Articole scrise de Cristian Muresan


1 - 26 din 26 rezultate
1.Scoateti armele economice nucleare acum! Cum ies Romania si Europa din criza ce vine? Nu e 2008. Nu e 1929. Va fi 1918 sau 1945. Nu avem de-a face cu o criza clasica in reactorul financiar al economiei mondiale, ci cu un gripaj total al cuplului cerere-oferta din economia reala. Regulile clasice ale economiei de piata pe timp de pace se suspenda pe perioada crizei sanitare. Lumea trebuie inundata si pusa in formol financiar pe perioada pandemiei, daca vrem sa pastram coeziunea sociala si societatile pe care le avem. Tot ce descriu e doar un scenariu. Mai mult decât plauzibil. E scenariul de lucru al guvernelor si bancilor centrale din lumea larga.
2.Pumnul in gura democratiei. Dezbaterea electorala nu e un moft Stim prea bine cum arata peisajul politic si candidatii sesiunii Noiembrie 2019. Avem si sondaje, si afise, si programe electorale scrise in limba de lemn (cu o exceptie), si un simulacru de campanie. Ceea ce ar trebui insa sa ne scoata din sarite si din comfortul nostru cotidian este neprezentarea niciunia dintre candidati la Marele Examen Oral din fata alegatorilor. Refuzul sistematic al dezbaterii electorale e un inspaimantator semnal de alarma cu privire la viata noastra publica.
3.Opriti dezbaterile! Chiar nu ne-am saturat sa fim luati de prosti? Jucam cu totii, de luni bune, intr-o farsa monumentala, pusa la cale de un grup infractional caracteristic, care ne prosteste pe fata, aruncand false teme cu iz tehnic pe post de os de rontait in piata publica. Dizertatii demne de cursuri universitare la ASE ori la Facutatea de Drept se revarsa peste noi din televizoare, ziare, forumuri ori dezbateri publice. Oameni cu evidenta pregatire tehnica si cu tinuta impecabila desfiinteaza, pe puncte, ineptiile din proiectele de legi fiscale ori juridice.
4.Mai multa indignare, mai putina expertiza contabila. Opriti haosul fiscal-juridic daca nu vreti sa traim PE ALTA LUME Romania a devenit in ultimul timp un spatiu al schimbului sofisticat de argumente tehnice din sfera juridica ori fiscala. E paradisul expertilor contabili si al celor in drept constitutional, voiosi sa iasa la rampa si sa traduca omului de rand consecintele si impactul proiectelor legislative. E necesar, insa nicidecum suficient. Ne inecam in argumente aride facand exact jocul borfasilor care ne arunca saptamanal cate un os de rontait. Intr-o tara normala la cap, studiile de impact si opiniile ¬plictisitoare¬ ale expertilor fiscali se dezbat in culise, in cercurile specialistilor. In spatiul public, apar concluziile in forma distilata, percutanta si, daca se poate, ambalate intr-un program electoral.
5.Burghezii si strainii sug sangele poporului  - PSD vs. cei 600 000 «Burghezii si strainii sug sangele poporului roman care trebuie razbunat ». Pana ieri totul parea un populism caldut numai bun de urcat ratingul de seara la televiziuni amice ori de stimulat electoratul captiv inainte de alegeri. Incepand de astazi (vezi noul program de guvernare) amenintarile par ca se vor aplica metodic, cu varf si indesat, lovind exact in ceea ce PSD uraste din rasputeri: acea Romanie din Piata Victoriei si din alte centre de oras, care le incurca mereu planurile de ceva vreme incoace.
6.Mai sunt 9 zile: Statul in casa este Favorizarea Infractorului S-a umplut paharul si el trebuie sa se rastoarne peste ei. In orice tara cu minima decenta in viata publica, «chiar daca ar avea perfecta dreptate si totul ar fi curat ca lacrima», ar retrage actele cu pricina si ar plasa legile in alt tip de dezbatere. Dar nu, am vazut astazi revarsandu-se peste noi si mai multa aroganta, sfidare, ura, pasaj in forta, injuraturi, amenintari, nume citite de la pupitrul MAI !!! (nu am trait in comunism, dar va suna cunoscut?). Orice subtilitate de analiza in momentul de fata e de prisos: avem de-a face cu un grup infractional caracterizat, asezat in fruntea puterii executive care duce batalia (finala pentru ei) intru acapararea Statului. V-am intrebat ieri si va mai intreb odata daca vreti sa fiti sclavi sau cetateni?
