Articole scrise de DP


1 - 30 din 4705 rezultate
1.​Trump: SUA vor stabili în zilele următoare cine l-a ucis pe Khashoggi Preşedintele american, Donald Trump, a declarat sâmbătă că Statele Unite vor stabili în următoarele zile cine l-a ucis pe jurnalistul saudit Jamal Khashoggi, asasinat pe 2 octombrie în consulatul Arabiei Saudite la Istanbul, relatează AFP, citat de Agerpres. Adresându-se jurnaliştilor la Malibu (California), unde a vizitat sâmbătă zonele devastate de incendii, Donald Trump a anunţat că un "raport complet" despre "cine a făcut asta" va fi definitivat "în următoarele două zile", duminică sau luni, apoi a menţionat un termen diferit, "luni sau marţi".
2.Finanțele: Loteria bonurilor fiscale continuă cu o nouă extragere în data de 18 noiembrie Extragerea bonurilor fiscale câștigătoare emise între 1 și 31 octombrie 2018 este programată duminică, 18 noiembrie 2018. Fondul de premiere este de 1 milion de lei, sumă din care vor fi acordate cel mult 100 de premii, potrivit unui anunț publicat sâmbătă seara de MFP.
3.Lazea, BNR: Mă îndoiesc sincer că, la nivelul IFN-urilor, funcționează această conştiinţă de a-și educa clienții. Mă îndoiesc! IFN-urile: Nu credem că ar trebui să fim puși în aceeași oală cu casele de amanet, de pildă ”Un număr mic de bănci s-au trezit la realitate că ar fi bine să-şi educe clienţii, dar mă îndoiesc sincer că, la nivelul IFN-urilor, această conştiinţă a ajuns deja. Mă îndoiesc. Dar aștept să fiu contrazis.", a spus joi, economistul-şef al Băncii Naţionale a României, Valentin Lazea, la cea de-a 14-a conferință anuală a industriilor de leasing şi credit de consum din cadrul ALB România - Asociaţia Societăţilor Financiare.
4.În primele 9 luni, economia a crescut cu 4.2% Produsul Intern Brut (PIB) al României a crescut cu 4,1% pe seria ajustată sezonier și cu 4,3% pe seria brută, în trimestrul al treilea al acestui an, faţă de acelaşi trimestru din anul 2017, potrivit datelor semnal transmise miercuri de Institutul Național de Statistică (INS). Potrivit estimărilor Comisiei Europene, creșterea economică se va diminua în perioada următoare, PIB-ul urmând să crească cu 3,6% în acest an și cu 3,8% în 2019.
5.FMI: Atingerea țintei de deficit pentru anul 2018 încă prezintă riscuri în absența unor măsuri suplimentare „Activitatea economică din România se menține puternică, șomajul înregistrând minime istorice. Îngrijorările legate de supraîncălzire s-au mai temperat, dată fiind recenta încetinire a ritmului de activitate, presiunile inflaționiste din acest an părând a fi atins deja nivelul maxim. Banca Națională a României a întărit politica monetară și managementul lichidității, contribuind astfel la menṭinerea sub control a presiunilor inflaṭioniste!, se arată în comunicatul FMI de după încheierea vizitei la București
6.Deficitul din comerțul cu străinătatea: 10 miliarde de euro. Slovenia, Cehia sau Ungaria sunt pe excedent În primele nouă luni ale anului, deficitul din comerțul extern al României a urcat la aproape 10 miliarde de euro, potrivit datelor transmise vineri de INS. Exporturile ne-au adus 50,848 miliarde euro, iar importurile ne costă 60,799 miliarde euro, mai informează INS. În UE, dacă eliminăm Marea Britanie, România era pe locul al cincilea după mărimea nominală a deficitului din comerțul exterior, după Franța, Spania, Grecia și Portugalia. Alte țări cum ar fi Slovenia, Cehia sau Ungaria sunt pe excedent în comerțul cu străinătatea, potrivit datelor Eurostat care includ primele 8 luni din acest an.
