Articole scrise de Dan Popa


1 - 30 din 5491 rezultate
1.Marfin Bank devine Vista Bank și anunță planuri ambițioase pe segmentul populației și a firmelor. Fiecare client va avea propriul manager de servicii financiare și va primi soluții personalizate, spun bancherii Marfin Bank, unul din jucătorii de talie mică din sistemul bancar local își schimbă începând de mâine (marți) numele și devine Vista Bank. Banca dorește ca în cel mult un an și jumătate să urce de la actuala cotă de piață de 0.5% la 1%, atrăgând clienți persoane fizice dar și mici companii. Bancherii de la noua Vista Bank se uită după români care câștigă cel puțin 5.000 de lei lunar și după firme cu vânzări de până la 50 de milioane de euro anual.
2.Ce se ascunde în spatele mesajului ”optimist” al Guvernatorului BNR. Cele 10 avertismente transmise vineri de Mugur Isărescu ”Eu cred că prezentarea mea de astăzi a fost constructivă, ca să nu zic pozitivă. N-am transmis nimic că se rupe, se prăbuşeşte”, a spus vineri Guvernatorul BNR Mugur Isărescu, în conferința de presă în care a prezentat Raportul privind inflația. Prezentarea a fost făcută ca de obicei, având un ton cald și zâmbitor, dar Raportul în sine nu este deloc ”zâmbitor”. Cel puțin 10 avertismente sunt trecute acolo, explicit sau implicit, iar lectura documentului ar trebui făcută foarte serios la nivelul Guvernului și al consilierilor responsabili cu strategia economică.
3.Cinci lucruri esențiale despre locuințele din România. Și nu e vorba de cele din mediul rural, cu toaleta în fundul curții.... Ionuț are 26 de ani și locuiește cu părinții. Are un job destul de bine plătit, lucrează în IT, dar nu vede de ce anume și-ar lua o casă. ”Stând cu ai mei, fac economii, iar cu banii merg în city-break-uri prin Europa sau în concedii pe care ai mei le califică drept ”exotice”, spune el. S-ar califica la un credit, dar nu vrea să ajungă ”robul băncii”, ca atâția colegi de-ai lui. Să tremur în fiecare lună că dacă în următorii 25 de ani îmi pierd jobul sau dacă mă îmbolnăvesc și n-o să am cum plăti rata și rămân și fără bani și fără casă? Nu vreau așa ceva”, spune Ionuț. El e norocos. Ai lui se vor muta la casa de la țară și îi vor lăsa apartamentul. România are însă mai mult probleme cu fondul de locuințe, iar Statistica tocmai a publicat un raport pe această temă.
4.Banca Centrală Europeană a avizat implicit taxa pe bănci, dar a atras atenția asupra unor riscuri: Băncile ar putea deveni fie prea permisive ca să atingă țintele de volum fie prea restrictive ca să-și atingă țintele de marjre BCE a transmis avizul său privind taxa pe lăcomie introdusă de Guvern, fără a menționa explicit că ar fi un aviz negativ, ceea ce presupune o acceptare a Ordonanței de Urgență. În scrisoarea publicată joi și care e semnată de Mario Draghi, sunt evidențiate unele riscuri cu privire la reacțiile pe care le-ar putea avea băncile. ”Măsurile pot determina băncile să devină prea permisive în ceea ce privește normele de creditare pentru a atinge țintele privind volumul creditării. La cealaltă extremă, în încercarea de a atinge țintele în ceea ce privește diminuarea marjei, băncile își pot reduce în mod disproporționat creditarea acordată debitorilor cu prime de risc ridicate, de exemplu, IMM-uri, care se bazează exclusiv pe împrumuturi bancare”, se arată în document.
