Articole scrise de DP


1 - 30 din 5168 rezultate
1.Manifestul academicienilor pentru adaptarea României la era digitală. 12 propuneri concrete Digitizarea sistemului naţional de educaţie, includerea unei discipline de etică în spaţiul digital sau pregătirea strategică de cadre didactice în domeniul “Industry 4.0” sunt doar 3 dintre propunerile Academiei Române privind adaptarea României la era digitală, potrivit unui manifest asumat și transmis de academicieni, în urma unor dezbateri științifice care abordează impactul revoluției tehnologice și măsurile care ar trebui luate în România.
2.Financial Times: Liderul Partidului Național Liberal nominalizat ca viitor premier. Dl. Orban nu are legătură cu premierul ungar Viktor Orban Președintele României, Klaus Iohannis, l-a nominalizat pe șeful partidului liberal, Ludovic Orban, pentru a ocupa funcția de prim-ministru al țării, după ce guvernul social-democrat al țării a căzut săptămâna trecută, scrie FT (poate necesita abonament). Domnul Orban are la dispoziție 10 zile pentru a-și numi cabinetul și a solicita aprobarea Parlamentului și ar putea fi premier până la alegerile legislative din 2020. Dacă nominalizarea sa va fi una cu succes, el va fi al patrulea premier al țării în mai puțin de trei ani.Citește și: Presa internaţională relatează despre desemnarea lui Ludovic Orban ca premier al României
3.Cine sunt laureații Nobelului pentru economie din acest an: o familie de economiști de la MIT (Abhijit Banerjee și Esther Duflo) și un profesor de la Harvard pasionat de demografie Câștigătorii Nobelului în economie (denumirea corectă este ”Premiul pentru științe economice al Băncii Centrale Suedeze în memoria lui Alfred Nobel”) sunt în număr de 3 anul acesta: Abhijit Banerjee, Esther Duflo și Michael Kremer. Primii doi- Abhijit Banerjee (58 de ani), Esther Duflo (47 ani) - sunt soț și soție, ambii profesori la MIT (Banerjee i-a fost îndrumător de doctorat celei căreia i-a devenit soție) și părinții unui copil de 7 ani, iar al treilea - Michael Kremer (55 de ani)- este profesor la Harvard
4.Importurile în creștere și turismul au adâncit deficitul contului curent la peste 7 miliarde de euro Importurile de bunuri din primele 8 luni ale anului au lărgit deficitul contului curent la peste 10 miliarde de euro, iar turismul a contribuit și el cu peste un miliard de euro la deficitul de cont curent, potrivit datelor publicate luni de Banca Centrală. Balanța serviciilor a înregistrat un excedent mai mare cu 357 milioane euro, balanța veniturilor primare a înregistrat un deficit mai mic cu 963 milioane euro, iar balanța veniturilor secundare a înregistrat un excedent mai mic cu 215 milioane euro.
5.Șeful patronatelor bancare: taxa pe activele bancare ar trebui eliminată iar metodologia de calcul a IRCC ar trebui revizuită Considerăm că taxa pe activele bancare ar trebui eliminată iar metodologia de calcul a IRCC (indicele care a înlocuit ROBOR) ar trebui revizuită, a spus sâmbătă Sergiu Manea, președintele Consiliului Patronatelor Bancare și CEO al BCR, în cadrul unei prezentări făcute în cadrul evenimentului “Scoala de vară – sistemul bancar și bazele unui mediu competițional sănătos”, organizat de firma Diplomat Consult sub patronajul Consiliului Concurentei.
6.​BCR efectuează lucrări la sistemul informatic care ar putea duce la intermitențe în funcționarea cardurilor Banca Comercială Română (BCR) efectuează, în această perioadă, o serie de migrări de echipamente hardware, care ar putea afecta funcționarea sistemului de carduri, transmit reprezentanții băncii. Lucrările ar putea duce, sporadic, în perioada următoare, la intermitențe în procesul de autorizare a cardurilor, precum și în cel de funcționare a POS-urilor, adaugă oficiali ai BCR.
