Articole scrise de Cornel Grama


1 - 26 din 26 rezultate
1.Patru clarificări importante cu privire la aplicarea facilităților fiscale în construcții În ședința de Guvern de joi au fost aduse modificări și clarificări a modului de aplicare a facilităților fiscale în sectorul construcții. Guvernul a adoptat la finele anului trecut OUG 114, care introducea o serie de facilități pentru sectorul construcțiilor. Astfel, veniturile brute lunare din salarii cuprinse între 3.000 lei și 30.000 lei sunt scutite de la plata impozitului pe salarii, exceptate de la plata CASS până în 2028, iar cota CAS este redusă de la 25% la 21,25% (reducere cu 3.75%). Pentru a accesa aceste facilități, firma trebuie să aibă peste 80% din cifră de afaceri provenită din construcții sau alte activităti precizate de autorități, în special producția unor materiale de construcții. Mai jos, prezentăm modificările și completările aduse legislației actuale.
2.Cum să faci rost de 10% din banii contribuabililor. Tutorial în 3 pași Primul pas: se întârzie cu emiterea deciziilor de impunere pentru contribuția la asigurările sociale de sănătate CASS vreo 5 ani (începând din 2014), astfel încât deciziile pe anii 2014 , 2015, 2016, 2017 de regularizare a CASS nu sunt comunicate contribuabililor. Al doilea pas: se dă o ordonanță de urgență (OUG 89/2018 în 13.01.2019) prin care se aduce la cunoștință contribuabililor că pentru deciziile de impunere a CASS pe anii 2014-2017 care se vor emite, dacă plătesc până pe 31.03.2019 vor beneficia de o bonificație de 10% din suma datorată.
3.Modificare foarte importantă a Codului de Procedură Fiscală: se introduce posibilitatea revocării deciziei de soluționare a contestației la cererea contribuabilului ! În proiectul de OUG de pe site-ul MFP dupa art 281 din capitolul Solutionarea contestatiilor la actele adminsitrative fiscale se introduce o modfificare extrem de importanta si benefică pentru contribuabil. Știm cu toții că în prezent Codul de procedură fiscală prevede că odată emisă decizia de soluționare a contestației aceasta este definitivă în sistemul administrativ.
4.Înregistrarea în scop de TVA în ziua depunerii solicitării la ANAF – valabilă începând cu 01 februarie 2019 Pe site-ul ANAF a apărut proiectul de ordin al preşedintelui ANAF cu procedura înregistrării în scop de TVA şi emiterea Deciziei de înregistrare în scop de TVA în aceeaşi zi cu data depunerii. Procedura nu se aplică la depăşirea la plafon, dacă e anulat codul pe motiv de inactivitate a contribuabilului, pentru nedepunere deconturi de TVA sau pentru depunere deconturi de TVA pe “zero”.
5.​Salariul minim de 2.350 lei - cum stabilim ce salariați au funcții ce impun studii superioare Noua Clasificare a Ocupațiilor din România (COR) nu mai clasifică grupele majore de ocupații în funcție de gradul de instruire (nivelul școlii absolvite), astfel încât putem întâlni la Grupa majoră 2 funcții care nu necesită studii superioare, după cum la Grupa majoră 3 putem întâlni funcții care necesită studii superioare. Cum stabilim care dintre salariați au funcții ce impun studii superioare?
6.Cateva efecte perverse pentru IT-isti ale Ordonantei de urgenta nr  3/2018 Daca am aplicat OUG 3/2018 si am majorat salariilile brute cu cel putin 20% , prin retinerea unui CASS redus fata de cota standard, salariatii IT primesc un net egal cu cel din decembrie. (caz luna IANUARIE, ca act reparatoriu realizat si vizat de ordonanta. Pana aici, totul e in regula. Numai ca, orice bonus, premiu, alte venituri salariale sau chiar majorari ale salariului brut, in cuantum de max 7.06% din salariul lunii ianuarie 2018 (care se acorda ulterior in 2018) este “absorbit” in totalitate de contributii sociale. Cu alte cuvinte orice efort al angajatorului de a plati salariatului un venit suplimentar este in zadar. Suma se “risipeste” pe contributii platite bugetului.
