Articole scrise de Cristi Danilet


1 - 30 din 61 rezultate
1.Ce este şi ce face Avocatul Poporului Ştiu că voi şoca pe mulţi spunând că „Avocatul Poporului” nu este nici „avocat”, nici al „poporului”, cum în mod greşit lasă să se înţeleagă denumirea dată acestei instituţii, dar chiar aşa stau lucrurile. Iată mai jos ce este şi cu ce se ocupă în realitate această instituţie publică.
2.Pe înțelesul tuturor: Decizia CJUE din 18 mai 2021 privind România Ce efecte juridice are aderarea la UE? Potrivit art. 11 din Constituție, odată ce România a semnat un tratat ea trebuie să îl respecte. Art. 148 alin. (2) precizează că, urmare a aderării, reglementările obligatorii ale UE au prioritate față de dispozițiile contrare din legile interne. Ce este CJUE? După aderarea la UE, România trebuie să aplice norme juridice emise de Uniune. Interpretarea oficială a actelor juridice adoptate de organismele UE este asigurată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene.
3.Coruptia este „un act de cultura”….pe care eu nu il gust Presa de ieri titrează: În România nu există corupție. Șpaga este doar „o manieră diferită cultural de a mulțumi cuiva”, le-a spus premierul Viorica Dăncilă colegilor europarlamentari din grupul socialist.Doamna Dăncilă are o duzină de ani de experiență în fața mea. Ea face parte din generația născută, crescută și educată în timpul „culturii” comuniste. Generația care își rezolva totul pe bază de pile, cunoștințe și relații. Care nu are cum să facă distincția între „customary” și „nelegal” atunci când este vorba de plătirea și răsplătirea unor servicii.
4.Pe intelesul tuturor: OUG 92 de modificare a legilor justitiei În primul rând că OUG nu a avut la bază un studiu de impact pentru a vedea câți procurori sunt în această situație. Se vorbește că ar fi vorba de 40-50 de procurori, ceea ce înseamnă o treime din procurorii DNA. Rămâne în discuție dacă perioada de la INM este inclusă în vechime: vechea legea spune că da, noua lege că de acum încolo, ba. Numai CSM poate spune acest lucru. Toate actele îndeplinite în cauzele penale de către procurori, până miercuri inclusiv, rămân valabile. Dar de joi încolo trebuie efectuate doar de procurorii care îndeplinesc condițiile din noile reglementări.
5.Un referendum inutil: am invins, dar nu am câștigat. La capătul unei campanii care a durat, de facto, trei ani, s-a terminat referendumul care va rămâne în istorie drept „referendumul pentru familia tradițională”. Și totuși, cineva a încercat să încurce în mod voit referendumurile pentru a obține voturi: acesta nu a fost un referendum pentru a aproba sau nu căsătoriile între gay, deși toată campania a fost numai despre asta. Pentru ce a fost? Și acum îmi este neclar.
6.Pe șleau, despre referendum. Ultima parte: „Morala a murit, Trăiască Legea!” În 2011 a apărut Codul Civil care, la art. 485, menționează: „Copilul datorează respect părinţilor săi indiferent de vârsta sa”. M-am întrebat atunci de ce o regulă morală atât de firească (din moment ce o persoană datorează respect oricărei alte persoane, cu atât mai mult un copil trebuie să își respecte părintele), regulă care este și poruncă dumnezeiască (a cincea din cele zece menționate în Vechiul Testament), trebuia legiferată. De ce educația de acasă, de la școală, de la biserică, din societate, autoeducația nu sunt de ajuns?
7.Pe șleau, despre referendum. Partea a II-a: Referendum pentru o „precizare” Referendumul din 7 octombrie își propune nu să salveze omenirea, nu să întărească familia, nu să dispară homosexualii, nu să împiedice adopția copiilor de ei. Ar trebui mult mai multe acte normative de modificat pentru toate astea. Nu. Referendumul își propune să definească un cuvânt: „soți”. Așadar, nu e vorba despre drepturile omului, nici de familie sau de procreare, nu e vorba de Big Bang, nici măcar de creștinism sau de iubirea dintre indivizi. Toată dezbaterea de pe bloguri, din biserici, din Parlament, de pe Facebook, din conferințe și de la televizor a fost despre orice altceva decât e vorba la acest referendum.
8.Pe înțelesul tuturor: Decizia CCR cu privire la revocarea înalților procurori CCR a pronunțat astăzi o decizie extrem de importantă prin care este interpretată Constituția în legătură cu puterile ministrului asupra procurorilor. Ținând cont și de o altă decizie de acum două luni a CCR, pot spune că ministrul justiției a devenit șeful procurorilor, un lucru la care se renunțate în anul 2004.
