Articole scrise de Daniela Dumbrava


1 - 16 din 16 rezultate
1.A munci ca mine și a nu avea – deplorabil! La o tacla (imaginară) cu Mihai Eminescu Dragă Domnule Eminescu, mă înșel eu sau tocmai ați fost eliberat din funcția de revizor școlar? Înalta Curte de Conturi v-a deschis un dosar în 16 iunie 1876 și vi se impută că există lipsuri din gestiunea Bibliotecii Central Universitare din Iași. Aud, de asemenea, că din ordinele lui Gheorghe Chițu, ministru al Cultelor și Înstrucțiunii Publice, s-au accelerat dispozițiile de a preda arhiva revizoratului școlar. Pare că nu îi mulțumește nici faptul că ați aranjat acea arhivă, cu atît mai puțin părerile Dumitale despre cărțile de pedagogie pe care le achiziționați, ori sugestiile rezumate în rapoartele ministeriale în aceeași chestiune.
2.Exploratorul Nicolae Spătarul Milescu si călatoriile sale in Rusia necunoscută Acea Rusie asiatică despre care știm foarte puțin… Cine ar fi putut imagina că tentativa de sinucidere a regizorului Akira Kurosawa din anul 1971 ar fi anticipat, la numai patru ani diferență, un premiu Oscar pentru pelicula Děrsu Uzala? Era primul său film în co-producție ruso-niponă și o ecranizare a memoriilor exploratorului Vladimir Klavdievich Arsenyev în zona Siberiei Extrem-Orientală, Sikhote-Alin.
3.Decadența celei de a «Treia Rome»? De ce totuși Rusia nu are vocația păcii universale… În inima doctrinei politice ruse de secol XVII, aproape stinsă (ea mai există doar istoriografic!), palpită o tradiție mai veche a ideii de monarhie în Europa, anume aceea care alătură imaginii levantine un «umanism brunian» (E. Garin 2000, 21) și o etica politică aristotelică, mai precis doctrine despre Stat și monarhie unde simpatetic se reunesc concepte biblice și teologice, profeții veterotestamentare, la fel de bine cum și multă literatură clasică.
4.Alcatraz sau despre Penal Academic Escape Cred ca ati auzit deja de "Alcatraz: tapul ispasitor". Este un joc de societate foarte intrigant unde principalul scop este acela de a dispune de un individ care sa tina spatele tuturor puscariasilor ce doresc sa evadeze din cea mai temuta inchisoare din lume, Alcatraz. Sa zicem de la bun inceput ca, acest personaj poate fi oricine, desi nimeni din cei ce joaca nu si-o doreste.
5.Diaspora: votul de-a "alba-neagra" Ați jucat vreodata alba-neagra? Este foarte simplu. Ai nevoie de trei recipiente identice și o minge mică, de un maestru în prestidigitație și de o căruță de încredere. Miza este să ghicești unde se află mingea după ce maestrul se ocupă cu poziționarea cît mai rapidă a recipientelor. Alba-neagra, din răstimpuri antice și pînă astăzi, își așează miza exact în locul unde hazardul cu încrederea coabitează. Maestrul licitează în forță iar publicul prezent la alba-neagra mizează.
6.Rinoplastia în cabinetele de chirurgie estetică ale secolului al XVII-lea. Gossip pe seama lui Nicolae “Cîrnul” Rinoplastia se încadrează în ceea ce Ambroise Paré numeste intervenții chirurgicale  faciale. Este doar aparent un lux și este o tehnică care atrage multiple istorii, una mai pasionantă decat alta: a acelora cărora li se taie nasul (trădare, adulter, abjurare), a tehnicilor de reconstrucție nazală (e.g. Suśruta-saṃhitā sau Tagliacozzi?), a “cabinetelor secrete” în perioada pre-modernă, la Tropea, Calabria, Leiden, Padova, Paris, Berlin și aiurea. Unde se situează povestea lui Milescu Cîrnul în aceste multiple istorii? Ce anume păstrează cronicarii moldoveni pe liziera acestor memorii?
