Articole scrise de Cosmin Marinescu


1 - 11 din 11 rezultate
1.Intre politici si crize: flux si reflux in politica monetara Este tot mai evident faptul ca politicile economice nu au doar valente anti-ciclice, asa cum ne spune teoria ca ar trebui sa se intample. Foarte adesea, din diverse ratiuni, de regula politice, deciziile de politica economica ajung mai degraba sa adanceasca tensiunile ciclice ale economiei, in loc sa le atenueze. In aceste conditii, politicile economice devin puternic pro-ciclice, fapt valabil atat in privinta politicilor monetare, cat mai ales in privinta cadrului fiscal-bugetar.
2.Decalaje regionale in context european: se apropie Romania de euro? Tot mai multe argumente sunt introduse, fie congruent, fie interșanjabil, în balanța criterială a adoptării monedei comune. Uneori, pozițiile preconcepute răzbat din multitudinea și circumferința contra-argumentelor invocate. Criteriile de convergență nominală au fost suplimentate continuu, uneori tocmai în vâltoarea dezbaterii științifice, deși proiectul euro transcede cadrul (calculat) științific, indiferent de gradul de sofisticare cantitativistă.
3.Spatiul bugetar destinat salarizarii In legatura cu mult asteptata "lege a salarizarii unitare", probabil ca cel mai important aspect, pe langa rezolvarea inechitatilor, este cel al spatiului bugetar de care Romania poate dispune, astfel incat cresterea salarizarii bugetare sa fie sustenabila si sa rezolve niste probleme, nu sa creeze mai degraba altele, in viitor.
4.Euro a murit, traiasca euro! Despre salvarea euro-economica a Uniunii Europene Criza a dezvaluit cercul vicios cu care moneda euro s-ar fi confruntat, oricum, candva. Ratiunile pentru care unii condamna euro sunt, de fapt, chiar motivele pentru care euro ar trebui salvat. Insa salvarea euro cu orice pret - "whatever it takes", in termenii lui Mario Draghi - ar insemna practic si esecul monedei comune. Daca euro nu va reusi sa impuna abandonarea modelului economic european al ultimelor decenii, unul centrat pe deficit, redistribuire si datorie publica, probabil ca acela va fi si sfarsitul euro, nu neaparat in termeni existentiali, ci ca succes institutional. Cu alte cuvinte, pe cine nu lasi sa moara, nu te lasa sa traiesti, cum ar suna in limbajul popular.
5.Consumul sau productia? That is the (economic) question In economie, din fericire, dilemele de tip hamletian sunt fie incompatibile, in raport cu logica economica, fie complet neproductive, in afara acesteia. In materie de politici economice, in rarele situatii in care acestea nu sunt si redistributive, apele se despart in functie de modul in care guvernul cauta sa sustina relansarea economica: prin stimularea consumului, pe de o parte, respectiv prin stimularea productiei, pe de alta parte.
6.Capitalizare pentru mediul de afaceri: neimpozitarea profitului reinvestit În anumite scenarii, agricultura și energia ar fi domeniile strategice care ar putea să aducă intensificarea creșterii economice în România. Dintotdeauna și îndeobște, însă, strategia constantă a progresului economic ar trebui să fie profitul, obținerea acestuia. Căci dincolo de calcule (strategice) conjuncturale, profitul – ca principiu economic și stare de fapt – este motorul care alimentează mersul creșterii economice.
7.ANALIZA Unde sufera economia: calitatea institutionala a mediului de afaceri De cele mai multe ori, performanta economica este asociata unui context financiar-cantitativ, care surprinde decadent, de altfel, morala post-moderna in privinta acumularii de capital si a succesului in afaceri: cine baga bani, are succes, cine n-are, n-are. Doar arareori, insa, dezbaterea coboara coerent la fundamentele logicii economice. Caci cine mai are timp sa discearna asupra acumularii de capital, in timp ce bancile sunt invinovatite, indeobste acum - in vremuri post-criza, de precaritatea financiara in care se zbate mediul de afaceri.
8.Prețuri, costuri și accize. Care pe care? Este inevitabil, in orice analiza a impozitarii, sa ne referim la preturi si costuri, salarii si productie, prosperitate etc. Este binecunoscuta, desi in ultima instanta nejustificata, opinia potrivit careia cresterea impozitarii indirecte, a accizelor - in speta, se va reflecta in preturi si, mai departe, in escalade inflationiste. Acesta este cazul recent al dezbaterii pe seama celor 7 eurocenti care se vor adauga la accizarea combustibilului. Au aparut imediat, fireste, motive de ingrijorare cu privire la explozia preturilor benzinei si motorinei.
9.ANALIZA Reforme structurale si proprietate: intoarcerea la origini Desi dominata de avant constructivist, agenda relansarii economice se relativizeaza aproape peste tot in Europa. In prezent, Romania dispune de un anumit confort macroeconomic, data fiind incadrarea, consfiintita si institutional, in tintele de deficit agreate cu organismele financiare internationale. Insa provocarea fundamentala a relansarii economice transcede, totusi, eforturile de consolidare fiscala din ultimii ani. In absenta reformelor structurale, cele menite sa instituie rationalitate si disciplina financiara, in principal in sectorul companiilor de stat, stabilitatea macroeconomica se va dovedi fragila si se va deprecia cu usurinta.
10.Lectia neinteleasa a recesiunii: timpul conteaza! In toti acesti ani si parca dintotdeauna, recesiunea a fost zugravita catastrofic, aproape in concurenta cu razboiul. Un flagel al economiei care devine ruinator, deopotriva si indeobste, pentru civilizatia contemporana. Totusi, pentru a pune lucrurile in ordine si pe scurt, recesiunea nu este cauza, ci doar efect. Recesiunea nu reflecta altceva decat derapajele anterioare ale economiei de la ritmul ei sanatos, normal, de acumulare si crestere.
11.Reducerea CAS: cat ar "costa" bugetul? Dupa o recesiune apasatoare si drastic corectiva, atat pentru economie cat si pentru stat, se pune problema ca sistemul fiscal sa usureze cumva sarcina intreprinzatorilor, pentru a favoriza investitiile si crearea de locuri de munca. Dar relaxarea fiscala, se stie, "costa bugetul". Insa, pentru a da sens complet intrebarii din titlu, abordarea ar trebui sa vizeze si costul pe care bugetul statului, prin povara fiscala, il exercita institutionalizat asupra mediului de afaceri. Cu alte cuvinte, ceea ce creste bugetul, costa economia, dupa cum ceea ce costa bugetul, creste economia.


ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by