5.Când neuroștiințele întâlnesc mediul de business. Creierul oamenilor de afaceri e diferit de cel al celorlalți. Au alte rețele neuronale antrenate (neurochirurg) ”Nimeni nu poate arăta care e diferența fizică dintre creierul unui om de afaceri și unul normal, dar am avut pacienți din lumea oamenilor de afaceri și am realizat că sunt niște oameni cu un set de aptitudini foarte diferit de aptitudinile celorlalți. Și nu mă refer la faptul că știu să facă bani. Sincer, în ce mă privește, prefer să am pacienți businessmeni. Sunt oameni care iau decizii cu o rapiditate uluitoare. Sunt dintre pacienții care au cele mai puține îndoieli. Sunt pur și simplu altfel. Nu sunt diferențe de ordin fizic, dar la ei rețelele neuronale antrenate sunt altfel antrenate decât la ceilalți”, spune medicul Bogdan Iliescu într-o discuție cu reporterul HotNews.ro.
6.Cele mai bine ”poziționate” 20 de state ale lumii. România ocupă locul 49 din 110 țări România figurează pe poziția 49 din 110 state luate în calcul de spaniolii de la Elcano Royal Institute, care măsoară anual un index și publică un raport pe baza rezultatelor. În ediția pe 2018, România își conservă poziția (ocupă același loc din 2010), dar clasamentul statelor de la vârful ierarhiei se schimbă. Indexul se calculează complex, ține cont de prezența economică a țării, de cea militară, de fluxurile migratorii, dar și de indicatori privind turismul, dezvoltarea economiei și de multe alte criterii. Raportul poate fi citit aici.
7.Prețurile au crescut în medie cu 4,1% în aprilie și ar putea încheia anul la peste 3,5% Apariția cartofilor noi în aprilie, care s-au pus în vânzare la circa 20 de lei /kilogram a dus la scumpirea medie a cartofilor cu peste 30% față de decembrie 2018, cartofii înregistrând cea mai mare scumpire din toate elementele coșului de consum luat în calcul de INS. Preţurile de consum în luna aprilie 2019 comparativ cu luna aprile 2018 au crescut cu 4,1%, a transmis luni Institutul Național de Statistică. Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 4,4%.
8.Pentru un apartament de două camere în Cluj trebuie să muncești peste 11 ani. În București, puțin peste 8 ani, iar la Reșița 4 ani și 3 luni. Care ar fi prețul ”corect”? Care e asemănarea dintre Las Vegas și Giurgiu, știți? Vă spun eu: în ambele, prețul mediu al unei locuințe echivalează cu 4,6 ani de lucru plătiți cu salariul mediu (aici, sursa). Din același punct de vedere, Los Angeles e frate cu Craiova. În ambele orașe e nevoie de aproape 10 ani de muncă pentru a-ți cumpăra o locuință. Pe baza datelor furnizate de Institutul Național de Statistică și al prețurilor medii pe metrul pătrat oferite în cel mai recent raport al Imobiliare.ro, HotNews a calculat de câte salarii e nevoie petru achiziția unui apartament cu 2 camere cu o suprafață de 60 de metri pătrați.
9.​Zece teme prezente în discuțiile candidaților la alegerile europarlamentare pe care nu le regăsim în discursurile din România Criza refugiaților, migrația, atacurile teroriste din mai multe state europene, schimbările climatice, șomajul, bugetul Uniunii, energia, tendințele populiste sau influența Rusiei- sunt doar câteva teme care se regăsesc în dezbaterile electorale din UE. Ar mai fi economia și investițiile, democratizarea funcţionării UE, Europa cu mai multe viteze, securitate, politică externă, Brexit ș.a. Toate acestea se discută aprins în aceste zile de către candidații altor state la alegerile europarlamentare. Cu siguranță, asemenea dezbateri vor avea loc în perioada campaniei electorale și în țara noastră. Trebuie doar să mai așteptăm puțin.
