Articole scrise de Cristian Presura


1 - 15 din 15 rezultate
1.Despre modelul standard al particulelor și metoda cercetării „O criză în fizică! Modelul standard este greșit!”, sugerează câteva titluri din presă, în urma anunțului că Large Hadron Collider a măsurat o violare a predicțiilor modelului standard al particulelor elementare. De fapt, noile rezultate nu sunt pe deplin surprinzătoare. Ele întăresc măsurători mai vechi: modelul standard al particulelor elementare trebuie extins, eventual cu o nouă forță fundamentală. Atenție, nu este vorba că modelul actual să fie greșit, ci ca el să fie îmbunătățit.
2.Calculator cuantic personal pentru 5000$ Bine, calculatorul acesta cuantic are doi qubiţi. Este sau nu primul calculator cuantic personal? 1. Ce este un calculator cuantic? Calculatorul cuantic este o evoluţie firească a celui clasic. Într-un procesor clasic, unitatea de memorie este un bit clasic (0 sau 1) iar procesarea este serială. Dacă, de exemplu, calculatorul clasic trebuie să afle câte pisici se află într-un set de fotografii, acesta caută, pe rând, în fiecare dintre fotografii şi adună rezultatul.
3.VIDEO „Am purtat două măşti timp de 6 ore pentru a arăta că saturaţia sângelui nu scade”. Experimentul care demontează unul din miturile din jurul pandemiei de SARS-Cov-2 Astăzi, există nenumărate mituri în jurul pandemiei SARS-Cov-2. Unul dintre ele spune că, dacă purtăm mască, ne scade saturaţia în oxigen a sângelui. La prima vedere, pare logic: o parte din aerul expirat rămâne în interiorul măștii şi el este inhalat la loc. Pentru că are o concentrație mai scăzută de oxigen, va scădea automat şi concentraţia de oxigen care ajunge în sânge (numită în termeni de specialitate "saturaţia sângelui"). Unii folosesc acest argument pentru a evita purtarea măștii. Dar este adevărat?
4.Cine a descoperit teoria relativității, Einstein sau Eminescu? VIDEO Ştiaţi că, în poeziile lui Eminescu, se găsesc indicii ale teoriei relativităţii ? Că sunt sugestii ale unor concepte din mecanica cuantică? Că manuscrisele lui Eminescu conţin celebra formulă a lui Einstein E=mc2, cu zeci de ani înainte ca ea să fie descoperită ? Să fi descoperit Eminescu teoria relativităţii, înaintea lui Einstein? Haideți să lămurim misterul !
5.Scrisoare deschisă către tatăl și politicianul Claudiu Manda Bunica mea sintetiza în cuvinte simple drama vieții: “De unde venim, nu știm; unde ne ducem, nu știm”. La un capăt, credinciosul caută dovezi care să îi întărească actul de credință. La celălalt capăt, omul de știință, confruntat cu materialismul științei moderne, trăiește cu speranța unui “altceva” . Despre acest al doilea aspect am discutat într-un interviu la Hotnews. Am spus cât de greu este de acceptat acest materialism al științei, dacă îl extrapolezi în viață noastră, pentru că atunci ai concluziona că nu e nicio diferența între un copil și un laptop.
6.Unde am gresit la Stalingrad? Nu vreti sa stiti ce este in sufletul lui Dragnea acum, care se chinuie mental ca Hilter cu intrebarea ce-i facea noptile albe: “Unde am gresit la Stalingrad?”. Pentru ca Dragnea este un smecher de cartier ajuns sa controleze o tara, asa cum Hitler a fost un simplu sergent, ajuns temporar conducatorul intregii Europe. Astfel de oameni nu au capacitatea de a pune pune lucrurile in perspectiva, nu sunt ca imparatul Marcus Aurelius care isi amintea in fiecare zi ca hainele de imparat sunt temporare si el va muri nu ca imparat ci ca un simplu om.
