Articole scrise de Dan Popa


1 - 30 din 5422 rezultate
1.Cum îți calculează banca dobânda la creditul pe care îl iei sau la banii pe care îi depui și cum se transformă taxa pe active într-o taxă pe pasive S-a tot discutat zilele trecute despre cât de mici sunt dobânzile la depozitele făcute în băncile românești și cât de mari sunt cele la creditele pe care aceleași bănci le oferă. Dar cum îți calculează banca dobânda pe care ți-o ia la împrumutul pe care tocmai l-a făcut și cum decide câți bani să-ți dea pentru fiecare sută de lei pe care o depozitezi la bancă? Ideea e că la noi nu creditele sunt neapărat scumpe, cât depozitele sunt remunerate prost și de asta distanța dintre ele (marja) e așa mare. Explică un specialist.
2.Scurt inventar al măsurilor Guvernului cu impact major în economie. Gabriel Biriș, despre OUG 114: Văd un singur câștigător: rușii! ”Încerc să schițez un răspuns personal cu privire la care este rațiunea din spatele acestei cavalcade de modificări venite odată cu OUG 114. Care OUG a blocat exploatarea gazului din Marea Neagră, a lovit exploatarea gazului onshore. A lovit tot lanțul de energie electrică. A lovit sistemul bancar. A lovit Pilonul II. A lovit telecomul. A blocat sectoarele și le-a destabilizat economic. Vedem că în condițiile în care ai nevoie de investiții în energie electrică, tu vii cu o taxă de 2% pe cifra de afaceri despre care ANRE mai spune că se aplică și pe anul trecut. Văd un elan distructiv de pe urma căruia nu văd decât un singur câștigător: rușii”, a spus consultantul fiscal Gabriel Biriș, la o conferință organizată vineri de Finmedia.
3.#wageledgrowth sau cum să-ți bazezi politicile publice pe citirea subiectivă a unor cifre. Munca în România este mult prea prost plătită față de Vest? O parte a filozofiei #wageledgrowth e bazată pe faptul că în România asistăm la un capitalism sălbatic, în care munca este mult prea prost plătită în raport cu capitalul și că e nevoie să ajungem la o pondere comparabilă cu media europeană. Nu mai puțin adevărat este că susținătorii acestei teorii, reputați profesori de economie, printre care Florin Georgescu sau Cristian Socol, vin cu date și cu grafice care le dau dreptate. Graficele sunt corecte, e adevărat. Doar că sunt interpretate subiectiv. Update: Cristian Socol a răspuns pe Facebook articolului HotNews.
4.Financial report Prima pagină a presei străine: Deficitul fiscal de 1 trilion de dolari al Europei. Reţeta sovietică a lui Erdogan. Nicio ieşire pentru May după convorbirile "constructive" Financial Times: Deficitul fiscal de 1 trilion de dolari al Europei ● The Guardian: Nicio ieşire pentru May după "constructivele" convorbiri de la Bruxelles pe tema Brexitului● Le Monde: Biserica şi pedofilia, ravagiile omertei ● Le Point: Reţeta sovietică a lui Erdogan pentru a face să fie uitată criza economică● Alte știri pe scurt ● Lectură plăcută!
5.Parabola merelor. ​Câteva motive pentru care optimismul membrilor coaliției de guvernare ar trebui să fie mai moderat Dacă îi arăți cuiva 10 mere, acesta poate vedea în el o porție de viitor compot, altul o felie de posibil tort de mere iar un al treilea ar vedea doar 10 mere la care s-ar uita până când acestea s-ar strica. La conferința de miercuri a Coface, destinată prezentării studiului insolvențelor, Eugen Anicescu (country manager) și Iancu Guda (Services Director) au prezentat fotografia economiei României. Adică merele pe care le avem în prezent. Hint: uitați imaginea tortului de mere. El nu există.
