Articole scrise de Cristina Cioaba


1 - 12 din 12 rezultate
1.O carte pentru noi Ca fost șoim al patriei și pionier credeam că știu destul de bine ce înseamnă să-ți petreci copilăria și adolescența în comunism. Citind însă memoriile lui Fan Shen, De unul singur. Memoriile unui membru al Gărzilor Roșii (Humanitas, 2021), mi-am dat seama că varianta pe care am trăit-o eu a fost una aproape idilică. Pentru că în cea mai mare parte a timpului îmi puteam vedea de cele ale copilăriei, iar înrolarea obligatorie în organizațiile-capcană puse la cale de partidul unic, deși aveau și ele un aer milităresc-revoluționar, mi se părea totuși un joc, nefiresc și caraghios e drept, dar totuși un joc.
2.Infinitul dinlăuntru Analizându-și la un moment dat propriul parcurs spiritual, Gabriel Liiceanu vorbește despre cele trei vârste ale scrierilor sale: prima vârstă este cea a inteligenței pure, a cărților de tinerețe despre tragic și simbol, când eul afectiv și pasional este cu totul exclus din discurs, urmată apoi de vârsta a doua, a îndrăznelii și impudorii, când eul reprimat își cere dreptul de a ieși în prim-plan și, prin mărturisire, lăsându-se pradă celorlalți, el dezvăluie de fapt „alfabetul universal al muritorului de rând“...
3.Critica literară de tarabă Ultimul volum de versuri al lui Mircea Cărtărescu a stârnit reacții sulfuroase, care scot la lumină de fapt mizeria și sărăcia de idei a criticii literare, mai ales în varianta ei dâmbovițeană și, evident, eternele frustrări ale intelectualimii autohtone.
4.Cronică de carte: Arcașul fără arc Alteritatea ca prag către sine Maestrul zen Ryokan doarme liniștit în coliba sa singuratică. În vremea asta un hoț pătrunde pe furiș înăuntru și se uită cu atenție în jur ca să vadă ce ar putea fura. Dar coliba înțeleptului e cu desăvârșire goală. Și totuși hoțul nu se îndură să plece cu mâna goală. Vede pătura de pe patul pe care dormea Ryokan și încearcă să o tragă încet de sub el. Cumpără această carte de pe Giftbooks.ro
5.CV de parlamentar. De la greață la oroare Știam că politica românească din cei 30 de ani s-a făcut cu cadre din vechea securitate, cu foști activiști de partid de rangul doi. Știam că s-au întins ca o caracatiță în toate domeniile, că au furat și au mințit de dimineața până seara. Îi știam bine pe cei mari, de la Ponta la Dragnea. Vedeam imaginea, dar parcă de la depărtare. Avea ceva schematic.
6.Negaționism de carantină Mi-e din ce în ce mai clar că măsurile dure de prevenire și de stopare a răspândirii coronavirusului au activat toate conspirațiile posibile. Iată câteva instantanee de la firul ierbii: În Piața Victoriei, un domn, altminteri coerent în discurs, vorbește despre o „plandemie“, fiindcă, nu-i așa?, e clar ca lumina zilei că la mijloc nu e un virus, ci un plan bine pus la punct de mai marii aflați la butoanele lumii. Ei vor o nouă ordine mondială. Nu e clar cum anume ar arată lumea în viziunea lor, dar sigur e că totul a ieșit din mintea unora de teapa lui Bill Gates (interesat e că i-a luat locul lui Soros).
7.Despre aroganțe și alte vanități Am votat în primul tur cu Barna mai mult din calcul politic decât din convingere. Am crezut chiar că e posibil un tur doi fără PSD. Iată că m-am înșelat. Dar, în mod cu totul surprinzător, abia pierzând, Barna m-a câștigat de partea lui. Sub avalanșa de reproșuri, omul a rămas același. Sincer, fără fardurile groase ale politicianului, neipocrit. Toți vor să-l vadă în genunchi, plângându-și aroganța, turnând-și cenușă în cap.
8.Cui îi e frică de Mihai Șora? De câteva zile nu reușesc, oricât de mult m-aș strădui, să înțeleg de unde, cum și de ce s-a stârnit valul de furie&ură împotriva unui filmuleț de reclmă în care un om vorbește despre bucuria de trăi în libertate după ce a cunoscut o viață întreagă ce înseamnă lipsa ei. Și eu am cunoscut această lipsă, puțină vreme și, cu toate că nu am făcut pușcărie, nu am fost urmărită, persecutată, torturată, totuși am simțit pe pielea mea frica, frigul, foamea. Și asta m-a făcut să sufăr.
9.Eroism și neputință. Cazul unui procuror Acum câțiva ani, Germina Nagâț, cercetătoare CNSAS, a ținut o conferință la Teatrul Național din București pe tema arhivelor fostei Securități 1. Mi-a rămas în minte observația pe care o făcea cu privire la felul în care românii se raportează la regimul comunism. Totul pornea de la constatarea unei evidențe: din cele 3 milioane de dosare, 1.300.000 sunt dosare informative, mai exact de urmărire, 160 000 sunt de incriminare penală din cauze politice, adică dosare politice.
10.Trecutul care ne bântuie Unul dintre ultimele evenimente ale lunii decembrie din anul ce tocmai a trecut mi-a rămas adânc întipărit în minte. În seara de sâmbătă, 22 decembrie a fost organizat un marș de comemorare a eroilor din 1989. În anii din urmă, aceste comemorări mi-au lăsat un gust de cenușă.
11.Scriitorii de manuale Ce înseamnă să fii scriitor de manuale în vremurile noastre? Înseamnă, în primul rând, să ieși din tagma autorilor de tot felul. Înseamnă să devii unic, să publici la editura unică, manualul tău să fie unic. S-a spus că manualele acestea sunt unice pentru că stau sub zodia erorii. Dar nu e așa. Eroare e când știi și greșești. Când ai o scăpare. Dar când greșești la tot pasul, când greșești sistematic, nu mai e vorba de eroare, ci de impostură.
12.Cui ii e frica de CNA? Nimanui. Si cu atat mai putin celor care incalca sistematic, seara de seara, legea pe care aceasta institutie e menita sa o aplice. Ei isi fac mai departe treaba pentru care au fost tocmiti. Daca cumva ai nesansa sa intri in dizgratia vreunuia dintre realizatorii posturilor cu rating (adica cu aparat de propaganda bine pus la punct), ai incurcat-o. Seara de seara se vor ocupa de tine: vei intra in zoologie printre speciile cele mai ignare, vei fi tavalit intr-un amestec de laturi si otravuri, vor fi trasi in mocirla, alaturi de tine, toti cei apropiati, soti sau sotii, mame, tati, frati, surori, fii, fiice, rude de toate gradele, prieteni.


ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by