Articole scrise de Cristian Pirvulescu


1 - 30 din 50 rezultate
1.Gaina cu oua de aur (Cristian Pirvulescu) Votul din 30 noiembrie 2008 pare sa transforme radical imaginarul electoral – totusi atat de bogat – al societatii romanesti. Desi reprezinta o traditie venerabila, cumpararea alegatorilor a atins, o data cu cazul Stefanesti – Ilfov, cote nebanuite. Astazi cumpararea voturilor nu mai e un simplu detaliu tehnic, o adaptare a politicii la capitalismul de piata damboviteana, ci o forma de practica sociala cu valente simbolice si antopologice.
2.Fictiunea istorica: razboiul sfant (de Cristian Pirvulescu) In contextul unei crize generalizate care trimite – nu doar din perspectiva economica si sociala, ci si politica – la perioada interbelica, subiectele sensibile trebuie tratate cu precautie. In astfel de imprejurari, cuvinte altadata neutre sau nevinovate devin arme redutabile. Iar acum, cand iluzia ideologica potrivit careia istoria e lineara si nerepetitiva a suferit, ca in ultima vreme, o serioasa corectie, demonii trecutului par mai reali decat oricand.
3.Teoria conspiratiei (de Cristian Pirvulescu) Desi cei mai multi nu vor sa recunoasca, spectrul crizei anilor ’30 ni se infatiseaza ca un avertisment. Ca si cand nu am fi avut nimic de invatat din istorie, repetam cu seninatate greselile trecutului. Si vorba lui Hegel (la care trimit cu admiratie sustinatorii teoriei sfarsitului ideologiei), "viclenia istoriei" face ca lucrurile sa nu semene chiar intru totul.
4.Libertatea de a fi cumparat (de Cristian Pirvulescu) Dupa doua decenii de tranzitie fara tel precis, ne-am infundat in asa masura in cel mai trivial consumatorism, ca deja vedeam efectele perverse. Caci, daca exista doar ceea ce poate fi consumat, iar adevarul nu e chiar cel mai popular produs de consum, adevarul va fi eludat. In schimb, ceea ce poate fi cumparat devine prin aceasta util, deci adevarat. Inclusiv votul. Ne-au dovedit-o, daca mai era nevoie, alegerile locale, cand cumpararea voturilor nu a mai fost un fenomen ascuns, ci vizibil.
5.Haosul bine temperat (de Cristian Pirvulescu) Dupa lunga iarna bipolara din timpul razboiului rece si o relativ scurta tranzitie monopolara, se pare ca urmeaza haosul. In locul pluralismului mult asteptat, dezordinea cuprinde lumea. Nu doar militar sau politic, dar si economic modelul american se clatina si, odata cu el, o viziune asupra lumii.
6.Fictiuni sociale: educatie fara politica (de Cristian Pirvulescu) Pe masura ce data alegerilor se apropie, partidele se asaza disciplinat in ordine de batalie. Deja, dupa cele trei confruntari electorale din ultimul an si jumatate, acesta a devenit un fel de exercitiu curent. Fara prea mare tragere de inima, lideri si militanti se pregatesc pentru o noua infruntare. Si, chiar daca unii mai spera inca, cu disperarea muribundului, ca va fi eliminat pana la alegerile din toamna abominabilul colegiu uninominal, lumea s-a obisnuit cu ideea ca nu prea mai sunt multe de facut in acest sens.
7.Ivan Denisovici in postcomunism (de Cristian Pirvulescu) Vi-l aduceti aminte pe Ivan Denisovici? Aproape uitasem de acest personaj cand, acum o luna, moartea lui Alexander Soljenitin mi l-a readus in atentie. Am realizat atunci ca, dincolo de aparentele tranzitiei, postcomunismul nu ne-a vindecat de sindromul Ivan Denisovici Suhov. Nu pentru ca zidurile gulagului, pazite de soldatii indoctrinati, ne-ar fi limitat miscarile, ci pentru ca inchisoarea ne-a cuprins pe toti si ne-a impus cadenta ei.
8.Tara nimanui (de Cristian Pirvulescu) Prea putin pregatita sa reziste unui capitalism primitiv si vulgarizat cu sistem de popularizatori care au trecut cu dezinvoltura de la propaganda socialismului stiintific la exultarea virtutilor economiei private – tot asa cum si-au schimbat Daciile 1300 pe limuzine ostentativ de scumpe si apartamentele pe vile –, Romania face impresia unei comunitati in deriva.
9.Simtul discret al puterii (de Cristian Pirvulescu) Abia s-a terminat Campionatul European de fotbal ca acum a venit randul Olimpiadei. Ca un autentic suveran postmodern, sportul nu isi pierde vremea cu amanunte. Marsul sau continua, orice ar fi. Iar cand sportul vorbeste, muzele ar trebui sa taca!  