7.SPLIT TVA  - Obligatii pentru cei care NU aplica sistemul Daca sunteti platitor de TVA si daca aveti firme (furnizori) care au aplicat voluntar pentru split TVA dupa intai octombrie 2017 e bine sa stiti ca aveti obligatia ca de la 01.01.2018 sa faceti plata defalcat (in contul curent - valoarea de pe factura si in contul de TVA - valoarea TVA de pe factura). Furnizorii vostri care au datorii de peste 5000 , 10.000 sau 15.000 (in functie de firma)  la 31.12.2017 si neachitate pana la 31.01.2018 sau sunt insolventa la 31.12.2017 vor aplica sistemul split TVA doar de la 01.03.2018 - prin urmare aceleasi obligatii de mai jos le veti avea dupa acea data!
8.Cum va "virusa" intreg mediul de afaceri aplicarea "pseudo-optionala" a sistemului split TVA  Sa explicam putin cum stau lucrurile. Dezbaterile de marti, 28 noiembrie, la Legea privind plata defalcata a TVA (split TVA ) din Comisia de buget finante de la Camera Deputatilor s-au oprit la un articol extrem de important pentru intregul mediu de afaceri din Romania si anume la art. 3: (1) Persoanele impozabile si institutiile publice , indiferent daca sunt sau nu inregistrate in scopuri de TVA, au obligatia sa plateasca contravaloarea TVA aferenta achizitiilor de bunuri si servicii intr-un cont de TVA al furnizorului care aplica mecanismul platii defalcate a TVA. Acest articol 3 alin (1)  daca va trece luni in forma de la Senat, practic va "virusa" cu sistemul split TVA toate firmele indiferent ca sunt in sistemul split TVA sau nu, iar sanctiunea nerespectarii acestei obligatii poate ajunge la 50% din suma platita eronat, in alt cont decat cel de TVA split al furnizorului.
9.Cum sa pacalesti contribuabilii ce obtin venituri din activitati independente, PFA, profesii liberale. De la proiectul Ordonantei la forma publicata in Monitorul oficial Cand am scris acest articol m-am bazat pe buna credinta a Guvernului de a-si respecta propria initiativa prevazuta in proiectul Ordonantei de modificare a Codului Fiscal si in nota sa de fundamentare. Acum lucrurile dupa forma publicata in Monitorul Oficial se pare ca stau cu totul si cu totul altfel! In forma publicata in Monitorul Oficial , persoanele fizice ce obtin venituri din activitati independente, profesii liberale, PFA, drepturi de proprietate intelectuala NU MAI SUNT SCUTITE de plata contributiilor la CAS si CASS daca au si venituri din salarii , desi in Nota de Fundamentare erau scutite.
10.Recapitulare. Ce cuprinde de fapt "revolutia fiscala" Sa stam putin si sa tragem aer in piept. Ce ramane si ce se revizuieste? Cum e cu microintreprinderile, cum e cu impozitul pe profit, cum e cu contributiile sociale sau (mai ales) cu impozitul pe venit? Sa stam, sa le judecam, sa vedem ce si cum. La microintreprinderi de pilda, se elimina conditia privind realizarea de venituri din consultanta si management. In prezent, firmele care obtin venituri din consultanta si management pot plati impozit pe veniturile microintreprinderilor, daca aceste venituri nu depasesc 20% din veniturile totale
11.Modificarile fiscale pregatite pentru veniturile din activitati independente - PFA, profesii liberale, drepturi de proprietate intelectuala Prin proiectul de Ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului Fiscal publicat recent pe site-ul Ministerului Finantelor se aduc o serie de modificari legislatiei fiscale existente in prezent, inclusiv modificari in ceea ce priveste activitatile independente, atat sub aspectul impozitului pe venit cat si asupra contributiilor de asigurari sociale si de sanatate datorate la bugetul de stat sau cel de asigurari sociale - cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2018.Calcule comparative contributii si impozit pe venit 2017/2018: prevederi actuale vs. prevederi proiect Cod fiscalSalariul minim 2018: Cele 5 situatii pentru netul angajatului si costul firmei
12.Acordarea dreptului de deducere a TVA de la o firma inactiva (​Hotararea Curtii Europene de Justitie in Cauza-101/16) In data de 19.10.2017 Curtea Europeana de Justitie s-a pronuntat in Cauza C-101/16 Paper -Consult stabilind ca un operator economic ARE DREPT DE DEDUCERE asupra TVA rezultata din achizitionarea unor bunuri sau servicii de la un operator economic declarat INACTIV de organele fiscale.