6.Exclusiv ​Ce a discutat în spatele ușilor închise președintele Senatului cu bancherii. Tăriceanu: În 2007, băncile ne-au lăsat cu ochii în soare! Șeful bancherilor: Eu n-am auzit ca un sector care e taxat suplimentar ,să crească ”Intenția OUG 114 – nu ascund acest lucru- este de a pune o anumită presiune pe nivelul ridicat al dobânzilor practicate de băncile din România. E foarte ușor să cumperi titluri de stat decât să calculezi profilul de risc al unui client. Noi vrem ca băncile să se implice mai mult în economie, nu mai puțin. Vrem să protejăm interesele clienților dar trebuie să ținem cont și de interesele băncilor, întrucât acestea nu sunt instituții de asistență socială și au nevoie de profit. Vrem o negociere care să ducă la un rezultat win-win. Din discuțile avute cu dl Guvernator si cu membrii CA al BNR am înțeles că există disponibilitatea de a reconsidera modul în care se calculează ROBOR”, a spus președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu în deschiderea întâlnirii cu reprezentanții băncilor comerciale.
7.Comunitatea bancherilor i-a scris președintelui Senatului despre impactul Ordonanței 114. Tăriceanu va discuta marți cu bancherii pe marginea scrisorii Într-o scrisoare-analiză transmisă Senatului, membrii Asociației Române a Băncilor și cei ai Consiliului Patronatelor Bancare din România atrag atenția asupra impactului uriaș pe care OUG 114/2018 l-ar putea avea asupra companiilor, Statului și bineînțeles asupra sistemului financiar, în cazul în care Ordonanța ar rămâne în forma actuală. Dealtfel, bancherii vor avea marți o întrevedere cu președintele Senatului, la sediul Parlamentului, întrevedere în cadrul căreia vor detalia datele transmise în scrisoare.
8.Comitetul Național pentru Supravegherea Macroprudențială discută luni despre OUG 114. Care sunt scenariile de pe masă Luni la ora 11, membrii Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială (CNSM) se întâlnesc pentru a li se prezenta concluziile grupului tehnic de lucru creat în urmă cu două săptămâni pentru a face aplicabilă OUG 114/2018. Nu e clar dacă în discuțiile care vor avea loc luni se vor lua decizii finale sau se vor stabili doar liniile directoare pentru o variantă ”îmbunătățită” a celebrei Ordonanțe. Printre punctele în care părțile nu par încă a se fi înțeles sunt: categoria de active bancare care ar urma să fie taxate, baza de taxare (dez-ancorarea taxei de ROBOR și eventual legarea de un alt indicator) și nivelul efectiv taxei. După întâlnirea de luni probabil că vor urma și altele, în care să fie discutat impactul propunerilor care vor fi făcute luni.
9.Financial report Prima pagină a presei străine: Procurorul anticorupție dat afară în România e favorit la șefia noului parchet european ● Impactul devastator al Brexit ● Ghosn își schimbă avocatul ● UE arată ca Uniunea Sovietică în 1991 Financial Times: Procurorul anticorupție dat afară în România e favorit la șefia noului parchet european ● Prim-ministrul olandez avertizează cu privire la impactul "devastator" al Brexit ● Les Echos: Ghosn își schimbă avocatul și strategia de apărare ● The Guardian: UE arată ca Uniunea Sovietică în 1991 - în pragul colapsului (articol de George Soros) ● Sega: Kövesi vine, Ţaţarov pleacă, iar Borisov încotro? ● Lectură plăcută!
10.​Document După BCE, și Federația Bancară Europeană avertizează Guvernul asupra derapajelor din OUG 114 ”Aș dori să vă prezint profunda îngrijorare cu privire la riscurile majore pentru stabilitatea sectorului bancar din România generate de Ordonanța de Urgență nr. 114/2018 privind introducerea unei taxe asupra activelor financiare ale băncilor și a altor trei legi tocmai trecute de Camera Deputaților (subl. mea-DP) -privind limitarea ratei dobânzii, plafoanele privind răscumpărarea creanțelor cesionate și eliminarea caracterului executoriu al contractelor de împrumut-, caracterul lor discriminatoriu și efectele negative pe care acestea le pot provoca economiei românești”, îi scrie premierului Dăncilă șeful EBF, francezul Frederic Oudea.Vezi aici scrisoarea.
