Articole scrise de DP


1 - 30 din 4940 rezultate
1.Cele 5 întrebări ale oamenilor de afaceri români pentru candidații la alegerile europarlamentare Alegerile reprezentanților țărilor membre pentru Parlamentul European, programate a avea loc în data de 26 mai 2019 au o importanță majoră, în primul rând în ceea ce privește viitorul economic al Europei, se arată într-un mesaj transmis vineri de conducerea Asociației Oamenilor de Afaceri din România.
2.Ignat, BCR: Vrem să introducem plata cu ajutorul mobilului până la finele anului, după care să mergem către zona de multibank, unde clienții să își poată accesa și conturile pe care le au la alte bănci ”Vrem să venim cu o soluție completă de plăți, fie prin intermediul unui e-wallet funcționabil pe toate sistemele de operare, dar și pe zona de instant paymens. Vrem să oferim George Pay ca soluție completă de plăți până la finele anului, după care să mergem și către zona de multibank, unde clienții să își poată accesa și conturile pe care le au la alte bănci . Desigur, acest din urmă proiect va impune intrarea în vigoare a directivei de plăți PSD II”, a explicat joi Marian Ignat , Head of Digital Banking la BCR într-o întâlnire cu presa. George Pay este în prezent în teste, din iulie va fi disponibil pe Android, ur­mând ca până la finalul anului să poa­tă fi utilizat de pe toate dispozitivele, indiferent de sistemul de operare, a mai precizat Ignat. Deocamdată doar BT și ING oferă posibilitatea plății cu mobilul.
3.Florin Dănescu, ARB: IRCC este „un fel de marmeladă dintr-un amestec necunoscut de fructe” IRCC este „un fel de marmeladă dintr-un amestec necunoscut de fructe”, un indice care nu are nicio legătură cu piața, a declarat, miercuri, Florin Dănescu, președintele executiv al Asociației Române a Băncilor (ABR), în cadrul Forumului Pieței Financiare, citat de Mediafax. „Este foarte greu de explicat despre ROBOR și IRCC. IRCC este o medie a mai multor ROBOR-uri, o medie a mai multor cotații interbancare la mai multe termene. Să mă iertaţi că folosesc o metaforă, ROBOR era ceva corelat cu creditarea pe termen mediu de 11 ani, dacă faci o medie la toată creditarea românească, pe niște termene cât de cât mai lungi”, a afirmat Dănescu.
4.VIDEO Isărescu: Deciziile noastre de politică monetară sunt luate într-un context politic la care trebuie să fim atenți. Ne măsurăm atent cuvintele pentru a nu fi interpretați... ”ROBOR-ul a fost demonizat, iar orice indicator funcționează atât timp cât este credibil. ROBORUL la 3 luni va fi poate cu ceva mai mare decât IRCC (noul indice pe baza căruia se stabilesc dobânzile la creditele în lei cu dobândă variabilă-n.red). Nu cu mult, evoluțiile celor doi indici vor fi destul de strânse. Dacă inflția va coborî, e posibil ca ROBOR să fie mai mic”, a spus miercuri Guvernatorul Băncii Centrale, Mugur Isărescu.
5.Cinci semnale trase de directorul Stabilității Financiare din BNR/Firme-gigant la nivel mondial se pregătesc să intre pe piaţa bancară din România şi vor produce adevărate cutremure ”Avem problema intermedierii financiare scăzute, a incertitudinii cadrului legislativ care reprezintă un fel de glonț pe care ni-l tragem în picior cel puțin o dată la fiecare semestru. O altă problemă severă e creșterea competiției nebancare, în legătură cu care băncile ar face bine să fie atente. Problema interdependeței ridicate între sectorul bancar și cel guvernamental poate duce la dificultăți pe termen scurt și mediu. Nu în ultimul rând mai avem problema aderării la euro, care reprezintă mult mai mult decât simpla declarație că vrem să aderăm la euro. Nu pot să sar peste faptul că nici personalul bancar nu este pregătit adecvat pentru a identifica companiile care pot fi creditate”, a spus miercuri la Forumul Pieței Financiare Eugen Rădulescu, directorul Direcției Stabilitate Financiare din cadrul BNR.