13.Plafonul de scutire de TVA solicitat de Romania a fost aprobat de Comisia Europeana la 88.500 euro respectiv 300.000 lei (consultant fiscal) In Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. 265/19 din 10.10.2017 a fost publicata Decizia 2017/1855 de autorizare a Romaniei sa aplice o masura speciala de derogare de la articolul 287 din Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata, decizie care prevede noul plafon pentru scutire de la plata TVA de la 65.000 euro la 88.500 euro calculat la cursul de la data aderarii.  Acest plafon a fost solicitat Comisiei Europene de autoritatile romane printr-o scrisoare inregistrata de Comisie la 26 aprilie 2017, prin care Romania a solicitat o autorizare de prelungire a derogarii de la articolul 287 punctul 18 din Directiva 2006/112/CE si, in acelasi timp, de ridicare a pragului de scutire la echivalentul in moneda nationala al sumei de 88 500 euro.
14.Tribunalul Cluj a pronuntat sentinta in celebrul caz fiscal Salomie - Oltean, ajuns pana la Curtea Europeana de Justitie (WebPR) Tribunalul Cluj a pronuntat sentinta in celebrul caz fiscal Salomie - Oltean ajunsa pana la Curtea Europeana de Justitie, in care  Radu Florin Salomie, Nicolae Vasile Oltean s-au judecat cu Directia Judeteana a Finantelor Publice Cluj, cazi in care s-au adus clarificari in privinta regimului juridic al TVA-ului datorat de dezvoltatorii imobiliari. Fiat justitia, et pereat mundus !! ( Sa se faca dreptate, de-ar fi sa piara lumea- Johannes Manlius).
15.Cateva modificari esentiale ale Codului Fiscal care vor intra in curand in vigoare. Ele vizeaza impozitul pe profit, impozitul microintrerinderilor si TVA In a doua parte a acestui an vor intra in vogoare o parte dintre aceste modificari. Altele intra de anul viitor, insa e bine sa fie avute din timp in vedere. De pilda, Asociatiile de proprietari pentru ca sunt persoane juridice romane intra in sfera contribuabililor platitori de impozit pe profit. Dar NU VOR RAMANE in sfera contribuabililor asociatiile de proprietari constituite ca persoane juridice care efectueaza DOAR INCASARE A cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari. Dar sa le luam pe rand.
16.​Legea preventiei …sau cum sa aruncam cu praf in ochii contribuabililor Anuntata cu surle si trambite de Guvern, inclusiv de Liviu Dragnea (citez : "Relatia dintre stat si oamenii de afaceri trebuie schimbata complet in asa fel incat statul sa nu mai fie agresiv cu firmele. In acest scop, in primul trimestru din acest an se va adopta Legea preventiei, astfel incat "nimeni sa nu mai primeasca o masura punitiva inainte sa aiba o masura de preventie", legea preventiei se dovedeste incet-incet un mare fiasco sau un fas, in limbaj mai popular.  Sa analizam in timp cum a evoluat acest proiect de lege in carem exact ca in cantecul cu elefantii ce se leganau si se imputinau, asa s-a intamplat si cu contraventiile incluse in anexa legii.
