Articole scrise de Cristian Orgonas


1 - 30 din 1056 rezultate
1.Cum au evoluat preturile pe piata imobiliara anul trecut In trimestrul trei al anului trecut, potrivit datelor publicate marti de Eurostat, preturile pe piata imobiliara din Romania erau cu 2,4% mai mici decat in trimestrul doi, si cu 0,8% mai mari fata de trimestrul trei din 2012, aceasta fiind prima crestere anuala a preturilor de cand Institutul National de Statistica a inceput colectarea datelor, respectiv de la inceputul anului 2009, scrie Cristian Orgonas, pe blogul lui.
2.Universitatile private intre 2008 si 2012: evolutia veniturilor, a profiturilor si a numarului de studenti Numarul studentilor cuprinsi in invatamantul privat a crescut semnificativ in perioada 2000-2008, insa criza economica si reducerea ratei de promovare a examenului de Bacalaurat au determinat o scadere abrupta a populatiei scolare pe acest segment educational, evolutie care a dus si la o scadere dramatica a veniturilor si profiturilor inregistrate de universitatile private, scrie Cristian Orgonas, pe blogul lui.
3.Cat timp ii trebuie unui salariat mediu sa adune 100.000 euro in contul de pensie? Foarte probabil, multi dintre salariatii romani isi pun intrebari legate de sustenabilitatea actualului sistem de asigurari sociale, mai ales in situatia in care raportul salariati/pensionari va ramane mult timp subunitar, iar in 2030-2035 vor iesi la pensie aproape 2 milioane de persoane nascute intre 1967 si 1970, scrie Cristian Orgonas, pe blogul lui.
4.Efectele crizei: populatia si-a restrans cheltuielile in ultimii 4 ani, si a economisit 15,6 miliarde euro Criza economica din ultimii 4 ani a determinat nu numai o scadere a veniturilor, ci si o restrangere a cheltuielilor populatiei, efectul fiind o crestere a economiilor cu aproximativ 15,6 miliarde euro intre 2009 si 2012, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.Citeste si: Efectele crizei: veniturile romanilor in 2012 au fost cu 2 miliarde de euro mai mici decat in 2008
5.Cum au evoluat in ultimii 10 ani profiturile si pierderile celor mai mari banci din Romania In anul 2008, sistemul bancar romanesc in ansamblul sau a inregistrat un profit net de 4,4 miliarde lei sau 1,2 miliarde euro, iar in 2012, potrivit datelor BNR, pierderile au ajuns la 2 miliarde lei, respectiv 0,45 miliarde euro, evolutie ce arata schimbarile dramatice prin care a trecut economia romaneasca in ultimii ani, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.
6.Cateva cuvinte despre situatia din Cipru Problemele cu care se confrunta Cipru in prezent au adus aceasta mica tara in atentia tuturor, si i-au determinat pe unii dintre analisti sa puna din nou in discutie viitorul monedei euro. Mai mult, conditiile puse de Bruxelles in schimbul acordarii unui ajutor financiar au generat multa tensiune, fiind pentru prima data cand deponentii sunt pusi sa plateasca pierderile inregistrate de banci. In tot acest context, iata cateva idei personale despre acest subiect, scrie Cristian Orgonas pe blogul Businessday.ro.
7.Brain drain: ce putem face pentru a reduce migrarea inteligentei, si pentru a ii determina pe tineri sa se intoarca in Romania? Una dintre marile probleme cu care statele mai sarace se confrunta este migrarea inteligentei catre tarile dezvoltate, evolutie care genereaza un impact semnificativ asupra perspectivelor de dezvoltare economica pe termen lung. Mai mult, aceeasi problema o experimenteaza si statele vestice, multi dintre cercetatorii de varf alegand sa isi continue activitatea in SUA, americanii atragandu-i pe cei mai buni prin oferirea unor conditii pe care tarile europene de cele mai multe ori nu le pot oferi, scrie Cristian Orgonas, pe blogul lui.
8.15% dintre romani genereaza 50% din PIB. Cine si cat produce? In anul 2009, Produsul Intern Brut* a avut o valoare de 450 miliarde lei, si a fost rezultatul unui numar de 17,1 miliarde ore de munca. Cu alte cuvinte, valoarea adaugata generata intr-o ora a fost de 26,3 lei, sau 6,2 euro la cursul mediu din anul respectiv, scrie Cristian Orgonas pe blogul BusinessDay.ro.