10.Orașele din România care și-au dublat sau chiar triplat suprafața în ultimii 10 ani. Chiar și așa, calitatea condițiilor de locuit ne plasează printre ultimii în Europa În ultimii 10 ani, municipiul București a adăugat la teritoriul său o suprafață mai mare decât suprafața Timișoarei. Extinderea necontrolată urbană excesivă a fost înregistrată în mai multe orașe (Întorsura Buzăului și-a mărit de peste 4 ori suprafața în intervalul 1993-2017, la fel ca și Șomcuta Mare, Vișeul de Sus și-a triplat-o, iar Măgurele a urcat de la puțin peste 900 de hectare la peste 4.000 ha. Acest lucru a avut loc ca urmare a proximității față de centrele urbane mari și a proceselor de sub-urbanizare. În municipiile mari precum București și Cluj-Napoca, expansiunea a fost spectaculoasă. În 1992, Bucureștiul ocupa 20.251 ha. Astăzi, ocupă peste 24.100 de hectare. Din păcate, cu toată expansiunea, calitatea condițiilor de locuit ne plasează printre ultimii în Europa.
11.​Populaţia după domiciliu la 1 ianuarie 2019 a ajuns la 22,17 milioane persoane. Vârsta medie a populaţiei - 41,6 ani, în creștere față de anul trecut La 1 ianuarie 2019 populaţia după domiciliu a fost de 22,17 milioane de persoane, în scădere cu 0,2% faţă de 1 ianuarie 2018, arată datele transmise joi de INS. Statistica măsoară două tipuri de populații. Cea după domiciliu (care cuprinde românii care au domiciliul pe teritoriul țării (incluzându-i astfel pe cei plecați temporar la muncă în străinătate) și populaţia rezidentă, care reprezintă totalitatea celor cu cetăţenie română, străini sau fără cetăţenie, care au reşedinţa obişnuită pe teritoriul României. Pe scurt, populaţia rezidentă reprezintă populaţia de facto care exclude emigranţii, dar include imigranţii. Potrivit anunțului făcut joi de INS, fenomenul de îmbătrânire demografică s-a accentuat, iar vîrsta medie a românilor este de 41,6 ani, cu 0,3 ani mai mult decât anul trecut.
12.​EXCLUSIV Nicolae Cinteză, BNR: Oameni foarte bine plătiți cheltuiesc timp și bani pentru a redacta proiecte de legi fără să țină seama de lucruri elementare, de bun simț. Ce a rămas din toate legile mult trâmbițate? NIMIC! A fost sau nu manipulat ROBOR? De ce nu s-a prezentat șeful Supravegherii din Banca Centrală la audierile comisiei economice? Îl va sancționa Guvernatorul, așa cum i-a cerut senatorul Zamfir? Răspunsurile la aceste întrebări nu le puteam afla decât stând de vorbă cu Nicolae Cinteză, omul care conduce Direcția de Supraveghere bancară din Banca Centrală. ”Nu Banca Națională a României a hotărât legarea dobânzii de Robor. Din câte știu eu OUG/50/2010 a fost validată de Parlament. Când a greșit dl. Zamfir?. Când a validat OUG 50 sau acum când condamnă modul de calcul al Roborului?”, se întreabă retoric evident, Nicolae Cinteză.
13.Nu suntem cei mai săraci din Europa, dar avem cele mai proaste condiții de locuire. Cum am ajuns aici și, mai ales, ce se poate face să părăsim coada Europei? Un fost coleg de liceu, medic în România, a preferat să emigreze lângă Paris. Într-o comună cu vreo 2000 de locuitori, unde i-am și făcut o vizită anul trecut. M-a luat de la aeroport și, din mașină, aflând că sunt obosit, a pornit imediat apa caldă, să se umple cada pe când ajungem acasă la el. Casa era construită în 2011, avea 7 camere plus o curte uriașă și îți oferea tot confortul pe care ți l-ai putea visa. Fără să vreau, am făcut involuntar o comparație cu apartamentul meu de două camere din Berceni. De aici a început totul.
14.Philippe Heim, Director General adjunct, Societe Generale: România este o piață strategică pentru noi. O discuție despre Notre Dame, Brexit, îmbătrânirea populației și piața bancară locală Philippe Heim, numărul doi al Societe Generale a vizitat zilele trecute România, acționarii BRD numindu-l administrator al băncii. Heim a acceptat să stea de vorbă cu reporterul HotNews, discuția abordând de la teme ce țin de piața bancară, la incendiul de la Notre Dame, Brexit, îmbătrânirea populației și modul în care aceasta afectează bankingul sau viitorul pieței bancare din România.