17.Sa zicem ca ai o microintreprindere. Platesti sau nu impozitul specific de anul viitor? Explicatii, argumente, concluzii Sa presupunem ca ai o microintreprindere si ca toate schimbarile legislatiei fiscale din ultima vreme te-au zapacit de cap si nu mai stii daca e sau nu cazul sa platesti impozitul specific din 2017. Da, cel promulgat recent de catre Presedinte, despre care am scris aici. Ei bine, daca ai o microintreprindere, lucrurile trebuie atent analizate si, pentru a raspunde la intrebarea, pornim in analiza textului de lege asa cum s-a derulat in timp. Cert este ca analiza noastra ne duce la concluziile pe care le veti putea afla din articol.
18.Despre impozitul specific aplicabil din 2017. Prezentare, exemple si observatii Recent Presedintele a promulgat legea privind impozitul specific (Legea 170/2016) ce se va aplica de la 1 ianuarie 2017 pentru  anumite categorii de activitati economice incadrate in cateva coduri CAEN precizate chiar in primul articol al legii. De retinut ca nu se aplica acest impozit specific daca societatea respectiva nu are in obiectul principal si nici in secundar niciunul din codurile CAEN de la art 1 (vezi mai jos). Simpla existenta a acestor coduri in actul constitutiv al firmei nu este de ajuns pentru aplicarea acestui impozit.
19.Simplificarea formularului 088. Nu mai sunt 20 de intrebari, sunt 17 Anuntata cu surle si trambite simplificarea Declaratiei 088 numita "Declarație pe propria răspundere pentru evaluarea intenției și a capacității de a desfășura activități economice care implică operațiuni din sfera TVA" s-a concretizat in noul proiect de ordin ANAF publicat pe site in data de 11.05.2016. Desi pe site-ul Guvernului maisimplu.gov.ro propunerea de eliminare sau simplificare reala a acestui formular a avut cele mai multe aprecieri si comentarii favorabile aceasta "simplificare" in fapt s-a redus la faptul ca nu mai sunt 20 de intrebari ci 17.
20.Formularul 394 a fost "simplificat"de ANAF si de la 9 pagini a ajuns la 18 pagini. Au fost introduse obligatii suplimentare de declarat Formularul 394 prin care se declara toate vanzarile si cumpararile unui agent economic platitor de TVA in varianta actuala introdus de ANAF prin Ordinul 3769/2015 a fost unul din cel mai contestat de catre antreprenori , contabili , consultanti fiscali iar propunerea de modificare si simplificare a acestuia pe site-ul Guvernului maisimplu.gov.ro a fost a doua cea mai votata si sustinuta de mediul de afaceri dupa celebrul formular 088 de care am mai discutat si urmeaza si acesta la "simplificare". Concluzii modificari la D 394 : Un formular mult mai stufos si mai greu de gestionat pe umerii contribuabilului! Mai jos prezentam modificarile aduse si obligatiile suplimentare de declarat in acest formular
21.Atentie la expirarea duratei de functionare a sediului social al firmei. ANAF o poate declara inactiva In ultima perioada (de cateva saptamani incoace) ANAF trimite catre firmele ale caror sedii sunt  expirate ca durata (cea din contractele de comodat sau de inchiriere incheiate intre acestia si proprietari) notificari prin care li se aduc la cunostinta ca in cazul in care nu isi reglementeaza situatia privind sediul social, acestea vor fi declarate inactive conform art 92 lit g din Codul de Procedura Fiscala ( legea 207/2015) .