11.Cine a câștigat și cine a pierdut din confruntarea Isărescu-Zamfir din comisiile de specialitate ale Parlamentului. Pe scurt: au câștigat amândoi, dar a pierdut bunul simț și calitatea disputei economice ​​Cam trei ore și jumătate a durat ”meciul” Zamfir - Isărescu desfășurat marți la Comisiile de buget din Senat și Cameră. O parte din întrebări au fost puse fără părtinire, în vreme ce o altă parte a întrebărilor erau vădit răuvoitoare. În final, Zamfir i-a făcut cadou Guvernatorului două cărți: ”România sub teroare bancară” și ”La pescuit de fraieri”. Gest care ar putea fi trecut la capitolul ”ne-eleganță”. De câștigat, au câștigat ambele tabere: Isărescu și ceilalți membri ai Consiliului de Administrație au răspuns punctual și la obiect încercând să clarifice nelămuririle membrilor celor două comisii, iar politicienii prezenți au punctat masiv la capitolul capital politic. La masa discuțiilor s-au așezat și d-nii Gheorghe Piperea și Ilie Năstase, deși cei doi nu fac parte din niciuna dintre tabere.
12.Financial report Prima pagină a presei străine: Economia britanică s-a contractat în decembrie cu 0.4%. Italienii pregătesc legea care să permită guvernului să vândă rezerva de aur. Revolut, bănuit de apropiere prea mare față de Rusia. Pompeo în Ungaria pentru a se întâlni cu Orban Financial Times: Cancelarul Philip Hammond se pregătește pentru noi vești proaste pe măsură ce economia britanică s-a contractat în decembrie cu 0.4% ● Les Echos: În Lituania, Revolut e bănuit de apropiere prea mare față de Rusia ● Handelsblatt: Partidul italian de guvernământ pregătește un amendament care ar permite guvernului să vândă rezerva de aur ● The Guardian: Pompeo în Ungaria pentru a se întâlni cu Orban în timp ce SUA revin în regiune ● Creierul lui Gavin Williamson a plecat în vacanță fără să anunțe ● Lectură plăcută!
13.Raportul privind inflația menționează de 14 ori OUG 114 în cele 60 de pagini: Setul de măsuri fiscale intrate în vigoare la 1 ianuarie 2019 este de natură a crea ambiguități De 14 ori e menționată Ordonanța 114/2018 în cele circa 60 de pagini ale Raportului privind inflația, publicat luni de Banca Centrală. ”Eficiența și flexibilitatea politicii monetare ar putea fi afectate de prevederile OUG nr. 114/2018 prin maniera de stabilire a taxei pe activele băncilor”, se arată în textul Raportului. Dealtfel, potrivit autorilor documentului, riscurile specifice sunt asociate cu precădere conduitei politicii fiscale și a veniturilor, ”în condițiile lipsei de disponibilitate la momentul finalizării scenariului de bază al proiecției macroeconomice a unei variante aprobate de Parlament a bugetului de stat pentru anul în curs”.
14.Anul trecut- record minim absolut al nașterilor în România Anul trecut, numărul nou-născuților aduși pe lume în România a coborât sub 200.000, fiind anul cu cele mai puține nașteri cel puțin din 1960 încoace (de când figurează seriile de timp puse la dispoziție de Statistică). în 2018 au venit pe lume 188.755 copii, după ce în 2017 veniseră pe lume 205.000 de copii.
15.Financial report Prima pagină a presei străine: Reforma demografică a lui Viktor Orban. Facturile lui Carlos Ghosn. Krugman: Trump față cu amenințarea socialistă. Noii cenzori nu vă vor mai șterge cuvintele - le vor face să se piardă Financial Times: Reforma demografică a lui Viktor Orban ● Controversatul proiect energetic rusesc provoacă disensiuni între Paris şi Berlin ● Les Echos: Facturile lui Carlos Ghosn ● Frankfurter Allgemeine Zeitung: Opriţi Nord Stream 2! ● The New York Times: Trump față cu amenințarea socialistă (Paul Krugman) ● The Washington Post: Noii cenzori nu vă vor mai șterge cuvintele - le vor face să se piardă. Despre cenzură şi formele îmbrăcate de ea ● Lectură plăcută!