6.BNR a menținut dobânda cheie la 2,5% pe an, în linie cu așteptările pieței În şedinţa din 15 mai 2019 Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50% pe an; menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,50% pe an şi a ratei dobânzii aferente facilității de creditare la 3,50 % pe an. De asemenea, s-au menținut și nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit. Comunicatul detaliat va fi prezentat în cadrul unui briefing de presă susţinut de Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la ora 15:00.
7.Iohannis: România merge într-o direcție greșită. Politicile actuale se găsesc pe contrasensul responsabilității economice ”Politica guvernamentală neglijează sursele vitale ale creșterii pe termen lung: investițiile. Lipsa investițiilor în infrastructura de transport ne va costa foarte mult în viitor. Din păcate, guvernarea actuală și-a demonstrat neputința în a construi ceva durabil pentru viitorul României”, se arată în mesajul transmis miercuri de Klaus Iohannis în cadrul Forumului Pieței Financiare. Mesajul a fost transmis prin intermediul consilierului prezidențial Cosmin Marinescu.
8.Braun, BCR: Economia locală a continuat să fie susținută de comerțul cu amănuntul și de către servicii Indicatorii macroeconomici de înaltă frecvență sugerează că economia locală a continuat să fie susținută de comerțul cu amănuntul și de către servicii, se arată într-un raport semnat de economistul șef al BCR, Horia Braun. De asemenea, sectorul construcțiilor a urcat semnificativ în primul trimestru, un rol esențial fiind jucat de segmentul rezidențial. Producția industrială a crescut marginal în trimestrul I pe baza unei cereri externe mai slabe. În ceea ce privește cheltuielile, consumul privat pare să fi rămas principalul motor datorită creșterilor puternice ale salariilor nete.
9.BT a revizuit în sus estimarea de creștere economică pentru acest an, după anunțul INS privind evoluția economiei pe primul trimestru Statisticile indică accelerarea ritmului de creștere economică, la 5% an/an, cea mai bună evoluție din trimestrul al patrulea 2017 încoace, peste așteptările pieței și surprinzătoare având în vedere dinamica indicatorilor de conjunctură cu bază lunară (cvasi-stagnarea industriei, scăderea investițiilor străine directe, declinul cheltuielilor publice de capital și intensificarea deficitului extern), scrie economistul-șef al Băncii Transilvania, Andrei Rădulescu, într-un raport transmis miercuri investitorilor.
10.INS: ​Economia a urcat în primul trimestru din acest an cu 5% față de primul trimestru de anul trecut Produsul intern brut a înregistrat o creştere în primul trimestru 2019 (față de primul trimestru din 2018) cu 5,0% pe seria brută şi cu 5,1% pe seria ajustată sezonier, a anunțat miercuri Institutul Național de Statistică. Comparativ cu trimestrul IV 2018, produsul intern brut în trimestrul I 2019 a fost, în termeni reali, mai mare cu 1,3%.
11.Alpha Bank Romania a realizat cu succes prima emisiune de obligațiuni ipotecare. Vezi în text ce sunt acestea și cum sunt utilizate în economie Alpha Bank Romania anunță realizarea cu succes a primei emisiuni de obligațiuni ipotecare, în valoare de 200 milioane euro, o premieră pentru sectorul bancar din România. Acesta reprezintă un moment de referință atât pentru Alpha Bank Romania, cât și pentru piața românească de capital. Obligațiunile emise pe o perioadă de 5 ani, cu dobândă variabilă sunt garantate cu credite ipotecare de foarte bună calitate și au obtinut ratingul (P)Baa2 din partea Moody’s. Atât investitorii instituționali locali, cât și cei internaționali precum IFC și BERD au manifestat un interes deosebit pentru această tranzacție.
12.Finanțele nu i-au mai prelungit mandatul lui Ghețea la CEC. Locul lui a fost luat de secretarul de stat din Finanțe, Valentin Mavrodin Acționarul principal al CEC Bank nu i-a mai prelungit mandatul fostului președinte CEC Bank, Radu Ghețea (70 de ani), locul lui fiind luat de secretarul de stat din Finanțe Valentin Mavrodin, care conduce și operațiunile Trezoreriei. Tentative de a-l schimba pe Radu Ghețea au existat încă de pe vremea când ministrul Finanțelor era liberalui Daniel Chițoiu, dar nici el și nici miniștrii care s-au succedat nu au reușit înlocuirea. Ghețea a fost și unul dintre criticii vocali ai OUG 114, prin care se instituia taxa pe bănci.
