Articole scrise de Dan Odagiu


1 - 30 din 184 rezultate
1.Cotidianul: Cum sa faci bani din caderea bursei Presedintele casei de brokeraj WBS Holding, Cristian Sima, sustine ca CNVM ar trebui sa cerceteze daca unii brokeri nu au profitat financiar de caderea BVB, vanzand contracte futures pe diferite actiuni la Sibiu. Brokerii pot folosi informatiile privilegiate pentru a face bani cand bursa pica.
2.Cotidianul: Tender a facut un profit de 5.400% pe Atlas Gip Omul de afaceri timisorean si-a scos de 55 de ori banii cu care a cumparat firma Atlas Gip de la stat. Afacerea Atlas Gip Ploiesti, firma de servicii petroliere, s-a dovedit a fi extrem de rentabila pentru omul de afaceri Ovidiu Tender. „Pretul platit la achizitia de la statul roman a companiei Atlas Gip Ploiesti a fost mic, undeva la sase miliarde de lei vechi. Iar astazi, in dolari, valoarea tranzactiei este de aproximativ 26 de milioane“, spune Tender.
3.Cotidianul: Creditele de la brokeri se scumpesc cu 2-3% La casele de brokeraj, Dobanda Anuala Efectiva la creditele in lei pentru investitii la bursa este in prezent in jur de 12-14%, mult sub dobanda acordata de banci la creditele bancare. Numai ca aceasta situatie va disparea in curand, casele de brokeraj luand masura scumpirii acesteia cu 2-3 procente.
4.Cotidianul: Bursa si-ar putea reveni abia in mai-iunie Mai-iunie este in acest moment cea mai indicata perioada de catre brokeri si investitori la care s-ar putea sa asistam la un trend crescator pe bursa. „Perioada de iarna-primavara a fost intotdeauna una mai proasta pentru bursa. La fel pare sa se intimple si in acest an. O intoarcere a trendului bursier pe termen mediu pare posibila in mai-iunie“, ne anunta Gabriel Aldea, broker SSIF Intercapital Invest.
5.Cotidianul: BVB, cea mai slaba bursa din Europa de Est Statistica referitoare la pietele de capital din Europa de Est arata ca, in luna ianuarie 2008, Bursa de Valori Bucuresti a avut cea mai mare pierdere dintre bursele est-europene, de 23,72%. Curios, dar desi este mai mica decit BVB, bursa din Sofia a pierdut in luna ianuarie doar 20,62%. Pierderi mai mici s-au inregistrat pe bursele din Ungaria (10,52%), Republica Ceha (17,38%) si Polonia (15,23%).
6.Cotidianul: Top 10 actiuni ieftine la BVB Caderea burselor internationale si implicit a BVB, precum si rezultatele financiare bune obtinute de unele companii au facut ca o serie de actiuni sa devina subevaluate din punctul de vedere al indicelui PER. Indicele P/E (PER) exprima durata de recuperare a unei investitii intr-o actiune (pretul platit pe actiune) din profiturile obtinute de emitent (EPS). Astfel, cu cit acest indice este mai mic, cu atit este mai bine pentru investitori.
7.Cotidianul: Transelectrica scoate la vinzare 10% din actiuni  Transelectrica va propune actionarului majoritar, Ministerul Economiei si Finantelor, suplimentarea pachetului de actiuni listat la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), in 2008, de la nivelul actual de 10 la 20% din capitalul companiei nationale de transport al electricitatii. Propunerea va fi supusa aprobarii Adunarii Generale a Actionarilor, a declarat directorul general al Transelectrica, Stelian Gal.
8.10 lei, posibil dividend Transgaz Potrivit prospectului de la oferta publica initiala (IPO) de la Transgaz, minim 50% din profitul contabil al companiei ramas dupa deducerea impozitului pe profit va fi repartizat sub forma de dividende. In plus, Transgaz are obligatia de a vira dividendele in termen de 30 de zile de la data termenului legal de depunere a bilantului contabil, daca prin legi speciale nu se prevede altceva.
