Articole scrise de Daniel Oanta


1 - 30 din 36 rezultate
1.Sănătate sau alegeri, o falsă dilemă În urmă cu o săptămână am publicat o opinie în care concluzionam că cine amână alegerile grăbește falimentul țării. De-atunci numărul de cazuri COVID a crescut, ca peste tot în Europa, iar PSD a lansat un program electoral plin de promisiuni în ce privește creșterile de pensii și salarii care ignoră cu desăvârșire realitatea bugetară. Între timp S&P a mai avertizat o dată că România, alături de Columbia își va pierde ratingul recomandat pentru investiții, dacă legea pensiilor va intra măcar o secundă în vigoare, folosind expresia de înger decăzut.
2.Cine amână alegerile grăbește falimentul țării La Parlament s-a depus un proiect de lege pentru amânarea alegerilor până la primăvară. PSD, ALDE și ProRomania sunt clar tentate să voteze așa ceva, din motive evidente. PNL și USR se vor opune din răsputeri din aceleași motive. Lăsând la o parte deznodământul politic al unei asemenea propuneri, cel economic este unul cert și extrem de grav. România stă cu sabia lui Damocles deasupra capului, iar ea este ținută de mâner de către agențiile de rating. Cele mai importante agenții de evaluare au arătat în repetate rânduri că decizia de majorare a pensiilor cu 40% ar conduce la downgrade imediat la categoria junk, cea nerecomandată pentru investiții.
3.Câteva fakeuri (macro)bugetare Decizia comisiilor reunite de buget-finanțe care practic au dat un aviz pozitiv retrogradării ratingului României, dar și comentariile ulterioare de pe la televizor, mi-au dat prilejul unei scurte analize a argumentelor cu ghilimele de rigoare în favoarea acestei prostii. Iată mai jos ce-am putut identifica fără niciun efort deosebit. O confuzie care bântuie prin mințile și-așa destul de încețoșate ale politicienilor ce susțin că ”sunt bani” pentru creșterea pensiilor este cea între cheltuielile ocazionale și cele permanente. Argumentul sună așa "deci ați avut bani să despăgubiți pe frații Micula, dar de creșterea pensiilor n-aveți".
4.Piața liberă roagă ministrul de finanțe să n-o mai iubească OUG 114 are un caracter profund antieuropean și încalcă vădit Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE). Scrisoarea BCE adresată ministrului de finanțe cu informarea șefului serviciului juridic al Comisiei Europene, datată 5 februarie 2019 spune direct acest lucru. Urmează infringementul. Și UE este tot un club. Dar este unul de gentlemeni care trebuie să-și onoreze semnătura pusă sub setul de reguli.
5.Politica monetara poate stavili inflatia daca este bine inteleasa Citesc in presa cum ca Isarescu atrage cresterea preturilor prin prezentarea inflatiei. BNR, prin efortul directiilor de specialitate, realizeaza trimestrial un raport asupra inflatiei inca din anul 2005, deci numarati dvs cam cate au fost pana azi. In cadrul acestor rapoarte, a caror comunicare publica este esentiala pentru intelegerea rationala a deciziilor de politica monetara, se regaseste in detaliu analiza tuturor factorilor relevanti pentru dinamica preturilor, dar si o proiectie a evolutiei inflatiei fundamentata pe informatiile certe disponibile la data realizarii prognozei.
6.Romania sprinteaza in directia gresita intr-un moment nepotrivit Cresterea economica nu este o cursa de 100 de metri plat ca sa cazi lat si asudat de bucurie la finish, cu gandul la o iluzorie medalie de aur. E cu atat mai stanjenitor sa constati ca dupa aceasta cursa imaginara, nu te-aplauda nimeni, deoarece, ce sa vezi, competitia este la cu totul alte probe si pe trasee diferite. Si sa fugi asa singur pe camp...
7.Domnule prim-ministru, concediati-l pe Onorific! Bancile nu sunt dusmanul poporului. Peste 10 milioane de cetateni ai Romaniei au depozite in banci, in suma totala de 154 miliarde echivalent lei. Firmele au si ele 151 miliarde de lei, potrivit datelor Fondului de Garantare. Din 36 de banci , 18 au inregistrat pierderi, zice domnul prim-ministru. Intr-o economie de piata, ca si in orice alta economie pierderea nu este ilegala. Nu poti  nici macar sa sugerezi ca oamenii sa-si puna intrebarea daca economiile lor sunt "safe" in jumatate din sistemul bancar. Nici macar in gluma. Pentru ca poti genera o catastrofa.
