Articole scrise de Cornel Popa


1 - 6 din 6 rezultate
1.Cine legifereaz�� în starea de urgen����? Prin prezentul material aducem în discu��ie care este autoritatea care ar trebui s�� legifereze în cadrul st��rii de urgen���� declarate pe teritoriul României, în special în situa��ia în care legisla��ia vizeaz�� restrângerea exerci��iului drepturilor ��i libert����ilor fundamentale prev��zute de Constitu��ie sau modificarea ori suspendarea cadrului legislativ existent. Întrebarea de a ��ti cui apar��ine puterea de a legifera în astfel de situa��ii de excep��ie este foarte important�� la nivel principial.
2.Procedura de ob��inere ��i efectele juridice ale certificatelor de situa��ie de urgen���� Prezentul document con��ine un rezumat al principalelor prevederi ale Ordinului Ministerului Economiei, Energiei ��i Mediului de Afaceri nr. 791/25.03.2020 („Ordinul”), care reglementeaz�� procedura ��i condi��iile pentru eliberarea certificatelor de situa��ie de urgen���� („CSU”) de c��tre Ministerul Economiei, Energiei ��i Mediului de Afaceri la cererea operatorilor economici a c��ror activitate este afectat�� în contextul pandemiei COVID-19.
3.Despre bacsis, amenzi si robie birocratica Chiar daca este neplacut pentru contribuabili, statul are dreptul de a reglementa impozite asupra oricaror activitati doreste, insa in limite care sa respecte libertatea individuala si drepturile constitutionale ale cetatenilor. In recenta chestiune a impozitarii bacsisului, autorii legislatiei au ignorat insa, printre altele, un aspect esential: libertatea economica reala presupune ca investitorii sa-si desfasoare activitatea cu o ingerinta minima din partea statului, asa incat ei sa consacre cat mai putin timp indeplinirii formalitatilor birocratice si sa se concentreze cu prioritate asupra activitatii lor economice principale.
4.Abraham Lincoln, o solutie pentru Romania Conform unui studiu relativ recent, numai 7% dintre cei intervieva��i considerau c�� procedurile de achizi��ii publice se desf����oar�� corect în România. Pentru anii 2009 ��i 2010 exist�� estim��ri credibile care indic�� faptul c�� din conturile publice s-au scurs f��r�� rost circa 4 miliarde de euro (dintre care 2 miliarde de euro numai în domeniul construc��iilor), din cauza func��ion��rii defectuoase a sistemului electronic de achizi��ii publice. Dup�� cum se ��tie, problemele sistemului nostru de achizi��ii publice au dus acum ceva vreme la oprirea finan����rilor de la Uniunea European��.
5.Pactul comisoriu - o relicva inutila in noul cod civil? Se cunoaste ca in practica aplicarii vechii legislatii, in special in materie comerciala, pactele comisorii au reprezentat veritabile clauze de rigoare contractuala. In functie de iscusinta juridica a partilor sau avocatilor acestora, pactele comisorii se regaseau in mai toate contractele si aveau ca obiectiv obisnuit posibilitatea desfiintarii pe cale extra-judiciara a unui contract, in caz de neexecutare culpabila a obligatiilor de catre una dintre parti. Printre diversele grade de pacte comisorii, rolul de super-star ii era atribuit in mod incontestabil asa-numitului pact comisoriu de grad IV, care, daca era scris in mod corect, asigura desfiintarea de drept a contractului. Nu staruim in detalii, pentru ca exista o literatura juridica bogata si accesibila  asupra acestui subiect.
6.Dreptul de preferinta al locatarului profesionist la re-inchirierea unui imobil Potrivit art.1828 din Noul Cod Civil ("NCC"), chiriasul are, in conditii egale si sub rezerva indeplinirii obligatiilor sale, drept de preferinta la incheierea unui nou contract de inchiriere pentru un imobil, cu aplicarea corespunzatoare a prevederilor cu privire la exercitarea dreptului de preemptiune din materia contractului de vanzare. Dreptul de preferinta exista in primul rand in legatura cu reinchirierea spatiilor cu destinatia de locuinta, dar, in temeiul normei de trimitere din art. 1778 alin. (3) NCC, se aplica si in privinta spatiilor care sunt necesare desfasurarii activitatii unui profesionist.


ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by