Articole scrise de Dragos C. Mateescu


1 - 9 din 9 rezultate
1.TREI ÎNTREBĂRI. ”Este o diferență uriașă acum între România și Turcia, în favoarea României.” Eu m-am întors anul acesta acasă, în România, după aproape douăzeci de ani petrecuți în Turcia. Este o diferență uriașă acum între cele două țări, în favoarea României. În Turcia nu putem vorbi despre stat de drept și domnia legii, despre presă și justiție independente, despre o viață politică în care majoritatea identităților și intereselor să fie reprezentate. România, după ce a trăit periculos nu cu mult timp în urmă, a revenit spre normalitate.
2.Începutul decăderii la Istanbul? Repetarea alegerilor locale de la Istanbul, duminica trecută, a adus un rezultat surprinzător pentru multă lume. Sondajele electorale turceşti au devenit inutilizabile în ultimii ani. Multe sunt comandate şi cosmetizate de puterea de la Ankara iar puţinele firme care mai au curajul să opereze independent sunt obstrucţionate în activităţile lor prin diferite procedee de către autorităţile locale şi centrale. Predicţiile analiştilor veterani nu mai atrag nici ele o audienţă foarte mare, pentru că publicul suspectează mereu fraude electorale masive.
3.Dispare un stat Inainte de toate trebuie sa precizez ca nu am mai scris despre Turcia in ultimele saisprezece luni din cauza faptului ca nu au existat chestiuni majore care sa merite efortul analitic dupa tentativa de lovitura de stat din 15-16 iulie 2016. Evenimentele si evolutiile ulterioare pur si simplu au confirmat validitatea tuturor avertismentelor lansate de mine in articolele precedente publicate aici. Turcia a devenit, intr-adevar, o prizoniera a unui regim extrem de autoritar si corupt. Politica interna si externa a tarii sunt astazi subordonate agendei regimului actual care, la randul ei, este dominata pana la sufocare de grijile persoanei presedintelui si ale unui cerc restrans de colaboratori.
4.Corespondenta din Turcia: Insuccesul loviturii de stat din Turcia se explica prin faptul ca marea majoritate a membrilor fortelor armate turce se tem de mecanismul represiv aflat la putere Da, a fost o lovitura de stat noaptea trecuta, organizata de un grup aparent minor din randul fortelor armate. O astfel de operatiune necesita eforturi logostice si de comunicatii considerabile care nu pot fi planificate corect in conditiile in care regimul Erdogan controleaza autoritar intregul sistem politic si administrativ al tarii. Insuccesul loviturii de azi-noape se explica prin faptul ca marea majoritate a membrilor fortelor armate turce se tem de mecanismul represiv aflat la putere si doar un grup restrans a ales sa actioneze, fara sustinerea intregii scheme a stabilimentului militar. Este posibil ca autoritatile sa fi avut informatii despre initiativa "pucistilor" si sa fi permis declansarea loviturii de stat tocmai pentru a o infrange fara probleme, netezindu-se astfel calea spre regimul prezidential atat de mult dorit de Presedintele Erdogan.
5.Se naste o noua Turcie? Urmare a scrutinului parlamentar de duminica din Turcia, Partidul Justitiei si Dezvoltarii (acronim turcesc AKP), aflat de treisprezece ani la putere, a pierdut in mod clar majoritatea in Marea Adunare Nationala. Rezultatele preliminare pot fi totusi interpretate ca inceputul unui proces complex, fara precedent, care ar putea duce la profunde schimbari in aceasta tara. Cultura politica dominanta de aici a fost construita timp de mai multe generatii pe ideea ca tara este statul iar statul este deasupra cetateanului. Constitutii succesive au codificat legal aceasta logica, incepand cu cea din 1924 si terminand cu cea actuala, data in 1982 de catre regimul militar condus de Kenan Evren.
6.O vizita problematica la Bucuresti pe 1 aprilie Prezenta Presedintelui Erdogan in Romania care, trebuie subliniat, va avea loc pe 1 aprilie la invitatia Presedintelui Iohannis, reprezinta o pagina importanta in relatiile dintre cele doua tari. In acelasi timp, insa, ea ar putea reprezenta si o chestiune diplomatica delicata. Surse romanesti sugereaza ca era foarte greu de evitat acest eveniment dupa cele doua vizite la Ankara ale fostului Presedinte roman, Traian Basescu, pe timpul mandatului omologului sau turc de atunci, Abdullah Gul. Asta in vreme ce surse diplomatice turcesti confirma ceea ce banuiam de la bun inceput, anume ca vizita are loc in aceasta perioada la solicitarea oaspetelui. Detaliul nu ma surprinde pentru ca domnul Recep Tayyip Erdogan este de fapt angajat in campania electorala...
7.ANALIZA Presedintele Erdogan, Turcia, Europa, Romania Euforia victoriei lui Recep Tayyip Erdogan din primul tur de scrutin in primele alegeri populare pentru Presedintia Republicii Turce va fi, ca toate euforiile, de durata relativ scurta. Problemele se vor aglomera la un moment dat pe agenda politica interna si externa a Ankarei iar greul cel mai greu va cadea nu pe umerii viitorului Presedinte, ci pe cei ai executivului si ai viitorului prim-ministru. AKP-ul isi va alege curand omul care sa poarte aceasta responsabilitate si este important daca acea persoana va fi una dispusa sa fie un simplu pion al lui Erdogan sau un adevarat lider care sa duca partidul la victorie in alegerile parlamentare de anul viitor.
8.Instabilitatea regionala de la Marea Neagra - o perspectiva de la Izmir In ultimele luni, Marea Neagra s-a transformat dintr-un spatiu anterior secundar pe agenda politica europeana intr-unul exploziv. La nord, Rusia lui Putin a decis sa nu-si mai ascunda iritarea fata de NATO si UE, pe care le vede drept doua varfuri de lance ale unei ofensive occidentale din ce in ce mai amenintatoare. Ma numar printre cei care cred ca extinderea Uniunii Europene este un pericol mult mai serios pentru Moscova decat cel a aliantei militare nord-atlantice. Extinderea teritoriala nu este neaparat necesara unui bloc militar, mai ales atunci cand misiunea sa este una defensiva, cu costuri interne din ce in ce mai mari.
9.Alegerile locale din Turcia - semnificatii locale si regionale De ce par a fi atat de importante alegerile locale de duminica, 30 martie 2014, din Turcia? De ce sunt importante pana si pentru Romania? Intrebarile acestea sunt foarte de dificil de abordat mai ales acum, cand rezultatele oficiale inca nu au fost publicate. Cele preliminare sunt insa suficiente pentru a trage concluzii prin care sa se poata sugera niste raspunsuri. Important acum este doar ca partidul de guvernamant (Partidul Justitiei si Dreptatii, acronim turcesc AKP) pare a-si fi crescut masa de suporteri de la 39% in alegerile locale din 2009 la aproximativ 43-45% anul acesta.


ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by