10.Fictiunea ideologica: nationalismul ortodoxist (Cristian Pirvulescu) Dupa 1989 nationalismul a fost substitutul perfect al ideologiei. Simplu, usor de manipulat, maleabil si percutant ca o arma usoara intr-un razboi de gherila, nationalismul – de la varianta hard cu care PRM a defilat in pas de gasca dupa 1991 pana la variantele soft adoptate de celelalte partide – a dominat viata politica romaneasca si i-a determinat principalele repere.
11.Fictiunea autonomista: cazul maghiar (de Cristian Pirvulescu) La ultimele alegeri locale, tema autonomismului comunitar in varianta sa cea mai cunoscuta, cea maghiara, a esuat intr-un localism lipsit de viziune. Incet, acest leit-motiv al politicii postdecembriste, fara sa dispara cu totul, a trecut pe un plan secundar.
12.Fictiunea juridica (de Cristian Pirvulescu) Pentru politicieni, de oriunde ar fi acestia, justitia e doar o fictiune. O conventie buna pentru public larg si putin cam naiv, dar nefunctionala intr-o lume in care profitul e obiectivul principal. Aflandu-se, vorba lui Nietzsche, "dincolo de bine si de rau", autonomi fata de o morala pe care nu o inteleg si nici nu o pot practica, politicienii nu sunt dispusi sa raspunda in fata vreunei instante independente, ci doar in fata egalilor lor
13.Democratia fara votanti (de Cristian Pirvulescu)  Intre ratele mari de prezenta la urne de la inceputul anilor ’90 si absenteismul de astazi se intinde o istorie politica si sociala traumatizanta. Reteta electorala romaneasca - mult spectacol, putine idei si ceva violenta - a indepartat cetatenii de scena publica pana intr-acolo incat acestia, printr-un fel de mecanism imunopolitic, au ajuns sa respinga grefa democratica, cel putin in varianta ei electorala.
14.Doua partide si ceva (de Cristian Pirvulescu)  Alegerile locale din 1 iunie 2008 au contribuit, fie si partial, la clarificarea ierarhiei politice. si daca PD-L a reconfirmat, oarecum previzibil, pozitia de lider ocupata inca de la alegerile europene, fara insa sa se impuna, iar PNL a reusit sa isi consolideze pozitia de arbitru, PSD, prezentandu-se fracturat in fata propriului electorat, a pierdut nu doar cateva dintre redutele sale traditionale, dar a ratat startul sprealegerile parlamentare. Chiar si asa, dupa aceste alegeri locale se contureaza din ce in ce mai clar un sistem cu doua partide si jumatate.
15.Vârsta maturităţii turmentate (de Cristian Pirvulescu) Pe 20 mai s-au implinit 18 ani de la primele alegeri libere din Romania. Sa fi scapat intre timp electoratul roman de stigmatul Duminicii Orbului? Greu de spus, caci varsta maturitatii electorale ne gaseste intr-un moment de indiferenta civica si indecizie politica. Nimic din efervescenta tineretii abia incepute. Sa fi fost copilaria democratiei romanesti atat de traumatizanta?
16.Fictiunea democratiei locale (de Cristian Pirvulescu) Una din explicatiile tranzitiei bolnave si a reformei poticnite pe care am parcurs-o dupa caderea comunismului se gaseste in consolidarea celor mai retrograde tendinte din societatea romaneasca, in special la nivel local. Ca un fel de revansa in fata comunismului centralizator, fostii activistii locali, fie de la partid, fie din agricultura, profitand de luptele interne din FSN, si-au intarit pozitiile si au reusit sa isi conserve, ba de multe ori chiar sa isi creeze autentice feude administrative.
17.Revoltele foamei (de Cristian Pirvulescu) Obsedati de un prezent continuu, consumatori aproape fericiti imbulziti in supermarketurile devenite locuri de pelerinaj ale unui nou cult, halucinati de o politica autohtona pe cat de provinciala pe atat de parazitara, ne-am putea lua totusi ragazul, macar intre Paste si 1 Mai, pentru a reflecta asupra problemelor sociale.
18.Prioritatea de stinga (de Cristian Pirvulescu) Dupa esecul celei de-a treia cai blaieriste, noua dinamica ideologica imprimata de zapaterism readuce stinga in prim-plan. Reusita socialistilor spanioli, rezultatul bun al colegilor lor francezi dupa primul tur al alegerilor municipale si cantonale de duminica, victoria unui comunist la presedintia Ciprului sau energia debordanta a partidului Stingii (Die Linke) in Germania, ba chiar si traseul riscant, dar curajos asumat de democratii lui Walter Veltroni, indica revigorarea stingii occidentale.