9.Webometrics: avem o universitate in top 500 mondial Din punctul de vedere al clasarii universitatilor autohtone in topurile mondiale, invatamantul superior romanesc nu se ridica la nivelul celui din tarile din Vest, nici macar la nivelul celui din Ungaria, Polonia sau Cehia, insa din cand in cand mai apar si "accidente" care trebuie remarcate, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.
10.Evolución de la burbuja inmobiliaria de Rumanía en los últimos diez años En 2003, el mercado inmobiliario rumano realizó 485.000 transacciones, por lo que el Estado recaudó unos 70 millones de euros de beneficio, unos 140 euros por cada una de ellas, explica Cristian Orgonas en su blog.
11.Rumanía, incapaz de atraer dinero de los fondos europeos Uno de los principales problemas que ningún Gobierno ha conseguido resolver en los últimos seis años es la baja absorción de los fondos europeos. Rumanía paga anualmente entre 1.300 y 1.500 millones de euros, aproximadamente el 1% del Producto Interior Bruto de la Unión Euorpa, una suma que ha alcanzado los 8.000 millones de euros hasta ahora. Al mismo tiempo, la UE ha asignado 33.000 millones de euros durante el periodo de 2007-2013, unos 5.500 millones por año, que comprenden tanto los fondos estructurales, con un valor de 20.000 millones de euros, como el dinero designado a la agricultura y al desarrollo rural. En definitiva, entre 2007 y 2013, Rumanía contribuirá un máximo de 10.000 millones de euros y podría recibir más de 30.000 millones de euros, explica Cristian Orgonas en su blog BusinessDay.ro.
12.Bula imobiliara din Romania intr-un singur grafic In anul 2003, pe piata imobiliara au avut loc 485.000 de tranzactii, de pe urma carora statul a colectat sub forma de impozite aproape 70 milioane euro, respectiv 140 euro pe tranzactie, scrie Cristian Orgonas, pe blogul lui.
13.Guvernele aflate la putere in ultimii 6 ani au fost incapabile sa atraga fonduri europene, dar tot suntem pe plus in relatia cu UE! Una dintre problemele majore pe care niciun guvern nu a reusit sa o rezolve in ultimii 6 ani este gradul redus de absorbtie a fondurilor europene. Pe scurt, situatia se prezinta in felul urmator: Romania plateste anual 1,3-1,5 miliarde de euro sau aproximativ 1% din PIB la bugetul Uniunii, suma platita pana acum insumand putin peste 8 miliarde de euro; in acelasi timp, UE ne-a pus la dispozitie circa 33 miliarde de euro in perioada 2007-2013, respectiv 5,5 miliarde pe an, aici fiind cuprinse atat fondurile structurale, in valoare de aproape 20 de miliarde, cat si cele pentru agricultura si dezvoltare rurala. Cu alte cuvinte, intre 2007 si 2013, Romania va contribui cu maximum 10 miliarde de euro, si ar putea primi in schimb peste 30 de miliarde, scrie Cristian Orgonas pe blogul BusinessDay.ro.
14.Piata muncii: americanii au recuperat 63% din locurile de munca pierdute pe timpul crizei, noi am recuperat doar 30% Potrivit Bloomberg, SUA a recuperat deja 63% din numarul locurilor de munca pierdute pe timpul crizei, respectiv 5,51 milioane din 8,74 milioane, performanta destul de buna daca tinem cont de faptul ca multe dintre companiile americane continua sa isi reduca personalul, iar cresterile de profit au fost obtinute in primul rand prin reduceri de costuri, nu prin cresteri de venituri. In ce priveste Romania, lucrurile stau mult mai prost, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.
15.Raportul salariati - pensionari: 2 la 1 in Bucuresti, dar 1 la 2.5 in Teleorman Deficitul bugetului de pensii s-a ridicat la 3 miliarde de euro anul trecut, si a depasit 11 miliarde de euro in perioada 2008-2012, principalul motiv al acestui dezechilibru fiind raportul subunitar intre numarul salariatilor si cel al pensionarilor, scrie Cristian Orgonas pe blogul Businessday.ro.
