Articole scrise de Dan Popa


1 - 30 din 5317 rezultate
1.Numărul locurilor de muncă rămase neocupate a crescut din vară până în toamnă cu 2.300 de joburi. Vezi care ar putea fi explicațiile și ce ne rezervă viitorul Dificultatea de a găsi oameni pregătiți să ocupe joburile din economie a fost confirmată luni de Institutul Național de Statistică, prin publicarea ratei și a numărului de locuri de muncă vacante, ambii indicatori fiind în creștere față de vara acestui an. Potrivit INS, rata locurilor de muncă vacante a urcat de la 1.25% la 1,30%, iar numărul locurilor de muncă vacante a fost de 63.700. cu 2.300 de joburi neocupate mai mult decât în vară.
2.Financial review Prima pagină a presei străine: Trump: Uciderea lui Khashoggi ar putea rămâne un mister mult timp de acum înainte. Cresc taxele de școlarizare pentru străinii care studiază în Franța. Macron, țintă și simbol al mâniei Financial Times: Șeful Apple spune că o mai mare reglementare a industriei tehnologice este "inevitabilă" ● Trump spune că responsabilitatea pentru uciderea lui Khashoggi ar putea rămâne un mister mult timp de acum înainte ● Les Echos: Studenții străini: cresc taxele de școlarizare, dar și cuantumul burselor ● Handelsblatt: Brexit scade sentimentul de încredere al companiilor din Regatul Unit ● Le Figaro: Macron face apel la Paris și Berlin pentru “o nouă responsabilitate europeană” ● “Vestele galbene”: Emmanuel Macron, țintă și simbol al mâniei. Lectură plăcută!
3.Financial review Prima pagină a presei străine: În rugăciunea "Tatăl Nostru" va fi înlocuit un vers. Interviu cu Manfred Werner, posibil viitor șef al CE. Theresa May promite să lupte pentru Brexitul ei. ”Vestele galbene", un fenomen dificil de definit Financial Times: Theresa May promite să lupte pentru Brexitul ei ● Procurorul saudit îl exonerează de vină pe prințul moștenitor în cazul uciderii lui Khashoggi ● Handelsblatt: Manfred Weber critică imaginea guvernului federal în Europa ● Les Echos: ”Vestele galbene", un fenomen dificil de definit ● Kathimerini: Grecia - superexcedent bugetar primar exagerat pentru a-i convinge pe creditori ● Rainews: În noua versiune a rugăciunii "Tatăl Nostru" va dispărea versetul "Şi nu ne duce pre noi în ispită". ● La Repubblica: A fost dejucat un atentat împotriva jurnalistului Federico Ruffo. Lectură plăcută!
4.Nicolae Cinteză, șeful Supravegherii din BNR, despre cum s-a ajuns la limitarea îndatorării: Existau bănci care mergeau pe un grad de îndatorare de 70%, ceea ce era de neacceptat. Câte tranzacții bancare sunt în curs și cum se re-așază piața IFN-urilor ”Acum vreo doi ani și jumătate noi cei de la Supraveghere ne adresam Direcției de Stabilitate rugându-i să re-analizeze gradul de îndatorare. De fapt, Direcția de Reglementare nu avea un grad de îndatorare propriu-zis pe care să îl țintească, acesta fiind înscris doar în normele interne ale băncilor. Neavând așadar o limită maximă, era dificil să-i impui unei bănci o anumită limită”, a explicat Nicolae Cinteză, șeful Supravegherii din BNR, la o conferință organizată de Piața Financiară. ”Până acum ceva vreme, BNR trebuia doar să aprobe normele de creditare ale băncilor comerciale”, a adăugat Cinteză.
5.Financial review Prima pagină a presei străine: Mafia şi "Ndrangheta au acaparat jocurile de noroc online. Economia Germaniei frânează puternic. Premierul ceh, acuzat că şi-a trimis fiul în Crimeea, pentru a-l proteja de o anchetă. May, pregătită să-și înfrunte adversarii Financial Times: May, pregătită să înfrunte reacțiile adversarilor după ce a câștigat bătălia feroce pentru Brexit. ● Les Echos: Creșterea economică a Germaniei frânează puternic ● The Guardian: Proiectul de acord al Theresei May pe tema Brexit: ce e şi ce va urma? ● Le Temps: Bazele unui "Italexit" ● La Repubblica: Mafia şi "Ndrangheta au acaparat jocurile de noroc online ● Noviny : Posibilă demisie a premierului ceh, acuzat că şi-a trimis fiul în Crimeea, pentru a-l proteja de o anchetă de corupţie. Lectură plăcută!
