Articole scrise de Diana Zaharia


1 - 30 din 122 rezultate
1.Capital: Firmele corecte primesc inca un cadou de la Fisc Eliminarea platii taxelor in cont unic favorizeaza datornicii la buget si loveste in firmele corecte, care se vor confrunta, din nou, cu birocratia ordinelor de plata si vor suporta, implicit, costuri mai mari.
2.Fiscul a inventariat peste 145 mii de firme "fantoma" fata de cele cateva sute sau mii pe care le numara pana acum Peste 145 de mii de firme din toata tara ar urma sa devina inactive odata cu publicarea in Monitorul Oficial a ordinului postat de Agentia de Administrare Fiscala pe site-ul propriu pentru dezbatere. Aceasta este prima lista intocmita de Fisc dupa modificarea procedurii de declarare a inactivitatii, in primavara acestui an. Conform noilor criterii, numarul firmelor inactive va creste impresionant - de la cateva sute sau cateva mii, cat inventariau listele anterioare, la peste 145 de mii. Procedura actuala vizeaza firmele care nu respecta doua termene consecutive pentru depunerea unor declaratii fiscale.
3.Angajatii BCR protesteaza incepand de miercuri, timp de trei zile, impotriva programului de lucru si a nerespectarii unor drepturi legale Angajatii BCR, membri de sindicat, vor protesta incepand de miercuri, timp de trei zile, purtand banderole, impotriva programului de lucru, a nerespectarii unor drepturi legale si a modului in care functioneaza relatia cu patronatul, a declarat pentru HotNews.ro Ciprian Ionescu, liderul Federatiei Sindicatelor din BCR. Acest tip de probleme sunt caracteristice sistemului bancar, a spus Ionescu, precizand, insa, ca in BCR se inregistreaza cea mai mare rata de concedii medicale si de demisii din intregul sistem.BCR a transmis miercuri dimineata un comunicat in care considera ca actiunea de protest a angajatilor nu se justifica si  precizeaza ca managementul a facut o serie de propuneri federatiei sindicale, la care nu a primit un raspuns oficial.
4.Administratorul Fondului Proprietatea va fi selectat pana la sfarsitului anului 2008 Administratorul Fondului Proprietatea va fi selectat pana la sfarsitul acestui an, a declarat marti directorul general al Fondului, Daniela Lulache. Anuntul de selectie a administratorului va fi publicat imediat dupa ce guvernul va aproba prin hotarare caietul de sarcini, a mai spus Lulache, estimand ca actul normativ va fi aprobat in septembrie.
5.Isarescu: Piata imobiliara sufera o corectie benefica, dupa ce a afisat discrepante foarte mari Piata imobiliara din Romania sufera o corectie, in ultima perioada, pentru ca are loc o omogenizare a preturilor, a declarat luni guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu. Scaderea preturilor pe piata imobiliara nu are legatura cu noile norme de creditare aflate in pregatire la BNR si nici cu dobanda de politica monetara, a explicat Isarescu.
6.BNR a majorat, pentru a saptea oara consecutiv, dobanda cheie cu 0,25% pana la 10,25% Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis, in sedinta de politica monetara de joi, sa majoreze, incepand cu 1 august, rata dobanzii cheie cu 0,25%, pana la 10,25%, informeaza un comunicat al institutiei.UPDATE BNR a majorat dobanda cheie pe fondul riscurilor macroeconomice, in special al celor privind politica bugetara a guvernului. Desi se asteapta ca rata anuala a inflatiei sa coboare, incepand din august, dupa ce se va accentua temporar in iulie, BNR este ingrijorata de modul in care guvernul va cheltui banii in perioada electorala.
7.Fitch a confirmat ratingul acordat Bancii Transilvania la "BB-", cu perspectiva pozitiva Fitch Ratings a confirmat vineri rating-ul acordat Bancii Transilvania pentru datoriile in valuta pe termen lung la "BB-", cu perspectiva pozitiva, informeaza un comunicat al agentiei.
8.Romania: cea mai scazuta impozitare din UE, dar si cele mai mici incasari la buget Romania are cel mai scazut nivel de taxare din Uniunea Europeana, potrivit raportului Directoratului pentru Taxe si Uniune Vamala, "Taxation trends in EU 2008". Romania impoziteaza cel mai putin veniturile persoanelor fizice si aplica unul dintre cele mai scazute impozite pe profiturile companiilor. In consecinta, veniturile bugetare ale Romaniei sunt cele mai reduse din Uniune, iar taxele pe consum - taxa pe valoarea adaugata, in special - reprezinta principalele surse ale bugetului, noteaza acelasi raport.