7.Filostorgiu sau despre un istoric “neevlavios” In condițiile în care limba greacă este un lux fie în curricula academică preuniversitară, fie în cea universitară, aparitia Istoriei Bisericesti a lui Filostorgiu - ediție bilingvă -, traducere de Dorin Garofeanu, Polirom 2012, merita remarcata. Un autor cunoscut îndeosebi specialiștilor în istoria creștinismului și a controverselor doctrinare de secol IV, Filostorgiu (368-439 AD) este un istoric contemporan părinților capadocieni, iar cititorul aveaparte de o lectura peste asteptari de interesanta.
8.Ce mai spune arhiva privata a lui Culianu. Cum au fost scrise eseurile despre gnoza din volumul Iter in Silvis? Care ar fi miza lecturii acestei cărți atât de eterogen configurată? Dacă aș fi optimistă, aș spune, în primul rând, familiarizarea cititorilor cu domeniul istoriei religiilor, așa cum se simte la nivelul celei de-a doua părți a secolului XX. Însă, oricum aș lua-o, niciun volum semnat de Culianu nu poate fi citit fără a fi ”ispitit” măcar de o minimă ”inițiere”. Câștigul lecturii volumului Iter in silvis este acela al plasării curiozității cititorului într-o cartografie extrem de variată și sofisticată a cunoașterii misterelor divine ori a călătoriilor la cer ale sufletului înlăuntrul unor coordonate (curente religioase) ce le circumscriu manifestarea.Ioan Petru Culianu, Iter in silvis. I. Eseuri despre gnoză, Polirom, Iași 2012
9.VIDEO Cand capitalismul da rateuri, incepe sa tuseasca si democratia. Interviu cu Andrei Oisteanu Isi mai aduce cineva aminte de cuvintele provocatoare si anti-semite pe care John Galliano le-a adresat unor amici intr-o cafenea din Paris in 2011 (vezi aici )? La numai cateva ore dupa incident, toate agentiile de presa din lume sanctionau atitudinea designerului de la Christian Dior. Dinamitate erau nu numai reputatia excentricului designer, dar si viitorul haute couture brandul Galliano. Nimeni nu l-a compatimit pe Mr. John. Nici nu l-a trimis nimeni sa viziteze Muzeul Holocaustului din Washington ori lagarele de la Auschwitz, Buchenwald, Dachau
10.Origen, Omilii la Psalmi da, dar și ”Paradoxul mincinosului”! Interviu cu Adrian Muraru Vaticanul a anunțat recent descoperirea secolului. Este vorba despre un codex bizantin de secol XI ce cuprinde versiunea originală, adică în limba greacă, a Omiliilor la Psalmi atribuite lui Origen. Foarte probabil, a rămas necatalogat în cunoscuta bibliotecă Bayerische Staatsbibliothek,  München și, prin urmare, de negăsit. A fost descoperit în timpul unor cercetări la Bayerische Staatsbibliothek. Vestea descoperirii a împânzit rapid toate agențiile internaționale de presă.
11.Credeti ca-mi arde sa ma joc... Despre mastile lui Mircea Ivanescu Personaje principale: Gabriel Liiceanu, filosoful ce propune si intretine dialogul; Mircea Ivanescu, intervievatul, 80 de ani, aproape orb, poet si traducator prolific din literatura americana, engleza si germana, licentiat in litere, specializarea: limba franceza. Locul actiunii: Strada Vasile Aaron nr. 3 - Sibiu, in casa darapanata a lui M. I., cu o larga curte si pisici, fosta casa de secretar de partid. Cronologia: cinci intalniri a cate doua ore, in primavara anului 2011, toate cu transpiratie si cu un exercitiu, deloc facil, de admiratie. Rezultatul actiunii: volumul Mastile lui M. I./ Gabriel Liiceanu in dialog cu Mircea Ivanescu, cu fotografii (in mare parte inedite) din arhiva scriitorului M. I. Epilog: celebrarea discretiei in spatiul public amnezic sau obiectivarea "omului-monument" in istorie, cu un M. I. in postura de jester.