7.Ordin ANAF: ​​O parte din contribuabilii mijlocii vor fi transferați din această lună la administrațiile financiare județene sau de sector O parte din contribuabilii mijlocii vor fi transferați începând chiar din această lună din administrarea Direcțiilor generale ale contribuabililor mijlocii la administrațiile financiare județene sau de sector, potrivit unui Ordin publicat marți în Monitorul Oficial.  Documentul se aplică din data de 06 noiembrie 2018, adică data publicării în Monitorul Oficial. Acest lucru presupune faptul că listele vor fi publicate pe site-ul ANAF, pentru a se cunoaște la ce unitate fiscală este arondat un contribuabil.Vezi aici Ordinul ANAF.
8.Marți are loc ultima ședință de politică monetară din 2018 Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României (BNR) are programată, marți, 6 noiembrie, ultima sedinţă pe probleme de politică monetară din acest an, notează Mediafax. În cadrul acestei ședințe, membrii Consiliului vor lua o decizie privind politica monetară şi vor aproba cel de-al patrulea raport asupra inflaţiei din acest an. Economiștii din bănci dau cele mai multe șanse variantei ca Banca centrală să mențină rata dobânzii de politică monetară. Ei se bazează pe faptul că reprezentanții BNR au reiterat, în ultimele apariții publice, că rata anuală a inflației continuă să scadă spre finele acestui an, iar indicele ROBOR la 3 luni nu va depăși 3,50%.
9.Vânzările din comerț au încetinit după primele 9 luni până la 5.2% În luna septembrie 2018, comerţul cu amănuntul (barometru  pentru  consumul  privat, principala componentă a PIB) a scăzut faţă de august cu 3,9% pe seria brută, potrivit anunțului făcut luni de INS. Per total, în primele 9 luni, indicatorul a încetinit până la 5.2%, de la 5.7% în primele 8 luni.
10.BCR, profit net de peste un miliard de lei (218,2 milioane EUR) după primele nouă luni Banca Comercială Română (BCR) a obţinut în primele nouă luni ale lui 2018 un profit net de 1.015,2 milioane RON (218,2 milioane EUR), au anunțat vineri reprezentanții băncii. Creditele noi generate de bancă în moneda locală persoanelor fizice și microîntreprinderilor a fost de circa 6,3 miliarde lei în primele nouă luni, pe baza creşterii cu 46% a creditului de nevoi personale “Divers” şi o creştere de patru ori a vânzărilor pentru creditul standard imobiliar “Casa Mea”. BCR şi-a consolidat poziţia de lider şi principal partener bancar pentru românii care vor să-şi cumpere o casă, cu peste 22% din piaţa creditării imobiliare din România (credite noi generate).
11.Rezervele valutare de la BNR au urcat în octombrie cu aproape un miliard de euro La 31 octombrie 2018, rezervele valutare la Banca Naţională a României erau de 32,36 miliarde de euro, în creștere cu aproape un miliard de euro mai mult decât la 30 septembrie 2018. Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone, valoarea acesteia fiind de 3,58 miliarde de euro. Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 octombrie 2018 au fost de 35,94 miliarde euro, faţă de 34,82 mld. euro la 30 septembrie 2018.
12.În primele două săptămâni, peste 500 de solicitări de credite prin programul Investește în Tine În doar două săptămâni de la demararea Programului Investește în Tine, CEC Bank a primit peste 500 de solicitări de finanțare din partea potențialilor clienți, numărul acestora fiind în continuă creștere, au anunțat luni reprezentanții CEC Bank. Din totalul solicitărilor, 220 cereri de credit au documentația completă și sunt în curs de analiză, iar 10 credite au fost deja aprobate. Astfel, la finalul săptămânii trecute, Banca semna primele contracte de credit cu beneficiarii Programului.