9.Volksbank: Proiectul BNR ar trebui sa faca distinctie intre bancile agresive si cele conservatoare in gestionarea riscurilor Banca Nationala a Romaniei ar trebui sa faca o distinctie intre bancile agresive care acorda credite de consum cu risc crescut si cele conservatoare, atunci cand elaboreaza norme pentru limitarea gradului de risc, a apreciat, marti, intr-o conferinta de presa, presedintele Volksbank Romania, Gerald Schreiner. Proiectul este considerat de oficialul Volksbank ca o "pedeapsa" aplicata de BNR tuturor bancilor din Romania, indiferent de modul in care acestea gestioneaza riscurile.
10.Hibele Proiectului BNR: In prima jumatate a anului 2009, clientii ar urma sa prezinte la banca veniturile din 2007 Fiscul ar urma sa certifice nivelul veniturilor "declarat fiscal in anul anterior" pentru cei care vor sa se imprumute la banci, potrivit proiectului BNR publicat in aceasta saptamana. Reprezentantii Fiscului spun insa ca toate informatiile privind veniturile persoanelor fizice din anul anterior sunt disponibile abia dupa data de 15 mai, cand se depun declaratiile de venit. Practic, centralizarea datelor din declaratiile si fisele fiscale se face dupa 15 mai, iar "adeverintele" de venit vor putea fi emise abia in jurul datei de 30 iunie. Concluzia: cei care vor dori un credit in prima jumatate a lui 2009 vor prezenta bancii veniturile din 2007.
11.Romanii, in elita nemultumitilor din UE, dar optimisti ca viata personala si tara merg in directia buna Romanii sunt, in majoritate (53%), nemultumiti de viata personala, inscriindu-se alaturi de bulgari, unguri si portughezi in elita nemultumitilor din statele membre ale Uniunii Europene, releva Eurobaromentrul publicat, miercuri, de reprezentanta Comisiei Europene in Romania. Totodata, romanii se afla si printre cei mai optimisti europeni, apreciind ca atat viata personala, cat si societatea se indreapta in directia corecta.
12.Rezolvarea incurcaturilor de la Inmatriculari: Politia trebuie sa inmatriculeze autoturismele pentru care taxa a fost platita inainte de 1 iulie Persoanele care au platit taxa de inmatriculare inainte de 1 iulie - data de la care taxa de inmatriculare a fost abrogata si a intrat in vigoare taxa de poluare -, dar nu si-au inmatriculat inca autoturismele, vor putea depune actele de inmatriculare si dupa aceasta data fara plata altei taxe, au declarat pentru Hotnews.ro surse din Ministerul Finantelor. Precizarea este necesara, potrivit acelorasi surse, din cauza neintelegerilor care au aparut la Serviciile de inamtriculari auto care au refuzat, dupa data de 1 iulie, sa inmatriculeze masinile pentru care se platise vechea taxa.
13.BCE a majorat dobanda de politica monetara cu 0,25%, pana la 4,25% Consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE) a decis, in sedinta de joi, sa majoreze, incepand cu 9 iulie, dobanda de politica monetara cu 0,25%, pana la 4,25%, pentru a tine sub control inflatia, informeaza un comunicat al institutiei.UPDATE Presedintele BCE, Jean Claude Trichet, a explicat joi ca decizia de majorare a dobanzii cheie a fost luata pentru a tine inflatia sub control. Trichet a aratat ca principalul obiectiv al BCE este stabilitatea preturilor in zona euro, mai ales pe fondul accentuarii asteptarilor inflationiste odata cu majorarea, la nivel mondial, a preturilor la energie si alimente
14.Isarescu: O corectie brusca a deficitului extern ar fi dureroasa pentru economie Deficitul extern este sustenabil doar pe jumatate, in masura in care este acoperit de investitiile straine directe, ceea ce arata ca economia este supraincalzita, a declarat vineri guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu. O corectie a deficitului extern de la 14% la nivelul sustenabil de 7% trebuie sa se faca gradual, si nu dur pentru ca ar afecta atat bancile, cat si economia in ansamblu, a mai aratat Isarescu.
15.Isarescu: Viteza de crestere a creditelor este excesiv de inalta si riscanta pentru banci si macroeconomie Viteza de crestere a creditelor este excesiv de inalta si este riscanta atat pentru banci, cat si pentru macroeconomie, a declarat vineri guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, explicand ca deciziile BNR de majorare a dobanzii cheie vizeaza o apropiere de normalitate a creditarii si nu o stopare a acesteia. Guvernatorul si-a exprimat ingrijorarea fata de acordarea, cu usurinta, a unor credite de consum si a avertizat ca bancile trebuie sa fie pregatite si pentru situatia in care populatia nu va mai putea sa-si plateasca datoriile.