6.Ultima ”modă” de a fura băncile: furtul de identitate. Cinteză, BNR: Unui șef de secție de la un spital din București i s-a furat identitatea și s-au făcut credite pe numele lui la 5 bănci ”Au apărut cărți de identitate în sistem foarte bine contrafăcute și sunt câteva bănci în sistem care au fost deja păcălite. O singură bancă s-a prins, celelalte habar nu au avut că fuseseră păcălite. Actele de identitate aparțin unor medici care există în mod real, doar că falsificatorii le-au furat identitatea. Rețeaua a făcut destul de multe asemenea acte de identitate. Dumneavoastră verificați la Fisc nivelul veniturilor, dar verificați de fapt o persoană care există în realitate. Unul dintre cei cărora li s-a furat identitatea e un șef de secție dintr-un spital din Capitală. Omul respectiv ”luase” credite din 5 bănci”, a spus miercuri șeful supravegherii bancare din BNR, NIcolae Cinteză.
7.Horia Braun, BCR: Creșterea estimată de INS a fost peste așteptări, mai ales că indicatorii lunari publicați pe parcursul trimestrului al III-lea nu au accelerat ”Cu siguranță că rata de creștere estimată de INS a fost peste așteptări, mai ales în condițiile în care indicatorii lunari publicați pe parcursul trimestrului al III-lea nu au accelerat, nejustificând o expansiune mai alertă de 3% în trim. III/trim. III an anterior”, a explicat pentru HotNews.ro economistul șef al BNR, Horia Braun.
8.Financial review Prima pagină a presei străine: Compromisul lui May vine cu un preț ridicat. Atacul frontal al lui Trump la adresa lui Macron. Trei miliarde de euro, investiții în Inteligența Artificială Financial Times: Compromisul lui May privind Brexit vine cu un preț ridicat ● Bruxellesul atacă România chiar înainte ca aceasta să preia conducerea UE ● Les Echos: "Make France Great Again"- atacul frontal al lui Trump la adresa lui Macron ● Handelsblatt: Trei miliarde de euro, investiții în Inteligența Artificială. Lectură plăcută!
9.Cele mai importante 5 mesaje transmise marți Guvernului de către Isărescu În limbajul lor semi-cifrat și extrem de diplomatic, bancherii centrali rareori își permit să spună ceea ce gândesc. Celebru e fostul șef al FED, Allan Greenspan, care nu o dată a spus: ”Dacă vi se pare că mă exprim clar, probabil că ați înțeles greșit ceea ce am spus”. În aceeași linie a transparenței comunicării stau și minutele ședințelor CA al BNR. Cea mai recentă a fost publicată marți, iar ea include 5 avertismente care ar face orice Guvern să se întâlnească urgent pentru a le dezbate. Guvernul nostru are însă alte priorități.
10.Financial review Prima pagină a presei străine: Interviu cu Tony Blair. Alianță inedită între Căile Ferate franceze și BlaBlaCar. Negocierile privind Brexit au ajuns în faza finală. Protestele împotriva preţurilor la carburanţi blochează Bulgaria Financial Times: Merkel salută aniversarea a 100 de ani de la acordarea dreptului de vot femeilor ● Theresa May a declarat luni seara că negocierile privind Brexit au ajuns în faza finală ● Les Echos: Alianță inedită între Căile Ferate și BlaBlaCar ● Doar 17% dintre francezi își fac cumpărăturile plătind cu cardul ● Handelsblatt: Afacerea de miliarde a lui McDermott ● Tony Blair: "Brexitul negociat de May este total inutil". Fostul premier britanic dorește un nou vot privind ieșirea din UE ● Sega: Protestele împotriva preţurilor la carburanţi au blocat Bulgaria. Lectură plăcută!