7.Mai sunt 10 zile: sclavi sau cetateni ? Toate argumentele tehnice au fost expuse si dezbatute pana la epuizare. Masina de propaganda a functionat in partea cealalta la turatie maxima, pana la a-si tine bietii telespectatori captivi intr-o realitate paralela. Nu exista argument de bun simt care sa poata schimba soarta evenimentelor, si nu a existat de la bun inceput, caci nu despre domni permeabili la argumente vorbim in cosmarul pe care il traim. Sansa mea (si frustrarea totodata) este de a privi ce se intampla din exterior, din afara Ramaniei, pe care am parasit-o, ca alte milioane de romani, pentru ca ma sufocam exact din cauza indivizilor care ne-au pus calus in gura marti pe intunecate.
8.FOTOGALERIE Zeci de tineri au incerat sa se adune in zonele Place de la Republique si Bataclan din Paris, in memoria victimelor atentatului, insa au fost dispersati de politie Zeci de tineri au incercat sa organizeze, sambata dupa-amiaza, adunari in memoria victimelor in zonele Place de la Republique si Bataclan din Paris, unde vineri au avut loc atacuri teroriste, insa politia i-a dispersat. In Franta a fost decretatat sambata stare de urgenta, ceea ce inseamna ca granitele au fost inchise, armata a fost mobilizata, iar adunarile publice sunt interzise.
9.La arme (democratice) cetateni! Apasati pe acceleratie, batalia pentru Romania abia acum incepe Cortina a cazut. Spectacolul alegerilor a avut totusi happy-end si am mai trait inca o data isteric si in febra actul votului. Semnalul dat asta seara e unul fenomenal la nivelul simbolului. Au semanat vant si au cules furtuna civica. A ne imbata insa cu vise dincolo de noaptea asta frumoasa, nu e demn de cetatenii liberi care gandesc cu mintea proprie. Provincialul primar trebuie felicitat pentru saltul facut, insa vom fi acolo sa ii reamintim zilnic ca nu improvizatia catastrofala pe care a practicat-o de-a lungul campaniei este cea care l-a impins la Cotroceni.
10.Mandri ca suntem romani? Seara in care democratia a fost facuta tandari la Paris. Vrem sa votam ! Cuvintele se rostogolesc cu dificultate. E vremea emotiilor. A celor care sunt insuportabil de greu de descris si de articulat. Cand usa ambasadei tarii tale ti se inchide literalmente in nas si in fata ei se posteaza sute de jandarmi, tot ce iti ramane de facut e sa strigi pe strada in gura mare : Vrem sa votam! Si au strigat mii de romani (am discernamant atunci cand avansez cifre) umiliti de un sistem pe care nu inceteaza sa il denunte si care, in mare parte, i-a impins pe drumul exilului economic. Faptele de la fata locului se stiu. Ele sunt penale in registrul juridic si insuportabile in plan simbolic. Oricine tace dupa ce a trait Romania seara aceasta e complice cu o oranduire criminala care ne macina tineretea, visele si sperantele.
11.Traiasca Statele Unite ale Europei ! - sa nu ne fie frica de momentele istorice pe care le traim „Ce nu te omoară, te face mai puternic!”- e vorba românească (a lui Nietzsche) ce se potriveşte perefct zbaterilor prin care trece Europa în ultimele luni. Mecanismele care se activeza, rand pe rand, sub ochii nostri schimba total fata lumii in care eram obisnuiti sa traim. Dupa luni bune de balbaieli, negocieri si pedagogie europenii par a fi hotarati (constransi) sa isi puna jucarille la comun. Anunturile facute in ultima saptamana, cu binecuvantarea Germaniei, de catre Banca Centrala de la Frankfurt si Comisia de la Bruxelles sunt, pentru mine, evenimente de rang istoric.
12.Drama Spaniei - radiografia unei caderi previzibile Periferia sudica a Europei traieste unul dintre cele mai negre cosmaruri economice cu putinta. Eldorado-ul de pana mai ieri, care atragea ca un magnet capsunarii de pe toate meridianele, a devenit o jungla in care scapa cine poate de bisturiul recesiunii. Spania s-a trezit din fiesta imobiliara sub amfetamine direct la sectia de dezintoxicare a spitalului austeritatii. De la atata tapas si sangria pe credit, ibericii vad rosu in fata ochilor in deceniul negru care se deschide inaintea lor.
13.Patria mea ciudata care sperie Europa Zilele acestea întrebarea revine în buclă. E apăsătoare şi uşor penibilă: Dar, ce se întâmplă în România?! Tonul e uimit şi uneori zeflemitor. Oriunde ajung în Franţa, ori aiurea în Europa, primesc cadou privirile buimace şi pline de compasiune ori neînţelegere ale interlocutorilor mei (ocazionali sau prieteni buni). Ce trăim noi zilele acestea (şi nu numai) iese din sistemul lor de referinţă. Nu se descurcă. Ne privesc, cu suspiciune, ca pe nişte ciudaţi care îşi dau foc la propria casă. Când intraţi şi voi în rând cu lumea? vor să-mi zică. Lucrurile păreau să se aşeze, iar o luaţi razna?
