Articole scrise de Cristian Felea


1 - 30 din 74 rezultate
1.Marțea în care înfloresc pomii O zi posomorâtă de martie în care încercam, lipsit de convingere, să dau uitării ultimele răbufniri ale iernii, fără prea mult succes. Troleibuzul sosește în stație și urc înfrigurat, apoi mă adâncesc în gândurile mele. După alte două stații urcă în mașină o tânără mamă cu băiețelul său de, să tot fi avut, trei sau patru anișori. Băiețelul, blond și purtând o măscuță sanitară caraghioasă, este plin de viață, vorbăreț și curios.
2.De la Davos la Munchen. Discursuri despre remodelarea lumii Forumul economic de la Davos – versiunea online din ianuarie a.c. – permite o analiză în dialectică pe marginea tezei anunțate încă din septembrie 2020 de către Prințul Charles și Klaus Shwab, președintele executiv al Forumului: The Great Reset Initiative. Oportunitatea pe care o văd cei care au enunțat necesitatea Marii Resetări, este aceea de a ajuta la reevaluarea profundă a relațiilor internaționale, a direcțiilor în care se dezvoltă economiile naționale, a viitorului modelelor de afaceri și a acțiunilor manageriale.
3.Mai găsim gentlemani în sportul românesc? Rugbi, scurt studiu de caz Cu tristețe putem constata astăzi eșecul deplin al programului de investiții al Guvernului destinat programului „EURO 2020”: (i) investiția de la stadionul Dinamo nu a început nici până în prezent; (ii) niciun stadion nu a fost finalizat la timp, altfel spus dacă nu intervenea pandemia, programul era complet ratat; (iii) nu este foarte sigur că stadionul Giulești va putea fi recepționat la timp și va fi deplin funcțional pentru partidele de fotbal „EURO 2020” care vor avea loc în vara anului curent; (iv) MTS este decis să nu mai returneze Stadionul ‘Arcul de Triumf’ FRR, așa cum s-a angajat în anul 2018.
4.Energie și taxonomie. Taxonomia verde și taxonomia securitară În termeni de PIB, probabil că în următorii 20 – 30 de ani în țările avansate se poate ajunge ca 35 – 40% să fie generat în afaceri care sunt independente energetic; de asemenea, 35 – 40% din gospodării să ajungă independente energetic. Independența energetică va fi, desigur, și neutră climatic. Cu toate acestea, este puțin probabil ca până în 2050 – 2060 să fie identificate soluții extinse pentru stocarea energiei pentru puteri foarte mari
5.An nou, promisiuni vechi. Consolidarea fiscală și bugetară Cum va arăta anul 2021 din perspectiva ministrului de Finanțe, din perspectiva BNR și a marilor investitori. Și de ce spune FMI să cheltuim cât mai mulți bani? Am conturat un material ce conține un compendiu (cât de obiectiv am reușit eu să alcătuiesc) de măsuri, viziuni și propuneri privind consolidarea fiscală și bugetară și care să-i permită României un an 2021 în care să-și reia creșterea economică, compensând pierderile din anul trecut. Sunt informații utile și care arată că auspiciile nu sunt nici foarte rele, ci chiar dimpotrivă.
6.Democrația americană sub aspectul setei de putere În această tumultoasă poveste americană pare să fie vorba despre omul Donlad Trump și face parte din firea lucrurilor să găsim țapi ispășitori. În realitate ar trebui să ne preocupe că tot mai multe personaje ca Donald Trump, indivizi aroganți și indiferenți față de semenii lor, pe care-i consideră simple instrumente ale propășirii lor personale, ajung să se cațăre pe piscurile puterii politice și să se erijeze în conducători ai popoarelor.
7.Izolarea Iranului: planuri, acțiuni și multe necunoscute În septembrie 2013 fostul președinte american Barack Hussein Obama a purtat o discuție telefonică cu cel ce tocmai fusese ales șef al puterii executive la Teheran, președintele Hassan Rohani; evenimentul marca primul contact la cel mai înalt nivel între Statele Unite și Iran din 1979 și a deschis calea relației diplomatice dintre secretarul de stat (din administrația Obama) John Kerry și ministrul de externe Mohammad Javad Zarif.
