Articole scrise de Dan Pascariu


1 - 5 din 5 rezultate
1.Intre "retelele sperantei" si "explozia mamaligii" In urma tragediei de la "Colectiv", romanii au iesit din nou in strada, intr-un numar impresionant, protestind impotriva clasei politice, a coruptiei elitelor, a ineficientei institutiilor statului, solicitind demisia guvernului Ponta si instalarea unui guvern de tehnocrati. Au fost proteste similare celor din ultimul sfert de veac, aparute in momentele in care "mamaliga romaneasca a explodat". De data asta, protestatarii s-au mobilizat si organizat pe retelele de socializare, au alcatuit documente cu revendicari si au facut chiar propuneri de ministri.
2.Ce n-a inteles Victor Ponta Probabil ca nici pina azi Victor Ponta n-a inteles de ce a trebuit sa demisioneze, in conditiile in care a redus taxele, a marit salariile si Romania a inregistrat o crestere consistenta a PIB. Poate ca daca ar fi citit ultimele doua carti ale politologului american Francis Fukuyama, "The Origins of Political Order" (Farrar, Straus and Giroux, 2011) si "Political Order and Political Decay" (Farrar, Straus and Giroux, 2014), lecturi obligatorii pentru cine aspira sa faca politica, ar fi inteles, macar partial, ce i s-a intimplat.
3."Cine imparte tortul": politicienii sau tehnocratii? In comentariile la articolul meu despre incredere si credibilitate, un cititor opina ferm ca discutia legata de Codul Fiscal ar trebui sa fie o "partida" intre alegatori si alesi si ca oficialii BNR, nefiind alesi, n-au ce sa caute in acest joc, intrucit introduc "zgomote" in informatie. Cu alte cuvinte, de ce si-ar "baga nasul tehnocratii in ciorba politicienilor". Un alt cititor a mers chiar mai departe, punind in discutie dreptul unor tehnocrati de a lua decizii de politica monetara. La polul opus, am fost intrebat daca deciziile de politica fiscala nu ar trebui sa fie luate de fapt de catre tehnocrati, in locul politicienilor. In cele ce urmeaza, voi incearca sa raspund la aceste chestiuni.
4.Despre incredere, credibilitate si codul fiscal Am fost intrebat de catre un jurnalist de ce este o asemenea inversunare impotriva proiectului de Cod Fiscal. Nu cred ca e vorba de inversunare si, in niciun caz, impotriva Codului, care reprezinta un mare pas inainte. Este mai degraba o mobilizare a specialistilor impotriva agresivitatii relaxarii fiscale, determinata de temerile generate de ultima recesiune financiara (2008-2010) si, mai ales, de ceea ce se intimpla in Grecia. Experientele dureroase amintite sunt prea proaspete pentru a fi trecute cu vederea. In acelasi timp, aceasta mobilizare fara precedent este si un semn al maturizarii societatii romanesti.
5.Alegerea comporta riscuri, iar libertatea - reponsabilitate (invatamintele crizei francului elvetian) Precizez din start ca banca al carei presedinte neexecutiv sunt nu a acordat credite in franci elvetieni, astfel ca singurul parti pris de care pot fi banuit in contributia mea la subiectul din titlu este cel legat de experienta de bancher de peste 40 de ani. Aprecierea dramatica a francului elvetian fata de celelalte valute ca urmare a deciziei Bancii Nationale a Elvetiei din 14 ianuarie, a dus la cresterea sensibila a ratelor la creditele in aceasta moneda contractate de debitorii care au venituri in alte monede.


ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by