partea Palestiniana). Daca pana aici exista niste similaritudini intre ceea ce se intampla acum si situatia de acum 4 ani, iata ca contextul regional si global este destul de diferit. A mai trecut o primavara araba peste intreaga zona, au mai disparut niste despoti, iar partidele islamiste au castigat popularitate in randul maselor, scrie Dragos Popa pe blogul Jeopardy.
3.Cetatea alesilor sau alesii cetatii? Vorbim, in ultimele doua zile, de invrajbirea si dezbinarea din societatea romaneasca, de nevoia de reconciliere in fata unor vicisitudini majore cu care urmeaza sa dam piept. Vorbim de o lupta fals portetizata intre binele si rau, intre victima si agresor in care ni se cere (atat in mod direct cat si la nivel de subconstient) sa ne identificam cu una din parti si sa adoptam una din cele doua pozitii, pro sau contra. Se face apel la sustinerea noastra netarmurita pentru unii sau altii, la implicarea noastra totala in cauza lor, scrie Dragos Popa pe blogul Jeopardy.
4.Titanic. Versiunea Mosfilm, director`s cut Ati vazut articolul cu Vocea Rusiei. Preiau cateva paragrafe de pe site-ul original. Sublinierile imi apartin: -[...] Liderul de la Budapesta nu poate fi considerat unicul -responsabil- pentru situatia in care referendumul are dificultati in procesul de validare.  Echipa de la USL mai are sanse reale sa-l demita pe Traian Basescu, dar pentru a reusi trebuie sa actioneze in forta si sa renunte la comportamentul defetist.
5.Povestile mosului cu sacul gaurit (I) En toute honnetete, dupa cum zice francezul, sa incepem cu disclaimerul si sa spunem ca, in lipsa unei pregatiri academice/de profil, autorul nu doreste ca acest articol sa fie interpretat ca o analiza riguroasa sau o serie de predictii stiintifice, lasand celor mai in masura grija unor astfel de subiecte, scrie Dragos Popa pe blogul Jeopardy.
6.Resursele de energie. Ce, cat si cum consumam? Istoric vorbind, dezvoltarea societatii umane poate fi privita ca fiind intotdeauna limitata de energia avuta la dispozitie si-n corelatie directa cu abilitatea noastra de a maximiza utilizarea acesteia. Astfel, putem trage o paralela intre cresterea complexitatii societatii/cresterea populatiei pe de-o parte si capacitatea de utiliza surse de energie din ce in ce mai concentrate, cu costuri de accesare din ce in ce mai mici, pe de-alta parte. Din epoca de piatra pana in era industriala trecem astfel de la energia solara / animala (vanatori- culegatori sau fermieri-agricultori) prin utilizarea lemnului, apei, vantului, mangalului, la mineritul carbunelui subteran si apoi la utilizarea petrolului, a gazului natural si a combustibililor nucleari.
7.Unchiul Sam si picatura chinezeasca Pe masura ce ne apropiem de 2 noiembrie, data alegerilor legislative din SUA, putem observa mai bine asemanarile dintre politicienii din intreaga lume, cei de pe malul Potomacului dedandu-se la aceleasi « blame game » ca si specimenele de pe malul Dambovitei. Gasirea unui tap ispasitor, pe care « boborul » sa-l poata vedea ca vinovatul pentru scaderea nivelului de trai, a unei efigii pe care multimea s-o arda intru refularea frustrarilor cauzate de situatia dezastruoasa in care se afla ca urmare a greselilor clasei politice (si nu numai), e o stratagema veche de cand lumea si care inca mai reuseste "albirea" adevaratilor vinovati.​
8.​CONTRIBUTORS.RO Sa dam cu banul. Articol cu tenta panicarda. “Begun, the currency wars have” titreaza un articol al lui Jon Butler, cu referire la faimoasa secventa din Star Wars – Clone Wars, care marcheaza inceputul declinului democratiei. Desi se doreste a fi mai putin dramatic decat expresia originala, acest titlu surprinde bine escaladarea unei tendinte, care poate fi interpretata ca un simptom al progresiei bolii sistemului catre un stadiu agravat.
9.CONTRIBUTORS.RO Auzi? Atunci mai bine asculta... Plecand de la ideea ca orice materie reprezinta atomi in vibratie, pe diverse frecvente, inclusiv corpul omenesc, Julian Treasure ne povesteste, pe TED.com, despre modul subtil in care noi interactionam cu mediul sonor de zi cu zi, precum si despre nevoia noastra de armonie.