11.Delegația FMI a încheiat luni discuțiile cu autoritățile de la București. Atmosfera era foarte neprietenoasă. Ce s-a discutat și cu ce impresii pleacă din România oficialii Fondului Săptămâna trecută, oficialii FMI s-au văzut cu reprezentanți ai investitorilor străini, ai Finanțelor, ai comunității bancare și cu cei din Banca Națională. Luni își încheie turul prin țară și, spre deosebire de alți ani, nu va exista tradiționala conferință de presă, ci doar un comunicat de presă în zilele care urmează. Motivul este simplu. ”Au fost foarte contrariați de ceea ce se întâmplă în România. Toate nemulțumirile par să fie legate de politicile Executivului. Fondul a luat notă de toate aceste luări de poziții și abia așteptăm să vedem limbajul diplomatic în care va reuși să le ambaleze”, spun oameni care au asistat la discuțiile bilaterale.
12.Inflația a coborât la 4.25%. Mai puțin decât spera BNR dar și majoritatea economiștilor. Vestea bună e că a scăzut. Vestea mai puțin bună e că unii se joacă ”de-a deflatorul” Scumpirile confirmate luni de Institutul Național de Statistică odată cu publicarea luni a datelor privind inflația au înșelat cele mai multe așteptări. Sondajul pe care Reuters îl face periodic printre economiștii șefi ai principalelor bănci comerciale indicau o creștere medie a prețurilor de 4.1%. În realitate, prețurile au crescut în medie cu 4.25%, ceea ce ar putea urgenta procesul de creștere a dobânzii-cheie din partea BNR în ianuarie 2019.
13.Financial review Prima pagină a presei străine: Macron îl mustră pe Trump. Piața auto din China îngrijorează lumea. Fiscul va monitoriza Facebook. Europa trebuie să devină un imperiu, crede ministrul francez al Finanțelor Financial Times: Macron atacă naționalismul și îl mustră pe Trump ● Brazilia trebuie să acționeze rapid pentru a-și corecta finanțele "nesustenabile", avertizează ministrul de finanțe ● Les Echos: Piața auto din China îngrijorează lumea ● Le Figaro: Fiscul va monitoriza rețețele sociale pentru a depista eventualii evazioniști ● Italia este gata să-și reducă previziunile de creștere ● Handelsblatt: "Europa trebuie să devină un imperiu" - Ministrul francez al Finanțelor, Le Maire, despre viitorul UE. Lectură plăcută!
14.Financial review Prima pagină a presei străine. Interviu cu Christine Lagarde. Jo Johnson, ministrul pentru Transporturi, părăsește guvernul May. Trump găsește ”insultătoare” afirmațiile lui Macron. Michelle Obama: Am fost la terapie de cuplu ca să ne salvăm căsnicia Financial Times: Jo Johnson, ministrul pentru Transporturi, părăsește guvernul May și cere un nou Referendum ● Trump găsește ”insultătoare” afirmația lui Macron că UE are nevoie de armată ● Les Echos: Christine Lagarde, șeful FMI: Pentru prima dată, în 2017, numărul regimurilor democratice este în declin. Creșterea populismului și a regimurilor autoritare este îngrijorătoare. ● The Guardian: Michelle Obama: Am fost la ședințe de terapie de cuplu ca să ne salvăm căsnicia. Lectură plăcută!
15.Lazea, BNR: Ar trebui să discutăm despre întoarcerea la lucrurile spirituale, de care lumea pare să fi uitat. Oamenii devin extremiști sau naționaliști atunci când au așteptări care nu se pupă cu realitatea ”Rolul profesorilor, al media, va fi fundamental în a explica celor tineri că generația lor trebuie să trăiască în niște constrângeri foarte mari. Ar trebui să discutăm despre managementul așteptărilor,care înseamnă multe lucruri: înseamnă o întoarcere la religie, la lucrurile spirituale, de care lumea pare să fi uitat. E o bogăție de lucruri în viața asta -altele decât achiziția de bunuri materiale, de care lumea a uitat”, crede economistul șef al Băncii Naționale. ”Lumea e obișnuită să discute despre ce casă și-a mai luat, câte mașini are, prostii de genul ăsta. Dacă pe tineri nu reușim să-i educăm în acel alt spirit mai puțin material, vom avea revoluții, vom avea războaie”, a mai spus Valentin Lazea. Ascultă în text varianta audio a intervenției sale.