9.Bursa isi va reveni in decembrie IPO (Oferta Publica Initiala) de la Transgaz se aseamana foarte mult cu IPO de la Transelectrica din 2006. Atunci, indicele BET s-a apreciat intr-o luna cu 20%. Ciclicitatea bursei este un lucru deja demonstrat de analistii pietei de capital.
10.Pensia facultativa vine mai repede decit cea obligatorie Exista o serie de diferente intre pensia obligatorie privata si cea facultativa. Cea mai importanta este data de plata contributiilor. Astfel, banii din sistemul pensiilor private obligatorii vin din banii dati la sistemul public de pensii.
11.Bursa da cu fondurile mutuale de pamint Randamentul fondurilor mutuale in saptamina 5-9 noiembrie 2007 a fost unul foarte prost, cauzat in mare masura de pierderile inregistrate de companiile listate pe bursa. Acest fapt a facut ca Indicele Fondurilor Mutuale (IFM) sa scada doar in ultima saptamina cu 2,70%.
12.Rasdaq, cea mai tare bursa din Europa de Est Statistica referitoare la pietele de capital din Europa de Est arata ca Bursa Electronica Rasdaq a avut in ultimele 12 luni cea mai buna crestere, de 113,18%. La mare distanta se afla bursa de la Sofia, cu un randament de 76,13%, urmata de cea de la Varsovia, cu 24,81%.
13.Cum putem vinde cuponul bunicii la bursa Actiunile dobindite prin mostenire (inclusiv cele prin Programul de Privatizare in Masa - cupoanele) pot fi vindute pe bursa de urmasi doar dupa ce s-a facut la Depozitarul Central schimbarea proprietarilor. Pentru efectuarea mostenirii trebuie facuta o cerere la Depozitarul Central privind transferul actiunilor pentru cauza de moarte (subsemnatul, mostenitor al decedatului, solicit transferul pentru cauza de moarte).
14.Top 10 actiuni ieftine la BVB Cu toate ca in prima parte a anului 2007 bursa a crescut, rezultatele bune obtinute de unele companii si caderea pietei de capital in aceasta toamna au facut ca o serie de actiuni sa devina subevaluate din punctul de vedere al indicelui PER.
15.Inca 50 de milioane de euro pentru IMM-uri Fondul European pentru Sud-Estul Europei vrea dublarea imprumu-turilor acordate microintreprinderilor din Romania. Fondul European pentru Europa de Sud-Est (EFSE), specializat in microcredite, s-a lansat ieri oficial in Romania, piata pe care activa pina acum prin companii partenere si in care a dat 5.375 de microcredite in valoare totala de 49 de milioane de euro.
16.Ce bani mai avem pe bursa chiar daca firma a falimentat Din cele 5.000 de companii incluse in Programul de Privatizare in Masa din timpul guvernului Vacaroiu, peste 1.300 au fost delistate sau suspendate de pe Rasdaq, de-a lungul timpului, pe motiv de faliment, lichidare, dizolvare sau reorganizare judiciara.
17.2.000 de lei - investitia minima la IPO Transgaz Potrivit datelor din prospectul ofertei publice initiale (IPO) Transgaz, depus la CNVM, suma minima pentru investitorii mici care doresc sa cumpere actiuni este de 2.000 de lei, iar pentru cei mari - de 500.000 de lei. Oferta publica se va derula cel mai probabil in luna noiembrie, iar listarea companiei Transgaz la bursa se va petrece prin luna martie 2008.
18.Cit mai face cuponul Vacaroiu la colosii epocii comuniste Foarte multi dintre romani si-au investit cuponul Vacaroiu la companiile mari din timpul regimului comunist. Este vorba despre Sidex Galati, Dacia Pitesti, Petrom, Oltchim, IMGB, Vulcan, Faur si lista poate continua.
19.Cum joaca speculatorii la bursa In lipsa ordinelor de cumparare de la investitori mari, romanii s-au impartit in doua tabere: speculatorii si investitorii mici si medii de portofoliu.
20.Afacerea anului la BVB: cumpararea de actiuni Transgaz Chiar daca, la prima vedere, pretul de 57 de euro pe o actiune Transgaz pare unul mare, din punctul de vedere al rentabilitatii viitoare a investitiei afacerea este foarte buna. Si asta pentru ca indicele PER al actiunii Transgaz este in acest caz de 13,1. In comparatie, PER-ul mediu la companiile de utilitati de pe bursa din SUA este de 16,43, iar cel al companiilor listate pe pietele din Europa de Vest, de 20,02.