7.Curiozitatea, povestea şi ecuaţiile Primesc des întrebarea „Cum să predăm fizica?”. De obicei evit să răspund, deoarece nu sunt profesor (ca să predai cu succes trebuie în primul rând să îţi cunoşti elevii). Prefer întrebarea „Cum să comunicăm științele exacte?”. Aici, răspunsul meu nu diferă de cel folosit de cercetători, cum ar fi Einstein sau Newton: stârnește curiozitatea, imaginează povestea şi construiește ecuaţiile. Iar primele două etape fac parte natural din structura copiilor.
8.Statul paralel cu ştiinţa sau povestea pilelor Karpen Recent, Ministerul Cercetării a făcut o gafă. Încercând să provomeze rezultatele inventatorilor români la Salonul de Inventică de la Geneva, a emis un comunicat de presă ce face referire la „pila Karpen inventată în 1950 de Nicolae Vasilescu Karpen, un perpetuum mobile care generează energie la nesfârșit fără a primi vreo intervenție din exterior”. Desigur, o astfel de frază nu trebuia să scape niciunui funcţionar de la minister, fie el ofiţer de presă, secretar sau portar. Este evident pentru oricine (trecut prin şcoală) că nimic nu poate genera energie la nesfârşit „fără a primi vreo intervenție din exterior”.
9.Gravitatia cuantica, testabila in laborator? Iubesc fizica atunci cand ma duce in lumi exotice. Alergand intre serviciu si casa, osciland intre un ecran de sticla si altul de plastic, am prea usor senzatia ca povestile lor formeaza intreaga lume. Galagia ascunde ganditorii care construiesc lumea de maine, tot asa cum zgomotul bataliilor mari ale istoriei a ascuns ganditorii ce au construit lumea noastra. Iar azi, cei mai avansati sunt cei care studiaza gravitatia cuantica.
10.Stiinta - subterfugiu si scapare pentru penali? Am facut un doctorat "pe bune"; acolo am invatat sa iubesc stiinta, si tot acolo am invatat ca, pentru a publica ceva respectabil, trebuie sa muncesti pe branci. Motivul este simplu: orice cercetator are ambitia de a descoperi ceva nou in lume, de a afla primul ceea ce nu stie nimeni. Acesta dorinta, numita trivial "curiozitate", este motorul principal al dezvoltarii cunoasterii, care la randul ei este factorul principal de progres material si spiritual al omenirii... Ceea ce vad insa in Romania, mai ales in ultimele zile, ma lasa perplex.
11.Fizica, copilul pierdut al filozofiei Husserl ne aduce aminte ca fizica (si stiinta, in general) s-a nascut in Renastere, ca o ramura a filozofiei. Pe atunci, filozofii duceau cu ei idealul antic al modului de existenta ¬filozofic¬. Husserl: ¬In temeiul unui platonism renascut, in Renastere, nu insemna ca trebuie sa te reconfigurezi doar pe tine insuti, ci intreaga lume universala¬. Rolul filozofului care studia stiinta (ca fizicianul), era acelasi: in agora! El era un indrumator al oamenilor, ca un fel de preot al ratiunii.
12.Unde gravitationale au fost confirmate. Si ce daca? Probabil ati auzit deja: interferometrele LIGO au masurat experimental unde gravitationale, sosite de la doua gauri negre care au fuzionat. Undele gravitationale sunt unduiri ale spatiului, asemanatoare valurilor care se formeaza pe suprafata unei ape. Ceea ce a detectat insa LIGO a fost, mai degraba, un tsunami!
13.Stiinta.info: Un nou element de circuit electric poate revolutiona arhitectura computerelor In afara de rezistenta, condensator si bobina, iata ca acum este readus la viata un alt element pasiv al circuitelor electrice: memristorul. Acesta poate revolutiona arhitectura noilor computere.
14.Stiinta.info: Detectia bolilor din simpla respiratie Boli ca astmul sau problemele renale pot fi detectate din aerul expirat de o persoana, masurand in acelasi timp multiplele componente moleculare ce sunt indicative pentru boala, ne arata un studiu stiintific publicat recent in revista Optics Express, care foloseste o tehnica inventata de un roman.
15.Stiinta este tot atat de personala ca si religia (de Cristian Presura) Religia este riscul asumat al adevarului ultim, iar stiinta este certitudinea pasilor marunti catre el. Vom discuta in continuareunele dintre aspectele care fac stiinta tot atat de personala ca si religia.


ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by