15.Trei posibile diete pentru a evita un preinfarct financiar. Patru scenarii economice pentru România Economia e ca o bucată de plastilină. Dacă o strângi în pumni, ți se va scurge printre degete, obișnuia să spună fostul premier și profesor ASE, Radu Vasile. Dublarea salariilor medii și a salariului minim în ultimii 5 ani s-au văzut în creșterea cumpărăturilor făcute (majoritatea pe mărfuri de import) care au dus la creșterea mult mai rapidă a importurilor față de cât exportăm. De asemenea, au provocat o creștere a cheltuielilor Statului care au adâncit deficitul bugetar. Pe scurt, ”sângelui” economiei i-a crescut foarte mult colesterolul și nu i-ar strica o dietă ca să-l readucă la normal. Ce e de făcut?
16.Numărul românilor care au solicitat radierea din Biroul de Credit este de sub 5.000. Care sunt băncile amendate pentru raportări abuzive și de ce vor unii să fie șterși de pe lista datornicilor Numărul românilor care au solicitat ștergerea datelor negative din Biroul de Credit în perioada 25 mai 2018-31 martie 2019 este de 4.900, a declarat pentru HotNews.ro Șerban Epure, directorul general al instituției. Aceștia au formulat 7.800 de solicitări de ștergere a datelor (unii dintre ei fiind raportați de mai multe instituții), existând cazuri în care solicitările au fost respinse din cauză că solicitarea lor nu a conținut vreun motiv de ștergere, ci numai cererea propriu-zisă, a mai spus Epure.
17.Numărul doi al Societe Generale, un fost ministru de Finanțe și decanul Facutății de Contabilitate din ASE, noii administratori ai BRD Philippse Heim, adjunctul CEO-ului Societe Generale, responsabil cu activitatea de retail al băncilor din grup, alături de fostul ministru al Finanțelor din Guvernul M.R.Ungureanu, Bogdan Drăgoi și de decanul Facultății de Contabilitate din ASE, Liliana Feleagă au fost desemnați administratori ai BRD ca urmare a deciziilor luate în Adunarea Generală a Acționarilor. Heim, care se află în România de la începutul acestei săptămâni, a avut deja o serie de întâlniri cu oficiali ai Băncii Centrale.
18.​EXCLUSIV Scrisoarea lui Isărescu în problema aurului: BNR nu poate sustine propunerea legislativă (...) si nici nu poate accepta integral propunerile primite de la domnul senator Serban Nicolae Într-o scrisoare semnată de Guvernatorul Băncii Centrale Mugur Isărescu, acesta atrage atenția asupra multiplelor încălcări ale legislației europene, în cazul în care proiectul privind aducerea în țară a aurului ținut la Banca Angliei ar deveni lege. Marți, Comisia de Buget, finanțe și bănci a Camerei Deputaților a emis un raport favorabil, cu amendamente, pe proiectul legislativ inițiat de Liviu Dragnea și Șerban Nicolae care prevede ca BNR să repatrieze aurul depozitat de România în străinătate.
19.​DOCUMENT Discuțiile dintre dealerii bancari, emailurile schimbate, neîncrederea interbancară, ingrediente perfecte pentru a presupune că ROBOR a fost manipulat în 2008. Dar a fost? Septembrie 2008. Băncile nu mai aprobau limite de tranzacţionare pentru contrapartidele lor sau le aprobau doar pentru scadenţe de până la o lună. Octombrie. Situaţia lichidităţii şi a dobânzilor era critică. ROBOR-ul a sărit la cer, multă lume speculând că la mijloc ar putea fi o înțelegere între bănci. Consiliul Concurenței a intrat pe fir, dar investigația a fost închisă. Marți este așteptat raportul Comisiei economice din Senat în legătură cu presupusa manipulare a ROBOR, bănuială care a și dus la înlocuirea acestui indice din formula de calcul a ratelor la creditele în lei cu dobândă variabilă. Vezi mai jos emailurile interne schimbate de bănci, discuțiile care au avut loc între dealeri și raportul integral al Concurenței.