16.Analiza: Veniturile bugetare au crescut cu 7,2%. Unde greseste Victor Ponta? In deschiderea sedintei de Guvern de sambata, Victor Ponta a facut cateva declaratii care merita analizate mai in detaliu. Astfel, potrivit primului ministru, incasarile bugetare au crescut in primele 9 luni cu 7,2% in primul rand datorita schimbarilor de la varful ANAF, investitiile au crescut cu 3%, sumele rambursate de UE in contul platilor efectuate din resurse bugetare au crescut in medie cu 30,5%, iar cresterea economica a aparut imediat ce noul guvern a fost investit. Acum sa lasam cifrele sa vorbeasca, scrie Cristian Orgonas pe blogul Businessday.ro.
17.¿Por qué Rumania tiene los salarios más bajos de la Unión Europea? Un 60% de los rumanos trabaja manualmente; un 33% en la UE Con excepción de Bulgaria, Rumania tiene los salarios más bajos de la Unión Europea ya que la mayoría de los rumanos trabajan de manera manual y con una actividad que genera poca productividad, escribe Cristian Orgonas en su blog. Según un estudio publicado por Eurostat en 2011, dos tercios de la población se dedican a trabajos que no son manuales. En otras palabras, la baja productividad provoca que los salarios estén bajo mínimos.
18.Mediu de afaceri: De ce avem salarii mici: 60% dintre romanii care lucreaza presteaza o munca manuala. In UE, media este de 33% Exceptand Bulgaria, in Romania se platesc cele mai mici salarii din Uniunea Europeana, iar aceasta situatie este cauzata si de faptul ca majoritatea persoanelor active presteaza munci manuale, respectiv activitati care genereaza o valoare adaugata redusa, scrie Cristian Orgonas, pe blogul lui.
19.Efectul ratei mici de promovare a bacalaureatului: numarul studentilor a ajuns la minimul ultimilor 13 ani Mai putin de jumatate dintre elevii care au sustinut bacalaureatul anul trecut au reusit sa promoveze acest examen, fapt care a avut un impact semnificativ asupra populatiei scolare la nivelul invatamantului superior, universitatile inregistrand in 2011 cel mai redus numar de studenti din anul 2001 incoace, scrie Cristian Orgonas, pe blogul lui.
20.Mediu de afaceri:  Creste salariul mediu, creste numarul angajatilor, dar veniturile totale ale unei gospodarii medii scad Potrivit datelor publicate de INS in urma cu cateva zile, in trimestrul II 2012, veniturile totale  medii lunare au reprezentat, in termeni nominali, 2.396 lei pe gospodarie si 833 lei pe persoana, in scadere usoara fata de acelasi trimestru al anului trecut, cand veniturile insumau 2.408 lei/gospodarie si 835 lei/persoana, scrie Cristian Orgonas, pe blogul lui.
21.Creste salariul mediu, creste numarul angajatilor, dar veniturile totale ale unei gospodarii medii scad Potrivit datelor publicate de INS in urma cu cateva zile, in trimestrul II 2012, veniturile totale  medii lunare au reprezentat, in termeni nominali, 2.396 lei pe gospodarie si 833 lei pe persoana, in scadere usoara fata de acelasi trimestru al anului trecut, cand veniturile insumau 2.408 lei/gospodarie si 835 lei/persoana. Aceasta scadere a veniturilor este surprinzatoare in conditiile in care, in ultimul an, numarul salariatilor din economie a crescut cu aproximativ 3%, iar salariul mediu a crescut cu 5%, fondul total de salarii inregistrand astfel o crestere de peste 8%.
22.Astazi incepe rambursarea creditului catre FMI. Cati bani avem de dat si cand ii dam Romania incepe in acest an rambursarea catre FMI a imprumutului contractat in 2009, iar BNR va efectua astazi prima plata in valoare de 546.250.000 DST sau aproximativ 671,9 milioane euro, urmand ca in noiembrie sa plateasca o suma similara potrivit graficului de rambursare. Aceste sume nu includ dobanzile, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.
23.Cate titluri de doctor se acorda anual in Romania si cum stam in comparatie cu alte tari din UE Scandalurile de plagiat in care au fost implicati diversi oameni politici in ultimele saptamani au readus in prim planul agendei publice situatia din invatamantul superior romanesc, impresia generala fiind ca titlurile academice se acorda mult prea usor si pe criterii discutabile. Cate titluri de doctor se acorda anual in Romania si cum stam in comparatie cu celelalte tari din Uniunea Europeana? scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.