19.Cursa cu obstacole (de Cristian Pirvulescu) Cu cateva luni inaintea alegerilor la termen, spectrul anticipatelor este iarasi agitat. Dar de data aceasta pare ceva serios. Pentru prima data, toate partidele din blocul antiprezidential par interesate de subiect. si atunci justificarile abunda. In fond, alegerile anticipate se practica peste tot. Nu au fost chiar la inceputul lunii ianuarie organizate alegeri prezidentiale in Georgia? si, datorita crizei din Italia, nu vor fi alegeri anticipate in aceasta tara in aprilie?
20.Metamorfoza uninominalului (de Cristian Pirvulescu) Jocul cu reforma electorala, cu episoadele sale guvernamentale, parlamentare si referendare a divizat atit lumea politica, cit si societatea romaneasca.
21.Frica bine orchestrata (de Cristian Pirvulescu) Din cand in cand, cu sistem, frica este plasata in centrul sistemului politic. Sunt insa frici si frici. Caci intre frica de arbitrariu, care a influentat geneza sistemului constitutional modern, si frica de celalalt, care provoaca reactii virulente de ostilitate fata de strainul din comunitate, distanta este enorma. Iar intre fricile politice, cele identitare frizeaza cel mai des panica.
22.Diavolul si „bunul roman“( Cristian Pirvulescu) Diavolul, acest personaj malefic - ingerul cazut - menit sa scindeze (etimologic, diabolein inseamna a separa) unitatea lumii, a devenit o prezenta mediatica constanta. Si nu doar ca un simplu argument intr-o demonstratie oarecare ori ca o ilustrare a unei perceptii, ci ca o persoana substantiala.
23.O noua orientare? (de Cristian Pirvulescu) Simuland, uneori cu indemanare, interesul pentru marile subiecte, politicienii nu doar ca nu mai sesizeaza grotescul situatiei, dar il si promoveaza. Cu un guvern care rezista nu pentru ca are sustinere, ci pentru ca nu exista alternativa, cu un presedinte care mizeaza totul pe conflict, cu parlamentari care compromit institutia pe care o reprezinta, Romania supravietuieste. si atunci, incotro se indreapta politica romaneasca?
24.Puterea exemplului (de Cristian Pirvulescu) Ca in Romania febra electorala a transformat alegerile locale intr-un examen decisiv o dovedesc, intre multe altele, si scandalurile politice ale inceputului de an.
25.Cotidianul: Blow-up (de Cristian Pirvulescu) Blow-Up, operatiune prin care un detaliu este marit succesiv, un filmde Michelangelo Antonioni si totodata o invitatie la analiza raporturilor dintre iluzie si realitate intr-o epoca in care tehnica striveste „corola de minuni a lumii“.
26.Romania Libera: Cum poti manipula opinia intr-o democratie? (de Cristian Pirvulescu) Daca privesti doar la televizor, constati ca in tara domneste haosul. Dar, desi tara virtuala nu pare sa mai functioneze, tara reala continua, parca in virtutea inertiei, sa mearga. Distanta dintre cele doua Romanii sa fie rezultatul unei strategii de marketing ale unor corporatii interesate doar sa creasca profitul, al unui proiect politic sau, pur si simplu, o reflexie a contextului? Sa fie toata aceasta operatiune o alta fata a propagandei?
27.Un an irosit (de Cristian Pirvulescu) Odata obiectivul atins, conflictul politic intern a acoperit cu zgomotul sau asurzitor totul. In acest vacarm, „Oda bucuriei“ nu avea cum sa se mai auda. Si, de altfel, nici nu existau urechi exersate pentru a-i percepe sensul. Inca din ianuarie, la doar citeva zile dupa aderare, incepea intempestiv scandalul „biletelelor“ care a dat nu doar directia, ci si intensitatea razboiului politic romano-roman. Dupa un an, trupele stau tot cu arma la picior, gata de lupta.
28.Romania Libera: Un partid, doua doctrine (de Cristian Parvulescu) In urma cu mai bine de un deceniu China populara a acceptat, pentru a facilita integrarea Hong Kong-ului, principiul "un stat, doua sisteme". La doar o saptamana dupa referendumul pentru uninominal si alegerile europene, viata politica romaneasca cunoaste o noua dezvoltare prin care se urmareste impunerea unui sistem bipolar, daca nu unul bipartidist.
29.Referendumul, uninominalul si democratia (de Cristian Pirvulescu) Referendumul privind scrutinul uninominal ne obliga sa raspundem, vrand-nevrand, unei intrebari esentiale: ce fel de democratie vrem in Romania? Iar politizarea excesiva a campaniei pentru referendum, ca si paralelismul acesteia cu campania pentru alegerile europene, nu poate favoriza o decizie in deplina libertate si cunostinta de cauza a electoratului.
30.Cetatenie intezisa (de Cristian Pirvulescu) Interzicand publicarea sondajelor de opinie politicienii au proscris politica. Caci fara accesul liber la informatii politica se dilueaza, reducandu-se la cel mai insipid exercitiu administrativ.

1 2 

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by