21.Cistiguri infime la pensiile facultative Datele statistice de la Comisia de Supraveghere a Pensiilor Private arata ca randamentul fondurilor facultative este sub cel al depozitelor bancare.
22.Cum alegem firma de brokeraj prin care jucam la bursa Cistigul unui investitor pe piata de capital se bazeaza intr-o masura foarte mare pe priceperea si resursele firmei de brokeraj si ale brokerilor sai, si intr-o masura mai mica pe elemente mai vizibile precum nivelul comisionului.
23.Cum poti pacali Fiscul la bursa Potrivit legii, profitul obtinut din cresterea actiunilor detinute o perioada mai mica de un an se impoziteaza cu 16%. Speculatorii de pe bursa pot amina la nesfirsit plata impozitului de 16% catre Fisc prin noi participari la majorarile de capital.
24.Obligatiunile de la BVB, cu 25% mai rentabile decit depozitele In prezent, obligatiunile listate pe Bursa de Valori Bucuresti sint in medie cu 20-25% mai rentabile decit depozitele bancare si asta in conditiile in care cele doua instrumente financiare au acelasi grad de risc.
25.Tender isi face SIF de un miliard de euro Tender va stringe participatiile pe care le detine la companiile sale intr-o noua societate, asemanatoare cunoscutelor SIF-uri, pe care o va lista la bursa. Omul de afaceri timisorean Ovidiu Tender anunta in numarul din luna octombrie al revistei “Investitii si Profit” ca doreste sa creeze un SIF cu o valoare cuprinsa intre 800 de milioane si un miliard de euro pe care s-o listeze pe bursa.
26.100.000 de euro pe bursa te scapa de serviciu O astfel de investitie va poate aduce un profit de pina la 25.000 de euro pe an sau echivalentul a 2.000 de euro pe luna. Suma minima ce ar trebui avuta in cont de o persoana care doreste sa renunte la slujba si sa traiasca din profitul obtinut din acei bani este de 100.000 de euro, potrivit casei de brokeraj Intercapital Invest. O valoare mai confortabila (care sa te scape de stresul zilelor negre de pe bursa) ar fi probabil de 150.000-200.000 de euro.
27.Pensia obligatorie, la linia de start Comisioanele platite fondurilor de pensii obligatorii sint cu 50% mai mici decit cele de la fondurile facultative. Din 17 septembrie, adica peste o saptamina, romanii cu virste pina in 35 de ani incep sa-si caute un fond de pensii. Iar cei cu virsta cuprinsa intre 36 si 45 de ani doar daca vor.
28.Ce asteapta Bursa de la actiunea lui Patriciu Raportat la cifra de afaceri, Dinu Patriciu a obtinut de la KazMunaiGaz un pret de 0,2269 lei pe o actiune Rompetrol Rafinare si de 0,2314 lei pe o actiune Vega. Vinzarea a 75% din actiunile Rompetrol Holding catre compania KazMunaiGaz din Kazahstan pentru suma de 2,7 miliarde de euro pune in alta lumina pretul actiunilor Rompetrol Rafinare Constanta, Rompetrol Well Services listate pe BVB si al Rafinariei Vega de pe Rasdaq.
29.Romanii platesc prea multe comisioane la pensiile private Comisioanele aferente pensiilor facultative, pe linga faptul ca sint mari, mai sint si extrem de multe si destul de complicate pentru oamenii care vor intra in noul sistem si vor trebui sa le suporte in viitor. Ele pot fi impartite in mai multe categorii, iar numarul lor total ajunge la 14.
30.Cum se face tranzactionarea in marja la BVB Investitorul isi poate mari cistigurile imprumutind o suma de bani de la firma de brokeraj. Spre exemplu, un investitor care detine 100.000 de lei cumpara 22.500 de actiuni SIF Oltenia tranzactionate la BVB la pretul de 4,44 lei/actiune, Daca pretul actiunilor creste cu 10%, atunci cistigul investitorului este de 10%.

1 2 3 4 5 6 7 

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by