Articole scrise de Cosima Rughinis


1 - 6 din 6 rezultate
1.Astra Zeneca și coagularea: eternul conflict dintre imaginație și calcul Am făcut prima doză de vaccin Astra Zeneca, deci am un interes personal în controversa tulburărilor de coagulare, dincolo de curiozitatea cetățenească. Citind știrile, nu mă pot abține să nu remarc eterna reîntoarcere a conflictului dintre povestiri și numărări. Pe banca acuzării stau voci care povestesc despre cazuri de probleme severe de sănătate survenite după vaccinare.
2.Portret robot al coronascepticului Nu există un portret robot al coronascepticului. Unii sunt ne-educați, alții sunt experți. Unii sunt excluși social, alții sunt vedete. Unii nu au încredere în explicațiile oficiale... dar cine are? Să ridice mâna cine poate spune, cu sufletul deschis și mintea împăcată: „Eu am încredere în explicațiile oficiale”. Coronascepticismul este mânat de indignare, dar coloana sa vertebrală este romantismul științific: glorificarea cercetătorilor anti-sistem și a demascării puterii. Pe lângă coronascepticii naivi sau machiavelici, trebuie să îi recunoaștem pe cei ce insistă să gândească rebel. Altminteri vom rata nu doar dialogul factual, ci și dialogul politic necesar unui nou contract social.
3.Homeopatia: și cu slănina-n pod, și cu varza unsă Dacă vrem să numim remediile homeopate „medicamente”, atunci să le testăm clinic, exact ca pe medicamentele obișnuite. Altminteri, să le numim suplimente alimentare. Sau ritualuri alimentare. Până în prezent, remediile homeopate au beneficiat de o confuzie uimitoare. Ele sunt numite „medicamente”, stau pe aceleași rafturi în farmacii, dar urmează o „procedură specială de autorizare simplificată” care este la fel cu cea a medicamentelor obișnuite… „cu excepția dovedirii eficacității terapeutice” (L95/2006, art. 715).
4.Star Wars VII - un film pentru fete? Daca cititi acest articol, posibil sa va fi intrigat titlul. Chiar sa fie Star Wars un film pentru fete? Prima intuitie pe care o avem este ca filmele pentru fete sunt din specia celor cu iubiri, pantofi si, in cel mai fericit caz, cu inorogi. Cum de persista aceasta impresie este in sine o intrebare interesanta, dar ramane pentru alta data. Desigur, Star Wars VII este un film pentru fete - adica si pentru fete.
5.Plagiatul: metafore, confuzii și drame "Problemuta" consta in confuzia sistematica intre plagiat si incalcarea proprietatii intelectuale. Sa povestesc un exemplu. Tin de cativa ani prelegeri despre plagiat la Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala a Universitatii din Bucuresti, pentru studenti juniori dar si masteranzi si doctoranzi. Aceeasi poveste se repeta, an de an. Pornim de la o definitie de lucru a plagiatului ca fiind "prezentarea drept creatie personala a creatiilor intelectuale originale ale unui alt autor, in contexte sociale in care creatiile personale sunt recunoscute si recompensate"
6.Cuvintele conteaza: "Psihologia poporului roman" este un text esentialist, chiar si fara o teorie esentialista Textele de popularizare a stiintei sunt materie prima pentru gandurile cititorilor si pentru argumentele acestora, aducand autoritatea stiintei in discutiile cotidiene. Un text despre "cum sunt romanii" ofera cititorilor afirmatii ce vor functiona apoi ca justificari, in numele stiintei, pentru opinii politice sau chiar pentru judecarea unor indivizi ca fiind normali sau anormali. Articolul publicat de Daniel David in revista Sinteza poate sa nu provina din optiuni teoretice esentialiste, asa cum observa chiar autorul.


ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by