13.Îmbătrânirea României s-a accentuat ușor în acest an.  Avem 112,1 vârstnici la fiecare 100 de tineri Procesul de îmbătrânire demografică s-a accentuat în 2018, ponderea tinerilor (0-14 ani) fiind în scădere ușoară, iar cea a populaţiei vârstnice (de 65 ani şi peste) în ușoară creștere, au transmis luni dimineață oficialii Institutului Național de Statistică. Indicele de îmbătrânire demografică a crescut de la 109,2 (în 2017) la 112,1 persoane vârstnice la 100 de tineri în  2018.
14.Grupul austriac Erste a extins joi accesul clienţilor din România la platforma digitală George Grupul austriac Erste a extins joi accesul clienţilor din România la platforma digitală George, disponibilă în prezent în Austria, Cehia şi Slovacia, unde are peste 3 milioane de utilizatori.Platforma a fost proiectată de hub-ul de la Viena al Erste Group, cu aportul mai multor IT-iști români. George a fost redezvoltat la nivel local de experții BCR, dispunând de cont curent și card atașat dedicat, unic în Grupul Erste. Anul viitor , George urmează să fie lansat și în Ungaria.
15.Chirițoiu, Consiliul Concurenței: Suntem la câteva săptămâni distanţă de privatizarea Oltchim ​Privatizarea combinatului petrochimic Oltchim Râmnicu Vâlcea s-ar putea finaliza în mai puţin de o lună, dacă nu va apărea nicio problemă, a declarat, joi, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, potrivit Agerpres. Chirițoiu a fost prezent la conferinţa ”The Danube Triangle”, organizată la sediul BNR. "Suntem, să sperăm, la câteva săptămâni distanţă de privatizarea unei companii petrochimice mari, vorbesc despre Oltchim, care a acumulat pierderi de-a lungul anilor. Sper să se întâmple în mai puţin de o lună, dacă nu vor fi probleme", a spus el.
16.O treime dintre companii au fost vizate de inspecții fiscale în anul 2017 (sondaj PwC) 34% dintre companiile participante la un sondaj realizat de PwC România au declarat că au făcut obiectul inspecțiilor fiscale în 2017. Rezultatele studiului trebuie interpretate în contextul în care Agenția Națională de Administrare Financiară (ANAF) a comunicat că, la nivelul întregii economii, activitatea de inspecții fiscale a scăzut cu 20% în 2017, comparativ cu anul anterior.  De asemenea, inspecțiile antifraudă au scăzut cu 15%. Din eșantionul de 169 de companii chestionate, 12% nu au fost niciodată subiectul unei inspecții fiscale, în timp ce 17% au fost controlate înainte de anul 2012.
17.Dragoș Anastasiu: Nu cred că salariul minim ar trebui să fie legat de studii sau de vechimea în muncă, ci de productivitate Membrii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, una dintre cele mai importante organizaţii ale mediului de afaceri din România, au criticat deciziile Guvernului din ultimii ani de a majora salariile din sectorul bugetar şi ajutoarele sociale, scrie Agerpres. Aceste măsuri nu au încurajat oamenii să muncească şi au adâncit criza de pe piaţa forţei de muncă din România. Într-o conferinţă de presă susţinută marţi, Dragoş Anastasiu, preşedintele Camerei de Comerţ Româno-Germane, membră a CDR, a arătat căt de dramatică este criza de pe piaţa forţei de muncă, oferind drept exemplu un antreprenor care a pus pe picioare un restaurant, pe care însă nu-l poate deschide pentru că nu a găsit nici măcar un ospătar.
18.Un ONG a lansat o nouă ediție a Ghidului Condiţiilor de Confort, document ce are ca unic scop îmbunătaţirea calităţii locuirii în România. Despre Sindromul Clădirii Bolnave Locuințele ne pot îmbolnăvi. Sindromul Clădirii Bolnave este recunoscut de Organizația Mondială a Sănătații ca fiind un grup de simptome, fără o cauză clară, asociată cu calitatea precară a parametrilor de confort în clădiri. Deși cauzele nu sunt clare, numeroasele cercetări care s-au făcut în acest sens au depistat o serie de factori de risc, majoritatea subsumându-se calității deficitare a aerului, dar nu numai. EFdeN, un ONG format din tineri și studenți din peste 10 domenii, care se axează pe sustenabilitate, inovație și educație, au lansat o nouă ediție a Ghidului Condiţiilor de Confort, document ce are ca unic scop îmbunătaţirea calităţii locuirii în România.
