Articole scrise de Dorin Dobrincu


1 - 7 din 7 rezultate
1.TREI ÎNTREBĂRI. Temerile și speranțele ne țin în gardă și ne motivează: o perspectivă dinspre Moldova 1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? Răspunsul meu nu privește un eveniment, ci o regiune: Moldova, teritoriul românesc dintre Carpații Orientali și Prut. Dintr-o perspectivă regionalistă, Moldova a fost la fel de neobservată, de ignorată în 2020 cum a fost și în anii sau deceniile trecute. Opinia este împărtășită de tot mai mulți dintre oamenii din regiune, în orice caz de cei care sunt implicați sau simpatizează cu grupurile civice preocupate de dezvoltarea regiunii est-carpatice.
2.Ce faceți cu autostrada A8, Iași-Târgu Mureș? În atenția candidaților PNL din județele Moldovei În urmă cu doi ani dinspre Moldova se solicita asumarea de către autoritățile centrale a construirii autostrăzii A8, Iași-Târgu Mureș. Se pregătea votarea unei legi (viitoarea 291/29 noiembrie 2018) și mulți parlamentari declarau că o susțin. Mai puțin cei de la PSD. Confruntați cu criticile tot mai extinse din partea oamenilor regiunii, pesediștii s-au dus la Liviu Dragnea și au solicitat insistent să poată vota legea. Așa s-au regăsit alături peneliști, useriști, pesediști, pemepști, udemeriști etc.
3.Mihai Chirica în PNL: aranjamentele pentru capturarea Iașului Am în față câteva fotografii, care mă ajută să recompun cadrul. Primele imagini sunt de acum trei ani, când doi politicieni din PNL Iași – Marius Bodea și Costel Alexe –, care își datorau carierele unor aranjamente de culise, se pregăteau să confiște organizația municipală, respectiv organizația județeană. Ambii politicieni veneau din preajma lui Relu Fenechiu, cel care patronase o cooperativă care a ținut organizația locală a partidului într-o lungă captivitate. Niciunul dintre cei doi nu a luat distanță de magistru, nu s-a disociat de acesta în mod public.
4.Cum am devenit agitator la 24 ianuarie. În atenția Premierului Ludovic Orban Ianuarie nu este doar prima lună din an, nu este doar un început simbolic pentru mulți. Printre altele, este vorba și de și luna în care mărimile politice din capitala României știu că se vor urca în avioane pentru a face un drum la Iași. Politicienii de la „centru” vin în capitala Moldovei la 24 ianuarie pentru a ține discursuri, a capitaliza electoral și a face băi de mulțime, protejați de rânduri de garduri, jandarmi, politiști și sepepiști. Stau preț de câteva ore, se uită la oameni de sus, zâmbesc forțat, apoi se urcă în avioane și se întorc la interesele lor.
5.Câteva considerații după mitingul PSD Ieri dimineață i-am văzut la Iași pe oamenii care fuseseră adunați de Maricel, Camelia, Cristian și Cătălin din partidoi pentru a se îndrepta spre București, la întâlnirea cu Liviu, Viorica, Olguța, Gabriela și Călin. Erau oameni din primării, școli, din deconcetrate, din municipiu și din comune. Poate unii au fost obligați să facă asta, însă presupun că mulți veniseră ori de bună voie ori din interesul de a ieși din localitatea lor, din mediul lor, de a vedea un oraș mare. Seducția puterii, a apartenenței la un grup care conduce România, chiar dacă extrem de prost, vor fi contat la rândul lor pentru mulți.
6.Guvernul-tatuc si "grija" fata de Moldova Doamna Sevil Shhaideh a ajuns marti, 14 martie a.c., la Iasi, unde a avut intalniri cu primarii din judet. Dincolo de faptul ca miza venirii ministrului in capitala Moldovei are directa legatura cu jocurile de putere din interiorul principalului partid de guvernamant, in mod particular ale celui iesean, mi-au atras atentia consideratiile de natura economica. Doamna Shhaideh a tinut sa inchida orice perspectiva critica cu privire la actiunile cabinetului din care face parte: "As vrea sa eliminam orice discutie ca guvernul ignora Moldova"...
7.La vremuri noi, tot ei. Resurgența protocronismului Regimul Nicolae Ceausescu a avut o obsesie pentru istorie, pentru un trecut cat mai vechi si glorios, in fapt o incercare de compensare a complexelor de inferioritate pe care liderul partidului-stat si cei din jurul sau le aveau in raport cu lumea, indeosebi cu Europa. S-au depus eforturi pentru a "demonstra" vechimea si importanta pe plan mondial a romanilor, din punct de vedere politic si cultural, inclusiv anterioritatea unor descoperiri, inventii care ar fi influentat gandirea, stiinta si tehnica universale


ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by