Articole scrise de Cristian Sima


1 - 11 din 11 rezultate
1.Ravasul englezesc (partea I) Parasind intempestiv reuniunea de la Bruxelles a celor 27 de sefi de state si guverne ale tarilor UE, primul-ministru britanic David Cameron i-a lasat presedintelui francez Nicolas Sarkozy un ravas ascuns intr-o sticla de sampanie:  Cher Nicolas,Je suis venue te dire que je ne reste pas, que je ne reviendrai pas… Par dela les remords et les regrets, essaie de me pardonner de ne pas pouvoir etre celle que tu souhaitais.
2."Forcing Germanic stringency into PIGS’ bookkeeping is as utopian as turning a hyperactive child into a mime" Many European countries are currently being faced with domestic and foreign debt crisis. The history of the twentieth century has taught us that there are only eight ways to get out of such crises: increasing the tax base, cutting expenditures, lowering interest rates, creating hyperinflation, rescheduling debt, securing foreign aid, demanding a moratorium, achieving rapid economic growth – or waging a war.  
3.Cristian Sima: "Impunerea fortata a rigurozitatii germane in tarile din PIGS este o tentativa la fel de utopica precum aceea de a transforma un copil hiperactiv in mim" Multe dintre tarile europene se confrunta in prezent cu criza datoriilor publice interne si a datoriilor externe. Istoria secolului XX ne-a invatat ca exista doar opt modalitati de a iesi din astfel de crize: cresterea bazei de impozitare, reducerea cheltuielilor, scaderea ratelor dobanzilor, crearea de hiperinflatie, reesalonarea datoriilor, solicitarea ajutorului extern, decretarea unui moratoriu, realizarea unei rapide cresteri economice... sau declansarea unui razboi.
4.Solomon Marcus, posibil terapeut al invatamantului romanesc Cu peste 30 de ani in urma faceam parte dintr-o asa-zisa generatie de aur a matematicii romanesti, generatie care a dominat Olimpiadele Internationale de Matematica la sfarsitul deceniului al optulea. Odata ajunsi pe bancile facultatii de matematica, nu ne doream altceva decat sa acumulam informatie, sa ne insusim cat mai multe teoreme si demonstratii. Atunci, in 1981, l-am cunoscut pe domnul profesor Solomon Marcus, care tinea cursul de analiza matematica la anul I.
5.Drama nationala, provocata de un artificiu contabil Taierea salariilor si a pensiilor vine din faptul ca FMI nu a acceptat rostogolirea datoriilor practicata in bugetul nostru de stat. In discutiile cu FMI (de miercurea trecuta - cand nimeni, nici din echipa noastra si nici de la FMI, nu putea preciza ce masuri vor fi luate, desi mass-media dadea drept certa cresterea TVA si a impozitului pe profit) momentul de cumpana a aparut deoarece partile aveau opinii diferite despre cifra deficitului bugetar; noi sustineam ca, in cel mai rau caz, vom inregistra un deficit de 6,9%, in timp ce FMI sustinea ca, in cel mai bun caz, deficitul s-ar situa la 9,9%.
6.Anschluss-ul modern se numeste bailout Martie 1938: Sub presiunea Germaniei fasciste si a Partidului National Socialist austriac, cancelarul Kurt Schuschnigg incearca sa organizeze un referendum pentru a intreba poporul austriac daca vrea sau nu sa se uneasca cu Germania. Pe 11 martie, nazistii austrieci organizeaza o lovitura de stat, urmata a doua zi de anexarea Austriei, eveniment ramas in istorie sub numele de Anschluss. Pe 12 martie 1938, sub privirile indiferente ale restului Europei, incolteau semintele celei mai mari conflagratii mondiale.
7.S-a schimbat schimbarea Logica hâtra a poporului roman si-a dovedit performanta milenara pe 6 decembrie, cand nimeni nu mai credea in puterea romanilor de a rationa corect. Principiul logic care a guvernat la urne, duminica, a fost "negarea negatiei".
8.Cresus sau Midas? Publicarea la editura Fayard a acestei halucinante “povesti”, o istorie secreta a crahului din septembrie 2008, a devenit evenimentul editorial al anului la Paris, unde s-a lansat deja expresia “celebru precum Cresus”. “Cine se afla in spatele pseudonimului Cresus?”, iata un subiect dezbatut mai intens decat criza economica, scrie Cristian Sima in postfata volumului "Confesiunile unui bancher toxic", aparuta la editura Publica.
9.Domozina trece Rubiconul Am asistat aseara, ca telespectator, la una din primele dezbateri din campania electorala. Candidatii se acuzau reciproc, publicul si moderatorii se intreceau intr-un desuet populism. Totul parea vechi, prafuit, anost, doar calupurile de publicitate ne mai aminteau ca suntem la 20 de ani de la revolutie. Plictisit, ma pregateam sa schimb canalul si sa las zarurile sa decida cu cine voi vota, cand m-a oprit interventia surprinzatoare a unui tanar ziarist. Acesta a avut curajul sa treaca Rubiconul care desparte indolenta noastra de a mai schimba ceva de interesul lor de a ne pacali mereu.
10.America fara crize, ca si crestinismul fara iad Economia mondiala e zguduita de aproape un an de o criza financiara fara precedent, atat ca forma cat si ca amploare. Criza subprime, un fel de joc piramidal cu case si ipoteci, a pornit de pe ecranele calculatoarelor de pe Wall Street si de la cele trei burse din Chicago.Astazi, prima corespondenta din New York. Vor urma articole din San Francisco, Chicago si Honolulu
11.Regulile de tranzactionare a noului produs derivat al BVB Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat, joi, regulamentele de functionare a pietei contractelor la termen si tranzactionarea instrumentelor derivate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Piata derviatelor va fi inaugurata oficial dupa finalizarea operatiunilor de testare si autorizare ale participantilor (brokeri, banci de decontare, membrii compensatori) si dupa implementarea procedurilor de acces la operatiunile si platformele specifice. Aceasta va debuta cu tranzactiile la termen (futures) avand ca activ suport indicele BET, calculat de BVB, care are in componenta 10 actiuni.


ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by