10.Ghicitoare cu economisti Multe ne framanta in ultima vreme insa parca intrebarea cea mai des pusa e: “Cand iesim din criza?”. Ne-am plictisit de ea, de criza, ne doare, nu mai putem sa stam asa, vrem la mama, vrem din nou optimism, viata frumoasa, bani usor de facut si mai usor de cheltuit, perspective luminoase ca altfel nu se poate, nu-i asa? Si tot intrebam, in stanga in dreapa, la cei mai analisti dintre economisti si la cei mai economisti dintre analisti: “E gata? Se termina? O sa fie bine?”, scrie Dragos Popa pe Jeopardy.​
11.Din nou despre criza petrolului E vorba tot de Peak Oil, doar ca e in germana. Sper ca tineti minte seria trecuta pe problematica peak oil si  linkurile cu varii documente publicate de institutii serioase (IEA, US Army cu al sau Joint Operating Environment, UK Industry Task Force on Peak Oil and Energy Security). Ei bine iata ca un nou document trage un semnal si mai alarmist cu privire la problematica Peak Oil, situand momentul in jurul anului 2010 (consensul general fiind ca varful productie a fost atins in 2008) dar cu impact serios asupra problematicilor de securitate incepand din 2025 incolo, scrie Dragos Popa pe blogul Jeopardy.
12.Scurtul drum al zilei catre noapte Dupa ce in primul volet vorbisem de problematica Peak Oil iar in cel de-al doilea despre posibile schimbari ale modului de gandire induse de aceasta, incheiasem cu  promisiunea ca vom discuta si de cateva exemple practice. Inainte de a trece insa la acestea, as vrea sa mai punctez cateva elemente ce tin de schimbarea de mentalitate, in speta de acea trecere de la mentalitatea de abundenta la cea de frugalitate, miscare ce pare a se accentua in ultima vreme, scrie Dragos Popa pe blogul Jeopardy.
13.Scurtul drum al zilei catre noapte Din nefericire, n-o sa vorbim despre lucruri placute cum ar fi piesa lui Eugene O’Neill, ci  mai degraba despre modul in care omenirea reactioneaza la criza energetica cu care am inceput sa ne confruntam precum si despre anumite scenarii mai putin incurajatoare, care se profileaza in anii imediat urmatori, scrie Dragos Popa pe blogul Jeopardy.
14.Inca o doza de credit Nu stiu de ce dar parca toata lumea a uitat de unul din elementele fundamentale care au stat la baza crizei actuale si anume supraindatorarea. Supraindatorarea, bazata pe accesul usor la credite, aceasta benzina din motorul cu turbina a supraconsumului, scrie Dragos Popa pe blogul Jeopardy.
15.Un pumn de probleme Daca ati trecut de titlul usor manipulator, dar la moda, ii rog pe cei dintre voi care pica in categoria “postaci la datorie” sa se linisteasca, n-o sa aiba prea multe motive sa munceasca. Si acum sa vedem care sunt cateva dintre problemele pe care eu le consider potential importante (si de care nu se face vinovat Basescu ) dar care isi gasesc mai greu loc in presa noastra, prea obsedata cu filme proaste de kung-fu : Peak Oil. Altfel spus, varful productiei de petrol, dincolo de care volumului de petrol extras la nivelul intregei planete intra intr-un declin constant, fara o revenire posibila la nivelele anterioare, scrie Dragos Popa pe Jeopardy. 
16.Radacina rotunda Se dezinformeaza si se manipuleaza asiduu de ambele parti, se creeaza mituri teroriste de genul “Matrozul Securist”/”Tiranul Basescu” sau “KGBistul Geoana”/”Omul lui Ilici”, coalitii monstruoase, flote disparute, electoratului ii sunt speculate fricile, ii sunt bruiati neuronii cu realitati paralele pe diverse antene sau cu mesaje stereotipe ale postacilor indopati cu red bull si amfetamine, sunt alese trasaturi selective ale unuia sau altuia dintre candidati si ingrosate obsesiv/repetitiv cu scopul de a estompa alte calitati sau defecte, si cate si mai cate…, scrie Dragos Popa pe blogul Jeopardy.
17.Visul unei nopti de toamna despre coagularea clasei medii Visam asta vara, intr-o postare pe blog, asa cum incearca fetele mari sa-si viseze ursitii de Sanziene, sa gasesc incarnarea in realitate a unui om politic, care sa redea speranta in viitor si care fie un bun gospodar. Cautam un om politic care sa se ingrijeasca de interesele cetatenilor si nu doar de ale sale sau ale clicii de politicieni din care face parte, scrie Dragos Popa, pe blogul Jeopardy.