13.Salariul mediu net a fost de 3075 lei în martie. Cele mai mari salarii au fost în IT&C, iar cele mai mici în industria ospitalității În luna martie 2019, salariul mediu net a fost de 3075 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 142 lei (+4,8%), au transmis luni reprezentanții Institutului Național de Statistică. Cele mai mari salarii nete au fost în IT&C (7491 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1752 lei). Față de martie 2018, cele mai mari creșteri au fost în activități extractive și în construcții, aceste creșteri depășind 40%.
14.În noaptea de duminică spre luni, BRD va întrerupe sistemul informatic de carduri. Banca recomandă clienților să își asigure o rezervă de numerar În noaptea de duminică spre luni, BRD va întrerupe sistemul informatic de carduri între orele 00:00 și 06:00, interval în care deținătorii de carduri BRD nu vor putea realiza operațiuni cu acestea în România sau în străinătate, iar rețeaua de ATM-uri și POS-uri a băncii nu va fi disponibilă. ”Recomandarea noastră pentru clienții care vor fi în situația de a face diverse plăți în respectivul interval orar este să își asigure o rezervă de numerar. Ne cerem scuze pentru eventualele inconveniente pe care această operațiune le-ar putea cauza clienților noștri deținători de carduri și le mulțumim pentru înțelegere”, au transmis reprezentanții BRD:
15.CITR Group: Motorul economiei românești se supraîncălzește – decalajele se adâncesc/ 80% din business-ul românesc e produs de 4% din companii La începutul lui 2018, numărul companiilor în dificultate a ajuns la 51% din totalul companiilor de impact, inversând, pentru prima dată, balanța între companii sănătoase și companii în dificultate, arată un studiu transmis joi de reprezentanții Casei de Insolvență Transilvania (CITR). Deși numărul companiilor de impact crește comparativ cu anul precedent, procentul de 4% al acestora în piață rămâne neschimbat, iar valoarea lor ca pondere în economie crește exponențial. Mai mult de jumătate din cele aproape patru milioane de salariați din România sunt angajați în companii de impact.
16.În România să dai sfaturi despre afaceri e de opt ori mai profitabil decât să faci propriu-zis afaceri (analiză pe piața firmelor de consultanță) Cu peste 3.250 societăți comerciale nou-apărute, anul 2018 a însemnat un număr record de companii înființate în domeniul consultanței pentru afaceri și management, indică datele oficiale ale Registrului Comerțului consultate de specialiștii Termene.ro. Valoarea este una spectaculoasă, dacă se ține cont de faptul că din anul 2004 până în anul 2017 doar într-un singur an a fost depășită valoarea de 2.500 de noi companii înființate (anul 2013).
17.Plafonul veniturilor celor aflați în concediu de creștere a copilului pentru care nu se suspendă plata indemnizației a fost majorat Plafonul veniturilor realizate de o persoană aflată în concediu pentru creșterea copilului pentru care nu se suspendă plata indemnizației a fost majorat la 6.250 de lei/an, potrivit unui document apărut recent în Monitorul oficial. Actul normativ modifică procedura de acordare a indemnizației pentru creșterea copilului până la vârsta de 2 ani sau până la vârsta de 3 ani pentru copilul cu handicap. Vezi aici legea apărută în Monitorul Oficial.
18.Subocuparea este noul șomaj. În anul 2018, circa un sfert de milion de români inactivi doreau să lucreze, dar fie nu căutau de lucru, fie nu erau disponibili să înceapă lucrul În anul 2018, peste 200.000 de români (200.200, mai exact) care lucrau part-time doreau şi erau disponibili să lucreze mai multe ore decât în prezent, fiind considerate persoane subocupate, arată datele transmise marți de Institutul Național de Statistică. Aceștia reprezintă circa o treime din numărul total al persoanelor care lucrau cu program de lucru parţial și au o pondere de puțin peste 2% din totalul populației ocupate. Suntem cu o rată a șomajului la minime istorice, dar nu neapărat pentru că economia ar tura la maxim, ci din motive mult mai simple: emigrația masivă și subocuparea. Subocuparea este noul șomaj, după cum scriu și economiștii Bloomberg.