16.Proiectul Raportului de țară al Comisiei Europene face praf Ordonanța 114 și pachetul de legi al senatorului Daniel Zamfir ”În decembrie 2018, fără evaluarea impactului sau consultarea părților interesate, guvernul a adoptat o ordonanță care introduce o nouă taxă pentru bănci ("taxa pe lăcomie"). Taxa ar putea duce la restricționarea activității de creditare, deoarece băncile ar putea să-și reducă activele, să reducă și mai mult intermedierea financiară și să-și reducă senzitivitatea la politica monetară, împiedicând astfel mecanismul acesteia de transmisie.”, se arată în draftul Raportului de țară al Comisiei Europene, consultat de HotNews.ro. Raportul urmează să fie publicat în această lună. Documentul desființează și cele 3 inițiative legislative ale senatorului ALDE Daniel Zamfir.
17.Financial report Prima pagină a presei străine: Planul secret al UK în cazul unui Brexit dur. Scrisorile neîncrederii dintre Renault și Nissan. De ce își părăsesc absolvenții italieni țara? Creşte numărul străinilor care vor o casă în Italia Financial Times: UK lucrează la un plan secret care să țină economia în picioare în cazul unui Brexit dur ● Scrisorile discordiei între Renault și Nissan ● La Libre Belgique: De ce amânarea Brexitului pare din ce în ce mai inevitabilă, indiferent de ce spune Theresa May ● Les Echos: De ce își părăsesc absolvenții italieni țara? În ultimii cinci ani, 156.000 dintre ei s-au mutat în străinătate.● Il Sole 24 Ore: Creşte numărul străinilor care vor să-şi cumpere o casă în Italia ● Lectură plăcută!
18.Șase indicatori care ne arată că românii sunt tot mai pesimiști. Și pe persoană fizică, și pe juridică Consumatorii români au început din această iarnă să strângă cureaua, potrivit celor mai recente date furnizate de Statistică și de BNR. Comerțul cu amănuntul e în decelerare, înmatriculările de autoturisme sunt în scădere, încrederea consumatorilor la fel, iar creditul de consum în lei și-a redus și el turația. Nemaivorbind de faptul că banii dați de oameni pe plata cheltuielilor cu locuința au crescut cu 14%, iar ”pe persoană juridică” îngrijorările și incertitudinile sunt la pragul de alarmă. De unde optimism?
19.Financial report Prima pagină a presei străine: Supraîndatorarea familiilor de francezi, în scădere. Sângerarea chavistă. În criză, băncile centrale şi guvernele trebuie să acţioneze într-o alianţă strategică Financial Times: May vrea evitarea reinstituirii frontierei dure irlandeze ● Les Echos: Supraîndatorarea familiilor de francezi, în scădere ● Folha Online: Sângerarea chavistă ● Magyar Idok: Comisia de la Veneţia se află din nou într-o misiune de evaluare, în Ungaria. ● MTI: Pe timp de criză, băncile centrale şi guvernele trebuie să acţioneze într-o alianţă strategică (György Matolcsy) ● Alte știri pe scurt. Lectură plăcută!
20.Consiliul Fiscal: Scenariul de creștere economică e excesiv de optimist. Menținerea creșterii economice la 5,5% după Ordonanța 114 apare drept surprinzătoare și nejustificată Scenariul de creștere economică ce fundamentează construcția bugetară apare drept excesiv de optimist, mai ales în contextul încetinirii preconizate a economiei zonei euro și probabilității în creștere de încheiere a fazei expansioniste a ciclului economic la nivel global, arată opinia transmisă marți de Consiliul Fiscal referitoare la proiectul de Buget pe 2019. În plus, adoptarea intempestivă a unor măsuri fiscale (prin OUG nr. 114/2018), cu impact negativ asupra economiei, este de natură să amplifice riscurile externe. În acest context, menținerea ipotezei de accelerare a creșterii economice reale la 5,5% în 2019 apare drept surprinzătoare și, în opinia Consiliului fiscal, nejustificată.