16.Romania se afla printre cele mai atractive destinatii pentru investitii in productie si servicii Romania ocupa locul sapte in clasamentul celor mai atractive destinatii pentru investitiile in productie si locul patru pentru investitiile in servicii, potrivit studiului PriceWaterhouseCoopers, "Emerging Markets 20" referitor la economiile emergente.
17.Eurostat: Romania are cele mai mici venituri bugetare din UE ca pondere in Produsul Intern Brut Romania a inregistrat in 2006 cel mai scazut nivel al veniturilor bugetare ca pondere in Produsul Intern Brut, 28,6%, dintre toate cele 27 de tari membre ale Uniunii Europene,  potrivit unui studiu publicat joi de Eurostat. Media veniturilor bugetare in UE s-a situat la 39,9% din PIB. Romania s-a clasat pe ultimul loc intre cele 27 de state membre si in 2005, cand veniturile au reprezentat 27,9% din PIB.
18.BNR a majorat dobanda de politica monetara cu 0,25%, pana la 10% Banca Nationala a Romaniei a majorat, in sedinta de politica monetara de joi, pentru a sasea oara consecutiv in ultimele noua luni, dobanda de politica monetara, cu 0,25% , pana la 10%. Dobanda cheie a ajuns, astfel, la cel mai ridicat nivel din august 2005 pana in prezent. UPDATE Analistii economici apreciaza ca nivelul dobanzii este suficient de ridicat si ca o noua majorare nu va mai avea loc in 2008. Pe de alta parte, analistii considera ca o coborare a dobanzii nu este de asteptat anul acesta. Dobanzile la lei vor continua sa creasca si in lipsa unor majorari ale dobanzii cheie, din cauza concurentei dintre banci si a nevoii de lichiditate.
19.Guvernul a modificat Codul Fiscal prin ordonanta de urgenta Guvernul a modificat prin ordonanta de urgenta, in sedinta de marti, Codul Fiscal. Noile reglementari vizeaza impozitarea cu 10% a dividendelor atat pentru rezidenti, cat si pentru nerezidenti, impozitarea autoturismelor de peste 3001 cmc doar in functie de capacitatea cilindrica si neimpozitarea titlurilor de stat emise de unitatile administrative. Modificarile vor intra in vigoare la 1 ianuarie 2009.
20.Romania controleaza coruptia in aceeasi masura ca Lesotho sau Trinidad Tobago Romania controleaza fenomenul coruptiei in aceeasi masura ca state precum Lesotho si Trinidad Tobago, are o stabilitate politica similara celei din Rwanda si o eficienta a actului de guvernare comparabila cu a statului Guyana, sunt cateva dintre concluziile studiului "Indicatorii Guvernarii la nivel Global", intocmit de Banca Mondiala. Studiul, care include 212 tari, face evaluarea guvernarii in functie de sase criterii: "Suveranitatea legii", "Controlul coruptiei", "Alegerea si Responsabilitatea", "Stabilitatea politica", "Eficacitatea guvernamentala", "Calitatea reglementarii".
21.Diferenta de taxa auto va fi restituita, dupa 1 iulie, in cel mult 45 de zile, doar la cerere Taxa auto rezultata ca diferenta intre suma platita conform formulei de calcul in vigoare si suma care se va plati dupa 1 iulie va fi restituita, doar la cerere, in termen de cel mult 45 de zile, au declarat pentru Hotnews.ro surse din Ministerul Finantelor. Suma va fi rambursata in lei, la cursul de schimb de la data restituirii, dar numai dupa ce vor fi compensate eventualele datorii ale solicitantului catre buget. Cererile de returnare a diferentei vor putea fi depuse numai dupa 1 iulie, data de la care intra in vigoare noua varianta a taxei agreata de Comisia Europeana.
22.Persoanele fizice autorizate pot depune on-line cererea de inregistrare la Registrul Comertului Persoanele fizice autorizate si intreprinderile individuale pot depune on-line, incepand din 12 iunie, cererile de inregistrare la Registrul Comertului daca dispun de semnatura electronica, informeaza marti un comunicat al Oficiului National al Registrului Comertului. Formularele pot fi accesate pe site-ul Sistemului de Formulare Electonice Inteligente http://e-forms.onrc.ro
23.Recomandarea Comisiei Europene este, in fapt, o "recunoastere a reformelor si a consolidarii macroeconomice" Recomandarea Comisiei Europene este o reiterare a recomandarilor prezentate atat in examinarea programului de convergenta, cat si a programului national de reforma si nu reprezinta un avertisment sau o procedura de deficit excesiv, informeaza vineri un comunicat al Ministerului Finantelor, in replica la recomandarile forului european privind consolidarea finantelor publice si continuarea reformelor structurale in Romania. Ministerul prezinta, in acelasi comunicat, situatia altor tari UE pentru a arata ca Romania se pozitioneaza mai bine prin comparatie si apreciaza ca recomandarea este, in fapt, o recunoastere a reformelor si a consolidarii macroeconomice.