19.Consumul ar putea rămâne și în acest an motorul creșterii economice. În martie, acesta a crescut cu peste 9% față de aceeași lună din anul trecut Consumul privat, măsurat prin prisma volumului cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul s-a majorat în primele 3 luni ale anului cu 8,4% și cu 9,2% doar în luna martie (termeni anualizați), potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS). Creșterea s-a datorat vânzărilor considerabil mai mari ale produselor nealimentare (+ 13% an/an) și carburanților (+ 18,9%). Dintre produsele nealimentare, consumatorii au cheltuit mai mulți bani pe mobilier, aparate electrice, îmbrăcăminte și încălțăminte, arată un raport al BCR Cercetare. Vânzările de produse alimentare s-au redus cu 1,7%, dar indicatorul de încredere a consumatorilor s-a îmbunătățit în mod constant în ultimele luni, întârind optimismul românilor în contextul creșterii puternice a salariilor. În Ungaria, consumul a urcat în artie cu 5,9%, iar în Slovacia cu un dezamăgitor 1,9%.
20.Finanțele vor să se asigure de utilizarea noului indice de referință pentru creditele garantate de stat (proiect) MFP vrea să alinieze legile în vigoare pentru a se asigura de utilizarea noului indice de referință pentru toate creditele garantate de stat. Pasul următor este modificarea legislației specifice programelor guvernamentale cu garanția statului pentru clarificarea modalității de aplicare a prevederilor noii OUG nr. 19/2019.
21.UniCredit România se retrage de luna viitoare de pe toate canalele sociale deținute de Facebook ”Vă anunțăm că ne vom retrage complet de pe Facebook și de pe toate canalele sociale deținute de Facebook, începând cu data de 1 iunie 2019”, sună anunțul făcut vineri de oficialii UniCredit România. Decizia nu a fost luată evident pe plan local, ci de la cele mai înalte sfere ale conducerii grupului bancar.
22.BCR, profit net de 267,9 milioane de lei în primele 3 luni. Banca va achita o taxă pe active de 20 mil.euro în acest an BCR a obținut un profit net de 267,9 milioane de lei (56,6 milioane EUR) în trimestrul 1 al anului 2019, în creștere cu 6% față de trimestrul similar din anul trecut, se arată în Raportul publicat vineri de grup. ​Taxa bancară din România, în forma modificată, este estimată să afecteze negativ poziția „alte rezultate operaționale” cu maximum 20 mil. EUR în 2019, se arată într-un raport publicat tot vineri, la Viena. Creditele acordate de BCR au crescut cu 11%, clienții persoane fizice și microîntreprinderi atrăgând credite noi de peste 1,6 miliarde de lei în timp ce companiile au atras circa 1 miliard de lei finanțări noi în primele trei luni ale anului.
23.Rata şomajului a fost de 3,8% în martie. Ne așteptăm la schimbare de tendința pe piața forței de muncă pe termen scurt (economist șef) În luna martie 2019, rata şomajului în formă ajustată sezonier a fost de 3,8%, au transmis vineri reprezentanții Institutului Național de Statistică, nivel aflat printre cele mai scăzute din ultimele decenii. Ponderea bărbaților șomeri e mai ridicată decât în cazul femeilor. Ca număr, avem 345.000 de șomeri, cu 5.000 mai puțin decât în februarie, mai reiese din datele publicate vineri.
24.BRD a estimat o taxa pe activele financiare pentru anul fiscal 2019 de 79 milioane lei. Banca a anunțat vineri un profit de 301 milioane de lei în primul trimestru A treia bancă din sistem, BRD -GSG, a anunțat vineri un profit net obținut pe primele 3 luni din acest an de 301 milioane lei, mai mic cu 113 milioane lei decât cel obținut în perioada similară a anului trecut, potrivit unui comunicat remis Bursei de Valori București. Banca și-a crescut creditarea pe segmentul de retail cu 3,6%, pe cel al companiilor cu 5,2%, productia de leasing cu 12%, mai arată comunicatul. BRD ar urma să achite cel târziu în august 2019 (pe baza valorilor la 30 iunie 2019) circa 79 milioane RON (67 milioane RON, net de impozitul pe profit), reprezentând taxa pe activele bancare impusă de Guvern.