21.Firmele ar putea obține codul de TVA în aceeași zi în care depun documentația Companiile ar putea obține codul de TVA în aceeași zi în care depun documentația, după ce Ordinul care permite acest lucru a fost publicat în Monitorul oficial. Potrivit documentului, e nevoie de o declarație pe propria răspundere transmisă electronic, al cărui format a fost și el stabilit. ”Apreciem pozitive efectele acestui act normativ, reducându-se perioada birocratică de obținere a unei înregistrări în scopuri de TVA”, explică Adrian Bența, consultant fiscal.Vezi aici Ordinul Președintelui ANAF.
22.​DOCUMENT Autoritățile au publicat raportul privind Planul național de adoptare a euro. Vezi ce obiective avem de atins și de ce ar mai putea dura peste 10 ani până să ajungem să plătim în România cu euro, nu cu lei ​Cu o întârziere de peste o lună, autoritățile au publicat ​Raportul de fundamentare a Planului național de adoptare a monedei euro. Cei 45 de decidenți din toate straturile socio-economice care formează Comisia de trecere la euro sunt de părere că, în funcție de cum va performa economia României, între 4 și 11 ani am putea intra în antecamera euro (Mecanismul Cursurilor de Schimb II- MCS II), urmând ca după alți minim doi ani petrecuți acolo, să trecem la euro. Comisia a făcut o serie de recomandări și a indicat 5 obiective care ar trebui atinse.Vezi aici varianta integrală a Planului național de adoptare a euro
23.Factura OUG 114: Rezervele valutare ale României, aflate la BNR, au scăzut în ianuarie cu peste un miliard de euro Potrivit comunicatului transmis vineri de Banca Centrală, rezervele valutare s-au diminuat în ianuarie cu 1.1 miliarde de euro, economiștii punând această scădere pe seama intervențiilor pe care BNR le-ar fi făcut pentru a nu lăsa leul să se deprecieze și mai mult. Reamintim că ianuarie a fost luna în care presiunile pe leu au fost foarte puternice, ducând cursul euro până aproape de 4.78 lei. Între timp, lucrurile s-au mai calmat în piață, vineri media tranzacțiilor pe perechea leu/euro fiind de 4.75 lei. Potrivit anunțului făcut vineri de bancherii centrali, nivelul rezervelor a coborât la 31.9 miliarde euro, de la 33.06 miliarde euro.
24.BUGET 2019 Pensii, salarii și indemnizații mai mari, dar și renunțarea la alte stipendii sociale. Câștigători și perdanți ai construcției bugetare Construit pe un model evident de stânga, Bugetul pentru acest an publicat joi seara târziu este axat pe creșterea veniturilor populației, prin creșterea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, majorarea punctului de pensie și a indemnizației sociale pentru pensionari garantată. Desigur, proiectul de buget arată doar intențiile politicii Guvernului, nu de puține ori între ceea ce prevedea bugetul și ceea ce se întâmpla pe parcursul anului apărând diferențe notabile.
25.Investitorii străini și români cer Guvernului abrogarea OUG 114, înainte ca aceasta să producă efecte negative: Inducerea unui șoc nejustificat în sectoare cheie în economie riscă să le împingă într-o criză profundă OuG 114 schimbă, în mod brutal, reguli în sectoare care susțin modernizarea economiei și calitatea vieții populației: sectorul energetic, sectorul telecomunicațiilor, sectorul financiar-bancar și piața de capital. Inducerea unui șoc nejustificat în aceste sectoare riscă să le împingă într-o criză profundă. Oamenii de afaceri pe care CDR îi reprezintă, români și străini deopotrivă, sunt uimiți de maniera antagonică în care necesitatea măsurilor a fost prezentată și de sugestia că mediul privat este cauza eșecurilor statului de a colecta taxe și impozite. , se arată într-i scrisoare transmisă miercuri premierului de către membrii Coaliției pentru Dezvoltarea României.