7.Prima ședință a Guvernului după ce a fost demis prin moțiune de cenzură. Dăncilă anunță că vrea să aprobe rectificarea bugetară și achitarea facturilor pe PNDL Viorica Dăncilă a anunțat că vrea ca Guvernul să aprobe, în ședința de vineri, mai multe hotărâri ale Executivului prin care să fie aprobată rectificarea bugetară și să fie achitate facturile din PNDL 1 și PNDL 2, scrie Mediafax. „Nu putem să blocăm administrația locală. Eu aș vrea să dăm hotărâre de Guvern să achităm și toate facturile din PNDL 1, PNDL 2. Eu m-aș bucura ca mâine să dau hotărârea de Guvern pentru rectificarea bugetară. Să dau hotărârea de Guvern pentru achitarea facturilor pe PNDL 1 și PNDL 2, pentru că mi-e frică de faptul că următorul Guvern va întrerupe acest program”, a afirmat Viorica Dăncilă, joi seara, la România Tv.
8.BCR, într-o notă destinată investitorilor: Guvernul social-democrat al doamnei Dăncilă și-a văzut retras sprijinul politic . Cele 3 scenarii viitoare După ce a pierdut sprijinul aliaților lor din ALDE în luna august și s-a confruntat apoi cu plecări ale propriilor parlamentari, guvernul social-democrat condus de doamna Dăncila și-a văzut sprijinul politic retras de Parlament, notează analiștii BCR într-o notă destinată investitorilor. Moțiunea de încredere inițiată de opoziție a fost votată de 238 de parlamentari, cu cinci voturi mai mult decât numărul minim necesar. Ce urmează?
9.Deficitul comercial a depășit 10 miliarde de euro după primele 8 luni Deficitul din comerțul exterior al României a depășit 10 miliarde de euro după primele 8 luni din acest an (am exportat în valoare de 45,74 miliarde de euro și am importat de 56,59 miliarde euro), potrivit datelor publicate joi de Institutul Național de Statistică.
10.Financial Times: Draghi a ignorat recomandările interne ale BCE privind decizia de a reporni QE Banca Centrală Europeană a decis repornirea programului de achiziție a obligațiunilor în ciuda obiecțiilor emise de proprii oficiali, un alt semn care confirmă disensiunile existente în cadrul instituției, scrie Financial Times. Comitetul de politică monetară al BCE, care cuprinde tehnocrați din Banca Centrală Europeană și din cele 19 bănci centrale naționale din zona euro, i-au transmis o scrisoare lui Mario Draghi cu doar câteva zile înaintea luării deciziei, recomandând ne-reluarea programului de achiziție, spun trei membri ai comitetului.
11.Leonardo Badea a demisionat din funcția de președinte al ASF, pentru a putea ocupa funcția de viceguvernator al Băncii Centrale Leonardo Badea (PSD) şi-a depus demisia din funcţia de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) începând cu data de 11 octombrie 2019, notează Mediafax. Demisia vine în contextul în care Leonardo Badea va deține, din această toamnă, funcția de viceguvernator al Băncii Naţionale a României (BNR).
12.Grecii s-au împrumutat miercuri la dobânzi negative, o premieră în istoria lor recentă Clubul țărilor plătite pentru a li se împrumuta bani are un nou membru: Grecia, odinioară țara privită drept o gaură neagră a finanțelor. Guvernul elen a obținut miercuri un împrumut de 487,5 milioane de euro pe termen scurt (3 luni) la o dobândă de minus 0,02%, față de +0,1% cu cât se împrumutase în august, scrie Financial Times.
13.Teleormanul, marele câștigător al proiectelor aprobate din Fondul de Dezvoltare și Investiții ​​Cu 26 de proiecte aprobate și finanțări de aproape o jumătate de miliard de lei, județul Teleorman este marele câștigător al proiectelor aprobate de Guvern prin intermediul Comisiei de Prognoză conduse de Ion Ghizdeanu. Pe locul al doilea se află Timiș și Argeș cu câte 25 de proiecte, urmate de Olt, Prahova și Maramureș.Vezi aici lista proiectelor aprobate pentru finanțare de către CNSP.