8.TREI ÎNTREBĂRI. Pierderea iluziilor, irelevanța speranțelor La începutul lunii martie 2020, Vaticanul a deschis arhiva Papei Pius al XII-lea, interesantă din perspectiva poziționării Bisericii Catolice față de regimul nazist. Istoricii vor răspunde astfel, cândva, la întrebarea legată de colaborarea Bisericii Catolice cu regimul lui Hitler. Aștept ca și Biserica Ortodoxă Română să ne dezvăluie trecutul privind relația sa cu legionarismul și comuniștii. Mă tem că ascensiunea mișcărilor extremiste privite cu îngăduință de BOR își are izvorul și în acest trecut pe care ierarhii îl doresc uitat.
9.Scrisoare de Crăciun către vecinul meu, extraterestrul Te salut amice extraterestru! Nu știu cum te numești – aș vrea să-mi fie mai ușor, să mă gândesc la tine ca la un amic din cei cu care obișnuiam să ies la o terasă seara înainte de pandemie; deci o să te și numesc convențional Extra-Bob, sau EB, sper că nu te superi! – și nici nu știu prea bine cum să te salut după obiceiul tău, așa că-mi cer scuze de la început.
10.Good bye Britain, but we stay together! Miercuri, 9 decembrie ac., Boris Johnson, cu irepetabila sa freză blondă și rebelă intră la Berlaymont zâmbind presei și transmițând un mesaj de încredere: punem totul pe masă, explorăm toate variantele pentru a avea un acord, am vrea să avem un acord cu Uniunea, dacă este fair pentru toată lumea.
11.Tu cum te-ai distrat după ce-ai fost infectat cu covid? M-am gândit mult dacă ar avea rost să scriu că am fost infectat cu Covid-19, și eu și soția mea, să descriu experiența comună prin care am trecut, atât timp cât presa este plină de relatări, multe cu adevărat dramatice. Noi am scăpat mai ușor. Dar în zilele trecute nu ni s-a părut niciun moment că suntem cu adevărat în control și că vom trece cu bine peste boală, dimpotrivă.
12.Spectator, pe buza istoriei Văd imagini de la un miting al președintelui american Donald Trump din Florida și la un moment dat mulțimea începe să scandeze „Concediază-l pe Fauci! Concediază-l pe Fauci!„, iar președintele, cu o expresie de copil ghiduș și priviri încântate aruncate pe sub șapca roșie ce-i acoperea fruntea, după câteva secunde în care a savurat scandările susținătorilor săi, a luat cuvântul și teribil de amuzat a replicat: „Vă spun un secret, să mă văd întâi cu un nou mandat și apoi sigur că mă gândesc să-l concediez!„
13.Și dacă lecțiile neînvățate ale istoriei se răzbună? Zestrea înțeleptului nu este doar dotarea sa nativă, ci mai cu seamă rezultatul șlefuirii acesteia prin educație și experiența proprie de viață, la care se adaugă marile lecții învățate la care s-a încumetat să cugete suficient, pentru a și le apropia și interioriza. Când eram tânăr visam să fiu cărturar și filozof; desigur, habar n-am avut ce pot sau ce trebuie să fac pentru acest lucru, n-am avut suficientă tărie să urmăresc neabătut acest scop și nici îndrumare consecventă pe un astfel de drum nu mi-a fost dat să primesc.
14.Despre alegeri și alte mofturi politice și cetățenești Luni, 12 octombrie 2020, Biroul Electoral Central a dat publicității rezultatul alegerilor locale de la finele lunii septembrie ac.. Desfășurate cu o întârziere de trei luni, pe fondul măsurilor de siguranță sanitară impuse de criza pandemică SARS-CoV-2, aceste alegeri nu par să fi marcat vreun punct de cotitură, așa cum se spune de exemplu despre europarlamentarele din primăvara anului 2019, deși mulți comentatori anunțaseră o schimbare de trend majoră în opțiunile electoratului. Nu a fost să fie.
15.Un amendament în Parlamentul European și o mie de întrebări (încă) fără răspuns la București Parlamentul European a votat joi, 17 septembrie ac., un amendament legat de modul în care, printre alte state membre, România poate folosi banii europeni din Fondul pentru tranziţie justă, adică bugetul special dedicat aplicării politicii Green Deal, respectiv pentru finanțarea proiectelor energetice având ca sursă gazul metan. Pentru România, au considerat Cristian Ghinea și Vlad Botoș, unul dintre marile obiective era să convingă instituțiile unionale să accepte gazul ca soluţie de tranziţie către atingerea obiectivelor cuprinse în Green Deal
16.Cercetarea științifică și inovarea tehnologică în domenii de vârf. De exemplu, OncoGen și ROSA. Am o idee la care mă întorc mereu: la orizont sunt disponibili 79,9 miliarde de euro de cheltuit în intervalul anilor 2021 – 2027, cu accent pe intervalul 2021 – 2023 și chiar dacă vom reuși un miracol și vom absorbi 99,99% din acești bani, nu vom obține niciun avantaj competitiv în viitor dacă nu investim major în educație și în cercetare. Nu știu anume cât ar trebui să investim, dar știu că ce am investit până acum și situația pe care o moștenim acum sunt o rușine!