26.Financial report Prima pagină a presei străine: Juncker avertizează asupra riscului unui Brexit dezordonat. Carlos Ghosn denunță ”trădarea” și ”complotul”. Greva la fabrica Audi Hungaria Juncker avertizează asupra riscului unui Brexit dezordonat. Șeful UE le transmite liderilor europeni să se "pregătească pentru ce e mai rău" ● Les Echos: Carlos Ghosn denunță ”trădarea” și ”complotul” ● The Guardian: Ce urmează în Venezuela? Cele mai probabile patru scenarii ●The Times: Europa nu va abandona Irlanda sau "backstop"-ul, insistă Jean-Claude Juncker ●Infostart: Greva la fabrica Audi Hungaria din Győr are un impact negativ asupra producţiei uzinei Volkswagen din Bratislava. Lectură plăcută!
27.Cele 8 simptome ale economiei Industria creşte valoric, dar nivelul activităţii raportat de manageri a rămas relativ neschimbat în ultimii 4 ani (2015-2018), potrivit măsurătorilor făcute de IRSOP și de SNSPA, ale căror rezultate au fost anunțate miercuri. În luna decembrie 2018, se mai arată în Barometrul industrial, activitatea s-a contractat puternic la toţi indicatorii măsuraţi. Indicatorul este realizat de IRSOP & SNSPA Facultatea de Management pe un eşantion de 300 de firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste 9 angajaţi din România, care generează aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie.
28.Un semestru românesc pentru consumatorii europeni În 30 și 31 ianuarie 2019, reprezentanții Organizației Europene pentru Consumatori (BEUC) sunt prezenți pentru o vizită de lucru în România, cu scopul de a se întâlni și discuta cu factorii de decizie din țara noastră în domeniul protecției drepturilor consumatorilor. Sunt prezenți domnul Örjan Brinkmann (președinte al BEUC și președinte al Organizației suedeze a consumatorilor) și vicepreședintele BEUC, dl Gerjan Huis in't Veld. Împreună cu partenerul din România al BEUC, Asociația Pro Consumatori, membrii BEUC vor discuta în cadrul reuniunilor la care vor lua parte, o selecție a priorităților BEUC pentru primul semestru din 2019.
29.Cinteză, BNR: Și acum dau telefoane în bănci, dacă văd că se împrumută peste Lombard. De asta sunt plătit- ca să mă asigur că, în activitatea lor, băncile se ghidează după regulie unei practici bancare prudente și sănătoase ”Văd cum un telefon dat de mine în 2008 a ajuns să fie interpretat ca instrument de manipulare a ROBORului, ceea ce e total greșit”, explică pentru HotNews Nicolae Cinteză, directorul Direcției de Supraveghere din BNR. Lucrul ăsta îl fac și acum- cel mai recent telefon l-am dat chiar ieri. Păi de asta sunt plătit- ca să mă asigur că, în activitatea lor, băncile se ghidează după regulie unei practici bancare prudente și sănătoase, mai spune șeful Supravegherii din BNR.
30.Financial report Prima pagină a presei străine: Cum va răspunde UE unei solicitări de amânare a Brexit? În Franța, construcția de locuințe scade. SUA pune sub acuzare Huawei Financial Times: Cum va răspunde UE unei solicitări de amânare a Brexit? ● Les Echos: Construcția de noi locuințe a încetinit semnificativ anul trecut și ar putea scădea și în 2019 ● Guaido intenţionează să divizeze armata pentru a-l slăbi pe Maduro ● Le Monde: “Mergem pe gheață”, recunoaște Emmanuel Macron ● Handelsblatt: SUA pune sub acuzare Huawei ● Știri pe scurt. Lectură plăcută!

1 2 3 4 5 6 7 8  ... 181 

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version