19.Industria s-a înviorat în septembrie, dar au crescut şi riscurile legate de costuri, preţuri şi importuri (​​Barometrul Industrial) După patru luni de activitate slabă care se apropiase chiar de contracţie, în septembrie industria şi-a revenit, arată datele Barometrului industrial, publicate luni dimineața. Schimbarea cea mai semnificativă este creşterea comenzilor, în special pentru export. Doar că fluxul comenzilor noi vine însoțit de creşterea costurilor şi de preţuri mai mari la produsele industriale. Deocamdată managerii nu par convinşi că redresarea va fi lină şi uniformă în lunile care urmează.
20.Croația a propus, miercuri, majorarea vârstei de pensionare la 67 de ani şi diminuarea pensiilor în caz de pensionare anticipată Guvernul croat a propus, miercuri, majorarea vârstei de pensionare la 67 de ani, începând din 2033, precum şi diminuarea pensiilor în caz de pensionare anticipată, subliniind că aceste măsuri sunt necesare pentru a face sistemul de pensii sustenabil şi pensiile mai mari în viitor, transmite Reuters, citat de Agerpres.  Este vorba doar de o uşoară modificare faţă de propunerile iniţiale publicate luna trecută, conform cărora Guvernul croat voia să majoreze vârsta de pensionare la 67 de ani începând din 2031.
21.Eurostat: România a făcut progrese semnificative în reducerea riscului de sărăcie şi excluziune socială Peste o treime (35,7%) din populaţia României era expusă în 2017 riscului de sărăcie şi excluziune socială, o situaţie mai gravă în Uniunea Europeană fiind înregistrată doar în Bulgaria, unde 38,9% din populaţie era expusă acestui risc, potrivit datelor publicate de Eurostat și citate de Agerpres. Cu toate acestea, față de 2008, statele care au făcut cele mai mari progrese în reducerea riscului de de sărăcie şi excluziune socială au fost Polonia (reducere de 11 puncte procentuale) şi România (reducere de 8,5 puncte procentuale), mai arată datele Eurostat.
22.Ungaria și-a majorat rezervele de aur de 10 ori, la 31,5 tone, din rațiuni de securitate Ungaria și-a majorat rezervele de aur de 10 ori, la 31,5 tone, într-un efort de a face rezervele mai sigure și de reducere a riscurilor, a anunțat guvernatorul băncii centrale Gyorgy Matolcsy, într-o conferință de presă, citat fiind de Mediafax. Matolcsy a spus că decizia a fost de o importanță economică și națională strategică, și a fost luată la solicitarea premierului Viktor Orban, cu un an în urmă. Anunțul a stârnit uimirea mai multor analiști, relatează Financial Times.
23.Doar 2 din 10 angajați români se consideră loiali firmei la care lucrează Doi din zece salariați români din mediul privat se declară loiali companiei pentru care lucrează, în timp ce 70% spun că ar lua în considerare o schimbare dacă găsesc o variantă mai bună, iar la polul opus, 10% dintre ei nu cred deloc în loialitatea față de un angajator, arată un studiu realizat de UP! Your Service.
24.Unul din 3 români se joacă pe telefon peste cinci ore săptămânal/ Un român din cinci își autoevaluează cunoștințele financiare ca fiind mediocre sau foarte slabe (sondaj) Cu toate acestea, un procent similar nu se informează despre cum să își gestioneze banii, arată datele unui sondaj publicat luni. Doar 17% dintre românii chestionați spun că au cunoștințe financiare medii spre bune, mai arată rezultatele surveyului făcut de Provident Financial România pe un eșantion de 1.265 de respondenţi cu vârste cuprinse între 21 şi 65 de ani, reprezentativ la nivel național. Pe o scară de 1 la 10, de la foarte slabe la foarte bune, o medie de aproape 17% dintre români își evaluează cunoștințele financiare ca fiind medii spre bune. Aproape 40% spun ca au cunoștințe financiare sub medie, pe aceeași scară valorică.
