Articole scrise de Cristian Grosu


1 - 14 din 14 rezultate
1.Din ”Jurnalul unui negociator de politică externă” / Cristian Diaconescu – detalii despre cum s-au negociat punctele sensibile ale aderării la UE Interviul de mai jos e o parte a discuției cu Cristian Diaconescu – fost negociator al României pe dosarele grele ale politicii externe. Partea publicată aici se referă la cel mai fierbinte dosar – pe Justiție: cel care agită apele și astăzi la București și care – cum se va vedea în interviu – provoca frisoane negociatorilor europeni, care anticipau că procesul de depolitizare nu e ireversibil: a fost nevoie ca Franța, Germania și Austria să garanteze că România se va conforma regulilor europene privind Justiția, până la încheierea unui act de monitorizare – ceea ce avea să devină mai târziu celebrul MCV.Interviul a aparut in ”CRONICILE Curs de guvernare”, publicatie care apare doar în format print.
2.Despartiti-i p-astia doi (de Cristian Grosu) Din debaraua in care l-a aruncat partidul, Ion Iliescu a mai lovit o data: rinocerii pe care i-a prasit prin Curtea Constitutionala s-au executat, legea prin care sefii Camerelor pot fi schimbati s-a blocat, Nastase si Vacaroiu raman presedintii acestora. Reactiile impricinatilor, previzibile: bucurie mare la PSD; bucurie si mai mare la PD, o parte din PNL si la Cotroceni.
3.Excursie in sistemul ticalosit (de Cristian Grosu) Stiam de vreun an de zile – din surse apropiate procurorilor si din traseul anchetei pe culoarele intunecoase ale Parchetului – ca Tiriac jr. va iesi basma curata din dosarul de cocainoman. Stiam, de asemenea, ca la retinerea junelui de catre procurori, taica-sau, venit in tara valvirtej, de la aeroport s-a dus intins la Cotroceni sa se consulte cu Ion Iliescu.
4.Jurnalul unui mort nebun (de Cristian Grosu) Ne intoarcem iarasi in epoca sinistrului cuplu Rodica Stanoiu – Tanase Joita, in care rechizitoriile scapate pe sub usa vreunui procuror cu frica de Dumnezeu erau macelarite de acesti dusmani ai dreptatii?
5.Pisica de la Cotroceni (de Cristian Grosu) In fine, bilciul s-a terminat. Spectacolul pus la cale si interpretat, luni seara, de Traian Basescu a pus capat legaturii publice dintre criza rapitilor si Presedintie. Tot ce vom afla de-aici incolo - daca vom mai afla ceva important - se va scurge din Parchet, de la „servicii" sau va fi rezultatul vreunei documentari jurnalistice profesioniste.
6.Eliberarea jurnalistilor: o veste buna, zece proaste Il vom vedea, oare, pe Cristian Tudor Popescu punindu-si cenusa in cap pentru ca, vreme de trei ani – poate cei mai grei pentru presa romaneasca –, a tacut? Sau pe Petre Mihai Bacanu, care la 24 de ore de la rapire habar nu avea cine e Munaf, sponsorul? Sau pe cei de la „Prima"? Ma tem ca nu.
7.Ora capetelor fierbinti Sa fim lucizi: prezenta militarilor nostri in Irak a fost o decizie politica, ani la rind am batut la portile NATO, dupa ce am cumpanit bunele si relele acestei aliante, iar acum platim pretul pentru deschiderea acestora, exista angajamente internationale pe care tara le-a facut, jurnalistii puteau fi rapiti si acum doi ani, si acum sase luni, si acum doua.
8.Basescu, la 10 grade Hrb Intr-o tara cu o coruptie de „10 grade Hrebenciuc", pariul lui Basescu este nu sa diminueze coruptia la 8 sau chiar 7 grade. Ci sa aresteze si sa desfiinteze insasi unitatea de masura. Abia ala va fi momentul in care presedintele va incepe sa faca istorie. Pina atunci, eu, unul, voi privi la arestarile de la telejurnal cu aceeasi detasare cu care urmaresc, in insomnii, ispravile politistilor americani, noaptea tirziu, pe „Discovery".
9.Jocul cu moartea in tara unui terorist sarac si cinstit La ora cind scriu aceste rinduri, informatiile despre colegii jurnalisti rapiti in Irak sint contradictorii. Poate vom auzi in urmatoarele ceasuri revendicarile rapitorilor, poate, cine stie, vom asista la rascumparare si la eliberare.
10.Publicitatea de stat si diavolul dreptatii N-ar fi trebuit sa surprinda pe nimeni ca CTP s-a aruncat inca din primele secunde asupra premierului, care a facut prea mult caz din povestea asta cu reclama. In definitiv, vorbea seful ziarului care a beneficiat cel mai mult de ea. Simultan insa, il auzeam pe presedintele Clubului Roman de Presa - omul care chiar stie cita toxicitate a produs in presa aceasta politica a Guvernului Nastase.
11.Coruptia puilor de lei Iesirea lui Basescu impotriva europarlamentarului Markus Ferver nu are nici o justificare. Da, acuzatiile neamtului suna a ipocrizie, dar ele au perfecta acoperire in realitate, si nu e treaba europenilor sa dea nume, ci treaba Justitiei noastre de a verifica si a judeca tot ce s-a petrecut in ultimii patru ani, de la ultimul evazionist si pina la Adrian Nastase. Iar in treaba asta ar trebui sa aiba si presedintele un cuvint de spus, in ciuda limitelor limpezi pe care i le-a trasat Constitutia. Dar va merge Basescu pina la capat in decontaminarea Justitiei?
12.Anticoruptia de acasa Va exista vreo diferenta intre anticoruptia de la televizor si cea de acasa? De-acasa de la Basescu, de la Stanoiu, de la Huza? Eu, unul, mi-am cam luat gindul ca Basescu va reusi sa dea de pamint cu coruptia. Si, in general, eu, unul, m-am cam saturat de discursul lui Basescu.
13.Cauzasii lui Nastase Incepind din seara in care au fost anuntate rezultatele partiale in favoarea lui Basescu, fostul premier – viitor fost sef al PSD – isi plimba smiorcaielile de la un microfon la altul, facindu-te sa te infiori la gindul ca o nulitate politica a putut, la un moment dat, sa apese cu o atit de mare putere peste tara.
14.Romania postcoitum Alegerile ne-au aratat nu doar cit de prost functioneaza in situatii-limita institutiile statului, cit de subordonata e Justitia, cit de slugarnice sint televiziunile, ci si rapacitatea de care clasa politica e in stare atunci cind e vorba de a mai pune o data stapinire pe tara. Presiuni asupra presei, asupra institutelor de sondare a opiniei publice, asupra administratiei locale. Nici o posibilitate de a sari pirleazul legii n-a fost ratata. Un adevarat spasm a cuprins Romania, cu oscilatii violente pina in ultima ei fibra nervoasa.


ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by