Articole scrise de Cosmin Gabriel Pacuraru


1 - 30 din 43 rezultate
1.Încălzirea populației – marea problemă a guvernului pentru iernile ce vin Scumpirea energiei este tratată superficial de către autorități și de către presă. La ANRE există o direcție care se ocupă de mai multe probleme: energie regenerabilă, cogenerare și printre altele și de energia termică … La Ministerul Energiei nu există nimeni care să gestioneze politicile referitoare la încălzire sau măcar la energia termică, adică nu interesează pe nimeni.
2.De ce se scumpește energia? – întrebarea la care vrea să răspundă comisia parlamentară propusă de PSD Nu s-a investit mai nimic în energia securitară, ceea ce înseamnă că astăzi avem tehnologii vechi cu randamente mici în producție. Consumul în ultimii 10 ani a ramăs cam același dar capacitățile de producție au scăzut. Acest lucru înseamnă că avem o cerere mult mai mare decât oferta producătorilor, ceea ce a dus la importuri. Importurile se fac la prețurile din vest, mult mai mari decât cele din România, vest în care sunt țări care nu dețin resurse energetice semnificative.
3.Securitatea energetică între independență și smart-dependency Realitatea româneasca arată o oligopolizare și cartelizare ale extracției, prelucrării și distribuției, de jucători ce nu țin cont de interesul național și interesul cetățeanului. Nici piețele de energie nu sunt bine organizate (OPCOM și BRM), acestea fiind acaparate de brokerii de energie (pompos numiți furnizori) care au posibilitatea de a manipula piațele și de a sări peste regulile acestora.
4.Dosar cu șina, unghii tăiate și batistă curată la concursul de la Ministerul Energiei Prima frază pe care o scrisesem era: De pe site-ul Ministerului Energiei NU aflăm că se organizează un mega-consurs pentru ocuparea unor posturi din Direcția Generală Politici Energetice și (pompos adăugat) Green Deal și Direcția Afaceri Europene. Am căutat asiduu prin stufărișul de postări din site-ul ministeului și am găsit anunțul. Este aici. Mai sunt și alte posturi scoase "la concurs", pe care le găsiți aici (să vedem cine se descurcă pe acest site).
5.România – Ucraina, o relație energetică complicată Șantajul energetic exercitat de Federația Rusă asupra Ucrainei începe încă de la destrămarea Uniunii Sovietice, având vârfuri în 2005, 2009, 2014 și 2020 – 2021. Pe teritoriul Ucrainei s-au construit începând cu anii ’70 o serie de conducte care au avut ca scop alimentarea cu gaze a fostelor țări din spațiul sovietic începând cu anii ’80 și a RFG-ului. Dupa 1991, Ucraina a rămas proprietara a conductelor de pe teritoriul său și a început să primească o plată pentru transportul gazului către occident, plată ce se face tot prin gaze, gaze care alimentează populația și produc energie electrică și termică.
6.De ce se scumpește energia? (II) Energia se scumpește și trecem din ce în ce mai des prin situații de criză ce pot doborâ sistemul energetic național. Am mai găsit un punct în plus la enumerarea făcuta acum o lună. Deci: 16. Afaceri dubioase în marile și bogatele companii de stat din energie. Culmea este că una este listata la BVB, deci regulile bunului management ar trebui să se aplice.
7.Energie și Geopolitica – Pe unde este România în relațiile energetice cu Moldova și Ucraina? În ultimile zile s-au petrecut două evenimente care ar putea influența situația energetică regională. Prima și cea mai importantă pentru România este caștigarea alegerilor din Republica Moldova de către PAS-ul Maiei Sandu. La câteva ore de la anunțarea victoriei „kalașnikovul” rusesc al politicii regionale, prin vocea deputatului Leonod Kalașnikov, presedintele comisiei din Duma de Stat pe problemele Comunității Statelor Independente, a declarat că se dorește întețirea acțiunilor de război hibrid în Transnistria.