20.Financial review Social democrații finlandezi și dificultatea formării unei coaliții. Dominique Strauss-Kahn: “I am a sad Brexiter”. Metamorfoza lui Assange: de la erou hacker la "spion rus" Financial Times: Social democrații finlandezi se confruntă cu dificultatea formării unei coaliții ● Le Temps: ​Băncile elvețiene mizează pe emoție pentru a schimba percepția clienților ● Les Echos: Dominique Strauss-Kahn: “I am a sad Brexiter” ● Handelsblatt: Huawei vrea să vândă chipsuri 5G rivalilor de la Apple ● Corriere Della Sera: Metamorfoza lui Assange: de la erou hacker la "spion rus" ● Lectură plăcută!
21.Financial review Assange în fața extrădării în SUA. Un italian din trei ar vota pentru ieşirea Italiei din UE. Creșterea economică în Bulgaria va încetini. Două partide din opoziţia ungară vor introducerea urgentă a euro Financial Times: Assange în fața extrădării în SUA după ce Ecuadorul i-a revocat azilul politic ● Stânga din Spania, marcată de dispute în preajma alegerilor ● Les Echos: Un italian din trei ar vota pentru o ieşire a Italiei din UE ● Kapital: Creșterea economică în Bulgaria va încetini din 2020 ● MTI: Două partide din opoziţia ungară pledează pentru introducere cât mai grabnică a monedei euro ● Lectură plăcută!
22.Vizental, ROCA: Primul lucru în restructurarea unei companii este restructurarea echipei. Cel mai greu negociem cu antreprenorii din categoria 45-60 de ani. Sunt cei mai încăpățânați ”Mai mult de jumătate din companiile din România sunt în impas și, deși s-ar găsi investitori care să investească în ele, nu întotdeauna se găsesc soluțiile comune. Cei mai dificil negociem cu românii din generația mea, cei care la Revoluție erau adolescenți. Ei sunt cei mai încăpățânați”, spune Rudi Vizental, CEO-ul unei platforme care investește în firmele cu dificultăți și le re-aduce pe linia de plutire. Am discutat cu peste 150 de antreprenori, spune Vizental. Cu unii ne-am înțeles, cu alții nu. Unii voiau practic să ne vândă compania, iar noi eram interesați să investim, nu să cumpărăm companii.
23.Mini-barurile din hoteluri, o afacere proastă și pentru clienți și pentru hotelieri. Am avut nenumărate cazuri în care clienții beau vodca din sticluțe și o înlocuiau cu apă ”​Nu sunt rentabile (mini-barurile din camerele de hotel-n.red) dar e un servicuiu pe care îl oferi și care te scapă de angajarea de forță de muncă. Nu mai trebuie să ții angajat un om care să vândă un suc, dacă are clientul chef la 2 noaptea să bea un suc”, explică pentru HotNews.ro Călin Ile, managerul unui hotel din Capitală. Pentru un hotelier nu e un business, spune Ile.
24.Financial review Reforma divorțului în Marea Britanie. Brexit ar putea fi amânat cu un an. Problemele UE sunt mult mai grave. Teama de naţionalism va mobiliza alegătorii. Jumătăţi de adevăr despre migraţie Financial Times: Legislația Angliei va permite acordarea divorțului fără ca vreunul din soți să fie obligat să facă dovada vinei celuilalt ● Macron semnalează că Brexitul ar putea fi amânat cu un an ● Le Temps: Israelienii votează, viitorul lui Netanyahu pe cântar ● El Confidencial: Mai mult decât Brexit: UE se confruntă, în viitor, cu provocări mult mai grave ● La Tribune: La alegerile europene, teama de naţionalism(e) va mobiliza mai mult decât teama de imigranţi ● Der Standard: Jumătăţi de adevăr despre migraţie ●Lectură plăcută!