14.Scăderea salariilor din minerit și pharma a coborât nivelul mediu al salariului net din august cu 75 de lei, până la 3.044 de lei Salariul mediu net a fost în luna august de 3.044 lei, în scădere faţă de luna precedentă cu 75 lei, arată datele publicate marți de Institutul Național de Statistică. Scăderea s-a datorat contracției salariilor din minerit (cu aproape 15%) și din industria farmaceutică (recul de peste 10%). Cele mai mari salarii s-au dat în sectorul de IT, unde salariații iau dublul salariului mediu (6.764 lei lunar), în vreme ce în sectorul confecțiilor salariile sunt la jumătatea celui mediu (puțin peste 1.700 de lei).
15.Marea Britanie deschide prima clinică unde gamerii se pot trata de dependență NHS (National Health Service, sistemul de asistență medicală de stat din Regatul Unit- n.red.) deschide prima clinică de specialitate din țară pentru a-i trata pe copiii și adulții dependenți de jocul pe calculator precum Fortnite, Candy Crush și Call of Duty, scrie the Guardian. Personalul îi va ajuta pe cei cu vârsta cuprinsă între 13 și 25 de ani, a căror viață este afectată de nenumăratele ore de jucat la computer. Începând de marți, medicii și alți profesioniști din domeniul sănătății din Anglia își vor începe activitatea, urmând ca debutul tratamentului să aibă loc de luna viitoare.
16.Propunerea legislativă “anticămătărie”: o expunere de motive cu numeroase denaturări ale adevărului O propunere legislativă privind protecția consumatorilor împotriva dobânzilor excesive, a fost depusă recent la Parlamentul României, scrie consilierul Guvernatorului pe probleme de stabilitate financiară, Cristian Bichi, pe blogul Băncii Centrale. Expunerea sa de motive[i] are însă deficiențe majore, fiind bazată pe un lung șir de afirmații false sau pe argumente care nu sunt relevante pentru contextul economic și social din România. Detalii în continuare.
17.Chiriţoiu, despre fuziunea CEO cu Hidroelectrica: Mi se pare naivă ideea că dacă nu pot să subvenţionez o companie, dacă o amestec cu alta o să pot Fuziunea dintre Complexul Energetic Oltenia şi Hidroelectrica cred că e văzută ca o soluţie pentru a fi susţinută activitatea CEO şi mi se pare un pic naivă ideea că dacă nu pot să subvenţionez o activitate, o companie, dacă o amestec cu alta atunci o să pot, a declarat, pentru Agerpres, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.
18.Chiriţoiu: Discuţiile cu Comisia Europeană privind capitalizarea CEC Bank sunt aproape de finalizare. Cred că acum reuşim Discuţiile cu Comisia Europeană privind capitalizarea CEC Bank sunt aproape de finalizare şi cred că de data asta reuşim, a declarat, sâmbătă, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, la o dezbatere de profil, potrivit Agerpres. "Este a treia oară când statul vrea să capitalizeze CEC. Prima dată era după criză şi Comisia era foarte reticentă. Am mai încercat o dată în 2016, cred, era Anca Paliu ministru (de Finanţe, n.r.) şi părerea mea e că ne-am descurajat prea repede. Acum am început în primăvară discuţia cu Comisia. Suntem aproape de finalizarea discuţiilor. Eu sunt încrezător că o să ne aprobe", a spus Chiriţoiu.
19.Radu Craciun: Cine învârte roata istoriei? ”Am citit zilele acestea cu interes, asa cum o fac intotdeauna, opiniile respectatului profesor Valentin Naumescu in articolul intitulat “Se invarte roata istoriei? De ce pierde teren Vestul in fata Rusiei si Chinei? Razboiul Occidentului contra Occidentului”. Este un articol in care domnia sa isi exprima ingrijorarea si, in mod evident, frustrarea legate de radicalizarea si polarizarea opiniei publice occidentale, ceea ce duce la slabirea societatilor liberale si capitaliste in folosul acelor tari care au ales alte modele politico-economice”, scrie Radu Crăciun pe blogul său.