24.Comisia Europeana considera ca anul electoral si majorarea pensiilor pun presiune pe buget In opinia Comisiei Europene, anul electoral si majorarea pensiilor sunt principalele surse de presiune asupra cheltuielilor bugetare ale Romaniei. In acest sens, forul european a recomandat guvernului de la Bucuresti sa aiba in vedere aceste riscuri pentru majorarea deficitului bugetar peste 3% din PIB, a declarat joi ministrul finantelor, Varujan Vosganian. Comisia a facut aceste recomandari in conditiile in care prognoza din primavara a aratat ca deficitul bugetar va ajunge in 2008 la 3,7% din PIB.
25.Vosganian a constatat ca infrastructura a devenit "o trauma colectiva" pentru romani Guvernul va aloca, in urmatorii cinci ani, 20 de miliarde de euro pentru proiectele de infrastructura rutiera si feroviara, a declarat joi ministrul economiei fi finantelor, Varujan Vosganian, argumentand ca infrastructura trebuie sa devina o prioritate pentru economie. Vosganian a negat ca acest anunt al guvernului are vreo legatura cu anul electoral 2008 si a sustinut ca nu poate raspunde de ce nu s-au facut astfel de investitii in anii trecuti pentru ca nu el era ministru.
26.Deficitul bugetar al Romaniei, pe agenda sedintei de miercuri a Comisarilor europeni Nivelul deficitului bugetar al Romaniei se afla pe agenda sedintei de miercuri a Colegiului Comisarilor europeni. Comisarul pentru afaceri economice, Joaquin Almunia, va face miercuri unele recomandari Romaniei privind reducerea deficitului, avand in vedere ca prognoza de primavara a Comisiei a indicat o majorare a acestuia in 2008, pana la 3,7% din PIB, cu mult peste nivelul agreat prin Tratatul de la Maastricht de 3% din PIB. In baza prezentarii lui Almunia, Colegiul ar putea propune declansarea procedurii de deficit excesiv impotriva Romaniei.
27.Vosganian califica politica de preturi a companiilor petroliere drept o "sfidare" Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a calificat drept o "sfidare" politica de preturi a companiilor petroliere, argumentand ca atat timp cat Romania are rezerve de petrol preturile nu se ghideaza dupa cele la nivel mondial. Vosganian a spus ca va avea discutii cu societatile petroliere si a avertizat ca le va prezenta bilanturile pentru a le dovedi ca profiturile lor sunt in crestere, iar majorarile de preturi nu se justifica.UPDATE: Contactati de HotNews.ro, reprezentantii Petrom nu au dorit sa comenteze declaratiile ministrului economiei si finantelor. Cu o zi in urma, acestia au precizat insa ca politica de preturi a companiei este similara cu cele practicate in tarile Uniunii Europene si reflecta competitia de pe piata.
28.Impozitul pe dividendele nerezidentilor va fi redus la 10%, dupa avertismentul Comisiei Europene Dividendele platite nerezidentilor vor fi impozitate cu 10%, de la 1 ianuarie 2009, ca si dividendele platite rezidentilor, a declarat joi ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian. In prezent, impozitul platit de nerezidenti este de 16% si este considerat discrimnator de catre Comisia Europeana, care a trimis Romaniei, din acest motiv, o scrisoare de avertizare.
29.Portretul restantierului roman: Bucurestean, 35 de ani, studii medii, zodia Leu :) Barbat, in varsta de 35 de ani, domiciliat in Bucuresti, nascut in zodia Leu, cu studii medii. Acesta este portretul restantierului roman la plata creditelor, dupa cum releva un studiu realizat de compania de management al riscului, Coface Romania. Restantierul tipic a contractat un credit de nevoi personale, are o datorie in medie de 820 de euro si a intarziat la plata 90 de zile.
30.Bancile au vandut anul trecut agentiilor de recuperare credite neperformante de 121 milioane euro Bancile au vandut anul trecut imprumuturi neperformante de 121 milioane euro agentiilor de recuperare, a declarat miercuri directorul general al Coface Romania, Cristian Ionescu, in cadrul unui seminar organizat de Ziarul Financiar. Valoarea totala a creditelor neperformante cumparate in 2007 de agentiile de colectare s-a ridicat la 138,5 milioane de euro.

1 2 3 4 5 

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by