14.La atac cetateni-proprietari de Romania ! Exista un timp al analizelor fine si al dezbaterii, al opiniilor asezat exprimate si al contra-argumentelor, al schimbului de replici, al dialogului si al compromisului. E timpul normal, cel democratic, cel care aseaza societatile intr-o matca linistita si face suportabila viata in comunitate. Exista insa un timp anormal in care hotul iti patrunde in casa prin efractie, e constient ca l-ai descoperit, si totusi, isi pune in gand sa-ti risipeasca intr-o clipa toata agoniseala de-o viata.
15.Scrisoare voit naiva si deschisa catre Nicolae Robu, noul primar al Timisoarei Dragă Domnule Profesor, Fiecare din cele trei cuvinte are însemnătatea şi greutatea lui. Am fost unul dintre cei (mulţi) care v-au observat evoluând ca profesor, decan şi, mai apoi, rector al Politehnicii din Timişoara. Aventurile tinereţii mele şi ale vieţii dumneavoastră universitare au făcut să ne întâlnim, nu de puţine ori, în diferite ipostaze mai mult sau mai puţin formale.
16.Cand Prefectul de Dorohoi devine Presedintele Frantei - foarte subiectiv despre alegerile de duminica Vous etes deux cent mille! Vous etes le peuple de France! (Sunteti 200 000 aici! Voi sunteti poporul francez!). Se pare ca apelul disperat lansat de Sarkozy martea trecuta multimii uriase masate in Place du Trocadero nu va fi suficient. Ultimele cifre, cele optimiste, dau un scor de 52-53% in favoarea Candidatului Normal, cum mandru se auto-intituleaza socialistul Francois Hollande. Sarkozy nu va scapa de tavalugul crizei care a maturat toate guvernele europene de patru ani incoace. Cel mult, va reusi sa iasa din scena cu fruntea sus in urma unei campanii electorale pe care a conceput-o ca pe o adevarata demonstratie de forta. Franţa se îndreaptă veselă spre sinucidere economică şi vrea să tragă cu ea în groapă o bună parte a Europei. „Cea mai stupidă stânga din lume” se pregăteşte să ia puterea însetată de ura acumulată în lungii ani de opoziţie şi gata să reînvie vechile practici păguboase ale anilor ‘80.
17.Moarte tinerilor ! Consecinţele unor decizii care ne sufocă Traim intr-o societate de batrani, condusa de batrani, cu politici si decizii in favoarea batranilor. Viitorul e sufocat si consecintele sunt nefaste pe toate planurile: economic, financiar, intelectual, politic, social, moral, psihologic... Batranii din societatile europene au dezvoltat anticorpi extrem de eficienti impotriva oricaror schimbari care le-ar periclita linistea azilului, renta de situatie si privilegiile de tot soiul. A tine cu dintii de avantaje e sportul preferat al seniorilor europeni. Sa fim bine intelesi din capul articolului: argumentele dezvoltate mai jos nu au nimic de-a face cu un cult al tineretii slavite la toate etajele nici cu lupta oarba intre generatii. Exista tineri idioti si batrani formidabili...
18.Pe ce se duc miliardele Emirului ? Lecţia de business de la Doha Industrie, bănci, constructori de automobile, media, comerţul produselor de lux, real estate, sport, de o mie de ori Sport…Nimic nu îi scapă unui şef de stat care a decis să îşi gestioneze ţara asemenea unei afaceri şi să îi transforme numele într-un brand a cărui valoare intrinsecă va creşte simţitor în anii ce vor veni.  În general, când vorbim despre prosperitate în Orientul Mijlociu, primul gând zboară înspre Dubai ori Abu Dhabi. Adevarata lecţie de business vine însă de la Doha. Qatarul a hotărât să existe pe scena internaţională aplicând o formulă ingenioasă care începe să dea roade.
19.The Sarkozy Show - cand 70 000 de oameni sunt in delir si Europa e in centru Totul e conceput la scara gigantica. Scena e imensa, sala face 46 000 m2 (mai bine de sase terenuri de fotbal), sute de ecrane proiecteaza in bucla imagini de batalie si mesaje de incurajare pentru militanti. Peste 3000 de voluntari asigura logistica, 600 de jurnalisti din toata lumea preiau la fata locului evenimentul si zeci de televiziuni transmit isteric in direct ostilitatile. Trenuri intregi fusesera rezervate, autocarele au sosit cu sutele, circulatia in jur e un infern, spectatorii prezentandu-se cu ore bune inainte de inceperea spectacolului in speranta ca vor prinde locuri mai in fata.