8.Autosuficieța energetică – hibridizarea producției de energie – prosumatori Stăteam zilele trecute cu un colaborator la o discuție tehnică și ne-am oprit întrebându-ne dacă cei din minister ar pricepe ce discutăm. Interlocutorul era un tinerel abia ieșit de pe băncile facultății, care stăpânea termenii și solutiile tehnice pe care le gândeam pentru un proiect ce ar părea avangardist, dar care folosește tehnologie inventată acum câteva zeci de ani, proiect în care ne propuneam să nu apelăm la importurile de chinezării.
9.Ministerul scumpirilor Acum trei luni explicam în 15 puncte de ce se va scumpi energia. Toata lumea știe că orice creștere de preț la energie duce la scumpirea tuturor produselor, la scumpirea vieții, la inflație. Să recapitulez de ce s-a scumpit și de ce se va mai scumpi energia: Lipsa investițiilor în industria energetică înseamnă tehnologie veche și necompetitivă cu randamente mici, ceea ce duce la creșterea importurilor...
10.Programul Național de Rateuri și Regrete – capitolul energie. (și câteva explicații științifice) Am scris de mai multe ori despre faptul că „ai noștri” nu știu decât „hidrogen în amestec cu gaz natural în conducte” și „cetrala de la Halanga” (mai nou și cea de la Constanța). Mi-am exprimat consternarea că investiția în regenerabile și hidrogen din regenerabile nu este altceva decât o infuzie de bani proveniți din taxele și impozitele plătite de noi în economia chineză și tehnologiile disponibile pe plan local sunt total necunoscute.
11.Ardelenii și moldovenii nu au avut niciodată un ministru al energiei În sudul României sunt concentrate mai mult de 75% din capacități. Regula se respectă și la energia securitară și la energia regenerabilă. Cea mai bogată zonă din punct de vedere energetic este Dobrogea, având o populație mică și peste 4000 MW. A doua zonă ca bogație energetică este Muntenia – Oltenia. Știm că aici se află o parte destul de mare a resurselor de gaze și cărbune.
12.PNRR și rentabilitatea slabă a investițiilor verzi din energie Înțeleg că PNRR nu va accepta investiții în noi capacități de producție de energie electrică pe gaz și toate fondurile vor fi îndreptate către eolian, solar și hidrogen obtinut prin electroliză. Până la urmă, bune și astea! Dar să nu uităm că mai există și alte posibilități de investiții, cum ar fi Fondul de Modernizare (oare ministerul a elaborat metodologia?) sau fondul dispus de Planul Național de Relansare Economică sau fondurile de coeziune …
13.De la gargara cu hidrogen la hidrogenul sulfurat Sunt entuziasmat că hidrogenul este prezent pe agenda decidenților și agenda publică. Nu putem să avem pretenția ca publicul să se priceapă la tehnică și tehnologie, dar este obligatoriu ca decidenții să priceapă măcar. Guvernanții “lucrează” la mult și de mult promisa Strategie romanească a hidrogenului. (De ce înainte de Strategia Energetică?) Dar în afară de “Halânga și hidrogen în conducte nu am auzit altceva” zice un cunoscut. …
14.Linii de înaltă presiune Rusia – Turcia Tensiunile Turciei cu Rusia sunt de pe vremea fostelor imperii și pe cale sa se amplifice în aceasta perioada. Sfinta Rusie – a Treia Romă și mesianismul acesteia sunt mituri revigorate treptat de la venirea la putere a lui Vladimir Putin. Rusia viseasă de secole să dețină cele două strâmtori ce leagă Marea Mediterană de Marea Neagră. Kremlinul deține butoanele arsenalului nuclear moștenit de la Uniunea Sovietică. Rusia nu și-a pierdut influența în fostele soviete din regiunea Caspică – Caucaz.
15.Diriguitorii industriei energetice și politicienii au citit Biblia? Eu cred că responsabilii din ministerul energiei și cei din consiliile de administrație sau de supraveghere și directorate ar trebui să (re)citească măcar Decalogul. Admit că sunt persoane necredincioase dar pot spune că dintre acestea sunt mulți care respectă poruncile “lumești”: să nu ucizi, să nu desfrânezi, să nu furi, să nu minti și să nu poftești la averea altuia (să nu lăcomești).
