Articole scrise de Daniel Funeriu


1 - 14 din 14 rezultate
1.Resilience through Excellence Mulți cetățeni europeni au senzația că Uniunea Europeană risipește multă energie în discuții despre sexul îngerilor – și nu numai – eludând chestiuni esențiale. Uităm prea repede victoriile uniunii, uităm prea repede ceea ce ne-a permis să câștigăm luptele trecutului, prea mult filosofăm și prea puțin facem. Economic suntem amenințați de competitori și propriile erori, de ex. renunțarea la energia atomică, politic suntem amenințați de patru pericole: anarhia, pe care fenomenul vestelor galbene ne-o servește în Paris, iliberalismul, ale cărui tentații se arată la fiecare rând de alegeri, teocrația...
2.Follow the money: banii sindicatelor ca turnesol moral al guvernării PNL-USRPLUS Ignor faptul dacă amenințarea premierului Cîțu – cu oprirea robinetului de bani care curg direct de la stat la sindicate – e doar un mic șantaj de tipul ”liniște băieți! Dacă nu, vă iau banii” sau chiar are de gând să o facă. Acum, când această problemă reală a fost repusă pe tapet, premierul nu mai are cale de întoarcere, ea devenind turnesolul moral al guvernării sale.
3.Băieți, deșteptarea! Cred că cel mai gol de conținut cuvânt din politică este ”a reforma”. Eu sunt alergic la acest cuvânt, de aceea am folosit exclusiv ”a moderniza”. ”Reforma” trebuie definită clar: ce măsură iei din ce motive, cu ce rezultate așteptate și cu ce bani. Altminteri e mesianism și iluzii, speranțe deșarte. În afară de Drulă nimeni din actualul guvern nu pare să aibă un plan de reformă, dar toți reformează
4.Zece ani pierduți pentru educație Astăzi se împlinesc 10 ani de la intrarea în vigoare a Legii educației 1/2011. Voi descrie, sintetic, ce au pierdut românii prin demolarea acestei legi[2] de către PSD (guvernul Ponta și miniștrii lui), într-un format simplu : ce ar fi fost azi dacă legea ar fi fost aplicată la literă.
5.Curs de dat pumni în ceață: scurtă analiză a programelor pe educație ale partidelor S-ar fi căzut să fac o analiză comparativă minuțioasă a programelor de guvernare pe educație dar am renunțat pentru că toate eludează esența. Nici PNL, nici USRPLUS, nici PSD nu au în programul lor de guvernare cele două concepte esențiale, fără de care niciun sistem, oricât de bine finanțat, nu poate produce rezultate în România. Aceste două concepte sunt ”exigența” și ”autoritatea”.
6.Manifest pentru politizare ”Depolitizarea” este una din cele mai populiste teme de campanie. Urmată îndeaproape de ”descentralizare”, dar despre eroarea cu descentralizarea, cu altă ocazie. Dacă gândiți cu mintea voastră -și nu înghițiți pe nemestecate soluții populiste frumos ambalate- veți constata că soluția corectă (dar nepopulară) este fix cea opusă: politizarea.
7.Cu tancul în lanul imposturii educaționale Nu am vorbit despre partea educațională a cazului Baranga până nu mi-am luat cele mai bune informații pe care cineva, cu excepția președintelui, le poate lua în România. Lucrurile sunt clare pe partea politică: premierul are obligația să-i nimicească politic pe toți cei aflați pe traseul susținerii politice a lui Baranga. Iată ce am aflat: exista (poate mai există) un sistem (subliniez, un sistem, nu o persoană) care contra cost îți dădea diplomă de bacalaureat ȘI foaie matricolă chiar dacă nu o aveai nici pe pe prima, nici pe a doua;
8.Manual de navigat în apele tulburi ale lui 2020 Viața este, esențialmente, despre discernământ. Cu cât avansezi în viață, cu atât ești chemat să ai discernământ asupra unor spețe din ce în ce mai complexe.Din fericire, baza de date pe care o ai la o vârstă mai avansată, popular numită experiență, e și ea din ce în ce mai vastă, deci poți să faci alegeri fericite în spețe din ce în ce mai complexe. De aceea oamenii mai educați, adică cei care au baze de date mai vaste, dar și motoare de căutare mai performante, iau decizii mai bune, adică, spus pe scurt, au un discernământ mai dezvoltat, navighează mai bine prin viață.