18.Criza si raceala Deci o facura(m) si pe asta, ne-ndatorara(m) si la FMI&BEI&BERD pentru mizilicul de 19 mld EUR…Ni se spune ca e pentru o cauza nobila, ne trebuie bani ca sa inlocuim fondurile bancilor blocate de BNR prin rezerva minima obligatorie (RMO), trebuie sa protejam cursul EUR/RON si sa investim in infrastructura. Banii bancilor eliberati de BNR prin diminuarea rezervei minime obligatorie ar trebui sa se intoarca in creditare, asigurand astfel revigorarea consumului si relansarea economiei, scrie Dragos Popa pe Jeopardy.
19.La vale, cu frana de mana trasa... Suntem cu totii martori la deteriorarea accelerata a mediului economic la nivel mondial si mai recent la efectele crizei asupra economiei romanesti. Am putut de asemenea vedea cum mai intai guvernul american si-apoi guvernele tarilor europene si asiatice au inceput sa reactioneze cu diverse programe de redresare la impactul acestei crize, scrie Dragos Popa pe Jeopardy.
20.Ghiveci de criza Cetateni ai Romaniei dormiti linistiti, criza isi vede de drum… Dupa cum am putut vedea cu totii cum in ultimele trei luni de zile, economia reala s-a molipsit de criza de la pietele financiare internationale si, dupa ce diverse indicatoare de avarie s-au aprins pe tabloul de bord al pietelor globale, insasi mecanismul consumismului, acest motor al societatii capitaliste (de fapt un mecanism psihologic dezvoltat initial pentru a controla mai usor masele si pentru a mentine supraproductia americana de dupa al doilea razboi mondial), a inceput sa dea rateuri, e de parere Dragos Popa intr-un articol postat pe Jeopardy.
21.Se duc “banii si dusmanii”? In primul meu articol pe Hotnews, de-acum vreo luna in urma, scriam cum criza globala ar putea fi “importata” in Romania, vorbeam despre anumite defecte ale modelelor de afaceri din companiile romanesti precum si despre posibilul inceput al unei restructurari dureroase in economie. Astazi, la putin mai mult de-o luna de la acel articol, restructurarea a si inceput…de la diminuari de capacitate de productie, la opriri temporare de uzine si disponibilizari cu Dacia, Mittal, Mechel, TMK, Alro, Cuprom, Otelinox fiind doar cateva nume despre care se vorbeste in presa, scrie Dragos Popa pe Jeopardy.
22.Bogati cu banii altora Stiti cum se spune, problema cu consumul este cum sa strangi banii pentru cumparaturi, problema cu supraconsumul e(ra) pe ce sa cheltui banii altora. Cu alte cuvinte, un om asezat isi pune niste bani deoparte si daca mai e nevoie se imprumuta putin ca sa cumpere ceva, avand grija sa se-ntinda cat il tine plapuma, scrie Dragos Popa pe blogul Jeopardy. Un om mai putin asezat dar responsabil se-imprumuta mai mult si-apoi munceste in disperare ca sa plateasca datoria. Un om iresponsabil se imprumuta fara limita, ca sa traiasca peste masura posibilitatilor, fara sa-i pese daca poate sau nu sa ramburseze vreodata datoria.
23.The day after tomorrow? In ciuda referirii la titlul filmului lui Roland Emmerich (direct in engleza, pentru ca versiunea “Unde vei fi poimaine?” mi se pare mai putin potrivita in acest context) stati linistiti, nu e vorba despre schimbarile climatice ci tot despre criza economica globala, scrie Dragos Popa pe blogul Jeopardy.
24.Criza de incredere Ne confruntam cu o criza de incredere si nu cu una de lichiditate. De aceea, masurile bancilor centrale si ale guvernelor nationale - axate pe aport de lichiditate in sistem - au avut un succes limitat in revitalizarea pietelor financiare globale. Ca urmare a prabusirilor succesive, deja nu mai vorbim despre limitarea pierderilor de pe pietele bursiere, despre salvarea vreunei banci sau alta institutie financiara de la faliment, nici macar despre redresarea vreunei piete nationale (vezi Islanda) ci pur si simplu despre evitarea unui colaps generalizat al intregului sistem financiar mondial, scrie Dragos Popa pe Jeopardy.


ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by