16.Mai repede cu gazele din Marea Neagră! Dar și cu construcția de centrale noi Plecarea Exxon (după Chevron) este un semnal care trebuie să ne pună pe gânduri. Știm că guvenarea anapoda de până în 2019 și parlamentarii majoritari din legislatura trecută ai PSD-ului a adus la disperare conducerile companiilor care au investit în prospectare în Marea Neagră. Dar dacă la o masă verde s-a negociat plecarea americanilor și venirea rușilor?
17.Gargară cu hidrogen Toată lumea vorbește despre hidrogen. Toata lumea își propune să producă hidrogen. Hidrogen verde îl numesc noii apostoli ai ecologismului. Verde pentru că e cool! Înainte de apariția Green Deal, hidrogenul era albastru – cel obținut din electroliza apei, era verde – cel obținut din gazeificarea deșeurilor, în special cele provenite din materia lemnoasă sau bogată în celuloză și galben (sau gri) cel provenit din gazeificarea (sau pirolizarea) combustibililor fosili: gaz, cărbune, petrol.
18.Despre Consiliile de Administrație și Supraveghere ale companiilor energetice de stat Cea mai hazlie experiență a mea a fost acum câțiva ani când, pe vremea Guvernului Ciolos, am avut nebunia de a-mi depune candidatura pentru un astfel de consiliu. Compania care facea head-hunting-ul era nemțească, condusă de un austriac … sau invers, oricum nu are importanță … De fapt erau două astfel de firme angajate de marea companie națională.
19.Ticaloșia sindicatelor din energie (dar nu numai) În 1986 m-am angajat “în câmpul muncii socialiste”. La primul salariu am primit și un fluturaș în care am constatat că mi s-au oprit cățiva lei: o parte cotizația la sindicat și o parte pentru “Frontul Democrației și Unității Socialiste” – FDUS. Ulterior am primit și un carnet de sindicalist pe care trebuia să-l duc la vizat. Nu am participat niciodată la vreo sedință, nici măcar nu știam cine este șef la acel sindicat.
20.Complexul Energetic Hunedoara – metastaza netratată Grupurile de interese nelegitime formate din politicieni și afaceriști, cu legaturi în PSD, au falimentat CEH în ultimii ani. Acesta mai are în exploatare doar două mine din cele patru și două termocentrale la Paroșeni și Mintia – Deva. Pe vremuri la Mintia se producea 1050 MW și la Paroșeni 150 MW. Astăzi în stare de funcționare și cu avize de mediu sunt doar cei 150 MW de la Paroseni și un grup pe cogenerare în condensație de 210 MW la Mintia.
21.De ce tac oamenii din energie? Am început să mă uit pe CV-urile decidentilor în energie și a propunerilor pentru viitorii decidenți și am constatat că nici unul nu a lucrat un minut în producția de energie sau măcar în transportul acesteia. Avem două (sau trei) propuneri cu personaje care au ca back-ground activitate în firmele de brokeraj în energie (sau sunt chiar oamenii care trebuie să apere interesele acestora!), un electronist (oare ce legatură are cu energia?), un electrician (idem!), cîțiva politruci și aparatnici …
22.Ofensiva geopolitică a vestului în domeniul energiei După finalizarea cleștelui energetic rusesc și cumpărarea de active și pachete de acțiuni în multe firme occidentale de către companii coordonate de la Moscova, Occidentul reacționează. În ultimile zile au apărut mai multe informații care să confirme existența unei ofensive în câteva state aliate. Astfel, chiar NATO va investi într-o conductă (militară) care va transporta combustibil din portul Alexandropolis către Grecia, Bulgaria și România...