9.Despre puterea politicului asupra carierei magistratilor: intre legalitate si abuz. Studiu de caz: revocarea Codrutei Kovesi de catre Tudorel Toader Dacă CCR nu îi va da dreptate ministrului Toader, înseamnă că propunerea de revocare a procurorului-șef Kovesi s-a făcut pe alte motive decât cele legale. După ce ministrul a fost atenționat anul trecut de CSM că a încălcat independența justiției doar prin simplele sale afirmații în cazul penal „Belina” aflat în desfășurare, după ce ministrul a pierdut la CCR o sesizare pentru un conflict de natură constituțională în același caz Belina, după ce CSM a dat aviz negativ propunerii de revocare a lui Kovesi din funcție, este evident că o nouă decizie negativă din partea CCR în cazul Kovesi ar înseamna că ministrul a abuzat de puterea sa încercând să demită un înalt procuror.
10.Opinie privind raportul Ministerului Justitiei de revocare a sefului DNA Membrii asociatiei VeDemJust au decis sa depuna la CSM un document de prezentare a opiniei lor cu privire la raportul intocmit de ministrul justitiei, prezentat pe 22 februarie si dat publicitatii a doua zi. Raportul este intocmit in mod defectuos, continand erori de logica, de analizare si greseli de fond ce altereaza astfel temeinicia propunerii de revocare a Procurorului-sef al DNA.
11.Adevarata stire de azi: opt membri CSM au votat pentru subordonarea justitiei Azi CSM a respins propunerile ministrului justiției de a modifica legile justiției. Votul a fost secret și s-a luat cu o majoritate de 10 la 8. Ministrul justiției a lipsit la dezbateri. Ceea ce înseamnă că opt oameni din organismul chemat să apere independența justiției au votat pentru proiectul ministrului.
12.Familia pe intelesul tuturor - Partea a cincea: Familia reflectata in instrumentele privind drepturile omului Familia si casatoria in instrumentele internationale: In materia drepturilor omului, Romania este semnatara a mai multor instrumente internationale care sunt obligatorii, intocmai ca o lege interna. Atunci cand reglementeaza casatorie si familia fac referire la barbat si femeie Declaratia Universala a Drepturilor Omului (1948, in art. 16), Pactul International cu privire la Drepturile Civile si Politice (1976, in art. 23) si Conventia Europeana a Drepturilor Omului (1950, in art. 12); nu fac referire la sexul partenerilor Carta Sociala Europeana revizuita (1965, in art. 16) si Carta Drepturilor Fundamentale ale Uniunii Europene (2009, in art. 9).
13.Familia pe intelesul tuturor - Partea a patra: Parintii nu au drept de viata si de moarte asupra copiilor Ieri o mama s-a sinucis impreuna cu cei trei copii ai ei. Rectific: O MAMA SI-A UCIS COPIII, APOI S-A SINUCIS. Impartasesc viziunea lui Hegel cum ca omul nu este proprietar al vietii sale, deci nu poate renunta cand vrea la ea (Hegel, "Principiile filosofiei dreptului", 1820, para. 70, adaos; pentru o viziune opusa - dar vizand doar eutanasia in caz de boala grava - a se vedea Curtea Suprema a SUA, cauza Cruzan v. Missouri, 497 U.S. 261). Proprietatea poate viza numai lucruri exterioare omului, pe care acesta și le apropriază.
14.Familia pe înțelesul tuturor - Partea a doua: Morala ca argumente împotriva formelor "netradiționale" de familie Trăim într-o societate civilizată, în care coeziunea dintre cetățeni este dată de garantarea și respectarea drepturile omului. Iar respectarea drepturilor fundamentale ale omului este o îndatorire pentru cetățeni și o obligație pentru autorități. Iar asta nu e negociabil.
15.Pe intelesul tuturor: Decizia CCR privind condamnatul care nu poate fi ministru Azi a aparut motivarea deciziei CCR privind lecgea care interzice unei persoane sa fie ministru... Pastrarea interdictiei ca o persoana care a fost condamnata penal sa fie ministru este la latitudinea legiuitorului, fara a exista o obligatie in acest sens. Aici fac o observatie personala:  Legea 90/2001 interzice persoanei condamnate sa fie ministru (art 2), dupa cum prevede ca ministrul condamnat isi pierde mandatul (art. 8 alin. 2);
16.Familia pe intelesul tuturor - Partea intai: Reglementarea familiei in legislatia Romaniei Ce este "familia" si care e legatura cu institutia numita "casatorie"? De cate feluri este "familia"? Cine sunt "membrii familiei" si ce este "viata de familie"? De ce este necesara modificarea Constitutiei pentru a se (re)defini "familia"? Prilejuite de o procedura de modificare a Constitutiei, la aceste intrebari ar trebui sa raspunda si juristii, pentru ca populatia sa fie informata in mod corect.