12.Cine este dealer-ul spinelului de 398.92 ct. de la Trezoreria Kremlinului? Povestea unei celebre geme imperiale in care apare si numele lui Nicolae Milescu Spătarul A auzit cineva ce este un spinel? Știe cineva cum anume se negociază în secolul al XVII-lea? Cine ne descoperă istoria gemelor din montura coroanelor imperiale? De unde se extrag cei mai prețioși spineli din lume și unde se află aceștia în prezent? Poate fi reperată istoria lor? Pot fi datați? Mai există surse istorice pentru a înțelege valoarea acestora? Cine și cum îi poate evalua? Nicolae Milescu Spatarul a fost dealer-ul al celui de-al doilea spinel din lume ca dimensiune? La ce e bună istoria în cazul achiziționării unei geme precum spinelul?
13.VIDEO Mistici muzicieni sau muzicieni mistici? Interviu cu Tiberiu Soare, dirijorul Operei Nationale din Bucuresti Cand foarte multe lucruri ori fenomene sunt spuse ori studiate astazi super-specializat este infinit mai greu sa spui: stop, doresc sa le revad conturul auroral! Intalnirea cu un savant aplecat asupra studiului textelor medievale mistice, a fost urmata de o discutie cu un dirijor pe care l-am rugat sa trateze conceptual legatura dintre fenomenul muzical cu trairile mistice. Trebuie sa recunoastem, nici acest tip de trairi si nici sa le conceptualizezi - muzica si mistica - , nu este un fapt comun.
14.Interviu cu Moshe Idel. Abulafia, misticii evrei, ce insemna recitarea Numelor Divine si despre expulzarea lui Moses Gaster din Romania Moshe Idel este unul dintre cei mai cunoscuti cercetatori ai religiilor din zilele noastre si este de origine romana.  In interviul luat de Medievalia.ro, savantul discuta despre mistica kabbalistului Abulafia si aminteste de Moses Gaster, un savant de origine evreiasca, expulzat din Romania si despe Eliade. Moshe Idel: "Gaster a fost expulzat din Romania in 1885 si s-a refugiat la Oxford in 1886, locul unde dezvolta si continua o cariera exceptionala de cercetator, un polimat ce stapaneste multe limbi si diferite genuri de corpus-uri literare. El incepe sa colectioneze manuscrise, in special de limba slavona, asa cum s-au difuzat ele in Romania si manuscrise ebraice."
15.VIDEO Care va fi fost vina lui Dante? Interviu cu profesorul Corrado Bologna si Mira Mocan despre noua traducere in romaneste a lui Dante Primele canturi din Infernul lui Dante Marian Papahagi le-a tradus stand la coada la benzina, in perioada comunista. Dupa moartea reputatului filolog clujean, traducerea a fost editata de catre fiica sa Irina Papahagi, in tandem cu cercetatoarea specializata in filologie romanica Mira Mocan si a aparut la Editura Humanitas, de curand. Cititi o discutie cu profesorul Corrado Bologna, unul dintre cei mai importanti specialisti in Dante si cu Mira Mocan despre aceasta noua traducere a "Infernului" pe noul site medievalia.ro
16.Atlantic & Benefactor Records: cea mai mare donatie facuta vreodata Universitatii din Oxford si soarta umanioarelor ​Eveniment fara precedent. Au fost necesare doar câteva zile pentru ca știrea efectuării celei mai mari donații din istoria de peste nouă sute de ani a Universității din Oxford să facă inconjurul lumii: Mica Ertegün (aristocrată emigrantă în USA, de origini românești, cunoscută și cu numele de Ioana Maria Banu), văduva magnatului fondator al Atlantic Records Ahmet Ertegün, a donat 26 de milioane de lire sterline (echivalentul a 41 milioane de $ USA) disciplinelor umaniste, fondând astfel the Mica and Ahmet Ertegün Graduate Scholarship Programme in the Humanities.


ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by