22.UPDATE Impozitarea cladirilor cu regim mixt aflate in proprietatea persoanelor fizice in 5 exemple practice si o schema Vom trata in articolul de fata problematica cladirilor cu destinatie mixta aflate in proprietatea persoanelor fizice si la adresa carora se afla sediul social sau sedii secundare(puncte de lucru) al unor societati comerciale(persoane juridice) sau PFA (persoane fizice autorizate), cabinete medicale, notariale, avocatura, contabilitate, consultanta fiscala etc., atat sub aspectul impozitarii acestora cat si a documentelor necesare a se depune la Directiile de Impozite si Taxe Locale in vederea impunerii pe anul 2016.  Pentru a fi cat mai clari, vom apela la exemple concrete, in fiecare exemplu dat persoana fizica fiind proprietarul cladirii.
23.Procedura ANAF de inregistrare in scop de TVA incalca legislatia europeana Incepand cu 01.02.2015 ANAF a emis Ordinul 18/2015 prin care s-a aprobat o noua procedura de inregistrare a unui agent economic  in scop de TVA cu conditii mult mai stricte in ceea ce priveste acest lucru prin introducerea unei declaratii inexistente pana acum si anume Declaratia 088 prin care se acorda un punctaj solicitantului si in urma acestuia este inregistrat in scop de TVA sau nu. Lucru justificat intrucat, conform ANAF, in materie de  TVA s-au facut foarte multe fraude fiscale, mai ales cu TVA intracomunitar (din spatiul Uniunii Europene).
24.Noul Cod Fiscal: Cum vor plati contributia de asigurari sociale cetatenii romani cu domiciuliul in tara si care se afla la lucru in strainatate ( diaspora) Prevederile noului Cod Fiscal ce se vor aplica din 2016 referitor la contributia persoanelor fara venituri la sistemul de asigurari sociale de sanatate se refera la faptul ca acestea, daca nu contribuie intr-o forma sau alta la bugetul de asigurari sociale de sanatate sau nu fac parte din categoria persoanelor exceptate, vor trebui sa plateasca aceasta contributie la valoarea salariului minim pe economie. Cu alte cuvinte acea persoana fara venituri va plati procentul de 5.5% din 1200 de lei  cat va fi salariul minim de anul viitor rezultand o suma de 66lei/luna deci 792 lei /an, contributie ce va fi platita trimestrial conform prevederilor din Codul Fiscal.
25.Un articol discutabil din Codul Fiscal: plata asigurarii sociale de sanatate a persoanelor fizice fara venituri nu mai e optionala, ci obligatorie din 2016 Daca pana acum plata asigurarii sociale de sanatate a persoaneor fizice ce nu aveau venituri de niciun fel si vroiau sa aiba calitatea de asigurat era optionala, ei bine din 2016 ea devine OBLIGATORIE !! Altfel spus, toata suflarea omeneasca ce nu e cotizanta undeva la bugetul de asigurari sociale de sanatate va trebui sa se inregistreze fain frumos la ANAF sa depuna o declaratie, iar  onor ANAF-ul  ii va emite o Decizie de impunere omului , urmand ca acesta sa achite CASS trimestrial pana in 25 a ultimei luni din trimestru.
26.O noua loterie ANAF - inregistrarea unei firme in scop de TVA Incepand cu 01.02.2015 ANAF a emis Ordinul 18/2015 prin care s-a aprobat o noua procedura de inregistrare a unui agent economic  in scop de TVA cu conditii mult mai stricte in ceea ce priveste acest lucru prin inroducerea unei declaratii neexistente pana acum, sia nume (Declaratia 088). E si justificat acest fapt, intrucat, asa cum se justifica si ANAF, in materia TVA s-au facut foarte multe fraude fiscale, in special cu TVA intracomunitar (din spatiul Uniunii Europene).  Toate bune si frumoase dar vom analiza acum acest lucru prin prisma a doua situatii intalnite foarte des in practica si de care se loveste orice agent economic la inceput de drum, la infiintarea firmei si solicitarea codului de TVA cat si o firma care se afla in plina desfasurare a activitatii economice insa a depasit plafonul de 220.000 lei la care are obligatia inregistrarii in scop de TVA.


ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by