16.Financial review Prima pagină a presei străine: KPMG nu va mai oferi consultanță clienților pe care îi auditează. Investitorii încep să se teamă de creșterea datoriei SUA. Popularitatea lui Macron scade în premieră sub 30%. Peste 1 milion de bulgari vor să emigreze Financial Times: KPMG nu va mai oferi servicii de consultanță clienților mari pe care îi auditează ● Investitorii încep să se teamă de creșterea datoriei publice americane ● The Times: Trump se foloseşte de succesul la urne pentru a-l destitui pe Jeff Sessions din funcţia de procuror general ● The Guardian: Partidul de centru-dreapta îl alege pe Manfred Weber drept candidat la funcţia supremă în UE ● Les Echos: Popularitatea lui Macron scade în premieră sub 30% ● Le Figaro: La Helsinki, umbra lui Viktor Orban planează asupra Congresului dreptei europene. ● Dnevnik: Peste 1 milion de bulgari se gândesc să emigreze. Lectură plăcută!
17.AUDIO România, încotro? Petrecerea s-a cam terminat, ar trebui să vedem ce e de făcut, cred 5 economiști de vârf Când doi oameni îți spun că ești beat, recomandabil e să mergi să te odihnești. Ce te faci însă când cinci dintre cei mai buni economiști români îți spun că peterecerea se termină? Evident, nu mergi să te odihnești, ci dimpotrivă, încerci să iei măsuri cât mai rapid. Pe scurt, acesta a fost mesajul conferinței de joi “România, încotro?”, organizată de Oxygen Events. Economiștii de top la care ne referim sunt Valentin Lazea, economistul șef al Băncii Naționale, Florian Libocor, economist șef al BRD, Andrei Rădulescu, economist șef al Băncii Transilvania, Aurelian Dochia, unul dintre cei mai respectați analiști economici români și , nu în ultimul rând, Cristian Nacu, șeful IFC România.
18.Financial review Prima pagină a presei străine: Trump va trebui să guverneze cu un Congres divizat. Creșterea Germaniei va încetini dramatic în acest an. Samsung lansează telefonul pliabil. Rusia vrea să se detașeze de dolar Les Echos: Trump va trebui să guverneze cu un Congres divizat ● Financial Times: Creșterea Germaniei va încetini dramatic în acest an ● Handelsblatt: Samsung lansează telefonul pliabil. ● Le Soir: Midterms: "O zi mare pentru democraţie dacă...” ●  Le Vif: Confruntată cu sancțiunile, Rusia vrea să se detașeze de dolar. ● El Pais: Contra cronometru, Marea Britanie caută o formulă legală care să convingă Uniunea Europeană. Lectură plăcută!
19.Sibiul își face monedă locală- Sibcoin. Ce sunt banii locali și cum au funcționat în alte țări O informație recentă arată că Sibiul va fi prima regiune din România care îşi va lansa o monedă locală, Sibcoinul, în 21 noiembrie. Moneda va putea fi utilizată pe durata anului 2019, când judeţul va fi Regiune Gastronomică Europeană, a anunţat marţi consorţiul Regiunii Gastronomice Sibiu, pe pagina oficială de Facebook. Ce sunt monedele locale sau regionale, care sunt avantajele și dezavatajele lor sau mai exact la ce sunt bune și la ce nu? Câteva experiențe din alte țări.
20.Financial review Prima pagină a presei străine: Noi întrebări pentru Goldman Sachs. Dominația Amazon în Germania. Proiectul GAFA se îndepărtează. Procurorul General al Ucrainei şi-a anunţat demisia Financial Times: Goldman Sachs are de răspuns unor noi întrebări ● Operațiunile lui Arron Banks au permis ca datele clienților săi din asigurări să fie utilizate ilegal în scopuri politice  ●    Handelsblatt: Dominația Amazon. Un studiu arată cât de puternic este puterea gigantului american din retail ● Les Echos: Taxa Gafa: proiectul european se îndepărtează ● Le Figaro: Şase persoane având legături cu extrema dreaptă arestate pentru un proiect de acţiune violentă contra lui Macron ● Korrespondent: Procurorul General al Ucrainei şi-a anunţat demisia, pe fondul mai multor atacuri asupra activiştilor civici. Lectură plăcută!