20.Lumea văzută de pe Copacabana (pseudo-jurnal de călătorii) Primele imagini clasice care îţi vin în minte atunci când se vorbeşte despre Brazilia sunt legate de echipa lor de fotbal, de pădurea amazoniană, de licoarea periculoasă caipirinha ori de Rio de Janeiro în toate ipostazele sale: carnavalul, statuia lui Isus, Maracana, plajele kilometrice şi favelele. Odată scăpat de cartea poştală te loveşti de o lume care trăieşte într-o efervescenţă economică şi creativă care îţi dă ameţeli. Nici Statele Unite, nici Asia nu mi-au lăsat o asemenea impresie de vitalite şi foame de viaţă precum cele trei săptămâni petrecute în America de Sud. A munci cu şi pentru brazilieni părea un fleac la îndemâna unui european versat. Experienţa s-a transformat într-o provocare intelectuală de prim rang şi-ntr-o lecţie despre cum arată lumea privită prin ochii emisferei sudice.
21.Europeni, de ce-am ajuns aici şi încotro ne îndreptăm? (Actul III) Am rămas mască în faţa televizorului. M-am întrebat o clipă dacă aud bine sau dacă limba engleză nu îmi joacă feste. Ne-a înjurat în direct la televiziune, ceea ce, având în vedere funcţia lui, e echivalent cu o declaraţie de război. El se numeşte Jin Liqun, un ilustru necunoscut pentru europenii de rând, care stă însă aşezat pe o bomba de 3 200 de miliarde de dolari şi decide, după bunul plac al Partidului Iubit, unde investeşte banii poporului şi cui dă o mână de ajutor.
22.Europeni, de ce-am ajuns aici şi încotro ne îndreptăm? (Actul II) Să nu ne ascundem după deget. Europa merge prost. Impresionant de prost, pe alocuri! Sunt destule motive serioase pentru a intra în panică. În astfel de momente, găsesc că e sănătos pentru orice ins sau colectivitate să se privească fără perdea şi să desluşească paşii care l-au împins în acel punct. E condiţia elementară pentru a putea să-ţi desenezi viitorul.
23.Europeni, de ce-am ajuns aici şi încotro ne îndreptăm? (Actul I) Dacă închid ochii, îl pot vedea aievea pe minunatul meu profesor de geografie din şcoala generală aşezând tacticos pe perete, la începutul fiecărei ore, o hartă a lumii prafuită şi vai de capul ei. Cu harul lui de dascăl fara pereche, ne-a deschis tuturor ochii asupra minunilor lumii. Eram cea mai tare clasă din şcoală la ”ţări, oraşe, ape, munţi. animale şi total”. Pe vremea aceea, nu mi-am pus niciodată întrebarea de ce, în toate hărţile, Europa era în centru. Vizual ne poziţionam vestul şi estul raportat la Ea (nu la Greenwich ne gândeam noi atunci). Toate drumurile mentale plecau de aici, toate piesele de puzzle se aranjau in jurul ei. Ea era dată, restul era relativ.
24.Televizorul ucide (minţi lucide) şi la Bucureşti şi la Paris Unul dintre ritualurile pe care le respect, ori de câte ori am ocazia să  revin în ţară, e acela de a mă aşeza confortabil în faţa televizorului, protejat de o mână de fistic şi o telecomandă  în cazul în care ceea ce mi se oferă e mult prea tare pentru gusturile mele.
25.Indignatii de Romania sau despre ghiveciul protestatar Există bătrâni care nu ştiu să se retragă frumos. Simt nevoia, înainte de a-si lua la revedere, să împroaşte cu otravă şi frustrări peste cei din jur. Ca un Moş Crăciun care este, Stéphane Hessel s-a gândit  să ne lase cu ocazia Sărbătorilor de final de an 2010 un cadou otrăvit sub forma fiţuicii Indignez-vous! (Indignaţi-vă!) scoasă la Indigène Editions.Citeste de acelasi autor si Televizorul ucide (minţi lucide) şi la Bucureşti şi la Paris
26.Paris-Timisoara si retur sau poanta tapului ispasitor Hotarat sa simt "magia Craciunului" si a sfarsitului de an, am decis sa ma refugiez pe meleaguri natale sperand, totodata, ca voi scapa de atmosfera de final de veac ce imbacseste capitala Frantei: sfarsitul lumii (adica al Euro), viitor de plumb, razboi economic, complotisti si manipulare. Sejurul a inceput perfect: cocktailurile sunt mai bune decat la Paris (mai putina gheata), fetele mai frumoase, tinerii au proiecte si speranta in viitor, unii dintre ei vor sa reuseasca.


ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by