17.Vânzătorii de iluzii și redescoperirea celei de-a treia căi. Victor Ponta si Tony Blair În toamna anului 2016, la aproape doi ani distanță după demisia din poziția de premier pricinuită de tragedia din clubul Colectiv, Victor Ponta, relaxat, reprezentând Fundația Black Sea Regional Projects 2020(7), se afla la Istanbul, la lucrările Consiliului Mondial al Energiei. Un semn că modelul său politic, Tony Blair, continua să-l inspire.
18.#libersiresponsabil Reflecții privind constituția, statul și cetățeanul în vreme de pandemie Un guvern PNL fără majoritate parlamentară, bazat pe un partid tributar unui model vechi de organizare, puțin inovativ și cu viziune politică limitată, nu putea să acționeze decât supralicitând puținele argumente pe care le avea: autoritatea președintelui țării, la începutul celui de-al doilea mandat al său, și imaginea de profesionist, pe care s-a grăbit să o recupereze și să o valorifice (abandonând ideea cu care cocheta anterior de a-l debarca din funcție), a șefului DSU.
19.Teribilul caz Gheorghe Ursu Era martie 1979, la doi ani după marele cutremur de pământ care a zguduit țara și a făcut circa 1.570 de victime umane (peste 88% doar în București) și peste 11 mii de răniți. La Radio Europa Liberă redactorii Virgil Ierunca și Alain Paruit comemorează tristul eveniment în două emisiuni succesive “Povestea Vorbei", citind din scrisoarea unui “arhitect din România" în două episoade: “4 iulie 1977 – cutremurul neștiut" și “Noul Persepolis". Scrisoarea îi aparținea inginerului Gheorghe Ursu.
20.Complexul Covid față în față cu viitorul Europei Criza globală Covid este mai degrabă o oportunitate pentru Europa, decât o tragedie oarecare în istorie. Uniunea Europeană a intrat într-un blocaj de ceva ani, iar motivele acestui blocaj, bine știute de altfel, ar fi: (i) respingerea Tratatului de instituire a unei Constituții pentru Europa(1); (ii) criza economică mondială sau Marea Recesiune, din decembrie 2007 – iunie 2009; (iii) criza refugiaților care a urmat Primăverii Arabe și a pus sub presiune frontiera sudică a Europei începând cu anul 2015, facilitând ascensiunea populismului, renașterea dreptei și constituind cadrul favorabil pentru Brexit; (iv) Brexitul.
21.Abandonarea mizelor mici și calea istoriei România are dificultăți structurale, iar economia sa este marcată de dezechilibre serioase între sectoare și pe regiuni. Bugetul național este slab, statul nu reușește să-și colecteze veniturile nici în perioadele normale, iar acum o va face cu atât mai puțin. Deci primul pas și cea mai sigură resursă este stoparea risipei în cheltuirea fondurilor publice și îndreptarea lor cu preponderență spre investiții și, deci, spre dezvoltare.
22.Saga Corona și destinul Europei unite Criza Covid-19 a găsit Statele Membre ale Uniunii Europene și chiar birocrația de la Bruxelles pe nivele diferite de pregătire pentru răspuns. Așa se face că unele state au reacționat prompt de la început, pe baza unor scenarii de intervenție despre care s-a văzut că fuseseră testate anterior și bine calibrate, în timp ce alte state au reacționat cu întârziere și ezitant.
23.Erdogan, naționalismul ultimului sultan Joi, 5 martie 2020, Recep Tayyip Erdogan s-a aflat la Moscova pentru a negocia cu Vladimir Putin o soluție pentru Idlib, acolo unde, cu două săptămâni înainte, adică joi, 27 februarie ac., în urma unui atac al aviației siriene, 33 de soldați turci și-au pierdut viața. Ulterior, Turcia a răspuns lansând o ofensivă începând cu 1 martie, în cursul căreia a atacat un aeroport militar în Nayrab, lângă Alep, și a doborât două avioane ale armatei siriene.