25.Prima ieșire publică a șefei ANAF. Toate procedurile noastre sunt aproape similare cu cele din UE/ Am luat în vedere cele mai bune practici în domeniul administrațiilor europene (conducere ANAF) ”​ANAF are în vedere cele mai bune practici în domeniul adminsitrațiilor fiscale europene. Este adaptat relațiilor fiscale moderne. Ceea ce dorim să vă spunem este că toate procedurile pe care le-am adoptat sunt pentru a îmbunătăți relația cu contribuabilului și pentru a îmbunătăți și ușura Fiscul în administrarea creanțelor fiscale. Am făcut nenumărate cercetări și schimburi de experiență cu administrațiile fiscale europene, astfel încât toate procedurile sunt aproape similare cu cele europene”, au spus marți reprezentanți ai conducerii ANAF în cadrul unor audieri în Senat. Cu această ocazie a avut loc și prima ieșire publică a noii șefe a instituției, Mihaela Triculescu.
26.Topul creșterilor salariale: veniturile în construcții au sărit cel mai mult în ultimul an, iar IT-iștii rămân angajații cel mai bine plătiți / Evoluția salariilor stat vs. privat Salariile celor din construcții și din domenii conexe construcțiilor au urcat în februarie cu peste 40% în ritm anual, potrivit datelor transmise luni de reprezentanții Institutului Național de Statistică. Următoarele cele mai mari creșteri le au salariații din Învățământ și Sănătate, unde creșterile depășesc 30%. Salariul mediu net din februarie a fost de 2.933 de lei.
27.Financial review Umbra Rusiei asupra băncilor nordice. Banca Naţională a Ungariei îşi recheamă angajaţii din străinătate. Campaniile electorale europene diferă de la ţară la ţară. Orientări etice pentru inteligența artificială. Financial Times: Umbra Rusiei asupra băncilor nordice ● Magyar Nemzet: Regulile campaniilor electorale europene diferă în UE de la ţară la ţară ● Les Echos: Transferul banilor cu telefonul e gata să decoleze în Franța ● Handelsblatt: Orientări etice pentru inteligența artificială - UE dorește să prezinte marți un raport ● Nepsava: Banca Naţională a Ungariei îşi va rechema angajaţii din străinătate – Dar, ce se va întâmpla cu birourile? ● Lectură plăcută!
28.Chiar și din locuințele recent terminate, una din cinci e fără canalizare E drept, față de acum 30 ani stăm incomparabil mai bine. Dar dacă ne gândim că suntem în plină epocă a Inteligenței Artificiale, că deținem președinția Consiliului Uniunii Europene, și că în același timp, una din cinci locuințe praspăt terminate nu are canalizare, e jenant. Știu, o să spuneți că locuințele acelea sunt în zone rurale nedezvoltate. Din păcate, lucrurile nu arată bine nici pentru România Urbană. Vezi în text câteva grafice dar și cum ne situăm față de alte state europene.
29.Bunăstarea cetățenilor UE a evoluat diferit în ultimii 17 ani. Vezi graficul care îți arată cine a câștigat și cine a pierdut din nivelul de trai europeni. Luxemburgul rămâne Luxemburg. Greu de bătut la capitolul PIB/locuitor. A fost primul în 2001, a rămas primul și în 2017, potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, cu privire la evoluția PIB/capita în UE. România a urcat de pe ultimul loc pe antepenultimul, reușind să devanseze Bulgaria și Croația. Vezi mai jos graficul cu evoluția în ultimii 17 ani a bunăstării locuitorilor europeni.
30.Teodorovici, după Ecofin: Prioritatea noastră ar trebui să fie găsirea unei soluții la problema exodului creierelor În viitorul apropiat, prioritatea noastră ar trebui să fie găsirea unei soluții comune la nivel european și implementarea unui instrument care să ne ajute în rezolvarea problemei mobilității selective, care duce la un exod al creierelor și împiedică creșterea potențială”, a spus Eugen Teodorovici, ministrul român de finanțe, președintele Consiliului Ecofin.

1 2 3 4 5 6 7 8  ... 184 

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version