20.Isărescu: Ar fi mult mai înțelept să ajustăm treptat deficitele decât să lăsăm forțele pieței să o facă printr-o corecție bruscă Disciplina fiscală, politicile economice coerente și un calendar ambițios, dar viabil, ar trebui să favorizeze adoptarea cu succes a euro, astfel încât economia să reziste presiunilor de competitivitate din zona euro. La fel de importantă este reducerea disparităților încă prea mari între regiunile României, deoarece întreaga țară se alătură zonei euro, nu numai Bucureștiul și județul Ilfov, a spus ieri Guvernatorul BNR Mugur Isărescu, într-un discurs în cadrul Bucharest Security Conference. Potrivit acestuia, ”ar fi mult mai înțelept să ajustăm treptat cele două deficite decât să lăsăm forțele pieței să o facă printr-o corecție bruscă”.
21.VIDEO Isărescu: Nu agreăm o apreciere a leului. Ajustările trebuie să vină pe partea fiscală, dar nu suntem visători. Știm că suntem în ani electorali... Dinamica importurilor a mai slăbit și sunt semnale ale unei ușoare ameliorarri. De cealaltă parte avem o ușoară deteriorare a serviciilor din punct de vedere al balanței comerciale. Ar trebui să fim ambițioși, dar cu măsură. Ajustările trebuie să vină pe partea fiscală, dar nici eu și nici membrii CA al BNR nu suntem visători. Suntem în ani electorali!, a spus joi Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, cu ocazia detalierii deciziei de menținere a politicii monetare de azi. Nu agreăm o apreciere a cursului, a mai spus Isărescu.
22.Decizie CJUE: Polonezii care au credite indexate în franci elvețieni și care conțin clauze abuzive pot cere renegocierea contractelor Curtea de Justiție a Uniunii Europene a deschis calea renegocierii creditelor ipotecare indexate în franci elvețieni și care conțin clauze abuzive, într-o cauză în care a fost sesizată de doi cetățeni polonezi. Potrivit experților citați de AFP, decizia CJUE ar putea costa sectorul bancar polonez între 15 și 60 de miliarde de zloți (9,15-11,4 mld euro).
23.Buget 2020. Capcanele din buget de care sunt conștienți toți economiștii, deși nimeni nu știe încă cum va arăta proiectul pentru 2020 Deși mai toate țările vest-europene au deja draftul de Buget pe anul viitor pe care îl dezbat de zor, România nu se grăbește să pregătească acest document fundamental pentru economia țării. Prinși între cancan-uri politice și moțiuni, ai noștri încă așteaptă prognoza d-lui Ghizdeanu de la Comisia Națională de Strategie și Prognoză, care aproape sigur va certifica faptul că ne așteaptă un nou an de creștere economică record. Prognoza va veni într-un moment în care nu se știe ce Guvern va fi la Palatul Victoria.
24.Mirela Călugăreanu, ANAF: Contribuabilii corecți care își achită integral și la termen obligațiile fiscale vor primi bonificații de 3%. Încă nu știm dacă le vom da lunar sau anual Prezentă miercuri la o conferință pe teme fiscale, Mirela Călugăreanu, șefa ANAF a declarat că probabil de anul viitor, companiile care își achită ”integral și la termen” obligațiile fiscale, vor primi o bonificație de 3% din valoarea taxelor plătite. ”Încă nu știm dacă le vom da lunar sau anual”, a precizat Călugăreanu la o conferință organizată de ZF și Țuca, Zbârcea și Asociații.