8.Pentru bugetul statului, bancile au fost SMURD, nu Crucea Rosie Tudose: "Perioada romantica a trecut. Nimeni nu poate sa inteleaga ca o institutie bancara poate sa inregistreze pierderi in ani consecutivi. Pe usa lor scrie Banca, nu Crucea Rosie. "Ei, nu chiar nimeni nu poate sa inteleaga. Uite, de exemplu, eu pot. Si n-am un consilier onorific pe banci si fiscalitate. Si ca mine sunt multi de tot, italieni, nemti, greci, francezi. Numai ca aceste multe miloane de contribuabili europeni n-au avut parte de pic de romantism. A fost Spital, nu Crucea Rosie. A trebuit sa scoata bani din buzunar sa plateasca pentru pierderile bancilor (in ani consecutivi) sa nu li se duca de rapa economiile. Bancile si statele nu-s in barci diferite, iar criza financiara, de la care nu a trecut chiar atat de multa vreme, a demonstrat asta cu asupra de masura.
9.Regimul cursului de schimb si lipsa sa de legatura cu gandurile domnului Piperea "Ma pomeneste pe facebook dl Gheorghe Piperea: BNR nu era adepta flotarii libere in 2009. Acum este. Dl Oanta, dl Guran, unde erati in 2009? Daca in 2009 BNR era adepta flotarii controlate, inseamna ca era stingista sau neo-comunista? Ca propunerea mea de fixare a unei variatii de max 20% a fost marcata de dvs drept stingista si neo-comunista. Asa or fi si cei de la Uniunea europeana, care au emis aceasta solutie in directiva 2014/17/ec? Sau Joseph Stiglitz, care zice acelasi lucru?" Ii raspund si sterge, caci nu-i convine. Omul bate campii la fiecare propozitie de mai sus si nu numai, dar crede ca, daca si-l ia aliat pe Stiglitz, a rezolvat problema. Nimeni din presa economica nu-l corecteaza. N-o fac nici eu, randurile de mai jos au rolul de a fi citite doar de cei ce nu-l slujesc/adora si au un scop informativ", scrie Daniel Oanta pe Facebook.
10.La rece despre criza ( de Daniel Oanta ) Masurile anticriza adoptate de Guvern nu folosesc la nimic. Fiscalitatea nu este o problema in Romania. Suspendarea taxei auto e o masura populista si atat. In schimb...
11.Standard&Loser’s: Budapest, aaa, Bucharest? (de Daniel Oanta) Ratatii de la Standard&Poor’s inca mai dau note statelor dupa ce au nenorocit milioane de investitori cu lipsa lor de prevedere. Inutilii de la agentia de rating au penalizat Romania pentru ca, din avion, ce mi-e Budapest, ce mi-e Bucharest.
12.Basescu ataca leul ( de Daniel Oanta ) Ce ne trebuie Goldman Sachs sa se chinuie prin intermediari cand in Romania avem un Parlament si un Presedinte si o Curte Constitutionala dispuse sa atace leul din interiorul granitelor tarii?
13.Cotidianul: Romania, liderul UE la cresterea economiei Economia a batut toate recordurile de crestere de dupa 1990 in trimestrul II din 2008, iar la semestru a depasit cele mai optimiste estimari. Romania pare un tigru in UE, dar analistii nu cred ca situatia poate dura. Constructiile contribuie cel mai mult la cresterea economiei.
14.Cotidianul: Cu salarii mai mari, romanii se napustesc la cumparaturi Castigurile salariale ale romanilor au crescut cu 24,4% in iunie fata de aceeasi luna din 2007. Dar si cheltuielile. Potrivit Eurostat, ne-am situat pe locul 1 in Europa la cresterea vanzarilor cu amanuntul.
15.Bunul roman Treichl (de Daniel Oanta) Nu credeam sa citesc vreodata ca un bancher spune despre credit ca este o porcarie. Fie el si-n franci elvetieni. A facut-o Andreas Treichl, adica ditamai seful Erste Bank, banca-mama a BCR, cea mai mare din Romania.
16.Cotidianul: Romania e vicecampioana europeana la crestere economica Statistica europeana pozitioneaza cresterea economica din Romania pe primul trimestru din acest an pe locul al doilea in UE, dupa Slovacia. Romanii spun ca deocamdata traiesc prost, dar sunt optimisti.
17.Cotidianul: Inflaţie de 9,6% în iulie Planul de dezinflatie al BNR este dat peste cap de ultimele scumpiri la combustibil. Inflatia ar putea inregistra un nou maxim in iulie, iar analistii cred ca este necesara o noua majorare a dobanzii.