24.Cât timp Europa rezistă, lumea liberă mai păstrează o speranță La tradiționalul eveniment dedicat scenei politice mondiale care se desfășoară la început de an la Munchen, președintele Germaniei, distinsul (și experimentatul) diplomat Frank-Walter Steinmeier a lansat critici la adresa liderilor care conduc administrațiile celor trei mari superputeri – Statele Unite ale Americii, China și Rusia – pentru modul în care înțeleg să-și construiască politicile externe.
25.La granița dintre cotidian și ficțiunea pe care o putem transforma în realitate: miza alegerilor locale Se apropie alegerile locale și o emoție străbate clasa politică pe verticalele și orizontalele sale, dar stările febrile despre care vorbesc nu reverberează și în societate, care privește viitoarele evenimente mai degrabă cu apatie. Mai înainte de a regreta că electoratul nu empatizează și nu încearcă la rândul său, plin de spirit civic, să vină în întâmpinarea alegerilor, ar fi util să vizualizăm absurdul tablourilor de mai sus, recitind dialogul abracadabrant dintre Gabriela Firea și Costel Alexe, altminteri demnitari ai statului român...
26.Securitatea energetică, pilon al securității statale: cazul polonez și o scurtă trecere în revistă asupra proiectului vecinilor bulgari În decembrie 1972 guvernul comunist de la Varșovia aproba primul program polonez de construcție a unei centrale nucleare lângă satul Kartoszyno din Pomerania, în nordul Poloniei, la aproximativ 54 km nord-vest de capitala regională Gdańsk, pe malul lacului Żarnowieckie. Dar decizia nu a fost și implementată, pentru că imediat după ce a fost luată s-a decis schimbarea amplasamentului, fiind preferat un sit apropiat de Żarnowiec, câțiva kilometri spre nord, tot pe malul lacului Żarnowieckie.
27.Despre Rusia, cu tristețe Acest articol este construit pe reflecțiile mele legate de Rusia de astăzi și ambițiile sale de mâine, iar nevoia de a-l scrie a apărut dintr-un fapt aparent banal, un schimb de idei cu un amic apropiat care crede că, deși este adevărat că Federația Rusă se comportă arbitrar pe scena internațională, nu diferă fundamental în atitudinea pe care o afișează de alte mari puteri ale lumii, așa cum sunt Statele Unite ale Americii, mai nou China și, desigur, statele Europei Occidentale.
28.Trei decenii de libertate: emigrația masivă a etnicilor germani, o dramă a României Dealurile Transilvaniei se așază de-o parte și de alta a drumului dintre Brașov, Kronstadt în limba germană, și Făgăraș, adică Fogarasch în limba germană, dar destinația noastră este Biserica fortificată din Cincșor, adică Kleinschenk, în limba germană. Sau, mai precis, Kli-Schink în dialectul săsesc. Dealuri mănoase, cu porumbi încă neculeși pe alocuri și vii, sate cu case mândre și biserici cu turle înalte, vite frumoase la păscut și turme de oi care se bucură de soarele unei toamne încă foarte blândă și darnică cu noi.
29.Atomul și molecula de gaz sau perspectiva dezirabilă pe care România este pe cale să o rateze Așa cum se știe, în luna mai ac., Nuclearelectrica și China General Nuclear Power Corp. au semnat un acord pentru asocierea (constituirea unei viitoare Joint Venture Company) în scopul construirii a două grupuri energetice nucleare (unitățile 3 și 4) pe platforma centralei de la Cernavodă. Declarația Comună nu se referă expres la viitorul acestor negocieri, dar partea americană a avut permanent rezerve serioase față de această asociere și continuarea cooperării (oricum incertă din perspectiva pretențiilor comerciale ale părții chineze, așa cum afirma secretarul de stat Doru Vișan) ar pune sub semnul întrebării seriozitatea angajamentului român, din perspectiva Parteneriatului Strategic cu americanii.
30.ANALIZA Mediterana, istorii concurente și complementare Parteneriatul Euro- Mediteraneean este un instrument de politică externă având ca scop crearea și adâncirea Zonei de Comerț Liber Euro-Mediteraneean (EuroMed). Acordurile de Asociere la Zona de Comerț Liber comună cu MENA sunt în general în vigoare, mai puțin în cazul Siriei și Libiei, statele în care, de altfel, conflictele civile continuă și astăzi să producă victime.

1 2 3 

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by