23.Complexul Energetic Oltenia, măseaua stricată a industriei energetice românești O măsea cariată, la un moment dat produce dureri. Până te hotărăști să te duci la stomatolog stai cu durerea asta care te sâcâie. Mai iei o bulină, mai pui o tărie de peste 40 de grade … Dar tot ajungi la clește! CEO a fost cariată de toată hoarda de politicieni care s-a perindat prin diversele guverne. Toți și-au pus pupilele pentru a avea caștig electoral – nu dăm oamenii afară!, ori caștig material prin diverse firme care au câpușat încet și apăsat compania. Anul acesta CEO a avut pierderi de 1,1 miliarde lei.
24.Radiografia dezastrului industriei energetice românești în 10 ani Pe ansambu producția de energie securitară a scăzut cu 6,6 TW în decurs de 10 ani, ceea ce înseamnă 17,2%. Tragedia din ultimul an este la producția pe cărbune: avem o scădere de 26%. Nu mai avem energie securitară, suntem vulnerabili oricărui dezechilibru de producție datorită regenerabilelor și supuși riscului de a avea o pană națională de curent – blackout. S-a întâmplat pe 8 ianuarie 2020 și se mai poate întâmpla și mâine!
25.Trei întrebări pentru industria energetică ANRE ne spune că avem capacități suficiente! Ba mai mult decât atât, raportările sunt către UE. (aici dovada) Minte și nu înțeleg de ce raportarile arată așa de mulți ani! Mediul privat a investit în special în regenerabile. Singura investiție in “energie securitară” este cea de la Brazi a Petrom. După cum știm, bate vântul și este soare, avem energie atât de multă încât o exportăm. Dacă e o zi noroasă și nu bate vântul, hidro trage tot greul. Daca nu mai poate nici hidro, importăm de ne dor buzunarele.
26.La revedere domnilor Virgil Popescu și Lucian Petrică Rusu! Nu aveam de gând să scriu prezentul articol dar citind ceva delarații ale ambilor, precum s-a ieftenit energia electrică, m-am hotărât! Primul domn ne-a transmis: „Da, facturi mai mici pentru români!”. Adică Hidroelectrica a micșorat prețurile din ofertă cu un ban, adică 0,01 lei.
27.Un nou guvern și un nou Program de Guvernare, o oportunitate a industriei enegerice Știm că una e socoteala de acasă și alta e cea din târg. Socoteala de acasă este reprezentată de programele de guvernare prezentate in campanie, cea din târg, de alinierea acestora când sunt mai multe partide la guvernare. Consider că actuala conjunctură politică reprezintă o oportunitate pentru industria energetică românească deoarece, atât programul liberal cât și cel al alianței USR Plus conțin multe propuneri care pot aduce plusvaloare securității energetice.
28.Balanța energetică import – export dezechilibrează balanța de plăți a României Deabia în primăvara acestui an, domnul ministru MEEMA, Virgil Popescu, s-a alarmat că România a devenit un importator net de energie electrică. Acest lucru s-a petrecut încă din vremea nefericitei guvernări PSD din diverse cauze, în special legislative, adică a nemernicei Ordonanțe 114. Am mai cotrobăit pe site-ul Transelectrica, de unde am extras datele de-a lungul unui an – 25.11.2019 (00:00) – 20.11.2020 (00:00).
29.Din nou despre SACET Zilele trecute au apărut în cascadă trei articole despre SACET-ul bucureștean ce mi-au dat de gândit. Buletin de București este locul unde a apărut articolul inițial, care a fost preluat de G4media și Newsweek. Eu știu că la toate cele trei publicații lucreză oameni serioși, jurnaliști cu probitate și profesionalism dovedite. Pe o parte îi cunosc personal, ca foști colegi de presă.
30.Câteva întrebări despre combustibilii alternativi Dacă vrei ca să nu funcționeze ceva, înființează o comisie, în cazul nostru (pompos spus) un consiliu consultativ. Dacă vrei să îngropi o idee, pune în comisie cât mai mulți și aceasta să aibă cât mai mulți șefi. Cam așa s-ar traduce inițiativa de înființare a Consiliului Interministerial de coordonare pentru dezvoltarea pieței pentru combustibili alternativi (CC DPCA) luată în mai 2020.

1 2 

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by