21.AHK România: Intenția Guvernului de a majora din nou salariu minim, aleatoriu și fără un studiu de impact prealabil, va afecta comunitatea germană de business ”Intenția Guvernului de a majora din nou salariu minim, aleatoriu și fără un studiu de impact prealabil, va duce în rândul comunității germane de business din România pe termen scurt și mediu la regândirea modelului de busines”, se arată într-un comunicat transmis HotNews.ro de reprezentații Camerei de Comerț româno-germane. Asta ar putea însemna ca unele companii germane din România – mai ales cele din industria prelucrătoare – să își reducă anumite activități sau pe viitor să renunțe complet la ele, se mai arată în document.
22.Financial review Prima pagină a presei străine: May își avertizează miniștrii eurosceptici. Confruntat cu furia șoferilor, Macron încearcă să stingă incendiul.  Așteptările privind evoluția economiei din zona euro se înrăutățesc Financial Times: May își avertizează miniștrii eurosceptici să accepte un compromis sau să își asume costurile unui Brexit dur ● Regele Salman începe un turneu intern, pentru a contracara prăbușirea imaginii provocată de uciderea lui Khashoggi ● The Guardian: Sancțiunile lui Trump contra Iranului ajută inamicii SUA și le slăbesc prietenii ● Handelsbatt: Așteptările privind evoluția economiei din zona euro se înrăutățesc ● Les Echos: Carburanți: confruntat cu furia șoferilor, Macron încearcă să stingă incendiul. Lectură plăcută!
23.Argumentele din spatele creșterii salariului minim și al diferențierii după studii și vechime. Impactul în PIB va fi în 2019 de 0.8 puncte procentuale, spune Comisia de Prognoză Creșterea salariului minim e trecută în ​Programul de Guvernare 2018-2020, la pagina 27, unde se prevede creșterea salariului minim la un nivel echitabil și introducerea salariului minim pentru persoanele cu studii superioare.  ”În ceea ce privește salariul minim, acesta va crește o dată pe an, așa cum se întâmpla în toate țările dezvoltate din Europa: Franța, Germania, Italia, Olanda. Astăzi în România munca este răsplătită cu 34% din totalul valorii producției obținute, în timp ce capitalul, adică alocarea pentru profit și recuperarea investiției, primește 56%. Ținta pentru 2020 o reprezintă depășirea pragului de 40% pentru plata muncii”, arată documentul.
24.Nouă observații punctuale despre intenția Guvernului de a crește salariul minim și de a-l lega de studii și vechimea în muncă, venite din partea șefului Camerei de comerț româno-germane ”Noi toți, și mediul de afaceri și autoritățile și mai ales angajații își doresc creșterea salariilor în România, își doresc însă în primul rând un nivel de trai mai ridicat. Numai că o creștere a salariilor nu se poate face din pix și fără studii de impact. Nu de alta, dar dacă este făcută forțat și fără corelare cu productivitatea, ea riscă extrem de mult să devină un bumerang”, explică pentru HotNews.ro Dragoș Anastasiu, preşedintele Eurolines Group și preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane.
25.Bancherii au adoptat un cod de conduită, bazat pe protecția consumatorilor Industria bancară din România a adoptat noul Cod de Conduită, document ce pune accentul pe protecția consumatorului prin conlucrarea cu debitorii care se confruntă cu dificultăți financiare, inclusiv pentru a preîntâmpina apariția unor astfel de situații. Înainte de acest cod, băncile aveau așa-numitul Codul de Etică Bancară aprobat în anul 2009. Noul Cod de Conduită include pentru prima dată un capitol special denumit „Principii de Bune Practici Bancare şi de Conduită a Băncilor în Relația cu Debitorii Consumatori confruntați cu situații de Dificultate de plată ori reprezentând un Caz Social”.