25.Leul rămâne stabil în fața euro în ciuda tuturor problemelor din economia mondială Tranzacțiile de luni din piața valutară au mișcat foarte puțin cursul leului în fața euro, în ciuda turbulențelor internaționale. Guvernul italian se reunește luni pentru a aproba bugetul pe anul 2019 care prevede un deficit de 2.4% din PIB față de cel de 1.8% țintit anul acesta. Principala problemă este că prin modul in care este construit, bugetul va conduce la creșterea datoriei publice a țării care deja este pe la 131% din PIB (procentual, cea mai mare din UE dupa cea a Greciei). Mai sunt problemele legate de Brexit, de alegerile bavareze dar și de ieșirile publice ale Președintelui Trump contra FED.
26.Importurile masive au dus deficitul balanței de plăți la 5,83 miliarde de euro în primele 8 luni din acest an În primele 8 luni din acest an, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 5,83 miliarde de euro, mai mare cu 1.6 miliarde de euro decât în perioada ianuarie - august 2017, arată datele BNR pubicate luni. Cauzele sunt importurile uriașe (deficitul balanţei bunurilor a consemnat un deficit mai mare cu 1,472 miliarde euro), în vreme ce  balanța serviciilor a înregistrat un excedent mai mic cu 123 milioane euro.
27.Bursele asiatice se redresează, chiar dacă cele americane au scăzut pentru a doua zi Bursele asiatice s-au redresat ușor vineri, după căderea de joi, marcând primele câștiguri din ultimele două săptămân, scrie Mediafax. La ora transmiterii știrii, indicele Nikkei era în creștere cu 0,46%, Hang Seng cu 1,79%, CSI 300 (Shanghai) ceșterea cu 1,49%, iar S7P/ASX 200 crescuse cu 0,2%. Piețele americane în schimb au închis sesiunea de joi în scădere, pentru a doua zi consecutiv, Dow Jones și S&P 500 înregistrând minusuri. Indicele Dow Jones a scăzut cu 546 de puncte iar S&P 500 cu 2,1%, cea mai mare scădere consecutivă de la alegerea în funcție a președintelui american Donald Trump în anul 2016.
28.Durata medie a vieții profesionale în România: 33.4 ani, în scădere cu 3 ani față de anul 2000. Tendința este inversă celei din Europa În 2017, durata preconizată a vieții profesionale în Uniunea Europeană (UE) a fost de 36 de ani, cu 3 ani mai lungă decât în 2000, arată datele publicate de Eurostat. Acest indicator cât timp o persoană care are în prezent 15 ani va fi activă pe piața muncii în timpul vieții sale, pentru o anumită țară și an. În cazul României, dacă în anul 2000 un tânăr rămânea activ 36 de ani, în 2017 acesta urma să fie activ doar 33.4 ani. În Europa, Turcia are cel mai mic indicator- 29 de ani, la polul opus fiind Islanda, cu 47 de ani de viață profesională activă.
29.Bursa de la București a deschis în scădere, în linie cu bursele europene Bursa de la București a deschis sesiunea de joi în scădere, în linie cu bursele europene, după ce acțiunile de pe Wall-Street au suferit cele mai mari scăderi din ultimele luni. Temerile investitorilor privind creșterea dobânzilor, a inflației dar și tensiunile comerciale au dus la această evoluție.
30.Reducerea TVA la 5% pentru unele servicii de cazare a fost publicată în Monitorul Oficial. Vezi principalele schimbări aduse În Monitorul Oficial de marți a fost publicată OUG nr.89/2018, ce modifică Codul fiscal dar și alte câteva acte normative. Principala modificare o constituie reducerea cotei de TVA la5% pentru unele servicii de cazare.Vezi aici documentul apărut în Monitorul Oficial.

1 2 3 4 5 6 7 8  ... 157 

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version