9.ANALIZA Despre inutila uniune a “dreptei” (care nu e dreapta) şi soluția pentru invingerea PSD De mulți ani se tot vehiculează pe piață un concept: „unirea dreptei” pentru, vezi doamne, a avea un partid puternic care poate lupta de la egal la egal cu PSD. Și, tot de mulți ani, se observă un comportament recurent: în secunda în care unul „de dreapta” explică de ce anume crede el că e mai breaz decât alții de dreapta, imediat se găsește o nulitate care să urle: „orgoliooos ce ești, din cauza celor ca tine nu ne putem uni să batem PSD”. O să încerc să explic câteva chestiuni de bun simț, să demolez niște mituri și să dau soluțiile:
10.Apel catre elite Exista o elita intelectuala in orasele mici ale Romaniei. Sunt oameni care, cu mari eforturi si luptand cu grele mosteniri comportamentale, reusesc sa cristalizeze curente locale de gandire. Ei fac orasele lor sa traiasca spiritual si intelectual, nu doar sa supravietuiasca mediocru si, eventual, sa prospere economic. Nutresc un respect special pentru membrii acestor elite.
11."Colectivul" lumii universitare romanesti: rectori, nu ratati ultima voastra sansa Exista momente de cotitura in constiinta colectiva a natiunilor. Evenimente aparent minore care provoaca furtuni de nestavilit. Exact cum bataia din aripi a unui fluture in jungla amazoniana poate provoca un ciclon in Caraibe. Scrisoarea de sustinere a rectorilor pentru nominalizarea facuta de un partid la functia de ministru este un astfel de moment. In care, daca forta colectiva a natiei amortite nu reactioneaza radical, resorturile acestui comportament se vor reactiva si il vor reproduce la infinit, in ipostaze din ce in ce mai toxice. Sa explic de ce; cu mentiunea ca numele ministrului si al partidului nu au nicio importanta.
12.Ma puteti ierta pentru cele 300 de milioane de Euro spaga pierdute din cauza mea? Lacrimi de fericire sau deznadejde, controverse, punctul final al unor ani de neuitat din viata oricarui om, inceputul zborului inspre un nou orizont, mult asteptatul, cu anxietate dar si cu speranta, moment al desprinderii de confortul casei parintesti, examen al maturitatii pentru tinerii nostri, bacalureatul s-a transformat de fapt intr-un examen al maturitatii societatii noastre, a adultilor. Cam asta ar fi descrierea romantica a bacalaureatului. Exista insa si o alta descriere, a unei fete cunoscute de putini. Ea suna asa: bani negri, foarte multi bani. Furt si complicitatea elitelor la acest furt. Mediocritate agresiva.
13."Vreti sa aveti copii crescuti de experti sau de parerologi?" Vad ca din nou se reia tema unei noi legi a educatiei. Stiind ce inseamna sa “dai o lege” de o asemenea anvergura, spun din start ca sunt sceptic ca ea va aparea. O lege, oricat de proasta ar fi ea, cel putin are un minim de claritate. Mafiotii evolueaza cel mai bine in sisteme tulburi, asa cum e situatia de acum: avem un cadru legal confuz, rezultat prin suprapunerea de legi, OUGuri samd. Fie si din acest motiv, sunt sceptic ca o lege intreaga va aparea. Totusi, cateva reflectii si putina istorie nu strica.
14.Cele 40 de vulnerabilitati ale Romaniei Absent din dezbaterea publica de cativa ani, si cu ferma decizie de a nu mai cauta sa revin vreodata, la ceas de bilant al inca unei campanii simt totusi nevoia sa arat adevaratele vulnerabilitati dar si intrebarile fundamentale ale Romaniei, in loc sa ma alatur corului de bocitoare care constatata irelevanta si goliciunea peisajului politic. Intrebari la care daca nu raspundem urgent - noi, ca societate, nu politicienii - drumul Romaniei va continua sa semene cu zborul unui balon fara busola. In rezumat : raspundeti la cele 117 intrebari si veti sti incotro trebuie mers.


ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by