26.Financial review Prima pagină a presei străine: Rețeta italiană de creștere va funcționa pentru întreaga Europă. spune Di Maio. Macron lansează operațiunea ”Recucerirea teritoriilor”. Liderii de business britanici vor un nou "vot popular" privind Brexit Financial Times: Rețeta de creștere economică a Italiei va funcționa pentru întreaga Europă, spune Di Maio ● Nu există bani rusești în donațiile făcute pentru referendumul privind Brexit, spune Arron Banks ●SUA : 8 state au primit derogări privind importurile de petrol iranian ●  Liderii de business britanici solicită un nou "vot popular" privind Brexit ● Les Echos: Macron lansează operațiunea ”Recucerirea teritoriilor” ● Le Soir: “Votați cu republicanii sau SUA vor fi invadate”, amenință Trump ● Brexit: se pare că un acord între Regatul Unit și UE în problema frontierei irlandeze este iminent ● Il Sole 24 ore: Paradoxul Italiei: există locuri de muncă, dar 33% dintre ele nu vor fi ocupate. Lectură plăcută!
27.Financial review Prima pagină a presei străine: Erdogan arată cu degetul spre "păpușarii" din spatele cazului Khashoggi. Polonia ia în considerare retragerea din acordul ONU privind migrația. Primul telefon pliabil a apărut, și nu e al Samsung Financial Times: Erdogan arată cu degetul spre "păpușarii" din spatele cazului Khashoggi ● Polonia ia în considerare retragerea din acordul ONU privind migrația ● Les Echos: Primul telefon pliabil a apărut, și nu e al Samsung ● The Guardian: O insulă japoneză a dispărut, fără ca cineva să observe ● L Echo: Băncile belgiene stau mai bine decât media europeană. Lectură plăcută!
28.​DOCUMENT De ce NU susține BNR aplicarea dării în plată pentru programul Prima Casă. Răspunsul lui Florin Georgescu către senatori Unul din proiectele legislative ale lui Daniel Cătălin Zamfir, fostul parlamentar liberal, mutat în prezent la ALDE, a fost includerea programului Prima Casă în mecanismul dării în plată. În această săptămână a avut loc o ședință a Comisiei de Buget a Senatului la care era așteptat și dl. Zamfir dar și reprezentanții Ministerului Finanțelor, pentru a-și exprima un punct de vedere. Întrucât nu s-au prezentat la Comisie, ședința a fost amânată. HotNews.ro a obținut punctul de vedere transmis vineri după amiază Parlamentului de către BNR, care nu susține inițiativa d-lui Zamfir. Documentul, care poate fi citit integral în articol, e semnat de fostul ministru de Finanțe, în prezent prim-viceguvernator, dl. Florin Georgescu.
29.Financial review Prima pagină a presei străine: Ipoteză șocantă: Referendumul privind Brexit, finanțat cu bani rusești. Discursul urii prin prisma neuroştiinţelor. Jamie Dimon, șeful JP Morgan: Datoria e un risc! Financial Times: Ipoteză șocantă: Referendumul privind Brexit, finanțat cu bani rusești ● Franța și Italia se bat pe bancherii londonezi ● The New York Times: Discursul urii prin prisma neuroştiinţelor ● Naftemporiki: Un eventual Brexit fără acord ar afecta cel mai mult Europa de Sud-Est ● La Stampa: Preşedintele Mattarella cere primului ministru să aibă un dialog constructiv cu Uniunea Europeană ● Sâmbătă seara la Torino, scriitori, reporteri, muzicieni vor manifesta împotriva populismului în cadrul "Nopţii albe pentru Europa" ● Handelsblatt: Interviu cu Jamie Dimon, șeful JP Morgan: Datoria e un risc! Lectură plăcută!
30.Aproape 100.000 de copii au cel puțin unul dintre părinți plecați la muncă în străinătate. Cum le afectează asta comportamentul și randamentul la școală (studiu) La sfârșitul anului 2017, un număr de 94.896 copii din România aveau unul sau ambii părinți plecați în străinătate, iar 17.425 copii sunt afectați de migrația ambilor părinți, se arată într-un studiu experimental publicat de Institutul Național de Statistică și consultat de HotNews. Cei mai mulți asemenea copii sunt din zona Moldovei (Suceava, Bacău, Iași), iar efectele plecării părinților la muncă înafara țării țin de randamentul școlar scăzut, dificultăți de comunicare și relaționare, absentesim școlar și tulburări emoționale.

1 2 3 4 5 6 7 8  ... 178 

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version