24.Ar fi corect ca cei care castiga mai mult sa plateasca impozite mai mari? Un sondaj de opinie publicat recent scoate in evidenta cateva date interesante in ce priveste parerea romanilor despre sistemul de impozitare si despre modul in care statul ar trebui sa intervina in sensul atenuarii discrepantelor dintre cei bogati si cei saraci. Astfel, 74% dintre cei care au raspuns la sondaj cred ca impozitul unic de 16% este incorect, 73% cred ca cei bogati au obligatia de a plati impozite mai mari, 66% cred ca cei bogati au obligatia de a ii ajuta pe cei saraci, tot 66% cred ca statul ar trebui sa dea mai multi bani pentru ajutorarea saracilor, iar 61% cred ca statul ar trebui sa limiteze veniturile celor bogati. In plus, 85% sunt de acord cu initiativa UNPR de a impozita suplimentar averile mai mari de 500.000 de euro.
25.De ce pretul carburantilor in Romania depinde atat de mult de cotatiile internationale. Cata energie consumam si din ce surse? Evolutia preturilor carburantilor la pompa a generat foarte multe dezbateri in ultimii ani, insa dincolo de analizele legate de profituri, de lipsa concurentei si de politicile de preturi pe care le practica marile companii petroliere ramane faptul ca depindem de importuri mai mult decat oricand. Cata energie consumam si in ce masura consumul este acoperit din productia interna?
26.In ultimul an, populatia a economisit de doua ori mai mult decat a imprumutat de la banci Potrivit datelor publicate astazi de BNR, depozitele populatiei la banci au crescut cu 1,28 miliarde lei in luna februarie, si cu 3,16 miliarde lei in primele doua luni din 2012, aceasta crestere fiind semnificativ mai mare decat cea inregistrata in primele 2 luni din 2011 (+1,2 mld. lei), sau in primele doua luni din 2010 (+1,8 mld. lei).
27.Interesant de citit: americanii au un avans de 100 de ani in fata chinezilor la indicatorul PIB per capita 1. Desi pana in 2020, China va deveni cea mai mare economie a lumii, americanii au un avans de 100 de ani in fata chinezilor. 2. Peste 30 de milioane de chinezi (2,3% din populatie) locuiesc in pesteri. O pestera de 70 mp cu trei “camere” si o baie are un pret de strigare de 46.000 de dolari, iar o pestera cu o camera se inchiriaza cu 30 de dolari pe luna.
28.Programul Prima Casa: doar 34 de executari silite la un numar de 58.000 de credite acordate. Rata de default este de 0,06% Potrivit datelor puse la dispozitia Businessday.ro de catre FNGCIMM, in cadrul programului Prima Casa, de la lansare si pana in 9 martie 2012 au fost emise 58.454 garantii pentru finantari accesate in valoare totala de 2.321.827.546 euro, valoarea medie a finantarii ajungand astfel la 39.721 euro. Oarecum surprinzator, desi acest program functioneaza deja peste doi ani si jumatate, numarul executarilor silite este de doar 34, rata de default fiind de 0,06%, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.
29.BNR: romanii din strainatate au trimis in tara 240 milioane euro in ianuarie In luna ianuarie, potrivit statisticilor BNR, suma trimisa in tara de romanii din strainatate a fost de 240 milioane euro, nivel relativ egal cu cel din ianuarie 2011 si ianuarie 2010, insa mult sub cel de dinainte de criza. In anul 2011, transferurile au insumat 3,76 miliarde euro, in scadere fata cele 3,85 miliarde euro transferate in 2010, 4,36 miliarde euro in 2009, si 6,6 miliarde euro in 2008.
30.Despre profituri imorale. Si despre pretul corect al carburantilor Profiturile inregistrate de companiile petroliere in ultimii ani au scandalizat o parte a opiniei publice, si cum clasa politica este foarte atenta la ce spun oamenii, nu putini au fost politicienii care sub o forma sau alta au luat atitudine impotriva acestor profituri considerate imorale, scrie Cristian Orgonas, pe blogul lui.

1 2 3 4 5 6 7 8  ... 36 

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by