17.Pe intelesul tuturor: gratierea din Parlament Definitie: Gratierea este o iertare a condamnatului pentru a mai efectua pedeapsa la care l-a obligat judecatorul prin hotarare definitiva. Actele de gratiere sunt, de regula, individuale, si se dau de Presedintele tarii prin decret, oricand si pentru orice motiv considerat de el ca fiind potrivit. Cam o data la 10 ani se da cate o gratiere colectiva. Potrivit Legii 546/2002, Parlamentul este cel care acorda gratierea colectiva, prin lege. In ultimii ani au fost respinse toate initiativele unor parlamentari in acest sens.
18.Separatia puterilor: raspunderea juridica pentru acte politice Aștept cu o nerăbdare și curiozitate profesională motivarea deciziei Curții Constituționale cu privire la conflictul juridic de natură constituțională dintre DNA și Guvern. Până atunci, îmi permit câteva remarci: Separația puterilor presupune independența instituțională a celor trei puteri publice. Ea este menită să asigure libertatea decizională a membrilor Legislativului, Executivului și Judiciarului. Acestă libertate presupune lipsa vreunui control al unei puteri asupra deciziilor concrete care intră în activitatea unei alte puteri.
19.Pe intelesul tuturor: Decizia CCR privind abuzul in serviciu Celebra, de acum, OUG 13/2017 și-a propus modificarea textul din Codul penal care reglementa abuzul în serviciu sub pretextul că ar exista o decizie a Curții Constituționale (CCR) care impunea acest lucru. După ce s-a revenit asupra OUG 13, prin abrogarea ei la cinci zile după publicare, au apărut unele opinii conform cărora infracțiunea de abuz în serviciu nu ar mai exista în Codul penal încă de la data apariției deciziei CCR, iar acest aspect se dorea – chipurile – a fi îndreptat tocmai prin ordonanța respectivă. Voi demonta această teză halucinantă pentru un jurist, prezentând decizia CCR nr. 405/2016 care a generat atâtea discuții.
20.Scurt studiu despre efectele unei decizii CCR Voi explica pe scurt ce efecte are decizia Curtii Constitutionale (CCR) de astazi, prin care a spus ca nu exista un conflict intre Guvern si Parlament atunci cand primul adopta o Ordonanta de Urgenta (OUG) de dezincriminare a unor fapte penale care, potrivit Constitutiei, ar trebui sa revina numai in competenta celui de al doilea.SCENARIUL INTAI: se inregistreaza o plangere pentru comiterea unui viol, infractiune prevazuta in Codul penal; Guvernul decide intr-o noapte sa dezincrimineze violul,
21.Ordonanta de marti noapte, pe intelesul tuturor Modificarea C.pen. Prin OUG se aduc mai multe modificări Codului penal, care vor intra în vigoare peste 10 zile: 1. favorizarea făptuitorului. Dacă ajuți o persoană să se sustragă de la proces sau de la executarea pedepsei, comiți o infracțiune. Nu sunt sancționați însă cei care își ajută membrii de familie (părinții sau bunicii ori străbunicii, copiii sau nepoții ori strănepoții, frații sau nepoții acestora, soții sau concubinii).
22.Fara ipocrizie, despre numirea sefilor Ministerului Public Au inceput iar discutiile cu privire la modificarea legilor justitiei in vederea stabilirii modalitatii de numire a sefilor de la Ministerul Public (sistemul de parchete). Unii spun ca aceste numiri sa fie trecute in atributia Consiliului (asa au fost o scurta perioada de timp in anul 2004). Altii spun ca ele trebuie sa ramana in responsabilitatea Ministerului Justitiei (asa au fost cel putin in ultima jumatate de secol).
23.Se poate relua votul privind urmărirea penală a unui ministru? Procedura de vot are legatura cu o invinuire penala si este data de un organism politic. Acest organism poate face oricand oricate cereri de urmarire penala a unui ministru. In acest domeniu nu exista principiul NE BIS IN IDEM, adica sa fie impiedicata o a doua cercetare pentru aceeasi fapta, si spun asta avand drept temei doua motive simple: (a) Parlamentul nu actioneaza ca un organ judiciar, pentru a se spune ca o solutie a sa este definitiva si ar avea autoritate de lucru solutionat/judecat ; (b) nu exista vreun impediment de reluare a votului prevazut expres in Regulamentul camerei sau in legea raspunderii ministeriale.