18.Cotidianul: Primele de Paste si platile la buget duc euro sub 3,55 lei Euro a scazut ieri pana la 3,5460 lei, moneda nationala apreciindu-se semnificativ sub influenta unui cumul de factori care au sporit puternic cererea de lei. Analistii BRD prognozeaza un curs de 3,4 lei la sfarsitul anului.
19.Cotidianul: Romania cade pe locul 7 la cresterea industriei in Europa Romania s-a plasat in februarie pe pozitia a saptea in Uniunea Europeana in functie de evolutia productiei industriale, cu o crestere de 4,4% comparativ cu aceeasi perioada a anului 2007.  
20.Cotidianul: Isarescu: Nu putem sa asiguram stabilitatea cursului Romanii se uita la curs ca la butelie, desi n-au in buzunare nici euro, nici dolari, dar asigurarea unui curs stabil este o misiune imposibila, iar BNR nu-si propune asa ceva, spune guvernatorul.
21.Cotidianul: Scumpirea gazelor si a alimentelor a crescut inflatia din februarie Preturile bunurilor de consum s-au majorat, in medie, luna trecuta cu 0,7%, inflatia anuala raportata la februarie 2007, ajungind la 7,97%.
22.Cotidianul: Isarescu: Nu ne-am resemnat cu ratarea tintei Isarescu explica de ce in Romania este nevoie mai mult decit oricind de un mix de politici economice, in conditiile in care politica monetara este supraincarcata. Guvernatorul saluta preocuparea bancherilor pentru riscurile ce deriva din avansul prea rapid al creditelor in valuta si arata de ce BNR nu a apelat explicit la clauzele de exonerare, desi Romania a ratat tinta de inflatie.
23.Business Standard: Traderii fraudatori pot lovi oricand Sistemul bancar nu este suficient de bine pregatit pentru a se proteja de eventualele fraude ale traderilor, care beneficiaza deseori de geniul specific marilor oameni de afaceri. O analiza realizata de Reuters arata ca pagube de miliarde euro, precum cea provocata bancii franceze Societe Generale, pot fi provocate oricand, in pofida masurilor de siguranta luate de societatile bancare.
24.2,3 miliarde de euro investitii in economie in trimestrul I Investitiile nete realizate in economie au totalizat, in primele trei luni din 2007, 2,3 miliarde de euro. Ritmul de crestere economica de 6%, inregistrat in primul trimestru, este consistent cu evaluarile BNR privind evolutia PIB-ului potential si nu este de natura sa ingrijoreze, chiar daca este mai scazut decat asteptarile.
25.In august, rata inflatiei - 0,5% Potrivit Institutului National de Statistica, rata medie lunara a inflatiei inregistrata luna trecuta a fost de 0,5 la suta. Rezultatul inregistrat de calculele statistice conduce la o crestere a preturilor pe primele 8 luni din 2004, de 5,6 la suta. Rata lunara consemnata de statistica sporeste sansele de atingere a tintei de inflatie pentru anul in curs, stabilita la 9 la suta.
26.In iulie, record istoric absolut la exporturile lunare In luna iulie 2004, valoarea exporturilor a fost de 1.829,7 milioane euro, nivel lunar care reprezinta un record istoric absolut pentru perioada de dupa 1990. Totusi, deficitul comercial a ajuns la 3.498,9 milioane euro.
27.Rosiile, dinamita pentru inflatie Saltul preturilor din luna iulie a luat guvernantii prin surprindere. Ministrul Finantelor, voce autorizata in materie, prin prisma calitatii informatiilor la care se presupune ca are acces, anticipa o inflatie sub 0,6 la suta.
28.Costul neincrederii in leu Pentru a treia oara in ultimele doua luni, Banca Nationala a Romaniei a redus dobanda de interventie si a dat astfel inca un semnal de "incurajare" pentru ieftinirea creditelor in lei. Pana una-alta insa, costul creditarii in moneda nationala ramane foarte ridicat.
29.BNR a redus dobanda de interventie cu inca 0,75% BNR a decis ca, incepand de luni, dobanda de interventie (nivelul ratei dobanzii platite de banca centrala pentru depozitele atrase de la banci in cadrul operatiunilor de politica monetara) sa fie de 20 la suta pe an. BNR a procedat astfel la o micsorare mai semnificativa decat cea operata in luna trecuta, cu 0,75 puncte procentuale.
30.Economia - sub asaltul importurilor Luna mai a consemnat, potrivit statisticii oficiale, inca un salt serios al deficitului balantei comerciale a Romaniei. Soldul negativ al acesteia a atins astfel, dupa primele 5 luni din 2004, o noua valoare-record, peste 2,3 miliarde euro.

1 2 

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by