Articole scrise de Cornel Popa, Ruxandra Frangeti


1 - 6 din 6 rezultate
1.Decaderea din termen conform Noului Cod Civil Termenul, ca modalitate a obligatiilor, este reglementat in art. 1411 - 1420 din Noul Cod Civil. O reglementare noua si importanta aferenta acestei teme este decaderea din termen. Debitorul decade din beneficiul termenului daca se afla in stare de insolvabilitate sau, dupa caz, de insolventa declarata in conditiile legii, precum si atunci cand, cu intentie sau din culpa grava, diminueaza garantiile acordate creditorului sau nu constituie garantiile promise creditorului.
2.Consecinte procesual civile ale absorbtiei Codului Comercial in Noul Cod Civil Legea nr. 71/2011 privind punerea in aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul Civil (denumita in continuare "LPA") a adus cateva modificari Codului de procedura civila in vigoare in vederea armonizarii acestuia cu noile prevederi ale noului Cod Civil. In ceea ce priveste impactul noii legislatii asupra dreptului procesual civil, trebuie facute doua observatii.
3.Reguli specifice aplicabile raporturilor intre profesionisti conform Noului Cod Civil Regulile speciale prevazute in Codul Comercial, care reglementau un regim juridic diferit pentru raporturile comerciale, fie au fost preluate de noul Cod Civil si extinse spre aplicare tuturor raporturilor de drept privat indiferent de partile acestui raport (ex: formarea contractelor la distanta, regimul juridic al dobanzilor, determinarea locului executarii obligatiilor etc.), fie au fost preluate de noul Cod Civil, dar vizeaza in continuare numai raporturile privind profesionistii (ex: solidaritatea codebitorilor, determinarea pretului intre profesionisti etc.).
4.Notiunile de comerciant si de profesionist in noua legislatie civila Codul Comercial a fost partial abrogat la 1 octombrie 2011, restul prevederilor urmand a fi abrogate la momentul intrarii in vigoare a Legii nr. 134/2010 (noul Cod de Procedura Civila) si a Codului maritim, date care nu sunt inca stabilite.
5.Eroarea si dolul in Noul Cod Civil Conform art. 1207 din Noul Cod Civil, contractul poate fi anulat la cererea partii care la momentul incheierii contractului se afla intr-o eroare esentiala, daca cealalta parte stia sau, dupa caz, trebuia sa stie ca faptul asupra caruia a purtat eroarea era esential pentru incheierea contractului.
6.Leziunea in Noul Cod Civil Una dintre cele mai importante modificari aduse de Noul Cod Civil regimului juridic al viciilor de consimtamant este cea legata de domeniul de aplicare a leziunii. Conform art. 1221 din Noul Cod Civil, exista leziune atunci cand una dintre parti, profitand fie de (a) starea de nevoie, (b) lipsa de cunostinte sau (c) lipsa de experienta a celeilalte parti, stipuleaza in favoarea sa o prestatie de o valoare considerabil mai mare, la data incheierii contractului, decat valoarea propriei prestatii. Existenta leziunii se apreciaza si in functie de natura si scopul contractului.


ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by