25.Ionuț Dumitru: Industria românească a intrat în recesiune, cu două trimestre consecutive de scădere economică. Economia decelerează, ca în multe alte țări europene ”Suntem la două trimestre consecutive în care industria a scăzut. Deci din punct de vedere tehnic, industria românească ar fi deja in recesiune. Evoluțiile din industrie sunt foarte influențate cu ceea ce se întâmplă la partenerii noștri comerciali din străinătate. Ceea ce putem vedea destul de clar din grafice este că în România încetinirea este evidentă”, a spus miercuri Ionuț Dumitru la o conferință pe teme economice, organizată de ZF și Țuca Zbârcea & Asociații .
26.Rezervele valutare ale țării au coborât marginal până la 35,42 miliarde de euro La 30 septembrie 2019, rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la nivelul de 35,42 miliarde de euro, față de 35,61 miliarde euro la 31 august 2019, a transmis marți Banca Centrală. Nivelul rezervei de aur este la 103,6 tone, valoarea acesteia fiind de 4,54 miliarde euro.
27.Investițiile străine din 2018 au fost orientate spre comerț, mijloace de transport și prelucrarea țițeiului Fluxul net de investiții străine directe din anul 2018 s-a orientat preponderent spre comerț (1,58 miliarde euro), urmat de industria prelucrătoare (1,36 mld. euro), se arată într-o lucrare publicată luni de Banca Centrală. În cadrul industriei prelucrătoare, principalele activități beneficiare de investiții străine directe au fost mijloace de transport (337 milioane euro), alimente, băuturi și tutun (329 milioane euro) și prelucrare țiței, produse chimice, cauciuc și mase plastice (205 milioane euro), se mai arată în document.
28.Șomajul în rândul tinerilor de sub 24 de ani depășește 16%, adică de cinci ori mai mare decât rata șomajului. Vezi care ar putea fi o parte din motive ​În luna august 2019, rata şomajului a coborât la 3,8% în august, nivel la care fusese și în urmă cu două luni, potrivit datelor transmise luni de Statistică. Potrivit INS, numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani) din luna august a anului 2019 a fost de 343.000 persoane, cei mai mulți fiind bărbați. Din păcate, rata șomajului în rândul tinerilor (15-24 ani) rămâne la peste 16%, după ce din septembrie 2018 coborâse sub acest prag.
29.Analiștii financiar-bancari estimează deprecierea leului la 4,78 lei/euro în 6 luni, majorarea primei de risc a României și cred că în principalele orașe prețurile la imobiliare sunt supra-evaluate În luna august 2019, Indicatorul de Încredere Macroeconomică calculat de CFA România a scăzut la valoarea de 42,8 puncte (pe o scală de la 0 la 100), se arată într-un comunicat transmis miercuri de asociația analiștilor financiar-bancari. Membrii CFA România anticipează un curs euro de 4.8 lei în septembrie 2020 și de 4.78 lei în martie 2020. De notat sunt și înrăutățirea percepției privind evoluția mediului extern, anticipațiile privind majorarea primei de risc a României (aproape 70% dintre participanții la sondaj) și percepția de supra-evaluare a prețurilor imobiliare în principalele orașe din România.
30.Cele 4 proiecte de legi ale lui Daniel Zamfir. Ce s-a schimbat față de vechile proiecte, ce le lipsește și cum stau lucrurile în țările europene După ce a trecut ca liberal o serie de proiecte de lege controversate și a propus apoi ca parlamentar al ALDE alte proiecte care nu au rezistat analizei Curții Constituționale, Daniel Zamfir pare să se bazeze acum pe social-democrați pentru a-și promova noile inițiative legislative, în fapt proiecte mai vechi, dar proaspăt rescrise. Cunoscut pentru atitudinea anti-bănci și anti-BNR, Zamfir reia tema plafonării dobânzilor la credite, cea a conversiei la cursul inițial plus cel mult 20% din devalorizarea leului dar și dreptul consumatorului de a răscumpăra creditul pe care banca i l-a vândut, la prețul ”real”.

1 2 3 4 5 6 7 8  ... 173 

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by
mobile version