25.​Vasilescu:Orice indice care stabileşte o dobândă ţine cont de inflaţie; BNR are rol de matematician al sistemului Inflaţia a produs perturbări în viaţa publică ceea ce a dus la ieşirea ROBOR-ului din joc şi introducerea unui nou indice de referinţă pentru credite, dar Banca Naţională a României nu are alt rol decât acela de matematician al sistemului, a declarat joi, pentru Agerpres, Adrian Vasilescu, consultant de strategie la BNR. ”Inflaţia a dus la perturbări în viaţa publică ceea ce a dus până la urmă la ieşirea ROBOR-ului din joc şi introducerea unui indice care a fost public astăzi pe site-ul Băncii Naţionale, BNR ne având alt rol decât acela de matematician al sistemului. Adică face calcule. Face calcule pe baza formulei cerute de lege”, a afirmat Adrian Vasilescu.
26.Liviu Voinea va părăsi BNR, optând pentru un post la FMI începând din 26 august Liviu Voinea a fost numit reprezentantul României la Fondul Monetar Internațional și va prelua funcția de Senior Advisor al Directorului Executiv al FMI începând cu data de 26 august a.c, a transmis joi, BNR. ” În vederea preluării mandatului la FMI, dl. Liviu Voinea va renunța, cu aceeași dată, la poziția de Viceguvernator al BNR. Mandatul domnului Mugur Tolici la FMI încetează, la cererea sa, la data de 23 august a.c”, mai arată comunicatul BNR. Plecarea lui vine în contextul incertitudinilor privind viitoarele nominalizări pentru posturile din Consiliul de Administrație al Băncii Naționale, PSD sugerând că viitorul CA va fi format din oameni noi, fideli PSD.
27.Rezervele valutare ale României au urcat în martie la 33,7 miliarde de euro Rezervele valutare la Banca Naţională a României erau la finele lunii aprilie de 33,69 miliarde euro, față de 32.03 miliarde cât fuseseră la 31 martie 2019, a transmis joi BNR. Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone, adică 3,82 miliarde de euro.
28.BNR a publicat joi noul indice care înlocuiește ROBOR. Nivelul lui: 2.36% Noul indice care va fi utilizat de bancheri la formarea dobânzii la creditele în lei cu dobândă variabilă este de 2.36%, potrivit datelor publicate de Banca Centrală. Indicele ROBOR la 3 luni a fost tot joi de 3.32%. Noua variabilă, denumită tehnic Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) va înlocui celebrul deja ROBOR, despre care senatorul ALDE Daniel Zamfir a sugerat că ar fi fost manipulat.Citește și :Cum îți calculează banca dobânda la creditul pe care îl iei
29.Începând de joi, BNR va publica noul indice de referință pentru viitoarele credite în lei. Acesta va înlocui ROBOR, care rămâne valabil pentru creditele deja contractate Banca Națională a României va publica pe data de 2 mai a.c., ora 11.00, indicele de referință trimestrial pentru creditele în lei cu dobândă variabilă luate de consumatori. Metodologia de calcul și politica de publicare sunt prezentate în Regulile privind calcularea și publicarea indicelui zilnic și a indicelui de referință trimestrial (denumit indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor - IRCC). Noul indice va înlocui ROBOR în formula de calcul a dobânzii percepute de bănci la noile împrumuturi, cu mențiunea că în cazul creditelor deja contractate, dobânda va fluctua în funcție de cotațiile ROBOR.
30.PNL a sesizat Curtea Constituțională cu privire la legea privind repatrierea rezervei de aur PNL a înaintat Curții Constituționale sesizare de neconstituţionalitate cu privire la Legea privind repatrierea rezervei de aur a României din seifurile londoneze. ”Deși a transmis Parlamentului, la data de 25.03.2019, un aviz favorabil cu privire la propunerea legislativă pentru modificarea articolului 30 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naționale a României, Consiliul Legislativ a evidențiat faptul că inițiatorii nu au consultat în prealabil, Banca Centrală Europeană, iar proiectul de lege nu este fundamentat pe un studiu de impact care să justifice soluțiile legislative preconizate în privința costurilor și a beneficiilor economice aduse prin adoptarea acestei propuneri legislative”, se arată în preambulul sesizării CCR.

1 2 3 4 5 6 7 8  ... 165 

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version