24.Copilaria este despre zambet. Iar in justitie nu toti judecatorii au pantofi albastri Un text scris de un avocat si postat azi pe FB imi da ocazia sa reiterez ceea ce sustin de multi ani: in Romania, prea multi copii sunt considerati niste lucruri apartinand parintilor asupra carora ei pot decide orice, impreuna si, de cele mai multe ori, separat, dar fara a-i consulta pe copii si fara a le pasa cu adevarat de acestia. As vrea sa cred ca cineva ne va invata, vreodata, cand ne unim destinele, cand sa decidem conceperea unui copil, cum sa fim parinti. Ma tem insa ca educatia parentala va ramane o ambitie ONG-istica...
25.Despre cum pierdem esentialul incercand sa aflam daca Maria Olaru spune adevarul 1. Maria Olaru este o fosta sportiva de performanta care, in cartea sa de memorii, povesteste despre abuzurile la care ea si colegele ei erau supuse de antrenori in urma cu 20 de ani, pe cand era copil. Paul Mititelu este un pusti de 11 ani, din zilele noastre. El interpreteaza o piesa, cu un videoclip recent lansat, in care spune: "Decat s-astept ca Tepes sa faca dreptate-n tara,/ Vreau sa-nvat si eu ce-i legea, si acasa, si la scoala."
26.Vrei sa fumezi?! Bine, dar sa nu-i afecteze pe nefumatori! O sa imi spui ca e treaba ta ce faci cu trupul tau, intrucat ai un drept la fumat. O sa iti raspund ca nu exista vreo reglementare in acest sens: nici Constitutia, nici legea nu consacra acest drept. O sa imi spui ca ceea ce nu e interzis e permis si pana acum ai avut un astfel de drept, la fumat. O sa iti raspund ca tocmai s-a interzis fumatul tau, deci acest argument nu mai merita un contraargument. O sa imi spui ca nu e in regula ca statul sa iti limiteze libertatea. O sa iti raspund simplu: ai libertatea sa fumezi cat vrei in casa ta si, din pacate, pe strada.
27.Demitizarea justitiei. Ep. 10: "Procurorii sunt agenti sau avocati ai statului" Mitul pe care il analizez acum a fost facut public in anul 2005, dupa o intrerupere de 15 ani. In cartile de drept procesual penal din perioada comunista se spune ca procurorul reprezenta statul, care era parte in procesul penal (iar cauza era un fel de "Statul versus X"). Noua Constitutie din 1991 avea sa schimbe procurorul din veghea Procuratura (ce urma modelului sovietic al Prokuratura) in alt tip de procuror din cadrul Ministerului Public (construit dupa exemplul francez al Le ministere public).
28.Alcoolismul si carnagiul de pe soselele din Romania: sanctionare insuficienta Preambul: In aceste zile asistam la reluarea dezbaterilor cu privire la modul de sanctionare a infractiunilor comise in trafic. Din pacate, urmare a agresarii unor politisti in trafic de catre soferi care consumasera bauturi alcoolice inainte sa se urce la volan (Bucuresti, Mamaia). Inca din anul 2010 UE a alcatuit un Plan de reducere la jumatate a numarului deceselor rutiere pana in anul 2020. In martie 2015 Comisia Europeana a publicat date statistice cu privire la decesele cauzate in accidente de circulatie: raportat la numarul locuitorilor din fiecare stat membru al Uniunii, in ultimii sapte ani Romania a ocupat a ocupat locul trei (in 2008 si 2011), locul doi (in 2009, 2010, 2014) si locul intai (in 2012 si 2013).
29.Medicul raspunde la fel ca un functionar public daca comite infractiuni de coruptie In saptamana care s-a incheiat au fost date publicitatii mai multe informatii si mesaje in legatura cu o decizie recenta a justitiei potrivit careia medicii nu ar mai avea voie sa primeasca cadouri. Incerc prin prezenta postare sa aduc cateva clarificari cu privire la statutul medicilor si posibilitatea lor de a primi plati sau donatii in legatura cu actul medical:1.Sunt două decizii relevante, pronunţate de completul pentru dezlegarea unor probleme de drept penal...
30."A copia sau a nu copia?". Partea a III-a: "Codul de onoare - o solutie pentru a nu mai copia" 1. Sa ne amintim ce am spus pana acum in partea I si partea a II-a a eseului meu: orice elev, student sau, in general, orice persoana care este supusa unei examinari este supusa tentatiei de a copia; in lipsa unui sistem de supraveghere, pana si cel mai cinstit dintre concurenti va ceda ispitei; indiferent cat de drastice ar fi masurile luate pentru a impiedica frauda, vor exista metode din ce in ce mai performante de a copia; oricum, eficienta acestor metode este pusa la indoiala cat timp chiar cei care sunt supreveghetori locali sau centrali au ei insisi probleme de integritate (copiaza la examene de titularizare, nu trec examenul de titularizare, iau mita, superiorii lor au lucrari de doctorat plagiate, exista o comisie de albire a demnitarilor plagiatori etc).

1 2 3 

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by